Dodaj do ulubionych

Góry stołowe

05.07.15, 22:47
Piszę na forum rzadko, choć czytam często. Dzisiaj piszę, ponieważ potrzebuję konkretnych rad, bo motam się straszliwie. W sierpniu zaplanowałam tygodniowy pobyt w Górach Stołowych- konkretnie w Polanicy Zdrój. Jedziemy we czwórkę- 2+ 2 dzieci (7 i 9 lat chłopcy) i chciałabym maksymalnie wykorzystać ten czas, przede wszystkim racjonalnie. Wiem, że chcielibyśmy zobaczyć Błędne Skały, Szczeliniec, Skalne Miasto, Jaskinię Niedźwiedzią, Zamek Książ, może wypad do Pragi, okoliczne miasta (Kudowa Zdrój). Może wy podpowiecie, na co jeszcze zwrócić uwagę a przede wszystkim, jak to logistycznie ogarnąć, żeby nie marnować czasu i pieniędzy na paliwo.Będziemy zmotoryzowani. Nie wiem, jak to wszystko sensownie poukładać, czyli co w kolejnych dniach zwiedzać (bo np. coś jest po drodze dokądś) i jak to racjonalnie rozplanować. Potrzebuję konkretnych rad i bardzo liczę na waszą pomoc.
Obserwuj wątek
    • b.bujak Re: Góry stołowe 05.07.15, 23:41
      najpierw zrób listę co chcecie zobaczyć a potem rozplanuj;
      zamek Książ choć sławny, dość daleko jest od Polanicy - moim zdaniem szkoda czasu na dojazd, stracicie cały dzień... w pobliżu masz zamek w Kamieńcu Ząbkowickim i parę innych;
      Praga, choć też warta zobaczenia to jednak parę godzin drogi, nie wiem, czy jest atrakcją dla kilkulatków;
      po czeskiej stronie masz też skałki do zwiedzania: Skalne miasto (Teplice, Adrspach);
      fajne jest też zoo w Dvur Kralowe
      weź pod uwagę jeszcze kopalnię w Złotym Stoku; polecam też wodospad w Międzygórzu, może muzeum zapałek w Bystrzycy Kłodzkiej; fajną atrakcją jest też spływ pontonem w Bardzie Śląskim
      jeśli chodzi o Jaskinię to może być kłopot z wejściem "z biegu" - zadzwoń wcześniej i zapytaj o rezerwację wejścia (są ograniczenia dziennej ilości zwiedzających)

generalnie tydzień to nie jest tak dużo a w najbliższej okolicy masz tak dużo atrakcji, że ograniczyłabym zasięg wycieczek do jakichś 50 km, no, chyba, że na czymś wyjątkowo wam zależy..
      • b.bujak Re: Góry stołowe 06.07.15, 18:37
        jak mogłam nie wspomnieć o Twierdzy Kłodzko !?
        z Kłodzka w kierunku Wałbrzycha jest ciekawa trasa kolejowa z wiaduktami i tunelami - dla moich dzieci podróż pociągiem jest w kategorii atrakcja, więc czasem jeździmy ot tak smile

dla chłopaków ciekawe są też parki linowe (jest tam kilka w okolicy Kudowa/ Polanica, Złoty Stok chyba....), w Polanicy jest też letni tor saneczkowy (nie można jeździć, jak pada deszcz)
    • olaprz1234 Re: Góry stołowe 06.07.15, 11:28
      Góry stołowe to fajny wybór, wydaje mi się, że gdybym miała wybierać to też bym się zdecydowała właśnie na to miejsce. Moje dzieciaki są małe i dlatego na razie urlop spędzamy nad jeziorem, ale za kolka lat też wybierzemy się właśnie w góry. Chętnie posłucham - poczytam rad, tak dla wiadomości smile)
      • renataws2 Re: Góry stołowe 06.07.15, 12:03
        Jaskinię zarezerwowałam. Świetny pomysł z tym spływem- dziękuje. kopalnie w złotym Stoku tez mamy w planach. Teraz chyba będę musiała pochylić się nad mapą i jakoś dopracować kolejność. Brakuje mi takich praktycznych rad typu: jak dojechać do Błędnych skał, skąd na Szczeliniec, jak do kamiennego miasta i wspominanego zoo w Czechach (jaka waluta) itp. Dawno nigdzie nie wyjeżdżaliśmy i teraz czuję się jak dziecko we mgle. Za wszystkie porady będę dozgonnie wdzięczna.
        • agiq Re: Góry stołowe 06.07.15, 14:30
          Zrezygnowałabym z Pragi, a Ksiąz tylko jak będziecie mieć pełny dzień i brak innych planów.
          Na Szczeliniec chyba najłatwiej z Karłowa, jest tam dużo parkingów. Na Błędne Skały my ruszaliśmy z Pstrążnej (do Pstrążnej dojechalimy na rowerach) bo chcielismy mieć ciut dłuższą wycieczkę, a nie żeby podjeżdżać samochodem jak najblizej....w Pstrążnej jest też ładny skansen, choć moje dzieci najlepiej pamiętają stamtąd karmienie króliczków. Połączyłabym np. Szczeliniec z Kudową (śliczny Park Zdrojowy, jest też mały aquapark) i np. Pstrążną i Błędne Skały.
          Do Adrspach jedzie się pzrez Kudowę super tam jest ale to też na cały dzień.
          Na spływie nie byliśmy ale brzmi fajnie, nie byliśmy też w kopalniach bo moje Młode akurat za takimi atrakcjami nie przepadają...
          • agiq Re: Góry stołowe 06.07.15, 14:31
            A waluta w Czechach to czeskie korony, można wymienić np. w kantorach przy wejściu do Adrspach...
    • slonko1335 Re: Góry stołowe 06.07.15, 21:30
      Byliśmy w zeszłym roku-tydzień...i cóż tydzień to stanowczo za krótko...darowalabym sobie odleglejsze wycieczki bo w okolicy tyle atrakcji, że i tak wszystkiego w tydzień nie zaliczycie(na spływ choć wielką mieliśmy ochotę czasu nam nie wystarczyło), więc szkoda tracić czas w długiej podróżny po to żeby potem biegać i zwiedzać coś po łebkach i na szybko(myślę o Pradze czy Zamku Książ).
      Cóż zrób listę, weź mapę i poplanuj w róznych wariantach pogodowych i tego w jaki sposób chcecie zwiedzać bo na takie Bęłdne Skały na przykład można podjechać praktycznie na miejsce(kolejka na wjazd), można z dolnego parkingu zrobić wycieczkę albo znacznie dłuższą w zależności od tego skąd chcecie zaczynać.
      Błędne Skały i Szczeliniec zachwyciły moje dzieci, Skalne MIasto nie aż tak ale ja je uwielbiam, zoo w dvur kralowe podobało się bardzo wszystkim, podobnież Twierdza w Kłodzku(ale do podziemi nie zeszliśmy bo przemokliśmy na wycieczce po twierdzy i nie było juz jak mimo, że bardzo chcieliśy z uwagi na temperatury w podziemiach panujące)po drodze do zoo jest genialne jezioro ale zoo z kolei krótko czynne-zwróćcie na to uwagę, wiec chyba je lepiej zaliczyć na powrocie..
      Nie ma co też latać jak z piperzem żeby koniecznie wszystko w okolicy zaliczyć bo i sama POlnica piękna jest i są atrakcje na miejscu. No i pamiętaj żeby za bardzo isę nie spinac bo w sezonie i kolejki mogą Wam pokrzyżować plany-my na wejście do Twierdzy musieliśmy ze 2 godizny poczekać...
    • kontaminacja Re: Góry stołowe 06.07.15, 23:03
      Jedziemy w tym roku, więc moje plany nie są poparte praktyką, ale mamy zamiar w ciągu dwóch tygodni odwiedzić:
      1. Książ, Świdnicę,
      2. Kudowę Zdrój,
      3. Błędne Skały, Szczeliniec,
      4. Jaskinię Niedźwiedzią, wodospad Wilczki, może wejście na Śnieżnik,
      5. Kłodzko,
      6. Ząbkowice Śląskie, Kamieniec Ząbkowicki, Złoty Stok,
      7. Duszniki Zdrój,
      8. Lądek Zdrój,
      9. Nachod, Nove Mesto nad Metuji, Opocno,
      10. Czeskie Skalne Miasto.
      • renataws2 Re: Góry stołowe 07.07.15, 16:38
        Jeszcze raz proszę was o radę. Wstępnie zarezerwowałam apartament na niskim parterze w Polanicy www.bliss.polanica.pl/ jeszcze nie wpłaciłam zaliczki (mam czas do czwartku). Tymczasem dzisiaj skontaktował się ze mną właściciel pensjonatu Jumina z Kudowy Zdroju www.jumina.pl (wcześniej wysłałam do nich zapytanie, ale nie mieli wolnych miejsc, ale ktoś zrezygnował) i za taka sama cenę, co w Polanicy oferuje pokój czteroosobowy. Mam dylemat, nie wiem, co wybrać. Za Polanicą przemawia lokalizacja apartamentu (centrum), metraż. minusem jest brak dostępu do kuchni (w pokoju lodówka, czajnik), a na miejscu restauracja. W Kudowie dostęp do kuchni jest, ale wydaje mi się, że ulica spacerowa, na której znajduje się pensjonat to peryferie Kudowy, do której i tak trzeba dojeżdżać. Co wy byście zrobiły/li. Doradźcie niezdecydowanej.
        • neptunka Re: Góry stołowe 07.07.15, 22:49
          nie byłam wprawdzie w wymienionych przez Ciebie pensjonatach, ale na weekend majowy nocowaliśmy tu:
          www.nocowanie.pl/noclegi/polanica_zdroj/kwatery_i_pokoje/133484/
          i mogę szczerze polecić
          • neptunka Re: Góry stołowe 07.07.15, 22:57
            a! w Polanicy polecam bar Przy Kominku przy ul. Bystrzyckiej 33 - tanie, dobre, świeże posiłki, ewentualnie trzeba poczekać na miejsce, bo chętnych sporo smile
    • cottonka Re: Góry stołowe 17.07.15, 10:04
      My byliśmy w Kudowie Zdrój, właśnie wróciliśmy. Ze względu na upały i dziecko ( 8 lat) niezbyt mocno się forsowaliśmy. Rozplanowaliśmy to tak:
      1 dzień - Błędne Skały (można podjechać autem - wjazd o pełnych godzinach, można tez szlakiem) potem obiad w Kudowie ( jest fajny bar mleczny - tani, resteuracja sjesta i inne). Po południu okoliczne atracke ( muzeum żaby, muzeum zabawek, kaplica czaszek)
      2. dzień Szczecliniec ( niedaleko Błędnych Skał) - ta sama droga. Niektorzy robią Błędne i Szczeliniec w jeden dzien. Po południu kolejne atrakcje na miejscu
      3. dzień teplickie skalne miasto (wyjazd rano) ok 40 minut od Kudowy. Trasa 6 km. Piękne dzikie, mniej zaludnione od Ardszpaskiego. Dla nas cudne smile
      4 dzień Ardszpackie Skalne Miasto - w zasadzie obok Teplickiego - trasa pełna, z łódkami
      Polecam zwiedzać w tej kolejności - skalne miasta zrobiły na nas największe wrażenie,
      5. dzień jaskinia Niedźwiedzia - na trasie polecam odwiedzić Bystrzyce Kłodzka i muzeum filumenistyczne, po drodze do/z jaskini Góra - Sanktuarium Śnieżna Panna, po drodze w Siennej jest czynna kolejka na Czarną Górę!!!
      6. dzień Kopalnia Złota ( hm...drogo i najmniej ciekawa wycieczka....)
      W Czechach koło Brna są przepiękne jaskinie - np. Punkvy ( trzeba zaklepać bilety na ich stronie - nawet email, zaraz odpisują). Przełęcz Macocha. Dłuższa wyprawa bo ok. 3 godziny w jedną stronę.
      • cottonka Re: Góry stołowe 17.07.15, 10:08
        My byliśmy w Kudowie na ul. Leśnej, trochę pod górkę. Inni Goście chodzili na piechotkę do centrum, to nie są jakieś wielkie odległości smile My autem, bo robiliśmy zakupy itd. smile
    • renataws2 Re: Góry stołowe 17.07.15, 17:37
      Dziękuję za wszystkie cenne rady. Zdecydowaliśmy się na Polanicę. Mam nadzieję, że nie będziemy żałować.
      • cottonka Re: Góry stołowe 21.07.15, 08:52
        W Międzygórzu jest wodospad Wilczka. Pewnie warto zobaczyć.
    • conti Re: Góry stołowe 21.07.15, 09:59
      Wróciłam właśnie z 4,5 latkiem z gór. Cudnie tam jest.
      Jak lubicie chodzić po górkach to polecam dwie wycieczki: szlak na Skalne Grzyby i szlak na Białe Skały smile
      Wycieczka do Nowej Rudy do kopalni węgla - autentycznie bardzo.
      Malowniczy zamek w Nachodzie (Czechy)
      W Kudowie: muzeum zabawek jako podróż sentymentalna wink i szlak ginących zawodów.

• conti Re: Góry stołowe 21.07.15, 10:01
        aaa... i Twierdza w Srebrnej Górze - polecam
    • kasianerd Re: Góry stołowe 24.04.19, 09:55
      Jeżeli planujesz nocleg w Kudowej - Zdrój warto zatrzymać się na nocleg w villavenus.pl/ - świetne miejsce z doskonałą lokalizacją.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka