Dodaj do ulubionych

Berlin raz jeszcze

12.07.12, 14:35
Niestety nie wypaliła nam kilkudniowa wycieczka. Zastanawiam sie jednak nad wyskoczeniem do Berlina na jeden dzień. Nie interesuje mnie w tym układzie Tropical Island, raczej zoo, akwarium, tierpark-tego typu atrakcje. No właśnie co na kilka godzin z dziećmi niespełna czterolatkiem i sześciolatką z tego?. Czy damy radę i zoo i akwarium? Dzieciaki w Berlinie nigdy nie były , ja w zasadzie na takich atrakcjach też nie, więc nie wiem jakie to duże i ile czasu trzeba przeznaczyć. Mieszkamy w Szczecinie i druga sprawa to czy wybrać się autem czY pociągiem. Z jednej strony pociąg i metro to też duża atrakcja dla dzieci ale jednak łatwiej w drodze powrotnej z nimi chyba w aucie jak będą padnięci. Z kolei mężowi łatwiej w pociągu po całym dniu pewnie zamiast w samochodzie.
Obserwuj wątek
    • leo2006 Re: Berlin raz jeszcze 15.07.12, 21:36
      My niedawno wróciliśmy z Berlina, pobyt 2 dniowy z 5 latkiem. Jechaliśmy samochodem i dużo skorzystaliśmy z porad na forum, m.in. Parking darmowy wzdłuz parku smile
      Odwiedziliśmy w 1 dzień : Legoland Discovery Centre i Sea Life + Aquadom, i spacerkiem Brama Brandenburska, Reichstag i widok na wieże tv, pomnik holocaustu. Parking blisko Bramy B., wszędzie doszliśmy pieszo, całkiem blisko i po drodze.
      Odnośnie Legolandu, opinie były różne, ale jestem b. Zadowolona, że byliśmy, bo było super. Po pierwsze, nie jest wcale takie małe, mieści sie w podziemiach i są 2 poziomy, atrakcji calkiem sporo jak dla 5 latka, zaliczyliśmy wszystko w 2 h, choć trochę się spiesząc, myślę, że 3 h w zupełności wystarczą, uwzględniając budowanie i robienie doświadczeń z klocków smile
      Na końcu jest jeszcze kino 3D, aha, pominęliśmy jeden małpk gaj, z braku czasu, a podobny do naszych.
      Sea life słabe, tylko scenografia ładna. Poszliśmy ze względu na Aquadom i przejażdżkę windą, ale samą windę można sobie obejrzec całkiem dobrze wcześniej, wchodząc bezpośrednio do hotelu Radisson Blue. Oczywiście tylko z zewnątrz, bez przejażdżki.
      Moja rada: wszystkie bilety kupowaliśmy online i wychodzi to sporo taniej niż przy wejsciu. Można kupić też bilety łączone, ale niekonicznie wyjdzie mniej niż te online osobno.
      Do Sea life wejscie tańsze o 50% po 15.00, kupione online.
      Do Lego też taniej, nie wzieliśmy najtańszej opcji, bo wtedy nie zdążylibyśmy do Sea life.
      W Lego na początku jest cały Berlin w miniaturze z klocków lego i ruszają się elementy po naciśnięciu.
      Potem wyjazd w okolice Tropical Islands i nocleg w hoteliku w b. Dobrej cenie ze śniadaniem, 50€ za dwójkę, dzieci do lat 6 bezpłatnie na łóżku rodziców.
      Hotel nieco przechodzony, ale na jedną noc ok, śniadanie bufet i duży wybór.
      Rano do Tropical Islands i tam cały dzień od 10 do 21. Sensacji nie ma, ale warto zobaczyć i dla dzeci jest super, oprócz basenów klub z różnymi naprawdę fajnymi atrakcjami.
      Byliśmy w dzień powszedni, nie week, więc ruch był ok, rano o 10 bez kolejek do wejścia, puste leżaki.
      Picie, jedzenie większość osób ma własne, wszystko można wnosić, a ceny miejscowe dosyć wysokie, napoi nie kupowalismy (oprócz piwa i kawy), jedzenie ok. 10€ za fast fooda.
      W azjatyckiej wzieliśmy jeden talerz bez ograniczeń bez napoju, chyba ok. 8€ i podzieliliśmy się na pół, w zupełności wystarczy. A dla dziecka pizzę.
      Dobre są też naleśniki w naleśnikarni.
      Bilety też kupione online, bo wtedy przy dużym obłożeniu jest gwarancja wejścia do godz. 11.
      Z wycieczki jesteśmy zadowoleni, muzea sobie darowalismy, bo nie było na tyle czasu, żeby dokładnie zwiedzać, a dla małych dzieci na pewno Lego jest większą atrakcją. Polecane Spectrum jest obecnie nieczynne.
      Jak masz jakieś dalsze pytania, to chetnie odpowiem.

Iza
      • slonko1335 Re: Berlin raz jeszcze 16.07.12, 22:19
        Dzięki wielkie za informacje, zachowam je na przyszłość bo teraz dzieciaki chcą zdecydowanie zwierzęta. Ja myślę, że moze jesienią a może w przyszłym roku uda nam się wyskoczyć na kilka dni jednak i wtedy i legoland i Tropical Islands odwiedzimy. Musze popatrzyć jak wyglądają bilety online i napisz proszę czy nie było problemu z miejscem na tym parkingu? Cały czas rozważam wycieczkę pociągiem ale nie jestem przekonana czy młodzież wytrwa...
    • kcebula Re: Berlin raz jeszcze 15.07.12, 22:33
      Zobacz kilka ostatnich pomysłów w explorkowym przewodniku np. dla wypoczywających w Pobierowie.
      • karola810 Re: Berlin raz jeszcze 17.07.12, 10:48
        Jeśli jesteś ze Szczecina i interesują Was zwierzęta to dużo atrakcyjniejsze według mnie jest zoo w Uckermunde. W Berlinie tylko do kóz można wejść i karmić. Reszta zwierząt w klatkach lub na wybiegu czasami słabo widoczne.
        W Uckermunde większość zwierząt można karmić zakupionym pokarmem z automatu - konie, sarny, zebry... Zwierzęta są przyzwyczajone i oswojone i uważam to za super atrakcję nie tylko dla maluchów. Do zagrody z małpami również wchodzi się do środka i obserwować w prześmiesznych sytuacjach.
        Dodatkowo przepiękna para lwów karmiona o dwóch porach - warte uwagi.
        Fajny plac zabaw, miły spacerek i do tego bliżej.
        Mnie osobiście berlińskie zoo nie zachwyca.
        pozdrawiam Karola
        • slonko1335 Re: Berlin raz jeszcze 17.07.12, 12:16
          byliśmy w ueckermunde w zeszłym tygodniu-odwiedzamy je rokrocznie bo moje dzieicaki uwielbiają i właśnie po ueckermunde chcą na zwierzęta, nie interesują ich wyspy, legolandy itd. chcą na zwierzaki lub do parku dinozaurów....w berlinie jest jeszcze tierpark, nad tym też sie zastanawiam..
          • mamuska561 Re: Berlin raz jeszcze 17.07.12, 13:43
            ja polecam też te zoo www.zoo.eberswalde.de/index_pl.html jet bardzo blisko szczególnie przez przejście graniczne w osinowie
          • mamuska561 Re: Berlin raz jeszcze 17.07.12, 13:44
            ja polecam też te zoo www.zoo.eberswalde.de/index_pl.html jet bardzo blisko szczególnie przez przejście graniczne w osinowie dolnym
            • slonko1335 Re: Berlin raz jeszcze 17.07.12, 14:51
              o dzięki wielkiesmile
              • slonko1335 Re: Berlin raz jeszcze 17.07.12, 15:34
                przejrzałam stronkę i bardzo mi się podoba, może się wybierzemy w sobotę. Do Berlina w sierpniu jak mąż będzie na urlopie.
                • beata_17 Re: Berlin raz jeszcze 17.07.12, 16:56
                  Zoo w Eberswalde tez nam polecalo duzo znajomych (niestety jeszcze nie dotarlismysad) Jesli bylibyscie kiedys we Frankfurcie nad Odra, wybierzcie sie do Wildparku (www.wildpark-frankfurt-oder.de/index2.htm) moje dzieci najchetniej chodzilyby tam codzienniesmile)
                  • slonko1335 Re: Berlin raz jeszcze 17.07.12, 19:30
                    Dzięki za kolejny namiar, wrzucę do swojej linkowni żeby mi nie umknęło jeżeli rzeczywiście będziemy w okolicy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka