ola1-111 08.07.10, 15:20 Duzo podróżujemy, chcemy zmienić naszego Golfa na auto rodzinne. Moze coś poradzicie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mazinka Re: Auto rodzinne 08.07.10, 15:31 Vany sa bardzo wygodne dla rodziny - mieści się w nich w zasadzie wszystko - rowery, wózki, narty itp. Nie chcę doradzać marki, bo to już zależy od upodobań i zasobności portfela. Mogę tylko powiedzieć, że chrysler grand voyager zdaje znakomicie egzamin przy najdłuższych wyprawach 4 osobowej rodziny. Pozdrawiam, Mazinka polskadladzieci.pl Odpowiedz Link Zgłoś
ola1-111 Re: Auto rodzinne 08.07.10, 22:17 Dzięki, że van albo suv to już zdecydowałam. Jednak własnie marka mnie zastanawia. Odpowiedz Link Zgłoś
rafal.szymczak Re: Auto rodzinne 09.07.10, 04:34 mialem Golfa i zmienilismy na cos wiekszego z tej samej stajni wybor padl na vw caddy w wersji life co prawda kilkakrotnie Pan z salonu mnie ostrzegal - to jest auto ciezarowe - bo ma resory z tylu, ale po ponad 2 latach eksploatacji jestem bardzo zadowolony ... no moze w wersji 4motion byloby lepiej zima Odpowiedz Link Zgłoś
mazinka Re: Auto rodzinne 09.07.10, 16:30 Ok, to zatem trochę konkretów - mogę polecić wspomnianego wcześniej chryslera grand voyagera - auto wielkie, 7-osobowe, ale zwrotne i ekonomiczne (2,5 -litrowy diesel). Nie jest "wyrywny", ale jak już jedzie, to jedzie - góra, nie góra trzyma stałą prędkość. W środku pomyslano o wygodzie - mozna np. złożyć fotel, aby otrzymać stolik z uchwytami na napoje. Jak się wyjmie tylną kanapę wieeelki bagaznik - wchodzą rowery, narty, wózki, nawet dmuchane zabawki bez spuszczania powietrza. Jechaliśmy nim w 6 osób na narty (pełny sprzęt, bagaże + wózek i sanki dla mojego młodszego dziecia) i zmieściliśmy się wygodnie, fakt w tym wypadku z "trumienką" na narty na dachu. Dzieci miały swoje fotele osobne (nie łączone), pomiędzy nimi przejście. Pali ok. 8 litrów ropy/100km, co przy jego wielkości to stosunkowo niewiele. Mogę polecić ten samochód jako auto rodzinne. Pozdrawiam, Mazinka polskadladzieci.pl Odpowiedz Link Zgłoś
zpracy Re: Auto rodzinne 10.07.10, 03:59 mialem okazje jezdzic dodge grand caravan na wakacjach przez 2 tygodnie wszystko co napisalas, jest OK jedna wada - jest to wielkie auto i jak masz garaz, to latwo do niego nie wejdzie - choc odsuwane drzwi z pewnoscia ulatwiaja wsiadanie/wysiadanie Odpowiedz Link Zgłoś
mazinka Re: Auto rodzinne 10.07.10, 14:33 Mamy duży garaż z dużym podjazdem, więc parkowanie, wsiadanie i wysiadanie nie jest żadnym problemem. Przy zwrotności tego samochodu zawrócenie też nie jest kłopotliwe. Więcej problemów nastręcza jazda w ciasnych uliczkach (na szczęście te modele mają składane elektrycznie lusterka) lub zaparkowanie pod hipermarketem - jakby nie stanąć, potrzebuje półtora miejsca parkingowego Prawdę rzekłeś - jest to wielkie auto. Ale jeździ się bajecznie. Mazinka polskadladzieci.pl Odpowiedz Link Zgłoś
shahp Re: Auto rodzinne 09.07.10, 14:30 My mamy Opla Zafire, bardzo sobie chwalimy Odpowiedz Link Zgłoś
paliwodaj Re: Auto rodzinne 09.07.10, 17:02 co do marki nie doradze ale na co moim zdaniem warto zwrocic uwage: nadmuch klimatyzacji i ogrzewania tez z tylu z regulacja. W nowszych samochodach to juz standard, moj 2008 toyota sienna ma nadmuchy przy kazdym siedzeniu( w Polsce chyba nie ma tego samochodu), ale juz nasza mazda 6 2006 , ktora w Polsce jest uznana jako van ( chyba mini , mini van) nie ma nadmuchu na tylne siedzenia. Co do pakownosci, uwazam ze wyjmowanie tylnych siedzen w celu powiekszenia powierzchni bagazowej jest wielkim uniedogodnieniem. Najlepiej wybrac wersje gdy siedzenia chowaja sie w podloge. W mazda 6 drugi i trzeci rzad mozna schowac w podloge. Z kolei nasza Toyota ma bagaznik z wglebieniem, dla 5 osobowej rodziny wszystkie bagaze chowaja sie bezpiecznie z tylu i nie fruwaja niebezpiecznie przy hamowaniu Odpowiedz Link Zgłoś
mamaanieli Re: Auto rodzinne 10.07.10, 07:27 mamy seata alhambre na podzespołach z volkwagena sharana. polecam bardzo. nie jest wielki, a jest duzy. idealnie dopasowany do rodziny. mamy tez opla zafire. jak dla nas - za mały (mamy 4 dzieci). nadaje sie dla nas tylko na krótsze trasy. wej∂x na forum "wielodzietni z wyboru" - tam jest o duzych samochodach wiele ciekawych wątków. w zasadzie o wszelkich markach. Odpowiedz Link Zgłoś
wroobel13 Re: Auto rodzinne 10.07.10, 12:03 Witaj, mogę z czystym sumieniem polecić dwa auta dla rodziny 2+2: 1. osobową wersję fiata doblo - plusy: tani w eksploatacji, super pakowny, funkcjonalny - minusy: klimatyzacja dziwna albo chłodzi jak w lodowce albo jest duszno (choć nowy model podobno poprawił się), drugi minus to 'towarowe' zawieszenie długa podróż z tyłu potrafi być męcząca 2. citroen Grand C4 Picasso - plusy: jest super!, minusy: drzwi tylne otwierane w zwykły sposób (nie suwane) - innych minusów nie ma, ale ja mam dość wypasioną wyposażeniowo wersję pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
grejdi Re: Auto rodzinne 11.07.10, 09:50 Mam toyotę corollę verso - nie za mała, nie za duża. Wielkich podróży jeszcze nie realizowaliśmy, bo młode ma 3 miesiące, ale big wózek bez problemu się mieści plus masa klamotów, ma dużo schowków. Niedawno ją zagazowaliśmy i teraz moje dojazdy do pracy będą spoooro tańsze. Odpowiedz Link Zgłoś
rybcia.rybcia Re: Auto rodzinne 11.07.10, 09:51 My wlasnie przesiedlismy sie do forda s-max polecam Odpowiedz Link Zgłoś
fredka01 Re: Auto rodzinne 11.07.10, 22:06 ze stajni VW mogę polecić Tourana. Ma bardzo duży bagażnik, wiele przydatnych schowków, siedzenia można schować w podłodze , a wtedy przestrzeń bagażowa jest ogromna. Pali niecałe 7 litrów w trasie z pełnym obładowaniem i klimą na maxa. Są wersje 5- i 7-osobowe. Odpowiedz Link Zgłoś
asiak21 Re: Auto rodzinne 16.07.10, 15:36 Ford s-max! Zdecydowanie polecam na krótsze i dłuższe wyprawy. Odpowiedz Link Zgłoś
mozdzins Re: Auto rodzinne 03.08.10, 15:35 Dacia Logan MCV - jest nawet wersja 7-miejscowa. No i kosztuje połowę tego co pozostałe marki. Odpowiedz Link Zgłoś
monikaa13 Re: Auto rodzinne 03.08.10, 15:51 A jak z bezpieczeństwem, bo dla mnie to ma duże znaczenie, choć nie najważniejsze. Kasa jednak zwycięża Mnie osobiście bardzo podoba się Croma i chętnie bym sobie taką sprawiła. Odpowiedz Link Zgłoś
mozdzins Re: Auto rodzinne 03.08.10, 16:04 Jak to we współczesnych samochodach: obowiązkowy ABS - może mieć 4 poduszki powietrzne. Nie ma ESP i napinaczy pirotechnicznych. Tu są testy zderzeniowe zwykłej wersji sedan: www.euroncap.com/tests/dacia_logan_2005/221.aspx ale to testy wersji bez poduszek bocznych więc jest gorzej niż naprawdę - dlatego tylko 3 gwiazdki. na forum www.daciaklub.pl było kilka relacji po wypadkach i generalnie jest lepiej niż początkowo mogłoby się wydawać. Odpowiedz Link Zgłoś
monikaa13 Re: Auto rodzinne 04.08.10, 14:52 No faktycznie nie najlepiej z tymi gwiazdkami ale dzięki za linka. Widzę, że np. Croma ma więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
mozdzins Re: Auto rodzinne 04.08.10, 16:06 Jak kupujesz nowy samochód to spoko, niestety większość rynku używanych jest zalana złomem który powinien trafić do huty. Lepiej kupić nową Dacię za 40 tys niż jakiegoś błyszczącego złoma po zderzeniu z tirem i pięknym wyszpachlowaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
monikaa13 Re: Auto rodzinne 04.08.10, 16:11 Zgadzam się oczywiście. Na razie jednak nie planujemy kupna, brak finansów Ale tak czy siak Daci i tak nie kupilbyśmy nigdy. Odpowiedz Link Zgłoś
kamelia04.08.2007 Re: Auto rodzinne 03.08.10, 23:18 a moze kombi? Moge sie pozytywnie wypowiedzieć o nowej toyocie avensis kombi oraz o volvo V50. Z wyższej półki super jest volvo V70 Odpowiedz Link Zgłoś
beba2 Re: Auto rodzinne 04.08.10, 14:47 My mamy Hondę Odyssey. Uwielbiam ten samochód Obejrzyj sobie również starsze modele. Samochody nie do zajeżdżenia. Odpowiedz Link Zgłoś