Dodaj do ulubionych

ubezpieczenia

IP: *.proxy.aol.com 16.03.02, 17:07
sprawdzilem przed chwila i zobaczylem ze moj healt insurence
sciagnal z mojego konta wiecej pieniedzy niz wydajemy na zywnosc
miesiecznie.Zaznacze ze lekarza widzialem ostatnio w PRL-U.
Moze jest czas rozwazyc powrot do kraju tego......?
Obserwuj wątek
    • Gość: Biala Re: ubezpieczenia IP: *.sympatico.ca 16.03.02, 17:17
      Gość portalu: bogdan napisał(a):

> sprawdzilem przed chwila i zobaczylem ze moj healt insurence
      > sciagnal z mojego konta wiecej pieniedzy niz wydajemy na zywnosc
      > miesiecznie.Zaznacze ze lekarza widzialem ostatnio w PRL-U.
      > Moze jest czas rozwazyc powrot do kraju tego......?

Dobre ubezpieczenie w Polsce tez jest drogie
      • Gość: bogdan Re: ubezpieczenia IP: *.proxy.aol.com 16.03.02, 17:19
        chyba zaczne chorowac
    • Gość: roseanne Re: ubezpieczenia IP: *.sympatico.ca 16.03.02, 17:27
      ja jak narazie nie narzekam,
      zwraca mi sie
      liberty
      • Gość: bogdan Re: ubezpieczenia IP: *.proxy.aol.com 16.03.02, 17:35
        czyli jestes chorowita?
        • Gość: roseanne Re: ubezpieczenia IP: *.sympatico.ca 17.03.02, 03:31

> czyli jestes chorowita?
          nie wydaje mi sie
          bo to jest tak
          jest OHIP -obowiazkowe ubezpieczenie zdrowotne , ontaryjskie, pokrywajace koszt
          wizyt u lekarza, okulisty, badan itd
          i jest ubezpieczenie dodatkowe, wykupywane przez pracodawce - np. liberty -
          pokrywa czesc kosztow wizyt dentystycznych, okularow, lekarstw. soczewek itd.
          Z dwojka dzieci w domu - chcesz, czy nie - jakies tam swinstwa musisz kupowac

zdrowka zycze
          roseanne

• drapieznik Bogdan 16.03.02, 19:15
      To jest tak z tymi ubezpieczeniami: mozna sie ubezpieczyc od wszystkiego, ale
      ile to bedzie kosztowalo? Ubezpieczenia to jeden z najlepszych dochodow, zaraz
      po podatkach. Co proponuje? Dwie rzeczy? Zweryfikowac co i kogo ubezpieczasz.
      Oceniz prawdopodobienstwo choroby czy wypadku (!). Podjac decyzje 'po srodku'.

Jezeli masz watpliwosci co do tego co napisalem, tzn. twoje ubezpieczenie jest
      bardzo dobre i nie powinienes zmieniac.
      • Gość: bogdan Re: Bogdan IP: *.proxy.aol.com 16.03.02, 22:25
        musze policzyc ale wydaje mi sie ze pracuje na podatki i ubezpieczenia ok.10
        miesiecy w roku,Zaczynam powoli sie wkurzac
        ja chce na food stampsy
        • ro-bert Re: Bogdan 16.03.02, 22:52

> musze policzyc ale wydaje mi sie ze pracuje na podatki i ubezpieczenia ok.10
          > miesiecy w roku,Zaczynam powoli sie wkurzac
          > ja chce na food stampsy

No i kto to mowi, ze tu nuuuudnooo? Toz to jest jak prawdziwy horror! Ja na Twoim
          miejscu bym nie zaczynal tylko juz dawno bym sie wkurzyl wink

Pozdrow.
          ro-bert

• jot-23 Re: Bogdan 16.03.02, 23:46

> musze policzyc ale wydaje mi sie ze pracuje na podatki i ubezpieczenia ok.10
          > miesiecy w roku,Zaczynam powoli sie wkurzac
          > ja chce na food stampsy

mmm zakladam ze jestes samoemlojujacy sie tak? ile kosztuje pelne+dental na
          powiedzmy 4-osobowa rodzine?
          • drapieznik Re: Bogdan 16.03.02, 23:49
            $500?
            • jot-23 Re: Bogdan 17.03.02, 00:08
              drapieznik napisał(a):

> $500?

no wlasnie ja mialem takie przekonanie.... $6000 rocznie za spokoj i cale
              nerwy...nie wydaje mi sie za jakas bardzo wygorowana sume....
    • ya_bolek Re: ubezpieczenia 17.03.02, 00:02
      Polish National Alliance oferuje ubezpieczenia dla calej rodziny
      za 50 dolarow miesiecznie. To nie zaden trick, po prostu
      sa wieksze doplaty. Oferta wydaje sie byc dobra dla ludzi zdrowych
      badz takich, co im firma nie doplaca do ubezpieczenia.

> sprawdzilem przed chwila i zobaczylem ze moj healt insurence
      > sciagnal z mojego konta wiecej pieniedzy niz wydajemy na zywnosc
      > miesiecznie.Zaznacze ze lekarza widzialem ostatnio w PRL-U.
      > Moze jest czas rozwazyc powrot do kraju tego......?

• drapieznik Ya-Bolek 17.03.02, 00:53
        Podaj no ten adresik.

Bo ja swoje skasowalem jako, ze nie widzialem potrzeby za $200, ale za $50 z
        duzymi doplatami to warto.
        • ya_bolek Re: Ya-Bolek 17.03.02, 01:34
          www.pna-znp.org/

System jest pomyslany tak: jak latasz z byle przeziebieniem
          to lekarza, to Cie to bedzie kosztowalo. Jak Ci sie cos ciezkiego
          przytrafi, do bedzie Cie stac na operacje (przy operacjach
          pokrywaja nawet 90%). Im bardziej blahe, powszechne sprawy tym
          procentowo wieksze doplaty.

drapieznik napisał(a):

> Podaj no ten adresik.
          >
          > Bo ja swoje skasowalem jako, ze nie widzialem potrzeby za $200, ale za $50 z
          > duzymi doplatami to warto.

• drapieznik Re: Ya-Bolek 17.03.02, 02:09
            Bardzo dobrze myslisz. Dobrze ze Bogdan zaczal watek na ten temat. Przeciez na
            przeziebienie i tak nic nie da a tylko czas stracisz latajac. Ja wielokrotnie
            poszedlem tak sobie w porzadku do lekarza, a jak ci chorzy w sezonie sobie na
            mnie pochuchali to zlapalem takiego syfa zambezyjskiego ze, musialem wracac po
            nowa recepte.

Tylko nie bierz szczepionek (mam nadzieje ze Doki tu nie zajrzy...). Dzieki.
            Zadzwonie w poniedzialek.

To forum zaczyna byc lepsze od tych tradycyjnych organizacji polonijnych.
            • jot-23 Re: Ya-Bolek 17.03.02, 02:13
              drapieznik napisał(a):

> Bardzo dobrze myslisz. Dobrze ze Bogdan zaczal watek na ten temat. Przeciez na
              > przeziebienie i tak nic nie da a tylko czas stracisz latajac. Ja wielokrotnie
              > poszedlem tak sobie w porzadku do lekarza, a jak ci chorzy w sezonie sobie na
              > mnie pochuchali to zlapalem takiego syfa zambezyjskiego ze, musialem wracac po
              > nowa recepte.
              >
              > Tylko nie bierz szczepionek (mam nadzieje ze Doki tu nie zajrzy...). Dzieki.
              > Zadzwonie w poniedzialek.
              >
              > To forum zaczyna byc lepsze od tych tradycyjnych organizacji polonijnych.

aaaaa! dalem sie nabrac na szczepionke na grype w tym roku (zaszedlem do lekaza
              na moje "bole w plucach" hehe... teraz to smieszne, ale jak podejzewalem byla to
              reakcja na stress po 11-tym wrzesnia, wiesz jak to jest pracowac 200 metrow od
              duzego X. doktorek mnie sie pyta...to moze by tak zaszczepic przy okazji?? to ja
              mowie..czemu nie.... no i mialem...kurde.... bite 2 tygodnie chodzilem jak
              struty ni to chory ni to kac.... niegdy wiecej, no tak do 70-tki moze....kiedy
              to katar staje sie juz terminal....
              • aniutek Re: Ya-Bolek 17.03.02, 02:20
                > To forum zaczyna byc lepsze od tych tradycyjnych organizacji polonijnych.<
                to jest fakt Drapiezniku :smile)) i tak trzymac
              • drapieznik Re: Ya-Bolek 17.03.02, 04:06
                A ja oczekiwalem ze mi zaraz kos przywali za te szczepionki, np. J-23...

Tu chodza takie gadki, ze jak sie nie zaszczepisz to koniec z toba. Raz sobie
                dalem to zaszczepic bo chcialem byc dobrym pracownikiem i jak mnie zmoglo to
                wiele tygodni co sie nigdy nie zdazalo. Na to znawcy orzekli, ze mialem
                szczescie bo inaczej by mnie na tamten swiat przewiozlo...

To bylo jakies 10 lat temu (co roku zmieniaja ten coctail, czasem nawet mimo ze
                wiadomo ze szczepinka jest na inny typ, nic to. Biora). Potem oczywiscie wialem
                jak od zarazy i nigdy nie mialem przypadku grypy. Facet siedzial kolo mojej
                klatki, byly wojskowy (szczepiony), zaszczepil sie tym syfem przeciwko grypie i
                jak zachorowal, to byl chory przez kilka miesiecy. Kaszlal tak, ze pracowac nie
                mozna bylo. Po trzech miesiacach poszedl do lekarza i lakarz dal mu steroidy.
                Potem trwalo to nastepne kilka miesiecy. Myslalem ze sie wykonczy, ale po pol
                roku (w sumie) doszedl do siebie. Jest wielu ludzi co w to wierza i z nimi nie
                ma zadnej dyskusji. Czytalem wiele na ten temat i ta polska Heine Medina byla
                wlasnie spowodowana tymi szczepionkami (pamietacie te mikroskopijne
                kieliszeczki ze szczepionka jakimi nas faszerowano? Moj kolega z lawki w
                drugiej klasie dostal to a ja nie. Mial 20 lat wyjete z zyciorysu. Poza tym, w
                USA udowodniono zwiazek Poljo (chyba to to samo co Heine Medina ale nie jestem
                pewien) z jedzeniem cukru. Na Florydzie jest mala miejscowosc gdzie lekarz od
                razu sie polapal, ze cukier jest przyczyna. Wycofali cukier (batony) z obiegu i
                ani jednego przypadku poljo.
                Dorosli maja wybor, ale dzieci? Nie przyjma do szkoly.
                • jot-23 Re: Ya-Bolek 17.03.02, 04:38
                  drapieznik napisał(a):

> A ja oczekiwalem ze mi zaraz kos przywali za te szczepionki, np. J-23...
                  >

no wiesz??!?! ty jestes nadzwyczas spokojny czlowiek, reka by mi uschla.

kurde, to co? ja niby jestem neofita-komsomolec jakis?
            • Gość: Don Re: Ubezpieczenia IP: *.uc.nombres.ttd.es 17.03.02, 02:22

No teraz wiem czemu takie sumy zarabiacie-tak jak myslalem: na zdrowie +na
              emeryture ida wasze tysiace.no to poczulem sie lepiej ! Europa arriba!! jako
              samo.bla bla .place miesiecznie 230 Euro-darmo lekarz,szpital,ihi hi hi
              emerytura-oczywiscie minimalna ,bo i place minimum-obowiazkowe. Ale za reszte
              ukradzionych przed podatkiem euro,moge kupic 2 mieszkania nad morzem i to jest
              ten dodatek do emerytury-czynsz za lokal mieszkalny nie jest deklarowany. VIVA
              EUROPA-stara i nudna.W moje ubezpieczenie wpisuje sie zone i dzieci Ha ha ha .
              • drapieznik Re: Ubezpieczenia Don 17.03.02, 04:20
                $230? Oj, to masz fajnie. Moj kolega samotny placi $200 miesiecznie, rodziny ok
                $500, co jest uwazane za bardzo tanie. Potem idziesz do lekarza i kazda wizyta
                $10. Skasowalem to wszystko bo nic z tego nie korzystalem. Ubezpieczenie
                dentystyczne placi minimalnie. Okulary (jak nosilem) to dawali gorsze rowery
                niz w Polsce.

Opieki medycznej praktycznie nie ma zadnej. A jak masz to placisz tak jak
                Bogdan mowi. Dlatego caly czas glowkuje jakby tu, myk pod drutem zeby nie
                zahaczylo o jakas chorobe. Nawet zaczalem jezdzic wolniej liczac, ze
                zmniejszenie predkosci o 10%, daje mi zmniejszenie kosztow lekarskich o 1000%...

Don, podaj jakies lokalne przyklady leczenia w Hiszpanii. Mowie o tych
                nieformalnych, typu urok odczynic, okadzic... Jakies nasiona, zielsko? Zucie
                jakich cudownych korzonkow? No, taki Herbapol a moze lepiej.

Moj kolega przestal chodzic na przeglady lekarskie. Pytam go dlaczego? A on na
                to: wiem co mi powie, zrzuc wage, wiecej ruchu. Ja to wiem a jeszcze sie
                zdenerwuje. Inny kolega zlamal reke to sam sobie nastawil (nie zartuje!).
                Zrosla sie krzywo. Zarobil $200, a koszt korekcji $8000. Myslicie ze poszedl na
                operacje? Podaje druga reke do witania. Tacy tu twardziele...
                • Gość: aniutek Do ya bolka IP: *.c3-0.nyw-ubr2.nyr-nyw.ny.cable.rcn.com 17.03.02, 05:27
                  PNA odpowiedzialo mi, ze nie oferuje zadnego health insurance tylko life.
                  Bolek moze sie to jakos inaczej nazywa? Daj znac jesli mozesz , to co
                  pisales bylo interesujace.
                  dzieki,
                  aniutek
                  • Gość: boss Re: Ddo aniutek IP: *.tnt17.ewr3.da.uu.net 17.03.02, 05:41
                    Oczywiscie ze PNA prowadzi tylko life insurance i nic innego !!!! Chcesz tani
                    health insurance za 54 $ na miesiac ????????dla ciebie i calej rodziny [babcia
                    + dziadek] ?? 80 -90 % przy wydatkach szpitalnych.!!!!! znajdziesz w prasie
                    polonijnej.
                  • ya_bolek Re: Do ya bolka - spoko, spoko.... 17.03.02, 05:57
                    Aniutek, byc moze ze PNA tego bezposrednio nie firmuje ale nie panikujmy,
                    zachowajmy spokoj i zimna krew. Sam trzymalem w rekach ulotke i analizowalem nia
                    wraz z agentem. To nawet nie nazywa sie "insurance" tylko "Health Plan". Wejdz
                    sobie na liste agentow i porozmawiaj z ktoryms z nich. Jesli bedziesz miala
                    klopoty, to zwroc sie agenta, z ktorym ja rozmawialem czyli:

FEDOROWICZ, MONIKA BROOMFIELD 303-469-0166 COLORADO

Podejrzewam, ze mozesz wszystka zalatwic wlasnie z nia nawet jesli mieszkasz w
                    NYC. Povodzenia!

Gość portalu: aniutek napisał(a):

> PNA odpowiedzialo mi, ze nie oferuje zadnego health insurance tylko life.
                    > Bolek moze sie to jakos inaczej nazywa? Daj znac jesli mozesz , to co
                    > pisales bylo interesujace.
                    > dzieki,
                    > aniutek

• Gość: bogdan Re: Ubezpieczenia IP: *.proxy.aol.com 17.03.02, 06:29
                bardzo zabawny jest sposob placenia za ten insurence-dajesz im upowaznienie do
                potracania co miesiac pieniedzy z konta i oni je pobieraja regularnie.
                Co roku na urodziny podnosza premie przecietnie o 100$ i nawet o tym nie
                zawiadomia jakby na znaczek pocztowy nie mieli.Jako ze rok za rokiem mija
                szybko tak samo moje oplaty.
                Naprawde zaczynam zastanawiac sie co robic bo kwoty ktore place za rozne
                ubezpieczenia przewyzszaja prawdopodobnie wszystkie koszty utrzymania razem
                wziete.A wszystko zaczelo sie tak niewinnie 20 lat temu-health 1000$car300$
                life-0 czlowiek mlody mieszkanie 0 apartament i wsrodku pusto itd.
                Nigdy wtedy nie pomyslalem ze lepiej zarabiajacy ludzie wydaja pieniadze w ten
                sposob.
                • drapieznik Bogdan, 17.03.02, 15:02
                  To samo u mnie. Mialem fajne ubezpieczenie samochodowe, Geico (sprawdz moze u
                  ciebie jest nadal dobre). Przez cale lata byli w moim stanie niedrodzy cos $120
                  za szesc miesiecy, fajne nie?). Raptem cos podwoili w zeszlym roku. Pytam sie
                  co sie stalo: a nam sie nie oplaca. A mnie to sie ma to oplacac?! Skasowalem i
                  wzialem inne. Potem sie dowiaduje, ze wlascicielem jest Warren Buffett ktory
                  przerznal na gieldzie 350 milionow, ekspert-ekspertow. 30% stracic w ciagu roku
                  to kazdy potrafi. To dlatego pan Buffett szukal moniakow po kieszeniach.

Przejrzyj polise ubezpieczenie czy ci sie oplaca placic za to co placisz. Np
                  jak auto starsze, itd. A szybe mozna zakleic po uderzeniu kamykiem, nie trzeba
                  zaraz wymieniac.

Mniej jest lepiej. Twoje watpliwosci tylko swiadcza o twoim doskonalym zmysle
                  odczuwania pulsu gospodarki wokol ciebie.

Z tymi cenami za ubezpieczenia to jest tak jak z cena benzyny: wyjedziesz na
                  ulice i patrzysz, 1.32, jedziesz dalej, 1.25, jedziesz dalej, 1.18. jedziesz
                  dalej, 0.99 a zaraz potem 1.22. Kolo domu (prawie) zawsze najdrozej.

Jezeli chodzi o life insurance, term insurance, annuities to jest to bardzo
                  indywidualna sprawa. BARDZO. Mozna bez.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka