Gość: heniek IP: *.gl.digi.pl 22.06.09, 14:26 Świetny pomysł! Odrazu zabrałbym tam dzieciaka. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kabak Uniwersytet chce tchnąć nowe życie w WPKiW IP: *.chello.pl 22.06.09, 14:31 od razu nowy budynek i ścieżka.... Może zanim zaczną się kolejne Uszokopodobne obietnice, lepiej byłoby spróbować coś z UŚ wystawić w Kapeluszu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: żuczek Uniwersytet chce tchnąć nowe życie w WPKiW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.09, 14:44 No rewelacja! Wreszcie coś na odmianę - bo jak do tej pory to w parku nie powstawało nic oprócz rosnących jak grzyby po deszczu budek z piwem. No tylko że niestety rzeczywistość uczy że świetne pomysły rzadko kiedy doczekują się faktycznej realizacji. Ale trzymam kciuki! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Uniwersytet chce tchnąć nowe życie w WPKiW IP: *.chello.pl 22.06.09, 15:39 Wspaniały pomysł ,oby jak najszybciej zrealizowany. Proszę sprawdzić pl.wikipedia.org/w/index.php?title=Muzeum_techniki_Evoluon&action=edit&redlink=1 U nas może to funkcjonować podobnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: izy Uniwersytet chce tchnąć nowe życie w WPKiW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.09, 14:52 Szefem Fundacji jest niejaki Widera, ten sam, który jak z namaszczenia towarzyszy z ordynackiej był dyrektorem WPKiW kilka lat temu, to próbował przehandlować Pola Marsowe i robił różne dziwne geszefty. Kto go zrobił szefem Fundacji Uniwersytetu Śląskiego??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kazik Uniwersytet chce tchnąć nowe życie w WPKiW IP: *.cus.pl 22.06.09, 15:56 Stary kotlet. Najpierw wszyscy stawiali akwa parki, potem parki technologiczne, teraz parki nauki... odgrzewane pomysły które zwykle koncza sie na pomysłach. aaaa jeszcze zaponialem o parkach jurajskich Odpowiedz Link Zgłoś
surfen Re: Kapelusz odpada 23.06.09, 01:17 Gość portalu: Kazik napisał(a): > Stary kotlet. Najpierw wszyscy stawiali akwa parki, potem parki > technologiczne, teraz parki nauki... odgrzewane pomysły które zwykle > koncza sie na pomysłach. > aaaa jeszcze zaponialem o parkach jurajskich Chciałeś być złośliwy, ale nie wyszło. Te pomysły, które w Katowicach były wcześniej, zostały już zrealizowane i są rozwijane: Górnośląski Park Przemysłowy www.gppkatowice.pl/index.php?menu=mission&id=09 Park naukowo-technologiczny i przemysłowy www.euro-centrum.com.pl/ Natomiast pomysł UŚ pojawia się publicznie dopiero teraz. Odnosząc się do propozycji, by "coś" już teraz "zrobić" w Kapeluszu - coż, moim zdaniem to nie jest za dobry pomysł. Park Nauki wymaga przede wszystkim w miarę stałych ekspozycji, albo łatwego ich modyfikowania, odpowiedniego zaplecza. Tego nie ma w Kapeluszu, bo to po prostu hala na mniejsze wystawy (mniejsze niż np. w Spodku czy Hali Expo Silesia). Poza tym, Kapelusz ma w okresie wiosna-lato dużo imprez i trudno byłoby wymagać, że zamiast zarabiać będzie udostępniać halę za darmo dla potrzeb Uczelni. Wiadomo też jak marnie wspierana jest edukacja i nauka w Polsce, więc taki Park może powstać tylko jako wspólna inicjatywa samorządu województwa i może miasta Chorzowa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fgh znając ślaskie realia IP: 194.126.165.* 22.06.09, 16:20 pozostanie nam czekać na budke z minerałami...tak po 2 latach to i tak byłby sukces... Odpowiedz Link Zgłoś
pandzik Uniwersytet chce tchnąć nowe życie w WPKiW 22.06.09, 16:41 Byłam ostatnio w parku - przemiłe przeżycie. Przeszłam tylko główna aleja do "wioski rybackiej" i ujrzałam kolejno: 1) parę meneli rozwalonych na gustownej ławce (menel płci żeńskiej wstał w pewnym momencie i bez żenady oddał mocz - przypominam, że to GŁÓWNA aleja parku, na wprost budynku dyrekcji); 2) olbrzymi traktor z przyczepą rozjeżdżający trawniki tylko po to, żeby wybrać z koszy na śmieci worki (na pace traktora cztery znudzone osoby, każda z petem w pysku, zapewne wszyscy na pełnym etacie); 3) totalnie rozjechany i wgnieciony tymże traktorkiem chodnik przed dyrekcją - poszła kasa na fatalne wykonanie, za chwilę pójdzie na nieskuteczną i bezsensowną naprawę; 4) główny trawnik zdemolowany przez obozującą tam ekipę cyrkową i ich sprzęt - nota bene widok pana w średnim wieku zapamiętale szorującego sobie klejnoty pod szlauchem też do najprzyjemniejszych nie należał. Jakoś to odarło mnie ze złudzeń, że ten park można uratować. Pewnie można, ale nie z tą ekipą. Odpowiedz Link Zgłoś
polsz Re: Uniwersytet chce tchnąć nowe życie w WPKiW 23.06.09, 09:43 zapomniałaś, że cały park to jeden wielki tor samochodowy połączony z parkingiem. Samochody jeżdżą po WSZYSTKICH alejkach. Pomimo wytyczonych ścieżek rowerowych również rowerzyści są wszędzie. Strach puścić dziecko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Menschenfresser Uniwersytet chce tchnąć nowe życie w WPKiW IP: *.dip.t-dialin.net 22.06.09, 18:24 Swietny pomysl. Takie cos jest wielokrotnie w Europie, np. W Londynie albo Mannheim. Ale sa tez takie regionalne Erlebnis-Wissenschaftsparki, przewaznie pelne wycieczek szkolnych i sa tam tez organozowane "happeningi" typu np. "olimpiady wiedzy" czy "noce alchemistow" itp. Tylko mam pewne watpliwosci co do wykonania, w szczegolach, jesli chodzi o planowane objekty w Chorzowie. Bo jedna rzecz, to "wystawic" eksponaty itp., a inna utrzymac to, pielegnowac, robic wszystko, zeby to zylo i ciekawilo. Spektakularnie, ale tez mam na mysli tez codziennie, na dluzsza mete, musi byc to fascynujace, a nie tylko "zbierac kurz". No i jak zwykle: jak Bozia pomoze, a Unia zaplanci, co ? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Uniwersytet chce tchnąć nowe życie w WPKiW IP: *.zamek.net.pl 22.06.09, 21:11 Być może zabrzmi to zaskakująco, ale mi pomysł się podoba. W WPKiW jest miejsca dużo a gdyby obiekt mógł zaprojektować np. Santiago Calatrava byłoby cudownie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wasz Marjanek Re: Uniwersytet chce tchnąć nowe życie w WPKiW IP: *.versanet.de 22.06.09, 21:20 Ach i och! Slaski (z nazwy) uniwersytet, powinien nieco czesciej "tchac" cos w region, ktory go utrzmuje. Ale po co! Sprawa bedzie rozjechana przez wieloletnia dyskusje, potem okaze sie, ze ktos (nieznany) zwedzil kase na ten projekt, i znowu powroci normalka. A tluszcza bedzie miala jakis czas zajecie (chocby tu na forum). Pyrsk! Wasz Marjanek Pray for the peace of Jerusalem: they shall prosper that love thee.Psalm 122:6 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek Uniwersytet chce tchnąć nowe życie w WPKiW...i .. IP: *.chello.pl 22.06.09, 21:57 OBY TYLKO MOZNA SAMOCHODEM PODJECHAC POD SAMO WEJSCIE DO TEGO PRZYBYTKU TECHNIKI...i tchnac w park wyziewem spalin!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Uniwersytet chce tchnąć nowe życie w WPKiW IP: 89.108.220.* 22.06.09, 21:48 a może by tak wyremontować inne uczelnie na śląsku? np wydział zdrowia publicznego Sląskiego Uniwersytetu Medycznego, a nie ładować kasę w nowości czy nowe budynki innych uczelni:/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AJK Re: Uniwersytet chce tchnąć nowe życie w WPKiW IP: *.chello.pl 22.06.09, 22:16 Pomysl swiatny mam nadzieje ze bedzie jakas realizacja w najblizszej 5 latce :) Mozna by to wlansie polaczyc z Planetarium i miec naprawde ciekawy park- naukowy a przy okazj planetarium troche zrewitalizowac. ( zmienic te PRL-owskie nawyki ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: popek wolne tereny IP: *.altec.pl 22.06.09, 22:41 Pomysł dobry zrobić to na opuszczonym terenie po ogrodnictwie(przy drodze z Chorzowa do Siemianowic)Bo inaczej znów jakieś szychy swoje pałace tam wybudują. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ollo Re: wolne tereny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.09, 13:45 Przeciez Widerze zapewne o to chodzi, aby łape na tych terenach połozyć Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mike Uniwersytet chce tchnąć nowe życie w WPKiW IP: *.airproducts.com 23.06.09, 08:32 SUPER POMYSŁ. TRZYMAM KCIUKI, chociaż dużo już było pomysłów na Park ... i wyszło jak przeważnie w naszym kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bastian1973 Dla WPKiW nie ma ratunku. IP: *.telpol.net.pl 11.08.09, 10:31 Znam park jak własną kieszeń, wychowałem się w nim i łączą mnie z nim moje wpomnienia z dzieciństwa.Przez ostatnie lata obserwuję jego powolny upadek i szarpaninę na górze.Zmiany prezesów, wizji , koncepcji etc. Niestety wniosek nasuwa się tylko jeden- w takiej formie park już istniec nie ma prawa. Albo stanie się jednym wielkim skansenem (a propos Skansen to chyba najcenniejsza atrakcja parku), albo się zmodernizuje. Wyjście jest jedno komercjalizacja na zasadzie zachowania formy rekreacyjnej. Gdy ostanio tlumy ludzi z całej Europy przyjechały na koncert U2 ja wstydziłem się za park. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uj Uniwersytet chce tchnąć nowe życie w WPKiW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.10, 09:35 brawo!!!!!!! www.pracownialogos.com.pl/cytaty.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: harc mistrz =----> O CO tak naprawdę w tym wszystkim chodzi? IP: 95.215.21.* 14.02.10, 19:38 Przeczytałem wszystkie 21 postów tego wątku i wynotowałem tak zaczynające się wpisy "entuzjastów" owego przedsięwzięcia w WPKiW: - Świetny pomysł! - No rewelacja! - Wreszcie coś na odmianę. - Byłby sukces... - Świetny pomysł! - Takie coś jest wielokrotnie w Europie... - ...pomysł mi się podoba. - Ach i och! - Pomysł świetny. - Pomysł dobry. - SUPER POMYSŁ. TRZYMAM KCIUKI! - Brawo!!!!!!!!!!!!!! I wreszcie odnotowałem, TYLKO 2... "mniej entuzjastyczne" wpisy, tyle że... mocno trzeźwiące i dosyć konkretnie brzmiące: "Szefem Fundacji jest niejaki Widera, ten sam, który jak z namaszczenia towarzyszy z ordynackiej był dyrektorem WPKiW kilka lat temu, to próbował przehandlować Pola Marsowe i robił różne dziwne geszefty. Kto go zrobił szefem Fundacji Uniwersytetu Śląskiego???" "Przecież Widerze zapewne o to chodzi, aby łapę na tych terenach położyć". Mógłbym TO zostawić BEZ KOMENTARZA - licząc na ethos ynteligenckiej elyty z UŚ......... oraz przytomność umysłu większości Czytelników FORUM GW, posiadających zwykłą umiejętność "nie dawania się do naiwnego nabijania w butelkę" - więc zakończę z BIBLII zapożyczonym ostrzegającym wszystkich zwrotem: >> LISY W PAŃSKIEJ WINNICY!!! << UWAGA! UWAGA! UWAGA! UWAGA! UWAGA! UWAGA! UWAGA! UWAGA! UWAGA! UWAGA! UWAGA! UWAGA! UWAGA! UWAGA! UWAGA! UWAGA! UWAGA! UWAGA! UWAGA! UWAGA! UWAGA! UWAGA! UWAGA! UWAGA! UWAGA! UWAGA! UWAGA! UWAGA! UWAGA! UWAGA! UWAGA! UWAGA! UWAGA! UWAGA! UWAGA! UWAGA! UWAGA! UWAGA! UWAGA! UWAGA! UWAGA! UWAGA! UWAGA! UWAGA! UWAGA! UWAGA! UWAGA! UWAGA! UWAGA! UWAGA! UWAGA! UWAGA! UWAGA! UWAGA! UWAGA! UWAGA! UWAGA! UWAGA! UWAGA! UWAGA! UWAGA! UWAGA! UWAGA! UWAGA!... ITD. - UŚ!!!... ALE SIĘ TYCH "UWAG" NAPISAŁEM. ;-))))))))) (HKP) ... CZUWAĆ NAD WPKiW!!! Odpowiedz Link Zgłoś