Gość: BBB IP: *.wl.kielce.octava.net.pl 18.03.04, 19:17 Jestem pełen uznania za diagnozę i recepty!!! Cóż za dobrane grono intelektualistów???!!! :) Głębia Ich myśli poraża!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rustle Brawo - co za recepty! 18.03.04, 19:51 Jeśli jest tak źle, to trzeba otworzyć sale gimnastyczne w soboty i niedziele. Sport odciągnie młodzież od przestępstw - mówił radny Jacek Wołowiec - gratuluję panie Jacku, gratuluję - co za wspaniały pomysł, ileż to czasu musiał Pan nad tym myśleć Już to widzę - otwarte hale sportowe - w zamian za to spokój na osiedlach..buhahaha..śmiech przez łzy,równie dobrze mozna zatrudnić w UM na etacie szamana co to gusła odprawi i młodzież na pewno bedzie spokojna Najwyższy czas przyjrzeć się patologii środowiska młodzieży z bliska. wygłaszanie górnolotnych pomysłów na niewiele sie zda.... ale cóż - jacy politycy, taka młodzież, jaka młodzież taka przyszłość narodu..pięknie się wszystko rysuje pieknie.... Odpowiedz Link Zgłoś
kielcz Re: Brawo - co za recepty! 18.03.04, 20:35 Ten pomysł to kompletna bzdura. Proponuję Panu Wołowcowi obejrzenie filmu o naszych młodych sportowcach uprawiających tzw. "sporty walki". Nie pamietam tytułu, ale pokazywali to w telewizji, chyba Vale-tudo albo cos podobnego. Pan Wołowiec proponuje po prostu podniesienie kwalifikacji blokersów jesli chodzi o walenie po mordzie. Rzeczywistym problemem jest dramatyczny upadek autorytetów i poczucie beznadziejności. Te zjawiska sa znane np. z amerykańskich metropolii. U nas proces przebiega szybciej i ostrzej, bo gnije nasza elita i padaja (i słusznie!!, to było dno) dawne auttorytety. A nowych nie widać. Bezrobocie i niewydolna edukacja dopełniaja tylko dzieła. Ta młodzież to tylko część naszsego, przez NAS stworzonego społeczeństwa. Tanimi półsrodkami jej nie zmienimy. Trzeba z nimi SZCZERZE rozmawiac. Tylko, kto ma to zrobić? Moze jakies kieleckie Autorytety Moralne z gębami pełnymi frazesów o tym co trzeba i dla czyjego to dobra? Pedagogów ci u nas dostatek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: behemot młodzież nie ma co robić IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.04, 21:00 Wołowiec ma rację. Trzeba otworzyć sale gimnastyczne, kluby, siłownie, świetlice. Młodzież nie ma co robić, nie ma celu w życiu i dlatego głównym zajęciem jest przemoc i trawka. Chodziłem ostatnio po mieście szukając miejsca, gdzie można zagrać w ping- ponga ...w końcu wkurzyłem sie 'paniami kierowniczkami' kupiłem stół i gram w domu. Co do blokersów - to tak się składa, że uprawiam sztuki walki od ...iks lat. Od razu widzę, kto przychodzi na trening, żeby rządzić na osiedlu. Pocieszę Was, że tacy ludzie albo zmieniają nastawienie do zycia albo odchodzą po max trzech miesiącach. Ani sporty walki ani sztuki walki nie są więc poligonem i szkołą dla łobuzów. Gdyby na każdym osiedlu był klub z podstawowym wyposażeniem: siłownia, ping- pong plus psycholog czy streetworker, to przestępczość nie byłaby taka jak teraz. Wiem coś o tym, bo nie zawsze byłem ulizanym prawnikiem. Było nas kilkunastu. Ja i kilku innych chodzilismy do klubu sportowego, a ci co nie chodzili to szybko mieli wyroki, a teraz stoja na skwerku i proszą o dwa złote. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysio Może to IP: 4.42.141.* 18.03.04, 21:36 i słuszne co prawi Wołowiec, ale nie trzeba gadać, tylko zrobić tzn. przeznaczyć środki na zajęcia polekcyjne dla dzieciaków. Taka narada i dyskusja była zbędna, bo że tak powiem "problem od dawna jest rozpoznany, a i sposoby jego rozwiązania też" Hej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kris Re: Może to IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 18.03.04, 22:09 Mnie się podoba to, co mówią radni. Wołowiec jest OK, znam go jeszcze jak grał w Iskrze.Problem trzeba jednak zbadać na konkretnym przykładzie. U nas na Sadach w klatce są 24rodziny. Tylko w 11 ktoś ma stała pracę, podobno czynsz płaci regularnie 6 mieszkań. Je jestem jednym z tych 6 frajerów. Mamy na trójkę niecałe 2 tys. zł na miesiąc i zaczynamu go od wydania 800 zł na rachunki. Na szczeście dzieciak dostaje zabawki i ciuchy od rodziny. nie moge mu jednak wytłumaczyć,że dziecko sąsiada, który nie pracuje, nie płaci czynszu i chla codzinnie pod sklepem ma buty Nike, komórkę i nie musi wracać przed 20 do domu. Ja też się nad tym nie zastanawiam bo można by sobie od tego myślenia walnąć w łeb. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kombat Re: Może to IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 19.03.04, 07:17 A co ze streetworkerami? Przepadli, czy się szkolą na Bukówce? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mlody Syguci bełkot IP: *.kielce.net.pl 19.03.04, 08:11 Rzeczywiście aby zmniejszyć przestępczość, trzeba dzieci czymś zająć, czymś zainteresować. Sport jest jednym z lepszych pomysłów, bo może jakiś czynnie uprawiać prawie każdy (w przeciwieństwie do np muzyki). Niemniej jednak jeśli za sprawy młodzieży odpowiada w Kielcach taki buc i matoł jak Andrzej Blackmail to jakiekolwiek realizacje nawet najlepszych pomysłów będą obciążone peche originel. Rzeczywiście pan magister od fikołków może uczyć wf-u, ale w tym przypadku trzeba zająć się sprawami organizacyjnymi na wielu płaszczyznach. Jak to robi nasz burak widać było po niedawnej akcji niszczenia Szkoły Podstawowej nr 13. Burak tworzy strukture szkolną sprzyjającą degeneracji młodzieży. Im więcej patologów, tym więcej zagrożenia dla nas - szarych obywateli, ale tym więcej stołków magistrat potworzy, a prawnicy będą mieli więcej pracy i tym samym więcej pieniędzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: behemot młody bełkot IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.04, 09:13 Czytam i czytam i nic nie rozumiem. Bełkotliwe brednie, kłamstwa i inwektywy na poziomie przedszkolaka. W zeszłym tygodniu Wyborcza pisała, że Sygut jest polonistą - zdaje się po UW. Szkoła 13 nie jest niszczona. Tylko ekipa nauczycielska przechodzi do innego budynku. Mam nadzieje, ze nie jesteś jakimś głupkiem - do którego nic nie dociera - tylko po prostu wykonujesz swoją pracę pisząc to, co piszesz. Pozdrowienia dla młodych pezetpeerowców. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mlody behemoci bełkot IP: *.kielce.net.pl 19.03.04, 09:33 > Czytam i czytam i nic nie rozumiem. Współczuję > Mam nadzieje, ze nie jesteś jakimś głupkiem - do którego nic nie dociera - > tylko po prostu wykonujesz swoją pracę piszą Ja wyrażam swoją opinię zaś właśnie o Tobie mam zdanie że wykonujesz polecenia swojego mocodawcy. A że jego sukcesy sa takie iż lepiej nad nimi spuścić zasłonę milczenia, dobór kadr zaś fantastyczny (vide Tomala) to musisz się wisilać na tym forum aby ukryć jego nieudolość. Co do samego Blackmaila - miałem wątpliwą przyjemność poznać go i mam o nim jako o człowieku jak najgorszą opinię. (w przeciwieństwie do WELa, który uważam jedynie za nieudacznika) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: behemot będą przeprosiny ? IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 19.03.04, 10:34 Są dwa moje konkretne zarzuty: 1) na temat wykształcenia, 2) o 'niszczeniu' szkoły. Obydwa nie mają nic wspólnego z prawdą. Czy będą przeprosiny ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mlody czesciowe IP: *.kielce.net.pl 19.03.04, 11:04 > 2) o 'niszczeniu' szkoły. Ta teza jest niestety prawdziwa i nie ma najmniejszych podstaw do jej obalenia. > W zeszłym tygodniu Wyborcza pisała, że Sygut jest polonistą - zdaje się po UW. W tym przypadku muszę przyznać się do błędu. Pełnej informacji o jednym z Twoich szefów nie mam, a jedynie przed laty jakoś zagnieździła się ta informacja w mojej pamięci. Skoro twierdzisz że jest inaczej to nie mam żadnych podstaw aby Ci nie wierzyć. Posypuję zatem głowę popiołem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: behemot Re: czesciowe IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 19.03.04, 14:04 nie mam szefa, firmę prowadzę Nie dostrzegasz, ze nie interesują mnie ludzie, tylko sprawy. Wisi mi, kto jest w ratuszu - interesuje mnie co robi. > > 2) o 'niszczeniu' szkoły. Ani budynek nie został 'zniszczony', ani ekipa nauczycielska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mlody Re: czesciowe IP: *.kielce.net.pl 19.03.04, 14:35 > nie mam szefa, firmę prowadzę To że jesteś swoim własnym pracodawcą nie zmienia faktu, że Twoje wypowiedzi sugerują inspirację płynącą z magistratu. > Nie dostrzegasz, ze nie interesują mnie ludzie, tylko sprawy. Wisi mi, kto jest w ratuszu - interesuje mnie co robi. Jak wyżej. Nie raz nie dwa wypominano Ci wazeliniarstwo wobec WELa i jego przybocznych. Nie wypowiedziałeś się nigdy krytycznie nawet o ewidentnych głupotach lub "nieuczciwościach" - takich jak np ostatnio wywleczone kombinacje Tomali przy dyplomowaniu. > Ani budynek nie został 'zniszczony', ani ekipa nauczycielska. Czy np. zabronienie w ubiegłym roku szkolnym przez Syguta prowadzenia naboru do klas 0 w SP13 nie jest jej niszczeniem? Było to działanie obliczone na zmniejszenie ilości dzieci uczących się w tej szkole, aby można było zrealizować to co publicznie oświadczył "Ja 30 szkół zlikwidowałem i ta też zlikwiduję". Czy straszenie nauczycieli, że jak nie uciszą protestujących rodziców to ich pozwalnia nie jest niszczeniem kadry (wg. mnie jest przede wszystkim zastraszaniem, ale też i niszczeniem). Czy przeniesienie dzieci z lepszego budynku do gorszego nie jest niszczeniem szkoły. Nagła wolta i odmowa przeniesienia mozaiki co wczesniej obiecywał nie jest co prawda niszczeniem ale zwyczajną arogancją bezczelnego urzędasa. Odpowiedz Link Zgłoś
jajur To już legalne? 19.03.04, 09:20 Będą kontrolować kawiarnie, w których pali się trawkę i podaje alkohol nieletnim :) To naprawdę zdecydowane działania. Które to kawiarnie? Odpowiedz Link Zgłoś
jajur Absolutny priorytet 19.03.04, 09:32 Walka z przestępczością nieletnich będzie absolutnym priorytetem. Chyba nie będzie to trudne zadania. Wystarczy utrzymać to, co jest, dodatkowo odebrać zasiłki, zaapelować do ludzi dobrej woli o zaprzestanie wspomagania, do pracodawców o całkowite zaprzestanie wypłacania jałmużny zwanej wynagrodzeniem, a margines zdechnie z głodu. Odpowiedz Link Zgłoś
jajur Obyczaje Pani Radnej 19.03.04, 09:37 No, nie spodziewałem się. Pani Radna Obara wyjawiła, że: Takie mamy obyczaje, że wielu rodziców czeka na soboty i niedziele, aby wypić flaszkę ze znajomymi. A czy na sesje RM Pani Radna także wpada w stanie wskazującym? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: behemot Re: Obyczaje Pani Radnej IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 19.03.04, 13:58 Pani Obara jest akurat osobą bystrą i konkretną. Jest przewodniczącą komisji i uważam, że dobrze się spisuje. Wolałbym, gdyby to właśnie ona zajmowała stanowisko Syguta ...mimo, że jest działaczką PZPR. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mlody Re: Obyczaje Pani Radnej IP: *.kielce.net.pl 19.03.04, 14:49 >mimo, że jest działaczką PZPR już nie ma, więc raczej chyba byłą działaczką. To że ktoś należał kiedyś do PZPR czy obecnie należy do SLD nie jest wyznacznikiem tego czy jest to osoba mądra, czy głupia, ucziwa czy kręt. Ale dla pretorianina WELa czyli Kozy jest to najważniejszy element oceny. Akurat wspomniana tu Pani Obara ma więcej rozumu niż całe to prezydenckie barachło i pewnie dlatego nigdy prezydentem Kielc nie zostanie (a szkoda). Zaś fragment zacytowany dotyczy odpowiedzi na kretyńską wypowiedź Boguckiego. Tak zdarzają się i wśród nauczycieli czarne owce, ale on wypowiedział się w tonie "Lasecznika Złośliwego" (przypominam że był taki kretyn ministrem oświaty). Jak wie że jakiś nauczyciel pije z uczniami to niech nie klepie bzdur tylko zawiadamia natychmiast prokuratora i won z pijakiem ze szkoły. Taka wypowiedź zaś sugeruje, że nauczyciele to menele. A tak na boku. Nauczyciel w Kielcach uczy w klasie (najczęściej) ponad 30 osobowej. W szkołaj wiejskich częste sa 15 osobowe. Tu nie ma możliwości zadbać o wychowanie całej tej czeredy, bo musi 1. zrealizowac program 2. naciskany przez dyrektora naciskac na rodziców aby pomagali przy remontach szkoły 3. pilnować aby sobie dzieciaki na przerwach łbów nie pourywały A w domu rodzic mający znacznie mniej dzieci do nadzoru olewa kontakt ze swoją pociechą i stwierdza, że to szkoła powinna wychować. Bzdura. Dom rodzinny wychowuje, a szkoła powinna mu pomódz. W Kielcach zaś przy takim wiceprezydencie szkoła nie ma możliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mlody Obyczaje Pana Radnego IP: *.kielce.net.pl 19.03.04, 15:01 Sprawdziłem właśnie z jakiej paczki jest ten Bogucki. No i niestety znowu: Tomasz Bogucki radny z listy Porozumienia Samorządowego - Wojciech Lubawski Nic dodac nic ująć. Odpowiedz Link Zgłoś
jajur Pomysł Jacka Wołowca 19.03.04, 09:45 Niezły jest pomysł Jacka Wołowca. Da zarobić kolegom, nauczycielom WF. Oni są pełni poświęcenia, a poza tym to kulturalni abstynenci. Przy okazji może się uda wychować mistrzów. Szczególnie w dyscyplinach wymagających wysokich skoków. Jak człowiek głodny, to lżejszy i skoczy wyżej. Pewny kandydat do kadry. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Najarany Re: Komisja edukacji o bezpieczeństwie wśród niel IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 19.03.04, 10:14 Tak jest, otwórzmy sale na weekendy to dres z blokersem przyjdą się wyżyć na piłce lub sztandze, by przez resztę tygodnia robić staruszce zakupy i przeprowadzać ją przez ulicę. Ja mam pomysł aby otworzyć dla nich specjalne lokale, gdzie będą mogli spotkać się z ziomalami, wymienić kradzioną komórkę zaplanować jakąś kradzież czy wymuszenie. Dodatkowo mogliby tam zapić się lub zajarać na śmierć. A gdzie efekt wychowawczy? Jest, murowany. Nauczycielka miast przynudzać na lekcji wychowawczej o szkodliwości palenia tytoniu, picia alkoholu, miast ostrzegać uczniów przed nawiązywaniem kontaktów ze światem przestępczym, mogłaby klasę przyprowadzić na kwadrans do takiego przybytku, by dzieci mogłyby później wyciągać sensowne wnioski na przyszłość. Myślę, że udostępnianie młodocianym przestępcom lub kandydatom na nich miejskich i szkolnych sal sportowych jest nie fair w stosunku do młodzieży ze szkolnych klubów sportowych, którym każe się za wynajem płacić spore pieniądze. Dres już wie, że komórki się nie kupuje tylko się ją rabuje młodszemu i słabszemu. Teraz się jeszcze dowie, że jego zachowanie zostanie prze Miasto uhonorowane wolnym wstępem do hali sportowej, a jeśli mu będzie mało, to Miasto kupi mu później bilet do kina lub postawi setkę w barze. A może władze wystawią specjalne puszki, do których kielcznie wrzucaliby datki, coby młodociani gangsterzy mieli kaskę na łatwe życie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: behemot Re: Komisja edukacji o bezpieczeństwie wśród niel IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 19.03.04, 10:40 Na narzekaniu i złośliwościach zna sie każdy ale pomysłu, co zrobic, żeby było lepiej, to ja w Twoim wypracowaniu nie widzę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Najarany Re: Komisja edukacji o bezpieczeństwie wśród niel IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 19.03.04, 10:55 To idź do lekarza od oczu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mlody lepszy rydz niz nic IP: *.kielce.net.pl 19.03.04, 11:13 Można sobie siedzieć i narzekać na bandydtyzm, ale ta inicjatywa jest sensowna, czego dowodzą doświadczenia wielu państw mających identyczny problem. Szczególnie doświadczenia ze slumsów w USA. Sport to danie szansy na cywilizowane życie. Nawet gdyby jeden potencjalny bandyta został skierowany na pozytywny dla zdrowego społeczeństwa rozwój, to i tak warto to realizować. Problemem tylko jest jak zwykle kasa. No i oczywiście jeśli Blackmail będzie to nadzorował to czarno to widzę. On potrafi niszczyć. Z działań innych jeszcze potrafi jedynie uświetniać, przecinać wstęgi itp. Ale pomimo to trzeba ten pomysł (wcale nie oryginalny) realizować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Najarany Re: lepszy rydz niz nic IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 19.03.04, 11:32 Głupi i szkodliwy pomysł. To informacja dla chuliganów; bijcie i rabujcie, a nagroda czeka na Was. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mlody Re: lepszy rydz niz nic IP: *.kielce.net.pl 19.03.04, 11:42 Niezupełnie. To raczej próba zajęcia dzieciaków jeszcze nie zdegenerowanych, aby nie zasiliły szeregów bandziorki. Aby nie miały na to czasu, bo będą robić coś interesującego. Zwróć uwagę, że wiele wymuszeń, pobić drobnych kradzieży to nie robota mafii tylko nudzących się bachorów, których rodzice są albo tak zajęci swoimi sprawami, że nie interesują się swoją progeniturą, albo są typami aspołecznymi. Potomkowie tych drugich są trudniejsi do zresocjalizowania, ale też jest to mozliwe. Jak już ktos wszedł na drogę stałego bandytyzmu to nie łudźmy się, pozostanie tam, ale ta inicjatywa może spowodować zmnieszenie stałego szerogiego napływu nowych zdemoralizowanych kadr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Najarany Re: lepszy rydz niz nic IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 19.03.04, 11:56 To skandaliczny pomysł. To dzielenie młodzieży na lepszych i gorszych. Dyrektor Szkoły Podstawowej nr 27 nie wpuszcza na zajęcia dzieci, bo klub nie opłacił w porę wynajmu sali, a młody bandzior lub kandydat na niego ma tam darmowy wjazd. Gdzie tu jest logika? Kogo popiera Sygut? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: behemot Re: lepszy rydz niz nic IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 19.03.04, 13:48 > Szkoły Podstawowej nr 27 nie wpuszcza na zajęcia dzieci, bo klub nie > opłacił w porę wynajmu sali, a młody bandzior lub kandydat na niego > ma tam darmowy wjazd. > Gdzie tu jest logika? Klub zajmujący się resocjalizacją (czy profilaktyką) dostaje od miasta dotację. Z tej dotacji opłaca salę gimnastyczną. Z punktu widzenia 'dziecka' zajęcia w klubie są bezpłatne. Z punktu widzenia 'bandyty' też. Znacznie taniej jest zapłacić za salę niż potem za: - leczenie uzależnień, - leczenie chirurgiczne i psychiczne skutków pobić czy wymuszeń, - akty wandalizmu 'na bańce', - inne wyskoki marginesu z aktami przemocy w rodzinie włącznie. Sala gimnastyczna i parę piłek wychodzi zdecydowanie taniej niż tolerowanie patologi społecznych ...choć wydaje się, że lepiej nie dać nic na sport, niech dziecko samo sobie zorganizuje czas, a jak kupi paczkę papierosów i winko, to jeszcze do miasta z podatków coś kapnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mlody Re: lepszy rydz niz nic IP: *.kielce.net.pl 19.03.04, 14:05 Jeszcze co prawda po stronie kosztów jest wynagrodzenie opiekunów-trenerów (najlepiej aby mieli jeszcze przygotowanie pedagogiczne). Ale to i tak pestka w porównaniu z potencjalnymi korzysciami społeczno- wychowawczymi. Po stronie zysków jest jeszne np. mniejszy koszt leczenia. Zauważ że nie tylko leczy się pobitych, ale na koszt podatników leczy się meneli z marskości wątroby. Narkomanów również leczy się na nasz koszt. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Najarany Pomieszanie z poplątaniem czyli sposób na sport dz IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 19.03.04, 14:59 ieci i młodziezy by Behemot and Sygut. Synu, nie masz tyle kaski co inni, nie masz pomysłu na życie, rodzice się Tobą nie interesują, wystajesz pod klatką, plujesz i boisz się, że się odwodnisz? Jeśli tak jest, to mamy dla Ciebie prostą receptę na tę beznadzieję! Otóż, wychodzisz na miasto, walisz w nos pierwszego napotkanego małolata, bierzesz komórę i adidasy, sprzedajesz fanty paserowi, a Miasto kieruje Cię w nagrodę, w ramach programu resocjalizacji, na naukę pływania, koszykówkę lub szachy. Najlepsi mają szansę reprezentować Województwo Świętokrzyskie na Ogólnopolskich Igrzyskach Dobrej Woli i Miłosierdzia dla Takich Jak Ty. Nie zastanawiaj się dłużej, ilość głupich małolatów i komórek ograniczona! Czy pijanego koszykarza Lafarge Nida Gips, który kilkanascie dni temu szarpał się z taksówkarzem, też resocjalizowano przez sport? Jeśli tak, to bez wątpienia, ten program spełni, stawiane przed nim cele. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nie ten BBB Re: Komisja edukacji o bezpieczeństwie wśród niel IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 19.03.04, 15:55 ciekawie czyta się Państwa opinie,czy jednak bieżecie pod uwagę,że miasto zatrudnia X specjalistów-pedagogów w szkołach;X specjalistów w opiece społecznej;X specjalistów w policji;X specjalistów w sądach. Do tego dochodzą chyba wysokiej klasy specjaliści w Kuratorium igdzie tam jeszcze.Czy ktoś ich kiedyś rozliczył z tego co robią? Czy pomyśleli oni nad wspólną polityką miasta w tej dziedzinie? czy określili wspólne zadania, procedury,standardy itp? Nie słyszałam o niczym podobnym.Dużo mówiło się o "niby programie"świetlic plus, ale to chyba nie to.Myślę że trzeba ruszyć to towarzystwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BBB Zdzicho wychowawca IP: *.wl.kielce.octava.net.pl 19.03.04, 20:28 Czy znany z pewnością Panu Wołowcowi Zdzisław W., przesławny w Kielcach, jeszcze chyba czynny Nauczyciel, jest przewidziany jako prowadzący zajęcia sportowe? Czy Pan Wołowiec biesiadował z Panem Zdzichem? Czy Pan Sygut biesiadował z Panem Zdzichem? Czy Pan Tomala biesiadował z Panem Zdzichem? Czy Pani Obara zna Pana Zdzicha i czy z Nim biesiadowała? Czy Pan Zdzicho nadal smoli w szkole? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Plusiczek Re: Komisja edukacji o bezpieczeństwie wśród niel IP: *.visp.energis.pl 20.03.04, 13:34 Panie Prezydencie Sygut!!! Dlaczego pozwala pan na to, aby doskonały program "Szkoła-Rodina-Środowisko" był zaniedbywany. Dlaczego młodociany zastępca Tomali - dyskryminuje to uznawane w całej Polsce arcydzieło, bedące autorskim dziełem chyba najbardziej twórczego pracownika Urzędu, tak bardzo przez pana zdegradowanego. Jak pan może nie korzystać z doświadczenia (wieloletniego) tej pani, tylko polegać na obiegowych opiniach. Proszę zakazać dotykania się do "Świetlic Plus", zastępcom Tomali!! Proszę wreszcie docenić i awansować autorkę tego uznanego programu. Nawet prawicowi radni uważają, że ktoś, kto napisał jednoosobowo taki znakomity program, powiniem być przynajmniej wiceszefem wydziału edukacji. Proszę to wziąć sobie do serca, panie prwzydencie Sygut. Odpowiedz Link Zgłoś
kielcz Re: Komisja edukacji o bezpieczeństwie wśród niel 21.03.04, 13:01 Problemy z młodzieżą biorą sie z sytuacji społecznej, poczucia beznadziejności, atomizacji społeczeństwa i generalnie z poczucia jakiegoś odrzucenia przezo społeczeństwo, które tak naprawde nie wie co z młodzieżą "zrobić". Nie rozwiązą tego żadne póolsrodki, ani sale gimnastyczne (popatrzcie na USA czy pomyślcie dlaczego problem nie znika latem, kiedy mozna uprawiac sport na świeżym powietrzu bez specjalnego sprzetu czy sal) ani streetworkerzy (co bedą mieli do powiedzenia tym chłopakom czy dziewczynom? Że jutro bedzie lepiej? Że dostana robote, a ojciec nie bedzie kłócił sie z matka?). To sa problemy dotykające wiekszość współczesnych społeczeństw i prostych rad nie ma. Gdyby były, to pewnie by je ktos znalazł. Odpowiedz Link Zgłoś