Dodaj do ulubionych

uprising????? - o co chodzi

IP: *.lakwod2.co.home.com 04.11.01, 17:57
"After Germany invades Poland in 1939, the Germans decree that 350,000 Warsaw
Jews be forcibly moved into a cordoned area known as the Warsaw Ghetto.
Watching their people forced into slave labor, led to the brink of starvation
and even deported to death camps, a small group of courageous Jewish citizens
band together to create a unified, armed resistance against their German
oppressors. Against impossible odds, they hold off the German army longer than
the entire country of Poland, determined to live with honor - and if need be,
die with honor - while lighting the torch for resistance in the occupied
territories. "
NBC
www.nbc.com/nbc/other_nbc_shows/uprising/

Jest to chyba "lekkie" przeklamanie, nie jestem pewnien czy to sie nie nadaje
do interwencji ambasady? Z tego co pamietam to zbyt wczesne rozpoczecie akcji
przez mieszkancow getta zmusilo AK, do przyspieszenia powstania co w
nastepstwie przyczynilo sie do niepowodzenia (ktore i tak bylo bardzo
watpliwe). Oczywiscie moglem cos pomieszac wiec prosze o poprawinie mniw.
Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • Gość: Kliken Re: uprising????? - o co chodzi IP: *.ym1.on.wave.home.com 04.11.01, 18:50
      Kolejna jebana zydowska zaklamana propaganda.Nie wazne co sie mowi i o co
      chodzi.Wazne aby wszyscy slyszeli o krzywdach i gwiazdy davida byly
      porozlepiane na przystankach autobusowych (Toronto).
    • Gość: aniutek Re: uprising????? - o co chodzi IP: *.c3-0.nyw-ubr2.nyr-nyw.ny.cable.rcn.com 04.11.01, 22:10
      taaa, tez to czytalam, czekam na wieczorny film- jesli dalej prawde beda
      przedstawiali w laskawy dla siebie sposob cos trzeba bedzie zrobic,
      pytanie tylko co? z doswiadczenia wiem, ze pisma , listy czy telefony nie
      wiele daja i trudno dobic sie do zrodla.
      a tak na marginesie pare lat temu spotkalam w pracy straszego pana / w
      NYC/ ktory slyszac moj akcent zapytal sie z kad jestem, odpowiedzialam
      ze z warszawy on na to czysta polszczyzna- ja tez, na Stawkach
      mieszkalem, od slowa do slowa mila rozmowka o miescie, jak to teraz
      inaczeji pytam faceta czy nie chcialby zobaczyc jak wyglada ulica Stawki
      teraz a on na to- ja do Polski, do tych mordercow co mi cala rodzine
      wymordowali -nigdy....... itd !!!!!
      Doznalam wstrzasu, zaczelam tlumaczyc ale mialam wezel w gardle, lzy
      w oczach....
      Taaa, straszne ,ze karmia naste[ne pokolenia taka "prawda".
      Nie jestem anty, wrecz przeciwnie, boli tylko gdy slyszy sie takie opinie tym
      bardziej, ze moja babcia przemycala zywnosc do Getta, a po upadku
      Powstania Warszawskiego razem z moja mama i jej siostra byly w
      obozie- a przeciez wedle tutejszych zrodel w obozach byli i gineli TYLKO
      zydzi.
      A moze my po prostu mamy zbyt mala sile przebicia? Mowimy wszyscy
      dawono bylo, trzeba zapomniec etc a oni gadaja ze swoimi dziecmi,
      kultywuja tradycje, nie daja zapomniec- i dobrze, mogliby byc tylko
      bardziej w zgodzie z prawda.
      • Gość: Biala Re: uprising????? - o co chodzi IP: *.sympatico.ca 05.11.01, 00:47
        Film obejrze, tak jak Aniutek, dzisiaj. Jestesmy jedynym krajem (jeszcze
        Rosja), ktory do dnia dzisiejszego nie zaplacil zadnego odszkodowania po wojnie
        narodowi zydowskiemu. Czy jest za co, na ten temat kazdy ma swoje zdanie. Nie
        oddalismy rowniez nieruchomosci, o ktore caly czas sie dopominaja.
        Jak niewiadomo o co chodzi to chodzi o pieniadze?
    • Gość: Pucio Wyjasniam IP: *.slnt1.on.wave.home.com 05.11.01, 01:26

Michal,
      ambasada RP nic tu nie pomoze jezeli Amerykanie i Kanadyjczycy polskiego pochodzenia nie beda
      zabierac glosu. Bez zadnych anty Zydowskich idiotyzmow oczywiscie.
      Tutaj jest info jak wejsc w kontakt z NBC: www.nbc.com/nbc/footer/Contact_Us.shtml

Oto list jaki ja wyslalem:

Dear Sir/Madam,

On your web site I found the following description of the Sunday show "Uprising":
      Quote:
      Against impossible odds, they hold off the German army longer than the entire country of
      Poland, determined to live with honor - and if need be, die with honor - while lighting the
      torch for resistance in the occupied territories.
      End quote.

The Holocaust of the Jews by the Germans was a horrible thing and I don't think it helps
      to use Poland in such context to illustrate the heroism of the Ghetto Uprising.
      Poland was invaded by most of the German army while France and England together with
      the rest of the world looked on. One might ask would the Second World War happened
      had the allies attacked the Hitler's Reich from the west at that time?

Poland resisted German occupation from the start of the W.W.II (September 1-st 1939) and
      had never stopped opposing the aggressor. The torch of resistance has therefore been lighted
      long before the Ghetto Uprising. Polish nation have NOT produced a government that cooperated
      with the Germans unlike every nation occupied by the Nazi forces.

The heroes of the Jewish uprising and their actions can stand on their own and do not need
      to be painted with the Hollywood history brush that has only rudimentary knowledge of history.

Regards,
      • aniutek Re: Wyjasniam 05.11.01, 01:48
        dobry ruch Pucio ::smile)))
        sprobuje splodzic cos rownie spokojnego i rozwaznego, moze im wiecej
        nas sie odezwie w tej sprawie tym lepiej i obraz stanie sie blizszy
        prawdzie. Mama moja sie ucieszy.
        Pozdrawiam,
        Aniutek
      • Gość: --Michal Re: Wyjasniam IP: *.lakwod2.co.home.com 05.11.01, 02:40
        Pucio,
        Chwali Ci sie pomyslowosc i dzialanie. Sprobuje tez cos napisac. Mnie bardzo
        malo interesuje kwestia zydowska. Za malo wiem na ten temat. Postanowilem
        poryszyc ten temat bo czlonkowie mojej rodziny nie raz doswiadczyli
        nieprzyjemnosci zwiaznych z nieprawdziwymi i tendencyjnym przdstawienie w
        mediach, w tym przypadku akurat chodzi o zolnierzy niemieckich przedstawionych
        jako bezdennie glupie bestie zadne mordu. Kiedy przeczytalem w/w
        watpliwy "anons" od razu pomyslalem o zolnierzach polskiej '39 i AK (wlasciwiew
        to nie przypomina sobie z historii zeby PL wogule skapitulowal w WWII), ktorych
        zaslugy i ofiary zostaly przedstawine w "conajmniej" niekorzystnym swietle, nie
        umniejszajac heroizmowi ZOB, ktory byl jednak tylko jednym z wielu watkow w
        powstaniu warszawskim.
        Pozdrawiam.
        • Gość: Pawel Re: Wyjasniam IP: *.honeywell.com 05.11.01, 03:03
          Gość portalu: --Michal napisał(a):

> Pucio,
          > Chwali Ci sie pomyslowosc i dzialanie. Sprobuje tez cos napisac. Mnie bardzo
          > malo interesuje kwestia zydowska. Za malo wiem na ten temat. Postanowilem
          > poryszyc ten temat bo czlonkowie mojej rodziny nie raz doswiadczyli
          > nieprzyjemnosci zwiaznych z nieprawdziwymi i tendencyjnym przdstawienie w
          > mediach, w tym przypadku akurat chodzi o zolnierzy niemieckich przedstawionych
          > jako bezdennie glupie bestie zadne mordu. Kiedy przeczytalem w/w
          > watpliwy "anons" od razu pomyslalem o zolnierzach polskiej '39 i AK (wlasciwiew
          >
          > to nie przypomina sobie z historii zeby PL wogule skapitulowal w WWII), ktorych
          >
          > zaslugy i ofiary zostaly przedstawine w "conajmniej" niekorzystnym swietle, nie
          >
          > umniejszajac heroizmowi ZOB, ktory byl jednak tylko jednym z wielu watkow w
          > powstaniu warszawskim.
          > Pozdrawiam.

Michal,

Tylko nie pomyl powstan, to w Getcie nie mialo nic wspolnego z pozniejszym Powstaniem Warszawskim.
          Sprawdz fakty zanim cos napiszesz. NBC moze uzyc nieuzasadnione faktami wypowiedzi w celach sobie
          tylko wiadomych.

Pawel.

• Gość: --Michal Re: Wyjasniam IP: *.lakwod2.co.home.com 05.11.01, 04:12
            Dzieki Pawel, wezme to pod uwage. Moje "pomieszanie" wynkia ztego ze w
            anglojezycznej (amerykanskiej)literaturze uzywaja"Warsaw Uprising" i "Warsaw
            Ghetto Uprising" wymiennie.
            Dzieki jeszcze raz.
            • Gość: ESL After watching IP: 209.226.65.* 05.11.01, 14:35
              Glownie bylo nudne, zle grane i w sumie troche "bezplciowe". Bardzo szkoda, ze
              tworcom zabraklo wiedzy i talentu by te tragedie przedstawic bardziej
              przekonywujaco.
              Co zas do prostowania faktow historycznych, to jest to bardzo chwalebne zadanie
              aczkolwiek realistycznie patrzac, raczej z gory skazane na niepowodzenie. Sorry
              za moj sceptycyzm.
              • aniutek Re: After watching 05.11.01, 14:45
                nuuuuuda, beznadziejne dekoracje, bez klimatu, TV w najgorszym
                wydaniu- szkoda czasu sad
                • Gość: Biala Re: After watching IP: *.sympatico.ca 05.11.01, 14:57
                  Zgadzam sie z przedmowczynia. Czy ktos wie w jakim celu aktorzy mowili z
                  akcentem? Uslyszalam tez jedno zdanie po polsku.
                  • Gość: --Michal Re: After watching IP: *.tiaa-cref.org 05.11.01, 15:06
                    Widze ze nie popelnilem bledu, udajac sie po 15 minutach projekcji do baru.
                    Pozdrawiam.
              • Gość: Pucio Realistycznie IP: 216.94.245.* 05.11.01, 15:51
                Gość portalu: ESL napisał(a):

> Co zas do prostowania faktow historycznych, to jest to bardzo chwalebne zadanie
                > aczkolwiek realistycznie patrzac, raczej z gory skazane na niepowodzenie. Sorry
                > za moj sceptycyzm.

Drogi ESL,
                z postwa taka daleko jako grupa nie zajedziemy. Prosze tego nie brac osobiscie bo
                mnie ani ziebi ani grzeje ze ESL tak osobiscie uwazasz za to obchodzi mnie jezeli
                jest to stanowisko bardziej powszechne. Oznacza ono brak zrozumienia jak
                dzialac w wolnym spoleczenstwie i jak wplywac na zmiany jezeli takich chcemy.
                Dodatkowo w moich oczach takie stanowisko neguje wszelkie prawo do krytyki
                sytuacji. Mam nadzieje ze nie musze wyjasniac dlaczego.
                Jak sami Polacy nie zadbaja o prawdy historyczne to ani ambasada, KPA, KPK ani
                Bozia nie pomoze i pies z kulawa noga tym sie nie bedzie przejmowal.
                Mamy tylko szczescie ze trafil nam sie Norman Davies.

Pozdrawiam
    • Gość: MaciekS Re: uprising????? - o co chodzi IP: *.amdahl.com 05.11.01, 17:44
      Gość portalu: --Michal napisał(a):

> "After Germany invades Poland in 1939, the Germans decree that 350,000 Warsaw
      > Jews be forcibly moved into a cordoned area known as the Warsaw Ghetto.
      > Watching their people forced into slave labor, led to the brink of starvation
      > and even deported to death camps, a small group of courageous Jewish citizens
      > band together to create a unified, armed resistance against their German
      > oppressors. Against impossible odds, they hold off the German army longer than
      > the entire country of Poland, determined to live with honor - and if need be,
      > die with honor - while lighting the torch for resistance in the occupied
      > territories. "
      > NBC
      > <a href="http://www.nbc.com/nbc/other_nbc_shows/uprising/">www.nbc.com/nbc/othe
      > r_nbc_shows/uprising/</a>
      >
      > Jest to chyba "lekkie" przeklamanie, nie jestem pewnien czy to sie nie nadaje
      > do interwencji ambasady? Z tego co pamietam to zbyt wczesne rozpoczecie akcji
      > przez mieszkancow getta zmusilo AK, do przyspieszenia powstania co w
      > nastepstwie przyczynilo sie do niepowodzenia (ktore i tak bylo bardzo
      > watpliwe). Oczywiscie moglem cos pomieszac wiec prosze o poprawinie mniw.
      > Pozdrawiam.

Widze ze Ciebie tez ruszylo Michal?

To tylko NBC. Myslalem nawet zeby obejrzec wczoraj ten filmik ("Uprising"), ale
      glownie z racji tego ze podoba mie sie gra aktorska Davida Schwimmera.

Jednak zrezygnowalem. Na HBO byl duzo... duzo lepszy film - ostatni odcinek
      doskonalego moim zadniem serialu "Band of Brothers" w rezyserii Spielberga i
      Hanksa. Film oparty o opowiesci uczestnikow spadochroniarzy z tzw. "Easy
      Company" ktora walczyla od D-Day do konca drugiej wojny.

Polecam. Serial ma moim zdaniem duze szanse na Oskara w swojej klasie. jest to
      serial ale tez czesciowo przynajmniej dokument.

Pozdrawiam
      • Gość: Kraken Re: uprising????? - o co chodzi????? IP: *.ipt.aol.com 05.11.01, 23:36
        Well-jak zwykle po sarmacku-KUPA MOSCI PANOWIE!!!Mnie natomiast wydaje sie ,ze
        krytyka na temat "prawdy" historycznej zwlaszcza ze strony Polakow jest co
        najmniej niestosowna.
        Nacja,ktora "wychowala" sie na klamstwach historycznych
        Sienkiewicza,Dabrowskiej,Orzeszkowej i calej plejady pisarczykow tworzacych "ku
        pokrzepieniu serc" nie powinna zarzucac innym rozmijania sie z prawda
        historyczna-w koncu kazdy narod pokazuje siebie w jak najlepszym swietle.
        Najpierw moze skorygujemy swoje filmy w rodzaju "krzyzakow""potopu""Ogniem i
        Mieczem""Hubala" i diabli widza ilu jeszcze klamstw historycznych-potem bierzmy
        sie za wytykanie innym uchybien.
        Do Pucio-nie miales racji piszac,ze Polska nie utworzyla rzadu kolaborujacego
        z Niemcami-chyba slyszales o "ksieciu gorali"???Chociaz mieszkancy Chicago
        woleliby o tym wyczynie nie mowic-a poza tym uwazam,ze twoje sformuowanie jest
        raczej kiepskie-ja napisalbym -The Polish have not CREATED(Produced-brzmi
        raczej smiesznie) any goverment collaborating with nazis
        • Gość: Pucio Re: uprising????? - o co chodzi????? IP: 216.94.245.* 06.11.01, 00:22

Rozdawanie wskazowek jak kto ma postepowac skonczyly sie z upadkiem komuny w Polsce.
          Stare przyzwyczajenia trudno okielznac Kraken?

Co do reszty nie bede komentowal bo szkoda slow.
          Personalne uwagi i pyskowki pozostawie twoja domena, Kraken.

Gość portalu: Kraken napisał(a):

> Well-jak zwykle po sarmacku-KUPA MOSCI PANOWIE!!!Mnie natomiast wydaje sie ,ze
          > krytyka na temat "prawdy" historycznej zwlaszcza ze strony Polakow jest co
          > najmniej niestosowna.
          > Nacja,ktora "wychowala" sie na klamstwach historycznych
          > Sienkiewicza,Dabrowskiej,Orzeszkowej i calej plejady pisarczykow tworzacych "ku
          >
          > pokrzepieniu serc" nie powinna zarzucac innym rozmijania sie z prawda
          > historyczna-w koncu kazdy narod pokazuje siebie w jak najlepszym swietle.
          > Najpierw moze skorygujemy swoje filmy w rodzaju "krzyzakow""potopu""Ogniem i
          > Mieczem""Hubala" i diabli widza ilu jeszcze klamstw historycznych-potem bierzmy
          >
          > sie za wytykanie innym uchybien.
          > Do Pucio-nie miales racji piszac,ze Polska nie utworzyla rzadu kolaborujacego
          > z Niemcami-chyba slyszales o "ksieciu gorali"???Chociaz mieszkancy Chicago
          > woleliby o tym wyczynie nie mowic-a poza tym uwazam,ze twoje sformuowanie jest
          > raczej kiepskie-ja napisalbym -The Polish have not CREATED(Produced-brzmi
          > raczej smiesznie) any goverment collaborating with nazis

• Gość: Kraken Re: uprising????? - =do Pucio IP: *.ipt.aol.com 06.11.01, 01:01
            Gość portalu: Pucio napisał(a):

>
            > Rozdawanie wskazowek jak kto ma postepowac skonczyly sie z upadkiem komuny w Po
            > lsce.
            > Stare przyzwyczajenia trudno okielznac Kraken?
            >
            > Co do reszty nie bede komentowal bo szkoda slow.
            > Personalne uwagi i pyskowki pozostawie twoja domena, Kraken.
            >
            Rzeczywiscie!!Nie warto z takimi becwalami jak ty dyskutowac!!Prawda obiektywna
            do was nie dociera ZAPISZ SIE DO KPA(z Moskalem na pewno znajdziesz wspolny
            jezyk!!!)A tak swoja droga-CZY TY ABY NIE GOROL???
            >

• Gość: aniutek Re: uprising????? - o co chodzi????? IP: *.c3-0.nyw-ubr2.nyr-nyw.ny.cable.rcn.com 06.11.01, 00:34
          Gos´c´ portalu: Kraken napisa?(a):

> Do Pucio-nie miales racji piszac,ze Polska nie utworzyla rzadu
          kolaborujacego
          > z Niemcami-chyba slyszales o "ksieciu gorali"???

uswiadom pls- w zyciu nie slyszalam ???????- czekam

Chociaz mieszkancy Chicago
          > woleliby o tym wyczynie nie mowic-a poza tym uwazam,ze twoje
          sformuowanie jest
          > raczej kiepskie-ja napisalbym -The Polish have not
          CREATED(Produced-brzmi
          > raczej smiesznie) any goverment collaborating with nazis
          sformulowanie jak najbardziej poprawne ale ty chyba nie wyczules kpiny
          jaka slowo "produced" w tym wypadku za soba niesie smile)))
          poza tym wydaje mi sie, ze tutaj sie stopni nie stawia a dyskutuje,
          tobie pod rozwage,
          aniutek

• Gość: Kraken Re: uprising????? - Do Aniutek IP: *.ipt.aol.com 06.11.01, 01:03
            Nigdy nie slyszalas o polskim zdrajcy zwanym kpiaco nawet przez niemcow"ksiaze
            gorali-to brzmi dumnie???"
            popytaj zainteresowanych mieszkancow Podhala-na pewno sie wypra!!!!
            • aniutek Re: uprising????? - Do Aniutek 06.11.01, 01:09
              niestey nie ma zadnego w poblizu- mieszkanca podhala
              wyjasnij tak bedzie najprosciej smile

Gos´c´ portalu: Kraken napisa?(a):

> Nigdy nie slyszalas o polskim zdrajcy zwanym kpiaco nawet przez
              niemcow"ksiaze
              > gorali-to brzmi dumnie???"
              > popytaj zainteresowanych mieszkancow Podhala-na pewno sie wypra!!!!

• Gość: SK Re: uprising????? - o co chodzi?????-do KRAKEN IP: *.cvx11-bradley.dialup.earthlink.net 06.11.01, 00:36
          Doczekalem sie wreszczie na sensowna odpowiedz na temat tego mini-serialu.

W Rzeczpospolitej ukazal sie kiedys ciekawy artykul. Oto cytat:

.."Jeden z żywotnych antysemickich stereotypów, pokutujących w Polsce, mówi o
          Żydach, którzy
          • Gość: Z Re: uprising????? - o co chodzi?????- IP: *.rdu.bellsouth.net 06.11.01, 03:14
            Gość portalu: SK napisał(a):

> Doczekalem sie wreszczie na sensowna odpowiedz na temat tego mini-serialu.
            >
            > W Rzeczpospolitej ukazal sie kiedys ciekawy artykul. Oto cytat:
            >
            > .."Jeden z żywotnych antysemickich stereotypów, pokutujących w Polsce, mówi o
            > Żydach, którzy
            • aniutek Re: uprising????? - o co chodzi?????-do Z 06.11.01, 03:31
              Drogi Z ?
              chcialoby sie zapytac w obcym jezyku- what is your point?
              wiekszosc z dyskutantow tego watku zna te fakty - patrz wyzej-
              czy chciales tylko podac troche liczb?
              Chetnie porozmawiam gdyz jak juz wspominalam interesuje mnie historia
              Zydow, ich dzieje w Polsce etc i chcialabym cos zrobic abysmy -my polacy
              nie byli postrzegani jako uczestnicy zbrodni jaka dokonala sie na tym
              narodzie a raczej jako narod, ktory rowniez byl ofiaza nazizmu.
              Moim zdaniem film byl plytki, slaby - ot nedzna telewizyjna rozrywka dla
              mas, wart wysmiania tylko.
              • Gość: Z Re: uprising????? - o co chodzi?????-do aniutek IP: *.rdu.bellsouth.net 06.11.01, 04:13
                Chcialem poprostu odpowiedzi na pytanie:
                "Skad tyle nienawisci od tych ktorzy znalezli gniazdo w Polsce od 14 tego
                wieku,
                ktorych wiara, kultura i jezyk istnieja dzisiaj dzieki polakom?'
                Zkontaktuje sie wkrotce z detalami na temat historii.
                Pozdrawiam
                Z

PS
                Ogladalem tylko pierwsza godzine "Uprising", zgadzam sie ze nuda nie warta
                czasu.
                • aniutek Re: uprising????? - o co chodzi?????-do aniutek 06.11.01, 04:31

> "Skad tyle nienawisci od tych ktorzy znalezli gniazdo w Polsce od 14 tego
                  > wieku,
                  > ktorych wiara, kultura i jezyk istnieja dzisiaj dzieki polakom?'

tutaj sie z Toba nie zgodze- ich wiara i kutura nie istnieje dzieki Polakom- to
                  za duze slowa, pewnie nasi dziadkowie czy tez rodzice ocalili troche istnien
                  Zydowskich, pomagali, ryzykowali, chowali - tak ale to przesada, ze oni
                  istnieja dzisiaj dzieki nam. Istnieja dzieki swojej sile, kulturze, religi a w
                  koncu dzieki swoim majatkom. Ja nie zgadzam sie tylko z opinia ,ze Polacy
                  byli wspoluczestnikami i wspolorganizatorami tej straszliwej zbrodni
                  dokonanaej na calej ludzkosci.
                  Czytales moze Malowanego Ptaka , Kosinskiego ?
                  Ta ksiazka daje do myslenia, naprawde. Na pewno zdarzyly sie jednostki ,
                  ktore ucierpialy od Polakow- zawsze sa wyjatki. I pewnie z tad sie bierze ich
                  niechec, kultywowanie takiej prawdy.
                  • Gość: Z Re: uprising????? - o co chodzi?????-do aniutek IP: *.rdu.bellsouth.net 06.11.01, 05:11
                    aniutek napisał(a):

>
                    > > "Skad tyle nienawisci od tych ktorzy znalezli gniazdo w Polsce od 14 tego
                    > > wieku,
                    > > ktorych wiara, kultura i jezyk istnieja dzisiaj dzieki polakom?'
                    >
                    > tutaj sie z Toba nie zgodze- ich wiara i kutura nie istnieje dzieki Polakom- to
                    >
                    > za duze slowa, pewnie nasi dziadkowie czy tez rodzice ocalili troche istnien
                    > Zydowskich, pomagali, ryzykowali, chowali - tak ale to przesada, ze oni
                    > istnieja dzisiaj dzieki nam. Istnieja dzieki swojej sile, kulturze, religi a w
                    > koncu dzieki swoim majatkom. Ja nie zgadzam sie tylko z opinia ,ze Polacy
                    > byli wspoluczestnikami i wspolorganizatorami tej straszliwej zbrodni
                    > dokonanaej na calej ludzkosci.
                    > Czytales moze Malowanego Ptaka , Kosinskiego ?
                    > Ta ksiazka daje do myslenia, naprawde. Na pewno zdarzyly sie jednostki ,
                    > ktore ucierpialy od Polakow- zawsze sa wyjatki. I pewnie z tad sie bierze ich
                    > niechec, kultywowanie takiej prawdy.

Znalazlem ksiazke o ktorej myslalem:
                    " JEWS IN POLAND"
                    Documentary History
                    Subtitle:
                    "The rise of Jews as a nation from Congressus Judaicus in Poland to the Knesset
                    in Israel"
                    Hippocrene Books Inc
                    171 Madison Ave
                    NY NY 10016
                    Polecam bardzo , oczywiscie nie mozna tej ksiazki znalesc w bibliotece, ja
                    kupilem ja bezposrednio od wydawcy.
                    Oto tytuly paru rozdzialow:
                    1. Jews in Poland , Synopsis of a 1000 year history
                    2. 1264 Statue of Jewish Liberties in Poland
                    3. Jewish Autonomy in Poland 1264-1795 etc

Z
                  • Gość: Kraken Re: uprising????? - o co chodzi?????-do aniutek IP: *.ipt.aol.com 06.11.01, 05:49
                    musze przyznac 'aniutek",ze posiadasz zdrowy rozsadek(to rzadkie wsrod Polakow-
                    a wsrod Polonii szczegolnie)-co do jednego sie nie zgodze-ze ze strony Polakow
                    ucierpialy zaledwie jednostki-tych "jednostek" bylo dosc sporo-slyszalas chyba
                    o Jedwabnem-nie wiem z jakich stron pochodzisz.ale faktow nie da sie ukryc-
                    WSROD POLAKOW ROWNIEZ SA BYDLACY (i jest ich wcale niemalo)
                    Nie wiem czy slyszalas okreslenie "szmalcownik"-jesli nie-popytaj
                    wszystkowiedzacych rodakow skad sie ono wzielo.
                    Druga sprawa zgadnij kto jest autorem powiedzenia"najwiekszym wrogiem dla
                    Polaka jest-INNY POLAK"-zaloze sie,ze w zyciu nie zgadniesz-urzednicy GESTAPO-
                    kiedy to w 1939-1940 zalewani wrecz byli wzajemnymi donosami rodakow-do tego
                    stopnia,ze az budzilo to ich niesmak-i dziwic sie Niemcom okreslajacym nas
                    jako "polnische sweine"-zreszta czytajac znakomita wiekszosc
                    wypowiedzi"internautow" nie moge oprzec sie wrazeniu,ze jednak Szkopy mialy
                    troche racji.
                    Nie pamietam juz w jakiej dyskusji padlo stwierdzenie,ze Niemcy doskonale
                    wiedzieli co robili budujac obozy masowej zaglady wlasnie w Polsce,jedna z
                    przyczyn byl wlasnie polski zwierzecy antysemityzm.oraz wzajemna nienawisc
                    rodakow do siebie(kapus przejmowal majatek ofiary-dotyczylo to zwlaszcza
                    mienia zydowskiego)-ciemne to karty polskiej historii,lecz niestety prawdziwe-
                    szkoda tylko,ze narodek polski niechetnie przyjmuje to do wiadomosci.
                    Nie wiem skad sie "Z" wzielo 5 mln.Zydow w Polsce-jesli sie nie myle wszelkie
                    dane z tego okresu mowia o 2,5-3 mln-sporo tego,ale do 5 jeszcze daleko-zreszta
                    nie o liczby tu chodzi,lecz o jego sposob rozumowania-jak widac dosc powszechny
                    wsrod Polakow(zydzi zwdzieczaja Polakom WSZYSTKO)-glupie to i niebezpieczne,ale
                    gdy takiego wspanialca spytasz czy jest antysemita-zdecydowanie zaprzeczy(to
                    rowniez polska specjalnosc)kiedys w dyskusji na temat niegodziwosci zydowskiej
                    spytalem oponenta-co jemu osobiscie zlego zrobili Zydzi-okazalo sie,ze jemu
                    NIC,ale dziadek opowiadal,ze ...itd,itd-WSZYSCY BAZUJA NA OPOWIESCIACH
                    SKLEROTYCZNYCH DZIADKOW A NIE SWYCH OSOBISTYCH DOSWIADCZENIACH-i tak sie
                    to "polskie piekielko"toczy ku niesmakowi swiata
                    A tak miedzy nami-FILM RZECZYWISCIE JEST DO DUPY-ale zeby ukazywal Polakow w
                    szczegolnie zlym swietle-tego nie twierdzilbym
                    i jeszcze jedno-NIE JESTEM NIESTETY ZYDEM(bo taka opinia na pewno padnie-jak
                    znam Polaczkow)-ot takie sobie ze mnie skrzyzowanie Krzyzaka z Kozakiem
                    • Gość: X Re: uprising????? - o co chodzi?????-do KRAKEN IP: *.vancouver33.dialup.canada.psi.net 06.11.01, 06:18
                      KRAKEN. Szkoda nawet czasu na czytanie twoich wypocin. Podobnych tobie okreslano kiedys
                      w szkole slowem; WIESNIAK
                      Kraken. Otworz swoj wlasny temat i nie marnuj czasu innym przez wlaczanie sie do ich dyskusji.
                    • aniutek Re: uprising????? - o co chodzi?????-do aniutek 07.11.01, 01:12

> musze przyznac 'aniutek",ze posiadasz zdrowy rozsadek(to rzadkie wsrod
                      Polakow a wsrod Polonii szczegolnie)
                      dzieki smile

>-co do jednego sie nie zgodze-ze ze strony Polakow
                      > ucierpialy zaledwie jednostki-tych "jednostek" bylo dosc sporo-slyszalas
                      chyba o Jedwabnem-nie wiem z jakich stron pochodzisz.<
                      jestem z Warszawy ale bylam w Jedwabnem w tym roku po drodze z Mazur-
                      i tutaj jeszcze raz odwolam sie do Kosinskiego "Malowanego Ptaka"- wierze
                      w to co tam sie dzialo co on i inni opisuja- to bieda i ciemnota dla nas
                      dzisiaj prawie niewyobrazalna. Cwany, troche nauczony niemiec mogl z tymi
                      ludzmi zrobic wszystko nawet mordercow.... straszne ale prawdziwe.

>ale faktow nie da sie ukryc-
                      > WSROD POLAKOW ROWNIEZ SA BYDLACY (i jest ich wcale niemalo)
                      > Nie wiem czy slyszalas okreslenie "szmalcownik"-jesli nie-popytaj
                      > wszystkowiedzacych rodakow skad sie ono wzielo.
                      > Druga sprawa zgadnij kto jest autorem powiedzenia"najwiekszym
                      >wrogiem dla Polaka jest-INNY POLAK"-zaloze sie,ze w zyciu nie
                      >zgadniesz-urzednicy GESTAPO-kiedy to w 1939-1940 zalewani wrecz byli
                      >wzajemnymi donosami rodakow-do tego stopnia,ze az budzilo to ich
                      >niesmak-i dziwic sie Niemcom okreslajacym nas jako "polnische
                      >sweine"
                      chyba troche przesadziles....... dlatego sie obrazaja i wcale sie nie dziwe

-zreszta czytajac znakomita wiekszosc
                      > wypowiedzi"internautow" nie moge oprzec sie wrazeniu,ze jednak Szkopy
                      >mialy troche racji. Nie pamietam juz w jakiej dyskusji padlo
                      >stwierdzenie,ze Niemcy doskonale wiedzieli co robili budujac obozy
                      >masowej zaglady wlasnie w Polsce,jedna z przyczyn byl wlasnie polski
                      >zwierzecy antysemityzm.oraz wzajemna nienawisc rodakow do
                      >siebie(kapus przejmowal majatek ofiary-dotyczylo to zwlaszcza
                      > mienia zydowskiego)-ciemne to karty polskiej historii,lecz niestety
                      >prawdziwe- szkoda tylko,ze narodek polski niechetnie przyjmuje to do
                      >wiadomosci.Nie wiem skad sie "Z" wzielo 5 mln.Zydow w Polsce-jesli sie
                      >nie myle wszelkie dane z tego okresu mowia o 2,5-3 mln-sporo tego,ale
                      >do 5 jeszcze daleko-zreszta nie o liczby tu chodzi,lecz o jego sposob
                      >rozumowania-jak widac dosc powszechny wsrod Polakow(zydzi
                      >zwdzieczaja Polakom WSZYSTKO)-glupie to i niebezpieczne,ale
                      > gdy takiego wspanialca spytasz czy jest antysemita-zdecydowanie
                      >zaprzeczy(to rowniez polska specjalnosc)kiedys w dyskusji na temat
                      >niegodziwosci zydowskiej spytalem oponenta-co jemu osobiscie zlego
                      >zrobili Zydzi-okazalo sie,ze jemu NIC,ale dziadek opowiadal,ze
                      ...itd,itd-WSZYSCY BAZUJA NA OPOWIESCIACH
                      > SKLEROTYCZNYCH DZIADKOW A NIE SWYCH OSOBISTYCH
                      DOSWIADCZENIACH-i tak sie
                      > to "polskie piekielko"toczy ku niesmakowi swiata
                      > A tak miedzy nami-FILM RZECZYWISCIE JEST DO DUPY-ale zeby
                      >ukazywal Polakow w szczegolnie zlym swietle-tego nie twierdzilbym

Moim zdaniem drogi Kraken jakies bije z tego fimu lekcewazenie, pogarda
                      dla n arodu polskiego- na nich nie mozna polegac- zdanie z filmu

> i jeszcze jedno-NIE JESTEM NIESTETY ZYDEM(bo taka opinia na pewno
                      >padnie-jak znam Polaczkow)-ot takie sobie ze mnie skrzyzowanie Krzyzaka
                      >z Kozakiem

hehehehe
                      wiesz co Kraken wydaje mi sie , ze duzo masz racji w tym co mowisz , ale
                      nigdy nic nie jest zupelnie biale ani zupelnie czarne. Zycie uczy pokory, latwo
                      jest kogos ocenic- tak ja bym to albo tamto, ja bym mu przypier... etc ale w
                      gre czesto wchodzilo zycie jesli nie twoje to dzieci, Matki, Ojca wtedy juz nie
                      tak latwo o heroizm. To nie sa proste wybory, generalnie wydaje mi sie ,ze ci
                      co Zydow nienawidza sa glupkami ale i ci co ich wychwalaja bezkrytycznie
                      sa takimi samymi ignorantami. Jestem Polka wiec emocjonalnie jestem
                      zwiazana z krajem, ludzmi i historia, jasne ,ze bede bronila ect ale umowmy
                      sie pelno wsrod Polakow skonczonych kretynow, ludzi nie godnych
                      szacunku itd itp.
                      A te ksiazki ktore proponuje Z.... nie wiem jakos mnie nie przekonuje, tutaj
                      mozna wydac wszystko ale ile w tym bedzie prawdy, nie specjalnie mam
                      ochote na jakies pseudo naukowe wywody na temat wyzszosci Polakow
                      nad Zydami bo to po prostu bzdura.

• Gość: Zosia DO ANIUTKI OD ZOSI IP: *.us.abb.com 07.11.01, 22:00
                        Aniu,
                        Duzo masz racji piszac ze jest w naszym narodzie "skonczonych kretynow, ludzi
                        nie godnych
                        szacunku itd itp."
                        Ksiazke ktora Ci polecilam napisalo dwoch profesorow z Harvard, czy to jest
                        pseudo - naukowe to sprawa dyskusji (nie jestesmy ekspertami historii). Nie ma
                        tam tematow wyzszosci Polakow
                        nad Zydami, jest w niej historyczna i raczej bezemocjonalna analiza wspolzycia
                        tych dwoch narodowosci w naszym kraju.
                        Pozdrawiam
                        Z

• Gość: ALIAS Re: uprising. Do Aniutek IP: 216.94.44.* 12.11.01, 18:25
                    aniutek napisał(a):

>
                    > > Czytales moze Malowanego Ptaka , Kosinskiego ?
                    > Ta ksiazka daje do myslenia, naprawde. Na pewno zdarzyly sie jednostki ,
                    > ktore ucierpialy od Polakow- zawsze sa wyjatki. I pewnie z tad sie bierze ich
                    > niechec, kultywowanie takiej prawdy.

Ta ksiazka jest wielka fikcja Kosinskiego, do czego sie zreszto sam pozniej (nie
                    bez nacisku) przyznal. Cala wojne byl ukrywany przez Polakow. Proponuje
                    przeczytac niedawno wydana w Polsce ksiazke Finkelsteina (Zyd, potomek ludzi
                    ocalalych w gettcie) pod tytulem "Holocoust industry" Polski tytul to
                    chyba "Holocoust business". Niewatpliwie bylo do cholery przypadkow w ktorych
                    nasi rodacy nie zachowali sie jak swieci, ale wiekszosc reagowala inaczej. Nigdy
                    nie bylem anty-semita, nawet mi to do glowy nie przyszlo. Ostatnio sie nim staje,
                    po prostu reakcja obronna swiadomosci.

• Gość: RENKA KRAKEN, napisz o tym ksieciu gorali IP: *.sympatico.ca 06.11.01, 06:36
          Co to za historia, ktora umknela mojej dociekliwosci historycznej? Napisz o
          tym.
        • Gość: ciekawy Re: uprising????? - o co chodzi????? IP: *.rdc1.on.home.com 06.11.01, 06:56
          Hej Kraken !!!

Umieram z ciekawosci skad to ty dowiedziales sie o tym "ksieciu gorali" ??
          Chyba przyznasz, ze przecietny Polak - jak ja - bez szczegolnego zajmowania sie
          historia nie natknal sie nigdy na takiego ksiecia, jezeli kiedykolwiek istnial.
          Napisz cos wiecej o tym ... Z gory dzieki,

<<Ciekawy>>
          • Gość: pro-se Re: Ksiaze gorali?. IP: *.90.70.15.Dial1.Chicago1.Level3.net 06.11.01, 08:35
            Gość portalu: ciekawy napisał(a):

> Hej Kraken !!!
            >
            > Umieram z ciekawosci skad to ty dowiedziales sie o tym "ksieciu gorali" ??
            > Chyba przyznasz, ze przecietny Polak - jak ja - bez szczegolnego zajmowania sie
            >
            > historia nie natknal sie nigdy na takiego ksiecia, jezeli kiedykolwiek istnial.
            > Napisz cos wiecej o tym ... Z gory dzieki,
            >
            > <<Ciekawy>>

tez ciekawy.
            • Gość: ESL Re: Ksiaze gorali?. IP: *.shprd1.on.wave.home.com 06.11.01, 14:17
              W wiekszosci ksiazek na temat dzialanosci kurierow tatrzanskich mozna znalezc wzmianki o organizacji
              tzw. Gorallenvolk, nie pamietam niestety imienia ich przywodcy (zanim nie sprawdze, nie bede podawac
              imienia ktore mi sie wydaje), ktory zostal w jakims momencie "zalatwiony" przez poslkie podziemie.
              Podejrzewam, ze to on mogl byc nazywany "ksieciem gorali". To byla na pewno dosc wstydliwa karta w
              historii Polski i Podhala - organizacja wspolpracujaca z Niemcami, ale trudno to porownywac z rzadami
              typy Vichy - nie przesadzajmy - wplyw istnienia owego Gorallenvolk na losy wojny na Podhalu byl raczej
              znikomy. A ze nie uczylismy sie tego na lekcjach historii - coz, sami wiecie jak wielu innych faktow tez
              nas nie uczono.
              Do Pucia - to wlasnie tak jest z tym realistycznym podejsciem do historii i faktow - najczesciej, niestety,
              pamietamy i przywolujemy fakty wybiorczo i tendencyjnie.
              Mam nadzieje, ze odezwie sie w koncu jakis historyk, ktory podrzuci nam wszystkim daty, nazwiska i
              miejsca wydarzen - ja musze isc do biblioteki zeby czegos tam sie dokopac a ci, co skonczyli historie na
              polskich uniwersytetach pewnie to maja w glowie bez sprawdzania.
              • Gość: Pucio Goral czyli jak rozpetalem W.W.II IP: 216.94.245.* 06.11.01, 16:12

Drogi ESL,

Jestem daleki od wybielania historii i tylko wskazywania na to co jest mi wygodne.
                Doskonale zdaje sobie sprawe ze komunisci przez 45 lat traktowali historie
                przedmiotowo i rezultaty mamy takie a nie inne posrod przecietnego zjadacza chleba.
                200 lat rozbiorow takze nie pomaga ale trzeba byc obiektywnym: Polacy nie odstepuja od
                miedzynarodowej normy wybielania historii bo taki jest tred wszedzie i zawsze:
                pamietac tylko o dobrych rzeczach.

Zauwaz ze caly ten watek zostal uprowadzony przez Krakena. Teraz cala dyskusja przesunie sie
                na istnienie jakigos pionka Gorala co nie ma nic wspolnego z filmem Uprising a szczegolnie z nota
                na portalu NBC o tymze filmie. Film obejzalem ile moglem czasowo i nic specjalnie anytpolskiego w nim nie
                zauwazylem choc musze sie przyznac do najwrazliwszych w tych sprawach nie naleze bo
                wydaje mi sie ze jest idotyczne czepiac sie o szczegoly. Polacy czesto zapominaja ze trzeba umiec
                rozroznic o co warto kruszyc kopie a co puscic choc zdaje sobie sprawe ze to zalezy od
                osobistego spojzenia na sytuacje. Statystyki ktore ktos podal sa wazne ale jest tez wazne jak sie
                takie statystyki komentuje. Zydzi doswiadczyli Holocostu i trudno im sie dziwic ze moga miec rozne
                odczucia. Najwazniejsze by prowadzic dialog a tam gdzie trzeba wypowiadac sie na temat bez zaczynania
                o Adamie i Ewie i rozdrapywania ran. Takie jest moje zdanie.

Pozdrawiam
            • Gość: ciekawy Re: Ksiaze gorali?. IP: 131.137.84.* 06.11.01, 15:26
              Gość portalu: pro-se napisał(a):

> Gość portalu: ciekawy napisał(a):
              >
              > > Hej Kraken !!!
              > >
              > > Umieram z ciekawosci skad to ty dowiedziales sie o tym "ksieciu gorali" ??
              > > Chyba przyznasz, ze przecietny Polak - jak ja - bez szczegolnego zajmowani
              > a sie
              > >
              > > historia nie natknal sie nigdy na takiego ksiecia, jezeli kiedykolwiek ist
              > nial.
              > > Napisz cos wiecej o tym ... Z gory dzieki,
              > >
              > > <<Ciekawy>>
              >
              > tez ciekawy.

Hej ciekawy2 !!

Jest nas juz dwoch. Super. Oby tak dalej ...

• Gość: Kraken Re: Ksiaze gorali?.-do ciekawych IP: *.ipt.aol.com 06.11.01, 16:59
                Nie dziwi mnie,ze nie slyszeliscie o tej chucpie z "ksieciem gorali"-wszak
                Polacy sa mistrzami w przmilczaniu swych skurwysynstw(co zreszta dobitnie widac
                z niektorych wypowiedzi) otoz sprawa wygladala nastepujaca-w bodajze
                1943r,Niemcy przy niemalym udziale kleru "powolali" na nowosadecczyznie taki
                qasi '"rzad" zlozony z kilku miejscowych notabli,na czele ktorego stal wlasnie
                tak zwany przez nich "ksiaze gorali"(nazwiska niestety nie pamietama-a szkoda)-
                prawda jest natomiast,ze odzewu poza kilkoma wyjatkami nie bylo zadnego gorole
                (co by o nich nie mowic) po prostu olali te sprawe-wszystko wskazuje na to,ze
                Szkopy chcialy powolac cos w rodzaju rzadow ksiedza Tiso,ktory sprawdzil sie na
                sasiadujacej Slowacji.Nie mozna natomiast twierdzic,ze Polacy nie byli sklonni
                do kolaboracji z okupantem-OWSZEM BYLI.Nie dziwi mnie natomiast martwa cisza
                jaka zapadla wokol tego tematu-wszak godzi to w wypieszczony wizerunek POLAKA
                NIEZLOMNEGO
                • Gość: Pucio Kraken czyli jak jatrzyc i podrzegac IP: 216.94.245.* 06.11.01, 18:31

Kraken,
                  w Polsce Ludowej ktora mam przeczucie znasz bardzo dobrze komunisci nie wiedzac jak
                  poradzic sobie z sympatia ludzi do zachodu zaczeli nadawac programy telewizyjne
                  pokazujace "prawdziwe" oblicze zachodu. Notabene jak pojedzesz na Kube to jeszcze
                  mozesz je zobaczyc ale w hiszpanskim wydaniu. Jednym z koronnych i finalowych argumentow
                  tychze "dokumentow" bylo twierdzenie: a myrzynow tam dopiero bija.
                  Twoje posty maja taki wlasnie character. Szukasz rozroby i jestes roszczarowany ze jej nie ma.
                  To z kolei dyskwalifikuje meritum twoich wypowiedzi.

You are the weakest link, bye
                  • Gość: Z Re: Kraken czyli jak jatrzyc i podrzegac IP: *.us.abb.com 06.11.01, 21:49
                    Gość portalu: Pucio napisał(a):

>
                    > Kraken,
                    > w Polsce Ludowej ktora mam przeczucie znasz bardzo dobrze komunisci nie wiedzac
                    > jak
                    > poradzic sobie z sympatia ludzi do zachodu zaczeli nadawac programy telewizyjne
                    > pokazujace "prawdziwe" oblicze zachodu. Notabene jak pojedzesz na Kube to jeszc
                    > ze
                    > mozesz je zobaczyc ale w hiszpanskim wydaniu. Jednym z koronnych i finalowych a
                    > rgumentow
                    > tychze "dokumentow" bylo twierdzenie: a myrzynow tam dopiero bija.
                    > Twoje posty maja taki wlasnie character. Szukasz rozroby i jestes roszczarowany
                    > ze jej nie ma.
                    > To z kolei dyskwalifikuje meritum twoich wypowiedzi.
                    >
                    > You are the weakest link, bye
                    XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

Pucio, masz racje, Kraken is the weakest link...
                    Kraken, przeczytaj sobie pare rozdzalow (wyslalem to do Aniutek):
                    " JEWS IN POLAND"
                    Documentary History
                    Subtitle:
                    "The rise of Jews as a nation from Congressus Judaicus in Poland to the Knesset
                    in Israel"
                    Hippocrene Books Inc
                    171 Madison Ave
                    NY NY 10016
                    Polecam bardzo , oczywiscie nie mozna tej ksiazki znalesc w bibliotece, ja
                    kupilem ja bezposrednio od wydawcy.
                    Oto tytuly paru rozdzialow:
                    1. Jews in Poland , Synopsis of a 1000 year history
                    2. 1264 Statue of Jewish Liberties in Poland
                    3. Jewish Autonomy in Poland 1264-1795 etc

Masz racje, bylo "tylko" 3 miliony Zydow w Polsce w 1939 roku.

Z
        • Gość: storczyk kraken !nie obrazaj chicago!!!! IP: *.focal-chi.corecomm.net 08.11.01, 00:51
          cwaniaku nie rob z ludzi idotow.popatrz jak pisza w tym chicago a potem pluj.sa
          ludzie co nie lubia i nie identyfikuja sie z kpa i moskalem ale szlag ich
          trafia jak sie robi takie przekrety jak ten film.napisz cos w hyde parkach to
          zobaczysz jaka bedzie reakcja na twoje wpisy
          www.progressforpoland.com/old-index.htm
        • Gość: XXX Re: Kraken????? - o co chodzi????? IP: *.sanjose-01-02rs16rt.ca.dial-access.att.net 12.11.01, 01:25
          Taki pisarczyk jak Kraken to plaga narodow!
    • gadula Re: uprising????? - o co chodzi 06.11.01, 16:52
      Czy nie uważacie, ze podchodzicie bardzo emocjonalnie do tego zagadnienia?
      Przeciwko Polsce była skierowana cala siła militarna Niemiec, gdy tymczasem
      gettem zajmował się jakiś skurwiel, który był odpowiedzialny za Warszawę. Co to
      za różnica dla takiego Niemca, czy Żyd umrze dzisiaj czy jutro? O co miałby on
      się martwic, o budownictwo i zabytki polskie?
      Myślę, ze cały problem w tym bajzlu polega na tym, ze mały fragment historii
      wyrwany z kontekstu i zastopowany w kinematografii ma zupełnie inny oddźwięk,
      co wielu z nas odbiera jako propagandę.
      Ja bym to osrał.
      • Gość: a psik Re: uprising????? - o co chodzi IP: 192.168.1.* 06.11.01, 17:55
        film pokazal to co chcial pokazac - ogladalo sie ciezko bo niektore sceny byly
        mocne z punktu widzenia tragedii ludzkiej.
        Film mial tytul "Uprising" a nie "Powstanie w gettcie warszawskim z analiza
        sytuacji geopolitycznej owczesnej Europy ze szczegolnym uwzglednieniem
        historyczno kulturalnych powiazn Zydow i Polakow na tle zachowan innch narodow
        w okresie od XI w do drugiej polowy XX"
        • gadula Re: uprising????? - o co chodzi 06.11.01, 18:02
          no i zmusiłeś mnie do oglądnięcia tego filmu...
    • Gość: a psik Re: uprising????? - o co chodzi IP: 192.168.1.* 06.11.01, 17:56
    • Gość: a psik Re: uprising????? - o co chodzi IP: 192.168.1.* 06.11.01, 19:15
      • aniutek Re: uprising????? - o co chodzi/do a psik 07.11.01, 00:50
        cos za wiele razy kliknelo ci sie wink

he bardzo powierzchowny Twoj wniosek ponizej a kultura w, ktorej zyjemy
        uwielbia takie uogolnienia- biedny Zyd- zly Polak.... i jednemu i drugiemu
        grozila smierc w kazdej chwili, to tylko/ az ludzie ze strachu robia rozne
        rzeczy i zle i dobre......
        ech myslec, MYSLEC -to nie boli.
        Chyba zaczyna mnie to wszystko zloscic powoli wiec pora przestac czytac to
        forum.
        zegnam

Gos´c´ portalu: a psik napisa?(a):

> film pokazal to co chcial pokazac - ogladalo sie ciezko bo niektore sceny
        byly
        > mocne z punktu widzenia tragedii ludzkiej.
        > Film mial tytul "Uprising" a nie "Powstanie w gettcie warszawskim z
        analiza
        > sytuacji geopolitycznej owczesnej Europy ze szczegolnym
        uwzglednieniem
        > historyczno kulturalnych powiazn Zydow i Polakow na tle zachowan innch
        narodow
        > w okresie od XI w do drugiej polowy XX"

• Gość: renka uprising za zgoda i z pomoca AK IP: *.sympatico.ca 07.11.01, 04:54
          Powstanie w gettcie warszawskim odbylo sie dzieki pomocy Polakow, (AK). Kto im
          bron organizowal? Z nieba spadla? Akcja Zegota wspomagana byla przez AK. AK ,
          ktore bylo oficialnym konspiracyjnym wojskiem RP, kierowanym z Londynu,przez
          polski rzad na obczyznie.Powstanie w gettcie wywolane zostalo w 43 r, kiedy
          juz wiadomo bylo, ze Hitler wydal rozkaz likwidacji getta.AK walczylo caly
          czas,az do konca wojny i dopiero zostalo calkowicie pokonane przez NKWD juz po
          wojnie.
          AK to organizacja , ktora stworzyla RUCH OPORU W POLSCE. Powstanie w gettcie
          nie odbyloby sie bez ZGODY I POMOCY AK, ktora dostarczala powstancom zywnosci
          i broni !!!
          • gadula Re: uprising za zgoda i z pomoca AK 07.11.01, 05:07
            Chyba było inaczej...?
            AK chciało zaangażować Żydów w jednym powstaniu pod ich dowództwem, co
            odrzucili Żydzi decydując się na własną akcje.
            • Gość: renka Re: uprising za zgoda i z pomoca AK IP: *.sympatico.ca 07.11.01, 05:24
              Zydzi nie mogli sie zgodzic na te propozycje, o ile taka padla, bo byl juz
              rozkaz likwidacji getta. Wiedzieli ze zgina , chcieli zginac w walce.Za to ich
              nie mozna winic, bo nie mogli czekac na wybuch powstania warszawskiego. Mieli
              tylko dwie mozliwosci isc do gazu lub walczyc.Wybrali walke. To moze i
              oslabilo AK, niewatpliwie.Generalnie POlacy nie mieli zadnych szans. Niemcy od
              zachodu, Ruscy od wschodu. A poza tym jak nie zgineli w powstaniu , to zgineli
              potem z rak nkwd, czy z rak polskiej bezpieki . 500 000 ludzi zwiazanych z
              ruchem oporu zginelo po wojnie.
              • gadula Re: uprising za zgoda i z pomoca AK 07.11.01, 05:40
                Czy nie uważasz, ze decyzje likwidacji getta podjęto ze względu na planowane
                powstanie warszawskie?
                Zostawiając szczegóły wojny i skupiając się na bardziej ogólnej analizie
                działań wojennych, cały kształt stosunków polskich-zydowskich i sowieckich moim
                zdaniem jest konsekwencja planowanej polityki niemieckiej, która umiejętnie
                wykorzystywała wszelkiego rodzaju konflikty etniczne. Pakt podpisany z
                Rosjanami miał za cel izolacje Polski, co ułatwiło Niemcom zajęcie Polski a
                następnie zajęcie Rosji. Podobnie oni zrobili z Żydami w Polsce. Tyle lat po
                wojnie a Żydzi, Ruscy i Polacy dalej walczą ze sobą, gdy tymczasem Niemcy
                zwijają się ze śmiechu robiąc biznes.
                • Gość: renka Re: uprising za zgoda i z pomoca AK IP: *.sympatico.ca 07.11.01, 06:54
                  Nie jestem orlem z historii, ale decyzja o likwidacji getta byla od zawsze
                  zaplanowana przez Hitlera. Nawet sprowadzil specjalnie do Warszawy w tym celu
                  bylego likwidatora Zydow chyba z Krakowa, ale nie jestem pewna. Zreszta to
                  nieistotne. Plan byl, rozkaz byl. Sprawa byla przesadzona. Niemcy wiedzieli,
                  ze POlacy cos szykuja, ale getto MUSIALO byc ewakuowane. Tam bylo za ciasno i
                  choroby juz byly, ktorych Niemcy sie bali.Przeciez wszystkie getta w Polsce
                  byly planowo likwidowane. O ile pamietam z historii nie ostalo sie zadne do
                  konca wojny? W takiej sytuacji coz pozostalo Zydom z AK ? Walczyc.Dzieki
                  powstaniu w gettcie przeszli do historii, ich smierc nie byla bez sensu przez
                  komin. Zgineli smiercia bohaterow.Wiem, ze po latach chcialoby sie ustalic
                  winnego za to wszystko.Ale to byla wojna. Na wojnie sie walczy.A kto za
                  sznurki pociaga, wiadomo, wielcy politycy.Kiedys czytalam pare ksiazek o
                  Zegocie i o powstaniu w gettcie.
                  • gadula Re: niemcy ponad wszystkich! 07.11.01, 14:48
                    Wszystkie militarne decyzje podejmowana są z uwzględnieniem porażki.
                    Konsekwencje niemieckiej polityki porażki można zauważyć i dziś. Katyn zrobił
                    swoje a getta pokazały Żydom gdzie ich ojczyzna. I tak Polacy i Żydzi zaczęli
                    się kłócić i zwalczać nawzajem. Choć są tacy, co mówią, ze kto z kim przystaje
                    takim się staje. Rosja, jedyny kraj, który może się równać z USA został
                    odizolowany od Europy, na co ta polityka miała niemały wpływ, a Żydów, którzy
                    zaczęli zalewać cala bogatsza Europę, a szczególnie Niemcy, wywiało na północ i
                    południe zdejmując kamień z serca Niemcom.
                    No powiedz, czy niemieccy politycy nie są mądrzy?
                    • Gość: aniutek Re: niemcy ponad wszystkich! IP: *.c3-0.nyw-ubr2.nyr-nyw.ny.cable.rcn.com 07.11.01, 16:11
                      Zupelnie mi obce rozumowanie, nigdy bym na to nie wpadla,ze Rosja nie
                      jest tak wielka jak USA bo wojna bo Niemcy.......
                      Niemiecka madrosc i wielkosc..... no coz polemizowalabym.
                      Ale nie mam teraz czasu a to wymaga solidnego przemyslenia, do
                      nastepnego wiec / : )
                    • Gość: XXX Re: niemcy ponad wszystkich! IP: *.sanjose-01-02rs16rt.ca.dial-access.att.net 12.11.01, 01:03
                      gadula napisał(a):

> Wszystkie militarne decyzje podejmowana są z uwzględnieniem porażki.
                      > Konsekwencje niemieckiej polityki porażki można zauważyć i dziś. Katyn zrobił
                      > swoje a getta pokazały Żydom gdzie ich ojczyzna. I tak Polacy i Żydzi zaczęli
                      > się kłócić i zwalczać nawzajem. Choć są tacy, co mówią, ze kto z kim przystaje
                      > takim się staje. Rosja, jedyny kraj, który może się równać z USA został
                      > odizolowany od Europy, na co ta polityka miała niemały wpływ, a Żydów, którzy
                      > zaczęli zalewać cala bogatsza Europę, a szczególnie Niemcy, wywiało na północ i
                      >
                      > południe zdejmując kamień z serca Niemcom.
                      > No powiedz, czy niemieccy politycy nie są mądrzy?

Masz na mysli tego pana z wasikiem?
        • Gość: a psik Re: uprising????? - o co chodzi/do a psik IP: 192.168.1.* 07.11.01, 17:31
          nie wiem o co ci chodzi - ja to ogladalem z punktu widzenia tragedii ludzkiej a
          nie jakichs wielkch rozwazan dziejowych typu "prawda czasu prawda ekranu". Ci
          co mysla (po obu stronach) wiedza co Ty. Tych co nie mysla sie nie przekona...
          • Gość: SK Re: uprising????? - IP: *.beckman.com 07.11.01, 21:04
            Oto co mozna przeczytac w Wielkiej Encyklopedii Multimedialnej..

"Powstanie w getcie warszawskim, akcja samoobrony podjęta 19 IV 1943 przez
            Żydowską Organizację Bojową dowodzoną przez M. Anielewicza (Anioła) i Żydowski
            Związek Wojskowy. Żydzi podjęli akcję przeciwko oddziałom niemieckim generała
            J. Stroopa, wkraczającym do getta w celu deportacji ludności do obozów zagłady.

Do 24 kwietnia broniący się stawiali opór w kilku zwartych blokach domów,
            następnie do 8 maja walczyli w poszczególnych budynkach i umocnionych
            piwnicach. Niewielkie grupy powstańców przetrwały do poł. lipca w niszczonym
            przez Niemców getcie.

Powstańcy otrzymali pomoc w postaci niewielkich ilości broni i amunicji od AK,
            GL i Korpusu Bezpieczeństwa podporządkowanego AK.

18 maja załamał się zorganizowany opór Żydów. Nieliczni zdołali wydostać się z
            getta, ci, którzy nie zginęli w trakcie walk, zostali przez Niemców wywiezieni
            do Treblinki i zamordowani. Getto zostało doszczętnie zburzone.
          • Gość: Lynn Re: uprising????? - o co chodzi/do a psik IP: *.proxy.aol.com 07.11.01, 21:11
            Gość portalu: a psik napisał(a):

> nie wiem o co ci chodzi - ja to ogladalem z punktu widzenia tragedii ludzkiej a
            >
            > nie jakichs wielkch rozwazan dziejowych typu "prawda czasu prawda ekranu". Ci
            > co mysla (po obu stronach) wiedza co Ty. Tych co nie mysla sie nie przekona...

Film bez watpienia byl tania produkcja, ale zanim porzucimy dyskusje w imie
            tezy "prawda czasu prawda ekranu" chcialaby powiedziec Wam o czyms co mnie
            ostatnio troche zszokowalo: jeden ze znanych tworcow filmow dokumentalnych w USA
            zainteresowal sie problemem cierpien Chrzescijan podczas II wojny swiatowej.
            Zaglebiajac sie w temat trafil na badania, z ktorych wynika, ze 90% Amerykanow
            twierdzi, ze w obozach koncentracyjnych na terenie Polski zgineli TYLKO Zydzi...

Moze wiec nie tylko jet to problem "prawdy ekranu"?

Lynn

• Gość: greg Re: Do krakena IP: *.nwinfo.net 07.11.01, 21:53
              Nie no kraken coraz bardziej mnie
              zadziwiasz.Jestes wszedzie jak slonce
              na niebie."Ciekawie" krakasz.
              Wydaje mi sie ze jestes jednak
              skrzyzowaniem krzyzaka z BURAKIM.
              • Gość: vg Widzialem podobny film ... IP: *.ab.hsia.telus.net 11.11.01, 05:16
                Kilkanascie lat temu ogladalem podobny film o zyciu i powstaniu w getcie. Nie
                jestem pewien ale jego tytul byl chyba "Wojna i milosc". Podobnie
                jak "Uprising" byl on zrobiony przez Amerykanow. Pamietam tez krytyczna jego
                ocene wsrod srodowisk polskich, jakoby przedstawial on Polakow w niekorzystnym
                i zafalszowanym swietle. Byla tam min. scena jak to polscy chuligani probowali
                w bramie pobic mlodych Zydow przebywajacych poza gettem w poszukiwaniu
                zywnosci. Do zajscia przylaczyl sie przechodzacy "granatowy" policjant no i
                oczywiscie napastnikom nic nie zrobil. Zydzi w miedzyczasie uciekli. Inny
                watek to zakochany zydowski chlopak kilkakrotnie przechodzi przez mur getta aby
                zobaczyc sie ze swoja dziewczyna (Polka). Pewnego dnia, pod naciskiem swojej
                pracodawczyni, dziewczyna prosi aby juz wiecej do niej nie przychodzil. Nie
                bardzo pamietam, zeby byly tam jeszcze jakies inne sceny, o ktore mogliby sie
                obrazic krytycy tego filmu. Pamietam za to jedna z koncowych scen, kiedy to
                kamera unosi sie ponad dymiace ruiny getta i pokazuje na jednym z domow
                zatknieta bialo czerwony flage. Domyslam sie, ze inspiratorami i tworcami tego
                filmu byli Zydzi. Czyzby ta flaga byla jakims przeoczeniem? Mysle, ze ci co
                chwycili za bron byli takimi samymi "Kolumbami", ktorym przyszlo walczyc i
                ginac na barykadach Warszawy rok pozniej.
                • Gość: GT Re: Widzialem podobny film ... IP: *.rdu.bellsouth.net 11.11.01, 23:14
                  Gość portalu: vg napisał(a):

> Kilkanascie lat temu ogladalem podobny film o zyciu i powstaniu w getcie. Nie
                  > jestem pewien ale jego tytul byl chyba "Wojna i milosc". Podobnie
                  > jak "Uprising" byl on zrobiony przez Amerykanow. Pamietam tez krytyczna jego
                  > ocene wsrod srodowisk polskich, jakoby przedstawial on Polakow w niekorzystnym
                  > i zafalszowanym swietle. Byla tam min. scena jak to polscy chuligani probowali
                  >
                  > w bramie pobic mlodych Zydow przebywajacych poza gettem w poszukiwaniu
                  > zywnosci. Do zajscia przylaczyl sie przechodzacy "granatowy" policjant no i
                  > oczywiscie napastnikom nic nie zrobil. Zydzi w miedzyczasie uciekli. Inny
                  > watek to zakochany zydowski chlopak kilkakrotnie przechodzi przez mur getta aby
                  >
                  > zobaczyc sie ze swoja dziewczyna (Polka). Pewnego dnia, pod naciskiem swojej
                  > pracodawczyni, dziewczyna prosi aby juz wiecej do niej nie przychodzil. Nie
                  > bardzo pamietam, zeby byly tam jeszcze jakies inne sceny, o ktore mogliby sie
                  > obrazic krytycy tego filmu. Pamietam za to jedna z koncowych scen, kiedy to
                  > kamera unosi sie ponad dymiace ruiny getta i pokazuje na jednym z domow
                  > zatknieta bialo czerwony flage. Domyslam sie, ze inspiratorami i tworcami tego
                  >
                  > filmu byli Zydzi. Czyzby ta flaga byla jakims przeoczeniem? Mysle, ze ci co
                  > chwycili za bron byli takimi samymi "Kolumbami", ktorym przyszlo walczyc i
                  > ginac na barykadach Warszawy rok pozniej.

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
                  Tak masz racje vg, tamten film wyprodukowany przez ABC dla telewizji pokazal nas
                  Polakow jako kolaboracjonistow. Nie tylko byli tam granatowi ale i wojsko Polskie
                  w rogatywkach. Biedni Zydzi nie mogli walczyc bo Polacy nie dostarczyli im broni.
                  Na drugi dzien po nadaniu filmow Sam Donaldson mowil o "Polskich Obozach
                  Koncentracyjnych" moja uwaga na pismie ze to byly obozy na terenie Polski zostala
                  oczywiscie zignorowana. Zkontaktowalem sie z Attache Kulturalnym PRL, powiedzial
                  ze wydali oficjalny protest.
                  Dzieki tego rodzaju propagandy 99% Amerykanow wie ze Hitler zaczal II wojne aby
                  wykonczyc Zydow i jedynymi ofiarami wojny bylo 6 milionow Zydow.
                  G T
            • Gość: XXX Re: uprising????? - o co chodzi/do a psik IP: *.sanjose-01-02rs16rt.ca.dial-access.att.net 12.11.01, 01:10
              Gość portalu: Lynn napisał(a):

> Gość portalu: a psik napisał(a):
              >
              > > nie wiem o co ci chodzi - ja to ogladalem z punktu widzenia tragedii ludzk
              > iej a
              > >
              > > nie jakichs wielkch rozwazan dziejowych typu "prawda czasu prawda ekranu".
              > Ci
              > > co mysla (po obu stronach) wiedza co Ty. Tych co nie mysla sie nie przekon
              > a...
              >
              > Film bez watpienia byl tania produkcja, ale zanim porzucimy dyskusje w imie
              > tezy "prawda czasu prawda ekranu" chcialaby powiedziec Wam o czyms co mnie
              > ostatnio troche zszokowalo: jeden ze znanych tworcow filmow dokumentalnych w US
              > A
              > zainteresowal sie problemem cierpien Chrzescijan podczas II wojny swiatowej.
              > Zaglebiajac sie w temat trafil na badania, z ktorych wynika, ze 90% Amerykanow
              > twierdzi, ze w obozach koncentracyjnych na terenie Polski zgineli TYLKO Zydzi..
              > .
              >
              > Moze wiec nie tylko jet to problem "prawdy ekranu"?
              >
              > Lynn
              >

To prawda Hitler nie byl Chrzescianinem, byl za to wegeterianinem i nie pil
              alkoholu wogole. Coz jak przychodzi weekend, relax man napij sie troche alkoholu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka