Dodaj do ulubionych

*** Unia Wolności - Kielce ***

16.06.04, 20:35
Mój przyjaciel który mieszka w Warszawie kilka dni przed wyborami wysłał do
mnie miły list w którym mogłem m.in przeczytać:

"... IMGW - niedziela bardzo słoneczna
nie przegap tego weekendu! nie opalaj się za długo w najbliższą niedzielę, bo
możesz być potem zaskoczony
13 czerwca można głosować do godziny 22
LISTA nr 12 Unia Wolności - Przyszłość I Doświadczenie
www.uw.org.pl
liderzy naszych list:
(...)
prześlij tę informację dalej ..."

Bardzo mnie to ucieszyło i zainteresowało. List przesłałem dalej do
wszystkich znajomych w książce adresowej gdyż Unia Wolności należy do
powszechnie szanowanych organizacji z którymi sympatyzuję. Powyższy list mój
kolega wysłał m.in. do mnie, ale w adresach emajlowych na które on trafił
znalazłem również: frasyniuk@unia-wolnosci.pl oraz jan.litynski@unia-
wolnosci.pl etc... To bardzo miło, że pamiętano również o mojej skromnej
osobie !

Po otrzymanym liście postanowiłem się dowiedzieć czegoś więcej o Unii
Wolności w Kielcach. Na adres e-biuro@kielce.uw.org.pl wysłałem zapytanie o
informacje na temat kandydatów z okręgu Świętokrzysko-Małopolskiego do
Europarlamentu. Niestety nie otrzymałem do chwili obecnej żadnej
odpowiedzi... Przykra sprawa ale - nie zraziłem się. Ponieważ nie mam stałego
dostępu do internetu - utrudniony kontakt z wirtualnym światem - wybrałem się
osobiście do biura regionalnego Unii Wolności przy Nowym Świecie - niestety
było zamknięte, ale nie zraziłem się. Następnego dnia również nikogo nie
zastałem :-( Podana w ogólnopolskim spisie stron partyjnych witryna
www.kielce.uw.org.pl nie istnieje co mnie bardzo zmartwiło.

Bardzo chciałem zagłosować na Unię Wolności najlepiej na kielczanina czy na
Pana Janusza Onyszkiewicza. Przed głosowaniem próbowałem na wiele sposobów
zasięgnąć więcej informacji o w/w kandydacie czego niestety pomimo dobrych
chęci nie udało mi się zrobić. Przykro mi, że kielecka Unia przysypia...
Przykro mi, że NIE WIEM i NIE MOGĘ się dowiedzieć "kto jest kim" na listach
wyborczych Unii Wolności.

W wyborach zagłosowałem na mieszkankę Kielc, z listy Prawa i Sprawiedliwości.
Z zasięgnięciem wyczerpujących informacji nie miałem ŻADNYCH problemów.

*** PYTANIE *** 2 ***
Co zrobić aby moje radości czy smutki z którymi chętnie podzielę się z
Redakcją zostały wydrukowane ?
Obserwuj wątek
    • Gość: Krzysio Podobno IP: 5.3.1R* / *.psp.pas.earthlink.net 16.06.04, 21:13
      najlepszym sposobem dostania się na łamy prasy, to wpaść pod samochód na
      przejściu dla pieszych, będąc zaczytanym w gazecie. /Alberto Moravia/

Tak, wiem panie Wojtku, tylko jak się można zaczytać w "Gazecie" ?

Hej.
    • Gość: amator Re: *** Unia Wolności - Kielce *** IP: *.satbit.pl / 80.48.255.* 16.06.04, 22:15
      Zostań aktywnym w Unii Wolności, bede na Ciebie głosował. Niestety stracila UW
      poparcie bo odcięla się od sympatyków i tych, ktorzy pracowali dla niej.
      Dopuszczono rządne władzy miernoty i widzisz efekty. Jak odrodzisz UW w
      Kielcach bedziesz miał poparcie ponad 100 tys głosów na pewno.
      • wojciech.domagala nie mogę 17.06.04, 07:57
        Nie moge zostac aktywny członkiem Unii wolności bo ta partia w Kielcach nie
        istnieje. Biuro zamknięte na cztery spusty a na listy nie odpisują. To biuro to
        prywatna kancelaria prawnicza chyba...
        • grzegorz.mroz Re: nie mogę 18.06.04, 10:24
          to fakt... Unia Wolności praktycznie w Kielcach nie istnieje... sam miałem nie
          lada problem się z nimi skontaktować... ale nie ma co się dziwić, skoro jest to
          partia, która zniknęła z parlamentu... jednak wynik niedzielnych wyborów do PE,
          pokazuje, że ta partia nie umarła w świadomości obywateli-wyborców... ludzie
          potrzebują rzeczowej i merytorycznej dyskusji, a nie dyskusji barbarzyńców ze
          złodziejami...

myślę, że jeśli władze krajowe UW dobrze wykorzystają powrót partii do łask, to
          w parlamencie następnej kadencji (a wybory zbliżają się dużymi krokami) znajdą
          się osoby z list UW z naszego regionu... może więc warto odbudować tą partię w
          naszym regionie...
          • Gość: marzyciel Re: nie mogę IP: *.satbit.pl / 80.48.255.* 18.06.04, 12:54
            To nie jest powrót do łask. Zwykła arytmetyka. wśród niewielkiej liczby głosów
            (20%)garstka zwolenników UW okazała się 9% rzeszą, ale przy 60% frekfencji
            zrobiłoby się raptem 3%. LPR też to dotyczy. Bądźmy bez złudzeń.
            • Gość: exm Re: nie mogę IP: 195.114.160.* 18.06.04, 13:09
              > Gość portalu: marzyciel napisał(a):

> To nie jest powrót do łask. Zwykła arytmetyka. wśród niewielkiej liczby
              głosów
              > (20%)garstka zwolenników UW okazała się 9% rzeszą, ale przy 60% frekfencji
              > zrobiłoby się raptem 3%. LPR też to dotyczy. Bądźmy bez złudzeń.

a skąd ci się to wzięło? licze i licze, az sie spociłem ;) i cały czas 9% to
              tyle samo procent ze 100% , kolego nie pieprz bzdur ,jaka arytmetyka??!

zastanawiam się skąd sie bierze przekonanie, ze jak więcej ludzi będzie
              głosować to zmieni się w istotny sposób rozkład procentowy, to są jedynie
              niczym nie poparte marzycielskie przypuszczenia! A może to psychologia??? :P
              • Gość: marzyciel Re: nie mogę IP: *.satbit.pl / 80.48.255.* 18.06.04, 17:34
                2004r 6 mln głosów, UW 400 000 = 6,6%
                2001r 13,5 mln głosów, UW 400 000 = ɛ%
                jestem po zawodówce, moze myle się w polityce
                • Gość: exm statystyki, liczby, hipotezy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.04, 22:10
                  > Gość portalu: marzyciel napisał(a):

> 2004r 6 mln głosów, UW 400 000 = 6,6%
                  > 2001r 13,5 mln głosów, UW 400 000 = 3%
                  > jestem po zawodówce, moze myle się w polityce

Wniosek: stosunek liczby oddanych głosów na UW do wszystkich głosów wzrosł od
                  2001r.
                  Chodzi mi o to, że nie wiemy na pewno dlaczego wzrosł. Tego z pewnoscia nie da
                  sie wywnioskowac na podstawie wypowiedzi politykow - kazdy z nich ciagnie w
                  swoją strone i żyje w swoim swiecie. W mediach łatwo ludziom wmówic że jest
                  tak, z takiego a takiego powodu, a ludzie uwierzą w pseudonaukowe paplanie.

Mniejsza frekwencja - w tym zakresie liczbowym - nie powoduje, że statystyka
                  będzie inna a taka sama ilosc głosów nie swiadczy o tym ,ze to były te same
                  głosy (!). Wiem, bo znam duzo ludzi, ktorzy w 2001 nie glosowali na UW, a teraz
                  zaglosowali.
                  pozdrawiam, bez obrazy, exm
            • grzegorz.mroz Re: nie mogę 18.06.04, 13:13
              to fakt... frekwencja była żałośnie niska... ale chyba, nie sądzisz w wyborach
              krajowych będzie wyższa... że będzie te 60%... to marzenie...

a poza tym, wydaje mi się, że ludzie mają już dość tego burd*** jaki jest na
              Wiejskiej, gdzie nasze (p)osły robią co chcą... wydaje mi się, aby do władzy
              powinni powrócić ludzie, dla których polityka jest służbą narodowi, a nie
              robieniem prywatnych interesów...
              • Gość: młody Re: nie mogę IP: *.kielce.net.pl 18.06.04, 14:20
                Wspomniana arytmetyka dotyczy wg mnie jedynie LPR i SLD. Tam poszły żelazne
                elektoraty. Z jednej strony dewoty namawiane przez proboszcza (u mnie w parafii
                proposzcz tak zrobił), z drugiej strony zaś poszły glosować betony.
                Nie poszedł pełny elektorat ani PO , PiSu, SDPL ani też Samoobrony. Co do UW to
                raczej pomogło jej wystawienie znakomitych "nazwisk". Lokomotyw wyborczych,
                oraz cisza odnośnie afer z udziałem polityków UW. Takich afer nie było a więc
                ludzie z jednej strony pamietali najlepszego premiera III RP czyli
                T.Mazowieckiego, ale też zapomnieli marną premierową H.S. oraz udział UW w
                skomprompromitowanym rządzie AWSiarzy.
                Tak więc Frasyniuk mimo iż jest godny zaufania, oraz wyprowadził UW z niebytu,
                to ma teraz "zgryz" przed wyborami do parlamentu. Brak silnej reprezentacji w
                terenie. Niektóre województwa jak małopolskie czy dolnośląskie działają, ale u
                nas UW działała jedynie za szefowania jej przez A. Jezierskiego. Kruzel
                rozpiepszył strukturę i dopiero teraz będą musieli kombinować kogo znanego a
                niezrzeszonego ściągnąć do siebie.
                Panu Panie Wojtku proponuję gdyby chciał Pan aktywnie uczestniczyć w
                działaniach UW skontaktować się bezpośrednio z Biurem Krajowym. Jak struktura
                wojewódzka zostanie opiepszona przez gorę, to tylko jej to na zdrowie wyjdzie.
                • lekkozdystansowany Re: nie mogę 18.06.04, 16:29
                  To fakt,że Unia Wolności była kiedyś kojarzona z inteligencją,wolnymi
                  zawodami.Nawet sam byłem kiedys jej sympatykiem.Ale jak jej działacze zaczęli
                  snuc plany podziału administracyjnego w wariancie 12 bez Kielc to moje sympatie
                  nieco osłabły.Poza tym kiedys w UW był Rokita,którego nie lubiałem/nie dlatego
                  że Krakus/.Ale Syryjczyk/ tez Krakus /mi sie nie podobał jak snuł w 1998r na
                  wiosne plany nowego podzialu administracyjnego/mimom ,że jeszcze nie mieli
                  władzy,a potem jako min.transportu odebrał Kielcom dyrekcje dróg publicznych-
                  był taki okres/ /.A poza tym mimo że nie jestem antysemitą to jakoś w tej
                  partii za duzo było obcego elementu niezbyt sprzyjajacego Polsce.Niejaki poseł
                  były Braun też chyba jakos słabo sie dla Kielc przysłuzył w kwestii własnej
                  TV.Nawet pamietam jego słowa,że w Kielcach nigdy OTV samodzielny nie powstanie
                  bo nie ma takich potrzeb.Generalnie UW nie miała w naszym regionie nigdy
                  silnego elektoratu i poparciabo po prostu ma/miała/ zbyt słabe
                  zaplecze/inteligenckie/.Pozdrawiam.
                  • Gość: Filip Re: nie mogę IP: 69.156.224.* 18.06.04, 19:45
                    Unia Wolnosci wyrosla na elektoracie antypolskiego elementu.
                    Kierunek polityczny Unii byl zawsze przeciwny interesowi narodowemu.
                    Jesli ktos nie wierzy w to co pisze to prosze wypisac sobie nazwiska unitow i
                    przestudiowac ich zyciorysy oraz ich glosowania w sejmie ktore daja duzo do
                    myslenia, co proponuja , czego bronia co zwalczaja ?
                    • Gość: exm o Filip z konopii! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.04, 21:58
                      > Gość portalu: Filip napisał(a):

> Unia Wolnosci wyrosla na elektoracie antypolskiego elementu.
                      > Kierunek polityczny Unii byl zawsze przeciwny interesowi narodowemu.
                      > Jesli ktos nie wierzy w to co pisze to prosze wypisac sobie nazwiska unitow i
                      > przestudiowac ich zyciorysy oraz ich glosowania w sejmie ktore daja duzo do
                      > myslenia, co proponuja , czego bronia co zwalczaja ?

co tam panie w Morawicy?
                      • wojciech.domagala Panie Filipie ! Startuj Pan ! 20.06.04, 10:51
                        Proponuję zacząć studiowanie życiorysów Unitów w tym wątku. Startuj Pan !
                        • Gość: Unita Re: Panie Filipie ! Startuj Pan ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.06.04, 08:56
                          a co dokładnie w sprawie kieleckiej Unii Wolności Pana interesuje Pani Wojtku???
                          • wojciech.domagala Kielczanin na liście wyborczej ??? 23.06.04, 20:00
                            Przed wyborami interesowało mnie, kto z Kielc jest na liście.
                            • Gość: Filip Re: Kielczanin na liście wyborczej ??? IP: 69.156.224.* 23.06.04, 20:15
                              Nie ma miejsca w Kielcach dala Uni Wolnosci. Chociaz kto wie moze i lepiej by
                              bylo zeby ten antypolski element zebrac do jednego garnca.
                              Oni sie wszyscy doskomnale znaja bo to loza....a czy ja mam cos przeciwko
                              lozy..mami to duzo. Kto nie jest z Narodem a wysluguje sie obcym, zewnetrznym
                              osrodkom wladzy nie powinien miec miejsca w spoleczenstwie z ktorego na rozne
                              sposoby czerpie korzysci.
                              • Gość: exm Re: Kielczanin na liście wyborczej ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.04, 20:25
                                > Gość portalu: Filip napisał(a):

> ble ble ble ple ple ple

co tam panie w Morawicy?
                                • wojciech.domagala ___ C _ I _ S _ Z _ A ___ 24.06.04, 11:51
                                  ___ C _ I _ S _ Z _ A ___
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka