Dodaj do ulubionych

Naukowiec z UJK: Teatr Kubuś potrzebuje skrzydeł

20.08.11, 22:15
To nieprawdopodobne, że ktoś zwrócił na to uwagę. Nie będę się odnosił do poszczególnych wątków, bo z większością się zgadzam. Dodam tylko : fantastyczny budynek teatru lalek w Toruniu (perełka!), znany mi z Warszawskich Spotkań Teatralnych białostocki teatr lalek (co za repertuar!), ośrodki teatralne u zachodnich i południowych sąsiadów Polski itd.,itp ........... szkoda gadać.
Niech zarządcy miasta dadzą dzieciom i dorosłym w Kielcach profesjonalną, prężną i dofinansowaną drugą (obok teatru im. S. Żeromskiego) scenę w Kielcach. I, broń Boże, niech nie zmuszają dzieci by musiały chodzić do tego ponurego zamku krzyżackiego (KCK). KCK jest smutne, brzydkie i chyba zarządzane "po kielecku". Jeśli "Kubusiowi" potrzeba skrzydeł, to tam raczej wpadnie w katakumby....................
Obserwuj wątek
    • Gość: lola Pani Marzena na prezydenta !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.11, 22:33
      Jasne! Z tak jasnymi wywodami zasługuje na to, natomiast prezio do odwołania.Jego wice od spraw kutlury takze !
      Dośc idiotycznych decyzji i pomysłow magistrackich !
      • jurek_inw Re: Pani Marzena na prezydenta !! 20.08.11, 23:45
        Artykul jest bardzo trafny, ale zastanawia mnie jedno: jak osoba z tytulem dra moze miec w glowie tak idiotyczne pomysly jak umieszczenie teatru w galerii handlowej? To jest szok. Niedlugo cale miasto przeniesiemy do galerii i bedziemy uczyc dzieci stylu zycia w komercyjnym bunkrze. Miejsce dla takich instytucji jest w scislym srodmiesciu. Dzialka kolo BWA przy Lesnej wydaje sie calkiem sensowna lokalizacja i moze nowe wladze zorganizuja miedzynarodowy konkurs na nowa, profesjonalna i samodzielna siedzibe teatru dla dzieci, bo teraz jak zwykle robi sie na odwal sie.
        • Gość: n Re: Pani Marzena na prezydenta !! IP: *.ip.netia.com.pl 21.08.11, 00:35
          Brawo!!! w końcu ktoś zwrócił uwagę na REALNY problem tego miasta. Szkoda, że nasi włodarze mają unikatowy kontakt z realnym życiem i niestety blade pojęcie o potrzebach mieszkańców.
        • Gość: Marzena Re: Pani Marzena na prezydenta !! IP: *.dynamic.chello.pl 21.08.11, 00:36
          Panie Jurku,
          Chcę zwrócić uwagę, że najnowsza galeria powstaje w ścisłym w centrum miasta. Jeśli Pan tego nie zauważył, to może powinien Pan dokładniej przeczytać informacje zamieszczane na swoim portalu (pozwalam sobie na złośliwość, nie rozpoznał Pan bowiem właściwie mojej intencji, a już Pan ocenia pomysł jako idiotyczny). Teatr musi funkcjonować w centrum, tam, gdzie łatwo dotrzeć. Jeśli miasto nie ma dla Kubusia odpowiedniego budynku (nie umiem odpowiedzieć, jaki był powód niestarania się o środku UE, by zbudować nową siedzibę), to może warto rozważyć i takie rozwiązanie?
          Czy Pan sobie tego życzy, czy nie, życie zaczyna się koncentrować wokół centrów handlowych. A edukację można prowadzić wszędzie. Zwłaszcza tam, gdzie przychodzą ludzie.
          W kwestiach działek w Kielcach orientuje się Pan pewnie lepiej niż ja. Może ma Pan jeszcze jakieś propozycje?

• Gość: n Re: Pani Marzena na prezydenta !! IP: *.ip.netia.com.pl 21.08.11, 00:57
            Pani Marzeno, gratuluję odwagi i determinacji!!!! Pozostaje mi tylko ubolewać, że takich ludzi jak Pani w Kielcach jak na lekarstwo...
            • Gość: puchatek Re: Pani Marzena na prezydenta !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.11, 09:14
              Dwie pełne kadencje i prawie rok kolejnej (TRZECIEJ) urzędowania prezydenta. Przez 9 lat nie udało się uporządkować spraw własności budynku, w którym mieści się "Kubuś"?
              • Gość: lalka Re: Pani Marzena na prezydenta !! IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 21.08.11, 12:19
                Wracam do pomysłu budynku kina Moskwa teatr z kinem jest do pogodzenia.Ok.10000 dzieci ogląda spektakle teatru w miesiącu ilu widzów ma kino Moskwa?
            • Gość: Marzena Re: Pani Marzena na prezydenta !! IP: *.dynamic.chello.pl 21.08.11, 09:22
              Dziękuję:). Zapewniam, że jest nas więcej:).

Sprawa Teatru Kubuś powinna zainteresować przede wszystkim kielczan, ale nie tylko, Teatr ciągle przecież prowadzi działalność objazdową i odwiedza wiele świętokrzyskich miejscowości - tak jak w swoich początkach.
              Dla kogo stała scena dla Kubusia powinna być niezwykle ważna? Myślę, że dla byłych dzieci (do których się zaliczam, we wspomnieniach mam lalkowe przedstawienia i wiem, że je uwielbiałam), dla obecnych dzieci (z przyczyn naturalnych), dla rodziców, dziadków, ciotek, wujków itd., którym zależy na dzieciach, na tym, by we właściwy sposób odbierały świat, by wiedziały, jaka jest różnica między dobrem i złem, by wiedziały, jak posługiwać się słowem, by szły przez życie z potrzebą obcowania z pięknem, dobrem, prawdą. Tego właśnie uczymy się przez kontakt z bajką, baśnią... ze sztuką. Mam nadzieję, że władze miasta to rozumieją.

Pozdrawiam serdecznie i jeszcze raz dziękuję za komentarz(e).
          • jurek_inw Re: Pani Marzena na prezydenta !! 21.08.11, 17:19
            Pani Marzeno,
            tworzac miasto nie nalezy dostosowywac sie do chwilowych trendow, a przede wszystkim im ulegac, jezeli wplywaja malo korzystnie na to, co cenne, czyli serce Kielc. Nie mozna na to patrzec w ten sposob, ze skoro zycie koncentruje sie w galerii handlowej, to przenosimy wszystkie funkcje wlasnie do niej. Nie na tym polega rozwoj, szczegolnie osob, ktore posiadaja wiedze na temat kreowania miast w zachodniej Europie (tej wiedzy u nas brakuje). Miasto powinno robic wszystko, by scisle srodmiescie bylo konkurencyjne, szczegolnie, ze najnowsze informacje pokazuja, ze klienci odchodza od duzych galerii na rzecz mniejszych punktow tzw. street mall, oczywiscie u nas ten proces bedzie postepowalo wolniej, proporcjonalnie do rozwoju wobec wiekszych miast, ale przyjdzie czas... Gdybysmy decydowali takimi argumentami, to musielibysmy dostosowac miasto do samochodow, bo wszyscy jezdza itp. Nie tedy droga, zdecydowanie.

Dzialek na pewno jest wiecej, ale miasto sukcesywnie sie ich pozbywa, wiec im szybciej pojawia sie jakies pozytywne sygnaly dot. nowej siedziby, tym lepiej, ale odnosze wrazenie, ze w tej kadencji zbyt wiele sie nie zrobi, choc moze silne oddolne spoleczne uderzenie da do myslenia, ze mamy wartosc, ktora dzisiaj spycha sie na łaskę KCK.
            • Gość: juzsietakdluzejnie Re: Pani Marzena na prezydenta !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.11, 18:12
              Zdecydowanie tak - żadnej siedziby w galerii handlowej ! To by dopiero namieszało dzieciom w głowach... Trzeba dzieci od tego koszmarnego nawyku (sobota z dziećmi w Galerii) odciągać, a one niech odciągają od tego rodziców. To już lepiej postawić Kubusia w lesie .... natura, świergot ptaków; i tak przecież nie przychodzą do teatru same tylko przywożą je rodzice albo szkoła czy przedszkole....
            • Gość: Marzena Re: Pani Marzena na prezydenta !! IP: *.dynamic.chello.pl 21.08.11, 18:59
              Panie Jurku,
              Doprawdy nie wiem, dlaczego widzi Pan w moim tekście tylko jeden pomysł. Ja się nie upieram, raczej inicjuję dyskusję nad problemami ważnej w naszym mieście instytucji, nad jej przyszłością. Martwi mnie, że obecne zlekceważenie potrzeb Teatru Kubuś pozbawi nas wkrótce jednej z możliwości pozytywnego oddziaływania na dzieci. To teatr uczy wrażliwości, to on otwiera na świat i powoduje, że mamy potrzebę obcowania z pięknem w życiu dorosłym. To on pokazuje rolę gestu, on pozwala dziecku uczestniczyć w zbiorowym świecie wyobraźni. Gra komputerowa na pewno nie zastąpi spektaklu teatralnego obserwowanego przez dziecko "na żywo", przedstawienia doświadczanego niemal wszystkimi zmysłami.
              Rozumiem Pana obiekcje (część z nich podzielam), obawiam się jednak, że pewnych przemian świadomościowych nie powstrzymamy. Proszę zerknąć na ranking najczęściej czytanych tekstów kieleckiego wydania "Gazety Wyborczej". W czołówce znajdują się artykuły związane z galeriami... tym ludzie żyją. Był już Pan w Galerii Echo? Ciekawa jestem, ilu kielczan (i Kielczan) spędziło tam weekend... Ja po prostu wiem, że prędzej czy później ktoś ten pomysł zrealizuje (kina już tam są i Panu zapewne nie przeszkadzają). Może to moja wizja?:P
              A serio: myślę, że skazywanie Teatru o takich osiągnięciach, dorobku i MARCE na wegetowanie kątem w KCK to kompromitacja nie tylko dla władz Kielc, ale i dla nas, obywateli tego miasta, którzy na to pozwalają. Mam nadzieję, że Pan Prezydent Lubawski znajdzie 5 minut, by chociaż trochę o Kubusiu pomyśleć i znaleźć rozwiązanie, które będzie satysfakcjonowało wszystkich.
              Pozdrawiam, Marzena Marczewska

• Gość: szansa Coś tu smierdzi.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.11, 16:58
                przytoczę dowcip o mechaniżmie komunizowania :
                Wróbel krowie pod ogon zalatywał;
                aliści go przysrała.
                Miast siedzieć cicho,
                cierpliwie refleksję - w cieple - czynić : co poczać ?
                szaMOTAĆ SIĘ ZACZĄŁ I ĆWIERKAĆ !

A kot , co był nadszedl,
                z gówna mu pomógł sie wygrzebać;
                i pozarł go rychło.

morał:
                Nie kazdy przyjaciel , co z gowna chce Cie wygrzebać.

Wzwod Pani MarcZewskiej , na temat sztuacji Kubusia, jego chlubnej roli w ksztaltowaniu mlodego czlowieka , dla jego wyborow ,postaw, ku hierarchii wartosci..., ku temu co dobre i piekne, madre i szlachetne .....i czyhajcym KCK !!!
                W zamian co ?
                RZut Kubusiem W paszcze GALERII!!!

O czasy!
                O obyczaje!
                • Gość: Filuś Re: Coś tu smierdzi.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.11, 18:21
                  Jak nic, artykuł smierdzi sponsoringiem Galerii Korona!
                • Gość: Marzena Proszę o uwagi merytoryczne IP: *.dynamic.chello.pl 22.08.11, 20:49
                  Nie bardzo wiem, o co Panu chodzi. Jak powiedziałam, jest to jedna z wielu możliwości. W drugim wątku dyskusji podano inne rozwiązania: budynek kina Moskwa (jako najlepszą opcję), BWA, Kapitulną. Nie jestem budowlańcem. Dlatego pytam.

Nie mam monopolu na mądrość, nie upieram się przy usytuowaniu teatru w pobliżu galerii, liczy się dla mnie każdy głos, oby merytoryczny.
                  Pozdrawiam, MM
        • Gość: Marek Re: Pani Marzena na prezydenta !! IP: *.xdsl.centertel.pl 21.08.11, 11:49
          Jeśli prezydent Kielc nie rozumie czym jest teatr KUBUŚ i w ogóle nie rozumie sztuki to nic na to nie poradzimy. Szukajmy wsparcia u ludzi nie pozbawionych wrażliwości, albo u polityków - Ci przecież starują w wyborach do parlamentu:))
          Nawiasem mówiąc, człowieka wielkiego formatu, jakim był ŚP Przemysław GOSIEWSKI, którego tak często spotykaliśmy w naszym kieleckim teatrze, nikt na obecną chwilę nie jest wstanie zastąpić. On by nie dopuścił do cofania się w rozwoju kulturalnym i rozwoju w ogóle Kielc i całego naszego regionu.
          Dobrze, że autorka artykułu podjęła temat. Są jednak ludzie, którzy nie godzą się z unicestwianiem teatru KUBUŚ - bo do tego prowadzi koncepcja przeniesienia teatru do KCK
      • Gość: teatroman Re: Pani Marzena na prezydenta !! IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 21.08.11, 09:34
        Pomysł z KCK jest ułomny Chodzi chyba tylko o finanse dla KCKu .Zapytajcie filharmoników czemu uciekli .Trzech dyrektorów w jednym budynku?
        • Gość: Bartek Re: Pani Marzena na prezydenta !! IP: *.xdsl.centertel.pl 21.08.11, 11:30
          Plan przeniesienia KUBUSIA do KCK jest - niestety - potwierdzeniem zaściankowości i jedynie potwierdzeniem, że ludzie zarządzający miastem Kielce mają mentalność ludzi gminu. Dlaczego? Patrz przykład Pacanowa. Mimo że gmina, to potrafili zrealizować projekt pod nazwą Europejskie Centrum Bajki. I zaczęli od zera! A Kielce mają przecież bogaty dorobek artystyczny Teatru KUBUŚ. Nie tylko chlebem - panowie urzędnicy - się żyje.
        • Gość: panpikuś Re: Pani Marzena na prezydenta !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.11, 13:05
          Rozpoczęcie budowy nowej siedziby dla "Kubusia" z tego co słychać i widać, w najbliższym czasie nie wchodzi w grę. Zaniedbanie, a może zaniechanie (?) możliwości pozyskania - dla rozwiązania problemów lokalowych Teatru - środków unijnych, godne potępienia. I nie jest to wyłącznie grzech pani I. Dragan ( niech się uderzą w piersi i prezydent, i radni , i urzędnicy z wydziału kultury UM). Wyłącznym grzechem natomiast, decydentów z Ratusza jest pomysł z przeprowadzką do KCK ( podobnie jak "teatroman" myślę, że to m. innymi o ratowanie finansów p. Kuszatl tutaj chodzi). Optowałbym za adaptacją budynku przy Leśnej, który opuści Galeria BWA. Magistrat ma już wprawdzie wobec tego budynku własne plany, ale póki co, może warto usiąść i zacząć rozmawiać o rozbudowie, przebudowie (lokalizacja idealna, kubatura chyba za mała) rozejrzeć się jeszcze tu i ówdzie, zachęcić obywateli do wskazywania innych miejsc na nową siedzibę Teatru. Dzieci i ... głosu ( jak mówi porzekadło) nie mają, ale w ich imieniu, także w swoim własnym interesie mówmy - my. Zabawmy się z pożytkiem w "burzę mózgów", pokażmy ( to dobra okazja) własne pomysły obywatelskie; przestańmy udawać , że inicjatywa i decyzje władzy (nie tylko odnośnie problemu j.w) są "cacy", a tylko po kątach szeptać, że "be" . Cisza i milczenie w tej sprawie to nasza nieobecność.
          Nieobecni nie mają racji.
          • Gość: teatroman Re: Pani Marzena na prezydenta !! IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 21.08.11, 15:36
            Zostawmy Panią Irenę .Kwiaty i na spacery z psem.35 lat zaniechań wystarczy.
        • Gość: teatrałka Re: Pani Marzena na prezydenta !! IP: *.kielce.vectranet.pl 21.08.11, 13:37
          Chodzi także o to, aby w KCK po odejściu filharmonii coś się działo, bo na razie to wielka jak ten koszmarny budynek bryndza! Po wyprowadzce filharmonii wyjdzie szydło z worka, że największa instytucja kulturalna miasta nie robi nic albo prawie nic. Nawet scenę letnią w tym roku zlikwidowali. A tak będzie Kubuś, spektakle 6 razy w tygodniu i będzie się wydawało, że wszystko jest ok.
          • Gość: pamiętliwa Re: Pani Marzena na prezydenta !! IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 12.12.11, 12:00
            Czytajmy
    • Gość: Anna Re: Naukowiec z UJK: Teatr Kubuś potrzebuje skrzy IP: *.xdsl.centertel.pl 21.08.11, 12:29
      fatalna decyzja przeniesienia Teatru KUBUŚ do KCK. Teatr ten zasługuje swoimi dokonaniami, ale także potrzebami środowiska, by funkcjonować w pełni autonomicznie
      • Gość: kielczanin Re: Naukowiec z UJK: Teatr Kubuś potrzebuje skrzy IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 21.08.11, 12:43
        Za czasów tzw.komuny kiedy powstał KCK był pomysł przeniesienia tam Teatru st.Żeromskiego na szczęście pomysł upadł.W tym molochu brak klimatu dla teatr.akustyka na małej scenie fatalna ,dzieci na balkonie będą zaglądać za dekoracje .a i o wypadek łatwo.
        • Gość: teatrałka Re: Naukowiec z UJK: Teatr Kubuś potrzebuje skrzy IP: *.kielce.vectranet.pl 21.08.11, 13:41
          Pomysł upadł, bo z tego co pamiętam, dyrektor Szczerski się na to nie zgodził i to jedna z jego niewielu trafnych decyzji. Pamiętajmy, że decyzja o przeprowadzce Kubusia zapadła w momencie, gdy teatr praktycznie nie ma już dyrektora. Może nowa władza - o ile już nie jest jasne, kto nim zostanie - się na to nie zgodzi? Bo obstawiam, że pan Predygier pomysłowi przyklaśnie, bo stołek jest ważniejszy niż dobro teatru.
          • Gość: bzyk Re: Naukowiec z UJK: Teatr Kubuś potrzebuje skrzy IP: *.dynamic.chello.pl 21.08.11, 14:23
            Ma być przecież konkurs? Czy to znaczy, że znowu wiadomo kto wygra?
            • Gość: muzyk Re: Naukowiec z UJK: Teatr Kubuś potrzebuje skrzy IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 21.08.11, 15:31
              KCK Kieleckie Centrum Katarynki bo to tradycja Świętokrzyska.
            • Gość: teatrałka Re: Naukowiec z UJK: Teatr Kubuś potrzebuje skrzy IP: *.kielce.vectranet.pl 21.08.11, 23:38
              Konkurs jest już prawie od miesiąca, ale ogłoszenia nawet w BIP-ie urząd miasta nie zamieścił...
          • Gość: aktor Re: Naukowiec z UJK: Teatr Kubuś potrzebuje skrzy IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 21.08.11, 15:45
            Dyr.Szczerski zawsze miał dobro teatru na pierwszym planie i walczy o ten piękny budynek .Pan Sygut nazywa w radio aktorów zainteresowanych przyszłością Kubusia BUNTOWNIKAMI!
            • Gość: znawca Re: Naukowiec z UJK: Teatr Kubuś potrzebuje skrzy IP: *.dynamic.chello.pl 21.08.11, 16:41
              Dziękuję za artykuł!
              Zmusza do myślenia i do komentowania chorych pomysłów władzuchny! A zwłaszcza 'wzji' i halucynacji tego jednego.....
              Pomysł z BWA chyba trudny do adaptacji. Wydaje sie, ze ciekawszym rozwiązaniem jest budynek po przedszkolu tuz za placem Artystów.Dojazd dobry, wnętrza do zaadoptowania na scenę i pomieszczenia techniczne, otoczenie fajne na happeningi typu światło-dźwięk i plenerowe spektakle...No i warto pamiętać o tym architekcie (E.Muczko), który tak genialnie kolorystycznie zaprojektował widownię....Ale to już było!
              Teraz -jeśli władzuchna wsadzi "KUBUSIA' do KCK to straci dzieciaki, edukację artystyczną, dorobek twórczy i....nareperuje reputacje Kusztalowej i spółki z Knapem....Chore to wszystko. Może czas zacząć leczyć takie wizje u psychiatrów? Zwłaszcza, ze ten wspomniany budynek ma być ( nie wiadomo czy JUŻ nie zapadły decyzje) hotelikiem-ekskluzywem dla strych ramoli 'artystów' lub po prostu artystycznym burdelem. Ot, życie w Kielcówku......
              • Gość: panpikuś Re: Naukowiec z UJK: Teatr Kubuś potrzebuje skrzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.11, 20:18
                Warte przemyślenia, tyle że wizje magistratu są inne :"Władze miasta zdecydowały - w budynku dawnego przedszkola przy ul. Kapitulnej będzie Biuro Wystaw Artystycznych, przeniesione z ul. Leśnej. A dawne BWA zostanie zaoferowane prywatnym inwestorom, ale na działalność artystyczną" ... co ma nastąpić... "w połowie przyszłego roku..." ( konferencja prasowa prezydenta 27.07.br. )
                kielce.gazeta.pl/kielce/1,47262,10014780,BWA_przeniesie_sie_na_Kapitulna__po_przedszkolu.html
                • jurek_inw Re: Naukowiec z UJK: Teatr Kubuś potrzebuje skrzy 21.08.11, 20:36
                  Absolutnie tak nie jest, napisalem: artykul bardzo trafny! I niech to bedzie tematem wiodacym, kwestie nieszczesnej galerii mozna odlozyc. Miasto jest wlasnie od tego, by takim zakusom jak wynoszenie kultury do miejsc niepozadanych blokowac, tworzac odpowiednie warunki. W przypadku Kubusia, widze, ze znaczna czesc piszacych traktuje decyzje miasta jako dzialanie na odwal sie. Tylko tu mozemy siegnac do istotnego problemu, ze o miescie nie moze decydowac jeden czlowiek, bo jest Rada Miasta, ktora fakt faktem podjela temat, ale nie wierze, ze jest zadowolona z rezultatow. I tak krag zainteresowanych sie powiekszy.
            • Gość: Wieśniak Re: Naukowiec z UJK: Teatr Kubuś potrzebuje skrzy IP: *.internetunion.pl 21.08.11, 18:53
              Gwoli ścisłości dr to jeszcze nie naukowiec. Ale cóż pismakom brakuje elementarnej wiedzy.
    • sygitoyo Naukowiec z UJK: Teatr Kubuś potrzebuje skrzydeł 21.08.11, 16:30
      dlaczego utrzymujemiy za własne pieniądze tzw zarządców naszego wspólnego miasta , którzy podejmuja decyzje nie licząc sie z naszym /a więc pracodawców/ zdaniem?
      • Gość: juzsietakdluzejnie Re: Naukowiec z UJK: Teatr Kubuś potrzebuje skrzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.11, 17:34
        A tyle lat stał opuszczony budynek po WSP (wydział chemii, chyba) i straszył mieszkańców Chęcińskiej i Kaczmarka. Wyobraźcie sobie: świetna lokalizacja, duży ogród (scena plenerowa, artystycznie opracowany plac zabaw, happeningi nawet zimą.....), rzeka, alejki (może specjalny most?), park miejski niedaleko.... i Kadzielnia niedaleko, a do Sienkiewicza chyba z 800 metrów...... Nie skrzydeł potrzebuje Kubuś tylko mądrych i wrażliwych zarządców........
        • Gość: el Re: Naukowiec z UJK: Teatr Kubuś potrzebuje skrzy IP: *.dynamic.chello.pl 21.08.11, 19:12
          Echo Dnia:
          "Uniwersytet Jana Kochanowskiego wystawił na sprzedaż dawną siedzibę Instytutu Chemii przy ulicy Chęcińskiej 5 w Kielcach. Cena wywoławcza całej nieruchomości to prawie 10 milionów złotych.
          W budynku przed przeprowadzką do nowej siedziby znajdował się Instytut Chemii. Uczelnia chciała oddać gmach miastu, a w zamian otrzymać inną nieruchomość.
          – Taka zamiana musiała się odbyć za pośrednictwem Skarbu Państwa, a to oznaczało dla uczelni konieczność zapłaty podatku VAT. Uczelnia nie zgodziła się na to i do zamiany nie doszło – informuje Filip Pietrzyk, dyrektor Wydziału Gospodarki Nieruchomościami Urzędu Miasta w Kielcach."

Opis sprzedawanej nieruchomość
          W skład zbywanej nieruchomości wchodzą:
          Prawo własności zabudowanej nieruchomości o powierzchni 8 610 m2, dla której Sąd Rejonowy w Kielcach prowadzi księgę wieczystą Kw Nr KI1L/00075376/9
          Cena wywoławcza wynosi: 9 800 000,00 zł brutto (słownie: dziewięć milionów osiemset tysięcy złotych ).
          Lokalizacja i opis:

Nieruchomość zabudowana, adres: Kielce ul. Chęcińska 5, jednostka ewidencyjna: 266101_1 m. Kielce, obręb: 0016, 10116, arkusz 9, działka nr 647/4, powierzchnia całkowita: 8 610 m2 Kw Nr KI1L/00075376/9,
          sposób zagospodarowania: Bi- inne tereny zabudowane, budynki: budynki o funkcji transportu i łączności o numerach ewidencyjnych 1640 i 1641, budynek o funkcji oświaty, nauki i kultury oraz sportu o numerze ewidencyjnym 1651.

Opis budynku:
          budynek gospodarczy I o pow. użytkowej 24,00 m2 pow. zabudowy 30,00 m2 i kubaturze 81,00 m³,
          budynek gospodarczy II o pow. użytkowej 18,40 m2 pow. zabudowy 23,00 m2 i kubaturze 64,40 m³,
          budynek dydaktyczno-naukowy o pow. użytkowej 2099,00 m2 powierzchnia zabudowy 1475,00 m2 kubatura 17 000,00 m³.

Aktualne obciążenia nieruchomości:
          Nieruchomość nie jest obciążona żadnymi prawami na rzecz osób trzecich.
          Obiekty można oglądać w dniach od 1 sierpnia 2011 r. do 4 sierpnia 2011 r. oraz w dniach od 5 września 2011 r. do dnia 8 września 2011 r. po uprzednim uzgodnieniu terminu, pod numerem telefonu +41 349 7282.

www.ujk.edu.pl/checinska/index.php
        • Gość: jo Re: Naukowiec z UJK: Teatr Kubuś potrzebuje skrzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.11, 20:06
          co wy kceta o wsiowych łóconych i chłopouzndnikuf. one som mundre inacej - wsiowym pomyslunkiem.
          a od prez.denta kielca tysz ni ma cego wymagać. jest po budowlance. w czasach PRL budowlanki konczyli ci co byli zakrutcy z rozumem do ogulniaka. taka była prawda. wyznawanie wiary, ize znało sie artystuf to nie oznacza, ze jest sie humanistom. budowlaniec zostanie budowlańcem.
          acha. od kiedy pan prez.dent zamieszkał w domie, gdzie było getto zydowskie?
          • Gość: Józef Re: Naukowiec z UJK: Teatr Kubuś potrzebuje skrzy IP: *.dynamic.chello.pl 21.08.11, 23:27
            ...co za q-r-w-a wizjoner!!!!!!!!!!!!!
            Do psychiatry z takimi wizjami - jak już napisano!!!!!!!!!!
            Ludzie ratujmy KUBUSIA!
            jak go wsadzą do KCK to NIC nie zostanie z e stuki dziecięcej i dla dzieci.....
            To draństwo by było wizjonerskie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
            Zróbmy jakąś akcję!!!!!!!!!!!!!!!!!
            No, zróbmy coś!!!!!!!!!!!!!!
            • Gość: drugi Re: Naukowiec z UJK: Teatr Kubuś potrzebuje skrzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.11, 21:52
              We dwóch nie damy rady!
              • Gość: tak Re: Naukowiec z UJK: Teatr Kubuś potrzebuje skrzy IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 05.09.11, 21:44
                Z nowym dyrektorem dacie radę,chyba że to ty nim jesteś
      • Gość: szansa rządy jednostki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.11, 17:17
        A demokracja, to decyzje sterowanej ( a durnej ) większosci.
        • Gość: Lemon Re: rządy jednostki IP: *.xdsl.centertel.pl 24.08.11, 21:32
          Skoro prezydent nie jest wstanie zabezpieczyć należytych warunków teatrowi dziecięcemu to może wojewoda (-dzina) się włączy i załatwi coś u Tuska
          • Gość: Marzena Re: rządy jednostki IP: *.dynamic.chello.pl 24.08.11, 21:59
            Teatr jest miejski, za jego organizację i funkcjonowanie odpowiada prezydent, radni i dyrektor.
            Taki jest podział kompetencji.
            • Gość: xyz Re: rządy jednostki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.11, 18:48
              I na czym stanęła sprawa TLiA? Kielczanom jest ten teatr niepotrzebny?
              • Gość: obecny Re: rządy jednostki IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 27.09.11, 11:47
                bydgoszcz.gazeta.pl/bydgoszcz/1,35590,10361619,Trzy_dni_z_Bydgoskim_Kongresem_Kultury.html
                • Gość: polityk Re: rządy jednostki IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 10.10.11, 14:19
                  Gratulacje Pani Marzeno .Witam nową radną sejmiku!
                  • Gość: pytacz Re: rządy jednostki IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 27.10.11, 10:42
                    Czemu jest tak w Kielcach że jak ktoś chce coś poprawić napotyka na ścianę a odpowiedzialni się potrafią tylko obrażać i budować schody?
                    • Gość: da się Re: rządy jednostki IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 27.10.11, 12:44
                      cjg.gazeta.pl/CJG_Warszawa/1,113103,10543663,Miej_wplyw___zostan_Warszawskim_Obywatelem_Kultury.html
                      • Gość: to ja Re: rządy jednostki IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 31.10.11, 10:35
                        www.e-teatr.pl/pl/artykuly/126349.html%0A
                        • Gość: wyborca Re: rządy jednostki IP: *.dynamic.chello.pl 05.11.11, 14:45
                          www.zasp.pl/aktualnosci/glowna/prezydent-podpisal-ustawe-o-dzialalnosci-kulturalnej.html
                          • Gość: uśmichnięty Re: rządy jednostki IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 07.11.11, 09:03
                            Wszystkie środowiska kulturalne w Polsce wykazują ułomność ustawy podpisanej przez PREZYDENTA RP tylko decydujący o kulturze w Kielcach bez zastanowienia chyba złośliwie chcą wprowadzić ją w życie.
                            • Gość: kibic Re: rządy jednostki IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 08.11.11, 14:00
                              www.strefabiznesu.echodnia.eu/artykul/niesamowita-sala-widowiskowa-w-targach-kielce-zobacz-ja-pierwsze-zdjecia-71983.html
                              • Gość: zaczc Re: rządy jednostki IP: *.dynamic.chello.pl 12.11.11, 17:10
                                Jakie są decyzje NSZZ SolidaRność w Teatrze Kubuś?
                                • Gość: logiczny Re: rządy jednostki IP: *.dynamic.chello.pl 12.11.11, 18:05
                                  Solidarność powinna chyba bronić swoich pracowników i dbać o miejsca pracy. Takie połączenie, oprócz tego, że jest całkowicie bez sensu ("Mówiły jaskółki, że niedobre są spółki'), oznacza jedno: redukcje etatów. W pierwszej kolejności dotkną one pracowników administracyjnych, a potem... potem okaże się, że Teatr Lalkowy w Kielcach jest zbędny, bo marionetek u nas sporo, większość poza Teatrem, w zupełnie innym budynku (ciekawe, czy z prawami własności).
                                  Poza tym teatr jest niepotrzebny w miejscu, w którym jest taki dobry cyrk.
                                  • Gość: W.Madecki Re: rządy jednostki IP: *.dynamic.chello.pl 13.11.11, 16:49
                                    nic dodać
                                    • Gość: konkretny Re: rządy jednostki IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 14.11.11, 09:07
                                      Czy wyborcy dowiedzą się kiedyś kto jest autorem pomysłu utopienia Teatru LiA w muzeum.
                                      • Gość: kibic Re: rządy jednostki IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 14.11.11, 09:20
                                        www.e-teatr.pl/pl/artykuly/127070.html%0A
                                        • Gość: ciekawski Re: rządy jednostki IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 15.11.11, 14:29
                                          www.e-teatr.pl/pl/artykuly/127180.html%0A
                                          • Gość: czytacz Re: rządy jednostki IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 18.11.11, 09:54
                                            www.dzienniklodzki.pl/kultura/473149,lodz-projekt-budzetu-kultury-na-2012-rok,id,t.html
                                            • Gość: czytacz2 Re: rządy jednostki IP: *.dynamic.chello.pl 18.11.11, 11:08
                                              "Ponadto prawie 7,5 mln zł zapisane jest w Wieloletnim Programie Finansowym dla Łodzi na modernizację i remont siedziby łódzkiego Teatru Lalek "Arlekin". Ponad 2,5 mln zł dostanie Teatr Powszechny na dalszą budowę Małej Sceny (rok temu ponad 780 tys. zł). 280 tys. zł otrzyma Teatr Lalki i Aktora "Pinokio" na prace budowlane."
                                              • Gość: teatroman Re: rządy jednostki IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 22.11.11, 09:35
                                                www.e-teatr.pl/pl/artykuly/127682.html%0A
                                                • Gość: jeszcze Re: rządy jednostki IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 23.11.11, 10:47
                                                  www.e-teatr.pl/pl/artykuly/127709.html%0A
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka