Dodaj do ulubionych

Bez Polskiego Obywatelstwa

IP: 192.109.50.* 21.11.03, 12:02
Czy sa tutaj osoby, ktore maja WYLACZNIE obywatelstwo kraju do ktorego
przybyli ? Ja mam od 15 lat tylko obywatelstwo niemieckie (nie za
pochodzenie) i polskiego obywatelstwa zrzeklem sie przed przyjeciem
niemieckiego. Czy osoby ktore zrzekly sie polskiego obywatelstwa mozna
uznawac za zdrajcow? Napiszcie czy macie wylacznie obywatelstwo kraju do
ktorego przybyliscie, czy ja jestem raczej wyjatkiem ?
Obserwuj wątek
    • basia553 Re: Bez Polskiego Obywatelstwa 21.11.03, 12:29
      Co za bzdura: zdrajca!! Ja sie polskiego obywatelstwa zrzeklam, bo mialam w
      miedzyczasie niemieckie (od 1975), a przy wjazdach do Polski na poczatku lat 80-
      tych robiono trudnosci tym, co jeszcze polskie mieli. Potraktowalam to jako akt
      administracyjny, a nie jako wyparcie sie polskosci! Czulam sie jeszcze w
      Polsce, a potem tymbardziej jako Europejka, a poniewaz takiego obywatelstwa nie
      ma, trzeba sie na jakies zdecydowac. Patrz na to w ten sposöb!
    • gadupa 15 lat masz chyba do smierci, hehehehehehehe 21.11.03, 17:49
      Gość portalu: Zdrajca napisał(a):

> Czy sa tutaj osoby, ktore maja WYLACZNIE obywatelstwo kraju do ktorego
      > przybyli ? Ja mam od 15 lat tylko obywatelstwo niemieckie (nie za
      > pochodzenie) i polskiego obywatelstwa zrzeklem sie przed przyjeciem
      > niemieckiego. Czy osoby ktore zrzekly sie polskiego obywatelstwa mozna
      > uznawac za zdrajcow? Napiszcie czy macie wylacznie obywatelstwo kraju do
      > ktorego przybyliscie, czy ja jestem raczej wyjatkiem ?
      • Gość: Zdrajca Ga-DUPO po prostu zazdroscisz,,, IP: *.DeutschePost.de / 192.109.50.* 21.11.03, 18:02
        ze ty jestes w dalszym ciagu obywatelem bylego PRL-u, a ktos przylatuje do
        Polski bez zadnych zobowiazan jako obywatel Niemiec i bez strachu o
        tzw. "pulapke paszportowa". Jednak jestem tu wyjatkiem, bo wiekszosc ma albo
        podwojne obywatelstwa, albo zyje na czarno gdzies za granica.
        • star15 Re: Ga-DUPO po prostu zazdroscisz,,, 21.11.03, 22:38

> ze ty jestes w dalszym ciagu obywatelem bylego PRL-u, a ktos przylatuje do
          > Polski bez zadnych zobowiazan jako obywatel Niemiec i bez strachu o
          > tzw. "pulapke paszportowa". Jednak jestem tu wyjatkiem, bo wiekszosc ma albo
          > podwojne obywatelstwa, albo zyje na czarno gdzies za granica.

Jestes wyjatkiem ,fakt -wyjatkowy idiota jestes.Esadz se w dupe ten paszport
          i zaspiewaj HVL jak wiesz co to jest.Zdziwil bys sie ilu tu ludzi ma tylko
          Niemieckie ob.i nie wiedzieli ,ze to zaszczyt lub powod do dumy. Oczywiscie
          na wiosce to dopiero sensacja jak Kazio niemiec zawita.Nawet krowy sraja na
          powitanie do taktu.
    • Gość: grafiti Re: Bez Polskiego Obywatelstwa IP: *.lu.dl.cox.net 21.11.03, 23:45

Moje gratulacje!!! Zazdrosze Ci tego prawnego statusu (nie obywatel Polski)
      Tez chcialbym to zrobic ale teraz Polskie komuchy tak ta procedure zrzekania
      utrudnily ze ja troche poczekam. Mam nadzieje ze ktos silniejszy niz Polski
      rzad zmusi ich zeby nas po ludzku traktowac.

> Czy sa tutaj osoby, ktore maja WYLACZNIE obywatelstwo kraju do ktorego
      > przybyli ? Ja mam od 15 lat tylko obywatelstwo niemieckie (nie za
      > pochodzenie) i polskiego obywatelstwa zrzeklem sie przed przyjeciem
      > niemieckiego. Czy osoby ktore zrzekly sie polskiego obywatelstwa mozna
      > uznawac za zdrajcow? Napiszcie czy macie wylacznie obywatelstwo kraju do
      > ktorego przybyliscie, czy ja jestem raczej wyjatkiem ?
      • grimmi Re: Bez Polskiego Obywatelstwa 21.11.03, 23:57
        Fakt, ze teraz jest to trudne. Ale czy akurat teraz powstaly te przepisy,
        pewnosci nie mam. Chyba jednak za czasow rzadu wcale nie komuszego.
        Swoja droga swietnie do "zdrajcy" pasuje nadzieja, ze polski rzad bedzie
        zmuszany do jakichkolwiek dzialan przez "kogos silniejszego.

• sociopata Re: Bez Polskiego Obywatelstwa 22.11.03, 02:13
      musiales bo takie byly i sa przepisy. Niemieckie ustawodawstwo nie przewiduje
      podwojnego obywatelstwa. A tego star15 to p..l bo to znany idiota. Widzialem go
      u mojego psychiatry.
      • dachychicago Re: Bez Polskiego Obywatelstwa 22.11.03, 02:44
        jestescie zdrajcami mojej ukochanej ojczyzny matki
    • Gość: Tamtejszy Re: Bez Polskiego Obywatelstwa IP: *.proxy.aol.com 22.11.03, 05:57
      Co masz na myśli mówiąc "zrzekłem się"? Czy załatwiłeś to formalnie z władzami
      polskimi? Jeśli nie, to wciąż jesteś obywatelem polskim.
      • star15 Re: Bez Polskiego Obywatelstwa 22.11.03, 17:42
        Gość portalu: Tamtejszy napisał(a):

> Co masz na myśli mówiąc "zrzekłem się"? Czy załatwiłeś to formalnie z
        władzami
        > polskimi? Jeśli nie, to wciąż jesteś obywatelem polskim.

Nie ma takiego czegos jak zrzeczenie- to sie nazywa " zwolnienie z obywatelstwa"
        Pogadajcie sobie palanty jeszcze.
        • Gość: grafiti Re: Bez Polskiego Obywatelstwa IP: *.1-185-64.nts-online.net 22.11.03, 18:57
          star15 napisał:

>
          > Nie ma takiego czegos jak zrzeczenie- to sie nazywa " zwolnienie z
          obywatelstwa
          > "
          > Pogadajcie sobie palanty jeszcze.

Pan sie myli! Jak ktos jest obywatelem WOLNEGO kraju to bardzo latwo sie moze
          ZRZEKAC obywatelstwa. A jak ktos jest obywalelem kraju w ktorym rzadza polskie
          komuchy, to wtedy trzeba ich prosic o ZWOLNIENIE z obywatelstwa. (podobne do
          zwolnienia z wiezienia)
          • don2 Re: Bez Polskiego Obywatelstwa 22.11.03, 19:46

I cos takiego madrego napisal ? mowa jest o Polsce. Wytrzyj smarki i idz na
            forum "przedszkole "
            • starypierdola Re: Bez Polskiego Obywatelstwa 22.11.03, 20:23
              Gwoli scislosci kiedzys to sie nazywalo "Zezwolenie na zmiane obywatelstwa". A
              nie zeby sie tak kazdy "zrzekal" bo ma takie widzimisie!
        • Gość: Tamtejszy Re: Bez Polskiego Obywatelstwa IP: *.proxy.aol.com 23.11.03, 04:03
          A o znaczeniu cydzysłowa to żeś palancie nigdy nie słyszał?...
          Przez procedurę otrzymywania obywatelstwa amerykańskiego też pewnie nie
          przechodziłeś.
    • Gość: AJ Re: Bez Polskiego Obywatelstwa IP: *.ppp.ucc-net.ca 22.11.03, 06:08
      Co tam za problem.

Idziesz do konsulatu RP i skladasz podanie do prezydenta RP o nadanie (nie o
      przywrocenie) obywatelstwa RP.

I Twoj problem jest rozwiazany (Republika Federalna nic o tym nie wie, bo i jak?).

Sam tak zrobilem, chyba 7 lat temu, w innym kraju.
      Mam teraz dwa paszporty, i bardzo mnie cieszy, ze do Brazylii moge jechac bez
      wizy na polski paszport ...
      ....
      • basia553 Re: Bez Polskiego Obywatelstwa 22.11.03, 08:25
        No takie calkiem proste to nie jest. Znajomi moi zrzekli sie jak ja (zostali
        pozbawieni) obywatelstwa na poczatku lat 80-tych. teraz starali sie o nadanie
        polskiego dla siebie i cörki urodzonej juz tutaj. Zaplacili najpierw slono za
        zalatwianie, a nastepnie juz zupelnie gratis, dostali.. odmowe.
        Nie wiem jakie sa kryteria przyznawania obywatelstwa polskiego, ale nie jest
        oczywiste ze wystarczy zlozyc wniosek i juz masz toto. Miales "szczescie".
        • Gość: AJ Re: Bez Polskiego Obywatelstwa IP: *.ppp.ucc-net.ca 23.11.03, 06:54
          Nie wiem czy to proste czy tez nie. Zlozylem podanie o nadanie obywatelstwa
          polskiego oczekujac ze je oczywiscie otrzymam. I tak tez sie stalo.

Nie wiem jakie sa kryteria nadawania obywatelstwa (a kto wie?), ale wydaje mi
          sie ze kazdy kto sie w Polsce urodzil, czuje sie zwiazanym z krajem, ma do niego
          prawo. Ja tez sie zrzeklem w polowie lat 80'tych gdyz to byl jedyny sposob na
          przyjazd do Polski aby odwiedzic bliska mi rodzine (nie chcieli mi dac wizy na
          obcy paszport bez "zamiany obywatelstwa").

Jestem teraz w Polsce przynajmniej raz w roku, i gdybym mogl (gdyby ryby jadly
          grzyby) to chetnie bym wrocil. Jesli sie nie uda, no to po 65-tce, na emeryture.

Paszport polski jest na razie traktowany przez nas zamieszkalych za granica
          troche poblazliwie, ale z czasem jego wartosc bedzie wlasciwie doceniona. Za
          piec , dziesiec lat zupelnie inaczej bedziemy pisac te e-mail'e ...

• Gość: Gnat Re: do Brazylii moge jechac IP: 5.2.1R1D* / *.wlfdle.rnc.net.cable.rogers.com 23.11.03, 06:41
        O, kurwa, naprawde?
        Wobec tego chyba polece sobie wyrobic polski paszport. Pomysl, za jakies 12
        miesiecy bede mial otwarta droge do brazylijskiego raju. Tylko co bedzie jak w
        miedzyczasie Brazylia zniesie wizy dla Kanadyjczykow. Niepotrzebnie wydam kupe
        forsy!
        AJ, pomoz mi rozwiazac ten dylemat bo nie moge spac.
        • Gość: AJ Re: do Brazylii moge jechac IP: *.ppp.ucc-net.ca 23.11.03, 07:19
          Gnat, lec do konsulatu wyrabiaj polski paszport jak naj szybciej!!

Ja Ci nie moge gwarantowac co sie stanie w ciagu nastepnych 12 miesiecy, ale jak
          na pewno wiesz do Brazylii na kanadyjski paszport potrzebujesz wize od lat, tak
          wiec nie oczekuj ze sie cos zmieni.

A zreszta rob co Ci sie podoba.
          Ja akurat jestem osoba, ktora portafi wykorzystac swoje mozliwosci. rowniez te,
          ktore daje polski paszport.

Nie patrze na polski paszport jako cos ponizajacego (podrozowalem na nim po
          Europie przez ostatnie pare lat, rowniez na kanadyjskim, i nigdy nie spotkalem
          sie z negatywna reakcja), wszystko zalezy od tego jak Ty sie prezentujesz, kim
          jestes dla celnika, urzednika emigracyjnego. Na polski paszport bardzo
          przyjemnie bylem powitany na lotniskach w Londynie, Amsterdamie, Berlinie, nie
          mowiac juz przy przekraczaniu granicy polko-niemieckiej.

Mam kolege, ktoremu w zasadzie odmowiono wjazdu do Anglii na paszport
          kanadyjski!! (he,he).

Mowiac o wyjezdzie do Brazylii, chcialem tylko wspomniec o malej w tym wypadku
          mozliwosci, jaka Ci daje polski paszport, ktorej nie masz podrozujac na
          kanadyjskim lub amerykanskim. Nawet jesli jezdzisz czesto do Polski, warto miec
          ten paszport gdyz wychodzi to taniej niz kupowanie wiz przez dziesiec lat
          (waznosc paszportu).

Decyzja jest Twoja. Ja respektuje Twoja, prosze respektuj moja.

Best regards,
          AJ
    • Gość: wujas domel Re: Bez Polskiego Obywatelstwa IP: *.hor.ucl.ac.uk 22.11.03, 14:18
      a ja mam 3 paszporty:
      amerykanski - miejsce urodzenia
      brytyjski - miejsce zamieszkania od 2 roku zycia
      polski - narodowosc rodzicow

JESTEM DUMNY Z MOJEGO POLSKIEGO PASZPORTU!
      • basia553 Re: Bez Polskiego Obywatelstwa 22.11.03, 14:48
        Dlaczego jestes dumny? Rozumiem, ze jestes zadowolony, ale duma?
        Mozesz to wyjasnic? To takie wielkie slowo, za ktörym u ludzi czesto nic nie
        stoi.
        • starypierdola Duma? 22.11.03, 15:21
          Moze nie dumny, ale zadowolony, usatysfakcjonowany! Ma dwa wiecej niz
          wiekszosc innych ludzi i czuje sie wazniejszy, lepszy. Uebermensch!
          • Gość: * * IP: *.DeutschePost.de / 192.109.50.* 25.11.03, 21:13
      • star15 Re: Bez Polskiego Obywatelstwa 22.11.03, 17:44
        Gość portalu: wujas domel napisał(a):

> a ja mam 3 paszporty:
        > amerykanski - miejsce urodzenia
        > brytyjski - miejsce zamieszkania od 2 roku zycia
        > polski - narodowosc rodzicow
        >
        > JESTEM DUMNY Z MOJEGO POLSKIEGO PASZPORTU!

I masz jeszcze taka zolta kartke,abonament do Psychiatrii dozywotni !!
        mozesz z tego byc dumny.
        • Gość: Wolny Re: Bez Polskiego Obywatelstwa IP: *.dialsprint.net 22.11.03, 20:17
          Zdrajca wcale nie musi miec inny obcy paszport, zdrajca moze siedziec wysoko -
          dumny w urzedzie, zdrajca mogl np. pozbawic tysiace i wyslac na Syberie,
          zapomniec, ze istnieja....

A ja mam jeden i tylko jeden, zadna podwojna tozsamosc, zadne podwojne oblicze-
          jeden paszport w zupelnosci mi wystarcza. Wcale nie musze byc zadowolony ani
          dumny z tego powodu. Oczywiscie spotyka sie tu takich, ktorym ten moj paszport
          w oczy kole.

Kiedys dumni byli ze swoich czeronych konsularnych paszportow.
          Dumni tez byli tacy posiadacze czerwonej legitymacji partyjnej, oraz tacy z
          duma czyli wypieta piersia dzierzac drzewce z czerwona szmata, z glowa do gory,
          kroczyli z duma na pochodzie pierwszo-majowym. To byla dopiero duma, a nie duma
          z falszywych paszportow, z paszportow z wadami i odklejajaca sie folia, duma z
          zaklamanej osobowosci, duma z zaklamanej przynaleznosci etc:

------P.S.----
          Cytuje:

>>>.....Na spotkaniu Rady Konsultacyjnej w Senacie padły ciekawe słowa ze
          strony przedstawicieli rządu (MSWiA i Urzędu ds. Repatriacji i Cudzoziemców), z
          których niedwuznacznie wynika, że podczas składania dokumentów, celem
          otrzymania paszportu, dochodzi w konsulatach do nadużyć, stąd konieczne
          jest "zachowanie bezpieczeństwa i wiarygodności dokumentów" (podsekretarz stanu
          w MSWiA Leszek Ciećwierz). Dodali też, że paszporty polskie są często
          fałszowane, względnie "wykorzystywane przez osoby nieuprawnione" (dyrektor
          generalny U. ds. R. i C. Jan Węgrzyn). Nic przecież nowego, pisałem na ten w
          ubiegłym roku, w kontekście podszywania się pod polskie pochodzenie obywateli
          Ukrainy, którzy w ten sposób uzyskiwali stypendia na studia w Polsce.
          Fałszerstwa będą zawsze i to do władz polskich należy jak się przed nimi
          ustrzec. Nie mogą one mieć wpływu na "procedowanie" ustawy o obywatelstwie,
          które to procedowanie (bardzo modne ostatnio słowo w nowomowie politycznej)
          trwa już kilkanaście lat i spędza sen z ocząt Polonusów......<<<<

www.wirtualnapolonia.com/teksty.asp?TekstID=6121

• Gość: Wolny Re: Do Dumnego IP: *.dialsprint.net 22.11.03, 20:27
            A tym razem pytanie:

Halo DUMNY z polskiego paszportu, spytaj sie co odpowie konsulat za granica,
            kiedy powiesz, ze zgubiles "dume" i chcesz te nowa "dume" dostac.

Cholernie ciekawy jestem jaka bedziesz mial mine?
            • star15 Re: Do Wolnego- 22.11.03, 21:56

Wolny ty nudziarzu i mitomanie.Ta cala twoja krucjata przeciw wladzy w PL
              musi miec jakies podloze.Nie jest normalne ,by mozna bylo nudzic tyle czasu
              na forum .Wszystko co tu napiszesz mozesz o kant dupy rozbic.Nikt tego
              powaznie nie bierze i ciebie tym bardziej.Ale zgaduje skad sie w tobie ta
              zlosc na Polske bierze i zal straszny. Musiala cie jakas Polka.ktora
              przyciagneles do USA zrobic w ch....Wyczyscila cie z pieniedzy i
              uciekla .Musiala szybko uciekac by nie zwariowac z takim nudziarzem. Oczywiscie
              tych pieniedzy starczylo tylko na bilet autobusowy do Chicago.Wiecej nie
              posiadales. Teraz biedna dziewczyna pracuje ciezko w sklepie miesnym
              szczesliwa,e udalo jej sie uciec.
              • szakal25 ci co siedza w Rajchu to ..... 22.11.03, 22:12
                wszyscy sa potomkami tzw. ziomkow !!! i odwetowcow !!!,mieszkajac w Polsce
                trzymali po cichu gleboko w szufladach papiery z Volkse listy a kiedy
                przyszedl czas na to, to cichcem wymykali sie do Fatherlandu czyli do
                Rajchu,tzw. V kolumna zostala pozostawiona przez zolnierzy Verwolfu
                grasujacych po lasach polskich i ziemiach zachodnich do 1950 r. a ich dzieci
                dzis siedza na Forum polonia klikajac z Rajchu IV.
              • Gość: Wolny Re: Do Wolnego- IP: *.dialsprint.net 22.11.03, 22:12
                Nie widze nic zaszczytnego na tym forum czym moglbys sie pochwalic.
                Jesli chodzi o moja ukochana Zone (sprowadzona) ma sie dzieki mnie dobrze i
                sobie chwali, a co twoja Zona moze powiedziec o tobie? - czyzbys mial przezycia
                z autopsji? - ciekawie zeszles z tematu paszport na stosunki rodzinne, stad
                podejzewam musz miec powazny problem.

• star15 Re: Do Wolnego- 22.11.03, 22:40

Bylem tego pewien,ty masz trudnosci z czytaniem i zrozumieniem tekstu,ktory
                  sam nie napisales. A o zonie to nie pomylilem sie. Zreszta jak ja bym mial....
                  No ok.inne tam macie wymagania jezeli chodzi o kobiety.rozumiem ,wazne ,ze cos
                  sie ma.koniec na tym nudziarzu .
                  • Gość: Wolny Re: Do 15-stu gwiazdek, dmuchajcie w gwizdek IP: *.dialsprint.net 22.11.03, 23:08
                    >>>>>>Zreszta jak ja bym mial....
                    No ok.inne tam macie wymagania jezeli chodzi o kobiety.rozumiem ,wazne ,ze cos
                    sie ma
                    <<<<<<<

A wy tam macie inne...znaczy sie piszecie z kraju rad ... stoj spokojnie po te
                    wize, domaluj se 15 gwiazdek, jak ja dostaniesz, to "zajmiecie sie" ta kobieta
                    w sklepie miesnym i zobaczymy jakie wykaze "wam" wymagania -jesli chodzi o
                    meszczyzne, nie mowiac juz o stosunku panstwa z obywatelka?
      • Gość: Tamtejszy Re: Bez Polskiego Obywatelstwa IP: *.proxy.aol.com 23.11.03, 04:12
        A jak prawnie przedstawia się sytuacja posiadania obywatelstwa amerykańskiego i
        brytyjskiego? Czy aktualnie posiadasz obydwa paszporty?
        • Gość: Wolny Re: Bez Polskiego Obywatelstwa IP: *.dialsprint.net 23.11.03, 05:04
          ---cytuje---:

Ze stanowiskiem Nowaka-Jezioranskiego zgadza sie byly doradca prezydenta
          Cartera ds. bezpieczenstwa narodowego Zbigniew Brzezinski. 'W srodowisku
          polsko-amerykanskim wiele osob wypowiadalo sie o tej sprawie z duzym
          zaskoczeniem i niepokojem. Dla emigracji politycznej w USA ustawa ma posmak
          komunistyczny ­ powiedzial Brzezinski.
          ­ Jezeli postanowienia ustawy beda stosowane, ja osobiscie jestem postawiony w
          sytuacji dwuznacznej. Moj ojciec ze wzgledow politycznych przyjal obce
          obywatelstwo. Ja formalnie polskiego obywatelstwa nigdy sie nie zrzeklem, ale
          jestem obywatelem amerykanskim, bylem szefem Rady Bezpieczenstwa Narodowego
          USA i nie zamierzam prosic konsulatu polskiego o pozwolenie na korzystanie z
          paszportu amerykanskiego. To jest nonsens i to stawia nas wszystkich w
          sytuacji nieprzyjemnej i dwuznacznej' ­ kontynuowal Brzezinski. ­ Jezeli ktos
          mnie zapyta, czy sie zrzeklem polskiego obywatelstwa, odpowiem, ze nie, ale
          nie zamierzam sie z tego tlumaczyc. Jestem teraz
          obywatelem USA. Teoretycznie biorac, urzednik moze wiec nie pozwolic mi
          wyjechac z Polski'.

poloniamichigan.virtualave.net/polmich_archive/paszport_nd1.htm
      • Gość: Gnat Re: Dumny z paszportu IP: 5.2.1R1D* / *.wlfdle.rnc.net.cable.rogers.com 23.11.03, 06:47
        No to sobie jeszcze wsadz pawie pioro w dupe to dopiero bedziesz mial powod do
        dumy.

A tak z ciekawosci to jestem niezmiernie ciekaw twoich uczuc wobec paszportow
        amerykanskiego i brytyjskiego? Moze dla ulatwienia zrobimy tzw. multiple choice:

1. wstydzisz sie
        2. powoduja one rozdwojenie (roztrojenie) jazni
        3. lubisz
        4. kochasz
        5. szanujesz
        6. masz w dupie
        7. nienawidzisz
        8. wdzieczny jestes starym, ze byli aparatczykami starego MSZ albo Zydami bo
        nikt inny nie szlajal sie tak swobodnie po Zachodzie.
    • Gość: wujas domel Re: Bez Polskiego Obywatelstwa IP: *.hor.ucl.ac.uk 24.11.03, 01:40
      ?????
      nie rozumiem atakow! dlaczego nikt nie moze zrozumiec tego ze moge byc dumny z
      POLSKIEGO OBYWATELSTWA! jest to kraj moich przodkow, mowi jezykiem tego kraju,
      czuje sie ospowiedzialny za ten kraj!
      dziwie mnie fakt ze szczgolnie ludzie mieszkajacy w Polsce sa tak zle
      nastawieni do 'wielopaszportowcow' - czy naprawde tak upokarza cie fakt ze
      musisz stac w kolejce NON-EU w londynie i OTHERS w usa? czy to czasem nie
      przejaw zazdrosci?

nie mam przodkow zydowskiego pochodzenia - a nawet gdyby tak bylo to nie widze
      zadnego powodu do ataku?
      nie mam w rodzinie komunistow - rodzice wyjechali w kocowce lat 70tych. szukali
      lepszych warunkow zycia. mieli do tego prawo! tak jak prawo bedzie mial polak
      po przystapieniu do ue aby przeniesc sie do dowolnego kraju wspolnoty.

bylo jedyne konkretne pytanie: sprawa uk-usa
      nigdy nie mialem zadnych problemow. na lotnisku w uk pokazuje paszport
      brytyjski i amerykanski.
      do polski jade z paszportem brytyjskim i polskim (nowy - juz bordowy)
      • Gość: Funnel Re: Bez Polskiego Obcego IP: *.bchsia.telus.net 24.11.03, 10:27

> ?????
        > nie rozumiem atakow! dlaczego nikt nie moze zrozumiec tego ze moge byc dumny
        z
        > POLSKIEGO OBYWATELSTWA! jest to kraj moich przodkow, mowi jezykiem tego
        kraju,
        > czuje sie ospowiedzialny za ten kraj!
        Alez to jest Twoja sprawa z czego jestes dumny kolego,czy z tego ze jestes
        Polakiem ,czy z Polski, czy nawet z samego faktu posiadania
        obywatelstwa.Odpowiedz mi na jedno pytanie ,prosze.Czy wedlug Ciebie czlowiek
        np. tak jak Ty urodzony w USA ,kanadzie ,Australii lub w jakimkolwiek innym
        kraju,nie bedacy dumny z Polski ,nie czujacy sie za nia odpowiedzialny,nawet
        nie znajacy jezyka lecz pragnacy turystycznie odwiedzic kraj rodzicow ,MUSI
        posiadac paszport Polski aby zamiar swoj zrealizowac ???
        >

>
        > bylo jedyne konkretne pytanie: sprawa uk-usa
        > nigdy nie mialem zadnych problemow. na lotnisku w uk pokazuje paszport
        > brytyjski i amerykanski.
        To chyba nadgorliwosc, w jakim celu obywatel brytyjski mieszkajacy tu na stale
        okazuje takze amerykanski paszport na lotnisku w UK ???

> do polski jade z paszportem brytyjskim i polskim (nowy - juz bordowy)
        ....rozumiem ze brytyjski gleboko ukryty.A polski nowy bordo(tez ,zeby nie
        zgubic bo tragedia) za pare miesiecy bedzie juz stary na rzecz burgunda.Dzieci
        w Polsce juz umiejscowione?sluby ew.rozwody ponownie przeprowadzone?Good!Skoro
        Polska uwaza Ciebie wylacznie i tylko za obywatela polskiego nie uznajac twoich
        2-uch OBCYCH(!!!)obywatelstw ,to czy dla jej dobra nie wypadaloby sie ich
        zrzec??/To wcale nie skomplikowana sprawa.
        Wtedy twoja duma i odpowiedzialnosc za Kraj mialaby 100% uzasadnienie.
        Pozdrawiam
      • basia553 Re: Bez Polskiego Obywatelstwa 24.11.03, 10:47
        Namietnie uzywasz wielkich slöw, prawdopodobnie nie rozumiejac do konca ich
        znaczenia. Stad ta duma u Ciebie, stad poczucie odpowiedzialnosci za Polsce.
        Dotad nie odpowiedziales na moje pytanie, DLACZEGO jest z tego paszportu dumny.
        Moze teraz odpowiesz od razu na drugie: czym przejawia sie u Ciebie
        odpowiedzialnosc za Polske? Prawdopodobnie znowu puste slowa. Nadajesz sie na
        polityka.
      • Gość: Gnat Re: Dumny trojpaszportowiec IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 24.11.03, 18:20
        A jak tak zonglujesz tymi paszportami to nie popieprzy ci sie czasem, ktory
        paszport masz wyciagnac? Bo ja mam tylko kanadyjski i niezaleznie jaka granice
        przekraczam nie musze sie zastanawiac jak sie wylegitymowac.
    • Gość: wujas domel Re: Bez Polskiego Obywatelstwa IP: *.hor.ucl.ac.uk 24.11.03, 16:56
      1 dlaczego podrozuje z dwoma paszportami.
      - okazanie obcego paszportu oficerowi na granicy jest nielegalne. lecac do usa
      pokazuje w londynie 2 paszporty - brytyjski: dlatego ze wyjezdzam jako obywatel
      uk; amerkyanski - ta sama historia: w stanach uzywam tylko paszportu
      amerykanskiego.

2. dlaczego mialbym zrezygnowac z paszportu...
      - czy aby czuc sie polakiem musisz koniecznie wyprzec sie wszystkiego co nie
      polskie. dodatkowo - studiuje w uk - jako obywatel brytyjski mam prawo do
      pomocy panstwa. inaczej moich rodzicow nie byloby stac na nauke.

3. dlaczego dumny?
      moze troche przekretnie odpowiem: dlatego ze nie wstydze sie bycia polakiem.
      denerwuja mnie 'mlodzi imigranci' w uk! ludzie ktorzy za wszelka cene chca
      ukryc swoja polskosc. idzie wiec taka polish mother ze swoja 'dzenifer' i mowi
      do niej lamana angielszczyzna, aby ludzie na okolo nie rozpoznali ze jest polka.
      jest dumny takze z osiagniec ostatnich lat w polsce. wiem ze zyje sie tam
      trudno ale jest to jedyna droga do normalosci.
      jestem dumny kiedy graja pilkarze i skacze adam malysz.
      a wy nie jestescie dumni z bycia polakami?
      • soup_nazi Re: Bez Polskiego Obywatelstwa 24.11.03, 17:54

> - czy aby czuc sie polakiem musisz koniecznie wyprzec sie wszystkiego co nie
        > polskie. dodatkowo - studiuje w uk - jako obywatel brytyjski mam prawo do
        > pomocy panstwa. inaczej moich rodzicow nie byloby stac na nauke.
        >
        > 3. dlaczego dumny?
        > moze troche przekretnie odpowiem: dlatego ze nie wstydze sie bycia polakiem.
        > denerwuja mnie 'mlodzi imigranci' w uk! ludzie ktorzy za wszelka cene chca
        > ukryc swoja polskosc. idzie wiec taka polish mother ze swoja 'dzenifer' i
        mowi
        > do niej lamana angielszczyzna, aby ludzie na okolo nie rozpoznali ze jest
        polka
        > .
        > jest dumny takze z osiagniec ostatnich lat w polsce. wiem ze zyje sie tam
        > trudno ale jest to jedyna droga do normalosci.
        > jestem dumny kiedy graja pilkarze i skacze adam malysz.
        > a wy nie jestescie dumni z bycia polakami?

Hehe, my young apprentice, nigdy nie zyles w amalgamacie kolchozu z lagrem, po
        ktorym nastapila dlugo oczekiwana wolnosc w wersji boliwijsko-peruwianskiej.
        Nie wiem kto rzadzi w Boliwii i Peru ale wiem na pewno kto rzadzi w Polsce -
        otoz: kurwa, zlodziej, (byla) milicja, gangster, lapownik, niekoniecznie w tej
        kolejnosci.
        Mam dla ciebie propozycje nie do odrzucenia: masz polskie obywatelstwo - nic
        nie stoi na przeszkodzie zebys zapomnial na jakis czas o swoich innych
        paszportach, zrezygnowal z cieplego miejsca w lozy i osiedlil sie na chwile
        (dluzsza) w dzisiejszej Polsce. Bedziesz mial duze fory w postaci "impeccable
        English". Studia mozesz dokonczyc w Polsce, na pewno ci duzo zalicza, poza tym
        panstwo ci rowniez pomoze, hehehe. Po czym zobaczymy jak dlugo potrwa twoja
        duma, hehehe. Azeby miec pelen obraz, w dlugie jesienno-zimowe wieczory mozesz
        posluchac przy piwie fascynujacych i napawajacych gleboka duma opowiesci
        zwyklych ludzi o Polsce lat 70 i 89. May the Force be with you, hehehe.

P.S. A moze bys tak, najmilszy, wpadl na dzien do Tomaszowa? Najlepiej z
        przesiadka w Kutnie, gdzie zapewne bedzie jeszcze smutniej.
      • Gość: Funnel Re: Bez Polskiego Obywatelstwa IP: *.bchsia.telus.net 28.11.03, 11:19
        1 dlaczego podrozuje z dwoma paszportami. lecac do usa
        uk; amerkyanski - ta sama historia:
        Sorry nic nie rozumiem!Znaczy pokazujesz przy wyjezdzie brytyjski paszport bo
        wyjezdzasz jako obywatel uk i zaraz potem amerykanski("ta sama historia") bo
        wyjezdzaszjako obywatel amerykanski ,czy jak?Po pierwsze nie wiedzialem iz w
        UK istnieje odprawa paszpportowa i to dwukrotna brytyjska i amerykanska,
        (podobno jest w Irlandii)

polskie.
        -czy aby czuc sie polakiem trzeba koniecznie posiadac obywatelstwo i paszport???

> dodatkowo - studiuje w uk - jako obywatel brytyjski mam prawo do
        **** uwazam ze masz pelne prawo do tego skoro UK jest twoim miejscem
        zamieszkannia

ale wlasciwie to nie odpowiedziales mi na zasadnicze pytanie;

Czy wedlug Ciebie czlowiek

• paciuala Re: Bez Polskiego Obywatelstwa 25.11.03, 02:39
      ja mam kanadyjskie- a dokumentow polskich nieposiadam
      zadnych, wiec wedlug zydo-polakow rzadzacych w Polsce
      niemoge jezdzic do Polski nawet na pogrzeb bliskich.Jeden
      zydowski przekret
      • basia553 Re: Bez Polskiego Obywatelstwa 25.11.03, 09:46
        Az mi sie niedobrze robi od takiego glupiego gadania.
        Ciesze sie, ze takich jak Ty do Polski nie wpuszczaja.
        • Gość: Gnat Re: Az mi sie niedobrze robi IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 27.11.03, 20:30
          Basienko,
          Tylko bez pawiow, prosze.
          • basia553 Re: Az mi sie niedobrze robi 28.11.03, 11:26
            A sam pewnie pawia puszczasz, jak takie bzdety czytasz, prawda?
            • Gość: Funnel Re: do Domel,a IP: *.bchsia.telus.net 28.11.03, 11:43
              1 dlaczego podrozuje z dwoma paszportami. lecac do usa
              uk; amerkyanski - ta sama historia:
              Sorry nic nie rozumiem!Znaczy pokazujesz przy wyjezdzie brytyjski paszport bo
              wyjezdzasz jako obywatel uk i zaraz potem amerykanski("ta sama historia") bo
              wyjezdzaszjako obywatel amerykanski ,czy jak?Po pierwsze nie wiedzialem iz w
              UK istnieje odprawa paszpportowa i to dwukrotna brytyjska i amerykanska,
              (podobno jest w Irlandii)

polskie.
              -czy aby czuc sie polakiem trzeba koniecznie posiadac obywatelstwo i paszport???

> dodatkowo - studiuje w uk - jako obywatel brytyjski mam prawo do
              **** uwazam ze masz pelne prawo do tego skoro UK jest twoim miejscem
              zamieszkannia

ale wlasciwie to nie odpowiedziales mi na zasadnicze pytanie;

Czy wedlug Ciebie czlowiek

• squatt-n-leavitt Re: Wujas, kitu nie wciskaj 28.11.03, 11:48
              "- okazanie obcego paszportu oficerowi na granicy jest nielegalne. lecac do
              usa pokazuje w londynie 2 paszporty - brytyjski: dlatego ze wyjezdzam jako
              obywatel uk; amerkyanski - ta sama historia: w stanach uzywam tylko paszportu
              amerykanskiego.

Byly obywatel GB nie jest ZMUSZONY podrozowac z dwoma paszportami do swojej
              bylej ojczyzny - tak jak chca tego w najjasniejszej.

Moja malzonka jest Brytyjka z urodzenia i od wielu lat naturalizowana
              obywatelka USA. Jej brytyjski paszport, dawno wygasly zreszta, nie jest nam
              potrzebny przy corocznych wizytach w kraju jej dziecinstwa....

Mieszkamy na stale w Stanach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka