tpt 03.04.02, 21:17 Mam 55 lat, mieszkam od 13 lat poza Polska. Niedawno dostalam rente inwalidzka w Kanadzie. Czy moge sie rowniez ubiegac o rente z Polski? W Polsce przepracowalam 25 lat. Czy moze wiecie wiecej na ten temat? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
don2 Re: Renta z Polski 03.04.02, 22:16 tpt napisał(a): > Mam 55 lat, mieszkam od 13 lat poza Polska. > Niedawno dostalam rente inwalidzka w Kanadzie. Czy moge > sie rowniez ubiegac o rente z Polski? W Polsce > przepracowalam 25 lat. Czy moze wiecie wiecej na ten temat? jak byles listonoszem to tak! Odpowiedz Link Zgłoś
e.n.o.l.a Re: Renta z Polski 03.04.02, 22:21 don2 napisał(a): > jak byles listonoszem to tak! dlaczego akurat listonoszem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Limba Kanadyjska bieda IP: 199.243.100.* 03.04.02, 22:26 Kanadyjski bidak, wspolczuje ci, mi tez ciagle brakuje pieniedzy. Oby ci Kwachu cos podrzucil. Odpowiedz Link Zgłoś
radca Re: Kanadyjska bieda 03.04.02, 23:00 Gość portalu: Limba napisał(a): > Kanadyjski bidak, wspolczuje ci, mi tez ciagle brakuje pieniedzy. Oby ci Kwachu > > cos podrzucil. Widac jakie masz puste wyobrazenie-wspolczuje Ci. radca Odpowiedz Link Zgłoś
don2 Re: Renta z Polski 03.04.02, 22:34 e.n.o.l.a napisał(a): > don2 napisał(a): > > > > jak byles listonoszem to tak! > > dlaczego akurat listonoszem? To dluga i smutna historia-o listonoszu i rencie. bywalca forum ja znaja. Odpowiedz Link Zgłoś
radca Re: Renta z Polski 03.04.02, 22:59 Gosc sie pyta powaznie, a Wy sobie jaja robicie. radca Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bruno Do tpt IP: 199.71.64.* 04.04.02, 01:48 Jesli masz przepracowane w Polsce 25 lat to bedzie Ci sie nalezala emerytura jak ukonczysz 65 lat . Prawo do renty inwalidzkiej utraciles po okresie poltorarocznym od ostatniego zatrudnienia .Zeby nabyc nowe prawa do ubiegania sie o rente inwalidzka w Polsce musisz w Polsce przepracowac co najmniej 6 miesiecy . Co Ty jestes taki zachlanny juz jedna rente masz , a chcialbys jeszcze wyrwac pare groszy z Polski . Poczekaj spokojnie do 65 roku zycia to dostaniesz emeryture .Zachlannosc moze spowodowac twoj pszyspieszony zgon wiec sie opanuj i czekaj spokojnie do 65 roku zycia . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hugo Wczesna renta IP: *.tnt19.ewr3.da.uu.net 04.04.02, 06:11 Nalezy sie mi wczesna renta z Polski mimo ze nie mieszkam tam juz 15 lat ale bede sie staral bo sie mi nalezy w mysl przepisow rodem z PRL-u, zalatwie sobie tylko fikcyjne papiery od prywaciarza ze pracowalem ostatnie 6 miesiecy w Polsce przy zbieraniu ziemniakow na prywatnych polach. chociaz to tylko 550 polskich zlotych to jednak 150 canadian dollar, biore co daja , bo mi sie nalezy !!! dlaczego nie mam wziasc !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kraken Re: Wczesna renta IP: *.ipt.aol.com 04.04.02, 14:16 Gość portalu: hugo napisał(a): > Nalezy sie mi wczesna renta z Polski mimo ze nie mieszkam tam juz 15 lat ale > bede sie staral bo sie mi nalezy w mysl przepisow rodem z PRL-u, zalatwie > sobie tylko fikcyjne papiery od prywaciarza ze pracowalem ostatnie 6 miesiecy > w Polsce przy zbieraniu ziemniakow na prywatnych polach. chociaz to tylko 550 > polskich zlotych to jednak 150 canadian dollar, biore co daja , bo mi sie > nalezy !!! dlaczego nie mam wziasc !! Bardzo slusznie wasc postepujesz-skoro rozmodlona "matka boska senacka"niejaka Grzeskowiak nie wstydzi sie brac ekstra renty(ciekawe za jakie zaslugi)mimo zapenionych dochodow z innych zrodel,podobnie zreszta jak "brudnosweterkowiec"Palubicki(hanba Poznania)-TAK SIE TE BIEDACZETA NAHAROWALI W TEJ POLSZCZE!!!Tym bardziej wasc masz zupelna racje upominajac sie o swoje ciezko zapracowane swiadczenia-mam zreszta zamiar wystapic o to samo w odpowiednim czasie-i nie ma co sie wstydzic tego-skoro kosciol nie wstydzi sie rabowac kraju do spolki z "prawdziwymi Polakami i katolikami"-tym berdziej wasci to uchodzi!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mariusz Niesluchaj DONA, bo jest nieszczery Mariusz IP: *.bredband.skanova.com 05.04.02, 22:27 Kochana,oczywiscie ze nalezy ci sie renta z polski,musisz to jednak zrobic po cichu,ja mieszkam w szwecji i znam wiele osob ktore nie przyznaly sie ze emigrowaly i dostaja 200 dolarow miesiecznie na konto. Odpowiedz Link Zgłoś
karelia Re: Renta z Polski 04.04.02, 18:21 jak najbardziej, pracowal, nie kradl .Niech bierze , co sie prawnie nalezy.Gosc sprzedawal to , co mial - czas , umiejetnosci. Jesli polityczne darmozjady sie nie wstydza oficjalnie brac i im reka nie usycha od tego brania , to dlaczego normalny, uczciwy obywatel po PRZEPRACOWANIU ilus tam lat mialby sie ze wstydem zrzekac tego, co mu sie PRAWNIE nalezy. A co zrobi z tymi pieniedzmi , to jego priv sparawa. Moze przepije, moze przebaluje, moze da komus, a moze mu one pomoga wiesc normalne zycie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zocha Re: Renta z Polski IP: *.chello.pl 04.04.02, 18:24 Za sto baksów to za dużo nie wypije... ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bruno Re: Renta z Polski IP: 199.71.64.* 04.04.02, 18:35 Trzeba przepracowac 6 miesiecy , a pozniej jeszcze przez nastepne 6 miesiecy byc nachorobowym w stalym kontakcie z lekarzem .Pozniej jest komisja lekarska ktorej mozna nie przejsc .Nawet jak ona przyzna nam rente to ona bedzie z reguly na rok .Po roku trzeba bedzie sie stawic ponownie na komisje ktora zarzada dowodow leczenia ktorych nie bedzie i bedzie po rencie . Odpowiedz Link Zgłoś
don2 Re: Renta z Polski 04.04.02, 18:37 Gość portalu: Zocha napisał(a): > Za sto baksów to za dużo nie wypije... ) Wypije i to duzo! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zocha Re: Renta z Polski IP: *.chello.pl 04.04.02, 18:41 W Kanadzie?Chyba że z indiańskiego przemytu. A tak serio,to ta komisja składa się z jednego lekarza-orzecznika ZUS,który często nawet nie zagląda w papiery,bo to nie leży w interesie jego pracodawcy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kraken Re: Renta z Polski IP: *.ipt.aol.com 04.04.02, 18:55 Gość portalu: Zocha napisał(a): > Za sto baksów to za dużo nie wypije... ) kurwa nie chcialbym trzezwiec po pijanstwie za sto bucksow-"ucho" Smirnoffa kosztuje chyba cos ze 16$-policz sobie sama ile to gorzaly!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maupa Re: Renta z Polski IP: 209.167.118.* 04.04.02, 20:08 Kolega Listonosz dostanie az 150 canadyjskich baxow, wiec stac go bedzie na ok 41 litrow najtanszego piwa. To moze byc piekny wieczor. Ale nie rrrraneeeekkkkkk!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bruno Teoretycznie mozliwe IP: 199.71.64.* 05.04.02, 22:50 Zalatwienie renty inwlidzkiej jest teoretycznie mozliwe , ale praktycznie niewwykonalne .Zakldajac , ze zarabiamy miniumum to jest 760 zl bedac fikcyjnie zatrudnionym musimy taka sama kwote odprowadzic tytulem podatkow od pracodawcy .Czyli bedziemy musieli te pieniadze wylozyc .Nastepnie bedziemy musieli przebywac w Polsce bedac na chorobie i czekajac na rente , a to sa koszty i bedzie to trwalo minimum pol roku .Na pierwszej komisji dostaniemy zapewne rente na rok .Po roku musielibysmy znowu przyleciec do Polski na komisje i nie majac dowodow leczenia mamy po rencie .Pozostaje aspekt moralny tworcy tego watku ktory stracil zdrowie pracujac 13 lat w Kanadzie i teraz chcialby wyrwac pare groszy biednej Polski .W dodatku rente inwalidzka otrzymuje w Kanadzie .Piszecie , ze Palubicki otrzymuje rente specjalna 1800 zl .To inwalida drugiej grupy ktory ma rozrusznik serca i zdrowie stracil w wiezieniach PRL u .Jesli chodzi o rente Alicji Grzeskowiak to ona zostawila prace naukowa dla pracy dla Polski i skoro premier Polski uznal ze jej sie nalezy 1800 zl na miesiac to tak musi byc .Tysiace bylych SB otrzymuje wysokie emerytury i to Was nie boli tylko przypierdalacie sie do ludzi zasluzonych w walce z bolszewia . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nierob Re: Teoretycznie mozliwe IP: *.proxy.aol.com 06.04.02, 14:09 Gość portalu: Bruno napisał(a): > Zalatwienie renty inwlidzkiej jest teoretycznie mozliwe , ale praktycznie nieww > ykonalne .Zakldajac , ze zarabiamy > miniumum to jest 760 zl bedac fikcyjnie zatrudnionym musimy taka sama kwote odp > rowadzic tytulem podatkow > od pracodawcy .Czyli bedziemy musieli te pieniadze wylozyc .Nastepnie bedziemy > musieli przebywac w Polsce > bedac na chorobie i czekajac na rente , a to sa koszty i bedzie to trwalo minim > um pol roku .Na pierwszej komisji > dostaniemy zapewne rente na rok .Po roku musielibysmy znowu przyleciec do Polsk > i na komisje i nie majac > dowodow leczenia mamy po rencie .Pozostaje aspekt moralny tworcy tego watku kto > ry stracil zdrowie > pracujac 13 lat w Kanadzie i teraz chcialby wyrwac pare groszy biednej Polski . > W dodatku rente inwalidzka > otrzymuje w Kanadzie .Piszecie , ze Palubicki otrzymuje rente specjalna 1800 zl > .To inwalida drugiej grupy > ktory ma rozrusznik serca i zdrowie stracil w wiezieniach PRL u .Jesli chodzi o > rente Alicji Grzeskowiak > to ona zostawila prace naukowa dla pracy dla Polski i skoro premier Polski uzna > l ze jej sie nalezy 1800 zl na > miesiac to tak musi byc .Tysiace bylych SB otrzymuje wysokie emerytury i to Was > nie boli tylko przypierdalacie > sie do ludzi zasluzonych w walce z bolszewia . biorac powyzsze pod uwage(renty Palubickiego!!Grzeskowiak i bylych u-bekow) nikt nie powinien miec skrupulow dochodzic spraw emerytalnych/rentowych. W krakowie mozna "zalatwic " rente inwalidzka 550-600 zl?miesiecznie za.....2- 2,5 tys zlotych(sam to zalatwilem opocz mnie 3 inne osoby-jedyny problem to wiedziec komu dac-niestety nie zdradze).Mysle ,ze w innych miastach jest podobnie. Odpowiedz Link Zgłoś
ktoto3 Re: Teoretycznie mozliwe 06.04.02, 14:19 Gość portalu: nierob napisał(a): > Gość portalu: Bruno napisał(a): > > biorac powyzsze pod uwage(renty Palubickiego!!Grzeskowiak i bylych u-bekow) > nikt nie powinien miec skrupulow dochodzic spraw emerytalnych/rentowych. > W krakowie mozna "zalatwic " rente inwalidzka 550-600 zl?miesiecznie za.....2 > - > 2,5 tys zlotych(sam to zalatwilem opocz mnie 3 inne osoby-jedyny problem to > wiedziec komu dac-niestety nie zdradze).Mysle ,ze w innych miastach jest podobn > ie. Za 5 tys nie wpisuja tej glupiej uwagi w paszporcie : "Jedna walizka przy wyjezdzie za granice" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nierob Re: Teoretycznie mozliwe IP: *.proxy.aol.com 06.04.02, 15:40 ktoto3 napisał(a): > Gość portalu: nierob napisał(a): > > > Gość portalu: Bruno napisał(a): > > > > biorac powyzsze pod uwage(renty Palubickiego!!Grzeskowiak i bylych u-bek > ow) > > nikt nie powinien miec skrupulow dochodzic spraw emerytalnych/rentowych. > > W krakowie mozna "zalatwic " rente inwalidzka 550-600 zl?miesiecznie za. > ....2 > > - > > 2,5 tys zlotych(sam to zalatwilem opocz mnie 3 inne osoby-jedyny problem t > o > > wiedziec komu dac-niestety nie zdradze).Mysle ,ze w innych miastach jest p > odobn > > ie. > > Za 5 tys nie wpisuja tej glupiej uwagi w paszporcie : "Jedna walizka przy wyjez > dzie za granice" nie walcz z wiatrakami jeden Don juz probowal- po 18 latach pracy w Polsce nic mi sie nie nalezy!! nic ZERO !!-"zalatwilem wiec rente" tak jak zalatwili sobie 3 razy wieksze w/w. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mimi Re: Renta z Polski IP: *.inet.fi 06.04.02, 15:55 Sluszna racja tym bardziej ze masz przepracowane 25 lat w Polsce i tym samym przez ten okres placiles i nalezy sie to tobie bez wzgledu na gdzie twoj los cie skierowal!!! Daz do tego co twoje bo sa to twoje pieniadze,a Polska nie jest biednym krajem jak tu niektorzy sie wypowiadaja.Polecam strone www.zus.pl Tam znajdziesz cos dla siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bruno Re: Renta z Polski IP: 199.71.64.* 06.04.02, 19:21 Jak to juz udowodnilem otrzymanie renty w Polsce jest niemozliwe do zrealizowania dla ludzi z Ameryki /koszty/ Kazdy obywatel polski jesli ma ukonczone 65 lat i przepracowane w Polsce pelne 25 lat ma prawo do emerytury obojetnie gdzie mieszka ; obywatel kobieta musi miectylko przepracowane 20 lat i ukonczone 60 lat . Wiec jesli spelniacie te warunki emerytura Wam sie prawnie nalezy zgodnie z ustawa .Reasumujac powysze emerytura ktora zdolacie wypracowac w krajach osiedlenia bedzie niewielka i ta otrzymywana z Polski bedzie dla Was duza pomoca . Odpowiedz Link Zgłoś