Dodaj do ulubionych

Wyspy Kanaryjskie kto był

25.01.06, 16:29
Myślimy o wyjeżdzie na W.Kanaryjskie w lutym z dzieckiem (1,5
roku).Zastanawiamy się,które miejsce konkretnie wybrać i co zabrać ze sobą
dla małego.Bardzo proszę o podpowiedz mamusie które tam były.
Obserwuj wątek
    • mamastefka Re: Wyspy Kanaryjskie kto był 26.01.06, 22:47
      Myśmy byli na Teneryfie ze Stefkiem w grudniu. Też miał 1,5 roku. Mieliśmy w
      hotelu opcję ze śniadaniem i obiadokolacją z takim wyborem, że zawsze coś dla
      Małego było. Było również łózeczko dla niego przygotowane. W ciągu dnia jadł
      owoce, jogurty, czasem z nami jakieś sałatki w ramach naszego lunchu, ale
      Stefek jest dzieckiem, które je wszystkosmile Pieluchy można spokojnie kupić.
      Fakt, że w centrach turystycznych wszystko jest droższe. Myśmy np. pieluchy i
      soki kupili, kiedy mieliśmy wypożyczony samochód, w supermarkecie w
      miejscowości nieturystycznej. Ale w sklepikach w miejscowościach turystycznych
      można w razie potrzeby kupić wszystko. Przynajmniej w Playa des Americas na
      Teneryfie. Byliśmy w hotelu Torviscas, sieci Iberostar i mogę go polecić z
      czystym sumieniem. Obsługa ok, jedzenie naprawdę b. dobre, niedaleko plaży,
      kompleks basenowy spory, zielony, naprawdę nie wyłapałam żadnego minusa, ale
      może jestem mało wymagającasmileI jest już troszkę dalej od samego centrum. Miłego
      wypoczynku!
      • ola9935 Re: Wyspy Kanaryjskie kto był 27.01.06, 09:40
        Czy mogę się podłączyć i zapytać jaka tam jest pogoda w grudniu czy styczniu i
        przez jakie biuro załatwiałaś?
        Pozdrawiam,
        Ola
        • mopek1 Re: Wyspy Kanaryjskie kto był 28.01.06, 00:12
          Bylismy na Teneryfie przy Costa Adeje w poblizu miasteczka Playa de las
          Americas i choć w tym ostatnim plaża całkiem fajna to Costa Adeje - tragedia,
          mała czarna, paskudna! Na szczęście mieliśmy wynajęty samochód, więc moglismy
          sobie jeździć na tę lepszą plażę.
          Ale jak komuś nie zależy na plaży to byliśmy z kolei w super fajnym hotelu!
          Aparthotel El Duque: www.el-duque.com/
          Pokoik z aneksem kuchennym - lodówka, kuchenka itd., łóżeczko dla dziecka, duża
          czysta, nowa łazienka.
          Poza tym bardzo dobre jedzenie! Mielismy opcję 3 posiłki dziennie (ale nie All
          inclusive) - w zupełności wystarczało. Bylismy na przełomie lipca i sierpnia z
          Neckermanna, córeczka miała 5,5 m-ca, było super! smile
    • klubiale1 Re: Wyspy Kanaryjskie kto był 29.01.06, 10:43
      Teneryfa niestety nie ma plaż (tzn sa małe, czarne i ogólnie nieciekawe, nawet
      sztuczna w Playa de las Americas jest brudna i zniszczona), tak więc najlepiej
      szukać hotelu z ogrodem, placem zabaw i dobrymi basenami. Godne polecenia są
      hotele kompleksu Ten Bel (widziałam je obecnie w ofercie Ecco Holiday).
      Jeśli dziecko nie ma choroby lokomocyjnej zachęcam do wypożyczenia samochodu i
      zwiedzenia północy wyspy - Orotawa. Laguna i Puerto de la Cruz (Loor Park i
      Bananera).

Natomiast zwolennikom plażowania polecam Fuerteventurę - cudne plaże,
      piaszczyte, złociste, ogromne wydmy. Spokojna miejscowość Costa Calma z plażą
      ciągnącą się kilka km aż do Moro Jable. Ciekawe jest też Corralejo - niestety
      plaża nieco mniejsza zaś miasto dostarcza wiele hałasu i rozrywki (może
      niekoniecznie dla malucha). Fajne mogą być hotele na obrzeżach Corralejo -
      zwykle mają bezpośredni dostęp do szerokiej plaży.

Sam lot na Kanary zajmuje ok 6 godz, dlatego ważne jest, aby transfer z
      lotniska nie był zbyt długi. Warto zwrócić na to uwagę wybierając hotel -Np do
      Costa Calma jedzie się autokarem ok 3 godz, zaś do Corralejo niecałą 1 godz.

Na wyjazd zabierałam prawie wszystko jeśli tylko się mieściło w walizce.
      Jedzenie w słoikach (bo miejscowe są ale z rybą i fasolą a nie każde dziecko to
      lubi), pieluchy (bo w aptekach drogo, w minimarketach brak rozmiarów, a do
      dużego marketu trzeba mieć samochód), krem z filtrem (aby nie eksperymentować
      nieznanych specyfików). Nieco leków - wapno na alergię, coś na brzuch, coś na
      odparzenia , plastry, przeciwbólowe i przeciwgorączkowy syrop.

Na Kanarach byłam już 3 razy - zawsze w lutym/marcu i zawsze było gorąco, mocne
      słońce, czasem burze piaskowe.
      Trzeba uważać na malucha, bo nawet przy wietrze słońce mocno pali i łatwo i
      poparzenie skóry.

pozdr
    • cwiatooschec Re: Wyspy Kanaryjskie kto był 09.02.06, 15:37
      Na Teneryfie spedzilismy 2 tygodnie września, synek miał wówczas 14 miesięcy.
      Polecielismy z Ecco Holiday, stacjonowalismy w Costa del Silencio (15 km od
      Playa de las Americas) w hotelu Ten Bel Maravilla (z tego, co wiem aktualnie
      Ecco ma w ofercie hotel z tego samego kompleksu - Ten Bel Alborada).
      Mielismy 60-metrowy apartament - kompletnie wyposażona kuchnia, salon,
      sypialnia (takze dziecięce łózeczko), łazienka.
      Wypozyczylismy na jeden tydzień samochód i objechalismy całą wyspę - było
      wspaniale.
      Rzeczy dla dziecka:
      - pieluchy na cały pobyt - warto zabrać, bo co prawda są, ale nie wszędzie jest
      odpowiedni rozmiar (całkowity wybór rozmiarów i firm jedynie w supermarketach w
      większych miastach)
      - słoiczki - nie warto zabierać, wybór jest bardzo duzy w wiekszosci
      spozywczych sklepów
      - krem z filtrem - warto zabrać, żeby nie zaczynać pobytu od szukania
      odpowiedniego kremu, a smarować malucha (siebie zresztą też) trzeba koniecznie,
      bo słońce szybko "bierze"
      Miłego pobytu! Teneryfa jest piękna, ja mam nadzieję, że jeszcze tam wrócę wink
    • amadores Re: Wyspy Kanaryjskie kto był 09.02.06, 19:17
      Hej
      Lecimy pod koniec lutego na Gran Canarie z 3 letnia coreczka. Nie bedzie to
      nasza pierwsza wizyta na wyspie wiec moge udzielic odpowiedzi na nurtujace Cie
      pytania.
      Wyspy kanaryjskie to Hiszpania - w sklepach dostaniesz wszystko - pieluszki,
      słoiczki, piekne ubranka i wody kolonskie dla maluchów (dlatego dziec nie
      pachna tam mlekiem wink). Ceny moze nieco wyzsze, ale nie wiem czy jest sens
      dzwigac wszystko z kraju. W koncu jedziecie na urlop!
      Transfer z lotniska- potwierdzam, ze nalezy wybierac hotele gdzie po
      opuszczeniu samolotu dotrzemy w przeciagu godziny.
      Wszystko zalezy od tego jak lubicie spedzac wolny czas i na ile pozwala wam w
      tym wasze dziecko! Ja zawsze lubie wyskoczyc po kilku dniach lezakowania do
      Stolicy i poczuc atmosfere miasta, a nie kurortu wakacyjnego.
      My po raz kolejny zatrzymujemy sie w Riu Waikiki w Playa del Ingles swietny
      hotel z REWELACYJNYM jedzeniem. /scan holiday/.Na miejscu wypozyczamy autko,
      zeby buc niezaleznym od miejscowych autobusow. Polecamy odwiedziny na Playa
      Amadores!!!
      Pozdrawiam
      amadores
    • jr30 Re: wyspa La Gomera 11.02.06, 00:05
      jest to niewielka wyspa z spośród Kanarysjkich, byliśmy tam 6 lat temu i nie
      lubimy jeżdzić w to samo miejsc ale tam było tak pieknie, że chetnie bym tam
      wróciła. Na wyspie jest jeden tylko hotel jARDIN TECINA
      www.travelplanet.pl/samolot/oferta/playa-de-santiago,946609.html tak
      wiec zaraz powyjściu poza teren można poznać prawdziwą la Gomerę, poobserwować
      mieszkańców, zajrzeć do prawdziwej lokalenej restauracji (byliśy tam jedymyni
      obcokrajowcami)bo jednak większość gości hotelowych nie wychodzi poza
      teren "rajskiego getta". Samo miasteczko jest bardzo malutkie.Z hotelu zjeżdża
      się windą, która jest w skalnym klifie, na dole jest 2-gi basen tym razem z
      wodą morską. Zatem niedogodności braku plaż z bałtyckim piaskiem raczej nie
      było czasu się zauwazyć. w miasteczku był 1 sklep w którym można było kupić
      większość rzeczy w tym tez pieluchy.
    • ika1 Re: Wyspy Kanaryjskie kto był 11.02.06, 00:48
      Jesli komus zalezy na pieknej plazy to tylko na Fuertewenture.Na tej wyspie
      plaza od Morro Jable ma 27 km dl.Ta okolica od Moro Jable podobala mi sie
      najbardziej.Piasek na tej wyspie jest bielutki i do tego woda ma piekny
      turkusowy kolor.Bylam jeszcze na Gran Kanarii,ale tam plaza nie podoba mi sie
      zupelnie.Owszem wydmy sa b.ladne.Ale piasek brudno zloty.Nie robi dobrego
      wrazenie.Woda tez przez to nie ma ladnego koloru.Ale jesli chodzi o sama wyspe
      to jest napewno ciekawsza pod wzgledem zwiedzania od Fuertewentury.Ja osobiscie
      nie wybralabym sie tam w okresie zimowym ani wiosennym poniewaz woda jak to w
      atlantyku jest lodowata.Bylam raz w czerwcu i jeszcze byla za zimna do
      kapania.Najlepiej jechac tam pod koniec lipca,w sierpniu badz we wrzesniu.Musze
      dodac,ze na Fuertewenturze wieja ogromne wiatry.Czasammi nie mozna nawet sie
      polozyc na plazy.Najlepiej spacerowac.Bylam tez na Teneryfie,ale te wyspe
      polecam bardziej do zwiedzania.Plaze brzydkie,ciemne ,piasek wulkaniczny.
      Edyta.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka