Dodaj do ulubionych

Jak sie przygotować na wyjazd z 17miesieczniakiem?

31.08.10, 08:25
Wakacje dopiero przed nami - pierwsze z dzieckiem.
Polecimy około 5-6 godzin, bedzie tam ciepło, plaża, baseny, piasek
i te sprawy. Kraj UE.

Bardzo proszę o rady jak się przygotować do takiego wyjazdu?
Czy mamy zabrać mleko modyfikowane, jakieś słoiczki, soczki, napoje,
pieluchy? Wodę butelkowaną można kupić wszędzie, ale mleko czy
słoiczki są napewno drogie w strefie Euro. Doradźie czy odżałować
czy to dźwigać??
Synek nie jest alergikiem, je wszystko. Czy można dawac mu tamtejsze
owoce bez obaw czy płukać w butelkowanej wodzie.
Jakie lekarstwa zabrać młodemu: Panadol, coś na biegunkę, co jeszcze?
Jak spakowac ten smieszny wozeczek do samolotu?
No i co zrobić żeby mały wiercipieta nie darł się i nie szalał w
samolocie…..

Obserwuj wątek
    • marghot Re: Jak sie przygotować na wyjazd z 17miesiecznia 31.08.10, 08:33
      skoro nie jest alergikiem i je wszystko nei brałabym słoiczków,
      dawałabym dziecku to co i Wy jeść będziecie
      owoce myc jak w Polsce, czyli w bieżącej wodzie

na drogę: woda, mleko (nie iwem jak ceny mleka, moja córka piersiowa
      jest), pieluszki, krem do twarzy - w samolocie skóra potrafi
      wysychać; jakieś zabawki, książeczki, kredki, kolorowanki
      ubranko na zmianę, wygodne buty lub/oraz paputki

apteczka: wapno, paracetamol lub ibuprofen, jakis preparat przeciw
      dwodnieniu np. orsalit, smecta antybiegunkowo, moze jakiś żel do
      mycia rak bez konieczności użycia wody
    • camel_3d a dokad?? 31.08.10, 08:38
      bo to istotne...

jezele np kanary to zabierz sobei pampersy bo tam sa koszmarnei drogie. lokalne
      pieluchy sa..ale takei dosc niewygodne i sztywne.

a reszte olej..wszytsko kupisz na miejscu..przeciez do buszu nie lecisz.
    • leneczkaz Re: Jak sie przygotować na wyjazd z 17miesiecznia 31.08.10, 08:43
      Ty jedziesz do UE i siejesz taką panikę? Ja do Egiptu mniej się dygam. Zje co
      zje z opcji all. Woda w butelkach. Leki w aptekach. Mleko jedynie wezmę bo mój
      ostatnie jest strasznym mlekopijcą i w ostatteczności z 1 kaszkę. Resztę mam
      zamiar kupić na miejscu. Nooo może jak wpadne w panikę to zabiorę panadol wink
      • fajnykotek Re: Jak sie przygotować na wyjazd z 17miesiecznia 31.08.10, 08:50
        Z całym szacunkiem Leneczka, naprawdę w Egipcie chcesz kupić kaszkę dla dziecka
        i w razie czego lekarstwa?? I będziesz dziecku podawać na biegunkę jakieś
        tamtejsze niesprawdzone lekarstwo, przepisane przez Araba?? Kurczę odważna
        jesteś. Afryka to nie UE uwierz mi, mieszkałam tam 5 lat.
        • marghot Re: Jak sie przygotować na wyjazd z 17miesiecznia 31.08.10, 08:56
          fajnykotek napisała:

> Z całym szacunkiem Leneczka, naprawdę w Egipcie chcesz kupić
          kaszkę dla dziecka
          > i w razie czego lekarstwa?? I będziesz dziecku podawać na biegunkę
          jakieś
          > tamtejsze niesprawdzone lekarstwo, przepisane przez Araba?? Kurczę
          odważna
          > jesteś. Afryka to nie UE uwierz mi, mieszkałam tam 5 lat.

Wiesz co, ten Arab także kończył medycynę..

nie bardzo rozumiem takiego wieszania psów (ups) na arabskich
          lekarzach, po lekturze tego forum wywnioskowac można ze polscy także
          neidouczeni są...
          więc jak to - rodzic najlepszym medykiem jest?
          bez przesady
          a lokalne leki czasem bardziej pomocne zwlaszcza przy biegunkach
          moga sie okazac
          • fajnykotek Re: Jak sie przygotować na wyjazd z 17miesiecznia 31.08.10, 09:02
            Nie ma LOKALNYCH leków. Tam jest wszystko sprowadzane.
            a lokalne leki czasem bardziej pomocne zwlaszcza przy biegunkach
            > moga sie okazac
            to chyba takie od tambylczego znachora :o.
            • leneczkaz Re: Jak sie przygotować na wyjazd z 17miesiecznia 31.08.10, 09:06
              forum.gazeta.pl/forum/w,622,111567471,,co_dla_dzieci_na_zemste_faraona_.html?v=2

Mi chodziło o to smile
            • marghot Re: Jak sie przygotować na wyjazd z 17miesiecznia 31.08.10, 09:07
              big_grin taaa
        • leneczkaz Re: Jak sie przygotować na wyjazd z 17miesiecznia 31.08.10, 08:58
          Nie, no napisałam, że WEZMĘ kaszkę i mleko z domu. A leki tak, wezmę araba bo
          nasze są średnio skuteczne na ich bakterie.
          • marghot Re: Jak sie przygotować na wyjazd z 17miesiecznia 31.08.10, 08:59
            sory lenko, ja pisałam w odpowiedzi na posta fajnykotek smile
            • leneczkaz Re: Jak sie przygotować na wyjazd z 17miesiecznia 31.08.10, 09:00
              Wiem, wiem.. smile Znalazłam nawet linka
              forum.gazeta.pl/forum/w,622,111567471,,co_dla_dzieci_na_zemste_faraona_.html?v=2
        • camel_3d Re: Jak sie przygotować na wyjazd z 17miesiecznia 31.08.10, 08:59
          fajnykotek napisała:

> Z całym szacunkiem Leneczka, naprawdę w Egipcie chcesz kupić kaszkę dla dziecka
          > i w razie czego lekarstwa?? I będziesz dziecku podawać na biegunkę jakieś
          > tamtejsze niesprawdzone lekarstwo, przepisane przez Araba??

a myslisz, ze arabowie to maja truizna zamiast lekarstw??

to jakby niemeic napisal znajomej:
          >I będziesz dziecku podawać na biegunkę jakieś
          > tamtejsze niesprawdzone lekarstwo, przepisane przez POLAKA???

Egipt to nie Afryka..przynajmniej nie czarna afryka...i do tego turystyczen toto
          • fajnykotek Re: Jak sie przygotować na wyjazd z 17miesiecznia 31.08.10, 09:06
            Camel uwierz mi Polak to nie Arab, naprawdę. To jest inna mentalność, dla nich
            wszystko jest "insz allach" czyli "będzie jak Bóg zechce". Nie wytłumaczę Wam
            tego na forum to trzeba zobaczyć i przeżyć.
            • marghot Re: Jak sie przygotować na wyjazd z 17miesiecznia 31.08.10, 09:09
              a Arab to nie POlak, Polak to nie Włoch, Włoch to nie Szwed etc etc

nie mówimy tu o mentalności o wiedzy
              nie spotkałam Tunezyjskiego, egipskiego czy marokańskiego
              lekarza,który podchodziłby do medycyny na zasadzie Insza Allah

wszędzie, na cąłym świecie są dobrzy i źli lekarze, wyznanie,
              miejsce zamieszkania, kolor skóry nie mają tu nic do rzeczy
              • leneczkaz Re: Jak sie przygotować na wyjazd z 17miesiecznia 31.08.10, 09:12
                margot. myślę, że fajnykotek mieszkała te 5 lat POZA HOTELEM. I pewnie mogło być
                różnie. My jedziemy do hotelu 5 czy 4*, i nas niestety raczej traktują inaczej.
                Tak myślę. Dla nas nikt z Allahem nie wyskakuje bo my nie tutejsi. A tubylców
                traktuje się Inszym Allachm i tubylczym specyfikiem wink
                • carinica011 Re: Jak sie przygotować na wyjazd z 17miesiecznia 31.08.10, 09:48
                  leneczka weź coś na komary, bo mi te tamtejsze moskity tak pogryzły młodą w
                  maju, że na lotnisku ludzie załamywali ręce wink a na skutki pogryzień najlepszy
                  jest kinakom - kosztuje coś ok 6 usd - nic go nie pobije i jeśli będziesz tak
                  miła to kup mi tubkę i wyślij za pobraniem. na farona najlepsze jest branie
                  lacidofilu/ w przypadku dzieciaków dicofloru przez cały pobyt a najlepiej już ze
                  2-3tyg przed wyjazdem. jak dopadnie to antinal - najpierw 3x dziennie 2
                  tabletki, później zmniejszać dawki - mnie dopadło w dzień wyjazdu smile to
                  oczywiście dawkowanie dla dorosłych zaordynowane przez araba - żyję i mam się
                  dobrze. ważne jest też, by po powrocie nie rzucać się na schabowe tylko przez
                  2-3 dni oszczędzać kichy, w tą stronę to też zmiana flory bakteryjnej, do której
                  podczas urlopu organizm zdążył się przyzwyczaić. i pod żadnym pozorem nie pić
                  wody z kranu i nie płukać nią ust...
                  a co do krajów ue - tu raczej nie ma groźby zmiany flory, ale nie należy zbytnio
                  wierzyć w poziom higieny w hotelu - myślę że zwykła ostrożność wystarczy.
                  • leneczkaz Re: Jak sie przygotować na wyjazd z 17miesiecznia 31.08.10, 09:55
                    Boję się właśnie tych komarów. Żrą właśnie mnie i syna. Męża żadne licho nie
                    bierze. Działają nasze off-y?
                    Z resztą my będziemy się znieczulać nasennie % co wieczór coby nie słyszeć
                    bzyczenia ale syna to trzeba spryskać tongue_out

a na skutki pogryzień najlepszy
                    > jest kinakom - kosztuje coś ok 6 usd - nic go nie pobije i jeśli będziesz tak
                    > miła to kup mi tubkę i wyślij za pobraniem

Jedziemy pod koniec września. Przypomnij mi się proszę tak po 15 to zapiszę sobie smile
                    • carinica011 Re: Jak sie przygotować na wyjazd z 17miesiecznia 31.08.10, 10:05
                      żadne offy nie działają - psikałam kotary, łóżko, dziecko i siebie i nic to nie
                      dało. zapomniałam jednak o istnieniu elektrycznych odstraszaczy i innych rajdów,
                      możesz wziąć, nie zaszkodzi, a może pomóc. tych małych krwiopijców prawie nie
                      widać i nie słychać, a gryzą jak jasny pierun. możesz też kupić na miejscu
                      kadzidła na komary - działają mają jednak wadę - szybko wypalają się. młoda tak
                      porozdrapywała ugryzienia, że wyglądała jakby miała silną ospę, więc weź jakiś
                      fenistil czy inny wynalazek. gdybyś miała jakieś pytania techniczne to pisz na
                      priv, nie będziemy zaśmiecać forum smile
                      btw - gdzie jedziecie?
    • kartoffeln_salat No a co z tym wózkiem-parasolką? 01.09.10, 14:42
      Wątek zszedł na manowce o biegunkach faraona big_grin
      Na szczęcie nie lece do Egiptu...

To co z tym wózkiem patyczakiem-parasolką?
      Jak mam toto spakować????
      • camel_3d Re: No a co z tym wózkiem-parasolką? 01.09.10, 14:43
        nie masz pakowac..oddajesz przy wjsciu do samolotu i oni juz to zapakuja. przy
        wyjsciu odbierzesz
      • marghot Re: No a co z tym wózkiem-parasolką? 01.09.10, 14:47
        nie trzeb apakwoać
        wózek oddajesz tuż przed wjesciem na poład i przed wjeściem do
        autobusu lub wyjsciem z rekawa dostajesz
        • kartoffeln_salat Re: No a co z tym wózkiem-parasolką? 02.09.10, 09:17
          Aaaa!
          Dzieki smile
          • leneczkaz Re: No a co z tym wózkiem-parasolką? 02.09.10, 09:26
            Ciekawe, czy terenowca też można oddać big_grin
    • kartoffeln_salat Re: A jakiś uspokajacz?? 03.09.10, 15:57
      Osoby znające moje dziecię podsuwają mi, żeby zaaplikować małemu coś na uspokojenie do
      samolotu.
      Nie wiem jak o to zapytać lekarza, żeby mnie nie wziął za wyrodną matkę-lekomankę...
      Nigdy nie dawaliśmy jakiegoś leku uspokajającego czy usypiającego, więc nie wiem jak sie do tego
      przymierzyć.

Od razu mówie, że herbatka melisowa nie działa na niego a po czopkach Viburcol spał AŻ 20 minut.
      • camel_3d Re: A jakiś uspokajacz?? 09.09.10, 10:05
        a moze ksiazeczki i zabawki i mamusia do rozrywki?
    • kartoffeln_salat Coś do picia dla dziecka do samolotu 09.09.10, 08:19
      Proszę jeszcze o pomoc co mam zabrać do samolotu dziecku do picia, i w jakim opakowaniu?
      Czytam wytyczne ale nic juz nie rozumiem czy mam zabrać coś z domu, czy nic nie wolno, czy można kupić dopiero po odprawie,oh.... podobno wszystko wylewają i wyrzucają, juz nie wiem naprawde....
      • olatb Re: Coś do picia dla dziecka do samolotu 09.09.10, 10:33
        dla dziecka możesz wziąć wszystko, moja ma zazwyczaj ma bidon z wodą i wodę w termosie na mleko. Ewentualnie każą Ci spróbować i wyjąć z torby do prześwietlenia (czasem trzeba też wyjąć słoiczki i wyłożyć oddzielnie) , ale nie wyrzucić. Ciepłą wodę na np. mleko dadzą Ci też w samolocie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka