aska2000 02.02.07, 12:16 Doradźcie, moje drogie - GDZIE się wybrać na parę dni?? Gdzie lepiej - koszty powiedzmy,że wyjdą porównywalnie - za czym byłybyscie? Podpowiedzcie coś, bo muszę się szybko decydować! Pozdrawiam i czaekam niecierpliwie ) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
monia145 Re: Dublin czy Amsterdam?? 02.02.07, 12:40 Wybrałabym Amsterdam.....Rijksmuseum i dzieła Rembrandta to prawdziwa gratka, jesli interesujesz się sztuką....podziwianie miasta z wody, też napewno swój urok ma... Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Dublin czy Amsterdam?? 02.02.07, 12:47 Dublina nie znam Amsterdam to miłe, nieduże miasto, w sam raz na kilka dni Jest gdzie połazic, jest co pozwiedzać, jest gdzie zjeśc (chcesz namiary na sympatyczne knajpki?) Poza tym z Amsterdamu wszedzie blisko weź parasol Odpowiedz Link Zgłoś
aska2000 Re: Dublin czy Amsterdam?? 02.02.07, 13:41 marghe_72 napisała: > Dublina nie znam > Amsterdam to miłe, nieduże miasto, w sam raz na kilka dni > Jest gdzie połazic, jest co pozwiedzać, jest gdzie zjeśc (chcesz namiary na > sympatyczne knajpki?) Marghe, no jasne ,że chcę namiary, też pytanie!! Dawaj, szybciuutko - może być tu albo na gazetowy > Poza tym z Amsterdamu wszedzie blisko > > weź parasol Heheheh- myślisz? Kurtka z kapturem nie wystarczy? ) Odpowiedz Link Zgłoś
karimea Re: Dublin czy Amsterdam?? 02.02.07, 13:33 polecam Amsterdam, szczegolnie noca ) bylam tam kilkakrotnie i zawsze chetnie bede wracac Odpowiedz Link Zgłoś
aska2000 Re: Dublin czy Amsterdam?? 02.02.07, 13:37 Dzięki Dziewczynki! Co trzy czy tam więcej może głów, to nie jedna ) Bilet już kupiony )) Zyczcie mi tylu startów, co i lądowań ;P Pozdrawiam gorąco Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Dublin czy Amsterdam?? 02.02.07, 14:00 kuchnia włoska - pasta e bastawww.pastaebasta.com/ i Casa di David www.casadidavid.com/na drobniejsze przekąski COnvivio / Dante jest tez pyszna "knajpka " grecka z jedzeniem na wynos, potem wpiszę adres (nad kanałam , na ktorym jest targ kwiatowy..) wspaniałe steki - Iguazu www.channels.nl/amsterdam/iguazu.html kuchnia meksykańska - rosa's Cantina www.eatdrinketc.com/amsterdam/source/site_content_item.asp?item_id=97&channel_id=7 .. na tej samej ulicy jest kilka fajnych knajpek , na przykład Garlic Queeen ( wszystko z dodatkiem czosnku) www.garlicqueen.nl/ kiedy jedziesz? Bo wieczorem mogłabym listę uzupełnić - w tej chwili dopadła mnie skleroza dot. nazw knajp (tajskie, hinduskie..) Jedna rada - NIE jedz w knajpkach przy Leidsesplein ani przy Rembransdtsplein, ani na ulicach do nich prowadzących (jesli robię błedy to wybaczcie) , sa nastawione na turystów - ergo - jedzenie kiepski Odpowiedz Link Zgłoś
emilly4 Re: Dublin -=tysiace Polakow!! 02.02.07, 14:17 Dublin najpiekniejszy jest wiosna-pelno kwiatow-wszeeeeeedzie. Niesamowite puby itp.Ale lepiej jest zwiedzic okolice-Ocean,klify,gory-to w Irlandii jest piekne. Nie tysiace ludzi zasuwajacych do roboty i wieczne korki... Polecam miejscowosci-Galway-na zachodzie,Wicklow,Bray... Odpowiedz Link Zgłoś
aska2000 Marghe - jesteś Wielka :)) 02.02.07, 14:40 Dzięki Ci bardzo za namiary - oblookam sobie dokładniej pewnie wieczorem, ale widzę,że kuchnie lubimy te same (mało to może i oryginalne, ale czy jest coś smaczniejszego od pysznych i wysokokalorycznych dań włoskich bądź greckich - tpu musaka czy pasticchio ?? Meksykańskie ostrre dania- też bardzo very i owszem ) A zatem raz jeszcze - dzięki za już i proszę o więcej - może teraz z punktu widzenia 'sightseeingowego' ? Kanały - wiem, targ kwiatowy - również, chociaż...w lutym??, muzeum pewnie jakieś też popełnię - jakieś jedno typu 'absolute MUST' (muzea w nadmiarze mi nie służą ;P) ? Coś jeszcze - może pod samym Amsterdamem? ) Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re:co jeszcze.. 02.02.07, 15:05 Gdyby pora roku była inna to bym zachęcała do odwiedzenia Keukenhoffu.. (ogród botaniczny.. tulipany itp) albo do wyprawy nad morze Może wyskocz do Hagi, daleko nie masz teraz muszę zmykać, może potem uda mi sie coś wiecej napisac > Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Dublin czy Amsterdam?? 02.02.07, 14:03 to chyba to www.frommers.com/destinations/amsterdam/D36357.html Odpowiedz Link Zgłoś
sebaga Re: Dublin czy Amsterdam?? 02.02.07, 14:29 Wiem, że decyzja zapadła, ale dodam od siebie, że : w Amsterdamie byłam kilka razy i chętnie pojadę jeszcze wiele, cudne miasto. W Dublinie spędziłam 10 dni, nie znoszę tego miasta, chaos, tłum ludzi, porażka... Odpowiedz Link Zgłoś
aska2000 Sebaga - bilet kupiony, do Amsterdamu, ofkorz;) 02.02.07, 14:57 ..niemniej Dublin też jakoś tam zawsze do mnie (na odległość przemawiał - wiesz..Ocean, klify, posępne zamczyska, 'Wuthering Heights' i te klimaty - ktoś jeszcze kochał się może w dzikim Heathcliffie? ;P P Ale - przypadek zadecydował, a to on rządzi światem, czyż nie?? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
monia145 Re: Sebaga - bilet kupiony, do Amsterdamu, ofkorz 02.02.07, 15:08 A pewnie, że sie kochał.... P.S. Tak w kwestii technicznej, tylko- akcja "Wichrowych wzgórz" dzieje się w Anglii, nie w IrlandiiPPPPPPP Odpowiedz Link Zgłoś
aska2000 Monia....najlepsze,że w pierwszej 'wersji' postu n 02.02.07, 15:14 apisałam w nawiasie (jak to ja ;P), że wprawdzie geograficznie to wiele z Dublinem nie ma, ale takie mam skojarzenia... A potem poniosło mnie w kierunku 'reumatycznym', dodałam słowko o moim 'męskim hero', heh, no i doszłam do wniosku,że dwa () () tuż obok siebie durnowato wyglądają i wykasowałam... No i wyszło,że anglistka literatury ang nie zna...( Tyle,że ja kulturoznawstwo amerykańskie kończyłam jako specjalizację ;P P Sciskam moocno, Monia ) Odpowiedz Link Zgłoś
monia145 Re: Monia....najlepsze,że w pierwszej 'wersji' po 02.02.07, 15:54 ))) Każdemu się zdarza...normalka Odpowiedz Link Zgłoś
sebaga Aska2000 02.02.07, 22:01 Kojarzy Ci się pięknie i taka też jest Irlandia, jak się w nią zagłebisz, cudowna. Ale nie Dublin, to chyba największe moje rozczarowanie jeśli chodzi o miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
aska2000 Sebaga :)) 02.02.07, 23:02 Wygląda zatem na to,że Opatrzność czuwa Irlandia będzie musiała na mnie zaczekać..;P Teraz Amsterdam! Pozdrawiam serdecznie wszystkich radzących - jesteście niezastąpione! - wiecie,że podobnej tresci pytanie wisi na 'Europie' wciąż bez odpowiedzi ? - dobrze,że ja generalnie nie mam trudności z podejmowaniem decyzji ;P P ) Odpowiedz Link Zgłoś
grodek75 Re: Dublin czy Amsterdam?? 04.02.07, 22:53 Bez dwóch zdań Amsterdam. Polecam również super restaurację Piet de Leeuw, dość blisko od ścisłego centrum (Noorderstraat, po drodze z centrum do Heineken Experience). Wspaniałe steki i ryby. Knajpka jest na uboczu, chodzą tam głównie miejscowi. Konieczna wcześniejsza rezerwacja, gdyż znalezienie tam miejsca wieczorem graniczy z cudem. www.pietdeleeuw.nl Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurna Re: Dublin czy Amsterdam?? 04.02.07, 23:18 tylko Amsterdam! do Dublina jedz Jak bilety Ryan aira beda za 0.00 euro i znajomi dadza lokum i jedzonko. Odpowiedz Link Zgłoś