24.04.05, 11:57
Witam
Planujemy urlop w Holandii z 1,5 rocznym dzieckiem. Jedziemy samochodem. Czy
ktoś mógłby podpowiedzieć jakie wycieczki i atrakcje zaplanowac? Oczywiście
niezbyt wyczerpujące dla dziecka. Będziemy w okolicach Bredy ale możemy
przenocować np. w Amsterdamie aby lepiej poznać miasto (może ktoś zna jakieś
tanie noclegi?).
Z góry dziękuję za wszelkie sugestie
Justyna
Obserwuj wątek
    • marghe_72 Re: Holandia 24.04.05, 21:46
      w ogromnym skrócie:
      haga
      amsterdam (i tu sporo do zobaczenia..) i nieopodal - Keukenhoff (piekne
      ogrody..ale czynne tylko na wiosne..warto sprawdzic dokladnie)
      edam
      maastricht (niekoniecznie)
      utrecht - tak! smile

namiarow na hotele niestety nie mam
      • zalewajka Re: Holandia 25.04.05, 08:28
        Ja również jadę do Holandii z 1,5 rocznym dzieckiem i 7 letnią panną
        Wybieram się w czerwcu. Ja nocleg mam wykupiony w firmie EUROCAMP.
        W programie, który sami sobie ustalamy zwiedzać bedzięmy Delfinarium (ja z mężem
        juz je widziałam i obiecaliśmy sobie że przyjedziemy tu jeszcze z dziećmi).
        Kolejne miejsce to Efteling. Jak masz więcej pytań to pisz
        • juminek Re: Holandia 26.04.05, 06:05
          Dzięki za oddzew smile Czy możesz mi podać dokładniejszy adres delfinarium?
          Rozumiem, że jest ono w Amsterdamie. My wybieramy się w sierpniu, także może po
          Waszym wyjeździe jakieś bardziej szczegółowe instrukcje? smile Szczerze
          powiedziawszy to boję się żeby dziecko nie było umęczone zwiedzaniem. Z drugiej
          strony rodzicom też się jakieś przyjemności należą smile
          Pozdrawiam
          • marghe_72 Re: Holandia 26.04.05, 10:25
            sam Amsterdam nie jest duzy.. moze sie za bardzo nie zmęczycie
            Moze malucha zainteresuje "przejażdzka" hehe statkiem po kanałach?
            Albo wizyta na starym statku..

ps. uwaga na kanały i tramwaje!
            • zalewajka Re: Holandia 26.04.05, 12:22
              Myślę że z Delfinarium będzie zadowolone nawet 1,5 roczne dziecko. Ja jestem
              pewna że moja bedzie zachwycona. Niestety nie jest w Amsterdamie. Adres
              znajdzesz tutaj www.dolfinarium.nl/

• monika121975 Re: Holandia 28.04.05, 13:03
                Zoo w Amsterdamie.
                Plaża w "Szeweningen" - sorki nie znam dokładnej nazwy i piszę ze słuchu.

Kiedyś (8 lat temu) mieszkałam przez rok w Amsterdamie i na pewno tam jeszcze
                wrócę smile
    • agulak1 Re: Holandia 04.05.05, 20:30
      Gorąco polecam stronę www.holandia.pl/
      Jest tam opisanych mnóstwo atrakcji, także pod kątem dzieci.
      My byliśmy z dwulatkiem w zeszłym roku. Wspominamy świetnie. Mieszkaliśmy w
      Delft na campingu w domku - pokój dzienny i 2 sypialnie.
      Oprócz delfinarium zwiedzalismy ogród Keukenhof, Goudę, Hagę (z dzieckiem
      koniecznie do Madurodam, by zobaczyć Holandię w miniaturze), Leidę, Lelystad
      (dla osób zainteresowanych żeglarstwem i historią żeglugi super miejsce, jest
      tam replika Batavii i budowa 7 prowincji).
      W Amsterdamie zwiedzaliśmy wiele. Byliśmy w Muzeum Morskim, Muzeum Heinekena wink
      odwiedziliśmy targi kwiatowe, pływalisy po kanałach, byliśy w wielu innych
      miejscach.
      Holandię uwielbiam smile
      A na zachętę fragment polecanej przeze mnie strony. Specjalnie dla podróżujących
      z dziećmi:
      "Jak spędzić wolny czas w z dziećmi w Holandii tak, żeby nikt się nie nudził?
      Jest wiele miejsc, które można razem odwiedzić. Zacznijmy od A jak Apenheul,
      gdzie małpki wspinają się, by usiąść wam na ramieniu, wykradają orzechy z ręki i
      płatają małpie figle. Dzieci to ubóstwiają. Od A zaczyna się również Autotron,
      wesołe miasteczko i muzeum pełne starych samochodów i samochodzików. Z -
      zgadliście! – jak ZOO. W Holandii jest kilka “tradycyjnych” ogrodów
      zoologicznych, które zachowały swoisty urok sprzed lat. Artis w Amsterdamie,
      otwarty w 1838 r., jest właśnie tego typu ogrodem. Ale są też i inne,
      nowoczesne. Na przykład, w ZOO w Emmen, odwiedzanym przez ponad 1,7 miliona osób
      rocznie, możecie uczestniczyć w prawdziwej wyprawie do świata zwierząt. W Parku
      Safari Beekse Bergen możecie spacerować, jeździć autokarem lub własnym
      samochodem, a nawet żeglować, wśród dzikich zwierząt. Również w Arnhem czeka na
      was niespodzianka – tutejsze Burger's Zoo, to nie tylko ZOO czy safari park, ale
      też wspaniała dżungla, odtworzona w jednym z pawilonów, prawdziwa pustynia w
      drugim i ocean, przez który można po prostu przejść, w kolejnym niedawno
      otwartym. Z to również Zuiderzee Museum, pełen uroku skansen, z ponad 130
      domami, sklepikami i żaglowcami sprzed setek lat, zebranymi z okolic Zuider Zee
      i tu właśnie zrekonstruowanymi. Dzieci, ich rodzice i dziadkowie – wszyscy
      kochają to miejsce.

A co znajdziecie pomiędzy A i Z? Oczywiście przeróżne inne atrakcje dla
      młodszych i starszych, i na każdą porę roku. Najbardziej fascynującym miejscem
      będzie prawdopodobnie Efteling – Zaczarowany Park Europy – jedyna w swoim
      rodzaju “Skarbnica Bajek”. Tu ożywają baśniowi bohaterowie – Czerwony Kapturek
      odwiedza babcię, a sponad drzew wynurza się Olbrzym. Liczne interaktywne
      atrakcje parku świetnie pobudzają wyobraźnię dzieci, nic więc dziwnego, że park
      regularnie otrzymuje różne nagrody i wyróżnienia. Zupełnie innymi atrakcjami są:
      Discovery Corner w Rotterdamie, gdzie dzieciaki, w twórczy sposób, mogą sobie
      dowoli pomajsterkować, miniaturowe miasteczko Madurodam w Hadze, Dolfinarium w
      Harderwijk, gdzie można poznać życie morza, Adventure Park Hellendoorn czy...
      lub... .
      Są tysiące sposobów na to, by dzieci dobrze bawiły się w Holandii. I bez względu
      na to czy wybierzecie się na plac zabaw, do parku bajek czy na safari, wszędzie
      znajdziecie udogodnienia dla dzieci. Czyste miejsce, gdzie można przewinąć
      niemowlę, wysokie krzesełka, specjalne posiłki dla najmłodszych. A cała ta
      troska wypływa z jednego – Holendrzy kochają dzieci!"

Życze miłego pobytu, pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka