Dodaj do ulubionych

HIGH SCHOOL w USA

IP: *.chello.pl 08.06.02, 22:28
Czy ktoś z was kończył high school w USA? Ja właśnie wyjeżdzam na rok, tylko
szkołę amerykańską znam z filmów, gdzie pannice mające problemy z rozgrywającym
szkolnej drużyny biegna do toalety poprawić włosy... smile Czyli nie dużo...

Ktoś ma doświadczenia? Może poopowiadać? Czy nie będzie problemów z
akceptacją "wymieńca"?
Obserwuj wątek
    • pajacyk3po3 Re: HIGH SCHOOL w USA 08.06.02, 23:46
      ot, czrwony pajaczek sie naszym w Ameryce przytrafi. Nie wlocz siem po nocach
      bo ci oddadzom za konsula gdanskiego.
      • Gość: czeko Re: HIGH SCHOOL w USA IP: *.chello.pl 09.06.02, 21:48
        brrr....czerwony....no i w żadnym razie nie gdański...
        a pytanie było całkiem poważne!
        • jot-23 Re: HIGH SCHOOL w USA 09.06.02, 22:51
          Gość portalu: czeko napisał(a):

> brrr....czerwony....no i w żadnym razie nie gdański...
          > a pytanie było całkiem poważne!

to jest temat tabu tutaj!

moja zona miala szczescie uczeszczac do jednej takiej. mozna by opowiadac, ale w
          sumie to samo co na filmach: biala czesc miasta, 75% uczniow to czarni dowozeni
          autobusami z czarnych dzielnic, zeby wyrownywac spoleczne niesprawiedliwosci.
          dyrekcja - wloska mafia, obchodza ich tylko ich scams z materialami zaopatrzenia
          + unions. wsrod uczniow wysoko rozwiniety uklad kastowy. hah czarni dodawali
          troche ze tak powiem kolorytu, np kopulujac na klatkach schodowych... poza tym
          wszystko normalnie.
          • japisze Re: HIGH SCHOOL w USA 10.06.02, 03:55
            Bardzo trafne. Tak trzymaj. Jestes ozdoba tego forum.
    • Gość: sombre :)) IP: *.starogard.dialup.inetia.pl 10.06.02, 12:35
      czeko napisała:

> w żadnym razie nie gdański...

Yych, yych!
      • Gość: czeko Re: :)) IP: *.chello.pl 10.06.02, 19:33
        lokalny patriota....
    • cracovian Re: HIGH SCHOOL w USA 10.06.02, 16:27
      To wszystko zalezy od miejsca i szkoly. Ja zwialem przed matura na poludnie i
      mam bardzo pozytywne wspomnienia. Strasznie bylo duzo dla mnie nauki z powodu
      jezyka no i zupelnie innej kultury. Poziom ogolny byl slabiutki, ale
      zaawansowanych kursow jest kupa, wiec mozna je brac, ale nie trzeba. Osobiscie
      uwazam, ze nauczylem sie w ciagu szesciu miesiecy wiecej, niz w ciagu
      poprzednich 3 i pol lat w Polsce. Caly system szkolny Polski mam w dupie z tego
      powodu smile
      • Gość: czeko Re: HIGH SCHOOL w USA IP: *.chello.pl 10.06.02, 20:30
        Miejsce...pewnie jakieś małe miasteczko 10 000 - 25 000 mieszkańców....taka
        kropka na mapie gdzies w okolicach wielkich jezior..więcej na razie nie wiem.
        Co do szkoły wiem, że poziom niewysoki, najbardziej się boję, że będe stanowiła
        jakas atrakcję niezwykłą smile
        • Gość: Mirko Re: HIGH SCHOOL w USA IP: 65.206.44.* 10.06.02, 21:28
          A jak u Ciebie ze sportami?
          N.p. pika nożna to tutaj dziewczęcy sport.

Dziura powiadasz?
          Będziesz dla nich równie egzotyczna co oni dla Ciebie. Przez chwilę.
          Spęcie minie jednak najdalej po tygodniu-dwóch.
          Spoko więc.
          Oczywiście wszystko pod warunkiem, że nie jest to jakaś czarniawa dziura.
          Te są jednak najczęściej na obrzeżach dużych miast.
          Kropka na mapie czy nie - zajrzyj pod
          www.digitalcity.com/

• Gość: czeko Re: HIGH SCHOOL w USA IP: *.chello.pl 10.06.02, 21:37
            Ze sportami...piłka nożna, brrr...

Ze sportami słabo...raczej te indywidualne niż zbiorowe (tak, tak- bieganie
            mmmm smile, no ewentualnie siatkówka, a znativem gramy na dziedzińcu w baseball
            (takim ogrooomnym kijem dal wieeeelkich idiotów smile, ale to przeciez nie to samo.

Słyszałam tez, że żeby kogokolwiek poznać muszę się zapisać na sport, bo ktoś
            kto niczego nie uprawia...łeee...a w szkole mam marne szanse na poznanie
            znajomych, bo przerwy trawają pięc minut i polegają na szybkim przemieszczaniu
            się z klasy do klasy.. (?)

Cały mój problem polega na tym, że znam same ploty, zadnych konkretnych inf,
            jak serio wygląda szkoła, jak ludzie, jak przedmioty.

No i nawet nie wiem gdzie jadę, bo mi jeszcze nie odesłali papierów. Straszna
            kiszka.
    • Gość: ciufla Re: HIGH SCHOOL w USA IP: 149.142.158.* 10.06.02, 21:21
      Przygotuj sie na walke. Wygrywa ten, kto silniejszy, czyli druzyna futbolowa.
      Jesli jestes niewiasta zacznij czytac wszystkie bzdetne magazyny a propos
      najnowszych fryzur i ubran oraz plotek a propos celebrities. Jesli jestes
      facetem, zacznij duzo przeklinac, chodzic na silownie i uzywac narkotyki, tak
      by Cie widzieli. Jesli chcesz byc soba, przygotuj sie na odosobnienie i mniej
      przyjaciol (aczkolwiek beda szczersi).

Polecam klasy z laboratiorium. Maja duzo fajnych gadzetow i nagle biologia,
      chemia lub fizyka okazuja sie calkiem interesujace.

A propos narodowo-rasowej mieszanki, poszukaj ludzi z Jamajki. Swietni do
      zabawy, duzo spiewaja i tancza (czesto w trakcie klas). Mili i to
      bezinteresownie.

Powodzenia! smile)))))))))))))))

Ja bylam jedna z niewielu bialych osob w szkole pelnej czarnych i latynosow i
      bylo o wiele lepiej niz w pierwszej, gdzie biali byli wiekszoscia.

P.S. Wybacz slowo "czarni" ale nie wiem jak to jest "politically correct" po
      polsku.
      • Gość: czeko Re: HIGH SCHOOL w USA IP: *.chello.pl 10.06.02, 21:30
        Polecam klasy z laboratiorium. Maja duzo fajnych gadzetow i nagle biologia,
        chemia lub fizyka okazuja sie calkiem interesujace.

No proszę. A ja myślałam, że prędzej mi kaktus, niż wezmę coś ze "ścisłych".

A co do pism to mam jedno amerykańskie młodziezowe "Seventeen", boże, jaka
        bzdura. I co, mam szpanować newsami o kolczykach? Gasz...

No i jak w ogóle są traktowani Polacy (powiedzmy, że ktoś wie, gdzie ta
        Poland....Holland jest smile. Czy oni serio nie są otwarci? Mimo że wielokulturowy
        naród to dochodza mnie słuchy, że jaka człowiek z innego świata masz minusa na
        wejściu...
        • jot-23 Re: HIGH SCHOOL w USA 10.06.02, 21:33
          Gość portalu: czeko napisał(a):
          > No i jak w ogóle są traktowani Polacy (powiedzmy, że ktoś wie, gdzie ta
          > Poland....Holland jest smile. Czy oni serio nie są otwarci? Mimo że wielokulturowy
          >
          > naród to dochodza mnie słuchy, że jaka człowiek z innego świata masz minusa na
          > wejściu...

z poland holland, to jest na to trick, nauczyc sie poprawnie wymawiac nazwe
          swojego kraju, mowie ci wyniki moga byc zdumiewajace, nawet majac doczynienia z
          amerykanami...
          • Gość: ciufla Holland-Poland IP: 149.142.158.* 11.06.02, 00:15
            Swieta racja j-23. Ja wciaz nie moge wypowiedziec tego dokladnie, co jest
            powodem wielu dowcipow ze strony mego amerykanskiego meza.

A wracajac do tematu, to czy my w Polsce wiemy gdzie jest Costa Rica albo
            Birma? Albo nawet znany naszym kibicom Kamerun? Wbrew pozorom i naszym
            zadufanym mniemaniu o sobie Polska NIE jest pepkiem swiata.

Tu bedziesz po prostu imigrantem, jednym z wielu, ani lepszym ani gorszym. A
            jesli nie chcesz byc dziwologiem, proponuje sie usmiechac. Niby proste, ale
            niewielu Polakom sie to udaje. W ramach treningu proponuje
            ogladnac "Szczesliwego Nowego Jorku". Linda trafil w samo sedno. wink
    • Gość: Michael Zglos sie do YFU w Poznaniu IP: 2.2.STABLE* / *.telia.com 10.06.02, 22:17
      Mieszkam w Szwecji i kilka lat temu pracowalem w YFU - Youth For Understanding,
      organizacja miedzynarodowa posredniczâca w wymianie uczniów / students / i stâd
      mysle, ze obecnie istnieje ona w Poznaniu. Moj tel w Szwecji, Stockholm
      08-6508275.Powodzenia
      • Gość: XYZ Znowu nudzisz konia IP: *.enter.net 10.06.02, 22:25
        O ile dobrze pamietam to juz raz a moze razy wiecej prowokacyjnie podejmowalas
        ten temat.
        Jedno Ci powiem sa Tam wspaniale dzieciaki w swoich ciezko zapracowanych
        wspanialych samochodach wspaniale poubieranii.Ciezko pracuja zeby byc kims. I
        to nie telewizja to samo zycie ze wspomne jeszcze o pieknych szkolach za ktore
        placimy rocznie dwa tysiace /podetek na szkole dla posiadaczy domu/
        Dzieciaki maja wspaniale zycie i niekoniecznie wszyscy musza wiedziec gdzie
        jest Polska zeby skonczyc szkole!!!
        • Gość: drobiazg Re: Znowu nudzisz konia IP: *.sympatico.ca 10.06.02, 22:37
          Gość portalu: XYZ napisał(a):

> O ile dobrze pamietam to juz raz a moze razy wiecej prowokacyjnie podejmowalas
          > ten temat.
          > Jedno Ci powiem sa Tam wspaniale dzieciaki w swoich ciezko zapracowanych
          > wspanialych samochodach wspaniale poubieranii.Ciezko pracuja zeby byc kims. I
          > to nie telewizja to samo zycie ze wspomne jeszcze o pieknych szkolach za ktore
          > placimy rocznie dwa tysiace /podetek na szkole dla posiadaczy domu/
          > Dzieciaki maja wspaniale zycie i niekoniecznie wszyscy musza wiedziec gdzie
          > jest Polska zeby skonczyc szkole!!!

HIGH SCHOOL gdziekolwiek
          Autor: Gość portalu: czeko
          Data: 29-04-2002 20:01

adres: *.chello.pl

Chciałabym wyjechać na rok do jakiejś ciekawej high
          school...tylko jak to
          zrobic niezbyt drogo? Słyszałam o firmach, w których
          płaci się tylko za
          przelot, bo hosci działają na zasadzie "charytatywnej".
          Czy to prawda? Ktoś zna
          namiary?
        • Gość: czeko Re: Znowu nudzisz konia IP: *.chello.pl 10.06.02, 22:42
          ok i co w związku? wtedy chciałam pojechać z firmą, a dostałam stypendium i
          jadę na wymianę...i co z tego? nie moge dwa razy podjąć tego samego wątku,
          szczególnie, że sytuacja się zmieniła, a pierwszy pozostał bez odpowiedzi? i co
          to znaczy "prowokacyjnie"?

ludzie, a znacie wy słowo życzliwość??
          • Gość: agagoe Re: Znowu nudzisz konia IP: *.gwdg.de / 10.10.163.* 11.06.02, 01:11
            Nie przejmuj sie tymi komentarzami. Czy warto reagowac, jak ktos nie ma nic
            lepszego do roboty niz czepiac sie wszystkiego i wszystkich (ew. uczyc sie
            postow na pamiec)... To chyba normalne, ze jak postanawiasz gdzies wyjechac to
            przechodzisz przez rozne etapy - od ogolnego "zasiegniecia jezyka" do coraz
            konkretniejszych i chyba Twoj przypadek nie jest wyjatkiem. No ale jak sie nie
            ma nic do powiedzenia, to zawsze mozna wietrzyc prowokacje i spiski dziejowe wink
            aga
            • Gość: jot-23 Re: Znowu nudzisz konia IP: *.dyn.optonline.net 11.06.02, 02:22
              Gość portalu: agagoe napisał(a):

> Nie przejmuj sie tymi komentarzami. Czy warto reagowac, jak ktos nie ma nic
              > lepszego do roboty niz czepiac sie wszystkiego i wszystkich (ew. uczyc sie
              > postow na pamiec)... To chyba normalne, ze jak postanawiasz gdzies wyjechac to
              >
              > przechodzisz przez rozne etapy - od ogolnego "zasiegniecia jezyka" do coraz
              > konkretniejszych i chyba Twoj przypadek nie jest wyjatkiem. No ale jak sie nie
              > ma nic do powiedzenia, to zawsze mozna wietrzyc prowokacje i spiski dziejowe wink
              > aga

ja jestem za, za to ze masz na tyle ambicji zeby nie dreptrac ta sama kolejina
              co inni. napisz jak juz bedziesz sie tu gdzies uczyc, zrobimy ci wywiadowke.

• Gość: przemek powodzenia IP: *.proxy.aol.com 11.06.02, 02:57
            W usa chodze do szkoly sredniej od 3 lat. kto takie brednie puszcza ze w Usa
            jest poziom niski????? jak sie nie chcesz uczyc to pewnie ze jest niski, ale
            jak bierzesz "wysokie" klasy to poziom jest rowny lub wyzszy niz w polsce.
            naraka
    • Gość: DagaNJ Re: HIGH SCHOOL w USA IP: *.medwln01.nj.comcast.net 11.06.02, 02:56

ja jestem juz tu 9 miesiecy , chodze do prywatnej katolickiej szkoly , z
      poczatku bylo ciezko , w mojej szkole jest troszke inny system niz w
      publicznej , w takiej lekcja trwa 40 min , masz 5 min na to zeby isc do szafki
      i zmienic ksiazki i dojsc do nastepnej klasy , , lekcje koncza sie okolo 3 pm ,
      poozniej zostajesz na trening jak cos trenujessz , i do domu o 6:00 7:00 pm, ...

co do ludzi , amwrykanie nie maja o polakach dobrego zdania , nie wszyscy , ale
      ogolnie uwazaja nas za "dumb "

to tyle na razie ....... smile)))))

• Gość: drobiazg Re: HIGH SCHOOL w USA IP: *.sympatico.ca 11.06.02, 04:12
        Gość portalu: DagaNJ napisał(a):

> co do ludzi , amwrykanie nie maja o polakach dobrego zdania , nie wszyscy , ale ogolnie uwazaja nas za "dumb "

Na pocieszenie, takie zdanie maja tylko Ci co zagladaja na
        Forum GW.
        • ckdezerter Re: HIGH SCHOOL w USA 11.06.02, 14:31
          Pamietam ze w szkole sredniej mialem ksiazki do matmy napisane na podstawie
          podrecznikow amerykanskich. W kazdym razie utorzy napisali ze musieli poszerzyc
          tematyke bo zakres materialu obowiazujacy w szkolnictwie amerykanskim jest
          mniejszy.
          To jak w koncu jest z tym poziomem nauczania w szkołach srednich w USA?
          • dagmara-nj Re: HIGH SCHOOL w USA 11.06.02, 18:39
            ckdezerter napisał(a):

> Pamietam ze w szkole sredniej mialem ksiazki do matmy napisane na podstawie
            > podrecznikow amerykanskich. W kazdym razie utorzy napisali ze musieli poszerzyc
            >
            > tematyke bo zakres materialu obowiazujacy w szkolnictwie amerykanskim jest
            > mniejszy.
            > To jak w koncu jest z tym poziomem nauczania w szkołach srednich w USA?

wiesz, u mnie w szkole mozesz sobie poziom wybrac , mam na mysli mozesz wziac
            wyzszy ,,,,i jest tak jak wszedzie , jak chcesz sie uczyc , nauczysz sie duzo ,
            zalezy tez w jakiej szkole jestes , jakie masz laekcje , bo jak wezmiesz tylko
            art , sport , lekcje sppiewu i tego typu klasy ,,,,, wiadomo ze duzo sie nie
            nauczysz , bez obazy .....

• dagmara-nj Re: HIGH SCHOOL w USA 11.06.02, 18:37
          Gość portalu: drobiazg napisał(a):

> Gość portalu: DagaNJ napisał(a):
          >
          > > co do ludzi , amwrykanie nie maja o polakach dobrego zdania , nie wszyscy
          > , ale ogolnie uwazaja nas za "dumb "
          >
          > Na pocieszenie, takie zdanie maja tylko Ci co zagladaja na
          > Forum GW.

wiesz ,mieszkam tu i wiem , sama to slyszalam i nie wmawiaj mi ze tak nie jest ,
          nawet 1 nauczycieel cos o tym wspomnij , pozniej mnie przepraszal , ale uraze so
          niego mam nadal........

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka