simonkapl 10.06.06, 18:26 Czy dzieci moga podorzowac w UE rowniez na dowod osobisty czy tylko na paszport? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
asica74 Re: dowod osobisty 10.06.06, 19:32 a czy dzieci maja dowody osobiste??? O ile pamiec mnie nie myli pierwszy dowod dostaje sie w wieku 16 lat (zastepczy). Odpowiedz Link Zgłoś
simonkapl Re: dowod osobisty 10.06.06, 20:37 We Francji mozna wyrobic od dnia urodzenia.W Polsce tez. Odpowiedz Link Zgłoś
hanula Re: dowod osobisty 10.06.06, 21:46 > We Francji mozna wyrobic od dnia urodzenia. W Polsce tez. na uzasadniony wniosek rodziców lub opiekunów. Odpowiedz Link Zgłoś
simonkapl Re: dowod osobisty 10.06.06, 21:49 We Francji robia bez problemu, nie wiem jak w Polsce.Po prostu sklada sie podanie jak do paszportu i to wszytsko. Odpowiedz Link Zgłoś
hanula Re: dowod osobisty 10.06.06, 22:15 > We Francji robia bez problemu, nie wiem jak w Polsce. Po prostu sklada sie > podanie jak do paszportu i to wszytsko. Cytuję za ustawą: "Osoba będąca obywatelem polskim ma prawo otrzymać dowód osobisty od ukończenia 13 roku życia. Na uzasadniony wniosek rodziców lub opiekunów dowód osobisty może być wydany osobie, która nie ukończyła 13 roku życia." Odpowiedz Link Zgłoś
simonkapl Re: dowod osobisty 10.06.06, 22:17 Ok.ja za bardzo nie orientuje sie jak to jest w Polsce.Napisalam jak jest we Francji.A nie orientujesz sie czy dziecko moze na dowod podrozowac? Odpowiedz Link Zgłoś
hanula Re: dowod osobisty 10.06.06, 22:16 A odpowiadając na twoje pytanie: tak, dzieci mogą przekraczać granice Unii na podstawie dowodu osobistego, przynajmniej teoretycznie. Nie wiem, jak to wygląda w praktyce. Odpowiedz Link Zgłoś
iwo75 Re: dowod osobisty 11.06.06, 19:52 Dzieci moga podrozowac rowniez na dowod osobisty. Mozna go wyrobic juz noworodkowi tzw tymczasowy dowod osobisty wazny 5 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
asica74 Re: dowod osobisty 11.06.06, 23:07 a... to przepraszam za smieszne pytanie, nie mialam pojecia, ze dzieciom mozna wyrobic dowod osobisty Odpowiedz Link Zgłoś