basia553 Re: Lata pracy w Polsce 02.10.03, 20:54 Co to znaczy, ze Ty chcesz cos darowac? Twoje skladki emerytalne? Nie wiem w jakim kraju zyjesz, ale mnie w Niemczech wyplaca kiedys emmeryture, a raczej rente jak sie to tutaj nazywa, ktöra bedzie za caly okres mojej pracy, a wiec i za lata w Polsce. Po ilus latach pobytu tutaj uregulowalam sprawe i Polska swoja czesc bedzie wplacala tutaj do BfA, z ktörego ja pelna emeryture dostane. Odpowiedz Link Zgłoś
don2 Re: Lata pracy w Polsce 02.10.03, 23:06 karelia napisała: > cze mam kogos ,kto odbiera emeryture w polsce. nie bylo problemow.Ty masz jeszcze czas) .. . Odpowiedz Link Zgłoś
don2 Re: Lata pracy w Polsce 02.10.03, 23:08 don2 napisał: > karelia napisała: > > > cze > mam kogos ,kto odbiera emeryture w polsce. nie bylo problemow.Ty masz jeszcze > czas) > > .. > .cos nie tak z tymi postami i kolejnoscia. Informacje jak chcesz:forum Polonia2 adres znasz. zapraszam. Odpowiedz Link Zgłoś
tenobcy Re: Lata pracy w Polsce 03.10.03, 03:42 byl tu kiedys taki jeden listonosz.... Jezeli chodzi o te emerytury w Niemczech za polski okres pracy to tak bylo ale obecnie to porozumienie rentowe miedzy Polska a Niemcami nie jest juz aktualne. Rozwiazal to porozumienie bodajze Kuron i dostal za to zupe. W przyszlosci nawet Niemcy nie beda mieli emerytur tylko pewnie jakies kupony do garkuchni. Jezeli chodzi o emeryture z Polski to gdzies czytalem, ze 'poginely' historie pracy (w ZUS?) i jest jakis okreslony limit czasowy (do konca pazdziernika??) zeby Polacy (ci prawdziwi, tzn z Polski) udowodnili swoja przeszlosc pracownicza. A ze firmy sie likwidowalo, sprzedawalo i rozwiazywalo to pozostaje tylko jakis swiadek, swiadectwo czy stary kwit. To wyglada na bardzo zawila droge chyba nie warta zachodu o co 'im' oczywiscie chodzilo...To wyglada na nonsens chyba ze jeszcze masz masz ochote na obustronna trepanacje czaszki bez znieczulenia (szkola Dona...) To czastko z makiem jak jak ciebie miec jeden za duzo za duzo, to daj mnie, albo przynajmniej jakis dobry przepis. Odpowiedz Link Zgłoś
szakal25 Re: Lata pracy w Polsce - droga Karel ! 03.10.03, 08:45 nic ci sie nie nalezy z Polski jesli nie przepracowalas minimum 25 lat w tym kraju [czytaj - prawo pracy] ponizej tej cyfry ,mozesz isc tylko ze skarga do Pana Boga,bo nawet figa z makiem ci sie nie nalezy a skad dopiero jakies ciastko z makiem,eheheheheh !!! Zadne umowy emerytalne nie sa podpisane nigdzie ,tylko cos tam kiedys bylo regulowane dla " Volksvagenow" [czytaj - volksdojcze] ktorzy w latach 70 opuszczali masowo Polske udajac sie do Rajchu. Ale dla pozostalych ?? - GUZIK !!! A wiec przyjdzie zasuwac do 65 w tej Szwecji albo isc na rente inwalidzka np. brak rozumu,reumatyzm z powodu zimnego klimatu, lub tym podobne. Odpowiedz Link Zgłoś
basia553 Re: Donie!! 03.10.03, 09:15 Czy Ty wreszcie do diabla powiesz, gdzie mieszkasz? Teraz to juz nie tylko przez babska ciekawosc pytam. Chodzi o ta emeryture, ktöra Ci w Polsce wyplacaja. No bo dlaczego mnie to maja tutaj do emerytury doliczac, skoro Tobie w Polsce wyplacaja. Jakby nie bylo, przepracowalam tam 10 lat. No wiec nie badz taki i odpowiedz wreszcie!! Odpowiedz Link Zgłoś
don2 Re: Donie!! 03.10.03, 12:42 basia553 napisała: > Czy Ty wreszcie do diabla powiesz, gdzie mieszkasz? Teraz to juz nie tylko > przez babska ciekawosc pytam. Chodzi o ta emeryture, ktöra Ci w Polsce > wyplacaja. No bo dlaczego mnie to maja tutaj do emerytury doliczac, skoro Tobie > > w Polsce wyplacaja. Jakby nie bylo, przepracowalam tam 10 lat. No wiec nie badz > > taki i odpowiedz wreszcie!! Odpowiem: gdzies przeczytala ,ze to ja dostaje emeryture ? napisalem .ze mam kogos kto ja dostaje.OK by nie byc goloslownym ,to moja mama.wyplacana co miesiac + troche dodatku wdowiego,ojciec tez pobieral i umarl ponad rok temu. znaczy jest mozliwosc.reszte to pytaj w zusie.A za to ,ze zrobilas ze mnie emeryta nie zaprosze cie na lody.za mlody jeszcze jestem mimo ze zgred nudny. D. Odpowiedz Link Zgłoś
no1teresa Re: Lata pracy w Polsce 03.10.03, 10:29 podobno z niektorymi panstwami mamy umowy o laczeniu okresow emerytalnych i emerytur, tak nam powiedziala urzedniczka w ZUS, kiedy poszlismy sie dowiedziec z moim znajomym- Polakiem, pobierajacym juz emeryture w USA z USA tej umowy nie mamy, ale o ile pamietam z Kanada tak no i okazalo sie, ze on- ktory przepracowal w Polsce przed wyjazdem 17 lat, musialby dopracowac jeszcze 3, zeby dostac emeryture z tytulu pracy w Polsce Odpowiedz Link Zgłoś
dachychicago Re: Lata pracy w Polsce 03.10.03, 12:34 a po grzyba wyscie w PRL pracowali? Ja wspominam ten okres jakonajlepszy w zyciu bo malo pracowalem a duzo Balowalem no ale i mnie wycyckali z 60 tys zl w tamtych czasach to bylo duzo.... Precz z PRL Odpowiedz Link Zgłoś
basia553 RePrzepraszam, Donie!! 03.10.03, 13:51 I to stokrotnie - zle zrozumialam tekst. Tez sie zdziwilam, bo z Twoich postöw mialam raczej obraz nieznosnego Dyzia, a nie upierdliwego Dziadka. Z innych listöw wynika, ze sie moge schowac z moimi latami pracy w Polsce. Zobaczymy, jak bedzie tak daleko. Ale dalej nie wiem, do gdzie nie jestem zaproszona na lody.. Maz sie zmartwil, myslal, ze sie tez zalapie.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: VIP-1 Re: RePrzepraszam, Donie!! IP: *.mt.sfl.net 03.10.03, 14:00 a twoj maz to lolo? to ze ty lody lubisz to rozumiem ale maz? swintuch i zboczeniec Odpowiedz Link Zgłoś
gadupa Re: RePrzepraszam, Donie!! 03.10.03, 16:23 Wiesz VIP, w dzisiejszych czasach czesto bywaja malzenstwa mieszane: ONA-ONA ON-ON Ona-ON a w tym przypadku: ONA-ONO Bywaja tez malzenstwa mieszane: ON-ONA-ONA ONA-ON + sasiad itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: VIP-1 Re: RePrzepraszam, Donie!! IP: *.mt.sfl.net 03.10.03, 16:35 no tak, ale zeby sie z tym od razu na forum obwieszczac? co za czasy, co za ludzie jakby to nasza 'panna mloda' powiedziala Odpowiedz Link Zgłoś
puola Lata pracy w Polsce 03.10.03, 14:22 W Polsce sa obecnie dwa systemy emerytalne, stary i nowy. Dla osob w starym systemie praw emerytalnych nabywa sie po osiagnieciu 60 lat i 20 latach pracy dla kobiet i 65 lat oraz 25 lat pracy dla mezczyzn. www.zus.pl/english/english.pdf Po przystapieniu do Unii staz pracy z roznych krajow Unii bedzie sie kumulowal. Jest wiec niezywkle wazne by uzyskac oficjalne potwierdzenie stazu pracy i wysokosci hipotetycznej emerytury w Polsce. Jest to tzw. kapital poczatkowy. Zaswiadczenie mozna uzyskac z ZUS przedstawiajac swiadectwa pracy i tzw druki RP-7 z miejsc pracy w Polsce i ewentualnie zaswiadczenia o studiowaniu z uczelni i ksiazeczke wojskowa. Obecnie w Polsce tlumy ludzi zbieraja dokumenty i dostarczaja je do ZUSu. Sprawa jest nieraz trudna bo wiele miejsc pracy juz nie istnieje. Wtedy ich dokumenty sa w archiwach albo ZUS posiada dokumentacje placenia skladek. www.zus.pl/swiadcze/emer012.htm Odpowiedz Link Zgłoś
bruno5 Do Kareli 03.10.03, 19:00 Lata pracy beda liczone w Szwecji i Polska bedzie placic czesc Twojej emeryturu i bedziesz dostawac tyle samo co dostajesz .Pomagac to Ty mozesz oszczedazajac w Szwecji .Zapomnij zebys teraz po wejsciu Polski do Uni brala druga emeryture w Polsce .Koniec drapanego. Odpowiedz Link Zgłoś
puola Re: dzieki:-) 03.10.03, 19:02 Pracownicy konsulatu wcale nie musza wiedziec o tym jak zalatwia sie kapital poczatkowy w Polsce. Powinni wiedziec o sprawach emerytalnych na linii Szwecja- Polska. Lepiej zadzwon do ZUSu w miejscu twojego ostatniego zamieszkania w Polsce i sprawdz czy zaklady pracy istnieja i moga wystawic zaswiadczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kramer Karelio, mozna tylko na czarno IP: *.bredband.skanova.com 03.10.03, 19:03 taka osoba jak ty powinna wiedziec i wie-?`ze majac paszport polski zalatwia sie emeryturke najnizsza okolo 2000 koron miesiecznie która ci wplacaja na konto w pko,, gdyby sie jednak wydalo w szwecji tracisz szwedzka, Odpowiedz Link Zgłoś
karelia Re: Bruno, 03.10.03, 20:28 Brunonie "czy" piatki, zamiast sie dreczyc tak przykrymi sprawami moze jakis spacerek w jesiennym lesie, moze poobserwowac samotne sarenki, ktore sie na nas patrza? sorry , jesli pomylilam osoby. Odpowiedz Link Zgłoś
don2 Re: dzieki:-) 03.10.03, 20:51 POWTARZAM ZAPROSZENIE.PS. ja adminem !!! tak zle mnie znasz? Przeciez musialbym sam siebie banowac po 10X dziennie. Odpowiedz Link Zgłoś
karelia Re: dzieki:-) 03.10.03, 21:07 DZIEKUJE BARDZO, jest mi strasznie milo, ze mnie zapraszasz.To naprawde mile uczucie. Uwierz mi. Ja siebie nie znam zbyt dobrze, a coz dopiero mowic o innych.... Nie wiem , dlaczego ale slowo banowanie jakos kojarzy mi sie z banicja. I jedno i drugie jest bardzo nieprzyjemne. Dlaczego nie moglbys byc Adminem? Adminowi wszystko wolno,-)Moglbys siebie zabanowac i odbanowac Odpowiedz Link Zgłoś
lolo271 Re: dzieki:-) 03.10.03, 21:11 ......No wlasnie Don........co tu pierduly wciskasz Kareli?....... Jestes admin........po co klamiesz....... Kereli kochana......ty wszystko wiesz! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tato Re: dzieki:-) IP: *.fastres.net 03.10.03, 22:15 Oczywiscie Kareli..........dla ciebie wszystko...... Odpowiedz Link Zgłoś
bulldog3 to jak ???? 04.10.03, 17:24 co z ta emerytura ???? od kiedy sie nalezy ?? od 59 ???,61 ?? czy jak ??? Karelia juz ja pobiera czy nie ????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrew Re: Lata pracy w Polsce IP: *.home.cgocable.net 04.10.03, 21:09 Juz dobrze , juz dobrze ! , mozna ofiarowac przepracowane lata np. dac jako prezent urodzinowy , prezent pod choinke , doktorowi jako dowod wdziecznosci , ...a teraz drogie dziecko zazyj lekarstwo , umyj zabki , pocaluj misia na dobranoc i idz spac . Odpowiedz Link Zgłoś
karelia Re: Lata pracy w Polsce 04.10.03, 21:16 Andrew, jak czytasz, to czytaj uwaznie. Chyba nie myslisz, ze mam na mysli ofiarowanie przepracwanych lat? Mialam na mysli pieniadze wyplacane za moja prace w Polsce. Dzieckiem nie jestem, czasami zaluje, ze moje wspaniale, beztroskie dziecinstwo tak szybko minelo.Nigdy nie mialam misia, bawilam sie lalkami. Z misiow tylko Puchatek i jego kumpel Prosiaczek, ale jak wiesz to papierowe postacie. Pozdrawiam karelia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrew Re: Lata pracy w Polsce IP: *.home.cgocable.net 04.10.03, 22:51 OK , OK ! , tyle ze kilka lat "przepracowanych" w Polsce jest pojeciem umownym biorac pod uwage tamtejsza wydajnosc . ------------------------------------------------------------------------------- dalej piszesz ze: > Z misiow tylko Puchatek i jego kumpel Prosiaczek, ale jak wiesz to papierowe > postacie. Otoz jestes w bledzie , Puchatek byl autentycznym misiem kanadyjskim o angielskim imieniu Winnie ktore mu nadal jego wlasciciel , porucznik armii kanadyjskiej pochodzacy z miasta Winnipeg ( Manitoba ). Odpowiedz Link Zgłoś
karelia Re: Lata pracy w Polsce 05.10.03, 15:39 Gość portalu: Andrew napisał(a): > OK , OK ! , tyle ze kilka lat "przepracowanych" w Polsce jest pojeciem umownym > biorac pod uwage tamtejsza wydajnosc . OKOKOK Andrew, wyjasnie Ci moj nieco pokretny tok myslenia, bo przyznam, ze czasami ja sama siebie nie rozumiem. Tych kilka lat to nie 2 , nie 3 , nie 5 a dziewiec. Co do wydajnosci- tak sie zastanawiam i mysle, ze nawet Ty dalbys mi jakas premie za to, ze w ciagu tych jak mowisz kilku lat nigdy nie bylam na zwolnieniu chorobowym ani innym- 100% obecnosci. Wyniki w pracy? Nooo byly , byly nie najgorsze. Jak wyjezdzalam, to niektorzy byli bardzo smutni i jesli spotykam ich w kraju, to tylko usmiech na twarzach gosci. Wydajnosc? Robilam swoje+ pokrewne+dodatkowe? Skomplikowane? Nieeee, trzeba tylko byc takm durniem jak ja, zeby tak pracowac....no coz-jeden sie rodzi do roboty, inny do lezenia na kanapie. Ogolnie nie narzekam, zostala mi: satysfakcja, wspomnienia, wdziecznosc ludzi( jak wiesz, to wszystko jest nieplatne). > ----------------------------------------------------------------------------- -- > dalej piszesz ze: > > > Z misiow tylko Puchatek i jego kumpel Prosiaczek, ale jak wiesz to papiero > we > > postacie. > > > Otoz jestes w bledzie , Puchatek byl autentycznym misiem kanadyjskim o > angielskim imieniu Winnie ktore mu nadal jego wlasciciel , porucznik armii > kanadyjskiej pochodzacy z miasta Winnipeg ( Manitoba ). Dzieki za oswiecenie, tego nie wiedzialam. Do tej pory bylam przeswiadczona, ze Puchatek wraz z kumplami blizszymi: Prosiaczek, Klapouchy i dalszymi: Mama Kangurzyca z Malenstwem, Sowa.. byli tzw Angolami. A K Krzys, czy Krzys tez byl Kanadyjczykiem??? Pozdrawiam))) karelia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrew Re: Lata pracy w Polsce IP: *.home.cgocable.net 05.10.03, 21:36 Wg. mnie opieranie swojej przyszlosci szczesliwego seniora na polskiej emeryturze rowna sie liczeniu na naplyw gotowki z kupionego losu na loterie. P.S. Kanada z Polska nie ma podpisanych umow o "emerytach" i ten dzial nas nie dotyczy. =============================================================================== karelia napisała: > Krzys, czy Krzys tez byl Kanadyjczykiem??? ---------------------------------------------------------- Moze nie powinienem zajmowac sie bohaterami ksiazek z odleglego dziecinstwa ale wyczuwajac Twoja ironie przedstawie historie pierwowzoru slynnej opowiesci A.Milne o przygodach Winnie-the-Pooh. Otoz w czasie I wojny swiatowej porucznik armii kanadyjskiej stacjonujacej w jednym z miasteczek prowincji Ontario kupil od miejscowego indianina malego misia ktoremu dal na imie Winnie ( od miasta Winnipeg z ktorego pochodzil ow zolnierz ) . Mis szybko stal sie ulubiencem zolnierzy i zostal przez nich zabrany do Anglii , gdy oddzialy byly przerzucane na kontynent do Francji wlasciciel Winnie zostawil go w londynskim ZOO . Oswojony mis zyskal sympatie odwiedzajacych ZOO dzieci i tam go zobaczyl A.Milne z synem Krzysiem ( Christopher Robin ). Po skonczonej wojnie porucznik nie mogl juz zabrac Winnie do domu , mis urosl i jako dorosly niedzwiedz zostal w Londynie . Jak widzisz Winnie i Krzys sa autentycznymi postaciami , pierwszy byl z kanadyjskiej puszczy , drugi angielskim chlopcem . W malym kanadyjskim miasteczku , "rodzinnych" stronach misia mieszkancy ufundowali pomnik i jest to jedyny pomnik Winnie-the-Pooh na swiecie. ----------------------------------- Serdecznie pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
star15 Re: Lata pracy w Polsce 05.10.03, 22:29 Do Andrew Stlasnie fajne to bylo.tseba wiecej takich postow.A opowies mi baje? nie moge spac. Odpowiedz Link Zgłoś
basia553 Re: Lata pracy w Polsce 05.10.03, 08:41 Korelio, towarzysze mojego dziecinstwa nie sa papierowymi postaciami! Kochalam ich oboje nad zycie i jakos bralam udzial w ich przygodach. A wiec BYLI! Ale wracajac do emerytury: czy jest tu ktos, kto w Polsce pracowal w görnictwie? Bede sie musiala zorientowac w Polsce, ale moze ktos z Was ma to juz za soba? Otöz jak skonczylam 40 lat, pröbowalam tu wyjasnic swoja przeszlosc emerytalno- zawodowa. No i jest tak, ze pracowalam w görnictwie, pobieralam pobory z Karty Görnika, wiec miala bym z tej racji nienajgorsza emeryture. Ale w Niemczech tej Karty Görnika nie uznano, bo pracowalam w instytucie naukowym, a nie pod ziemia. Czy ktos z Was wie cos na ten temat? Odpowiedz Link Zgłoś
szakal25 Re: Lata pracy w Polsce - Basi 55555 06.10.03, 03:38 Jak mozesz zadac jakis swiadczen z gornictwa i karty gornika polskiego skoro siedzialas na dupie w cieplym pokoiku popijajac kawke zbozowo - biurowa,kiedy w tym samym czasie prawdziwi gornicy wypluwali pluca pod ziemia ??? i byli narazeni na zawalenia sie stropow,wybuchy gazow ,pylice pluc i milion innych niebezpieczenstw !!! Chyba twoja bezczelnosc w dostawaniu wszystkiego za darmoche nie zna granic ???? A moze tak zazadasz dodatek do emertury z Rajchu ,bo przeciez napewno twoj dziadek nalezal do Hitlerjunge i dzielnie walczyl na froncie wschodnim w SS - Das Reich Division ???? - napewno znalazl by sie gdzies tam jeszce jakis Riter Kreuze ,to dodatkowo podnioslo by wartosc emeryturki z Rajchu !!!! - poszperaj w papierach rodzinnych napewno cos znajdziesz bo przeciez na tej podstawie znalazlas sie woogole w Rajchu jak wiekszosc ziomkow. A na polskie gornictwo ktore finansowo i tak ledwo zipie - to raczej nie licz. Nowa ojczyzna da ci wszystko !!! Odpowiedz Link Zgłoś
szakal25 Re: Lata pracy w Polsce dla Basi 555 06.10.03, 04:16 przed chwila odpisalem na ten post powyzej ,ale ktos zlosliwie usunal caly watek,czyzby Cenzura ?? Rakowiecka 25 ??? ta znana instytucja Perelowska dalej dziala ?? Otoz pani Basiu ,widze ze bezczelnosc w zadaniu przywilejow emerytalnych w pani wydaniu nie zna granic !! Jak mozna zadac swiadczen z karty gornika kiedy sie siedzialo za biurkiem i popijalo kawke zbozowa ,wygodnie rozpostartym w fotelu ??,kiedy w tym samym czasie prawdziwi gornicy wypluwali swe pluca i narazali swoje zycie kilkaset metrow pod ziemia ,narazeni na wybuchy gazu,zawalenia sie stropow , na pylice pluc itp. Mysle ze powinna pani zadac wiecej przywilejow z Rajchu w ktorym teraz pani przebywa a nizeli z ledwo zipiacych finansowo resztek kopalni polskich. Przeciez napewno zaslugi potomkow rodzinnych na podstawie ktorych wiekszosc ziomkow dostala sie z Polski do Rajchu,moga przysluzyc sie do zwiekszenia przyszlej emeryturki made in Germany,chocby tylko takie drobne sprawy jak np odnaleziony Ritter Kreuze za zaslugi na froncie wschodnim albo Bronze Medal fur Fatherland itp. Te rzeczy nadal odgrywaja skutecznie role nie tylko w dostaniu sie na stale do Rajchu ale skutecznie pomagaja zwiekszyc swiadczenia socjalne ,kwestionarusze urzedowe w niemieckich urzedach zawieraja sporo takich pytan na w/w tematy - radze skorzystac. Odpowiedz Link Zgłoś
basia553 Re: Lata pracy w Polsce dla Basi 555 06.10.03, 08:01 szanowny panie szakalu, ma pan racje i nie. racja jest, ze to skandal, ze za komuny dostawalismy w instytucie karte görnika, choc wtedy tak tego nie widzialam, tylko cieszylam sie pieniazkami. racji nie ma pan polecajac mi sposoby na podwyzszenie emerytury w reichu. otöz rodzinka nie wykazala sie w czasie wojny po zadnej stronie, nie mam wiec przywilejöw ani po tej ano po tamtej stronie odry. ale poswiece lata prowadzace do emerytury na powiekszenie jej wlasnymi silami. pozdrawiam serdecznie - mimo wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
puola Za co emerytura 06.10.03, 10:39 To ze Basia w Instytucie Gornictwa miala Karte Gornika (ona fedrowala czy ja fedrowali?) i domaga sie w z Niemiec wyzszej emerytury to jeszcze nic. Solidne emerytury otrzymuja tez pracownicy sluzb bezpieczenstwa i partii komunistycznej. Napracowali sie ciezko nad utrzymaniem komunizmu wiec im sie nalezy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vico Re: Lata pracy w Polsce IP: 81.11.183.* 08.10.03, 00:11 Broszury na rozne tematy, takze emerytalne po wejsciu do Unii. www.mpips.gov.pl/_ubezpieczenia.php?dzial=775&poddzial=777&dokument=920 Odpowiedz Link Zgłoś