Dodaj do ulubionych

Zamkną księgarnię im. Stefana Żeromskiego. A mi...

21.01.12, 08:18
To granda w biały dzień ! Dlaczego pan Lubawski podjął tak idiotyczną decyzję a radni ją przyklepali ? Wtedy już pisałem - jakim cudem Pani, która podobno już od lat miała problem z płaceniem bieżącego czynszu, nagle jako właścicielka miała zacząć zarabiać na księgarni ?!
Dlaczego nie ogłoszono przetargu ale pod warunkiem podtrzymania w tym miejscu księgarni ? Może ktoś inny z branży księgarskiej w Kielcach byłby zainteresowany tą lokalizacją ? A wiem że zainteresowani byli właściciele księgarni "Wiedza" z ul. Paderewskiego, ludzie związani z księgarstwem kieleckim od dwóch pokoleń, którzy w dodatku nie mają problemów finansowych w przeciwieństwie do księgarni Żeromskiego ? - Dlaczego nie wzięto ich pod uwagę ?
Jeżeli jednak już sprzedano, to dlaczego w umowie sprzedaży na tak dogodnych warunkach, nie zamieszczono punktu o gwarantowanym np. przez pięć lat utrzymaniu profilu działalności ? - ciekawi mnie czy ta Pani wtedy by przystąpiła do przetargu ? Poszło na marne miejsce od dziesiątek lat związane z książkami, gdzie Pan Król uczył Kielczan szacunku do książek.
Dla mnie to nad wyraz śmierdząca sprawa - czy są jakieś możliwości anulowania umowy sprzedaży księgarni tej właścicielce ?
Obserwuj wątek
    • plantin I jeszcze jedno - każdy kto choćby trochę się znał 21.01.12, 08:36
      na księgarstwie, wie że opieranie się na jednym wydawcy, w dodatku z dość skromną ofertą tytułów - nie daje żadnych gwarancji na powodzenie w tym biznesie. Wystarczy wejść do tej księgarni i zobaczyć jak skromna jest ilość tytułów w niej oferowanych - w zestawieniu z innymi kieleckimi księgarniami, których metraż nawet w połowie nie jest tak duży jak tej. To jest nie do wyobrażenia aby lokal w takim miejscu, z licznymi oknami wystawowymi, z taką tradycją nie zarobił na książkach.
      Nawet w okresie podręcznikowym - tam moim zdaniem oferta była dużo skromniejsza niż w innych księgarniach - a podręczniki to złota żyła dla księgarzy. A nie można było choćby niewielkiej części lokalu przeznaczyć pod dział antykwaryczny ? Po śmierci Andrzeja Metzgera jest miejsce i luka na rynku antykwarycznym - dawny antykwariat bez Niego to już nie to samo miejsce. Czy nie można było nawiązać współpracy z innymi wydawnictwami z Polski ? - podejrzewam że nie, gdyż pewnie zabraniała tego umowa z właścicielami Świata Książki. A niektóre wydawnictwa w Polsce z zapałem walczą o klientów - dają książki nawet w komis - z możliwością zwrotu egzemplarzy, które nie zostaną sprzedane.
      Nowa właścicielka wg mnie od początku nie dawała gwarancji, że podtrzyma księgarnię - a wręcz przeciwnie - skoro już wcześniej miała z tym problemy. W takim momencie sprzedanie takiego lokalu uważam za duży błąd, którego koszty poniesiemy my w postaci utraty księgarni z takimi tradycjami.
      • Gość: Z oladki Re: I jeszcze jedno - każdy kto choćby trochę się IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.01.12, 08:53
        Palnti wszechwiedzacy ale po.............!Znawca wszystkich tematów na tym forum
        A fe a fe !!!
        • plantin Nie wysiliłeś się a swoją drogą akurat 21.01.12, 09:58
          mój nick plantin - nie jest z powietrza - ale przecież wystarczy jak sobie sprawdzisz w necie. Z książkami mam do czynienia od 35 lat, profesjonalnie nieco mniej.
        • phils200 Re: I jeszcze jedno - każdy kto choćby trochę się 21.01.12, 12:23
          Właśnie bardzo dobrze napisał, poparł swoje racje mocnymi argumentami. Ale dla takiego trolla jak ty argument to jakieś trudne słowo którego próżno szukać na "fejsbuku"!!!
      • Gość: kkk Re: I jeszcze jedno - każdy kto choćby trochę się IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.12, 12:23
        "- To nie do rozstrzygnięcia, bo zawsze konieczna jest indywidualna ocena. W tym przypadku, gdybyśmy nie sprzedali lokalu, księgarnia na pewno by padła. Próbowaliśmy jej pomóc, ale się nie udało - odpowiada prezydent." Szkoda, że ta pomoc odbywa się zapewne kosztem miasta. Jak wynika z artykułu sprzedaż była "preferencyjna". Jeszcze kilka "takich pomocy" a miasto pójdzie z torbami.
      • Gość: 111 Re: I jeszcze jedno - każdy kto choćby trochę się IP: 188.125.59.* 21.01.12, 19:58
        czy ktos sie w końcu zajmie krętactwem pana lubawskiego!
        cholera ludzie obudźcie się.

to sa nasze pieniadze!!!
        a gdzie radni przeciez mozna w umowie zawrzeć z jak przez 10 lat (no dobra 5!) nie bedzie prowadził tam zadeklarowanej dzialaności to won!!!!

chemadin, yu long construction, lokale, i inne ktore zaraz wyjda na jaw
    • borowyy Wielka szkoda! 21.01.12, 09:21
      Mam nadzieję, że ta pani dotrzyma słowa i nie wynajmie tego lokalu na kolejny bank, salon telefonii komórkowej czy aptekę, bo Sienkiewicza została prawie już przez takie firmy zaduszona.
      Nie mogę także odżałować przeniesienia Pizzy Hut do galerii Echo, bardzo dużo ta część ulicy przez to straciła, wygląda jak wymarła. Czy Rada Miasta nie może wydać jakiejś uchwały zapobiegającej otwierania kolejnych filii banków i salonów telefonii komórkowej na deptaku?
      • Gość: 71 Re: Wielka szkoda! IP: *.dynamic.chello.pl 22.01.12, 18:31
        Jedyne wyjście aby banki wyniosły się z głównej ulicy to nie korzystanie z usług tych placówek. Banki płacą dobrze za lokale dopóki ich efektywność w tym miejscu jest lepsza niż w każdym innym. Gdyby się okazało, że na Sienkiewicza nie mogą wjeżdżać furgonetki z pieniędzmi było by ich zapewne mniej i lokowały by się na krzyżówkach z innymi, przejezdnymi uliczkami.
        A w ogóle to wiele osób przeniosło swoją działalność nabywczą do sieci. Telefon, zmiana taryfy, kredyt, lokata to są rzeczy, które można załatwić przez Internet.
    • Gość: coto I bedzie następny złodziejski bank IP: *.dynamic.chello.pl 21.01.12, 09:33
      albo złodziejskie najdroższe na świecie telefony
      • Gość: xyz Re: I bedzie następny złodziejski bank IP: *.dynamic.chello.pl 21.01.12, 09:47
        umiecie czytać ze zrozumieniem? przecież w artykule jest jasno napisane że nie będzie tam banku! a plantin - znawca tematu i zbawca księgarstwa może przeciez wynająć ten lokal i kontynuować tradycję księgarni w tym miejscu. jak widać po wypowiedziach zna się na tym wyśmienicie. A może otworzy pan tam antykwariat? w końcu jest luka po Metzgerze. Do dzieła panie plantin.
        • plantin Napisałem wyraźnie - kto był tym lokalem 21.01.12, 10:11
          zainteresowany i wiem to bezpośrednio od tych ludzi - umiesz czytać ze zrozumieniem ? jeśli nie - to po co zabierasz głos. Mówiłem o dziale antykwarycznym w rzeczonej księgarni. A antykwariat ? - nawet ś.p. Andrzej mówił że na dobrą sprawę w Kielcach rynek antykwaryczny nie ma za dużo odbiorców - wiesz ilu kolekcjonerów "z krwi i kości" starych książek jest w Kielcach ? - wiesz ilu uczestniczy w aukcjach - nie tylko w tych naszych, które kiedyś Andrzej organizował ? Jest ich może kilkanaście osób - tym bardziej, że kilku w ciągu ostatnich lat zmarło. Gdyby nie pasja Andrzeja to antykwariat padłby już dawno temu. A uważasz że po Nim luki nie ma ? Ktoś Go zastąpił ? Znałem Go prawie 30 lat.
          Ale wracając - w takiej księgarni dział antykwaryczny byłby jak najbardziej na miejscu.
          Tak czy inaczej nie szkoda Wam księgarni ? Co za ludzie...
          • Gość: smurfmadrala Re: Ciemność widzę ! ciemność ! a może ciemnotę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.12, 15:42
            Lud woli "chambugery"/pisownia zamierzona/,gieesemy /zamiast gieesów/,
            wkrótce banków będzie rekord świata na 1m2.

Ta księgarnia była ostatnio cienka ale MIEJSCE naznaczone !
            K.... mać ! Genius Loci poszedł się .... .
            Dlaczego tak chamiejemy, dlaczego poniewieramy NASZ/!/ dorobek kulturowy?
            Kto tworzy ducha miasta?
            Junk food, zagraniczne banki czy dilerzy-komórkowcy ?

Nauczycielka historii pyta ucznia:
            - Co możesz powiedzieć o Powstaniu Styczniowym?
            - Szczegółów nie znam, ale słyszałem, że tata z kolegami szykują się.
            • Gość: smurfmadrala Re: Ciemność widzę ! ciemność ! a może ciemnotę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.12, 15:52
              Gdzie można zamówić przekucie kosy na sztorc?
              Chodzi o większa ilość.
            • mp3-1 Re: Ciemność widzę ! ciemność ! a może ciemnotę? 21.01.12, 20:48
              Kto tworzy ducha miasta? "Inteligencja " w pierwszym i drugim pokoleniu, dla której "Markety" i "Galerie" to wielki świat i miejsce "KULTURY"
    • borowyy Re: Zamkną księgarnię im. Stefana Żeromskiego. A 21.01.12, 09:48
      Niewiele nam już brakuje do ul. Piotrkowskiej w Łodzi. Jeszcze 10 lat temu był to deptak pełen ludzi, z pubami, restauracjami, klubami i różnistymi sklepami, gdzie kwitło dzienne i wieczorne życie a obecnie po g. 18 gdy pozamykają wszystkie banki to hula po niej wiatr i może tylko jeden czy dwa szmateksy z używaną odzieżą są jeszcze czynne. Wszystko na to wskazuje, że nasza Sienkiewicza też tak skończy :(((
      • Gość: tysiąc Re: Zamkną księgarnię im. Stefana Żeromskiego. A IP: *.devs.futuro.pl 21.01.12, 10:11
        To kolejny przykład totalnej "naiwności" Lubawskiego.Wierzyć się nie chce jak oszukuje sie radnych, mieszkańców Kielc i zwykły rozum.Każde jego posunięcie jest odwrotne do logiki,sensu biznesu i oczekiwań normalnych ludzi. Jak mówią radni to jest odwrotny stan świadomości. Przecież z góry było wiadomo,że najemczyni księgarni nie mając na czynsz wkrótce zbankrutuje chocby nie wiem co robiła.Podejrzewaliśmy,że to podstępny numer żeby księgarnię przejął Weltbild ,ale nawet oni nie dadzą rady w zamkniętym śródmieściu.Nie wiadomo czy śmiać się czy płakać ,tym bardziej ,że taki sam numer zrobił z Lubawskim najemca kawiarni wiedeńskiej. Kompletna ignorancja!
        • Gość: wyborcawas Re: Zamkną księgarnię im. Stefana Żeromskiego. A IP: *.vf.kielce.pl 21.01.12, 10:23
          to nie ignorancja a kumoterstwo, ktoś podejmujący taką decyzję doskonale wie co robi, o lubawskim można powiedzieć wiele ale debilem raczej nie jest, dlatego nic mnie już nie zdziwi, skoro przechodzą takie "cukiereczki" jak witacze, obice, lampy za jakieś chore pieniądze,korony jedna i druga, i tym podobne, to nie jest ignorancja...
        • Gość: Paweł52 Re: Zamkną księgarnię im. Stefana Żeromskiego. A IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.01.12, 11:04
          Wizjoner pieniędzmi kielczan robi prezenty wielu prywatnym osobom. W swej naiwności S2002wspierał jak tylko potrafił właścicielkę księgarni. Tłumaczono na antenie Radia Kielce bodajże panu Gorajowi, że to księgarz z pasją, wielkim umiłowaniem książki i gwarantują, że księgarnia z Sienkiewicza nie zniknie. I wyszło jak zawsze. Księgarz, piekarz z Wiedeńskiej potrafią sprzedać, lub wynająć lokal za wolnorynkowe stawki tylko nieudacznicy z zarządu miasta nie potrafią. ROZDAWNICTWO PUBLICZNYCH PIENIĘDZY TRWA W NAJLEPSZE. Prezent dla Chińczyka z Yu Long Construction, prezent dla Caritas, prezent dla Galerii Korona itd. A ciemny lud jak mawiał Kurski i tak zagłosuje na Wujka z Ameryki robiącego prezenty pieniędzmi podatnika. Czy ten naród kiedyś zmądrzeje? Zamiast księgarni będzie drogeria.
          A Wizjoner powie, że wspierał kulturę i czytelnictwo. Pinokio z tego WeL-a.
        • Gość: aaa Re: Zamkną księgarnię im. Stefana Żeromskiego. A IP: *.play-internet.pl 21.01.12, 11:26
          Nie do końca taki sam numer jak z Wiedeńską, bo były właściciel Wiedeńskiej i Pan Prezydent nie są dla siebie obcymi ludźmi tylko kolegami, czyli kolega koledze.
          Ale poza tym to nie trzeba było pozbywać się własności tylko wydzierżawić na korzystnych warunkach, wtedy gdyby Pani Wróbel zbankrutowała to miasto nadal miało by lokal, ale do tego trzeba mieć odrobinę wyobraźni. Poza tym cena po jakiej sprzedano ten lokal to tylko około 50% ceny rynkowej bo to wychodzi 5030 zł/m2, tyle to kosztuje metr garażu a nie narożny lokal w samym centrum.
          Pytanie: Kto poniesie odpowiedzialność za rozdawanie miejskich lokali za półdarmo? Jeśli nikt to ja też chcę lokal!!!!
        • Gość: kkk Re: Zamkną księgarnię im. Stefana Żeromskiego. A IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.12, 12:16
          uważam, że jeżeli sprawa była czysta to pani odda miastu lokal za cenę zakupu. A miasto wystawi lokal do sprzedaży bez żadnych ograniczeń. Dziwi mnie, coraz więcej "naiwności" w bronieniu swoich decyzji przez władze miasta. Tym bardziej, że decyzje te nie są zabezpieczone żadnymi paragrafami w stosunku do kupującego.
          • Gość: 71 Re: Zamkną księgarnię im. Stefana Żeromskiego. A IP: *.dynamic.chello.pl 22.01.12, 18:58
            Niech raczej dopłaci różnicę między wyceną rynkową a ceną jaką zapłaciła.
      • Gość: wyborcawas Re: Zamkną księgarnię im. Stefana Żeromskiego. A IP: *.vf.kielce.pl 21.01.12, 10:14
        nie pierwsze to w kielcach zmarnowane miejsce z tradycjami, więc raczej niema co rozdzierać szat, pora zadbać aby nigdy więcej taka sytuacja nie miała miejsca, pora pokazać drzwi bucom i arogantom tudzież wszystkim wizjonerom od chorych wizji , tym kombinatorom i cwaniakom którym się wydaje że miasto, NASZE MIASTO to ich prywatny folwark, tylko wybierając ludzi światłych możemy ustrzec się przed całkowitą utratą i degradacją naszego regionu, a swoją drogą nie wierzę że jakiś dupek z um nie zarobił na tej sprzedaży , wszak żaden urzędas nie wykona ruchu jeżeli nie będzie widział własnego interesu w tym ruchu....

PRECZ Z POLITYKAMI I ICH PRZYDUPASAMI-URZĘDASAMI!!!!
    • jaro7474 Zamkną księgarnię - będzie salon kom czy apteka? 21.01.12, 10:22
      A może właścicielka lokalu, jako że jest tak uczciwa, zgodzi się na anulowanie umowy sprzedaży lokalu i odda go spowrotem miastu. Kielce będą mogły zadbać o utrzymanie w tym miejscu księgarni, (może nawet z działem antykwarycznym albo z mini galerią uczniów plastyka) a ona odda długi rodzinie i wszyscy (poza pewną siecią kom czy też apteką) będą zadowoleni.
      • Gość: kielczanin Re: Zamkną księgarnię - będzie salon kom czy apte IP: *.kielce.hypnet.pl 21.01.12, 12:15
        a co ma jej uczciwość? jakie były zapisu aktu notarialnego, czy UM nie przewidział takiej sytuacji??? Po sprzedaży lokalu "Wiedeńskiej" podejrzewam że nie wyciagnęli wniosków.

Ta Pani może sobie prowadzić księhgarnię - kupowac książki w hurtowniach, u producentów.
        Sytuacja rynkowa nie pogorszyła się z miesiąca na miesiąc - pół roku była podobna, mogła to przewidzieć a miasto zabepzieczyć odpowiednio umowę sprzedaży.
    • aakatana Zamkną księgarnię im. Stefana Żeromskiego. A mi... 21.01.12, 10:22
      Rzeczywistość jest przykra ukazuje że idiota może administrować miastem.
      Działalnośc jego w ratuszu polega na niszczeniu wszystkiego co przez lata dobrze prosperowało.Facet ma bzika na punkcie Sienkiewki zniszczyć spalić wykopać.
      Dwie najpiękniejsze księgarnie perły deptaka zostały wykopane buciorami barbarzyńcy z ratusza.
      Ale czy idiota może ogarnąć to co czyni ?
      • Gość: tych Re: Zamkną księgarnię im. Stefana Żeromskiego. A IP: *.devs.futuro.pl 21.01.12, 10:36
        A czy on naiwny nie wiedział ,że sprytna kobieta go orznie na co najmniej pół miliona złotych? Bo przecież bez trudu sprzeda go za 1,5 mln zł.
        • Gość: rety Re: Zamkną księgarnię im. Stefana Żeromskiego. A IP: *.devs.futuro.pl 21.01.12, 10:42
          A swoj ą drogą ci radni co byli za sprzedażą bezprzetargową to albo deb.... albo inaczej przekonani.
        • aakatana Re: Zamkną księgarnię im. Stefana Żeromskiego. A 21.01.12, 10:48
          Tu nie chodzi o naiwność ale o wtórny debilizm
      • Gość: Wojtek Jeszcze była księgarnia Glob Tour i nie ma :/ bard IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.12, 10:45
        Jeszcze była księgarnia Glob Tour i nie ma :/ bardzo dobra była...
        • plantin Była bardzo dobra i z kompetentną obsługą 21.01.12, 10:52
          rzeczywiście odczuwa się jej brak.
        • Gość: smurfmadrala Re: Jeszcze była księgarnia Glob Tour i nie ma :/ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.12, 08:36
          Gość portalu: Wojtek napisał(a):
          > Jeszcze była księgarnia Glob Tour i nie ma :/ bardzo dobra była

O TAK !
          Świetny prowadzący, niestety, pewnie czynszy nie przetrzymał.
      • brytol9 Re: Zamkną księgarnię im. Stefana Żeromskiego. A 21.01.12, 11:59
        W normalnym kraju i normalnym mieście (oczywiście, w normalnym kraju) umowa sprzedaży lokalu właścicielce księgarni gwarantowałaby gminie prawo pierwokupu (super cena - ok. 2 tys. zł za metr w centrum miasta!!!!!). I to by w zupełności wystarczyło... Ale mamy rządy POmysłowych, więc w Kieleckiem takich umów gminy raczej nie zawierają... Szwindel!
    • libray Zamkną księgarnię im. Stefana Żeromskiego. A mi... 21.01.12, 10:53
      Nie mogę pojąć jednego. Jak można tak skonstruować umowę, by zaraz po wykupie lokalu kupujacy mógł go odsprzedać lub podnająć. Jeżeli ktoś kupuje lokal na preferencyjnych warunkach, to powinien spełnić określone warunki pod groźbą unieważnienienia umowy. Czyli: kupuję bez przetargu, ale potem np. przez 10 lat mam prowadzić tam ksiegarnię, a jak nie to zwracam lokal i kasę, i to z ustatawowymi odsetkami ! Wyraźnie ktoś nad tym ostro pracuje, by te umowy wyglądały tak jak wyglądają. Dla mnie sprawa jest oczywista.
      • plantin Święta prawda - masz rację - tym bardziej 21.01.12, 11:01
        miasto powinno uważać po przykładzie "Wiedeńskiej" ! Dlatego uważam, że ktoś za podpisanie głupawej umowy, na podstawie której miasto straci księgarnię powinien ponieść konsekwencje.
      • Gość: dar Re: Zamkną księgarnię im. Stefana Żeromskiego. A IP: *.dynamic.chello.pl 21.01.12, 12:00
        Jak może zwracać lokal i kasę, nie przesadzaj podwójnie. Przecież wpłaciła 0,9 mln więc kasę to chyba Urząd musiałby zwracać
        • libray Re: Zamkną księgarnię im. Stefana Żeromskiego. A 21.01.12, 14:16
          Skrót myślowy :-) Miałam na myśli zwrot lokalu oraz kwoty stanowiącej czynsz za okres po przejęciu lokalu. Bo trzeba brać pod uwagę, ze ta pani nie płaciłaby czynszu po wykupie lokalu. Po unieważnieniu umowy miasto odebrałoby lokal, ale musiłoby zwrócić kasę 0,9mln PLN. Nie miałoby natomiast dochodu z czynszu za ten okres. A po np 2 latach mogłaby się uzbierac z tego niezła sumka.... lekko licząc 24m-ce x 8tysPLN= 192tysPLN....
      • Gość: lolek Re: Zamkną księgarnię im. Stefana Żeromskiego. A IP: *.opera-mini.net 21.01.12, 13:19
        I po raz kolejny lokal ktory dawal miastu ladny pieniadz stracono w glupi sposob.Trzeba troche poplakac,nagadac bzdetow i juz mozna po roku wynajmowac.Mowi sie ze czlowiek uczy sie na bledach(wiedenska),jak widac nie.Biedne to nasze miasto.
    • Gość: kanek Re: Zamkną księgarnię im. Stefana Żeromskiego. A IP: *.play-internet.pl 21.01.12, 11:30
      Pani Wróbel była dwa tygodnie temu u Pana Prezydeta. A umowa na dzierżawę tego lokalu jest już podpisana od ponad miesiąca z Drogerią NATURA
      • plantin Mam nieodparte wrażenie że ktoś z nas zakpił 21.01.12, 11:39
        - tylko kto dokładnie ? Ciekawi mnie co na to P. Prezydent i radni ? To pewna informacja ? Z drugiej strony może wszyscy zainteresowani - wychodzą z założenia, że Kielczanom bardziej potrzebna dbałość o higienę niż o rozwój intelektualny ?
    • zielu85 Zamkną księgarnię im. Stefana Żeromskiego. A mi... 21.01.12, 11:35
      "Właścicielka była u mnie dwa tygodnie temu" i omówiliśmy warunki podziału łupu (żart) pewnie będzie następna buda z kebabami,
      "Don't give up you're in Kielce"
      • Gość: lllll Re: Zamkną księgarnię im. Stefana Żeromskiego. A IP: *.play-internet.pl 21.01.12, 12:06
        Panie Prezydencie Lubawski! JA TEŻ CHCĘ LOKAL ZA PÓŁ CENY!!!!
        ODDAJ LOKAL!
        ODDAJ LOKAL!
        ODDAJ LOKAL!!!!!
    • plantin To ile teraz zostało księgarni w Kielcach ? 21.01.12, 12:55
      Ktoś wie ? Mnie się wydaje, że mniej niż 10, przy czym część sprzedaje jeszcze inne rzeczy nie tylko książki. Za "Komuny" księgarni w Kielcach było ok. 30. Tragedia.
      • Gość: Ulirich v Re: To ile teraz zostało księgarni w Kielcach ? IP: *.kielce.hypnet.pl 21.01.12, 14:15
        Tak na szybko licząc zostały 2 Empiki, okrojony Księgarz na Sienkiewce, Pod Zegarem na Warszawskiej, Matras w GE, Językowa na św. Leonarda, druga Językowa na Kościuszki, Katolicka Jedność na Jana Pawła II, dwie księgarnie na Żeromskiego, Naukową na Krakowskiej Rogatce, jeszcze jedną na Paderewskiego oraz WeltBild w GE. W sumie wychodzi 13 księgarni - co i tak jest słabiutkim wynikiem. Niestety "masy" nie cenią już książek, wolą telepudło, ogólnie wszystko zmierza do tego, że za 10-15 lat dla przyjemności książki czytać będzie tylko elita intelektualna.
        • Gość: xtrmntr Książki dla elity intelektualnej IP: *.clt.clearwire-wmx.net 21.01.12, 17:05
          Czyli tak jak było od zarania dziejów.
          Nie bez powodów lud potrzebuje 'chleba i igrzysk.' A książką ani się nie najesz, ani nie rozerwiesz (czytanie wymaga zrozumienia i skupienia na tym co się czyta).
        • Gość: Waldi Re: To ile teraz zostało księgarni w Kielcach ? IP: *.dynamic.chello.pl 21.01.12, 23:59
          Naukowej na Krakowskiej Rogatce nie ma już od pół roku !
        • aakatana Re: To ile teraz zostało księgarni w Kielcach ? 22.01.12, 11:14
          Księgarz na Sienkiewce już nie istnieje
    • Gość: ja wam pokażę Re: Zamkną księgarnię im. Stefana Żeromskiego. A IP: *.centertel.pl 21.01.12, 13:01
      Po pierwsze
      niech dalej pozwalają na otwieranie centr handlowych w środku miasta - po otwarciu galerii Korona sprzedaż całkowicie zniknie z centrum
      Po drugie
      sam Lubawski strzelił sobie w nogę zatwierdzając podwyżkę podatku tylko dla przedsiębiorców o 8% - ciekawe kto wydoli
      Po trzecie
      niech Pani Radna Wojda powie kiedy była na Sienkiewce by wydać swoją dietę, nie mówiąc już ile od kwietnia kupiła książek w tej księgarni, skoro tak jej pragnęła.
      • aakatana Re: Zamkną księgarnię im. Stefana Żeromskiego. A 21.01.12, 13:49
        Z tymi podatkami od nieruchomości to nie jest tak do końca sprawa oprze się o sąd.
      • aakatana Re: Zamkną księgarnię im. Stefana Żeromskiego. A 21.01.12, 14:07
        Z tymi podatkami od nieruchomości to nie jest tak do końca sprawa oprze się o sąd.
    • 1_krzys Czy Lubawski bierze/Czy też jest Kretynem 21.01.12, 13:15
      Rok temu, gdy sprawa była głośna w mediach, pisałem w komentarzach, że babka kupi tanio lokal, księgarnie zlikwiduje, a lokal wynajmie, ustawiając finansowo siebie i swoją rodzinę na lata.

Babka, która tłumaczyła się że lokal chce wykupić, bo nie stać ją na czynsz :) przekonała Lubawskiego, który przekonał radnych, że musi tam być księgarnia i towarzystwo sprzedało lokal w handlowym centrum Kielc po 5 tysięcy złotych za metr, czyli taniej niż kosztują lokale handlowe na kieleckich osiedlach.
      Oczywiście miasto reprezentowane przez Lubawskiego nie zawarło umowy warunkowej kupna sprzedaży, co też było wtedy postulowane. Dostajesz babko taką cenę, ale księgarnia musi tam być przez 10 lat, jeśli nie spełnisz warunków umowa sprzedaży lokalu jest nieważna i dostajesz zwrot pieniędzy. To jest mój Drogi Kretynie Lubawski postępowanie odpowiedzialne, w interesie miasta i jego mieszkańców.

Pytanie, czy tak niekompetentny człowiek powinien być prezydentem miasta?
      Czy przykład Kawiarni Wiedeńskiej nic go nie nauczył?
      Czy Lubawski jest zwykłym KRETYNEM, czy też bierze po prostu łapówki, bo to jeszcze jestem w stanie bardziej zrozumieć. Zwykłej głupoty już nie.

Czy miasto powinno de facto finansować wybranych przedsiębiorców?
      Bo ta Pani tak naprawdę dostała pomoc publiczną. Czy miasto powinno brać na siebie i finansować ryzyko gospodarcze konkretnych ludzi.
      Czy sprawą tego klauna Lubawskiego zajmie się w końcu prokuratura?
      Może Jakieś stowarzyszenie mieszkańców wytoczy mu proces cywilny o niegospodarność?
      • Gość: Sceptyk Kto sformułował umowę ? Dlaczego nie było w niej IP: 81.219.189.* 21.01.12, 13:49
        określonych warunków - że przez przynajmniej 5 lat ta Pani będzie prowadzić tam księgarnię pod groźbą wypowiedzenia umowy ?
        • Gość: Ulirich v Re: Kto sformułował umowę ? Dlaczego nie było w n IP: *.kielce.hypnet.pl 21.01.12, 14:04
          Bo własność w polskim k.c. została skonstruowana jako prawo bezwarunkowe. Nie można być właścicielem "pod warunkiem". Co najwyżej można było zapisać odpowiednie kary umowne, w razie nieprowadzenie określonej działalności przez określony okres czasu.
          • Gość: Sceptyk Dziękuję za wyjaśnienie - tak więc teraz IP: 81.219.189.* 21.01.12, 14:24
            powstaje kwestia czy takie kary były zawarte w treści umowy, bo jeśli nie to znaczy, że ktoś coś spartolił - bo przecież po casusie "Wiedeńskiej" władze miasta powinny być wyczulone na takie sprawy.
          • 1_krzys Re: Kto sformułował umowę ? Dlaczego nie było w n 21.01.12, 14:40
            Rzeczywiście własność jako taka jest bezwarunkowa, ale umowę warunkową kupna sprzedaży można było w tym wypadku zawrzeć.

Takie umowy stosują na masową skalę np. operatorzy telefonii komórkowej sprzedając Ci telefon za złotówkę, ale cenę pozwiązują z wymogiem płacenia określonej stawki abonamentu przez określony czas. Jeśli nie spełniasz warunków umowy, płacisz karę umowną, za uwaga: koszty poniesione przez operatora, czyli rzeczywistą cenę telefonu, którą to operator prezentuje w razie potrzeby podczas procesu sadowego, a Sądy tą argumentację uznają.

Tu można było zawrzeć umowę warunkową, która uzależniałaby atrakcyjną cenę sprzedaży lokalu, konkretnej osobie, bez przeprowadzenia przetargu, od tego czy przez określony czas będzie tam prowadzona konkretna działalność. Jeśli nowy właściciel nie spełnił by warunków,
            płaciłby karę umowną, czyli różnicę od ceny wartości lokalu w momencie jego sprzedaży, a kwotą którą za lokal nowy właściciel zapłacił. Plus oczywiście odsetki ustawowe.
            Takie postępowanie jest sprawiedliwe i zabezpiecza interesy miasta.

Dlaczego Lubawski tego nie zrobił, nauczony już przykładem Kawiarni Wiedeńskiej, można się tylko domyślać. Ale moim zdaniem tak, czy siak prokuratura powinna tu wkroczyć.
            Bo niegospodarność i straty miasta są ewidentne.
            • Gość: smurfmadrala Re: Kto sformułował umowę ? Dlaczego nie było w n IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.12, 16:02
              1_krzys napisał:
              > Tu można było zawrzeć umowę warunkową, która uzależniałaby atrakcyjną cenę sprz
              > edaży lokalu, konkretnej osobie, bez przeprowadzenia przetargu, od tego czy prz
              > ez określony czas będzie tam prowadzona konkretna działalność. Jeśli nowy właśc
              > iciel nie spełnił by warunków,
              > płaciłby karę umowną, czyli różnicę od ceny wartości lokalu w momencie jego spr
              > zedaży, a kwotą którą za lokal nowy właściciel zapłacił. Plus oczywiście odsetk
              > i ustawowe.
              > Takie postępowanie jest sprawiedliwe i zabezpiecza interesy miasta.
              >
              > Dlaczego Lubawski tego nie zrobił, nauczony już przykładem Kawiarni Wiedeńskiej
              > , można się tylko domyślać. Ale moim zdaniem tak, czy siak prokuratura powinna
              > tu wkroczyć.
              > Bo niegospodarność i straty miasta są ewidentne.

Czy Magistrat mógł zapisać prawo pierwokupu na wypadek niepowodzenia księgarni?
    • jarqs79 Zamkną księgarnię im. Stefana Żeromskiego. A mi... 21.01.12, 13:20
      Rozstrzyganie wszystkiego pod kątem wyłącznie ekonomicznym doprowadzi nasz świat do zagłady!
    • Gość: Drogeria Natura Re: Zamkną księgarnię im. Stefana Żeromskiego. A IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.01.12, 16:10
      DROGERIA NATURA NA MIEJSCE KSIĘGARNI. CZYNSZ BOGATY .
      • Gość: klik Re: Zamkną księgarnię im. Stefana Żeromskiego. A IP: *.devs.futuro.pl 21.01.12, 16:32
        I tak to pRosta baba wykiwała wizjonera.
        • Gość: smurfmadrala Re: Zamkną księgarnię im. Stefana Żeromskiego. A IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.12, 16:40
          Gość portalu: klik napisał(a):
          > I tak to pRosta baba wykiwała wizjonera.

Bywa wizjoner prostak a baba z wizją, ale najwięcej obrodziło naiwniaków.
          Wszystko magistry, często autorytety władzy.
    • 1_krzys Krystyna Wróbel to potrafi się ustawić. 21.01.12, 18:01
      Miasto lokal o powierzchni 189 metrów sprzedało pani Krystynie Wróbel za 951 tys. zł.
      Czyli metr kwadratowy kosztował tą panią 5031 złotych. Tyle ile kosztuje metr mieszkania w Kielcach, a nie doskonale położony lokal handlowy.
      Jak głoszą plotki przedsiębiorcza pani księgarz wynajmie lokal na drogerię.

Ceny wynajmu powierzchni handlowej na drogerie w galeriach handlowych i atrakcyjnych centrach miast (np. w Kielcach) wynoszą od 20 do 40 euro za metr kwadratowy, a cena zależy od lokalizacji i warunków w lokalu. Przyjmijmy, że pani Wróbel dostanie za wynajem
      tą niższą stawkę, czyli 20 euro za metr. I policzmy:
      189 metrów powierzchni x 20 euro x 4,4 złote (aktualny kurs euro) = 16632 złote miesięcznie, czyli 199584 złote rocznie.

Pani księgarz dostanie więc w formie czynszu z wynajmu, przynajmniej 200 tysięcy złotych rocznie, koszt zakupu nieruchomości zwróci się więc w niecałe 5 lat. Znakomita inwestycja pani Wróbel, nawet rodzinna pożyczka będzie szybko spłacona, a potem dostatnie życie bez codziennych trosk, zamiast udręki z księgarnią

Z kam jak z kim, ale z Lubawskim to można robić interesy.

• Gość: sfd Re: Krystyna Wróbel to potrafi się ustawić. IP: *.devs.futuro.pl 21.01.12, 18:23
        Do takich interesów są potrzebni: jeden głupi i drugi świnia.Zgadnijcie kto jest kim?
      • Gość: Hanka Re: Krystyna Wróbel to potrafi się ustawić. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.12, 19:51
        1_krzys - brawo, świetne podsumowanie!!!
        • Gość: szara droga Re: Krystyna Wróbel to potrafi się ustawić. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.12, 20:28
          W Kielcach zdarza sie w dziwny sposob niektórym robić dobre interesy. Spółka Strefa /z politykiem w tle/ również należy do szczęśliwców robiących dobre interesy z miastem. Kupiono za 3mln kawałek ziemi pod tunel,miasto z pieniędzy unijnych i własnych wybuduje drogę dojazdową do sklepu,gdzie grunt będzie dzierżawiła spółka/ zdecydowanie większe pieniądze niż księgarnia utopimy dla tego biznesu/, a jeszcze dodatkowo zarobią na oświetleniu miasta,bo niebawem mają wygrać przetarg. To się nazywa biznes po kielecku.
    • Gość: chętny Akcje lub cegiełki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.12, 21:24
      Pani Wróbel, proszę wypuscic akcje lub cegiełki,kielczanie zloża sie na wykupienie lokalu i jego utrzymanie.
      Ku rozpaczy prezydenta, ktoremu nic sie nie udaje. poza szastaniem pieniedzmi podatnikow.
      • Gość: Aga Re: Radny Jan Gierada IP: *.cdma.centertel.pl 22.01.12, 05:41
        I radnych przekonał. - Jeśli wystawilibyśmy lokal w przetargu, to z pewnością znalazłby się jakiś rekin finansowy. Stracilibyśmy księgarnię, która od lat jest w tym miejscu i dobrze służy kielczanom - stwierdził po głosowaniu Jan Gierada, radny SLD. A Krystyna Wróbel zapewniała: - Chcę dalej prowadzić księgarnię, mam wiele planów z nią związanych. Wciąż zamierzam organizować spotkania autorskie czy inne imprezy dla dzieci i dorosłych.

Wydawało się co najmniej dziwne,że Jan Gierada tak lobbował za książakmi ponieważ nigdy nie podejrzewałam go o miłość do książek.Teraz wiadomo,że radni z SLD kierują się typowym myśleniem i zachowaniem odpowiednim dla tej formacji .

• Gość: 11 Re: Zamkną księgarnię im. Stefana Żeromskiego. A IP: 188.125.58.* 22.01.12, 12:02
      dlaczego podjął taką decyzję? hihihi przeciez miasto to wieli interes pana pezydenta a yu long construction? wniesone aportem działki to ok. 6 mln a ile z tego miasto ma korzysci? no pewnie ludzie pana prezytdenta prace a pan prezydent ... sami sobie doopowiedzcie!!!!
      • Gość: Zenek Re: Zamkną księgarnię im. Stefana Żeromskiego. A IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.12, 21:11
        A mnie tam to nie dziwi. Książka to nie jest rzecz, której się potrzebuje natychmiast. A skoro można poczekać kilka dni to prościej spędzić 15 min przy komputerze, i kupić sobie to co się chce a nie latać po całym mieście i szukać w księgarniach a bardzo możliwe, że i tak się nie znajdzie. Także prędzej czy później księgarnie będą padać. Na samych podręcznikach się nie wyżyje.
    • plantin mam nadzieję, że radni nie popuszczą i zadadzą 23.01.12, 09:43
      P. Prezydentowi kilka niewygodnych pytań - np. kto i dlaczego sformułował umowę sprzedaży tego lokalu bez np. kar za zmianę profilu działalności lub w momencie odsprzedaży lub dzierżawy innemu podmiotowi. Sprzedaż była na preferencyjnych warunkach więc miasto miało prawo postawić warunki zabezpieczające istnienie księgarni. Jeżeli tego nie zrobiono oznacza to, że ktoś źle wykonał swoje obowiązki. Nie ma w UM prawników ?!
      • Gość: nikt Re: mam nadzieję, że radni nie popuszczą i zadadz IP: *.pl1.william.ir 23.01.12, 11:30
        plantin napisał:

> P. Prezydentowi kilka niewygodnych pytań - np. kto i dlaczego sformułował umowę
        > sprzedaży tego lokalu bez np. kar za zmianę profilu działalności lub w momenci
        > e odsprzedaży lub dzierżawy innemu podmiotowi. Sprzedaż była na preferencyjnych
        > warunkach więc miasto miało prawo postawić warunki zabezpieczające istnienie k
        > sięgarni. Jeżeli tego nie zrobiono oznacza to, że ktoś źle wykonał swoje obowią
        > zki. Nie ma w UM prawników ?!

Ależ są! Tyle, że zajmują się ściganiem internautów "obrażających" prezydenta i "szkalujących urząd". Przez to nie mają czasu, żeby przeglądać umowy zawierane przez miasto...
    • kateriinka Zamkną księgarnię im. Stefana Żeromskiego. A mi... 23.01.12, 12:26
      Pieski szczekają a karawana jedzie dalej....W charakterze karawany JE Umiłowany President wraz ze swą świtą a charakterze piesków?W Radzie Miasta siedzą NASI wybrańcy.NASI .
      Dopóki wyborców nie interesuje nic po za ładną buzią pani ,która kandyduje a która to buzia jest przyklejona do kazdego śmietnika na osiedlu,dopóki wyborcy nie interesuje SKĄD ci ludzie mają pieniądze na spoty w telewizji na banery zakrywające pół budynku w centrum miasta - dopóty w Kielcach będzie tak jak jest.Kolega koledze będzie robił przysługi..I nikt w Radzie Miasta nie wstanie i nie powie DOŚĆRadni to są po prostu biedni ludzie ,którzy nie chcą stracić swoich diet ,którymi płacą rachunki ,utrzymują dzieci ,budują dom..etc.Nikt nie wstanie i nie powie ,że król jest nagi ALE to są NASI wybrańcy.Pani od księgarni,gdyby znałą pojęcie HONOR zwróciłaby lokal i być może cwaniacy uśmialiby się po pachy ale ona i jej rodzina zyskaliby coś bezcennego w tym kieleckim szambie-dobre imię.Brawa dla Pana Lubawskiego jest genialny!!!Nikt w tym mieście nigdy nie był w stanie tak władać duszami.Bravissimo!!!a w kolejnych wyborach wybierzmy ponownie te pańcie ,które nie wiedzą co się wokół nich dzieje i tych tępawych panów ,którzy chcą parę interesików pozałatwiać - to przehandlują wszystko co kieleckie przy milczącym braku sprzeciwu.Żałosne...
      • Gość: alfa Re: Zamkną księgarnię im. Stefana Żeromskiego. A IP: *.adsl.inetia.pl 24.01.12, 10:30
        Czy CBA ma nagrania rozmów pani Wróbel z Lubawskim? Ta pani podobno już sprzedała lub zamierza sprzedać ten lokal. Ciekawe że tym nie wiedział.Transakcja przyniosła stratę dla miasta w wysokości kilkuset jeśli nie mln.zł.Niech sprawdzą czy nie odbyło się to w [porozumieniu z nim.
        • Gość: popek Re: Zamkną księgarnię im. Stefana Żeromskiego. A IP: *.adsl.inetia.pl 25.01.12, 10:12
          No i stało się,baba sprzedała księgarniie za olbrzymią cenę a Lubawski rżnie dalej głupa ,że o tym nie wiedział! HAHAHAHA.Jakby miałodrobinę honoru to by się podał do dymisji a tak to wywiozą go w końcu na taczkach albo wyprowadzą w kajdankach. Radni! zastanówcie sie kogo kryjecie?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka