Dodaj do ulubionych

Czy ktos prowadzi polska restauracje na obczyznie?

25.09.02, 19:56
Chcialabym nawiazac kontakt z osobami ktore prowadza polskie restauracje jak
rowneiz inne lokale gastronowmiczne na obczyznie. Chialabym cos takiego
otworzyc w USA i dlatego mam kilka pytan do osob doswiadczonych w tym temacie.
Obserwuj wątek
    • polished Re: Czy ktos prowadzi polska restauracje na obczy 25.09.02, 22:47
      baerken napisała:
      > Chcialabym nawiazac kontakt z osobami ktore prowadza polskie restauracje jak
      > rowneiz inne lokale gastronowmiczne na obczyznie. Chialabym cos takiego
      > otworzyc w USA i dlatego mam kilka pytan do osob doswiadczonych w tym temacie.

Niestety nie prowadze ale proponowalbym Ci rozwazyc otwarcie takiego lokalu w
      Waszyngtonie DC, bo nie ma ani jednego. Najlepiej w polaczeniu ze stoiskiem
      spozywczym. W NYC jest duzo lokali pl i niektore swieca pustkami z tego co
      widzialem, np bardzo dobra wg mnie restauracja Polska w Greenpoint.

Polished
      • Gość: XYZ Re: Czy ktos prowadzi polska restauracje na obczy IP: *.dialup.enter.net 26.09.02, 01:01
        Krotko nie bedzie Cie stac na to oplaty uniemozliwia realizacje pomyslu/chyba
        ze pranie pieniedzy,duzych pieniedzy/

1.dzierzawa od 2000 do 5000$
        2.wykonanie insalacji p-poz i alarmowej 5000 do 10.000$
        3.Srodek transportu 10.000 minimum do przewozenia atr.spozywczych

nie wspomne o wystroju wyposazeniu kasy na wyplaty towar i biezacych rachunkow
        plus frajerskie na czas uruchomienia.

Spokojnie 100.000$ w dzierzawionym lokalu i nie masz gwarancji ze jak sie
        ruszy to wlasciciel cie nie wykurzy.Ameryka to dzicz w tym
        temacie/uczciwosci!!!/

Ps.Prowadzilem 2 lata mala gastronomie w USA w Polsce 18 lat roznego rodzaju
        dzialalnosc handlowo-gastronomiczna.

Na Polakach w USA to mozesz zarobic jedynie sprzedajac im sniadanka i obiady
        ze specjalnie przystosowanego do tego celu malego gastronomicznego samochodziku
        /okolo 1000$ tygodniowo/
        • aniutek Re: Czy ktos prowadzi polska restauracje na obczy 26.09.02, 01:17
          XYZ - zarty?????

czynsz na dolnym manhattanie, miejsce na okolo 20 osob /nie stolikow/
          - $1300
          alarmowej ?- po co?
          wentylacja- w zaleznosci od wielkosci kuchni, metrazu knajpy moze kosztowac ladnych pare
          zlotych ale.... przepisy sa po to aby je hmmmm obchodzic- patrz wszystkie chinskie
          przybytki.
          srodek transportu ?- po co? wystarczy wlasny osobowy samochod, warzywa, mieso wino etc
          przywioza dostawcy.
          nie radze karmic Polakow raczej skupic sie na wszystkich innych , ktorzy nasze jedzenie
          bardzo lubia- pierogi, zupy, kielbachy.
          moim zdaniem dobra lokalizacja i naprawde dobra micha z naprawde dobrych produktow /
          a nie pol produktow czy mrozonek/ to dochodowa dzialalnosc gwarantowana, nie kokosy
          moze ale godziwy zarobek.

Gość portalu: XYZ napisał(a):

> Krotko nie bedzie Cie stac na to oplaty uniemozliwia realizacje pomyslu/chyba
          > ze pranie pieniedzy,duzych pieniedzy/
          >
          > 1.dzierzawa od 2000 do 5000$
          > 2.wykonanie insalacji p-poz i alarmowej 5000 do 10.000$
          > 3.Srodek transportu 10.000 minimum do przewozenia atr.spozywczych
          >
          > nie wspomne o wystroju wyposazeniu kasy na wyplaty towar i biezacych rachunkow
          > plus frajerskie na czas uruchomienia.
          >
          > Spokojnie 100.000$ w dzierzawionym lokalu i nie masz gwarancji ze jak sie
          > ruszy to wlasciciel cie nie wykurzy.Ameryka to dzicz w tym
          > temacie/uczciwosci!!!/
          >
          > Ps.Prowadzilem 2 lata mala gastronomie w USA w Polsce 18 lat roznego rodzaju
          > dzialalnosc handlowo-gastronomiczna.
          >
          > Na Polakach w USA to mozesz zarobic jedynie sprzedajac im sniadanka i obiady
          > ze specjalnie przystosowanego do tego celu malego gastronomicznego samochodziku
          > /okolo 1000$ tygodniowo/
          • Gość: XYZ Re: Czy ktos prowadzi polska restauracje na obczy IP: *.dialup.enter.net 26.09.02, 02:18
            aniutek napisała:

> XYZ - zarty?????
            >
            > czynsz na dolnym manhattanie, miejsce na okolo 20 osob /nie stolikow/
            > - $1300
            > alarmowej ?- po co?
            > wentylacja- w zaleznosci od wielkosci kuchni, metrazu knajpy moze kosztowac
            lad
            > nych pare
            > zlotych ale.... przepisy sa po to aby je hmmmm obchodzic- patrz wszystkie
            chins
            > kie
            > przybytki.
            > srodek transportu ?- po co? wystarczy wlasny osobowy samochod, warzywa,
            mieso w
            > ino etc
            > przywioza dostawcy.
            > nie radze karmic Polakow raczej skupic sie na wszystkich innych , ktorzy
            nasze
            > jedzenie
            > bardzo lubia- pierogi, zupy, kielbachy.
            > moim zdaniem dobra lokalizacja i naprawde dobra micha z naprawde dobrych
            produk
            > tow /
            > a nie pol produktow czy mrozonek/ to dochodowa dzialalnosc gwarantowana,
            nie
            > kokosy
            > moze ale godziwy zarobek.
            >
            >
            > Gość portalu: XYZ napisał(a):
            >
            > > Krotko nie bedzie Cie stac na to oplaty uniemozliwia realizacje pomyslu/ch
            > yba
            > > ze pranie pieniedzy,duzych pieniedzy/
            > >
            > > 1.dzierzawa od 2000 do 5000$
            > > 2.wykonanie insalacji p-poz i alarmowej 5000 do 10.000$
            > > 3.Srodek transportu 10.000 minimum do przewozenia atr.spozywczych
            > >
            > > nie wspomne o wystroju wyposazeniu kasy na wyplaty towar i biezacych rachu
            > nkow
            > > plus frajerskie na czas uruchomienia.
            > >
            > > Spokojnie 100.000$ w dzierzawionym lokalu i nie masz gwarancji ze jak sie
            > > ruszy to wlasciciel cie nie wykurzy.Ameryka to dzicz w tym
            > > temacie/uczciwosci!!!/
            > >
            > > Ps.Prowadzilem 2 lata mala gastronomie w USA w Polsce 18 lat roznego rodza
            > ju
            > > dzialalnosc handlowo-gastronomiczna.
            > >
            > > Na Polakach w USA to mozesz zarobic jedynie sprzedajac im sniadanka i obia
            > dy
            > > ze specjalnie przystosowanego do tego celu malego gastronomicznego samocho
            > dziku
            > > /okolo 1000$ tygodniowo/
            >
            >
            >
            • Gość: XYZ Re: Czy ktos prowadzi polska restauracje na obczy IP: *.dialup.enter.net 26.09.02, 02:21
              20 miejsc to takie srednie polskie rozno dla Tirowek myslalem ze rozmawiamy o
              restauracji!!??
              • aniutek Re: Czy ktos prowadzi polska restauracje na obczy 26.09.02, 02:36

> 20 miejsc to takie srednie polskie rozno dla Tirowek myslalem ze rozmawiamy o
                > restauracji!!??

sadzilam, ze mowisz o alarmie na zlodzieja sic ......

nie mialam na mysli knajpy dla tirowek / co to wlasciwie jest???/ a mala mila knajpke jakich
                w NYC wiele.

zanam sie na tym hmmmmm zyje z tego od jakis 12 lat smile i jak sam chyba zauwazyles nie
                mam na co narzekac ::smile)))
                i bardzo Cie prosze, nie unos sie niepotrzebnie, to co Tobie wydaje sie klopotliwe
                ,niemozliwe czy nie oplacalne dla innego czlowieka moze takim nie byc
                • Gość: XYZ Re: Czy ktos prowadzi polska restauracje na obczy IP: *.dialup.enter.net 26.09.02, 02:46
                  aniutek napisała:

>
                  > > 20 miejsc to takie srednie polskie rozno dla Tirowek myslalem ze rozmawiam
                  > y o
                  > > restauracji!!??
                  >
                  > sadzilam, ze mowisz o alarmie na zlodzieja sic ......
                  >
                  > nie mialam na mysli knajpy dla tirowek / co to wlasciwie jest???/ a mala
                  mila k
                  > najpke jakich
                  > w NYC wiele.
                  >
                  > zanam sie na tym hmmmmm zyje z tego od jakis 12 lat smile i jak sam chyba
                  zauwazyl
                  > es nie
                  > mam na co narzekac ::smile)))
                  > i bardzo Cie prosze, nie unos sie niepotrzebnie, to co Tobie wydaje sie
                  klopotl
                  > iwe
                  > ,niemozliwe czy nie oplacalne dla innego czlowieka moze takim nie byc
                  >
                  >
            • geronimo_giedroyc ty, xyz, to planujesz znowu te gastronomie 26.09.02, 02:23
              po powrocie do Polski? nie smiej sie z p-poz bo to nie wazne z czego ale
              inspektor moze sie wnerwic i nic ci nie pomoze.
              • Gość: XYZ Re: ty, xyz, to planujesz znowu te gastronomie IP: *.dialup.enter.net 26.09.02, 02:30
                geronimo_giedroyc napisał(a):

> po powrocie do Polski? nie smiej sie z p-poz bo to nie wazne z czego ale
                > inspektor moze sie wnerwic i nic ci nie pomoze.

Przeczytaj wszystkie wypowiedzi ja akurat nie jestem osobnikiem z NYC planujac
                dzialalnosc od obejscia wszystkich przepisow zakladajac ze oni to durnie a ja
                to wielka postac z Polski.
                Jaki jest tego rezultat w USA ze Polacy to Narod najmniej liczacy sie w
                biznesie
                • geronimo_giedroyc acha, rakiem sie wycofujesz! 26.09.02, 02:42
                  niepotrzebne skreslic.
                  • Gość: XYZ Re: acha, rakiem sie wycofujesz! IP: *.dialup.enter.net 26.09.02, 02:59
                    geronimo_giedroyc napisał(a):

> niepotrzebne skreslic.

Walnij se karniaka i idz na laski
                • aniutek Re: ty, xyz, to planujesz znowu te gastronomie 26.09.02, 02:42

> geronimo_giedroyc napisał(a):
                  >
                  > > po powrocie do Polski? nie smiej sie z p-poz bo to nie wazne z czego ale
                  > > inspektor moze sie wnerwic i nic ci nie pomoze.
                  >
                  >
                  >
                  > Przeczytaj wszystkie wypowiedzi ja akurat nie jestem osobnikiem z NYC planujac
                  > dzialalnosc od obejscia wszystkich przepisow zakladajac ze oni to durnie a ja
                  > to wielka postac z Polski.
                  > Jaki jest tego rezultat w USA ze Polacy to Narod najmniej liczacy sie w
                  > biznesie

cos tak czuje hehehe, ze pijesz do mnie XYZ.
                  nie uzurpuje sobie wiedzy na kazdy temat, nie uwazam zadnego swojego rozmowcy za
                  durnia /hmmm no chyba ,ze sie takowym okaze /. ale ..... na knajpach to ja sie akurat znam i
                  tu i tam / sluze adresami /, tutaj przepisy w kazdym stanie sa rozne a im wiecej ludzi sie zna,
                  im lepsze konekcje tym mozna wiecej i tak na przyklad w sercu Nowego Yorku mozna miec
                  kuchnie weglowa !!!!! mozna nie miec kasy a tylko szuflade, mozna nie miec 2 wyjsc,
                  mozna.....bardzo wiele mozna tylko.......

pozdrawiam Cie bardzo serdecznie,
                  aniutek
                  • Gość: XYZ Re: ty, xyz, to planujesz znowu te gastronomie IP: *.dialup.enter.net 26.09.02, 02:50
                    aniutek napisała:

>
                    > > geronimo_giedroyc napisał(a):
                    > >
                    > > > po powrocie do Polski? nie smiej sie z p-poz bo to nie wazne z czego
                    > ale
                    > > > inspektor moze sie wnerwic i nic ci nie pomoze.
                    > >
                    > >
                    > >
                    > > Przeczytaj wszystkie wypowiedzi ja akurat nie jestem osobnikiem z NYC plan
                    > ujac
                    > > dzialalnosc od obejscia wszystkich przepisow zakladajac ze oni to durnie a
                    > ja
                    > > to wielka postac z Polski.
                    > > Jaki jest tego rezultat w USA ze Polacy to Narod najmniej liczacy sie w
                    > > biznesie
                    >
                    > cos tak czuje hehehe, ze pijesz do mnie XYZ.
                    > nie uzurpuje sobie wiedzy na kazdy temat, nie uwazam zadnego swojego
                    rozmowcy z
                    > a
                    > durnia /hmmm no chyba ,ze sie takowym okaze /. ale ..... na knajpach to ja
                    sie
                    > akurat znam i
                    > tu i tam / sluze adresami /, tutaj przepisy w kazdym stanie sa rozne a im
                    wiec
                    > ej ludzi sie zna,
                    > im lepsze konekcje tym mozna wiecej i tak na przyklad w sercu Nowego Yorku
                    mozn
                    > a miec
                    > kuchnie weglowa !!!!! mozna nie miec kasy a tylko szuflade, mozna nie miec 2
                    wy
                    > jsc,
                    > mozna.....bardzo wiele mozna tylko.......
                    >
                    > pozdrawiam Cie bardzo serdecznie,
                    > aniutek
                    >
                    • geronimo_giedroyc PIEPRZYSZ XYZ I PLACZESZ SIE W ZEZNANIACH 26.09.02, 02:52
                      spakowales sie juz?
                    • Gość: XYZ Re: do pijacego IP: *.dialup.enter.net 26.09.02, 02:52
                      Nie wspomne o buziakach do ;pijacego;
                      • Gość: XYZ Re: Ge czy jak ci tam IP: *.dialup.enter.net 26.09.02, 02:57
                        Znalem kiedys takiego o tym nazwisku zakasowal ludzi na 750.000$ i zwial do
                        Paryza.Ruski go szukaja do dzisiaj czy to nie Ty gosciu o golebim mozczku???
                        • canadian ReKaptur 26.09.02, 03:01
                          Kapturzasty ty nie podskakuj bo ci znow kaptur spadl na oczy i nic nie widzisz.
                          • Gość: XYZ Re: ReKaptur IP: *.dialup.enter.net 26.09.02, 03:09
                            canadian napisał:

> Kapturzasty ty nie podskakuj bo ci znow kaptur spadl na oczy i nic nie
                            widzisz
                            > .

jeszcze jeden Idiota ktory daje dowod swojej niekompetencji w temacie, typowe
                            dla Czesci Polakow na tym forum

• Gość: XYZ Re: ReKaptur IP: *.dialup.enter.net 26.09.02, 03:13

> canadian napisał:
                              >
                              > > Kapturzasty ty nie podskakuj bo ci znow kaptur spadl na oczy i nic nie
                              > widzisz
                              > > .
                              >
                              > jeszcze jeden Idiota ktory daje dowod swojej niekompetencji w temacie,
                              typowe
                              > dla Czesci Polakow na tym forum
                              >

widzac twoja geba mozna stwierdzic iz jestes w stanie poradzic koledze jak ma
                              zorganizowac uruchomienie knajpki na Manhatanie wyczulajac go na zagadnienia
                              ktore bedzie musial pokonac lub obejsc po polsku,dla ciebie to przeciez betka
                              z flaszki jednym ciagiem!!!
                  • guajazyl Re: ty, xyz, to planujesz znowu te gastronomie 26.09.02, 07:40
                    ... im lepsze konekcje tym mozna wiecej i tak na przyklad w sercu Nowego Yorku
                    >mozna miec kuchnie weglowa !!!!! mozna nie miec kasy a tylko szuflade, mozna
                    >nie miec 2 wyjsc,mozna.....bardzo wiele mozna tylko.......

Och, jakie to ladne! Takie...polskie!
                    POLAK POTRAFI!

guajazyl

PS
                    To motto pod Twoim podpisem to ma cos wspolnego z krzewieniem uczciwosci?
            • Gość: leosia wez 2 tygodnie urlopu IP: 130.68.2.* 26.09.02, 03:33
              zobacz jak konkurencja to robi.
              Greenpoint
              Na glownej ulicy tego miasteczka jest kilka polonijnych-
              • Gość: XYZ Re: wez 2 tygodnie urlopu IP: *.dialup.enter.net 26.09.02, 03:47
                Gość portalu: leosia napisał(a):

> zobacz jak konkurencja to robi.
                > Greenpoint
                > Na glownej ulicy tego miasteczka jest kilka polonijnych-
                • poznal_swoj_swego XYZ, idz juz spac i przestan konia meczyc 26.09.02, 04:22
    • rzulvv jak mowa o korycie 26.09.02, 03:36
      to najwiecej do gadania ma aniutek.skad my to znamy?
      • Gość: leosia Re: jak mowa o korycie ..... do rzulvv IP: 130.68.2.* 26.09.02, 04:57
        rzulvv napisał:

> to najwiecej do gadania ma aniutek.skad my to znamy?
        >
    • wracam_bo_muszem xyz 26.09.02, 03:42
      od kiedy jestes alkoholikiem, czy sie leczysz i cz nadal pisjesz? Czy bedziesz
      pil w Polsce jak juz wrocisz?

KIEDY WRACASZ NA DOBRE ZEBY OSWIECIC TUMANOW W POLSCE SWOJA MADROSCIA?

CZY JESTES LEGALNIE PSYCHOLEM CO ZAWSZE MA RACJE?

CZY BOISZ SIE LUDZI KTORZY NA CIEBIE PATRZA?
      • baerken Restauracja z polskim jedzeniem a nie dla Poloni.. 26.09.02, 17:28
        Dziekuje za wszystkie odpowiedzi, nie wiele z nich bylo pomocnych ale dzieki
        mimo wszystko smile)) A wiec mi nie chodzi o otworzenie restauracji dla Poloni ale
        restauracji z polska kuchnia a to wielka roznica. Tutaj dzie mieszkam Poloni
        jest bardzo malo, mozna na palcach jednej reki policzyc ze mna wlacznie. Marzy
        mi sie mala, przytulan knajpka w europejskim stylu, bez chamburkerow i typowo
        amerykanskiego jedzenia jakie mozna dostac w kazdej amerykanskiej knajpce.
        Nie jestem z NYC wiec nie interesuja mnie tamtejsze restauracje, bylam tam
        widzialam jakie one sa i nie o to mi chodzi.
        Aniutek czy ja dobrze zrozumialam ze ty prowadzisz dzialalnosc gastronomiczna??
        Jesli tak mozna wiedziec, jakiego stylu tzn duza restauracja, mala?
        • aniutek Re: Restauracja z polskim jedzeniem a nie dla Pol 27.09.02, 03:17
          jesli chcesz pogadac na te tematy pisz na priva, ja bardzo chetnie,
          aniutek
    • Gość: marcee Re: wreszcie jakis dobry temat IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 26.09.02, 19:41
      ja w kwestiach robienia biznesow w polsce i na swiecie na przykladzie pana XYZ
      ktoren sie tym fachem zajmuje od 18 lat a nawet moze wiecej.

Jasno widac ajk na dloni jakie interesy PAn XYZ robi i jakie ma wyobrazenie o
      dzialalnosci gospodarczej.
      W polsce pan XYZ dzialal w branzy tekstylnej (sprowadzal ciuchy z Tajlandii we
      wlasnej walizce i sprzedawal je na placach pod golym niebem) oraz w branzy
      gastronomicznej (mial budke na kolkach z jakims zapychaczem polskim, np
      kielbasa z musztarda)

Uzbieral an bilet do USa i wyemigrowal z rodzina. Myslal ze tam eldorado dla
      takich biznesmenow jak on. Niestety. NIe bardzo wiec musi pakowac sie curik.
      Jakie pan XYZ ma wyobrazenie o robieniu biznesu? Wie ze trzeba oplacic placowe
      (oplata placowa) i ewentualnie uwazac na inspektora sanitarnego. No i wie ze
      trzeba kupic taniej a sprzedac drozej (tzw marza)
      Chcial nawet robic biznes z facetem poznanym w internecie , mial na tyle
      szczescia ze sie w pore polapal ze to przewal.

Pan XYZ pojechal do USA z takim wyobrazeniem o dzialalnosci gospodarczej i
      teraz bedzie z takim samym wracal.
      Nie wroze mu dobrze w polsce, niestety przez ten zcas kiedy pana tu nie bylo u
      nas, arena sie zmienila zupelnie. Podobnie jak w USA mamy aspiracje w kierunku
      tzw gospodarki rynkowej , pelno u nas nowoczesnych atrybutow takiego stanu. Np.
      nieszczesne akredytywy dokumentowe, weksle, zceki, pzrelewy, banki wirtualne
      itp jest tez dosyc skomplikowany i nieczytelny system skarbowy w ktorym pan
      ugrzeznie, myslac ze czyha sie na lapowke jaka pan ma wreczyc podczas gdy
      legislacja sama tu jest neisprzyjajaca dla tumanow.
      Rady pani Aniutek ze przepisy sa aby je obchodzic radze traktowac z umiarkowana
      wstrzemiezliwoscia gdyz do tego trzeba miec prawnika a to kosztowne,
      obchodzenie przepisow metoda chalupnicza moze sie skonczyc bankructwem firmy
      (sankcje nalozone przez UKS).

Tekst niniejszy dedykuje niezapomnianemu Panu Yonder.
      Rozumiem iz nie bedzie polemizowal z moja wiedza krzyzowkowa , a szkoda. Moze
      wreszcie pokazalby mi rozmach jakis w dzialalnosci pana XYZ? Jakas wizje ? Bo
      ja widze niewiele tutaj. Jakas chalture i badylarstwo i ukierunkowanie sie na
      szara strefe.
      Napisalam kiedys juz cos na ten temat, dostosowalam rodzaj argumentacji do
      skali przedsiewziecia pana XYZ. Nie jest to wielka skala jakas...
      Panie Yonder , pan dostrzega jedynie wielkie przewaly w polskiej gospodarce ,
      owszem takie tez sa , niesteyt pan XYZ nalezy do plotek w biznesie i to nawet
      nie z powodu stanu konta ile z powodu ciasnoty umyslowej.
      Specjalnie zabralam glos tutaj gdyz biznes pana XYZ byl wynoszony pzrez pana
      Yonder pod niebiosa jako wielki. ja nie widze nic z wielkosci u pana XYZ.
      Panie Yonder no slucham....

• Gość: gaga Re: wreszcie jakis dobry temat IP: *.tin.it 26.09.02, 19:51
        Moja Ty Krasomowczyni! Po ilu setkach jestes? (H)
        gaga
        • Gość: marcee Re: gaga IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 26.09.02, 20:03
          co napisalam zle? jestem trzezwa, ja zreszta w ogole nie pije alkoholu, czasem
          w lecie piwo bezalkoholowe
          • Gość: gaga Re: marcee IP: *.tin.it 26.09.02, 20:06
            Wszystko gra, tylko zasunelas epistole, ze ha!
            Buzka!
            gaga
            • Gość: marcee Re: buzka gaga))) IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 26.09.02, 20:08
              Specjalnie dla pana Yonder....jak w dedykacji. On mi tez nie zalowal wiec nie
              moge inazcej
              • Gość: gaga Re: buzka marcee IP: *.tin.it 26.09.02, 20:12
                Wejdz na czat to pogadamy, to nudno tu jak w kaplicy.
                • Gość: XYZ Re:merce IP: *.dialup.enter.net 26.09.02, 23:38
                  Caly ten opis jest dalece nieprawdziwy i smieszny.

Droga laseczko jak na chleb mowilas beb ja uszczesliwialem 250 rodzin dajac im
                  prace i bylo to juz dosyc dawno.

Nie bede sie wdawal w polemike z kolkiem gazetowych poplecznikow/jest was paru
                  lacznie ze sternikiem/

Powrot do Polski przeczytalas to w jakims innym temacie.

Ps.Aktualnie wysylam 10 najbogatszych z Pomorza Srodkowego kolega ankiety na
                  loterie wizowa do USA.Jakis Zart chyba z tym powrotem na stale Owszem w ramach
                  zabicia czasu uruchamiam ze znajomymi bar szybkiej obslugi ZA DARMO dla
                  najbardziej potrzebujacych!!!Tak zeby smierc nie zbierala zniwa z chlodu i
                  glodu.

A tak ogolnie po jasna cholere ja z Wami wdaje sie w dyskusje co zrobiliscie
                  dobrego dla Polski Pewnie Duze zero zapewne w zeznaniach podatkowych odbijacie
                  wszystko na czarno trzymajac sie argumentu jak bym mial to bym dal a ze gowno
                  mam to po prostu nic nie dam.

Znam takich krzykaczy,oj znam

Kolezanko jestes w duzym bledzie oj w bardzo duzym!!!
                  ale tak to jest co niektore mysla l....ka tak jak co niektorych panow w
                  biznesie kieruje jego czl.....k
                  • maceck XYZ 26.09.02, 23:55
                    jest to bardzo chwalebne co robisz z barem dla ubogich. Jest to najpowazniejszy
                    dowod twojego powodzenie na zachodzie ze jestes w stanie wybic sie poza swoje
                    potrzeby aby pomoc tym ktorzy sa mniej szczesliwi. A to ze sa tu rozne inne o
                    tobie opinie wszak nie ma zadnego znaczenia, dla ciebie. Jak rowniez i dla mnie.
                    Sle gorace pozdrowienia i energii w dzialaniach z malymi ludzmi.
                    • Gość: XYZ Re: dzieki IP: *.dialup.enter.net 27.09.02, 00:24
                      Dlaczego wiekszosc forumowiczow nie ogranicza sie do wypowiedzi w temacie ?
                      Wszystkie prosby o pomoc koncza sie wielka wrzawa i klutnia,wyzywaniem innych
                      i uswiadamianiu calemu Swiatu za ja to tu najmadrzejsza

Polska cecha narodowa???

Wiekszosc jestem w stanie zrozumiec, krzyzowka idioty z imbecylem.
                      Ale ta wczorajsza mniejszosc co sie z NIA STALO

Pozdrawiam Tych nielicznych konkretnych w wypowiedziach i dzialaniu.

Wyrazy ubolewania dla gazetowych fachowcow od wszystkiego

Ps.Na dolnym Manchatanie 500 Polek Dzialalo w biznesie miedzynarodowym
                      porownalnie do dzialalnosci i wiedzy co niektorych/on sprzataly-w biznesie
                      oczywiscie/

A WY????
                      Jak barman to oczywiscie wlasciciel knajpy
                      Nie bede sral we wlasne gniazdo podajac wyczyny polskich biznesmenow z USA
                      Bylo by tego troszke!!!
                      • maceck zasluzone 27.09.02, 00:38
                        widzisz dzieje sie tak dlatego, ze wiekszosc Polakow jest zaganiana
                        zdobywaniem oleju na smarowanie kol zebatym pomiedzy ktorymi lataja aby ich te
                        kola nie pogniotly na dobre. Pozostali Polacy, powiedzmy ci co maja, mysla ze
                        im bardziej sie 'zamerykanizuja' tym bardziej beda Amerykanami. A zapominaja ze
                        moga odniesc wiekszy sukces jako Polacy amerykanskiego pochodzenia niz
                        Amerykanie polskiego...
                        Poza tym ze nie umieja dyskutowac bo i skad? W szkolach tego przeciez poza
                        malymi wyjatkami nie uczono.

Pamietaj, ze ludzie na tym forum to w koncu jest jakby nie bylo elita
                        spolecznstwa polskiego. Az strach pomyslec o reszcie. I wiesz co jest
                        najgorsze? Ze o ile rodzice, czyli tacy jak ja, odniesli sukces, o tyle dzieci
                        beda na sukces musialy pracowac przynajmniej 3 pokolenia. Przerazajace, nie?

O biznesmanach polskiego pochodzenia moga na pewno najwiecej powiedziec ludzie
                        z okolic Chicago i NY, bo tam sa. Jezeli chodzi o restauracje to wejscie do
                        kazdej polskiej restauracji bedzie nastrajalo do glebokich refleksji nad losem
                        Polakow, niezaleznie od jej dochodow.

• Gość: XYZ Re: nic dla poklasku IP: *.dialup.enter.net 27.09.02, 01:15
                          Mieszkam w Pa a w chwili obecnej od dwoch miesiecy mam okazje ze wzgledu na
                          charakter pracy bywac w NYC/codziennie/
                          Zastanawia mnie stosunek Naszych rodakow do siebie samego i innych.To jest
                          szokujace.Od paru miesiecy mam kolege ktory przeprowadzil sie z NYC.To co
                          widzialem w czasie wakacji podczas imprez przyjezdnych /bylych w chwili
                          obecnej znajomych rodzin /przeszlo wszelkie oczekiwania.Glupota gonila glupote
                          w wielkim wykonaniu.Mialem wrazenie ze te srodowisko zyje na podstawie
                          wytycznych Wrozki Anny i Zdzichy,wpajajac wlasym dziecia ze edukacja to
                          stracony czas a azbest jest droga do szczescia.No i oczywiscie jaka to wielka
                          glupota jest miec dom na wsi za 700$ za miesiac jak mozna zyc za 1000$ w
                          jednym pokoju bez potrzeby dojazdu do pracy.

Fachowosc przescigiwala konkrety.
                          Po wakacjach moj kolega stwierdzil ;jak ja bylem taki jak oni to bylem
                          straszne bydle;

Nie jestem w stanie zrozumiec tych ludzi.W Polsce na szczescie nie mialem z
                          takimi do czynienia co za szczescie.

Maly przyklad z USA.
                          Robiac duzy blad jedyny na szczescie po 6 letnim pobycie w USA nierostropnie
                          zalapalem sie na ;rejs; jachtem Facet ktory to zorganizowal przez caly czas
                          darl ryja na wszystkim a w koncowce tego krzyku wpadl na mielizne nie dajac
                          dojsc do glosu pozostalym.Staralem sie delikatnie zwrocic uwage ze zboczylismy
                          z kursu/osobiscie mam uprawnienia 20 lat sternika motorowodnego/ ale DO NIEGO
                          NIC NIE DOCIERALO.Z paru godzin ktore mialy byc przyjemnoscia zrobil
                          horror.Do dzisiaj sie sobie dziwie jak to sie stalo ze pozwolilem na cos
                          takiego .Zona mnie nie poznala bylem okazem spokoju w tym dniu.Zadaje sobie
                          pytanie PO CO

Tak to wyglada kontakt z Polonia Wspolczuje.Na moje szczescie co roku
                          odwiedzaja mnie znajomi z Polski i Niemiec,takie male odchamienie sie
                          Pozdrawiam XYZ
                          • jajecznica1 co jest ?? 27.09.02, 02:36
                            no ale jak jest z ta kuchnia weglowa ???!!! co ma aniutek na Manhattanie ??
                            jakim cudem dostalas zezwolenie ?? ile trzeba dac w lape inspektorowi ??? bo
                            nie powiesz ze za darmoche !! Ile wyciagasz konkretnie na miesiac z tej
                            garkuchni , masz na czysto 4000$ na lapke ????!!!!
                            • Gość: aniutek Re: co jest ?? IP: *.c3-0.nyw-ubr2.nyr-nyw.ny.cable.rcn.com 27.09.02, 02:49
                              hehehehe jajaecznica uwazaj bo sie zetniesz :::::smile))))))) a nie ma nic gorszego od overcooked
                              eggs,
                              z pozdrowieniem
                              aniutek
                              ps hint- patrz gdzie jest komin i sie z niego dymi- to ja ooops moja kuchnia weglowa tudziez
                              piec

jajecznica1 napisał:

> no ale jak jest z ta kuchnia weglowa ???!!! co ma aniutek na Manhattanie ??
                              > jakim cudem dostalas zezwolenie ?? ile trzeba dac w lape inspektorowi ??? bo
                              > nie powiesz ze za darmoche !! Ile wyciagasz konkretnie na miesiac z tej
                              > garkuchni , masz na czysto 4000$ na lapke ????!!!!
                              • jajecznica1 Re: co jest ?? 27.09.02, 02:56
                                wiadomo !! - jak sie zapytac o konkrety jakiegokolwiek Polusa to zaraz sie
                                sianem wykreca ,zeby tylko nie zdradzic sie !!! - za ile ,kiedy i jak ??? !!!
                                bo by czasem dla niego nie starczylo,ale mielic jezorem i chwalic sie to w
                                pierwszej kolejnosci a jak przyjdzie do konkretow to dupe w troki !! - stare i
                                znane !! Smaz ta swoja kaszanke na weglach !! Aniutek !! a jak juz
                                zajedziesz do Poznania, to znowu bedziesz pania z Hameryki zgrywac!!!
                                heheheheheh !!
                                • Gość: aniutek Re: co jest ?? IP: *.c3-0.nyw-ubr2.nyr-nyw.ny.cable.rcn.com 27.09.02, 03:13
                                  po 1 sze jestem Warszawianka
                                  po 2 gie Ty jestes chamem, ktorego u siebie widziec nie chce
                                  po 3 cie nie jest to knajpa polska a kaszanke czasem smaze dla meksykanczkow w kuchni -
                                  bardzo ja lubia.
                                  po 4 te gdybys nie spelnial punktu 2 giego znalbys juz adres i mial zaproszenie odemnie jak
                                  co poniektorzy z tego foruma,

hehehehehe, trzym sie cieplo jajecznica ino zdala od kuchni weglowych wink

aniutek
                          • Gość: aniutek Re: nic dla poklasku IP: *.c3-0.nyw-ubr2.nyr-nyw.ny.cable.rcn.com 27.09.02, 02:52
                            to bylo zbedne ale pokazales swoja klase......

XYZ napisal
                            >Maly przyklad z USA.
                            >Robiac duzy blad jedyny na szczescie po 6 letnim pobycie w USA nierostropnie
                            >zalapalem sie na ;rejs; jachtem Facet ktory to zorganizowal przez caly czas
                            >darl ryja na wszystkim a w koncowce tego krzyku wpadl na mielizne nie dajac
                            >dojsc do glosu pozostalym.Staralem sie delikatnie zwrocic uwage ze zboczylismy
                            >z kursu/osobiscie mam uprawnienia 20 lat sternika motorowodnego/ ale DO NIEGO
                            >NIC NIE DOCIERALO.Z paru godzin ktore mialy byc przyjemnoscia zrobil
                            >horror.Do dzisiaj sie sobie dziwie jak to sie stalo ze pozwolilem na cos
                            >takiego .Zona mnie nie poznala bylem okazem spokoju w tym dniu.Zadaje sobie
                            >pytanie PO CO
                            • Gość: Renka Re: miec mala restauracje... IP: 5.3R2D* / *.home.cgocable.net 27.09.02, 04:32
                              Nie wypowiadam sie o restauracji w USA, bo nie mam tam biznesu, tylko w
                              Kanadzie, malenka restauracyjka, ktora daje duzo rozrywki i malo dochodu.
                              Jezeli wlasciciele sie zmieniaja jak rekawiczki w tym biznesie, znaczy sie,
                              jest niedobrze. Jak wlasciciele siedza, moze byc niezle, albo nie maja innej
                              mozliwosci zarobku.Gdybym miala interesujacy wybor, przestalabym tam bywac.Nie
                              mam interesujacego wyboru, a i lubie to, co robie, wiec siedze w pustawej
                              (ostatnio) restauracji, w ktorej mimo wszystko jest mnostwo pracy , bo wszystko
                              gotujemy sami.Po prostu lubie swoj smak, taka juz jestem.
                              Polacy majacy restauracje w Stanach niezle sobie radza.Ze swojej strony moge
                              dodac, ze przepisy sa twarde i trzeba ich przestrzegac.Ja np mam dylemat, czy
                              zrobic restauracje TYLKO DLA DOROSLYCH(!) tj wprowadzic palenie, czy pozostawic
                              jak teraz, rodzinna, ze scislym zakazem palenia i grozba wtargniecia
                              inspektora.W tym pierwszym przypadku zakaz wstepu mialyby osoby ponizej 19 roku
                              zycia, a wiec moje dziecko (!).Takie sa przepisy i nie ja je wymyslam.
                              A w ogole to wejdz na google i potem polishrestaurants. Znajdziesz ich wiele w
                              USA i napisz do nich.
                              • Gość: XYZ Re: miec mala restauracje... IP: *.dialup.enter.net 27.09.02, 14:45
                                Gość portalu: Renka napisał(a):

> Nie wypowiadam sie o restauracji w USA, bo nie mam tam biznesu, tylko w
                                > Kanadzie, malenka restauracyjka, ktora daje duzo rozrywki i malo dochodu.
                                > Jezeli wlasciciele sie zmieniaja jak rekawiczki w tym biznesie, znaczy sie,
                                > jest niedobrze. Jak wlasciciele siedza, moze byc niezle, albo nie maja innej
                                > mozliwosci zarobku.Gdybym miala interesujacy wybor, przestalabym tam
                                bywac.Nie
                                > mam interesujacego wyboru, a i lubie to, co robie, wiec siedze w pustawej
                                > (ostatnio) restauracji, w ktorej mimo wszystko jest mnostwo pracy , bo
                                wszystko
                                >
                                > gotujemy sami.Po prostu lubie swoj smak, taka juz jestem.
                                > Polacy majacy restauracje w Stanach niezle sobie radza.Ze swojej strony moge
                                > dodac, ze przepisy sa twarde i trzeba ich przestrzegac.Ja np mam dylemat,
                                czy
                                > zrobic restauracje TYLKO DLA DOROSLYCH(!) tj wprowadzic palenie, czy
                                pozostawic
                                >
                                > jak teraz, rodzinna, ze scislym zakazem palenia i grozba wtargniecia
                                > inspektora.W tym pierwszym przypadku zakaz wstepu mialyby osoby ponizej 19
                                roku
                                >
                                > zycia, a wiec moje dziecko (!).Takie sa przepisy i nie ja je wymyslam.
                                > A w ogole to wejdz na google i potem polishrestaurants. Znajdziesz ich wiele
                                w
                                > USA i napisz do nich.

Osobiscie Zycze Ci wiecznego ;brzeku KASY; i drugiej knajpki dla doroslych
                                Pozdrawiam XYZ
                                • Gość: XYZ Re:Aniutek IP: *.dialup.enter.net 27.09.02, 15:11
                                  Nie napisalem tego zeby komus dopiec taki maly przyklad nie mielem na
                                  szczescie innego.Czasami ludzie sie zmieniaja/nieopacznie dla wlasnego dobra/
                                  Tobie Aniutek Zycze podobnie jak Kolezance z Kanady.ciaglego ruchu kasy i tony
                                  zejscia kaszanki dziennie/osobiscie bardzo ja lubimy z grila/
                                  Pozdrawiam Z Powazaniem XYZ

Ps.Sama widzisz co kraj to obyczaj czytajac wypowiedz z Kanady/z tym palantem
                                  Inspektorem-Ameryka piekny raj w porownaniu z Kanada nie wspomne o
                                  Polsce,polski Inspertor zamknal by wszystkie knajpy na Manhatanie i nie tylko.
                                  Pss.Slyszalas o przebierancu z Warszawy jekies 10 lat temu sprawdzal na lipna
                                  legitymacje punkty gastronomiczne Ludziska pchaly mu do kieszenii kapuche ze
                                  az milo bylo patrzec.Po zlapaniu gagatka /dwz lata dzialal/ Glowny Inspektor
                                  na Warszawe mial powiedziec ze te chlopisko zrobilo kawal porzadnej roboty BYL
                                  BEZLITOSNY i ze po odsiadce kary przez ;pacjeta;

WIDZI GO U SIEBIE juz oficjalnie Gosciu rechotal ze smiechu ZA TE KASE
                                  przenigny chyba ze jako ajent hi hi

Milego dnia Zycze Duzo usmiechu jeszcze wiecej kasiory gdyz to daje jeszcze
                                  wiekszy usmiech i mozliwosc polonijnych rejsow
                                • Gość: XYZ Re:Aniutek IP: *.dialup.enter.net 27.09.02, 15:13

• Gość: XYZ Re:Aniutek IP: *.dialup.enter.net 27.09.02, 15:21

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka