dorawero 08.02.08, 17:12 Witam e-mamy! chcę wyjechac za granicę i mam pytanie: czy lepiej wpisac dziecko w paszport czy wyrobic mu dowód. dziekuję za odpowiedzi i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mamamamba Re: wyjazd za granicę 08.02.08, 17:36 nie ma teraz wpisow w paszport, jesli jezdzisz po krajach Unii to musisz wyrobic maluchowi dowod osobisty (moj mial go w wieku 6 miesiecy) a jesli poza, to jego wlasny paszport musisz miec Odpowiedz Link Zgłoś
gusia1111 Re: wyjazd za granicę 08.02.08, 22:32 Cześć. Nam panie w urzędzie podpowiedziały żeby lepiej wyrobić paszport bo dłużej jest ważny od dowodu. Odpowiedz Link Zgłoś
jakw Re: wyjazd za granicę 09.02.08, 18:06 Chyba nie jest dłużej ważny. Dla małych dzieci ważność paszportu jest w tej chwili rok. Odpowiedz Link Zgłoś
hipopotamama Re: wyjazd za granicę 09.02.08, 18:31 Z tego co ja się orientuję nowe paszporty biometryczne są ważne dłużej niż rok. Dowodu nie warto, różnica w cenie zerowa, a pole manewru masz ograniczone do UE. Odpowiedz Link Zgłoś
leonie26 Re: wyjazd za granicę 09.02.08, 21:11 ja wyrabialam corce paszport jak miala 6tygodni, i on jest wazny BEZ ZARTOW do jej 16roku zycia. Mieszkam w niemczech! pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gosiareczka Re: wyjazd za granicę 09.02.08, 21:19 w POLSCE można wyrobić dziecku paszport na rok lub na 5 lat (jeśli ma być na 5 lat to wystarczy wypełnić dodatkowy malutki druczek), wiem bo sama pół roku temu wyrabiałam swoim bliźniaczkom Odpowiedz Link Zgłoś
denay Re: wyjazd za granicę 15.02.08, 00:14 jakw napisała: > Chyba nie jest dłużej ważny. Dla małych dzieci ważność paszportu > jest w tej chwili rok. Nieprawda Można zrobić na 5lat i w zasadzie w większości biur paszportowych tak wyrabiają No chyba, że ktoś się uprze Odpowiedz Link Zgłoś
becia-72-72 Re: wyjazd za granicę 15.02.08, 00:06 Ja w tym roku zabieram pierwszy raz swoją córeczke za granicę czekam teraz na paszport dla małej .Potrzebne są 2 zdjęcia akt urodzenia i opłata 30 zł . Paszport dla dzieci wyrabia się teraz na rok lub 5 lat .Przepisy zmienły się w 2006 roku. Odpowiedz Link Zgłoś
dratewka_35 Re: wyjazd za granicę 16.02.08, 22:41 Dla swojej córki wyrobiłem w maju 2006 roku paszport na dziesieć lat, miała wtedy 4 lata Odpowiedz Link Zgłoś
3xmama Re: wyjazd za granicę 17.02.08, 07:56 Ja jestem "swieżo" po wyrabianu paszportów. Dzieci nie wpisuje się do paszportów rodziców i nawet niemowlę musi miec swój własny. Paszport wyrabia sie na 5 lat lub 1 rok (ale to są jakies wyjatkowe sytuacje). Przy składaniu wniosku potrzebni sa oboje rodzice (koniecznie!), dziecko, wypełniony wniosek, 2 zdjęcia (paszportowe!), opłata paszportowa. Paszporty dla dorosłych sa na 10 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
magda_1604 Re: wyjazd za granicę 22.02.08, 16:45 Z tego co się orientuję paszport dla dziecka mozna wyrobić na 5 lat albo na rok (czasowy) cena jest ta sama. Nie pamietam dokładnie 30 albo 35 zł. Odpowiedz Link Zgłoś