Dodaj do ulubionych

Mieszkańcy zbierają podpisy, ale przejście nie ...

19.10.12, 09:04
...Podkreśla, że nawet jeżeli podpisy mieszkańców trafią do MZD, to przejście nie zostanie przywrócone...

Czy ta instytucja to państwo w państwie? Zawsze myślałem, że miasto ma służyć jego obywatelom, a nie faworyzować jednych przed drugimi. Coś takiego jak zrównoważona polityka nie jest znana w takich urzędach, które dbają o los kierowców, pozbawiając przejść dla pieszych wszystkich obywateli. Czy ktoś w UM może w końcu zareagować na tą antyspołeczną politykę???
Obserwuj wątek
    • Gość: rybka Re: Mieszkańcy zbierają podpisy, ale przejście ni IP: *.dip.t-dialin.net 19.10.12, 10:17
      "Przecież generalnie do kolizji dochodzi, gdy kierowcy np. gwałtownie hamują, żeby wpuścić pieszych na przejście - dodaje Skrzydło."

Co ten palant Skrzydło bełkocze. W terenie zabudowanym obowiazuje 50km/h i przy tej predkosci w calej cywilizowanej Europie kazdy NORMALNY widzac znak "Przejscie dla pieszych" wie, ze w tym miejscu LUDZIE MAJA PIERWSZENSTWO, a nie jakis kretyn jadacy samochodem.
      Miasta sa dla LUDZI, a nie dla debilowatych urzedasow i samochodow.

Gdyby Skrzydło miał rozum w głowie, to by wiedział, ze samochod (czy tez kazdy inny pojazd mechaniczny) jest w stanie zabic człowieka, natomiast człowiek nie jest w stanie zabic samochod. I dlatego pojazdy mechaniczne hamulce, by ich uzywac, a nie zabijac ludzi na przejsciach.

Polska, dzieki wielu urzedniczym kretynom i takiejze policji - jest absolutnym mistrzem swiata w zabijaniu ludzi na przejsciach. I Skrzydło jest najlepszym tego przykladem.
    • fan-mzd-kielce Mieszkańcy zbierają podpisy, ale przejście nie ... 19.10.12, 10:50
      A tak przy okazji możn zebrać podpisy za dwołaniem dyrektorów Miejskiego Zarządu Dróg w Kielcach za celowe działanie na niekorzyść mieszkańców. I to w każdy przypadku,dotyczy, to każdej inwestycji drogowej. Ogólnie w Kielach przebywam rzadko, ale jest to moje rodzinne miasto i nie moge patrzeć na to co ci "fachowcy" wyprawiają. W Kielcach płacę podatki, dlatego zabieram głos. Całym MZD Kielce już dawno powinen zająć się prokurator. Ich brak kompetencji i niedopełninie obowiązków służbowych na każdym kroku jest porażające. Osobiście więcej jeżdżę samochodem, ale nie przeszkadzają mi piesi, gdyżna logikę sam jestem pieszym, nawet wtedy, gdy się przemieszczam żeby wsiąść do auta. W każdym cywilizowanym świecie pieszy jest ważniejszy od kierującego. Obecnie mieszkam w skandynawii i tam nie ma żdnego problemu. W mieście wszyscy jeżdżą do 50 km/h, poza 70 km/h i każdy jest szczęśliwy.
    • Gość: eh mydlenie oczu - trasa nr 73 IP: *.kielce.vectranet.pl 19.10.12, 10:57
      wciaz i wciaz mydlenie oczu
      ul. Solidarnosci to trasa 73 - wg mnie szyskowana na droge szybkiego ruchu, tak przynajmniej wynika z decyzji podejmowanych przez wladze:
      1) likwidacja przejscia przy leszczynskiej (gdy na Warszawskiej mozna nastawiac swiatel co 100m a tutaj nie)
      2) decyzja o budowie wyjazdu z Kielc na poludnie - sciegiennego/tarnowska jednoczesnie wielki wezel tras 73-74 (solidarnosci/swietokrzyska) na terenie miasta a nie na terenie POTENCJALNEJ obwodnicy (ktorej dzielki temu nigdy nie bedzie)
      3) inwestycja w obrebie al. 1000-lecia bez ingerencji w najgorszy element czyli skrzyzowanie al.1000-lecia i solidarnosci - bo to trasa 73 - czekam na to jak ma wygladac,
      ... malo?
      prosze wiec o przekonanie mnie ze sie myle, ale bez wyzwisk i argumentow nie popartych dowodami, te narazie tylko 3-y aspekty sa faktem - jaki jest kontrargument?
      • Gość: rybka Re: mydlenie oczu - trasa nr 73 IP: *.dip.t-dialin.net 19.10.12, 11:18
        bo tak wlasnie wyglada w oczach prowincjonalnych mlotkow "rewitalizacja" Kielc.
        Centrum zamkniete dla ruchu, lacznie z komunikacja miejska. A 1 km od centrum drogi szybkiego ruchu i wyrypane 5 metrowe ekrany szpeczace i tak watpliwej urody miasto. I "dla dobra" mieszkancow ma byc ich jeszcze wiecej, i pewno jeszcze wyzsze, by zaslonic tzw. "urode" miasta.
        No i ta genialna "logika" Skrzydly i podobnych mu mascia "nałukowcow", ze wypadkom mozna zapobiegac likwidujac przejscia dla pieszych i budownanie w centrum miasta skrzyzowan "bezkolizyjnych" od przechodniow.

To dla kogo te Kielce maja byc? Bo jak widac perspektywiczne "plany rozwoju" ludzi w tym miescie nie widza?
        • Gość: e logiczne jest ze decydenci nie maieszkaja w Kielca IP: *.kielce.vectranet.pl 19.10.12, 11:29
          w Kielcach!!!
          miasto zostanie poprzecinane drogami zaekranowanymi, wszystko zgodnie z "prawem" a przejazd z jednej dzielnicy do drugiej, czy nawet zakupy w ulubionym sklepiku utrudnione - wszystko "dla dobra mieszkancow"
          ..
          prosze wszystkich pracownikow mzd (tfu) a przeciez jest tu was na forum cala masa, bo przeciez z okien przy predowskiej to nudno wygladac wiec i siedzicie sobie w internecie, prosze wiec kogos, by imiennie powiedzial ZE NIE MA PLANOW co do zmiany statusu drogi nr 73 - al solidarnosci - zrodlowa - tarnowska - popieluszki - sciegiennego ... i ze robicie wszystko by wschopdnia obwodnica powstala
          bardzo was prosze ... a nie to moze szukajcie innej pracy, bo licze na to ze milosciwie nam panujacemu zostalo ile? 2 lata - pozniej to MY mieszkancy tego miasta bedziemy sie mscic!
          • Gość: to nie tajne Re: logiczne jest ze decydenci nie maieszkaja w K IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.12, 16:11
            Ależ, oczywiście, że są plany zrobienia z 73 drogi ekspresowej. Było to nawet wspomniane w artykułach gazetowych parę lat temu.
            Zastanawiam się, czy ktoś z tych ... (tu brzydkie słowo) urzędasów ma tajny plan zniszczenia Kielc? Bo do niczego innego takie działania nie prowadzą. A to jak miasto staje się coraz bardziej nieprzyjazne widać gołym okiem i chyba wszyscy to odczuwają.
    • Gość: dno Re: Mieszkańcy zbierają podpisy, ale przejście ni IP: *.kielce.vectranet.pl 19.10.12, 10:58
      Dopiero co pan Skrzydło tłumaczył, że przejście nie będzie przywrócone głównie dlatego że nic mu nie wiadomo żeby po likwidacji do MZD wpłynęły jakiekolwiek oficjalne protesty. Jeszcze pewnie wisi gdzieś ten artykuł w sieci.
      • Gość: mieszkanka Re: Mieszkańcy zbierają podpisy, ale przejście ni IP: *.adsl.inetia.pl 19.10.12, 11:39
        szkoda że rzeczowe argumenty nie trafiają do MZD.
        To jest dyskryminacja pieszych i działania na ich niekorzyść. naturalny ciąg komunikacyjny został zaburzony.
        Dlaczego?
        bo kto ma samochod to Pan?
        • fan-mzd-kielce Re: Mieszkańcy zbierają podpisy, ale przejście ni 19.10.12, 11:58
          Tu nie o to chodzi, że ten co ma samochód, to PAN. Ja też mam samochód i nie wyobrażam sobie normalnego funkcjonowania na codzień bez niego, ale pieszo też chodzę. Tu chodzi o to, że "fachowcy" z MZD Kielce nie mają pomysłu na rozwiązywanie problemów za które odpowiadają. Najprostszym rozwiązaniem jest zlikwidowanie przykładowo takiego przejścia i według nich jest po problemie. Jednak należałoby wziąć pod uwagę okolicznych mieszkańców, z których pieniędzy utrzymywani są między innymi pracownicy MZD Kielce. Jakiś czas temu postawiono kładkę, czy jak tam sie nazywa przejście nad ulicą Źródłową, czy nie można zastosować takiego samego rozwiązania w tym miejscu? Widać myślenie sprawia ból pracownikom mzd.
          • Gość: ehh nie tylko brak kompetencji IP: *.kielce.vectranet.pl 19.10.12, 12:06
            ale pewnosc ze za NIC nie odpowiadaja, i ze sa chronieni przez Prezydenta tego miasta, ktory nasluchawszy sie tak wielu skarg na dzialanie czy wrecz calkowita indolencje wladz mzd DA IM NAGRODY!
            w tym miescie mozna forsowac dowolne karygodne pomysly komunikacyjne, calkowicie sprzeczne z wola mieszkancow, wrecz wbrew ich interesom (tak jak S74) i .... NIC, dostaje sie nagrody
    • Gość: Duch Re: Mieszkańcy zbierają podpisy, ale przejście ni IP: *.kielce.vectranet.pl 19.10.12, 12:01
      Skoro nie pomagają racjonalne argumenty i poparcie setek osób to może trzeba zorganizować inny protest. Może jakaś blokada drogi? Z drugiej strony aż się dziwie, że jeszcze nikt nie podszedł tam w nocy z wkrętarką i te kilka śrubek nie wykręcił.
      Panowie "złomiarze" niedaleko jest skup, na pewno kila barierek uda wam się sprzedać i będzie na wino ;).
    • tyfusplamisty Mieszkańcy zbierają podpisy, ale przejście nie ... 19.10.12, 12:31
      Wypowiedź rzecznika to niezła perełka. Wychodzi z niej, że przejście zlikwidowano po to, by piesi nie przeszkadzali kierowcom w łamaniu przepisów. Przecież prawo o ruchu drogowym wyraźnie mówi, że dojeżdżając do przejścia należy zachować szczególną ostrożność, co w praktyce oznacza - zwolnić. Jeśli zatem dochodziło tam do kolizji wynikających z gwałtownego hamowania po pojawieniu się człowieka na pasach, to było to winą WYŁĄCZNIE kierowców. Powstaje pytanie, czy urzędniki z MZD mają wiedzę na temat istnienia przywoływanego przeze mnie przepisu, a także przepisu dającego pieszym pierwszeństwo na przejściach, że o zapisach ratyfikowanej przez Polskę Konwencji wiedeńskiej już nie wspomnę. Pytanie jest teoretycznie retoryczne, ale z niedorzecznej wypowiedzi rzecznika można by wnioskować, że odpowiedź na nie brzmi - nie.
      Wielokrotnie pokonywałem to przejście zarówno jako pieszy, jak i jako kierowca i doprawdy nie pojmuję, co tam niby było niebezpiecznego, prócz tego, że jezdnia jest tam dwupasmowa, co w polskiej rzeczywistości powoduje, iż każdy baran za kółkiem czuje się upoważniony do wciśnięcia gazu w podłogę, nie bacząc nawet na to, że za 200m będzie musiał hamować, bo w systemie zielonej fali zbyt szybko dojedzie do kolejnego skrzyżowania. To świadczy o jakiejś przedziwnej mentalności, skoro za winnych problemów spowodowanych nadmierną prędkością uznaje się pieszych, którzy tak sobie bezczelnie po pasach łażą.
      • Gość: imiennie brak odpowiedzialnosci za wlasne decyzje IP: *.kielce.vectranet.pl 19.10.12, 12:59
        szanowny przedmowca pisze: ... "ale z niedorzecznej wypowiedzi rzecznika można by wnioskować, że odpowiedź na nie brzmi - nie." odpowiedz bym rozszezyl cytatem z lubianego filmu: "nie, I CO MI PAN ZROBISZ?? ham sie uprze, daj () hja nie mam" nie mam wiedzy !!!
        i co mu grozi? nic
        ..
        z innej beczki - osoba pelniaca "samodzielna funkcje w budownictwie" MUSI posiadac ubezpieczenie - czemu urzedas nie musi posiadac takowego? czy moze sie myle?
        jaka odpowiedzialnaosc podejmuje urzedas z mzd (tfu) siedzac za oknem przy Predowskiej i "nadzorujac" inwestycje chocby taka jak w rejonie ul. Okrzei??? albo UZGADNIAJAC projekt budowlany, tym samym wydajac nieoficjalna zgode na usuniecie pomnika przyrody? kto imeinnie UIZGADNIA w mzd w kielcach rozwiazania komunikacyjne w projektach zamawianych i nie zamawianych przez mzd? kto jest IMENNIE specjalista od komunikacji drogowej w Kielcach ?
      • sprychu_ck x wing 19.10.12, 17:24
        Identyczna argumentacja (MZD) jak w przypadku ludzi niezasmradzających spalinami powietrze i którzy nie przyczyniają się do tworzenia korków.

NA pytanie dlaczego nie można namalować pasa ruchu dla rowerów MZD odpowiedziało, że to ze względu na bezpieczeństwo rowerzystów bo....samochody jeżdżą szybko, a to niebezpieczne.
        Z tych samych powodów rozwiązania doskonale sprawdzone w całej Europie i Polsce jak kontrapasy, śluzy na skrzyżowaniach dla rowerzystów - nie mogą mieć zastosowania w mieście Kielce. Same "ścieżki" to odrębny temat, kpina. Jeśli na wy-kostkowanym odcinku długości 400 metrów trzeba zsiadać 10 razy to idiotyzm i nikt tego rzecz jasna nie przestrzega.

Pieszym pozostaje kłusowanie na pozostałych przejściach aby sprawnie przejść na 2 ą stronę, zaś rowerzystom prowadzenie rowerów lub korzystanie z rozsianych, nie połączonych tzw ścieżek.
        Można oczywiście jeździć ulicami, co przypomina rosyjską ruletkę i jest niezwykle "bezpieczne". Tę sztukę nie każdy zdąży opanować.
        Pozostaje samochód i wpisanie się w koreczki, zgodnie z jedyną doktryną urzędniczą.
        Piesi i rowerzyści w tym mieście są dyskryminowani w sposób wyjątkowo bezczelny, szczególnie perfidny. Tak się może wydawać, ja sądzę, że wynika to w największym stopniu z braku profesjonalizmu odpowiedzialnych za interesujące nas rozwiązania.
        Naćkać nielogicznie mizerne "ścieżki", polikwidować przejścia, udawać, że miasto jest z gumy a nowe "arterie" zaspokoją potrzeby SAMOCHODÓW, bo przecież nie ludzi, mieszkańców...
        Po remontach korki nie znikną jak nie zniknęły gdzie indziej. Kto będzie w przyszłości bardziej mobilny? Samochód...? Wątpię :)
        No chyba, że obowiązującym pojazdem przyszłości w tej metropolii będzie ..X... Wing/skrzydło rodem z wojen gwiezdnych... i słuszną ma linię nasza partia...
    • Gość: nnn Dziwne, na Warszawskiej są światła co 5m a tu nie? IP: 212.160.196.* 19.10.12, 15:23
      Jakoś nie przekonuje mnie władza bo w mieście po to są ograniczenia bo ważniejsi są piesi. Jakoś wisi mi, że jakiś przejazdowiec przez miasto musi mieć zabezpieczoną ekranami przecinkę przez centrum bo władza nie planuje obwodnic. No i to "nie bo kierowcy nie zwracają uwagi" @_@ Policja przez tydzień niech łapie to się szybko nauczą:/
      • Gość: przechodzen Tak powinno wyglądać przejście IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.12, 17:07
        Tekst linka
        to jest link do propozycji dla MZD jak powinno to przejście wyglądać Małym nakładem można zrobić to przejście bezpieczniejszym. Oczywiście jak będą pieniądze to należy dodać wzbudzane światła.
        • Gość: Johny Re: Tak powinno wyglądać przejście IP: *.adsl.inetia.pl 19.10.12, 22:23
          O, rewelacyjne rozwiązanie!
          Da się to jakoś przesłać do MZD?
          Bo oni na coś podobnego nigdy by nie wpadli. I jest załatwiony problem z wyjażdżającymi z Niskiej wprost na ludzi.
          Brawo za rewelacyjny pomysł.
          Oby nie okazał się za późny ;-(
          • Gość: Duch Re: Tak powinno wyglądać przejście IP: *.kielce.vectranet.pl 20.10.12, 00:56
            Da się przesłać, przecież na stronie jest kontakt. Można do nich maile pisać, ale ...
            Po dwóch tygodniach dostaniecie odpowiedź, że maili niepodpisanych cyfrowo nie czytają.
            Kpina, olewactwo i jawne poniżanie. Możemy sobie zbierać podpisy, snuć plany, opisywać w prasie, wysyłać korespondencje, może nawet komuś uda się pójść na audiencje do jaśnie mać państwa a i tak wszystko to będą mieć w du... i zrobią swoje powtarzając ja mantrę debilne wymówki "to dla bezpieczeństwa".
            Może godziny policyjne też wprowadźcie dla bezpieczeństwa? Przecież wieczorem można w łeb dostać od nieznajomego a jak się zakaże chodzić po ulicy to będzie bezpieczniej.
        • Gość: wyborca Re: Tak powinno wyglądać przejście IP: *.adsl.inetia.pl 20.10.12, 00:33
          Można też nieco poszerzyć jezdnie i dać po azylu między każdym pasem ruchu. Uniknie się bezkarnego zabijania pieszych przez debili omijających samochody przepuszczające pieszych.

Ale czego wymagać od Wójcika, Czekaja i Skrzydła? To są ludzie niereformowalni, jak Lubawski. Bez wymiany tej czwórki nie ma szans na normalnośc w Kielcach.
          • Gość: mieszkanka Re: Tak powinno wyglądać przejście IP: *.centertel.pl 21.10.12, 01:17
            Mnie też podoba się rozwiązanie z tego linka. A czy czasem nie było ono już przesłane naszym radnym?Powinni dalej tą propozycję rozwiązania tego przejścia przesłać do MZD.
    • Gość: czarodziejka Re: Mieszkańcy zbierają podpisy, ale przejście ni IP: *.kielce.vectranet.pl 21.10.12, 13:34
      a czy rzeczony Jarosław Skrzydło-rzecznik, to w chwili wypowiadania tych słów byl dysponowany intelektualnie? wszak rożnie z tym bywa...
    • fan-mzd-kielce Mieszkańcy zbierają podpisy, ale przejście nie ... 21.10.12, 16:21
      Według mnie oni są niedysponowani intelektualnie od zawsze ...
      • Gość: złom zlomek Tak powinno wyglądać przejście IP: *.centertel.pl 21.10.12, 23:48
        Już na faceboku zapelowalem do wszystkich kolegów zlomiarzy abyśmy zjednoczyli się w walce o przywrócenie tego przejścia Kraść barierek nie będziemy bo to grzech. A na winko lepiej wł.az studzienki wychodzi.
        • Gość: ślusarz Re: Tak powinno wyglądać przejście IP: *.adsl.inetia.pl 23.10.12, 22:04
          widziałam że tam te śrubki są rozkręcone i można spoko przejść tylko trzeba uważać!
    • Gość: Grzesa Re: Mieszkańcy zbierają podpisy, ale przejście ni IP: *.xdsl.centertel.pl 11.11.12, 11:50
      dlaczego to rzecznik pan mowi o niebezpieczenstwie przejscia dla pieszych ktore bylo nim przez dziesiat lat...???rownolegla do al solidarnosci warszawska ma przejscia dla pieszych z sygnalizacja swietlna co 15m (slownie- pietnascie metrow)i nikomu to w niebezpieczenstwie nie przeszkadza,rzecznik,ty dobry jestes na rzeki w takim razie,rzecznik i kiedys za to odpowiesz z wojcikiem ikiem,i hope...
    • Gość: kiel Ja bym nie pozwolił dziecku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.12, 15:36
      na przechodzeniu w tak niebezpiecznym miejscu jakim było to przejście.
      • Gość: logika Re: Ja bym nie pozwolił dziecku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.12, 19:01
        To jest środek miasta,w pobliżu jest szkoła. Priorytetem powinno być uczynienie tego bardzo potrzebnego przejścia bezpiecznym, a nie jego likwidacja i faworyzowanie łamiących przepisy kierowców jadących tranzytem. Polityka władz naszego miasta jest chora!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka