Dodaj do ulubionych

Zielona karta

IP: 213.76.175.* 02.04.02, 11:52
W loteri wizowej do USA wylosowałam zieloną kartę. Jak na razie mam bardzo
dobrą pracę w Polsce i nie zamierzam emigrować do USA. Jednak sytuacja moze się
zmienić i w przyszłości będę chciała skorzystać wraz z mężem z mozliwości
legalnej pracy w USA. Proszę o praktyczne informację n/t jak długo muszę
przebywać w USA za "pierwszym razem", a ile czasu "za kolejnymi wizytami" aby
moja zielona karta nie straciła ważności. Czy takie same wymaganie czasowe
dotyczą mojego męża ?

pozdrawiam magda
Obserwuj wątek
    • Gość: kuki Re: Zielona karta IP: 195.136.33.* 02.04.02, 12:49
      zielonakarta.com.pl. Tam znajdziesz wszystko. pzdr
    • Gość: aj Re: Zielona karta IP: *.methodstudios.com 02.04.02, 21:07
      Musisz zrozumiec jedno. Skoro wystapilas o GC (czy ja wygralas, to nie ma
      wiekszego znaczenia), to dla INS oznacza, ze zamierzasz osiedlic sie w US.
      Nie ma zadnej mozliwosci zachowania GC kierujac sie twoim widzimisie, "na
      potem", kiedy bede chciala itd. To dosc powszechny poglad, ze GC mozna "miec" i
      przyjezdzac do US kiedy sie chce na ile sie chce. Niestety tak nie jest. GC sie
      traci, gdy wyjedzie sie z US. I choc sa tu pewne zasady czasowe, to chodzi
      glownie o twoja intencje. Jesli INS uzna, ze wyjechalas z US i osiedlilas sie
      gdzies indziej to stracisz GC. Generalne zasady czasowe to:
      - wyjazd do pol roku - OK
      - wyjazd do roku OK, o ile udowodnisz, ze twoj dom byl w tym czasie w US czyli,
      ze placilas za gaz, prad, ze placilas podatki (bardzo wazne)
      - wyjazd na ponad rok - automatyczna utrata GC, jedyny wyjatek, to wczesniejsze
      wystapienie do INS o pozwolenie na pobyt poza US do dwoch lat (takie pozwolenie
      przyznawane jest w zasadzie tylko raz danej osobie).
      Oczywiscie w momencie otrzymania obywatelstwa US mozesz mieszkac gdzie chcesz,
      ile chcesz i zawsze bedziesz obywatelem US (chyba, ze prezydent ci je odbierze
      w skrajnych przypadkach, np przylaczysz sie do bin ladena).
      Nie znam dokladnych zasad ile mozesz opoznic przyjazd do US po wygraniu GC. Ale
      jak juz przyjedziesz, to na granicy dostaniesz pieczatke rownoznaczna z GC i od
      tego czasu obowiazuja cie zasady, o ktorych pisalem.
      • Gość: bubus Re: Zielona karta IP: *.nyc.rr.com 02.04.02, 21:47
        Nie wszystko jest tak proste jak pisza.
        1. Wyjazd na pol roku co dwa miesiace w oczach urzednika zakwalifikuje cie do
        grona osob, ktore nie maja intencji osiedlenia sie w USA.
        2. Powinnas sie porozumiec z Konsulatem USA aby wyjasnic kiedy uplywa termin
        wjazdu do USA (deadline)

3. Jesli masz dobra prace w Polsce i nie chcesz jechac to po jaka cholere
        blokujesz miejsce komus. kto przyjechalby natychmiast, dla kogo bylaby to
        szansa na poprawe warunkow. Z tego co widze chcesz zasilic szeregi podroznikow,
        ktorzy nie moga dostac dobrze platnej pracy w USA bo ciagle sa w Polsce.

4
    • Gość: Ifa Re: Zielona karta IP: *.tnt16.chi15.da.uu.net 03.04.02, 00:23
      Masz tylko pol poku od wydania promesy zielonej karty (czyli od rozmowy z
      konsulem) do wjazdu na teren USA i otrzymania zielonej karty. Potem mozesz
      wrocic do kraju spowrotem na okres nie przekraczajacy roku, ale musisz miec
      jakis kakretny (kakretny udokumentowany powod, a nie zobaczy sie co bedzie
      dalej) ktory moze cie zatrzymac w Polsce na dluzej niz pol roku ale nie dluzej
      niz jeden rok. Ale w tym przypadku musisz dostac tzw. Permit to Reenter the
      United States, w polskim zargonie "bialy paszport". Dostaje sie go tylko raz,
      i mozna go wykozystac tylko raz. Poza ta jedna "przedluzona mozliwoscia pobytu
      w Polsce" nie polecam pol roku tu/pol roku tam. Albo i innych wersji. IRS ma
      wszelkie dane, kto gdzie kiedy wjechal i wyjechal, tak ze wszelkie historie
      rzekomych tygodniowych pobytow w Stanach raz do roku w celu utrzymania zielonej
      karty mozna juz odlozyc do lamusa. (sprawdzone bolesnie przez znajomego)
    • Gość: IGOR Re: Zielona karta IP: *.gazeta.pl 03.04.02, 08:23
      Gość portalu: magda napisał(a):

> W loteri wizowej do USA wylosowałam zieloną kartę. Jak na razie mam bardzo
      > dobrą pracę w Polsce i nie zamierzam emigrować do USA. Jednak sytuacja moze się
      >
      > zmienić i w przyszłości będę chciała skorzystać wraz z mężem z mozliwości
      > legalnej pracy w USA. Proszę o praktyczne informację n/t jak długo muszę
      > przebywać w USA za "pierwszym razem", a ile czasu "za kolejnymi wizytami" aby
      > moja zielona karta nie straciła ważności. Czy takie same wymaganie czasowe
      > dotyczą mojego męża ?
      >
      > pozdrawiam magda
      mam pytanie czy wylosowalas GC w tym roku czyli dostalas teraz dokumenty?(bo
      sprawa wygląda inaczej)

• Gość: Lukasz GC i studia w usa IP: 213.17.168.* 03.04.02, 09:37
        > mam pytanie czy wylosowalas GC w tym roku czyli dostalas teraz dokumenty?(bo
        > sprawa wygląda inaczej)

Czesc mam podobny problem...

Widze ze na forum jest duzo zyczliwych osob ktore mają konkretną wiedze,
        czesto - popartą własnym doswiadczeniem...
        Jestem studentem. GC dostalem w lutym. W Usa zalatwilem formalnosci typu; social
        security number, green card (plastic), driver licence miałem już wszczśniej.
        Jestem na drugim roku dziennikarstwa. Zosalo mi 1,5 roku do licencjatu. Po
        licencjacie chce wyjechac na studia do Stanów. Myśle ze GC nie powiniennem
        stracić za zbyt długie przebywanie poza granicami usa. Nie przekroczę roku. Na
        wakacje znow bede w usa, potem ostatni rok studiów...a pózniej- nowe ogromne
        wyzwanie.
        Prosze o Waszą pomoc.
        Jesli ktos moze mi cos doradzić to prosze nie żałować klawiaturysmile)

lukasz6@hotmail.com

Pozdrawiam
        Lukasz

• Gość: IGOR Re: GC i studia w usa IP: *.gazeta.pl 05.04.02, 14:43
          Gość portalu: Lukasz napisał(a):

> > mam pytanie czy wylosowalas GC w tym roku czyli dostalas teraz dokumenty?(
          > bo
          > > sprawa wygląda inaczej)
          >
          >
          > Czesc mam podobny problem...
          >
          > Widze ze na forum jest duzo zyczliwych osob ktore mają konkretną wiedze,
          > czesto - popartą własnym doswiadczeniem...
          > Jestem studentem. GC dostalem w lutym. W Usa zalatwilem formalnosci typu; soci
          > al
          > security number, green card (plastic), driver licence miałem już wszczśniej.
          > Jestem na drugim roku dziennikarstwa. Zosalo mi 1,5 roku do licencjatu. Po
          > licencjacie chce wyjechac na studia do Stanów. Myśle ze GC nie powiniennem
          > stracić za zbyt długie przebywanie poza granicami usa. Nie przekroczę roku. Na
          > wakacje znow bede w usa, potem ostatni rok studiów...a pózniej- nowe ogromne
          > wyzwanie.
          > Prosze o Waszą pomoc.
          > Jesli ktos moze mi cos doradzić to prosze nie żałować klawiaturysmile)
          >
          >
          > lukasz6@hotmail.com
          >
          > Pozdrawiam
          > Lukasz
          >
          czy wylosowales ja w programie co byl w tamtym roku?
          wejdz na www.travel.state.gov a tam znajdziesz odpowiednie informacje
        • Gość: andy Re: GC i studia w usa IP: *.lsan03.pacbell.net 06.04.02, 03:01
          Ryzyk Fizyk.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka