Dodaj do ulubionych

Sprzedac Akademie?

19.06.04, 10:44
A gdyby tak sprzedac Akademie Swietokrzyska jakiejs dobrej uczelni
amerykanskiej lub europejskiej? Tam wiedza jak zarzadzac nauka i pewnie
szybko wyprowadziliby AS z obecnej fatalnej sytuacji. We wlasnym interesie.
Sprzedaz taka moznaby obwarowac roznymi warunkami gwarantujacymi kupujacym
rozsadne zyski, a studiujacym wlasciwy poziom nauczania np. aby absolwenci
otrzymywali dyplom tej amerykanskiej uczelni. Przy okazji mogloby to pomoc w
utworzeniu w Kielcach, dobrego osrodka, bo dobrzy mlodzi ludzie zamiast
wyjezdzac do Stanow mogliby w normalnych amerykanskich warunkach realizowac
sie w Polsce. Jakby sie wladze miasta pospieszyly, szybko dogadaly sie z
MENiS i zaproponowaly Amerykanom czy Anglikom dobre warunki, to mielibysmy
jakies szanse na uniwersytet.
Obserwuj wątek
    • Gość: pracownik Re: Sprzedac Akademie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.04, 11:03
      Wystarczy zmienic szefa i odrazu bedzie lepiej, zapewniam was.
    • Gość: Ania Re: Sprzedac Akademie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.04, 11:20
      Jestem za. Ale obawiam sie, ze Amerykanie i Anglicy jeszcze nie mowia na tyle
      dobrze po polsku:))). A nasi profesorowie raczej tylko po rosyjsku:))).
      • berko3 Re: Sprzedac Akademie? 19.06.04, 15:05
        Biedaczysko rektor zrezygnował z kandydowania do Parlamentu Europejskiego.
        Język migowy to może ktoś jeszcze zna, ale na migi, a tym bardziej po polsku
        trochę trudno by mu się szło dogadać. Może studenci dadzą mu trochę korepetycji?
      • bylu.bylu Re: Sprzedac Akademie? 20.06.04, 14:22
        Gość portalu: Ania napisał(a):

> Jestem za. Ale obawiam sie, ze Amerykanie i Anglicy jeszcze nie mowia na tyle
        > dobrze po polsku:))). A nasi profesorowie raczej tylko po rosyjsku:))).

Nie jest tak zle. Na fizyce juz teraz wiele wykladow prowadzonych jest po
        angielsku.
        • Gość: nierob2 Re: Sprzedac Akademie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.04, 17:51
          Wszystkie prace habilitacajne i doktorskie w fizyce muszą być pisane i bronione
          po angielsku.
          • bylu.bylu Re: Sprzedac Akademie? 21.06.04, 19:12
            Gość portalu: nierob2 napisał(a):

> Wszystkie prace habilitacajne i doktorskie w fizyce muszą być pisane i
            bronione
            > po angielsku.

I bardzo dobrze. Tego nie wiedziałem. A od kiedy?
            • Gość: nierob2 Re: Sprzedac Akademie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.04, 23:06
              Dokładnej daty nie pamiętam ale to weszło jakoś w połowie lat 90-tych.
          • Gość: Ania Re: Sprzedac Akademie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.04, 22:32
            Dla mnie to i po chinsku moga byc bronione:))). Wazne, zeby ktos zrozumial, o
            co chodzi:))).
            • bylu.bylu Re: Sprzedac Akademie? 24.06.04, 17:46
              Gość portalu: Ania napisał(a):

> Dla mnie to i po chinsku moga byc bronione:))). Wazne, zeby ktos zrozumial, o
              > co chodzi:))).

Wystarczy, że zrozumie fizyk. Ja tez nie rozumiem np. tekstów biologicznych.
              Wystarczy mi, że praca ukazała sie w pismie LF tzn., że kompetentni ludzie to
              zrozumieli i uznali za warte opublikowania.
              • olds_reader Re: Sprzedac Akademie? 27.07.04, 17:05
                O kieleckich szkołach wyzszych pisza dziś w "Echu Dnia" to i ja napisze. Z tymi
                obronami to trochę nie tak. Obrony prac doktorskich i kolokwia habilitacyjne sa
                publiczne więc powinny być przeprowadzane w takim języku, by mozliwie dużo
                chetnych mogło to zrozumiec. Jesli praca jest bardzo specjalistyczna, to może
                być i angielski, ale jesli nie wymaga od słuchaczy wiedzy dostepnej tylko w
                jezyku angielskim, to powinna byc w języku tubylców. Gdyby ktos chciał bronic w
                Polsce pracę z fizyki w języku swahilli, to byłoby to troche nie w porządku. A
                w jakich językach bronione sa prace doktorskie i habilitacyjne w Kielcach?
                • Gość: Ania Re: Sprzedac Akademie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.04, 17:16
                  Skoro doktoraty mozna robic z jezykoznawstwa polskiego i historii, a
                  habilitacje tylko z historii, to chyba po polsku:))). Albo po polskiemu w
                  niektorych przypadkach:))).
                  • sowizdzal6 Megalomania 30.07.04, 21:10
                    Ciekawa dyskusja na Onecie o artykule "Polityki" o tytułomanii w polskich
                    szkołach wyższych.

polityka.onet.pl/4,1,8,1122997,0,0,forum.html
                    To troche na temat dzisiejszego artykułu w "Echu Dnia" o uniwersytecie.
                    Czytając pomysleć można, że Autorzy szukali wzorców w kielcach
                    • bylu.bylu Re: Megalomania 02.08.04, 13:52
                      Chyba jednak najlepiej sprzedać. Byle nie obecnym włascicielom (MENiS jest
                      tylko formalnie włascicielem. Uczelnie sa samorządne i naprawdę włascicielami
                      jest Rektor, Senat i inne władze.).
                      • Gość: Ania Re: Megalomania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.04, 14:14
                        Wlasnie przed chwila wypowiedzialam sie w innym watku (Uniwersytet Kaputt)...
                        teraz dales mi do myslenia. Tam zaproponowalam stworzenie fundacji na rzecz
                        uniwersytetu, a teraz sobie pomyslalam, ze trzeba przeciez madrze rzadzic
                        pieniedzmi. Dzieki za przypomnienie.
                        • bylu.bylu Fundacje 03.08.04, 12:31
                          Fundacje to sa chyba ze dwie albo trzy. Jednej przewodził poseł Długosz. Ale to
                          chyba nie o forsę chodzi. Jakby nie patrzył to te 50% (niektórzy mówią, że
                          więcej)zaocznych daje całkiem niezła kasę. Policz; 15 tys. razy 2,5 tys to jest
                          rocznie 37,5 MILIONA. Kupa forsy. A oprócz tego uczelnia bierze szmal z
                          ministerstwa i rozmaitych opłat egzaminacyjnych. Jak fundacja zbierze rocznie
                          taką kupe szmalu?
                          • Gość: Ania Re: Fundacje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.04, 12:36
                            Masz racje, pieniadze sa ogromne. Przynajmniej potencjalnie. No to nie rozumiem
                            tego braku skutecznosci. Problemem jest wiec chyba "chciejstwo":)
                            • bylu.bylu Re: Fundacje 04.08.04, 19:54
                              W jakiejs kieleckiej gazecie sa codziennie wywiady z róznymi winnymi tego, ze
                              nie ma w kielcach uniwersytetu. Nie moge tego znaleźć. moze ktos dakaś
                              wskazówkę. kiedy tobyło i czy jeszcze jest. Dziekuję.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka