Dodaj do ulubionych

Refleksje na temat polakow w Polsce

11.06.03, 19:20
Ostatnio zwiedzalem Polske i musze stwierdzic ze ogladajac tamtejsza ludnosc
zauwarzylem totalny brak wychowania , chamstwo brud i glupote, teraz juz wiem
dlaczego takie kawaly opowiadaja o polakach tam, jezeli sam najgorszy element
zostal w Polsce.

Drugie to widoczne jest coraz bardziej rozgoryczenie i brak mozliwosci
kariery w Polsce dla poloczkow, oczywiscie czesc z nich ma w miare spokojne
zycie ale pod plaszczykiem tego drzemie niepewnosc jutra, sytuacja nie
ustabilizowana, moga wyrzuci z pracy w kazdej chwili.

Wlaczajac do tego jeszcze to ze sa tak daleko od cywilizacji i nic w domu bo
bank juz zabral bo nie splacaja.To jest caly obraz tego pieknego zycia w
pomrocznej
Obserwuj wątek
    • matka_boska Bozenko wspaniale ! 11.06.03, 19:21
      Tak trzymaj !
      • diavolo666 Co jej takiego wspanialego kazesz trzymac? ntxt 11.06.03, 19:24
        • matka_boska Odp do diavolo 11.06.03, 19:34
          Lucyfera za ogon ... Widziales jaka ona pobozna wiec trzeba babeczke troche na
          666 wykrecic
          • diavolo666 666+69? ntxt 11.06.03, 20:30
    • Gość: Mieczyslaw Liszka W Australi jest o wiele lepjej bez Poloczkow IP: 203.27.69.* 11.06.03, 19:29
      W Australi jest o wiele lepjej bez Poloczkow. Masz racje Bozena w Polsce to
      wielki syf.
    • Gość: Edward Bolek Pomoz rodakowi IP: *.komorniki.sdi.tpnet.pl 11.06.03, 19:31
      Bozena zamiast gadac bez sensu zalatw no mi jakies zaproszenie do Kanady bo
      przecie w pomrocznej brod smord i ubostwo ... Pomoz rodakowi
    • Gość: Anna Wujek Bozenko calkowicie sie zgadzam. IP: *.Red-80-24-15.pooles.rima-tde.net 11.06.03, 19:32
      Bozenko calkowicie sie zgadzam.
    • Gość: Jurand Bozena wszyscy wiedza jak jest w polsce IP: *.dejazzd.com 11.06.03, 19:50
      Bozena wszyscy wiedza jak jest w polsce wiec nie ma sensu o tym pisac. Ja tez
      bylem niedawno to az nie moglem zrozumiec jak ich do UE chca ... Szkoda gadac
      • Gość: Joanna z Wloch W poludniowych wloszech jest podobnie IP: *.pool8172.interbusiness.it 11.06.03, 19:52
        Gość portalu: Jurand napisał(a):

> Bozena wszyscy wiedza jak jest w polsce wiec nie ma sensu o tym pisac. Ja tez
        > bylem niedawno to az nie moglem zrozumiec jak ich do UE chca ... Szkoda gadac

W poludniowych wloszech jest podobnie ale tutaj rzadzi mafia a w polsce tego
        nie ma ... w polsce wszysko jest robione zgodnie z prawem
        • Gość: Magda W krolestwie Belgii jest o wiele lepjej IP: *.202-78-194.adsl-fix.skynet.be 11.06.03, 19:53
          Gość portalu: Joanna z Wloch napisał(a):

> W poludniowych wloszech jest podobnie ale tutaj rzadzi mafia a w polsce tego
          > nie ma ... w polsce wszysko jest robione zgodnie z prawem

W krolestwie Belgii jest o wiele lepjej. Asiu przyjedz to zobaczysz.
        • Gość: grafiti Re: W poludniowych wloszech jest podobnie IP: *.lu.dl.cox.net 11.06.03, 20:50
          Gość portalu: Joanna z Wloch napisał(a):
          >
          > W poludniowych wloszech jest podobnie ale tutaj rzadzi mafia a w polsce tego
          > nie ma ... w polsce wszysko jest robione zgodnie z prawem

W Polsce tez mafia jest, tylko ze oni robia prawa (wlaczajac prawa paszportowe)
          • Gość: admin Admin - zrub mi druta! IP: *.sympatico.ca 13.06.03, 02:29
    • Gość: Mietek W Ameryce to jest dopiero syf IP: *.dsl.sfldmi.ameritech.net 11.06.03, 19:55
      Ludzie co wy tam wiecie ! W Ameryce to jest dopiero syf ! Przyjedzcie na
      Jackowo sami ocenicie.
      • Gość: Jarek Ty ich na Greenpoint wyslij IP: *.com 11.06.03, 19:58
        Gość portalu: Mietek napisał(a):

> Ludzie co wy tam wiecie ! W Ameryce to jest dopiero syf ! Przyjedzcie na
        > Jackowo sami ocenicie.

Jakie jackowo ! Ty ich na Greenpoint wyslij to dopiero sobie zobacza prawdziwa
        Ameryke a nie !
        • Gość: N.J. Re: Ty ich na Greenpoint wyslij IP: *.ny325.east.verizon.net 12.06.03, 14:08
          Gość portalu: Jarek napisał(a):

> Gość portalu: Mietek napisał(a):
          >
          > > Ludzie co wy tam wiecie ! W Ameryce to jest dopiero syf ! Przyjedzcie na
          > > Jackowo sami ocenicie.
          >
          > Jakie jackowo ! Ty ich na Greenpoint wyslij to dopiero sobie zobacza
          prawdziwa
          > Ameryke a nie !

Wieczni turysci sie odezwali, kiedy wracacie ?
          • Gość: Jurand Re: Ty ich na Greenpoint wyslij IP: *.sympatico.ca 12.06.03, 16:25
            Blad w mysleniu u samych podstaw. Jackowo czy Greenpoint to nie Ameryka a
            Polska wlasnie, skansen zywcem przeniesiony za ocean i w konfrontacji z
            otaczjaca ja Ameryka wyglada tak jak wyglada. Dopiero w takim zastawieniu
            rodacy w kraju widza to, czego (w jeszcze gorszym wydaniu) nie chca zauwazyc w
            otaczajacej ich krajowej szarej codziennosci.
            • Gość: swiatlo matka polka, chrystus narodow i dziewica w jednem IP: *.sympatico.ca 13.06.03, 02:39
    • Gość: Artur Bozeno, wszedzie jest syf nie tylko w Polsce IP: *.martinsmith.com 11.06.03, 19:59
      Bozeno, wszedzie jest syf nie tylko w Polsce. Nie wiem gdzie sie krecilas ale
      na pewno w zlych dzielnicach.
      • Gość: HeZ_00 Moze i wszedzie ale Polska w tym przoduje IP: 209.75.96.* 11.06.03, 20:01
        Gość portalu: Artur napisał(a):

> Bozeno, wszedzie jest syf nie tylko w Polsce. Nie wiem gdzie sie krecilas ale
        > na pewno w zlych dzielnicach.

Moze i wszedzie ale Polska w tym przoduje.
        • Gość: Falszywa Bozena L Bez przesady IP: *.sympatico.ca 11.06.03, 20:02
          Bez przesady. Wszedzie jest zle nie tylko w Polsce
        • Gość: atta Re: Moze i wszedzie ale Polska w tym przoduje IP: *.chameleon.dialup.pol.co.uk 12.06.03, 01:30
          Jezu, to jest straszne przeciez. Przeszkadza jak sie tam mieszka, ale jak sie
          wyjedzie, a potem co jakis czas jezdzi, to dobija. Jak czytam polskie tygodniki
          i GW, to coraz dalej przesuwam kolejny wyjazd.
          Poza tym, nie wiem czy zauwazyliscie, czy was tez to spotkalo, ze ludzie Tam
          traktuja nas, ktorzy zdecydowali sie na wyjazd, z niesamowita wyzszoscia? To
          mnie zupelnie rozwala.
      • Gość: Waldemar Re: Bozeno, wszedzie jest syf nie tylko w Polsce IP: *.sympatico.ca 12.06.03, 15:20
        Gość portalu: Artur napisał(a):

> Bozeno, wszedzie jest syf nie tylko w Polsce. Nie wiem gdzie sie krecilas
        >ale na pewno w zlych dzielnicach.

Bozena operuje tylko w dobrych dzielnicach zazwyczaj mozesz ja spotkac na rogu
        23 i 9 w poblizu Madison Square Garden,widzialem ja ostatnio ma nawet wziecie
        szczegolnie u takich po 70-tce
    • bozena_l Dziekuje za wypowiedzi i prosze o dalsze ! 11.06.03, 20:39
      Dziekuje za wypowiedzi i prosze o dalsze !
    • Gość: atta Re: Refleksje na temat polakow w Polsce IP: *.chameleon.dialup.pol.co.uk 12.06.03, 01:46
      www1.gazeta.pl/kraj/1,34308,1525683.html
      jeszcze jakies pytania???
      • y_dus Re: Refleksje na temat polakow w Polsce 12.06.03, 03:58
        Gość portalu: atta napisał(a):

> jeszcze jakies pytania???

Tak ja mam. Czemu odpowiadacie na watek tej osoby?
        • Gość: fox.ca@gazeta.pl Re: Refleksje na temat polakow w Polsce IP: *.sympatico.ca 12.06.03, 14:55
          y_dus napisał:

> Gość portalu: atta napisał(a):
          >
          > > jeszcze jakies pytania???
          >
          > Tak ja mam. Czemu odpowiadacie na watek tej osoby?

Czy masz na mysli milczenie jako rozwiazanie na warunki zycia w Polsce??? Czy
          chcesz przez to powiedziec, ze ta Bozena winna jest tego co tam sie dzieje i
          nie dzieje a korupcja, bezprawie kwitna jak na amerykanskich westernach, tylko
          na westernach dobro zawsze zwyciezalo a w Polsce???

A swoja droga jak by tak jednego dnia zabrali samochody wszystkim poslom do
          Sejmu, z Milerem i Kwasnieskim na czele, to moze oni by zauwazyli, ze republika
          kolesi tak naprawde to troche szwankuje i cos z tym trzeba bedzie zrobic.
          • Gość: Pomocny Re: Refleksje na temat polakow w Polsce IP: 66.207.104.* 12.06.03, 16:12
            Gość portalu: fox.ca@gazeta.pl napisał(a):

> ...a korupcja, bezprawie kwitna jak na amerykanskich westernach, tylko
            > na westernach dobro zawsze zwyciezalo a w Polsce???

Western trwal zazwyczaj mniej niz 2 godziny, a w Polsce znalezienie samochodu
            czy sprawa w sadzie mocno ponad dwa lata. Cierpliwosci, do cholery! te ludzie
            chcialyby teraz wszystko od razu!

> A swoja droga jak by tak jednego dnia zabrali samochody wszystkim poslom do
            > Sejmu, z Milerem i Kwasnieskim na czele

Nikt by Kwasnemu Ogorkowi samochodu nie ukradl - on ma taki z powiekszanym
            bagaznikiem, hehe ...
        • zalotnica Re: Refleksje na temat polakow w Polsce 14.06.03, 22:18
          y_dus napisał:

> Tak ja mam. Czemu odpowiadacie na watek tej osoby?

ABYS MIAL CO CZYTAC...
          • y_dus Re: Refleksje na temat polakow w Polsce 15.06.03, 03:10
            zalotnica napisała:

> y_dus napisał:
            >
            >
            > > Tak ja mam. Czemu odpowiadacie na watek tej osoby?
            >
            > ABYS MIAL CO CZYTAC...

ojej, no juz nie zlosc sie tak, bo zlosc pieknosci szkodzi..Ja tak tylko z
            ciekawosci tu zajrzalem, bo to i "Matka Polka, dziewica i Chrystus" w kilku
            osobach i do tego tylu wyznawcow.. Jak on/ona to robi??
            • bozena_l @ y_dus 15.06.03, 03:53
              y_dus napisał:

> ojej, no juz nie zlosc sie tak, bo zlosc pieknosci szkodzi..Ja tak tylko z
              > ciekawosci tu zajrzalem, bo to i "Matka Polka, dziewica i Chrystus" w kilku
              > osobach i do tego tylu wyznawcow.. Jak on/ona to robi??

Jak to jak ? Idz na moja strone i poczytaj troche arcydziel literatury
              polonijnej i sie sam przekonasz ...
              • y_dus Re: @ y_dus 15.06.03, 04:53
                bozena_l napisała:

> y_dus napisał:
                >
                > > ojej, no juz nie zlosc sie tak, bo zlosc pieknosci szkodzi..Ja tak tylko z
                >
                > > ciekawosci tu zajrzalem, bo to i "Matka Polka, dziewica i Chrystus" w kilk
                > u
                > > osobach i do tego tylu wyznawcow.. Jak on/ona to robi??
                >
                > Jak to jak ? Idz na moja strone i poczytaj troche arcydziel literatury
                > polonijnej i sie sam przekonasz ...
                >
                Mnie taka "tworczosc" nie interesuje, ale z pewnoscia adwokat Dolly Parton sie
                zaintersuje zdjeciem. Ciekawe tez, co sadzi admin Wyborczej o umieszczaniu
                takich linkow?
                • bozena_l Re: @ y_dus 15.06.03, 05:39
                  y_dus napisał:

Mnie taka "tworczosc" nie interesuje, ale z pewnoscia adwokat Dolly Parton sie
                  > zaintersuje zdjeciem. Ciekawe tez, co sadzi admin Wyborczej o umieszczaniu
                  > takich linkow?

PFFFF !! Cha.m sie znalazl i szpanuje ! Kobiecie ubliza ! W dodatku dziewicy !

SKANDAL !!!
    • prawdziwystarywiarus Re: Refleksje na temat polakow w Polsce 12.06.03, 13:09
      main:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=13386&w=6463394

mirror:

www.forumpolonia.com/cgi-bin/ib3/ikonboard.cgi?
      s=3ee8331b1efcffff&act=ST&f=2&t=402&st=0

• bozena_l Ten post to plagiat ! 12.06.03, 16:19
      Przerobka innego postu !

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=44&w=6449677
    • Gość: atta Re: Refleksje na temat polakow w Polsce IP: *.chimpanzee.dialup.pol.co.uk 12.06.03, 23:39
      Jeszcze jedna rzecz zauwazylam.
      Przy tym, ze nas, "wyjechanych" traktuja z gory, jak przystalo na sprzataczki,
      zmywakowe i bilderow, to jakos dziwnie maja zle zdanie o sobie. Wiele razy
      zauwazylam, szczegolnie w publicystyce, porownania Polakow do innych narodow, w
      ktorych wygladalismy jak kretyni. I wlasnie nie chodzilo o to, na co my
      zwracamy uwage - jak chamstwo, korupcja, wszechobecna utrudnienia, ale
      umniejszanie wartosci ludzi jako takich. Ze jestesmy zle wyksztalceni, leniwi,
      w ogole pijacy i zlodzieje. A juz zupelnie rozbroil mnie tekst "bywalaca" na
      temat palenia papierosow przed biurowcami - nie pamietam dokladnie, w kazdym
      razie znajomy ze stanow czy UK zapytal skad tu tyle prstytutek - a, haha, to
      byly panie sekretarki na przerwie na papiuerosa. Krew mnie zalala. W UK - to
      powszechne, w USA - jak donosza - do granic absurdu. Dlaczego nikt nie probuje
      wskazac prawdziwych wad, a skupia sie na jakis paranoidalnych klimatach.
      Potem, jak ktos z nas nad tym sie zastanawia, to nam wmawiaja, ze jestesmy
      banda sfrustrowanych gastarbaiterow, ktorym wstyd wrocic do kraju raju. Znowq
      na jachtach myla podlogi...
      • bozena_l masz absulutna racje 13.06.03, 17:05
        masz absulutna racje !
      • Gość: Jolka z Sydnej Tym z RP zyla chodzi czasem IP: *.028.dsl.syd.iprimus.net.au 14.06.03, 09:50
        Gość portalu: atta napisał(a):

> Jeszcze jedna rzecz zauwazylam.
        > Przy tym, ze nas, "wyjechanych" traktuja z gory, jak przystalo na
        sprzataczki,
        >
        > zmywakowe i bilderow, to jakos dziwnie maja zle zdanie o sobie. Wiele razy
        > zauwazylam, szczegolnie w publicystyce, porownania Polakow do innych narodow,
        w
        >
        > ktorych wygladalismy jak kretyni. I wlasnie nie chodzilo o to, na co my
        > zwracamy uwage - jak chamstwo, korupcja, wszechobecna utrudnienia, ale
        > umniejszanie wartosci ludzi jako takich. Ze jestesmy zle wyksztalceni,
        leniwi,

Masz calkowita racje. Tym z RP zyla chodzi czasem bo my mamy a oni nie i sie
        mszcza jak moga ...
        • Gość: swiatlo Re: Tym z RP zyla chodzi czasem IP: *.sympatico.ca 14.06.03, 16:16
          Gos´c´ portalu: Jolka z Sydnej napisa?(a):

> Masz calkowita racje. Tym z RP zyla chodzi czasem bo my mamy a oni
          > nie i sie mszcza jak moga ...

Masz slusznom racjem! Ostatnio w Geancie zabraklo lososia na zimo w
          papryce. Tam nic nie maja!

PS. Nawet domy tam dalej buduja z cegiel, hihihi ...
          • Gość: Mieciu A co ? Betonu nie ma ? IP: *.mdlab.org 14.06.03, 21:52
            Gość portalu: swiatlo napisał(a):

> PS. Nawet domy tam dalej buduja z cegiel, hihihi ...

A co ? Betonu nie ma ? U nas na konstrakszyn tyz jest z cegiel a nawet z desek
            ale mysmy z cywilizowanego kraju to mozna
    • niktnowy1 Re: Refleksje na temat polakow w Polsce 15.06.03, 05:10
      Blad w mysleniu u samych podstaw. Jackowo czy Greenpoint to nie Ameryka a
      Polska wlasnie, skansen zywcem przeniesiony za ocean i w
      konfrontacji z
      otaczjaca ja Ameryka wyglada tak jak wyglada. Dopiero w takim
      zastawieniu
      rodacy w kraju widza to, czego (w jeszcze gorszym wydaniu) nie
      chca zauwazyc w
      otaczajacej ich krajowej szarej codziennosci.

I tak dokladnie jest.
      Jackowo czy Greenpoint to sa polskie skanseny w USA. Tam dopiero mozna
      zobaczyc jaka jest roznica pomiedzy krajami.

• Gość: Wolny Re: Refleksje na temat polakow w Polsce IP: *.dialsprint.net 15.06.03, 09:07
        niktnowy1 napisał:

> Blad w mysleniu u samych podstaw. Jackowo czy Greenpoint to nie Ameryka a
        > Polska wlasnie, skansen zywcem przeniesiony za ocean i w
        > konfrontacji z
        > otaczjaca ja Ameryka wyglada tak jak wyglada. Dopiero w takim
        > zastawieniu
        > rodacy w kraju widza to, czego (w jeszcze gorszym wydaniu) nie
        > chca zauwazyc w
        > otaczajacej ich krajowej szarej codziennosci.
        >
        >
        > I tak dokladnie jest.
        > Jackowo czy Greenpoint to sa polskie skanseny w USA. Tam dopiero mozna
        > zobaczyc jaka jest roznica pomiedzy krajami.
        >
      • Gość: Wolny Re: Skansen pozostal tam gdzie sie urodzil IP: *.dialsprint.net 15.06.03, 09:11
        Sorry, powtorka - bo zniknelo uprzednio
        niktnowy1 napisał:

> konfrontacji z
        > zastawieniu
        > chca zauwazyc w
        >
        >
        > I tak dokladnie jest.
        >

W samej rzeczy doskonale to ujoles.
        Dodam od siebie.
        Cala naga prawda, teraz po podlaczeniu PL do UE
        caly ten Greenpoint i Jackowo wyraznie bedzie uwidocznial sie miedzy Odra i
        Bugiem. Tj. czesc spoleczenstwa bezradna, nie potrafiaca sie dostosowac do
        nowej rzeczywistosci. Bedzie to grupa ludzi, ktorzy albo nie potrafia zyc w
        demokratycznym systemie, grupa ludzi wiecznie oczykujacych na manne z nieba,
        cos sie ciagle nalezy cos gdzies wydmuchane z powietrza albo pozostajacy
        zupelnie bez ambicji by nad soba troche popracowac aby wybrnac z dramatycznej
        sytuacji.

Podobno Polonia siega poltora miljona, a w/w skanseny zaledwie w kilku
        tysiacach. Smiem twierdzic, ze 90% spolecznosci polskiej, ktora opuscila Polske
        Ludowa potrafila sie znalezc na wlasciwym miejscu, dostosowac sie do nowych
        warunkow zycia, nauczys sie nowego jezyka, stworzyc sobie nowe gniazdo
        szczesliwosci, wolnosci itd.

Konkluduje sobie jesli taki stosunek 1:9 (wedlug mojego zalozenia), czyli jeden
        przypadek nieudaczniactwa na dziesieciu Polakow istnieje pod rzadami obcych to
        jedyny ratunek dla Polakow w kraju by sie przestali sami rzadzic, bo jeden
        drugiego, jak mowia w lyzce wody utopi i gdzie wlasnie bedzie mialo miejsce tam
        nad Wisla. A Greenpoint i Jackowo pozostanie jako takie sobie egzotyczne jest.
        • Gość: atta Re: Skansen pozostal tam gdzie sie urodzil IP: *.antelope.dialup.pol.co.uk 15.06.03, 10:32
          Tylko bron Boze nie przenoscie nam stolicy do Londynu. -smile
      • zalotnica Re: Refleksje na temat polakow w Polsce 15.06.03, 13:46
        niktnowy1 napisał:

> konfrontacji z
        > zastawieniu
        > chca zauwazyc w
        >
        >
        > I tak dokladnie jest.

Swietnie to ujales, bylam tylko raz na Greenpoint-cie i do tej pory
        sie zastanawiam co to za ludzie i dlaczego wlasnie tam mieszkaja.
        Doszlam do wniosku , ze to sa wlasnie Ci "wieczni turysci", ktorym
        nie jest spieszno wracac do kraju......

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka