Dodaj do ulubionych

wakacyjny problem! :(

29.06.07, 11:42
Cześć Kobietki!
W tym roku mąż "gratisowo" dostał parę dni wolnego w pracy. Chciałabym,aby
nasze pierwsze wakacje z dzieckiem (10 mies.) były udane i naprawdę miło
wspominane...
W zeszłym roku ok. czerwca byłam w 6 mies. ciąży,ale mimo to z ochotą
pojechaliśmy pod namiot.
Z małym dzieckiem to nie jest możliwe-a nawet jeśli jest zbyt bardzo się boję.
Poradźcie mi gdzie Wy jeździcie na wakacje?Rodziny nigdzie na wsi albo gdzieś
nie mam,mąż jakąś gdzieś tam ma-ale nie utrzymują kontaktów.
Myślalam o jakimś pensonacie, czy wynajęciu pokoju..ale nie mam zielonego
pojęcia gdzie i jak to się załatwia..gdzie jest naprawdę tanio itd.
Nigdy wcześniej nie jeździliśmy, a czas było by zacząć trochę świata zobaczyć.
Może jakaś eMama "Podróżniczka" doradzi albo pomoże, ooo a może któraś z Was
prowadzi tego typu "wakacyjny wynajem"?
Bardzo proszę o pomoc i rady!
Dziękuję Serdecznie i Pozdrawiam smile
Obserwuj wątek
    • mal_art Re: wakacyjny problem! :( 29.06.07, 12:26
      Jakie przyjemne masz problemy, pozazdrościć... wink
      To, dokąd chcecie pojechać, powinniście ustalić sobie z mężem sami, oczywiście
      biorąc pod uwagę możliwości Waszego dziecka (tak szczerze mówiąc, to mi się
      wydaje, że pod namiot z 10-miesięcznym już by się dało, ale to z jakimś
      teoretycznym 10-miesięczym, Waszego przecież nie znam, może masz jakieś powody,
      dla których to wykluczone). Jak bedziecie już mieli określone mniej więcej
      miejsce - góry czy morze, czy co innego - szukasz w internecie np. kwater
      agroturystycznych, to chyba najlepiej wejść na strony danego regionu i tam
      szukać, albo np. www.agroturystyka.pl, lub www.agrowypoczynek.pl. Kwateraz agro
      ma te zalety, że z reguły to nieduży domek, gdzie jesteście Wy plus gospodarze,
      nikt nie narzeka że dziecko hałasuje, często jest jakiś ogródek, miejce do
      odkrywania świata, czasem pisakownica. Dużo spokojniej niż w większych
      pensjonatach. Poza tym z reguły elastyczne zasady, można umówić się z
      gospodarzami, że korzystacie z kuchni, a można, że oni Wam gotują. No i tanio.
      Minusy są takie, że dla różnych ludzi te same sformułowania znaczą co innego...
      Czym innym jest też "komfortowy pokój" w mieście i na wsi. Zanim zarezerwujesz,
      musisz o wszystko popytać. Czy łazienka przy pokoju, czy można korzystać z
      kuchni, czy trzeba mieć własne naczynia (rzadko), czy jest ogródek z miejscem do
      pobiegania (bo może być, ale warzywny, wtedy można gotować maluchowi pyszne
      zupki z włoszczyzną z tegoż ogródka, ale biegać po nim juz nie bardzo), warto
      też poprosić o pochowanie wszystkiech bibelotów z półek (dziecko nie powinno się
      aczej nimi bawić). Samemu trzeba sobie przywieźć zaślepki do kontaktów (chyba,
      że powiedzą, że mają, ale to raczej rzadkość) itp udogodnienia dla dziecka. W
      niektórych miejscach bywają wysokie krzesełka do karmienia.
      Zatem moja rada to: sprecyzujcie sobie miejsce wyjazdu, a potem poszukajcie w
      tym miejscu, gdzie chcecie pojechać, z tym, że wybierając kwaterę - pytajcie
      nawet o rzeczy oczywiste, bo oczywiste nie są dla każdego. (Przykładowo ja
      kiedyś trafiłam na kwaterę, gdzie podłogę pokrywały ze trzy warstwy zakurzonych
      dywanów i wykładzin, a w charakterze ozdoby z lampy zwisał kilometrowej długości
      lep na muchy, obrzydlistwo! O takie szczegóły właśnie też pytać należy... Ja nie
      spytałam i miałam to, co miałam, poza tym gospodarze byli sympatyczni, było
      miejsce na ognisko, placyk zabaw itp, no ale wypuścić mojego bobasa na tę
      podłogę nie zdecydowałabym się za żadne skarby świata!)
      Pozdrawiam i życzę udanych wakacji! Malwina
      • poccnr Re: wakacyjny problem! :( 29.06.07, 12:32
        mal_art moge prosic Cie na gg?
        6359847
        • poccnr Re: wakacyjny problem! :( 29.06.07, 12:40
          Jeśli chodzi o miejsce-to naprawdę obojętnie gdzie, ja zawsze marzyłam zobaczyć
          morze...a mężowi to pewnie obojętnie-więc mam wolną rękę...
          Jesteśmy bardzo elastyczni-tj. nie czepiamy się szczegółów...
          Jeśli chodzi o wyżywienie-nie jest to dla nas istotne..tak tylko coś
          podgryzamy,więc sami też możemy jakoś się zoopatrywać...
          Chodzi tylko o noc, bo znając nas..cały dzień będziemy po za domem-tylko łazić
          i jak najwięcej zobaczyć.
          Termin jest nam też obojętny-mąż student ma wkacje do października...
          Nie wiem co jeszcze mam napisać...co jeszcze jest ważne...
          Dziękuję i Pozdrawiam
          • abosa Re: wakacyjny problem! :( 29.06.07, 14:05
            Jeśli Was stać, wybierzcie wypoczynek w którymś z krajów śródziemnomorskich,
            najlepiej we wrześniu (wtedy temperatury są już niższe).
            Polecam, ponieważ:
            1. Dziecko w tym wieku jest mniej "kłopotliwe": dłużej śpi, nie ma problemu z
            jedzeniem (jeśli karmisz piersią - rewelacja, jeśli nie, też nie będzie żle,
            tak czy inaczej kupujesz słoiki i nie martwisz się, że coś uczuli, zaszkodzi
            itp.);
            2. Za dziecko nic nie płacisz - więc impreza wychodzi taniej, a że we wrześniu -
            to jeszcze taniej smile
            3. Zapewnienie atrakcji takiemu maluchowi sprowadza się do usadzenia w piachu/
            wodzie i wręczenia łopatki smile, nie bedzie marudzenia, wygórowanych wymagań i
            naciągania na każdym kroku smile
            4. Zabierając takiego maluszka, zabierzecie również wózek, będziecie mogli
            łazić, zwiedzać, spacerować ile wlezie, nie oglądając nie na dziecko, czy
            nadąży, czy zmęczone itp. Oczywiście warto, by wózek był lekki i koniecznie
            miał rozkładane oparcie;
            Wierz mi, już nigdy nie będzie tak łatwo wink

W Polske pojedziecie, jak będzie miało dwa-trzy lata, wtedy polecę Ci spływy
            kajakowe (a przedtem zakup dobrego kapoka smile)
            • krasulas Re: wakacyjny problem! :( 29.06.07, 14:18
              witaj

jest forum MORZE
              forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=195
              I tam spokojnie możesz zamieścić wątek, że szukasz pokoju 2+maleństwo (powinno
              być gratis, lub za małe $). Możesz określić, że miejscowość obojętna, ale np.
              do 300 metrów od morza, za dany pułap cenowy itp. Wszystko zalezy od
              minimalnych preferencji. Sama od siebie polecam Darłówko - byłam tam z 5-m-czną
              córą. Kwatery nie polecę - bo nawet jej nie pamiętam (znaleziona w necie). Może
              Dziwnów w Zachodniopomorskim. Spróbuj w wyszukiwarce znaleźć kurorty i poczytać
              coś na ich temat - na tym forum i wspomnianym MORZE. Niestety spora część ofert
              (szczególnie mających swe reklamy na www) jest już zarezerwowana - jednak
              powinnaś coś znaleźć. Na MORZU ogłasza się sporo osób.
              Pozdrawiam i powodzenia
              Ania
        • mal_art Re: wakacyjny problem! :( 29.06.07, 16:34
          Wstyd przyznać - nie posiadam numeru gg, bo nie korzystam.
          Jeśli chcesz kontakt na priva, to przez stronę internetową flaczynscy.art.pl
          Pozdrawiam Malwina
          • campinguilony Re: wakacyjny problem! :( 30.06.07, 08:32
            Domki są położone 3 km od Pobierowa w małej wiosce o nazwie Gostyń w woj.
            Zachodniopomorskim. Do plaży można dojechać autobusem, własnym autem lub
            dojść spacerkiem.
            Jeżeli nie lubisz gwaru i szumu, chcesz odpocząć od zatłoczonych miejsc na
            kempingu „ U Ilony” naprawdę odpoczniesz. Przyjedź przekonaj się sam….

Do Państwa dyspozycji oddajemy domki 2-3 osobowe, oraz 5-osobowe.

Na wyposażenie domku składa się:

 tapczany
             szafa
             szafka nocna
             pościel
             szklanki
             sztućce
             tv

Toaleta oraz prysznic są wspólne z pozostałymi mieszkańcami .

Jest możliwość parkowania samochodu w pobliżu domku.

Przygotowaliśmy też miejsce na grilla oraz ognisko, gdzie można spędzać
            długie letnie wieczory i noce.

piaskownica oraz huśtawka dla dzieci.

W pobliżu kempingu sklepy spożywcze, więc zaopatrzenie się w potrzebne
            artykuły nie sprawią państwu problemu.

KONTAKT:
             609-873-779
             10293288
             balonik218@wp.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka