Dodaj do ulubionych

Wróg kusił coca-colą, a na półkach ocet. Wigili...

25.12.12, 00:04
Każdy okres historyczny ma swoje wady i zalety. A PRL to nie tylko lata 80. ale prawie pół wieku historii Polski. Wady i owszem - były - choćby wspomniane w artykule ale zalet też było wiele - kraj odbudowano po wojnie, prawie każdemu Polakowi zapewniono bieżącą wodę, elektryczność, dostęp do szkoły, książek, służby zdrowia - coś czego nigdy wcześniej w tej skali nigdy u nas nie było i o czym powoli zaczynamy zapominać obecnie... Kartki i owszem - były - ale spożycie mięsa i wędliny było większe niż obecnie. Przy czym była to o niebo lepsza i zdrowsza wędlina niż teraz.
Wyroby czekoladopodobne były uczciwie podpisane, teraz wszystko - to są prawdziwe "czekolady".
Nikt wtedy nie martwił się o codzienny byt, bezdomni byli tylko dziwacy, każdego było stać na opłaty.
Była jedna partia i patrząc z perspektywy czasu - jej wyżsi rangą członkowie byli mniej pazerni niż ich obecni następcy z najmniejszej nawet partii.
Zaryzykuję twierdzenie, że nawet donosicielstwo było wtedy mniejsze niż obecnie, poza tym kiedyś było to piętnowane, teraz zrobiono z tego cechę wręcz zalecaną...
Inwigilacja czy np. propaganda sukcesu ? - toż tamtejsi od tego specjaliści - dzisiejszym mogliby buty czyścić.
Polska kultura, sztuka i nauka - liczyły się w świecie - teraz jesteśmy pośmiewiskiem całego świata.
Tak więc - jeszcze raz - każdy okres historii ma swoje wady i zalety, ja skłaniam się ku twierdzeniu, że PRL miało jednak mniej wad niż obecna pseudodemokracja.
Obserwuj wątek
    • Gość: obiektywny.propaga Re: Wróg kusił coca-colą, a na półkach ocet. Wigi IP: *.dynamic.chello.pl 25.12.12, 00:29
      A moze by tak napisac co bylo lepsze niż teraz?
      • Gość: kkk Re: Wróg kusił coca-colą, a na półkach ocet. Wigi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.12.12, 10:45
        a kto by się z wyrobników mediów odważył? Pewnie za to nikt by go nie zamknął. Ale przy tym bezrobociu w mediach i innych nawet najbardziej "niegodnych" zawodach - to samobójstwo.
      • Gość: ala Z jednej strony... IP: *.kielce.vectranet.pl 25.12.12, 22:14
        Nie wiem czy to było lepsze, to już niech każdy sam sobie oceni, ale generalnie każdy musiał pracować i nie mógł się od obowiązku podjęcia pracy migać, nie zapier... 7 dni w tygodniu na 3 etatach, żeby zarobić na utrzymanie, a dodatkowo po latach oszczędzania na książeczkę mieszkaniową mógł dostać mieszkanie.
        Milicja interesowała się tym co nieletni robią na dworze zbyt późno i nie było pijanych 12 - latek w nocnych klubach. Dzieci w szkołach umiały czytać, pisać i liczyć - nikt nie miał dysleksji, dysgrafii, dyskalkulii, ADHD itp.
        Nie było bezdomnych i żebraków.
        • amrik Bezdomni i zebracy oczywiscie byli 26.12.12, 12:30
          Pamiec ludzka jest wybiorcza. Mysle ze (oczywiscie wszystkie proporcje zachowane) ci co spedzili mlodosc w Auschwitz tez beda idealizowac. A zebracy oczywiscie byli, skad wzial sie np. nieludzki smrod dworca centralnego? Prl mial oczywiscie rozne okresy ale zawsze to byl syf, wszystkiego za malo, zawsze kolejki, zapchane autobusy, brud i szarosc ulic. Smierdzace trabanty i pobiedy. Ohydny rodzaj smierdzacego tytoniu no i lejaca sie strumieniami wóda. Ja tam sie bardzo ciesze ze ten bardak juz nie istnieje.
          • Gość: ala Re: Bezdomni i zebracy oczywiscie byli IP: *.kielce.vectranet.pl 26.12.12, 21:53
            Cięzko idealizować to co mamy teraz - ludzi na kasie po 12 godzin z pensją, z której w żaden sposób nie da się utrzymać rodziny; dzieci puszczane w samopas, bo rodzice zajęci robieniem kasy; nastoletnich gangsterów, z którymi nikt sobie nie radzi, bo prawo jest bardzo liberalne; wóda dalej leje się strumieniami, pod sklepami żulia się panoszy, zachlane gnoje srają na klatkach wieżowców, a na wiadomym dworcu nastoletnie narkomanki oddają się za działkę. Więc to jednak nie jest tak, że "ten bardak już nie istnieje".
      • inkwizytorstarszy Re: Wróg kusił coca-colą, a na półkach ocet. Wigi 26.12.12, 00:58
        Nic. Jedynie się cieszyli kapłani że kościoły były pełne. Ja jestem szczęśliwy że żyję tu i teraz.
        Mam 68 lat. Mam porównanie.
    • matuzalem.1 Wróg kusił coca-colą, a na półkach ocet. Wigili... 25.12.12, 00:51
      Och, jak się rozpływa pani wojewoda w zachwytach ... A do czego doprowadziliście ludzi ... Do ubóstwa, do skrajnej nędzy ... W Polsce nigdy nie było komuny, od tego trzeba zacząć, czasy były o wiele lepsze, a dlaczego? A dlatego, że ludzie byli bardziej zyczliwi dla siebie, mieli wspólnego wroga, a teraz każdy jest wrogiem dla każdego. Ludzie lgnęli do kościoła, bo mieli wspólnego wroga, a teraz po latach z perspektywy czasu zobaczyli wszyscy, jak pieknie kościół wszystkich wydymał. Już nie mówię o tych co poświęcili życie dla "WOLNOŚCI", Ci to sie w grobach przewracają ..., jak patrzą na dzisiejszą "bandziorkę" uprawianą przez pseudo polityków ... I wolałem ten ocet na który było mnie stać, z resztą tak, jak i na Coca Colę, bo teraz nie stac mnie, ani na jedno, ani na drugie. Także w dupie mam WASZĄ wolnośći i demokrację.
      • Gość: lkll Re: Wróg kusił coca-colą, a na półkach ocet. Wigi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.12.12, 11:26
        pani wojewoda nową chałupę sobie postawiła o czym niedawno z wielkim patosem informowały media. Ma się więc z czego cieszyć. A reszta społeczeństwa jest sama sobie winna, że nie potrafiła wykorzystać nadarzającej się okazji "do dobrobytu". Ci najbardziej zaangażowani i wierzący w walkę o nową Polskę już dawno spoczywają w spokoju albo wędrują po pośredniakach i śmietnikach w poszukiwaniu lepszego jutra.
      • bmiara Re: Wróg kusił coca-colą, a na półkach ocet. Wigi 26.12.12, 12:59
        No cóż. Mnie stać i na ocet i na coca-colę i przede wszystkim mogę sobie to kupić. Mogę mieć własną firmę, handlować z całym światem. Mogę jechać do Niemiec czy UK kiedy tylko chcę. Mogę sobie kupić działkę i wybudować dom marzeń, a nie tylko klocek na malutkiej działce.
    • amelie2 Wróg kusił coca-colą, a na półkach ocet. Wigili... 25.12.12, 07:05
      O PRL piszą ci, ktorzy są za młodzi aby ten okres w historii Polski pamiętać. Polskę upokorzył i zniszczył Jaruzelski i Solidarność. Przed 1980 rokiem byliśmy z Polski dumni. Miejsca by tu nie starczyło na wyliczanie osiągnięć i sukcesów. Ten symboliczny ocet na półkach to był czas Jaruzelskiego, który zwielokrotnił zagraniczne długi nic w zamian nie dając, utworzył Komisję Majątkową, aby przypodobać się KRK, zniszczył przemysł ustawami o Radach Pracowniczych i Związkach Zawodowych oraz likwidacją Zjednoczeń, które były potęznymi koncernami z dobrym zapleczem naukowo-badawczym.
      Okres od 1945 do 1956 roku to kontynuacja wyniszczania polskiej inteligencji, prowadzonej przez żydowskie NKWD i UB. Kierownictwa tych organizacji to sami Żydzi. Ich nazwiska łatwo znaleść w Internecie.
      • oloros Re: Wróg kusił coca-colą, a na półkach ocet. Wigi 25.12.12, 08:06
        propaganda jak za PRL - artykul w sumie klamliwy - sceny opisywane w nim dzialy sie w czasie wojennym i nie bylo to az tak dlugo
        ktos powiedzial ze to bardzo dlugi okres czasu - i bywalo roznie
        ale nie mozna jednak zamazac niewatpliwych sukcesow i ogromnego postepu cywilizacyjnego jaki dokonal sie w tamtych latach
        i to jest problem dla dzisiejszych wladcow
        bo niedlugo przyjdzie taki moment ze mozna bedzie porownac te dwa okresy - do 1989 i po nim
        trudno mowic o latach 1944-1960 bo one byly zdominowane odbudowa po strasznej wojnie i ogromnych zniszczeniach ale juz okres 1960-1989 moze byc tego przedmiotem - wiec gdzie skolo 2020 mozna zaczas porownywac - i nie jestem pewien tego wyniku - bo choc producja , powiekszenie bedzie duze to efekty spoleczne, socjalne beda przerazajace -
        na pierwszy rzut to rozwarstwienie polekiego spoleczenstw apomiedzy nieliczna bogata mniejszosci i reszta biuedoty z dziura posrodku - i calkowitym brakiem klasy sredniej - to obiecuje tylko nieszczescie
        • Gość: cd Re: Wróg kusił coca-colą, a na półkach ocet. Wigi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.12.12, 08:20
          ale wkrotce wymra ludzie ktorzy pamietaja te czasy
          artykul wlasnie poniza ich - bo Polska to nie byli tylko komunisci i UB-ecy a miliony ludzi ktorzy dzwigali z ruin swoj kraj - nieprawdopodobnym wrecz wysilkiem trudnym do opisania
          i nikt im nie pomagal, nie byo zadnego planu Marshala, raczej mu przeszkadzali jak mogli - a oni odbudowali nie tylko Warszawe - ale caly kraj
          jak juz wymra ludzie ktorzy to pamietaja - historycy beda jak tylko chca klamac i znieksztalcac
          i jak zawsze dziennikarze beda opisywac jakie to bylo nieszczescie ten socjalizm itd - ciekawe co moglo byc wtedy i co Polacy w ogole mogli zrobic - kiedy za nich zdecydowali inni - wlasnie dzioeijszy tzw przyjaciele USA i reszta - gdzie wowczas byli?
          dlatego masz rtacje to co pisze redaktor to jest tylko propaganda i jeszcze wykorzystuje sie skadinad przemila pania - znakomita dziewczyne pania Miroslawe to potwierdzania tych klamliwych tez - takie rzeczy zwlaszcza z owym slynnym papierem toaletowym rzeczywiscie mialy miejsce
          ale sprawy sa znacznie powazniejsze niz papier toaletowy - bo dow ielu ludzi dociera fakt ze za PRL mieli lepiej !!!!!!!
          ze zmiany w Polsce doprowadzily do poprawienia losu ale bardzo waskiej grupie ludzi - ze w Polsce bieda to 60 procent ludzo ktorych dochody sa pomizej 300 euro na glowe w rodzinie !!!!
          nastepne 30 procent zyje srednio - z dochodem powyzej 6000 euro na glowe - co w Niemczech nawet nie jest minimu egzystencji a przeciez koszty zycia nie sa inne niz w POlsce -
          50 000 ludzi w Polsce ma oszczednoscu w bankch powyzej 3 milionow dolarow?- i to jest wlasnie ten jedyy pozytywne wydziwek przemian po 1989
          podoba sie ? -
          GW i pan Michnik chyba juz wie jak narasta wsciekolosc w Polsce - to jest kuz lawina - ona juz ruszyla tylko niektorzy to widza - jak juz zobacza bedzie za pozno
          std taki artykul jest czujny - tylko ze to nie powstrzyma zmian
          • fajny.trak Re: Wróg kusił coca-colą, a na półkach ocet. Wigi 25.12.12, 08:29
            rozumiem ze trzeba przedstawia dzisaj PRL jako czas ciemny - z cala scenografia
            i opowiadac ludziom jak to ciezko zyli , niedostatkach, przemocy itd
            a moze redaktorzy zajma sie dniem dzisiejszym -
            poraza tendencyjnosc - niestety sukcesy komunistow i odbudowa kraju a takze efekty socjalne sa nie do zakwestionowania - to chyba boli dzisiejszych wladcow -
            ja sie tylko obawiam ze coraz wiecej ludzi zaczyna doceniac to co w Polsce zrobiono w latach 1944 - 1989 i ze porownaie do dzisiejszych czsow wyglada w recz tragiocznie - to odbiera legitymcje wladzy dzisiejzym eleitom i tego sie boja - wiec takie artykulu sa na zasadzie - napisz cos dobrefo o nas kolezanko
        • Gość: Adolek Re: Wróg kusił coca-colą, a na półkach ocet. Wigi IP: *.centertel.pl 25.12.12, 08:35
          Stan Wojenny to był również najlepszy okres dla pasterzy KrK .Oni mieli pełne magazyny z darów i część z nich rozdzielali pomiędzy rodziny członków internowanych , a reszta -reszta była milczeniem.Do dziś nie wiadomo co stało się z tonami żywności ,ubrań.Kościół nigdy tego nie rozliczył.W latach 90 wyszło na jaw ,że tony czekolad ,kawy ,i innych fruktów pochodzących z darów z zachodu mieli w swoich magazynach.
          W tym czasie tylko ich kiece fruwały po korytarzach gmachu WUSW w Kielcach (SB) przy ul.Gwardii Ludowej i Śniadeckich gdzie wydawano im paszporty.Wchodzili z pełnymi teczkami , a wychodzili z pustymi i czasami chwiejnym krokiem.Ten chwiejny krok to pewnie z powodu przetrzymywania ich o głodzie i chłodzie na przesłuchaniach w Wydziale IV SB oraz Paszportów?Dostawali asygnaty na materiały budowlane do budowy kościołów oraz Bożych Domów-jak nazywali Plebanie.Współpraca oraz wymiana kwitła w najlepsze.Jedni mieli alkohol i frukta z darów, a drudzy materiały budowlane,paszporty i swobodę jakiej nie miała pozostała część społeczeństwa.Tak to wspominam te czasy,bo diabli człowieka biorą ilu się później narobiło kombatantów. Jedynym dla mnie prawdziwym Kombatantem był nieżyjący już Pan Edmund Sarna ,który nigdy nie poddał się Komunie wolał sprzątać na Cmentarzu , a był nauczycielem ,niz iśc na układy z Komunistami.Dzisiaj jak widzę i słyszę tych niektórych kombatantów,którzy ze strachu woleli by wydać własna matkę to nie wiem czy śmiać się ,czy płakać, a szczególnie jak kler opowiada o swojej heroicznej walce z Komuną.
          • oloros Re: Wróg kusił coca-colą, a na półkach ocet. Wigi 25.12.12, 08:43
            dobrze ze o tym napisales - dziekuje
          • oloros Re: Wróg kusił coca-colą, a na półkach ocet. Wigi 25.12.12, 09:01
            dlatego ukazuja sie takie artykuly
            wynikaja z leku - rosnie niepokoj o wladze - to nie jest tylko rywalizacja PiS - PO - ale z tylu stoja juz sily bardziej radykalne - na razie widac narodowe pod sztandarami ojca Rydzyka ale takze lewicowe - jeszcze nie skrystalizowane - ale wiadomo ze trzeba tylko kilka miesiecy i mamy powazne partie
            boja sie po prostu
            • Gość: smurfmadrala Re: Wróg kusił coca-colą, a na półkach ocet. Wigi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.12.12, 09:40
              Czy dobrze zrozumiałem?
              Świetnie rozwijaliśmy się za ubecji, dobrobyt był za esbecji,
              wojna polsko-jaruzelska utuczyła, rozpiła i wzbogaciła kler,
              napiszcie jeszcze coś ciekawego.

A może coś o potworności Sanacji ?
              • Gość: cd Re: Wróg kusił coca-colą, a na półkach ocet. Wigi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.12.12, 10:23
                no wlasnie antysocjalisto - moze powiesz ze teraz mamy cos innego - przeciez dobrze o tym wiesz - to jest cd socjalizmu - i nic innego =lepiej ci teraz?
        • macius261 Re: Wróg kusił coca-colą, a na półkach ocet. Wigi 25.12.12, 10:04
          Przstańcie chrzanić - pamiętam że tylko ocet na półkach i brak wędlin były przez lata a nie tylko w stanie wojennym.
          Ktoś to napisał że na ocet go było stać a teraz nie - też pieprzy jak potrzaskany, obecnie ludziom żyje się wielokroć lepiej niż za komuny tylko ich wymagania wzrosły - już się nie cieszą lampkami elektrycznymi, tylko udają biedaka jak nie stać ich na najnowszego ipada. A za najmniejszą rencinę można się wyżywić, nie lukususami, ale można
          • Gość: / Re: Wróg kusił coca-colą, a na półkach ocet. Wigi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.12.12, 10:19
            ocet tylko byl? - to gdzie sie tak spasles gnoju?
      • Gość: kkk Re: Wróg kusił coca-colą, a na półkach ocet. Wigi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.12.12, 10:57
        właśnie przez te zjednoczenie ludzi, przez te wielkie Zjednoczenia gospodarcze "komuna " przegrała. Bo ludzi należy dzielić a nie jednoczyć wokół jakiegoś celu. Z czego obecnie doskonale zdają sobie sprawę "elyty - kombatanci" u władzy. Straszne jest to zapewne dla nich, że nikt ich nie podziwia za tę "straszliwą bezkompromisową walkę" o dobro...swoje.
    • jan.urbaniak1 Propaganda jak za czasów Romana Werfla ... . 25.12.12, 09:45
      Opowiastki z serii: Jakie to szczęście, że żyjemy w wolnym, pełnym dobrobytu (tj. pełnych półek) i szczęśliwym kraju. Ciężkie faktycznie były lata osiemdziesiąte (przy dużym udziale opozycji). Lata czterdzieste to był ciężki okres powojenny. Teraz solidaruchy przeżywają traumę, bo praktycznie nic z tego co niezbyt mądremu społeczeństwu - się nie udało. A towarzysze z NATO mają wymagania ... .
      • Gość: lkllk Re: Propaganda jak za czasów Romana Werfla ... . IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.12.12, 11:21
        A co jest teraz źle biednym? Mają darmowe żarcie w Wigilię. Nawet jakiś duchowny z pokropkiem się znajdzie. A za komuny żadnego darmowego żarcia przy takiej nie było okazji.
    • Gość: ech prl IP: *.dynamic.chello.pl 25.12.12, 10:05
      Ja akurat działałem u kolegi Sarny w podziemiu. Mieliśmy drukarnię w piwnicy pewnego domu, rozrzucaliśmy ulotki, jeździliśmy na demonstracje, pisaliśmy po murach. I co? I nic! Po 89 roku okazało się, że zostaliśmy paskudnie, niewybaczalnie oszukani przez tych, którzy na naszych plecach dorwali się do władzy. I szczerze po tylu latach powiem, że są o wiele gorsi od władzy PRL. Gdyby jeszcze zbudowano u nas system taki jak w Czechach, ale nie - u nas powstał mafijno-układowy potworek z namaszczenia konfidentów SB, kościoła, cinkciarzy, którzy zostali szefami koncernów. To monstrum do dziś stworzyło z Polski obóz niewolników, nie mający nic wspólnego z demokracją. I teraz dopiero potrzebna jest walka, ale z kim u boku? Skoro wszyscy zdradzeni raz nie chcą wchodzić znów do tej samej rzeki? A kto może ucieka z kraju na zachód w skali nieporównywalnej do ucieczek z PRL.
      • Gość: cd Re: prl IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.12.12, 10:21
        robiliscie z mulow - no to macie - wyszliscie na oszolomow i tyle
        teraz GW wami sobie ryj wyciera - tacu sa zawsze piotrzebni
      • Gość: ewka Re: prl IP: *.kielce.vectranet.pl 25.12.12, 10:27
        za komuny mieliśmy w domu 9 kg mięsa miesięcznie na kartki i płakaliśmy,że mało. Teraz wykupujemy 3 kg miesięcznie i musi starczyć. Mamy wolność tylko za co żyć ? Tamtych świąt nie zapomnę, te chcę by szybko minęły ............
        • Gość: wawiak znów gimbus IP: *.play-internet.pl 25.12.12, 10:33
          wypichcił artykulik o "złym, biednym peerelu".
    • gorzejgorzej A złodzieje boją się Polski Ludowej 25.12.12, 10:43
      Zawodowi manipulatorzy wciąż walczą z Polską Ludową.
      Czego tak się boją ?
      Czy chcą ciagle wkładać nam w głowę jak nam było źle i jak nam teraz dobrze, gdy rządzi złodziejska banda Tuska ?
      Droga młodzieży, w Polsce Ludowej nie było bezrobocia, nie było beznadziei, nikt nie grzebał w śmietnikach, a kraj został odbudowany po wojnie i 6-letniej okupacji.
      Kilkanaście milionów ludzi przeniosło się ze wsi do miast, gdzie dostali pracę i mieszkania !
      A rząd nie okradał obywateli. Nikt z przywódców PRL nie dorobił się majątku. Ani ich pociotki !
      • Gość: pamiętamy Re: A złodzieje boją się Polski Ludowej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.12.12, 11:39
        taaaa....
        A ubecy i żydokomuna rozdawała dzieciom cukierki.
    • zbycho52 Wróg kusił coca-colą, a na półkach ocet. Wigili... 25.12.12, 10:44
      Zgadzam sie,ze byl okres w PRL-u,ze byly tylko puste polki,mieso na kartki,wodka,cukier i.t.d tez na kartki,ale to byl pewien okres,schylek komuny,ale takze mam pytanie-czy w czasach w ktorych bylo wszystko na kartki,ludzie chodzili glodni,byli nie ubrani,nie mieli gdzie mieszkac-raczej nie bylo takich ludzi,a dzisiaj wszyscy wszystko maja,mieszkania,samochody,jedzenia w brod,prace oto jest pytanie.Jak pisac to obiektywnie-pisac co bylo zle,ale takze pisac o tym jak kraj z ruin odbudowano,jak nikt z glodu nie umieral,nikt nie czekal miesiacami,latami na wizyte u lekarza i.t.d.
      • Gość: remis Re: Wróg kusił coca-colą, a na półkach ocet. Wigi IP: *.centertel.pl 26.12.12, 09:15
        Tak, były kartki niektóre artykuły też ale była kasa, dziś nie ma kartek i kasy. Jak my umiemy popadać w nostalgię a nie widzimy teraźniejszości, czyli skrajności są naszym mottem! Co do reżimu to też mamy dziś państwo policyjne nie "komuna" tylko republika kolesiów i służb ucisku ze strażą miejsko - gminną do łatania dziury budżetowej i deficytu państwa i to jest też różnica na "korzyść" obywatela.
    • tu-byleclec A jak żyje się pod rządami tuskowych złodziei ? 25.12.12, 10:51
      Do tego octu w sklepach najbardziej przyczyniła się "Solidarność".
      I solidaruchy uważały za wielką niesprawiedliwość, gdy dyrektor zarabiał 3 razy więcej od robotnika.
      Teraz nie przeszkadza im, że tuskowe złodzieje zarabiają kilkaset razy wiecej. W tym połowę na fikcyjnych etatach.
      O sprzedanej Polsce i i bilionowym długu nie wspominając !!!
      • Gość: / Re: A jak żyje się pod rządami tuskowych złodziei IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.12.12, 10:57
        wypocili artykul jak to bylo zle za prl - u
        a co teraz ci lepiej gnidio?
        • Gość: rzal Re: A jak żyje się pod rządami tuskowych złodziei IP: *.kielce.vectranet.pl 26.12.12, 22:48
          aż rzal pisać, jaki ty głupi jesteś.

a teraz odpisz mi i napisz, że głupi to jestem ja, bo rzal pisze się przez "ż" :*
          • leon1406 Re: A jak żyje się pod rządami tuskowych złodziei 26.12.12, 23:20
            Zyje sie bardzo dobrze ! Nie mam gdzie auta zaparkowac ?
    • adremik Wynalazki "wolnej Polski" 25.12.12, 10:59
      Oto wynalazki "wolnej Polski' :
      1) wielomilionowe bezrobocie
      2) milionowa przymusowa emigracja i jej konsekwencje
      3) kilkumiesięczna kolejka do lekarza-specjalisty
      4) nędza milionów i dobrobyt złodziejskiej swołoczy
      5) udział w haniebnych "misjach" w imię interesów amerykańskich
      6) sprzedana Polska i brak wpływu na gospodarke we własnym (?) kraju
      7) kolonizacja Polski
      • Gość: tequila Re: Wynalazki "wolnej Polski" IP: *.xplornet.com 25.12.12, 15:00
        Bezpieczenstwo pracy to raz. Nikt nie trzasl portkami, ze zostanie zwolniony dlatego, ze dyrektor przyjmie swoja kochanke. Dziewczyny nie byly nagminnie molestowane przez swoich mocodawcow. Pracownik wychodzil z podniesiona glowa po 8 godzinach pracy. Owczesni bonzowie dostawali co najwyzej poza kolejka mieszkanie albo talon na samochod za ktory i tak musieli zaplacic. A teraz????? Nie kradnie sie tysiac albo dziesiec tysiecy zl. Dzisiaj kradnie sie oficjalnie miliony.
        • Gość: cd Re: Wynalazki "wolnej Polski" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.12.12, 16:21
          te sukinsyne jednak ciagle mowia ze tera jest lepiej
          pytanie polehga tylko na jednym - powiem brutalnie jak powiesic sku.....now
    • Gość: sm. Re: Wróg kusił coca-colą, a na półkach ocet. Wigi IP: *.home.aster.pl 25.12.12, 11:04
      Dodam tylko,ze o bezdomnych sie nie slyszalo, poniewaz osoby rozwiedzione lub samotne mieszkaly w hotelach robotniczych ,z jedna kuchnia, pralnia i moze dwoma ubikacjami. Taki tani system hotelowy byl powszechny.
      • Gość: PRL-be Radujmy się ...... IP: *.kielce.vectranet.pl 25.12.12, 11:19
        Komuna by się nie odważyła w wigilię :
        Prezydent Bronisław Komorowski podpisał ustawę okołobudżetową, przewidującą m.in. zamrożenie wynagrodzeń oraz innych świadczeń w jednostkach sektora finansów publicznych - poinformowała 24 grudnia 2012 r. Kancelaria Prezydenta. Ustawa wprowadza także zmiany w podatku akcyzowym (podwyżka akcyzy na wyroby tytoniowe i opodatkowanie suszu tytoniowego) i zasadach planowania wieloletniego na szczeblu państwa i jednostek samorządu terytorialnego.
        I kielecki wątek:
        Setki osób zjawiło się na corocznej, tradycyjnej wigilii dla bezdomnych i potrzebujących. Sala Wojewódzkiego Domu Kultury wypełniła się po brzegi. Zainteresowanie było tak ogromne, że nie wszyscy zmieścili się przy wspólnym stole…
        • Gość: cd Re: Radujmy się ...... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.12.12, 11:21
          i sw Franciszka nie bylo?
          jak szkoda
        • Gość: smurfmadrala wróg zabija podatkami IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.12.12, 11:23
          uswiadomieni.blog.nowyekran.pl/post/22865,niewolnicze-podatki-w-polsce
          Wróg niszczy podatkami i politruczymi mediami
          • Gość: cd Re: wróg zabija podatkami IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.12.12, 11:58
            czyli teraz jest lepiej?
            komu - powiedzkomu jest teraz lepirj
        • Gość: Ochoj Re: Radujmy się ...... IP: *.centertel.pl 25.12.12, 11:35
          A miłosierny i ubogi swoim Lexusem biskup Ryczan nie zjawił się wśród ubogich?Nie bo on się nie będzie mieszał z motłochem Jemu wystarczyło bycie na imprezie opłatkowej wśród radnych i u szwagra On walczy z europejskim Herodem ,bo jego kościół i on sam bogaty swoim ubóstwem.
        • Gość: lkllk Re: Radujmy się ...... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.12.12, 12:21
          "Setki osób zjawiło się na corocznej, tradycyjnej wigilii dla bezdomnych i potrzebujących. Sala Wojewódzkiego Domu Kultury wypełniła się po brzegi. Zainteresowanie było tak ogromne, że nie wszyscy zmieścili się przy wspólnym stole…"
          I to jest największy, niepodważalny i nie do ukrycia sukces ostatnich ponad 20 lat.
    • r_z Wróg kusił coca-colą, a na półkach ocet. Wigili... 25.12.12, 11:30
      Wpisy pod artykułem jeszcze raz pokazują smutny fakt, że bardzo łatwo jest manipulować ludzką pamięcią...
      Najbardziej zadziwiające jest dość powszechne założenie, że gdyby Polska nie miała przez sowiecką okupację narzuconego komunizmu to by się w ogóle nie rozwijała. Nie byłoby PRL-u - to mieszkalibyśmy dziś w chatach krytych strzechą, ludzie nie mieliby pracy ani opieki zdrowotnej. Powojenna historia każdego z niekomunistycznych krajów europejskich (a niektóre w latach międzywojennych były bardzo biedne) jest dla nas PUNKTEM ODNIESIENIA. Ponadto im bardziej interesuję się historią, tym bardziej jestem pod wrażeniem osiągnięć krótkiego okresu II RP. Przerwanie tej linii rozwoju było dla Polski katastrofą. Konkludując - za PRL-u Polska miała okresy rozwoju (przede wszystkim przełom lat 50-tych i 60-tych), ale w systemie ekonomicznym opartym na zdrowym rozsądku rozwijałaby się po prostu znacznie lepiej. Bylibyśmy teraz w innym miejscu. Lata 80-te, które już sam doskonale pamiętam i do których nie mam żadnej nostalgii są prostą konsekwencją lat wcześniejszych - następowała szybka i postępująca degeneracja funkcjonowania państwa, bo nie mogło być inaczej, jeśli oparte było ono na ekonomicznych absurdach + wszechogarniającym kłamstwie. Pamiętam uczucie niewyobrażalnej przepaści, gdy w latach 91-92 miałem możliwość zobaczyć Europę Zachodnią... W dodatku całe funkcjonowanie PRL-u było oparty na kombinatorstwie i załatwiactwie - trudno było zwyczajnie, normalnie, uczciwie coś osiągnąć. Patologie III RP są w dużej mierze konsekwencją tej demoralizacji z okresu PRL-u.
      • Gość: smurfmadrala coca-cola, samogon i ocet IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.12.12, 11:41
        NRD , Korea Południowa, PRL taki wspaniały rozwój i tylko Korea dobrze na tym wyszła ,
        no może jeszcze rodzina tow. sekretarza Łukaszenki /tez z obozu /łagru/socjalistycznego/.

II RP wygrała MORALNOŚCIĄ !
        Przegrała z dogoworem zblatowanych socjalizmów brunatnego i czerwonego.

• Gość: lkll Re: Wróg kusił coca-colą, a na półkach ocet. Wigi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.12.12, 12:25
        teraz mamy takie możliwości jak zachód a nie potrafimy porządnie wybudować kawałka autostrady czy pasa startowego. Po oddaniu do użytku po kilku miesiącach kosztowny remont. I nikt zapewne nie zagwarantuje, że skuteczny. I to jest smutne. Inny ustrój a efekty...
        • Gość: wawiak Re: Wróg kusił coca-colą, a na półkach ocet. Wigi IP: *.play-internet.pl 25.12.12, 13:20
          tylko, jakoś ten "komunistyczny'
          odcinek pasa startowego w modlinie
          ma się całkiem dobrze... :-D
          ocet i musztarda na sniadanie, obiad i kolacje
          wystarczyły...
      • Gość: dobre rz dobre Re: Wróg kusił coca-colą, a na półkach ocet. Wigi IP: *.dynamic.chello.pl 25.12.12, 17:08
        co za bzdura, mogle ktos byl za slaby widocznie z twojej rodziny i nic nie osiagnal...
        Mam przyklady do okola gdzie ludzie ze wsi podkieleckich gdzie w tym twoim 20-leciu mieli 1 pare butow a po wojcie dzieki studiowaniu za darmo i swoja ciezka praca doszli do stanowisk dyrektorskich.. bez znajomosci, po prostu byli doceniani i dobrzy w tym co robia...
        Teraz czlowieku na pewno nie masz zalatwiania po znajomosci w pracy, nie masz ziomka, rodziny to zegnaj... masz swoj kapitalizm hahhaha
    • Gość: bratrico Re: Wróg kusił coca-colą, a na półkach ocet. Wigi IP: *.dynamic.chello.pl 25.12.12, 11:44
      Szanowny Plantinie, PRL był zmarnowanym czasem dla Polski, to oczywiście nie jest nasza wina, w łapy ustroju wepchnęli nas sojusznicy jeszcze podczas wojny i nic nie mieliśmy do gadania. Denerwuje mnie tylko zawsze ten powtarzany argument o rozwoju zacofanej Polski po wojnie. Pomyśl, gdyby historia była łaskawsza i nie bylibyśmy pod ruskim panowaniem to co? Kraj by się nie rozwijał? Odwrotnie. PRL był zmarnowanym czasem właśnie w tym znaczeniu, że musimy teraz gonić Europę, by osiągnąć poziom życia zwykłych ludzi na zachodzie. I tyle.
      • Gość: lkll Re: Wróg kusił coca-colą, a na półkach ocet. Wigi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.12.12, 12:35
        teraz nie mamy PRL-u a własna gospodarka powoli się zwija. Nawet montownie uciekają "do swoich". "Koszula bliższa ciału" o czym zapomnieli zarządzający tym krajem. Czyż to ogromny sukces wysłać na saksy (zapewne bez powrotu) setki tysięcy, wykształconych za nasze pieniądze młodych Polaków? Bo własny kraj nie potrafił zapewnić im JAKIEJKOLWIEK czasem pracy. Czy nie lepsze było, często przyzywane przez piewców obecnego ustroju, ukryte bezrobocie (?) w PRL-u niż setki tysięcy obywateli wałęsających się po bez potrzeby ulicach ? A czyż obecnie nie ma tysięcy ukrytego bezrobocia w państwowych i samorządowych instytucjach? Ludzi przekładających papierki z jednej na drugą kupkę. Szkoda tylko, że jest ona dla "wybranych"
      • Gość: wawiak Re: Wróg kusił coca-colą, a na półkach ocet. Wigi IP: *.play-internet.pl 25.12.12, 13:25
        /.../Odwrotnie
        > . PRL był zmarnowanym czasem właśnie w tym znaczeniu, że musimy teraz gonić Eur
        > opę, by osiągnąć poziom życia zwykłych ludzi na zachodzie. I tyle./.../

@bratrico,
        zwykłych greków, hiszpanów czy może cypryjczyków?
    • Gość: cd Re: Wróg kusił coca-colą, a na półkach ocet. Wigi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.12.12, 12:00
      czyli teraz jest ludziom lepiej "
      ktorym`
      prose podac jeden fakt - ze ludziom jest lepiej
      tego chce propaganda
      i cierpi ze coraz wiecej ludzi mowi ze nie jest lepiej - ze jest wrecz przeciwnie
      ta narastajaca wsciekolosc ludzi w koncu sie przerodzi w fale ktora zmiencie obecnych dobrodzieji i to jest kwestia niewielu lat
    • mate29 Wróg kusił coca-colą, a na półkach ocet. Wigili... 25.12.12, 12:18
      W latach 70-tych Polska była 10-tą gospodarką na świecie.
      Pepsi-colę można było normalnie kupić w sklepie.
      Kartki były tylko na cukier 1,5 kg na osobę.
      Kartki na mięso wywalczyła "Solidarność" w słynnych "21 postulatach strajkowych"

..."13. Wprowadzić na mięso i przetwory kartki – bony żywnościowe ( do czasu opanowania sytuacji na rynku).
      14. Obniżyć wiek emerytalny dla kobiet do 50 lat , a dla mężczyzn do lat 55 lub przepracowanie 30 lat dla kobiet i 35 dla mężczyzn ; bez względu na wiek. "...

Mimo to spożycie mięsa na jedną osobę było i tak DWUKROTNIE większe niż obecnie !
      Pozostałe kartki na różne przedmioty były w prowadzane również pod naciskiem Solidaruchów a ich głównym hasłem było : "Im gorzej tym lepiej" i tego hasla trzymają się nadal

• bmiara Re: Wróg kusił coca-colą, a na półkach ocet. Wigi 26.12.12, 13:12
        Cóż z tego, jeżeli w warunkach takiej gospodarki np nie mogłeś handlować z całym światem. Nie da się produkować wszystkiego, mieć wszystkie surowce naturalne, znać wszystkie technologie itd. Do tego potrzebna jest współpraca, wymiana handlowa, wymiana informacji z całym światem, a nie zamknięta gospodarka...
    • mandaryna.1 Wróg kusił coca-colą, a na półkach ocet. Wigili... 25.12.12, 12:34
      Osiągnięcia PRL były ogromne,byliśmy KIMŚ,owszem brakowało towaru,ale WSigilie i Święta pamiętam,że były obfite,każdy cos komus załatwił,dostawano paczki zza granicy,były komisy itp.Polacy cieszyli się wszystkim,bo Polska była przewidywalna.Nikt głodny z własnej woli nie chodził,kwitła kultura i sztuka,ludzie mieli dostep swobodny do nauki,to wszystko się skończyło,powróciła pańszczyzna i "czapkowanie" przed panem i plebanem.I nie ma szans,aby to się zmieniło.Totalne bagdo,bo u władzy są potomkowie rozpitych chłopów i szlachty.
      • Gość: wawiak Re: Wróg kusił coca-colą, a na półkach ocet. Wigi IP: *.play-internet.pl 25.12.12, 13:16
        r_z napisał:

> Wpisy pod artykułem jeszcze raz pokazują smutny fakt, że bardzo łatwo jest mani
        > pulować ludzką pamięcią...
        > Najbardziej zadziwiające jest dość powszechne założenie, że gdyby Polska nie mi
        > ała przez sowiecką okupację narzuconego komunizmu to by się w ogóle nie rozwija
        > ła. Nie byłoby PRL-u - to mieszkalibyśmy dziś w chatach krytych strzechą, ludzi
        > e nie mieliby pracy ani opieki zdrowotnej. Powojenna historia każdego z niekomu
        > nistycznych krajów europejskich (a niektóre w latach międzywojennych były bardz
        > o biedne) jest dla nas PUNKTEM ODNIESIENIA.

co wybierasz?
        grecję, hiszpanię, portugalię?
        a może cypr?
        • Gość: xyz Re: Wróg kusił coca-colą, a na półkach ocet. Wigi IP: *.kielce.vectranet.pl 25.12.12, 13:27
          Jedni pamiętają tak inni inaczej, jedni mieli znajomości we władzach inni w sklepach, jedni mieli władzę inni chcieli jej dokopać. Prawie tak jak teraz, nawet prasa mąci tak samo. Ci co byli przeciw raczej nie wywodzili się z pałaców tylko wsiowych chałup. Mogli nie robić, ziemniaki przysłała rodzina obdarowana ziemią przez władze ludową. Co teraz do to gadanie ......... Tym co byli na nie coraz ciężej, tym co się wdrapali po ich plecach do władzy coraz lepiej .....
        • r_z Re: Wróg kusił coca-colą, a na półkach ocet. Wigi 25.12.12, 20:27
          Gość portalu: wawiak napisał(a):

> co wybierasz?
          > grecję, hiszpanię, portugalię?
          > a może cypr?

Wszystko jedno:
          płaca minimalna w Europie
          przeciętne wynagrodzenie w Europie
          zasiłki dla bezrobotnych w Europie
          minimalna emerytura
          • Gość: wawiak Re: Wróg kusił coca-colą, a na półkach ocet. Wigi IP: *.play-internet.pl 26.12.12, 02:08
            myślałem, że zwyczajnie rżniesz głupa
            jak nasz rzond...
            ale ty po prostu... ;-)
            youtu.be/k3nN-ya3VT4
            jesteś głupi.
      • Gość: styropianowym Re: Wróg kusił coca-colą, a na półkach ocet. Wigi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.12.12, 13:22
        nieukom takie artykuły poprawiają chumory. Ogłupianie młodzieży to wasza specjalność , ale wasz czas sie powoli kończy i przyjdzie czas rozliczeń.
        • Gość: wyborcawas Re: Wróg kusił coca-colą, a na półkach ocet. Wigi IP: *.static.chello.pl 25.12.12, 13:51
          o tak, czas rozliczeń coraz bliższy, i GRUBEJ KRESKI tym razem nie będzie...
          • jan.urbaniak1 Re: Propaganda jak za czasów Romana Werfla ... . 25.12.12, 14:14
            Gość portalu: wyborcawas napisał(a):

> o tak, czas rozliczeń coraz bliższy, i GRUBEJ KRESKI tym razem nie będz
            > ie...
            Solidaruchom wydaje się, że zawsze będą bezkarne ... .
      • leon1406 Re: Wróg kusił coca-colą, a na półkach ocet. Wigi 26.12.12, 14:30
        Tylko debil moze napisac ze osiagniecia PRLu byly ogromne ?
        W Czechoslowacji , NRD , Wegrzech to towaru bylo w brod ! A w Polsce dno i syf !
    • zz1026 Wróg kusił coca-colą, a na półkach ocet. Wigili... 25.12.12, 14:31
      "Dużo rodzin nie miało piekarników, więc właściciele piekarni udostępniali przed świętami swoje piece chlebowe, zazwyczaj za darmo. - To dopiero były emocje. Chodziłam z mamą do piekarni przy ul. 1 Maja. Najpierw na naszych oczach wypiekano chleb, później do rozgrzanego pieca wkładało się ciasto i po godzinie odbierało."

wtedy to rozwijaly sie relacje spoleczne niwe to co teraz kazdy w domu siedizi jedyny kontakt ze swiatem to facebook
    • puzonik48 Wróg kusił coca-colą, a na półkach ocet. Wigili... 25.12.12, 15:23
      Nie pamiętam ,żebym w czasie świąt cierpiała niedostatek .No może nie było cytrusów ale na szczęście wtedy ich nie lubiła i tak mi zostało :):)Różnica była jedna ,wtedy trzeba się było nisko kłaniać Pani sprzedawczyni ,dzisiaj to Pani sprzedawczyni nam się nisko kłania.
    • matuzalem.1 Wróg kusił coca-colą, a na półkach ocet. Wigili... 25.12.12, 16:07
      macius261 do szkoły też było nie po drodze? Czytać ze zrozumieniem się nie umie? Tak czy srak Polskę rozwalił kler i Ci co walczyli o "wolność". Jak się dorwali do władzy, to sami nie wiedzą co jeszcze ukraść.
      • Gość: smurfmadrala w budownictwie drgnęło IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.12.12, 16:49
        Robię w budownictwie i uważam, że drgnęło,
        za komuny były trzy rodzaje materiałów budowlanych :
        a/kradzione
        b/załatwiane /talony na bony, bony na przydziały, przydziały na asygnaty/
        c/z Pewexu

Dziś można NABYĆ DROGĄ KUPNA
        i gdyby nie socjalistyczne haracze jest dostępność materiałów.

Niestety, stary, poczciwy, twórczy kapitalizm na Zachodzie padł
        i to nie od sowieckiej interwencji a od knucia własnych marksistów pokroju tow. M.Baroso
        i reszty ludowych komisarzy KC Związku Socjalistycznych Republik Ekogejskich,
        dlatego Polska dalej została w lewackiej strefie wpływów wykonując roszadę
        z pozycji moskiewskich na brukselskie.
        I ja wolę z dwojga złego, wybór mniejszego zła czyli kleptokracje brukselską .
        • Gość: taka prawda Re: w budownictwie drgnęło IP: *.dynamic.chello.pl 25.12.12, 16:58
          rz sie cieszy z kapitalizmu jak mu teraz do szynki nakladaja pelno syfu a nie to co za prl szyneczki byly miodzio..
          Gdyby nie stan wojenny to by zaraz ten kraj rozniesli od srodka.
          • Gość: jaja Re: w budownictwie drgnęło IP: *.dynamic.chello.pl 25.12.12, 17:11
            www.youtube.com/watch?v=_eGNLf3KUUQ 1966 ROK I JAKA POTĘGA WOJSKOWA POLSKA A TERAZ?????????????????????
          • bmiara Re: w budownictwie drgnęło 26.12.12, 13:07
            Ktoś ci zabrania kupować dobre gatunkowo wędliny? Nie musisz kupować takich po 10 zł (ale jak chcesz to możesz) są też takie po 40-50 zł/kg. One nie są szpikowane wodą, produkowane są tradycyjnymi metodami. Jest wybór.
            • Gość: wyborcawas Re: w budownictwie drgnęło IP: *.static.chello.pl 26.12.12, 13:25
              no właśnie 10 zł. lub 50 zł rzeczywiście jest wybór .. tylko ilu na niego stać,
              jeżeli ktoś pracuje za 1300 na rodzinę to jaki twoim zdaniem ma wybór, no chyba żeś szyszka z nadania partyjnego albo kolesiowskiego to rzeczywiście masz wybór ...
            • Gość: ala Re: w budownictwie drgnęło IP: *.kielce.vectranet.pl 30.12.12, 10:42
              Tak, jasne, jest wybór. OStatnio poprosiłam panią w sklepie o dobrą szynkę, w miarę możliwości bez wody. "O ta jest dobra" powiedziała pani sięgając po wędlinę za mniej więcej 35 zł. Ale jak ją brała, to niestety woda z niej jednak płynęła... Więc zazwyczaj jest to wybór: chcesz wodę z mięsem za 10 zł czy za 40 zł.
    • Gość: kempess weż nie kłam... po prostu nie kłam IP: *.warszawa.vectranet.pl 25.12.12, 18:28
      Proponuję porównać rok do roku poziom życia w Europie Zachodniej i PRL. Od zakończenia IIWŚ. Wtedy najlepiej widać jakim to wspaniałym okresem był PRL... Kraj odbudowali.. nosz kurna coż za dobroczyńcy... Czego w Polsce nie było przed wojną? Służby zdrowia? Szkolnictwa?
      Spożycie mięsa bylo większe niż dzisiaj? Mięso i wędliny LEPSZE?? Chyba jak się "od cłopa" kupiło. Cały ten artykuł to prawda. PRL był beznadziejnym, tragicznym dla Polski okresem, który cofnął ten kraj o dziesięciolecia w stosunku do krajów zachodnich. I tak jest jedyna o nim prawda.
      • Gość: cd Re: weż nie kłam... po prostu nie kłam IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.12.12, 18:44
        glupota nie boli - a szkoda
        • Gość: kawosz z urzedu Re: weż nie kłam... po prostu nie kłam IP: *.dynamic.chello.pl 25.12.12, 19:04
          jakby nie mieli marshalla to ciekawe gdzie by byli.
          • Gość: smurfmadrala Re: weż nie kłam... po prostu nie kłam IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.12.12, 19:48
            lumpior, plantin, och...ek, agnostyk, Palikot, Urban - "Te ludzie mają moralność alfonsa"
            jak mawiał tow. Wiesław I sekr.KC PZPR
            :-DDDDD
            • Gość: smurfmadrala Re: weż nie kłam... po prostu nie kłam IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.12.12, 19:58
              Mnie wróg nie skusi kokakolą, bo ja wolę zsiadłe mleko i "Buskowiankę",
              a ocet sam se robię z jabłek, ewentualnie winny kupuję,
              chociaż ten ze "Społem" dobry, do odkamieniania czajnika i do grzybów.

Niech się kokakola ode mnie odpepsi !
              • plantin Może zatem skup się na robieniu octu lub 25.12.12, 22:44
                na tej swojej budowlance - bo refleksje na temat PRL-u masz na poziomie dziecka. Także wszystkie Twoje wpisy na każdy temat kończą się jak u Katona - apelem o zburzenie Kartaginy - czyli u Ciebie - wymazaniem socjalizmu ze świata. Przy czym co ciekawe ten socjalizm widziałeś i widzisz chyba wszędzie - nawet swego czasu w USA czy na Zachodzie. To gdzie ten kapitalizm ? Wszędzie dotarła wg Ciebie "czerwona zaraza" ?
        • Gość: Filip Re: weż nie kłam... po prostu nie kłam IP: 65.92.75.* 25.12.12, 20:07
          Proponuję porównać rok do roku poziom życia w Europie Zachodniej i PRL. Od zakończenia IIWŚ. Wtedy najlepiej widać jakim to wspaniałym okresem był PRL... Kraj odbudowali.. nosz kurna coż za dobroczyńcy... Czego w Polsce nie było przed wojną? Służby zdrowia? Szkolnictwa?
          Spożycie mięsa bylo większe niż dzisiaj? Mięso i wędliny LEPSZE?? Chyba jak się "od cłopa" kupiło. Cały ten artykuł to prawda. PRL był beznadziejnym, tragicznym dla Polski okresem, który cofnął ten kraj o dziesięciolecia w stosunku do krajów zachodnich. I tak jest jedyna o nim prawda.
          ..........................................................................................................................................

...bardzo piekne wspomnienia ...szczere bezinteresowne...dokladnie tak bylo i tak pamietam PRL ...szkoda ze nie zdobyto sie w opracowaniach historycznych na calkowite jego podsumowanie ...pisano duzo o PRLu ale nie streszcono go w 10-ciu przykazaniach o ile mnie pamiec nie myli - nic takiego nie czytalem...a szkoda...byc moze byl to material tak nudny ze przeczytac go sie nie dalo jak cale PRL...od ktorego czlowiek uciekal....bo mial juz tego dosc...dosc ponizenia..dosc sprowadzania czlowieka do bezosobowego trybu w mechanizmie spolecznym.
          To byl okrutny mechanizm niszczenia cennych ludzi...i chyba po dzis dzien to trwa.
          Nie mam zludzien ze PRL sie nie skonczyl. Sustem zrodzil nowa klase spoleczna ktorej narodziny juz byly zauwazalne w latach gierkowskich.....Kontrole nad krajem przejely sluzby specjalne....Morderstwo Jaroszynskich...nigdy nie wyjasnione....a po tem przyszly kolejne morderstwa o ktorych przecietny Polak nie mial pojecia ze takowe sie dzieja....to byly wewnetrzne porachunki kasty UB/SB...ludzi obciazonych przeszloscia kryminalna/systemu i przejmowaniem kontroli w strukturach PRL/PZPR....Sluzby specialne sa formacja ukryta ..."dzialajaca w interesie panstaw".....ale jak to okreslil niezyjacy juz Waserman..." majaca mozliwosc zsamokreacji..."...czyli moga wymykac sie spod kontroli organom panstawa...
          Solidarnosc 81 - byla ich spelnieniem....to oni kontrolowali ja, koordynowali i ostatecznie wykreowali i sprywatyzowali ...reforma finansow ministra Balcerowicza... doprowadzili do stanu obecnego....."zlotego wieku dla bogatych" i ...biedy dla 75% spoleczenstwa....przy czym prosze zauwazyc ze kolosalne fortuny ludzi powstaly z dnia na dzien.... dzis niechetnie przez media nazwiska uzywane ..Moczarzy, Czazastych, Bykowskich, Szlachcicow,Guzowatych....tysiace ich o ktorych pisac nie wolno, cicha umowa spoleczna ...ale o tych wolno pisac ktorych ukryc sie nie da...Walesa, Kulczyk, Soloz -Zak...itd.
          ICH PRL-BIS ...stal sie koszmarna epoka ludzi naiwnych wierzacych w wolnosc tak zwana polsolidarnosciowa...propagandowka ze;."...Solidarnosc przyniosla im wolnosc...."
          Solidarnosc wymanewrowana poliytycznie na korzysc Sluzb Specjalnych....wyspecjalizowanych w przejmowania majatku narodowego za bezcen...dzis dobiera sie do funduszy parafialnych i wszyskiego co jest wlasnoscia instytucji koscielnych...( stad zakus zniszczenia RM tuby naglasniajacej obecny stan)....tysiace wypedzone na saksy
          ...tysiace samobojstw glownie kredytobiorcow ......tlumaczone nieumiejetnoscia znalezienia sie w nowych "kapitalistycznych uwarunkowaniach..."...stad owa gatka na potrzeby propagandy ze "...najzdolniejszi wyjechali"
          ...najzdolniejsi oblowiwszy sie kosztem spoleczenstwa...zyja sobie spoko pod parasolem tajnosci przyslugujacej im z tutulu pelnienia "TAJEMNICY PANSTWOWEJ"....i sa to wciaz te same Sluzby Specjalne....juz rodzinne....kastowe.
          • Gość: wyborcawas Re: weż nie kłam... po prostu nie kłam IP: *.static.chello.pl 25.12.12, 20:20
            Morderstwo Jaroszynskich...nigdy nie wyjasnione.
            Filipie chyba Jaroszewiczów...
            • Gość: Filip Re: weż nie kłam... po prostu nie kłam IP: 65.92.75.* 25.12.12, 20:54
              Morderstwo Jaroszynskich...nigdy nie wyjasnione.
              > Filipie chyba Jaroszewiczów

...dziekuje !...zgadza sie - "Jaroszewiczow"
          • Gość: Filip Re: weż nie kłam... po prostu nie kłam IP: 65.92.75.* 25.12.12, 20:43
            ...mienie spoleczne zostalo sprywatyzowane....ale na tym nie koniec . Dzis jestesmy swiadkami proby przejecia prze Sluzby Specjalne wszelkich istniejacych dobr kosciola katolickiego....Plan jest taki doprowadzic mienie panstwowe do upadlosci ...poprze psucie moralne spoleczenstwa ( wiara mocherowa)...jak sami mowia ...: musimy doprowadzic do tego by zdewastowane moralnie spoleczenstwo oddolnym ruchem zaczelo niszczyc katolicyzm i przypuscilo atak na zycie parafialne...okradac kosciolu, posadzac kler o pedofilie i wszelkie mozliwe naduzycia... co powinno doprowadzic do opustoszenia budowli katolickich a ktore pozniej bedzie mozna wystawic na sprzedaz za symboliczne sumy ...przerabiajac je na supermarkety, kondominia, dyskoteki...slowem budynki dobrze prosperujacego biznesu....spoleczenstwa juz nie bedzie bo wyjedzie w poszukiwaniu pracy w Niemczech, Irlandii..Anglii ....i tam sie rozmyje wsrod innych grup narodowych....nawet jesli przetrwaja to w drugim pokoleniu juz nie beda miec srodkow ani ochoty do obrony wiezi narodowej...element wschodnoi europejskiej kultury nie bedzie dla nich dostatecznie zrozumialy a nawet bedzie rozumiany jako anachronizm.

Kiedys poznalem pewnego czlowieka z Kostaryki....o karnacji cery prawie mozyn...mowi ;...chcesz to wierz nie chcesz to nie wierz ale jestem Polakiem....ty Polakiem ...? ...odparlem zdziwiony - tak !...nazywam sie Wawel...
            Domyslilem sie ze pochodzi od Krakusow...we wsi jego pradziadka dziadka budowano Wawel.
            • Gość: Filip Re: weż nie kłam... po prostu nie kłam IP: 65.92.75.* 25.12.12, 20:48
              ...mienie spoleczne zostalo sprywatyzowane....ale na tym nie koniec . Dzis jestesmy swiadkami proby przejecia prze Sluzby Specjalne wszelkich istniejacych dobr kosciola katolickiego....Plan jest taki doprowadzic mienie panstwowe do upadlosci ...poprzez psucie moralne spoleczenstwa ( wiara mocherowa)...
              ..........................................................................................................................................
              ...powino byc ;
              Plan jest taki doprowadzic mienie KOSCIELNE do upadlosci.
              ..
      • Gość: Aloro Re: weż nie kłam... po prostu nie kłam IP: *.centertel.pl 25.12.12, 20:33
        Czego w Polsce nie było przed wojną? Służby zdrowia? Szkolnictwa?
        Spożycie mięsa bylo większe niż dzisiaj? Mięso i wędliny LEPSZE?? Chyba jak się "od cłopa" kupiło.
        Chłop przeważnie jadł mięso jak mięso zachorował i chciało zdechnąć lub chłop zachorował.Tak było przed wojną.Wszyscy na wsi byli wykształceni.Analfabetyzmu wprost nie było tylko sporadyczne przypadki.Każdy miał sracz u siebie jak sobie dół wykopał i postawił Sławojkę.reszta za stodołą.Armia polska była tak zmechanizowana,że każdy żołnierz miał swój motocykl , a nie szedł pieszo z karabinem na sznurku.Czołgów też mieliśmy mnóstwo w przeciwieństwie do Niemców,którzy jechali końmi.Byliśmy tak uzbrojeni że tylko przez lenistwo naszych żołnierzy przegraliśmy ta wojnę nie oddając nawet jednego guzika od mundurów ,bo cale porzucane były bez odrywania guzików.
        Opowiadanie jak dobrze było przed wojną jest w interesie tych co rządzą obecnie,bo czymże mogą zaimponować? jadą na niewiedzy młodych ,bo ci nie mogą pamiętać , a reszcie nawet nie chce się nic poczytać na temat II RP.
        Wreszcie kto ustanawiał komunę w Rosji .Kto to był Lenin?Wreszcie kto pracował w NKWD i kto przywiózł Komunę i ją wcielał bagnetem i kulą w łeb?Czy nie ci sami ,którzy przed II wojna mieli kamienice, a Polaków były ulice?Wreszcie czy to nie ci sami ,którzy są bankierami Świata obecnie i mają banki?Skąd np. w Rosji Chodorkowski wywodzący się z określonej nacji dorobił się takiego majątku?
        Wreszcie kto doradzał Solidarności i kto z tego tytułu po 1989 roku czerpał największe korzyści -oprócz oczywiście Kościoła rzymsko Katolickiego?
        Wniosek jest jeden ci sami którzy wprowadzili Komunizm, a później obalając go obłowili się na tym najbardziej.Nam Polakom została tylko skłonność do kłótni i zaprzaństwa ,a z tego korzystają inni.Taka jest prawda.
      • Gość: Aloro Re: weż nie kłam... po prostu nie kłam IP: *.centertel.pl 25.12.12, 20:39
        Gośc "kempess" napisał
        "Czego w Polsce nie było przed wojną? Służby zdrowia? Szkolnictwa?
        Spożycie mięsa bylo większe niż dzisiaj? Mięso i wędliny LEPSZE?? Chyba jak się "od chłopa kupiło."
        Chłop przeważnie jadł mięso jak mięso zachorowało i chciało zdechnąć lub chłop zachorował.Tak było przed wojną.Wszyscy na wsi byli wykształceni.Analfabetyzmu wprost nie było tylko sporadyczne przypadki.Każdy miał sracz u siebie jak sobie dół wykopał i postawił Sławojkę.reszta za stodołą.Armia polska była tak zmechanizowana,że każdy żołnierz miał swój motocykl , a nie szedł pieszo z karabinem na sznurku.Czołgów też mieliśmy mnóstwo w przeciwieństwie do Niemców,którzy jechali końmi.Byliśmy tak uzbrojeni że tylko przez lenistwo naszych żołnierzy przegraliśmy ta wojnę nie oddając nawet jednego guzika od mundurów ,bo cale porzucane były bez odrywania guzików.
        Opowiadanie jak dobrze było przed wojną jest w interesie tych co rządzą obecnie,bo czymże mogą zaimponować? jadą na niewiedzy młodych ,bo ci nie mogą pamiętać , a reszcie nawet nie chce się nic poczytać na temat II RP.
        Wreszcie kto ustanawiał komunę w Rosji .Kto to był Lenin?Wreszcie kto pracował w NKWD i kto przywiózł Komunę i ją wcielał bagnetem i kulą w łeb?Czy nie ci sami ,którzy przed II wojna mieli kamienice, a Polaków były ulice?Wreszcie czy to nie ci sami ,którzy są bankierami Świata obecnie i mają banki?Skąd np. w Rosji Chodorkowski wywodzący się z określonej nacji dorobił się takiego majątku?
        Wreszcie kto doradzał Solidarności i kto z tego tytułu po 1989 roku czerpał największe korzyści -oprócz oczywiście Kościoła rzymsko Katolickiego?
        Wniosek jest jeden ci sami którzy wprowadzili Komunizm, a później obalając go obłowili się na tym najbardziej.Nam Polakom została tylko skłonność do kłótni i zaprzaństwa ,a z tego korzystają inni.Taka jest prawda.
        • agnostyk11 Re: weż nie kłam... po prostu nie kłam 25.12.12, 21:15
          Zostałem zaczepiony, jak zwykle, przez "mądralę".
          Jest oczywistym, że jak zaczyna brakować arumentów to takuje się osobę. Ale, niech tam. Przywykłem.
          Ciekaw jestem jak by to było (szanowny "budowlańcu") tuż po wojnie? Kto i za co kupowałby temateriały budowlane i takim jak ty by płacił za budowę zniszczonych wojną domów....
          Młody człowieku!!! Wtedy trzeba było zakasać rękawy i wszyscy, ale to wszyscy, musieli ( z naciskiem na musieli) odbudowywać zniszczenia. Ten, któremu oddano nas w "pacht" sam był doszczętnie zniszczony i na wojnie poniósł ogromne straty. Nie bardzo miał jak komukolwiek pomagać. Natomiast USA wręcz nieprzyzwoicie się na wojnie dorobiło i mając na uwadze konieczność uzbrojenia Niemiec ( dla beapieczeństwa własnej d...) wprowadził tzw. plan Marszala. To było głównie przyczyną szybkiego wzrostu gospodarczego krajów zachodniej Europy.
          Jestem nadzwyczaj ciekaw, jak wyglądała by Polska gdyby w tamtych czasach (o tamtych uwarunkowaniach politycznych) krajem rządziły obecne "elyty". Przecież ty mogłbyś być obecnie nie "budowlańcem" ale nosicielem cegieł na budowie budowlańca z "elyt". Miałbyś jakiekolwiek wykształcenie? Tak? A skąd ta pewność?
          • Gość: wyborcawas Re: weż nie kłam... po prostu nie kłam IP: *.static.chello.pl 25.12.12, 21:33
            gdyby obecne "elyty" sprawowały władzę wtedy to dzisiaj jeździli byśmy na drewnianych obręczach po kocich łbach, ale tylko w miastach bo poza to tylko drogi gruntowe by były, - vide realizacja zadań drogowych oraz przemysł motoryzacyjny -
    • matuzalem.1 Wróg kusił coca-colą, a na półkach ocet. Wigili... 25.12.12, 23:21
      Dzisiejsze "ELYTY" powstały dzięki socjalizmowi, który u nas ponoć był. To oni, lub ich przodkowie rozkradli, to co było wspólne. To oni posprzedawali firmy państwowe i wszelkie dobra. Na końcu socjalizmu sie dorobili po to, żeby kraść do dnia dzisiejszego ... Nie głupi powiedział, że za tamtych czasów "góra" kradła, ale i "dołowi" pozwoliła ukraść (wszystko było nasze), a teraz? A teraz nie ma już co kraść, bo wszystko rozkradzione. Teraz kombinatorzy doszli do władzy i udają, że są jakimiś pierd... reformatorami. Ponieważ nie ma już co kraść, to podnoszą podatki itd., żeby z nas zedrzeć, jak najwięcej. Może tak trzeba by w końcu powiedzieć im STOP?!!!
      • Gość: średniak dochodowy Re: Wróg kusił coca-colą, a na półkach ocet. Wigi IP: *.dynamic.chello.pl 26.12.12, 09:17
        Kiedyś STOP im się powie. To nieuniknione, bowiem nie można ciągle wmawiać, że każdy ma szanse stać się Rockefellerem, Kulczykiem czy innym miliarderem i tak ma wyglądać sprawiedliwy podział- ~90% dochodu dla najbogatszej garstki ~5% populacji.
        To jest inny system niewolnictwa. Taki z "humanitarną" twarzą. Nie pojedziesz tam na wczasy /jeśli w ogóle pojedziesz/ gdzie owe 5%, nie będziesz jeść tego, co wspomniane 5%>? Nie będzie cię stać na to , na co MOŻE SOBIE POZWOLIĆ ta 5% część społeczeństwa.
    • vald Ten artykuł to brednie 26.12.12, 01:54
      Komentarza do niego nie napisze były robotnik/robotnica z PGR, którzy teraz wegetują w zapomnianych przez Boga i świat wioskach, ani ci którzy szukają jedzenia na śmietnikach, ani też ci co tak tłumnie przybyli na darmowe wigilie, bo nie stać ich na nic w tej "wspaniałej" III RP.
      Dlaczego to w dobie reform nie dano tym biedakom z PGR po parę hektarów ziemi by mogli się sami utrzymać? Dlaczego tego nie zrobiono? Te tysiące hektarów rozdano później za psi grosz wszelkiej maści "zasłużonym w walce z komunizmem" i KK. Wiadomo też dlaczego co rusz pojawiają się te propagandowe artykuły przedstawiające PRL jako kraj octu. Ano dlatego że idzie kryzys i strach was bierze by ludzie którzy mają już tego wszystkiego dość nie rozpędzili was w cholerę jasną. Ludzie zaczynają już widzieć że z jarzma politycznego jakim był niewątpliwie PRL dostali się pod inne unijne jarzmo ekonomiczne, gdzie człowiek musi płacić za deszcz który pada na jego dom, płacić haracz za prąd i gaz , nawet jeśli go zużyje 0 KWh czy m3 - jeszcze tylko woda się ostała bez opłaty stałej. Jarzmo gdzie chory najlepiej żeby zdechł ,ale lekarz ma na kontrakcie dostawać 30tys. i basta. Rosą dysproporcje między bardzo bogatymi a biednymi . I to ma być w tym dobre!???Dla kogo dobre??? Dla zadowolonego i oderwanego od rzeczywistości Komorowskiego i posłów i tych wszystkich dla których nastała złota era wpływów i dobrobytu???
      W PRLu nie było lekko, ale żyć trzeba było i każdy się starał, radził sobie jak mógł. Każdy też ma jedno życie i w dupie ma koszty przekształceń , transformacji i życia dla przyszłych pokoleń. Liczy się to co jest teraz, bo życie mamy tylko jedno. Najpierw nam ma być lepiej, a gdy już będzie , to i przyszłe pokolenia na tym zyskają a także kraj . I taka jest prawda o życiu czy to w PRLu czy teraz.
    • sselrats Najwiekszym osiagnieciem PRLu byly 26.12.12, 03:53
      paczki zza granicy.
    • Gość: Bronek Re: A kolega chyba miał partyjną legitymacje i raj IP: *.play-internet.pl 26.12.12, 10:07
      Teraz przynajmniej nie mordują robotników ani księży. Musiałeś się chyba też jajeczkiem na wigilię dzielić z kolegami aparatczykami, skoro już zapomniałeś o takich detalach. Pewnie z sentymentu do tamtych czasów - Twoje dzieci i wnuki, nadal odwiedza Dziadek Mróz.
      To był ustrój totalitaryn Ty Baranie.
      • Gość: wolnygość Re: A kolega chyba miał partyjną legitymacje i ra IP: *.dynamic.chello.pl 26.12.12, 10:48
        Ty tak z miłości zaczerpniętej z biblii, tak komuś ubliżasz. Tak bożonarodzeniowo, chrześcijańsko. Pozwól zatem, że posługując się biblijnym "oko za oko...", odpowiem ci (z małej litery cię traktuję). Posłuchaj szanowny debilu:
        -Teraz robotnicy mordują własne osoby. Na 100 000 mieszkańców Polski jest 15 samobójstw. Pewnie powiesz, że tak dla rozrywki odbierają sobie życie.
        W ciągu 11 m-cy tego roku odnotowano przeszło 4 000 prób samobójczych ! To już jest więcej o ok. 20% niż w ciągu całego ubiegłego roku. Głównie są to przyczyny ekonomiczne. Zdarzają się też coraz częstsze przypadki zamordowania dzieci przez swych rodziców, jako "rozwiązanie " problemów ubogiego życia.
        Teraz księży nie mordują tak nagminnie jak przed 89 r? Może byś przypomniał iluż to ich wówczas zamordowano. Nie pochwalam żadnych zabójstw- asekuruję się, gdybyś chciał mi to zarzucić- ale po 89 r. zamordowano więcej księży niż przed tym rokiem. Z innych powodów, ale to fakt.

Teraz też księża popełniają samobójstwa, czego nie odnotowano przed 89 r.
        To są dramaty. O nich się wypowiada w sposób wyważony i z zachowaniem dyskrecji. Są jednak przypadki (księża) samobójstw, które są konsekwencją szkody przez nich uczynionej, czy raczej samoukarania, lub uniknięcia publicznego ostracyzmu.

Odpowiedziałem ci debilu w sposób, który mi się nie podoba, i który innym wytykam.
    • leon1406 Wróg kusił coca-colą, a na półkach ocet. Wigili... 26.12.12, 10:35
      Czolem po- PRLowskie suchary ! Wstyd mi za was , wam sie w glowach poprzewracalo ?
      Doprowadziliscie Polske do ruiny i teraz chcecie nowa wladze rozliczac ? Z czego z waszej ruiny gospodarczej ? Z waszych przejodzonych i niesplaconych pozyczek zagranicznych ?
      Cieszcie sie ze mozecie napisac i powiedziec co chcecie. Za czym tesknicie frustraci i niedorajdy poPRLowskie ? Nikt was nie chce ! Doprowadziliscie do tego ze tzw. prawica w RP ma 80% poparcia. Bijcie sie w piersi za towarzyszem Kania - moja wina , moja wina , moja wielka wina.
      Sztandar juz wyprowadzono , teraz wy wyprowadzcie sie na wieki.
      • Gość: wawiak Re: Wróg kusił coca-colą, a na półkach ocet. Wigi IP: *.play-internet.pl 26.12.12, 10:49
        lełon, ty ciemny baranie,
        twoje solidaruchy do dziś sprzedają
        te komunistyczne ruiny.
        więc zamknij głupią japę
        i odnieś prezenty na jasnom góre. :-D
        • leon1406 Re: Wróg kusił coca-colą, a na półkach ocet. Wigi 26.12.12, 10:59
          Pajacu ! Ja nigdy do Solidarnosci nie nalezalem !
          To ze sprzedaja ? To bardzo dobrze , co maja na nowo nacjonalizowac ?
          Ciesz sie ze mozesz sobie tylek wytrzec papierem toaletowym a nie Trybuna Ludu baranie.
          • Gość: wawiak Re: Wróg kusił coca-colą, a na półkach ocet. Wigi IP: *.play-internet.pl 26.12.12, 11:45
            lełon,
            mam parę lepszych powodów do cieszenia sie
            z podcieranie tyłka.
            to zajęcie pozostawiam potomkom tych co
            rozdziawiali paluszki w kształcie litery
            której nie ma w polskim alfabecie.
            możesz również, objąc stanowisko
            młodszego zmywakowego jeśli jesteś "obrzydliwy".
            wyloty z modlina, bez paszportu,
            zaraz po wyremontowaniu pasa startowego. ;-)
          • wyborcawas odpowiedz dla BRONKA oraz LEONA 1406 26.12.12, 12:14
            odpowiedz dla BRONKA oraz LEONA 1406

najpierw bronek:
            ja jakoś nie miałem partyjnej legitymacji, wszystko co osiągnąłem mam dzięki własnej ciężkiej pracy,
            ustrój totalitarny powiadasz, a jak nazwiesz dzisiejszą rzeczywistość
            w której mamy bodaj siedemnaście służb mających prawo podsłuchiwać i inwigilować,
            jak nazwiesz rzeczywistość w której grasuje seryjny samobójca,- kiedyś był to nieznany sprawca-
            kamery na każdym rogu ulicy, konfidentów wielokroć więcej niż wtedy,
            zapewne z racji wielokrotnie większej liczby służb, bo według mnie TO JEST USTRÓJ TOTALITARNY kolego...

teraz LEON1406
            czołem aparatczyku
            mam dziś pięćdziesiąt lat, w tamtym czasie byłem dzieciakiem 16-17 letnim, nosiłem wpięty opornik, DUMNY BYŁEM Z TEGO, ale co ty możesz o tym wiedzieć, nosiłem również bibułę ale to dla ciebie jakaś fantasmagoria,nosiłem też ORZEŁKA W KORONIE, taką miniaturkę za którą jeden taki niemal wyrwał mi rękę ze stawu, ale co ty możesz o tym wiedzieć, przecież dla ciebie symbole narodowe za które ginęli nasi dziadowie to przejaw nacjonalizmu, zdarzyło się oberwać gumą od zomowców, uciekać przed rozwścieczonymi milicjantami, wielokroć płacząca matka kiedy wracałem w stanie wojennym po godzinie policyjnej
            przekradając się opłotkami,-dobrze że nie wiedziała co robię bo chyba zamknęła by mnie w piwnicy i wyrzuciła klucz - ale co ty możesz o tym wiedzieć
            powiadasz ruiny, tacy jak ty od dwudziestu lat sprzedają te ruiny, żyją z tego, jak myślisz ile te RUINY są warte, ciekawe co pozostanie po takich jak TY i twoi dzisiejsi idole
            TAMTEN USTRÓJ MIAŁ TYLKO JEDNĄ WADĘ - RZĄDZILI TU SOWIECCY, POLSKA NIE BYŁA SUWERENNA, ALE DZISIAJ JEST DOKŁADNIE TAK SAMO, TYLE ŻE NIE SOWIECCY A AMERYKAŃSKIE BYDŁO DO SPÓŁKI Z UNIJNĄ MAFIĄ ZA POŚREDNICTWEM
            POLSKOJĘZYCZNYCH MARIONETEK
            mówisz że możemy mówić i pisać co chcemy, ale już niedługo, jak wprowadzą ACTA albo jakieś inne PACTA to ty i tobie podobne "dzieci internetu" będą ślepi i głusi, a tacy jak MY poradzą sobie tak jak kiedyś i nadal będą pisać i mówić jak wtedy, dzisiaj , jutro i zawsze...
            zawsze dopóki POLSKA nie będzie prawdziwą POLSKĄ a Polacy gospodarzami we własnym kraju..
            pozdrawiam

• Gość: cd Re: odpowiedz dla BRONKA oraz LEONA 1406 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.12.12, 12:34
              masz racje i z ta ocena PRL nie jest latwo - kazdy kto wyrastal w tamtych czasach ma do tego emocjonalny stosunek i innego byc nie moze
              moze jest za wczesnie zeby oceniac czy porownywac
              jednak mnie zastanawia ze coraz czesciej chca temn prl strasznie przedsztwic jako czas ogromnje nedzy, kleski itd
              byc oze nadchodzia ludziom takie mysli - ze przeciez tak wiele nam nie jest lepiej a wielu gorzej niz wowczas
              ikiedys za jakies 290 lat bedzie mozna zestawic te dwa okresy - boje sie ze te okres po 1989 nie bedzie mail wiele do zaoferowania - oczywicie poza cala ta poezja o wolnosci itd - no ale wolnoscia domu sie nie ogrzeje
            • Gość: sygi Re: odpowiedz dla BRONKA oraz LEONA 1406 IP: *.dynamic.chello.pl 26.12.12, 12:50
              Dorodne dzieciaki po szkołach
              naprawdę powtarzają to co im w szkole wkładają w mózgi, że ich rodzice żywili się octem i musztardą i nie podcierali deficytowym szorstkim papierem.
              A jakie ładne dzieci wyrosły.
              Mnie nauczyciele wkładali w głowę, że rosija to wzór i przyszłość.
              Teraz wciskają coś innego.

Obrzydliwe jest to, że moja wychowawczyni z równą gorliwością uczy nowej ideologii.
              Zmienił się tylko wystrój mieszkania pani dyrektor Danusi:
              w miejscu gdzie wisiał portret Lenina wisi obraz Świętej Łucji.
              • Gość: opornik Re: odpowiedz dla BRONKA oraz LEONA 1406 IP: *.kielce.vectranet.pl 26.12.12, 12:57
                Poglądy się zmieniają:
                byłem w ZOMO, byłem w ORMO teraz jestem za Platformą .......
                • Gość: asd Re: odpowiedz dla BRONKA oraz LEONA 1406 IP: *.dynamic.chello.pl 26.12.12, 14:23
                  Rzeczywiscie w PRLu LExus nie jezdzilby Lexusem...
              • Gość: saa Polska prywatyzacji najlepsze zakłady IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.13, 12:28
                sprzedać w obce ręce za marne grosze , nam się nie opłacało produkować im owszem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka