babakielecka 02.11.11, 07:50 Zawsze myślałam, że Centrum Onkologii zatrudnia najlepszych specjalistów, a przy tym lekarzy oddanych swemu powołaniu i pacjentom. Kiedyś tak naprawdę myślałam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ninka Re: Mało zabiegów oszczędzających piersi. Gdyby l IP: *.kielce.vectranet.pl 02.11.11, 09:51 NO i MAMY " światowe centrum " Współczuję Kobiecie ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aska Re: Mało zabiegów oszczędzających piersi. Gdyby l IP: *.dynamic.chello.pl 02.11.11, 10:06 gdyby wyłuskali guzka i być może z czasem doszło do wznowy,przerzutów ,to też byś współczuła ,och jaka ty dobra! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: / Re: Mało zabiegów oszczędzających piersi. Gdyby l IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.11.11, 10:35 zwroccie uwage - ze to nadal jest ta sama sprawa - tam w ogole nie bylo raka!!!!!!!!!!!!a wywalili kobicie piers z wezlami!!!- to sie stale powtarza - moze niech lepiej przebadaja ten caly klub amazonek? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asdf Re: Mało zabiegów oszczędzających piersi. Gdyby l IP: *.dynamic.chello.pl 02.11.11, 20:09 Był rak i dwie zmiany przedrakowe - był o tym niedawno artykuł w Echu Dnia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jolanta Re: Mało zabiegów oszczędzających piersi. Gdyby l IP: *.play-internet.pl 03.11.11, 08:13 w tym problem proszę Pani że rodzaj operacji (oszczędzająca czy radykalna) nie ma żadnego wpływu na ewentualne wznowy lub przerzuty.Medycyna to wie już od dość dawna.A wznowa to jest zawleczenie komórek rakowych podczas operacji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lulek Re: Mało zabiegów oszczędzających piersi. Gdyby l IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.11.11, 14:01 Szkoda że pani redaktor nie zapytała pani Jolanty z jaką częstotliwością wykonywała badania mammograficzne/usg piersi? W ŚCO ciężko wykonywać więcej zabiegów oszczędzających skoro pacjentki zgłaszają się do lekarza z guzami wielkości piłeczki golfowej i większymi. Z reguły okazuje się że taka 50-letnia pacjentka nigdy wcześniej nie raczyła udać się na badanie mammograficzne i jest zadziwiona że nowotwór jest tak duży, że należy wykonać zabieg radykalny! Potem trzeba przenieść odpowiedzialność za własne zaniedbania i akurat chirurg jest jak znalazł... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: l.med Re: Mało zabiegów oszczędzających piersi. Gdyby l IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.11.11, 15:12 caly szkopul polega na tym ze ona zglosila sie na badanie profilaktyczne a zmiana byla bardzo mala sluszne sa tez uwagi ze zabiegi oszczedne w zaden sposob nie sa zwiazane z wznowa - nie ma zadnej korelacji najczesciej zabieg obszerny nie gwarantuje ze wznowa bedzie rzadziej problem w tym ze takie oszczedne zabiegoi wynagaja juz bardzo dobrych zespolow diagnostycznych, bardzo dobrego kontaktu na linii pacjent - lekarz to jest wyzsza szkola jazdy - kieleckiej onkologii bardzo daleko do tego poziomu - mysle ze to jest kwestia szkolenia - im brakuje co najmniej 10 lat Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asdf Re: Mało zabiegów oszczędzających piersi. Gdyby l IP: *.dynamic.chello.pl 03.11.11, 15:53 Cały szkopuł w tym, że w tej piersi było więcej niż ta jedna opisywana w tym artykule zmiana o czym autor jakoś zapomniał wspomnieć. Odpowiedz Link Zgłoś
iwo-na11 Re:operacja oszczędzająca pierś. 09.01.14, 12:39 Przeprowadzono mi operacje oszczędzającą pierś zastosowano radioterapię 17 lamp zażywam lek hormonalny TAMOXIFEN-EGIS, po radioterapi nie stety powstała wznowa nowotworu czekam już miesiąc na USG piersi co będzie dalej ze mną następna operacja? Iwona z Poznania Odpowiedz Link Zgłoś
oloros Re: Mało zabiegów oszczędzających piersi. Gdyby l 02.11.11, 11:18 na pewno cala wine ponosza chirurdzy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: / Re: Mało zabiegów oszczędzających piersi. Gdyby l IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.11.11, 11:36 ale oni juiz raz zostali uniewinnieni! czy moga byc za ten sam czyn ukarani jak juz zostali uniewinnieni? proponuje zeby teraz oskarzyli portiera - albo moze jakas sekretarke medyczna - no bedzie troche ciekawiej - nie ciagle ci chirurdzy i chirurdzy - to sie robi nudne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pytanie Re: Mało zabiegów oszczędzających piersi. Gdyby l IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.11, 12:54 Lekarz nie ma czasu dla pacjenta .A dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JagaK Re: Mało zabiegów oszczędzających piersi. Gdyby l IP: 213.77.117.* 02.11.11, 13:22 Prawda jest też taka, że nawet pozornie światłe świętokrzyskie kobiety są pod względem profilaktyki najprymitywniejsze w Polsce, nie zgłaszają się systematycznie na badania, a potem przychodzą do xhirurga onkologa, gdy operacja oszczędzająca jest ryzykowna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lll Re: Mało zabiegów oszczędzających piersi. Gdyby l IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.11, 13:49 profilaktyka ważna , ale temat wątku jest inny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cd Re: Mało zabiegów oszczędzających piersi. Gdyby l IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.11.11, 14:24 ta Pani raczej zglaszala sie na badania profilaktyczne - no i sie zaczelo ciekawe kogo wytypowano tym razem jako WINNY moj znajomy pracownik juz wie - maja gotowego Odpowiedz Link Zgłoś
fajny.trak Re: Mało zabiegów oszczędzających piersi. Gdyby l 02.11.11, 16:44 winnych nie bedzie na 100 procent w pOLSCE JEST TAK ZEBY NIE WIEM CO SIE DZIALO WINNYCH NIE MA a ta Pania czeka wiele lat sadzenia sie o grosze ktore dostanie i tu nie idzie nawet o to czy maly czy duzy zabieg pytanie jest po co ja w ogole operowano!!!!!!! a ciekawe jest jak tym razem ukreca ta sprawe - czekamy z niecierpliwoscia a numer z oskarzeniem nie tego co trzeba juz byl - tak dla przypomnienia musicie cos innego wymyslec Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pacjentka Re: Mało zabiegów oszczędzających piersi. Gdyby l IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.11, 17:47 To prawda, że chirurdzy w ŚCO mają tylko jeden trend: mastektomia, tak jakby chodziło o wyciśnięcia pryszcza z nosa. Dwa lata temu rozpoznano u mnie raka piersi i jedyne co Kielce miały do zaproponowania to mastektomię plus węzły chłonne, a moje pytanie pytania o zabieg oszczędzający traktowane były jak z kosmosu. W Krakowie wykonano mi zabieg oszczędzający bez żadnych problemów, podkreślając, że to dla mojej psychiki mniejsze obciążenie niż całkowita amputacja. Bo w Kielcach jakoś wszyscy zapominają, że pacjent ma też psychikę, która w obliczu raka potrzebuje wsparcia, nie tylko ze strony rodziny, ale przede wszystkim ze strony lekarzy prowadzących. Bo pacjent nie dosyć, że jest chory na śmiertelną chorobę, to jest również śmiertelnie przerażony w obliczu tego faktu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Mało zabiegów oszczędzających piersi. Gdyby l IP: *.kielce.vectranet.pl 02.11.11, 17:53 No to ja dla odmiany - jestem po oszczędzającej. I cały czas żyję w lęku. Może bezpieczniej byłoby po zabiegu radykalnym. Problemy z ręką też mam - nie wynikają z amputacji piersi lecz usunięcia węzłów chłonnych. Moja psychika cierpi z powodu braku poczucia bezpieczeństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pacjentka Re: Mało zabiegów oszczędzających piersi. Gdyby l IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.11, 18:56 Zawsze przy zabiegu oszczędzającym guz jest wycinany z marginesem zdrowych tkanek, a najnowsze badania skłaniają się ku tezie, że zabieg oszczędzający daje takie same efekty terapeutyczne co całkowita mastektomia, a jest mniej obciążający dla psychiki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mol lęk i inne emocje IP: *.isk.net.pl 02.11.11, 19:12 ale tam chyba są zatrudnieni psychologowie i psychoterapeuci? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cd Re: lęk i inne emocje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.11.11, 19:33 TO JEST WIZYTOWKA SWIETOKRZYSKIEGO - BARDZO FRAFNE OKRESLENIE - BINGO PO PROSTU ALE NIE zycze nikomu zeby sie dowiedzial jak trafne bardzo to jest Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pacjentka Re: Mało zabiegów oszczędzających piersi. Gdyby l IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.11, 22:47 Z tego co mi wiadomo to w krakowie od bardzo niedawna robią zabiegi oszczędzające a w Kielcach to od kilku lat tylko że mało jest osób do tego się nadajacych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asdf Re: Mało zabiegów oszczędzających piersi. Gdyby l IP: *.dynamic.chello.pl 02.11.11, 23:07 W bardziej obiektywnym artykule Echa Dnia była podana ważna informacja: "W świętokrzyskim w ubiegłym roku tylko nieco ponad 28 procent kobiet poddało się badaniu mammograficznemu w ramach programu populacyjnego. To najniższy wynik w całym kraju. " Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Mało zabiegów oszczędzających piersi. Gdyby l IP: *.adsl.inetia.pl 03.11.11, 16:21 Niestety w Polsce około 3/4 pacjentów zgłasza się do lekarza w bardzo wysokim stopniu zaawansowania klinicznego choroby nowotworowej, kiedy to niemozliwe jest przeprowadzenie operacji oszczędzajacych narząd np. oszczędzających pierś. Część z tych pacjentów w ogóle nie kwalifikuję się do leczenia przyczynowego, tj. leczenia mającego ich wyleczyć z nowotworu. Naczelną zasadą chirurgii onkologicznej jest ratowanie życia pacjenta, a dopiero w następnej kolejności zapewnienie mu jak największej jakości życia np. przez zaoszczędzenie narządu. Do operacji oszczędzajacych kwalifikują się jedynie nowotwory (niezależnie od lokalizacji) niezaawansowane. Operacje oszczędzające organ magą być wykonywane jedynie wtedy, kiedy ich efekt w postaci wyleczenia z choroby nowotworowej nie jest gorszy niż po operacji radykalnej. W chirurgii onkologicznej nie powinno być kompromisów pomiedzy ratowaniem życia a zachowaniem narządu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: / Re: Mało zabiegów oszczędzających piersi. Gdyby l IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.11.11, 16:47 powtarzamy - oczywiscie ze jak jest rak z przerzutami do wezlow lub jeszcze dalej - to to jest w ogole inna parafia - ale takich rakow na szczescie jest juz kilka procent - w zadupiu zadupia 0 czyli w swietokrzyskim gdzie pokazanie piersi nawet lekarzawi to jest spory wstyd nieznany jest procent takich rakow -moze to jest tajenica a najbardziej prawdopodobne - nikt tego nie bada ale wiekszosc pacjentek nadaje sie do takiej oszczednej operacji - z tym ze to jest troche zachodu i staran - a po co ? poza tym trzeba miec bardzo dobry zespol ludzi - tego wlasnie nie maja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja też Re: Mało zabiegów oszczędzających piersi. Gdyby l IP: *.play-internet.pl 04.11.11, 18:28 ja myslę,że ta wypowiedż jest tak bezduszna jak postępowanie lekarzy ŚCO.Całe szczęście że są jeszcze inni onkolodzy dla których ratowanie zdrowia i życia pacjenta jest tak samo ważne jak jego psychika i standart życia po operacji. Idżcie się uczyć od takich lekarzy jak prof.Janusz Jaśkiewicz z Uniwersytetu Medycznego w Gdańsku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cd Re: Mało zabiegów oszczędzających piersi. Gdyby l IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.11.11, 08:06 tam sa bogatsi ludzie - przeciez od poczatku wiadomo na czym cala sprawa polega - leczenie zaczyna sie od negocjacji - co , za ile i kiedy - widocznie w Kielcach brakuje ludziom argumentow i po co te cale bicie piany - powiedcie od razu o co chodzi gorzej bo kazdy kto tam byl wie jak sie traktuje czlowieka - w mojej rodzinie podstawowy problem z ciezko chora kobieta polegal na tym ze ona po pierwszej wizycie nie chciala tam juz drugi raz - wolala jechac 180 kilpometrow kilka razy miesiecznie !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ann Re: Mało zabiegów oszczędzających piersi. Gdyby l IP: *.dynamic.chello.pl 04.11.11, 18:58 Miałam ten sam problem. Moja Mama po zetknięciu z lekarzem z Centrum załamała się, przyszła do domu, położyła się i już nie wstała. Czasami myślę sobie, że lekarze powinni jednak pamiętać, że słowem można dużo osiągnąć. Można uzdrowić lub zabić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koja Re: Mało zabiegów oszczędzających piersi. Gdyby l IP: *.isk.net.pl 06.11.11, 23:08 w śCO są psychologowie i terapeuci, można skorzystać z ich wsparcia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baba Pierś bez raka? IP: *.dynamic.chello.pl 02.11.11, 21:24 czy to ta sama pani Jola - bohaterka artykułu z Echa Dnia z 21 października 2011? Nie umiem wkleić linku, tytuł artykułu: "Pacjentki skarżą chirurgów. Mocne słowa zdesperowanej kobiety" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JagaK Re: Pierś bez raka? IP: 213.77.117.* 12.01.14, 18:02 Podczas rutynowego badania mammograficznego, na które zgłaszałam się co roku ze względu na raka w rodzinie, dr Guzik wykrył u mnie w szpitalu przy ul. Prostej w Kielcach guzek 2,2 cm.Po biopsji gruboigłowej wykonanej w świętokrzyskiej onkologii okazało się, że to rak II stopnia. Na szczęście węzły były czyste. Zaproponowano operację oszczędzającą, wahałam się, ale lekarz dr Berens powiedział, że wyciąć wszystko zawsze zdąży, tylko po co, skoro zmiana nie taka duża i węzły czyste. Zapowiedział, że gdy zauważy w czasie operacji coś niepokojącego, to zabieg będzie radykalny. Usunięto guza i węzeł ratowniczy zachowując 2/3 piersi. Potem miałam 6 tygodni naświetlań u dr. Kędzierawskiego - świetnie zaordynowanych i wykonywanych przez bardzo taktowny, profesjonalny zespół medyczny. Zaraz po nich czułam się na tyle dobrze, że pojechałam na narty. Upłynęły ponad trzy lata od operacji oszczędzającej, na razie jest spokój, od pół roku zamiast tamoxifenu mającego dużo negatywnych skutków ubocznych - ja ich nie odczuwałam poza bólami kości-biorę egistrozol. Czuje się tak, jakby mnie nigdy rak nie nawiedził. Trzymajcie się dziewczyny i badajcie, wtedy operacje oszczędzające nie będą ryzykowne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kibic To kryminał IP: 5.172.248.* 19.01.14, 12:30 Nie dała jednak za wygraną. O sprawie powiadomiła m.in. Świętokrzyską Izbę Lekarską i Prokuraturę Rejonową Kielce-Zachód. Obie sprawy jednak umorzono. Biegły sądowy w swojej opinii bronił bowiem lekarzy z ŚCO. Kielczanka szukała też pomocy w Ministerstwie Zdrowia. To na jej wniosek opinię w sprawie leczenia w Świętokrzyskim Centrum Onkologii przygotował prof. Maciej Krzakowski, konsultant krajowy do spraw onkologii. "Oszczędzające leczenie raka piersi stosowane jest u około 14 proc. wszystkich chorych poddawanych w ŚCO chirurgicznemu postępowaniu" - napisał prof. Krzakowski. W ubiegłym roku do ŚCO trafiło ponad 600 pacjentek z rakiem piersi. W Wojewódzkim Centrum Onkologii w Gdańsku rocznie operuje się 500 pacjentek z nowotworem piersi. Połowę z nich kwalifikuje się do zabiegów oszczędzających. - Wykonanie tych zabiegów nie zależy tylko od dobrej woli chirurgów. Mamy też świetny sprzęt i diagnostykę - wylicza prof. Janusz Jaśkiewicz z gdańskiego WCO. W Centrum Onkologii w Bydgoszczy na 948 pacjentek z rozpoznaniem nowotworu piersi operacje oszczędzające przeprowadzono w ubiegłym roku u 360 kobiet. - Liczba tych zabiegów wzrasta. Wyszkoliliśmy grono specjalistów, mamy bardzo nowoczesną diagnostykę. To daje możliwości - tłumaczy Zbigniew Pawłowicz, dyrektor CO w Bydgoszczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cd Re: To kryminał IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.01.14, 14:22 niemożliwe - SCO to najlepsze centrum w Polsce i nic nie jest w stanie nas przekonac tam jest najlepszy dyrektor , lekarze , sprzet za tym ida najlepsze wyniki i najwiekszy klub Amazonek poziom swiatowy po prostu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zakonnik Re: To kryminał IP: 5.172.248.* 19.01.14, 21:14 Zakonnica trafiła do szpitala z powodu silnego bólu brzucha. Była przekonana, że to skutek skurczów żołądka. Jak się jednak okazało, 31-latka była w ciąży i kilka godzin później urodziła chłopca. - Nie wiedziałam, że jestem w ciąży – powiedziała kobieta agencji ANSA. - Myślę, że mówiła prawdę – komentował miejscowy duchowny, Don Fabrizio Borrello. Poinformował także, że zakonnica zamierza wychować dziecko. Jak czytamy na bbc.co.uk, młoda matka nadała synkowi imię Franciszek na cześć obecnego papieża. Zakonnica należy do zgromadzenia, które prowadzi pobliski dom starców. Pozostałe siostry były zaskoczone informacją o porodzie. ( informacja z onet.pl) Odpowiedz Link Zgłoś