yoka1 26.01.08, 14:44 czy ktoś był i może powiedzieć, jak było, czy warto? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anet_jl Re: Sanatorium Uzdrowiskowe H.Cegielski Dąbki 26.01.08, 19:07 My byliśmy pięć lat temu, więc mogę się podzielić wrażeniami z tamtego okresu. Niestety nie są one zbyt pozytywne ośrodek "gierkowski" i nie za bardzo przystosowany do pobytu alergików- w pokojach stare wykładziny, zasłony i tapczany zakurzono- brudne. Ja jako alergik na roztocza po wejściu do pokoju przeżywałam katusze Jeżeli chodzi o zabiegi to wtedy były bardzo ubogie. Nasza córka alergik- "początkujący"astmatyk z atopowym zapaleniem skóry mogła korzystać z: inhalacji solą fizjologiczną (takie inhlacje miała robione w domu), lampy solux i lampy bioptron zeptera (lampę posiadamy) i gimnastyki. Był też jeszcze zabieg: masaż wirowy. Dodatkowo można było wykupić masaż kręgosłupa wykonywany przez przełożoną pielęgniarek. Masaż polecam bo naprawdę skuteczny - ja dodatkowo miałam masaż kończyn dolnych ~na celulit~ i efekt po całej serii był SUPER. Poza tym pani bardzo sympatyczna. Na miejscu jest też mini przedszkole. Organizowane są dyskoteki dla dzieci, przyjeżdzają teatrzyki i włączane są filmy z wypożyczalni dla dzieci i dla dorosłych. Można było wypożyczać książki, gry planszowe i sprzęt sportowy (ale szczerze mówiąc był on w niewielkich ilościach i asortymencie). Jest plac zabaw dla dzieci ale cały metalowy i obdrapany Sanatorium jest położone nad samym morzem -odziela je od niego pasmo lasu i wydm Miejscowość spokojna, pełna rodzin z dziećmi. Jest w niej możliwość wypożyczenia rowerów, gokardów dla dzieci są dmuchane place zabaw Nasze odczucia odnośnie samego sanatorium były nie najlepsze i napewno więcej tam nie pojedziemy. Przyjechaliśmy z nastawieniem na korzystanie z zabiegów przez córkę ale okazało się że tak naprawdę ich asortyment jest śladowy i pozostaje tylko leczenie klimatyczne: (- oczywiście pobyt nad morzem jest przyjemny ale nie tylko o to chodziło Obok jest godne polecenia sanatorium Dukat, które porażało ofertą zabiegów, czystością ale ...niestety też ceną Być może przez te 5 lat się wiele zmieniło i zaszły pozytywne zmiany. Jeżeli wybiera się pani z dzieckiem w celach leczniczych to proponuję zapytać o ofertę zabiegów i skonsultować z lekarzem czy warto. W naszym przypadku było to nie porozumienie za to świetne rezultaty przynosiły pobyty w santorium w Rabce i je mogę z czystym sumieniem polecić. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
yoka1 Re: Sanatorium Uzdrowiskowe H.Cegielski Dąbki 28.01.08, 16:06 no właśnie tego się obawiałam. My byliśmy w Polanicy Zdroju i też nie było tak "kolorowo", ale nie tragicznie. Sama nie wiem, co robić. O Dukacie słyszałam, że lepszy, ale też i droższy. A te turnusy trwają aż 3 tygodnie, więc pobyt z dzieckiem trochę kosztuje. Odpowiedz Link Zgłoś
anet_jl Re: Sanatorium Uzdrowiskowe H.Cegielski Dąbki 28.01.08, 22:41 To może skorzystać z tzw. pobytu ambulatoryjnego- poszukać sobie prywatnie kwatery i przychodzić do sanatorium na same zabiegi. Bądź po prostu zmienić miejsce wyjazdu - o ile to możliwe. Jak już pisałam u nas świetnie "zadziałała" Rabka Zdrój, choć początkowo byłam sceptycznie do niej nastawiona, twierdząc że na drogi oddechowe najlepszy będzie morski klimat + zabiegi. Rabkę odwiedzamy co roku- korzystając z pobytu stacjonarnego lub ambulatoryjnego. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jovzak Re: Sanatorium Uzdrowiskowe H.Cegielski Dąbki 01.02.08, 17:34 W jakim sanatorium w Rabce była Pani i w jakim okresie. Myslałam o Rabce - sanatorium Cegielskim,ale z tego co wyczytała lipiec, sierpień maksymalne stężenie pleśni. Co do roztoczy u nas jest również ten problem pokoje na zdjęciach właśnie takie stara. Telefonicznie poinformlwali mnie, że są również bez wykładziny. ALe na czuja, tapczany i w ogóla całośc pozostawia wiele do życzenia. Swoją drogą to jest niesamowity tupet, żeby dzieciom z wziewnymi alergiami, astmą proponować pokoje o tak niskim standardzie ( ceny są całkiem konkretne) Odpowiedz Link Zgłoś
yoka1 Re: Sanatorium Uzdrowiskowe H.Cegielski Dąbki 02.02.08, 09:31 my byliśmy w Polanicy w Leśnym Ludku Odpowiedz Link Zgłoś
anet_jl Re: Sanatorium Uzdrowiskowe H.Cegielski Dąbki 03.02.08, 02:57 My byliśmy w Rabce w sanatorium Jagielonka. Jest ono położone w centrum Rabki tuż przy parku zdrojowym Jest jeszcze fajne sanatorium leśny ludek- ale ono jest baaardzo oddalone od zakładu przyrodoleczniczego i idzie się tam pod sporą górkę. Coprawdaż kursują busy- ale wiem że mamy narzekały sobie na lokalizację- że wszędzie daleko W pokojach w "Jagielonce" jest linoleum, tapczany jednoosobowe (nowe- tzn. kilku letnie), zasłony i krótkie firanki. W pokojach umywalka a toaleta z prysznicem jedna na 2 pokoje. Na korytarzach terakota. Podłogi są myte codziennie. Co do czystości tego sanatorium to było ok Wyżywienie naprawdę smaczne- pyszniutkie wypieki Uwzględniają też diety -nasza córcia była uczulona na naprawdę mnóstwo rzeczy i starano się wiele produktów zastąpić innymi. W cegielskim w dąbkach - po prostu kazano jej zjadać to co może z podawanego posiłku - czyli zazwyczaj chleb z dżemem lub wędliną i ziemniaki z mięsem nawet zupy odpadały bo były zabielane śmietaną - ale to są wspomnienia z przed kilku lat. W Rabce byliśmy 3 razy w lipcu (pierwsze 3 tygodnie) i raz w lutym - 14 dni(ale zimą nie polecam- infekcja goni infekcję i pogoda zdecydowanie im sprzyja- poza tym w zakładzie przyrodoleczniczym - naprawdę zimno!!!!brrr!!!) Szczerze mówiąc to nam mikroklimat Rabki sprzyjał bardzo )) W sezonie pyleń itp. ja wraz z córką odstawiałyśmy leki wziewne- (wg zresztą zaleceń zaprzyjaźnionego lekarza). Dosłownie kilka! razy stosowałam krople do oczu )) Natomiast po powrocie do Warszawy... kropelek używałam już 2-3 razy dziennie Zapomniałam dodać: może poszukać mieszkania do wynajęcia? my ostatnio tak zrobiliśmy, sami gotowalimy + oczywiście zabiegi ambulatoryjnie Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś