Dodaj do ulubionych

Pytanie o loty z Wizzair

02.12.10, 11:47
Planujemy podróż do Paryża- 2 osoby dorosłe i dziecko 12 lat. Do tej pory zawsze jeżdziliśmy własnym autem i NIGDY nie lataliśmy samolotem. Mam w związku z tym kilka pewnie bardzo niemądrych pytań, ale nigdzie nie mogę znależć odpowiedzi:

1. Nie chcemy zabierać bagażu rejestrowanego - tylko podręczny; czy to oznacza, że każdy z nas (włącznie z synem) może mieć taki bagaż w cenie biletu? Czy w bag. podręcznym można przewozić parasolkę? Byłoby to wtedy 30 kilogramów i nie byłoby konieczności zabierać dodatkowego bagażu

2. Torby foliowe - jakie to są/gdzie kupić? Chodzi mi o te, w które muszę wrzucić płyny.
Czy do płynów zalicza się pastę do zębów?
Czy można mieć tę torbę foliową + jeszcze bagaż podręczny (czy może taka foliówka liczy się za jedną sztukę bagażu podręcznego?)

3. Jeśli mam wydrukowaną kartę pokładową Wizzair, to gdzie mam z nią podejść najpierw na Okęciu/ w której kolece stanąć - jadę bez bagażu?

Wiem, są to wszystko bardzo banalne pytania, ale mimo to proszę o odpowiedż smile
Obserwuj wątek
    • ania_1609 Re: Pytanie o loty z Wizzair 02.12.10, 13:49
      Hej, my lecieliśmy w listopadzie z Wizzair do Rzymu (2 osoby dorosłe+dwulatek). Jeśli każdy z Was ma swój bilet to może wziąć na pokład bagaż podręczny.
      Proponuję infolinię Wizzair, ja pytałam o takie pierdoły, że aż głupio, ale odpowiadali rzeczowo i konkretnie.

Co do płynów i bagażu podręcznego, to jest świetna strona:

www.ulc.gov.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=326&Itemid=344#przybory_toaletowe
      Tam jest wszystko ze szczegółami napisane, co można zabrać na pokład, a czego nie wolno.
      Torby chyba można kupić na lotnisku.
      Na pokład można wnieść tylko 1 sztukę bagażu na osobę (nie można mieć np. walizki i damskiej torebki) - spakuj więc wszystko razem - w razie czego będą Cię wołać do wyjaśnienia.

Jeśli chodzi o kartę pokładową - jeśli nie macie bagażu, nie zgłaszasz się do odprawy bagażowej, tylko od razu do odprawy tzw. boarding - będą ogłaszać na lotnisku, która bramka i tak dalej.
    • violik Re: Pytanie o loty z Wizzair 02.12.10, 14:37
      1. Wizzar ląduje sporo pod Paryżem - lotnisko Paris-Beauvais mieści się o 84 km od centrum Paryża

2. Każdy pasażer może przewieźć:
      Bezpłatnie jedną sztukę bagażu podręcznego o maksymalnych wymiarach 55 x 40 x 20 cm i wadze nieprzekraczającej 10 kg

Wszystko o bagażu jest na stronie Wizzair:
      wizzair.com/useful_information/baggage/?language=PL

W praktyce wygląda to tak, że to jest mała walizka lub torba. Przy bramce do wejścia do samolotu w terminalu jest metalowa kieszeń i czasem proszą, żeby włożyć bagaż, a czasem nie (to o wymiarach). Jeśli torba się nie mieści - musisz dopłacić. Wagę sprawdzają przy odprawie. Tu jest bardzo restrykcyjnie. Więcej niż 10 kg i musisz płacić.

Pasażerowie mogą wnosić na pokład tylko jedną sztukę bagażu podręcznego. Parasolka to jest wg nich dodatkowy bagaż i wtedy piszą:
      Pasażerowie z wieloma sztukami bagażu podręcznego nie będą mogli przejść kontroli bezpieczeństwa i będą musieli powrócić do punktu odpraw, przepakować bagaż podręczny lub pozbyć się dodatkowych sztuk bagażu.

Tutaj też bywa różnie. Czasem patrzą przez palce, a czasem nie.

2. O płynach też wszystko tu: wizzair.com/useful_information/baggage/?language=PL
      Tam czytamy:
      Płyny w bagażu podręcznym podlegają następującym ograniczeniom:

* Płyn musi znajdować się w pojemniku o maksymalnej pojemności 100 ml.
      * Wszystkie pojemniki z płynami nieprzekraczające limitu 100 ml pojemności powinny swobodnie mieścić się w przezroczystej, zamykanej torbie plastikowej o pojemności 1 l i wymiarach 20 cm x 20 cm.
      * Torbę plastikową należy oddzielnie przedstawić do kontroli bezpieczeństwa.
      W przypadku niespełnienia powyższych wymagań płynów należy pozbyć się przy punkcie kontroli bezpieczeństwa.

100 ml to maleńka buteleczka. I takich maleńkich buteleczek możesz wziąć tylko kilka, a one z kolei muszą mieścić się w woreczek/torbę o podanych wymiarach.

Tutaj tak samo - torbę pokazujesz i chowasz do bagażu podręcznego. Pasta do zębów w woreczku strunowym powinna być (dla bezpieczeństwa Twoich rzeczy w walizce).
      Ja leki płynne pakuję w woreczki strunowe. Woreczki strunowe do kupienia w supermarketach. Woreczek pokazuję do kontroli. Chowam do bagażu podręcznego. Koniec.
      Wodę i inne napoje kupuję na lotnisku.

3. Czy masz kartę pokładową, czy nie - i tak jest jedna kolejka. Po prostu stoisz.
      Na terminalu pokażą które stanowisko jest dla lotu Wizzair. Trzeba przyjść 2 godziny wcześniej i odstać swoje.
      wizzair.com/useful_information/travel_conditions/?language=PL#12
      Wszystko jest na stronie Wizzair.
    • ania_1609 Re: Pytanie o loty z Wizzair 02.12.10, 15:56
      >Czy masz kartę pokładową, czy nie - i tak jest jedna kolejka. Po prostu stoisz.

Jeśli ktoś ma bagaż rejestrowany, to najpierw stoi do "check-in" a potem do "boarding". Jeśli ona nie ma bagażu rejestrowanego, tylko podręczny, nie musi stać do odprawy bagażowej, tylko od razu może iść do wyznaczonego "gate" do bezpośredniej odprawy na pokład.

To miałam na myśli smile
      • jovikaa Re: Pytanie o loty z Wizzair 04.12.10, 14:41
        Dzięki za wszystkie odpowiedzi, nieco mi wyjaśniły smile
        Parasolkę chcę spakować do bagażu , który wniosę na pokład ( chyba nie pomyśla, że chcę nią kogoś zabić, jak w przypadku nożyczek do paznokci)
        Na pewno w ostatniej chwili będę korzystała z infolinii, choć stronę Wizzair przeczytałam od deski do deski smile
        • kajak75 Re: Pytanie o loty z Wizzair 04.12.10, 18:28
          a przezroczysta kosmetyczke mozesz kupic np. w Rossmanie - mala kosztuje ok 3 zl.
          Lepsza na zwykly, nie plastikowy suwak, np. w Marksie i Spencerze to ok. 25 zl. Teraz przed swietami sporo sklepow sprzedaje kosmetyki w zestawach swiatecznych czesto pakowane w przeroczyste kosmetyczki. BTW,w przezroczystej torbie musisz miec tylko plyny - reszte kosmetykow mozesz schowac do 'zwyklej"

Kiedys w podbramkowej nomen omen sytuacji wlozylam plyny do plastikowej koszulki na dokumenty i spielam spinaczem biurowym - i przeszlosmile
          Z pasta do zebow bywa roznie, ale najczesciej traktowana jest jako plyn - obowiazuje limit do 100 ml.
      • violik Re: Pytanie o loty z Wizzair 04.12.10, 23:32
        W W-wie jest jedno stanowisko Wizzair. Więc to jest check-in i boarding w jednym = jedna kolejka. Może gdzie indziej jest inaczej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka