oloros 21.06.13, 07:47 pytanie dlaczego? przecież świętokrzyskie to takie przyjazne dla przedsiębiorców miejsce jedno trzeba dodać - traki sygnał o upadku fabryki idzie w świat Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
noctis6 A jednak coś się buduje w Polsce tylko że 21.06.13, 09:13 ktoś to beznadziejnie zarządza. Mam nadzieję, że fabrykę przejmie ktoś kompetentny i ludzie będą mieć pracę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Walek Re: A jednak coś się buduje w Polsce tylko że IP: *.ip.netia.com.pl 21.06.13, 09:26 Aleś powiedział..... wynika z tego że celem tej inwestycji i ryzyka właściciela ogromnego majątku było "dać pracę ludziom" ? Ale dobre..ha, ha,ha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rozmodlony Centralny Okręg Przemysłowy 1937-1939 IP: *.31.226.89.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 21.06.13, 11:47 Premier Kwiatkowski stworzył w 2 lata region przemysłowy, a te styropianowe miernoty potrafiły jedynie oddać cały polski przemysł za koraliki ... że ja k-mać dożyłem takich czasów! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cd Re: Centralny Okręg Przemysłowy 1937-1939 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.06.13, 13:30 dokladnie tak - takich głupków i miernot jak po 1989 w calej historii Polski ciezko znalesz - przxy nich to komuchy sa gejzerem przedsiebiorczosci Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janisko Re: Centralny Okręg Przemysłowy 1937-1939 IP: *.man.tk-internet.pl 21.06.13, 17:09 Budowanie okręgu przemysłowego w czasach wielkiego zbrojenia (także w Polsce) nie jest szczególnym wyczynem. Postaw fabrykę która będzie zarabiać teraz, zaraz - powodzenia. Jak widzisz dotacji jest sporo więc sprawa jest "banalna". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AMNEZJA....... Re: Centralny Okręg Przemysłowy 1937-1939 IP: *.centertel.pl 19.01.14, 21:08 ....w XX-leciu międzywojennym Polska była na 6-8 miejscu w swiecie pod względem opatentowanych wynalazków (przed Niemcami). W kilkunastu dziedzinach przemysłu w dwadzieścia lat doszliśmy od produkcji w manufakturach (feudalnych) do nowoczesnych w skali światowej. 8 państw eksportowało samoloty, w tym Polska. Dolina Krzemowa w USA jest na technologii prof. Jana Czochralskiego (najlepsze procesory do tej pory). W 1934 inż Zygmunt Jelonek zaczął prace nad tel "komórkowym" użytym w desancie w Normandii w 1944 przez Ameryk. Pierwszy system automatycznej tel-to nasz (inż Marian Mazur)-przejęli Niemcy, potem Amerykanie.......itd....itp..... GPS-y 1940 r. inż. Juliusz Hubert (lokalizowały desanty). Jako "państwu sezonowemu" nie chciano dawać znaczących kredytów. Polscy naukowcy byli w światowej elicie wynalazków. 3 pokolenia doznały zaplanowanej amnezji...by być na zmywakach w krajach rozwiniętych..........dla refleksji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ~~ Re: A jednak coś się buduje w Polsce tylko że IP: 93.184.187.* 21.06.13, 09:51 Hmmm... Wiesz co -jak Ci zabiorą 9mln zł to zobaczymy, jak wtedy będziesz zarządzał... Odpowiedz Link Zgłoś
aagaj Odcięli im wodę, gaz. Fabryka upada, a miała by... 21.06.13, 09:15 ktoś przeszacował potrzebne ilości płytek w kraju i za granicą, to takie proste,brak odbiorców i klapa, szkoda, bardzo szkoda Odpowiedz Link Zgłoś
feelhot No nie wiem:P 21.06.13, 11:46 Buduje w Polsce dom, przy pomocy dewelopera, który nie robi domów pod klucz, trzeba wykończyć samemu. Developerzy winni miec opcje wykończenia pod klucz i propozycje tego wkończenia-kilkanaście róznych rodzajów płytek. Musze wykończyć sam. Wykańczając przed laty mieszkanie kupowałem płytki włoskie i francuskie, bo polskich ładnych jak chciałem nie było. Teraz nie ma tychże wloskich ani francuskich, pomimo kryzysu i niskich cen nie ma hiszpańskich, a płytki typu paradyż są brzydkie-nie mam ładnych płytek takich jak chce-wcale nie ma za dużo-jest za dużo brzydactw przeróznych, robionych tylko "na odczep sie" zamiast ślicznych dzieł sztuki-dobrych jakościowo i o ciekawym wzronictwie oraz kolorystyce. Na zakup recznie robionych pojedyńczych kafli mnie nie stać:P W nowoczesnej fabryce koszty produkcji nie powinny być wysokie, tym bardziej w strefie ekonomicznej ze zwolnieniami. Winne jest albo zarządzanie, albo to że business plan zrobili bez 10% ekstra na niespodziewane koszty, a tu jak jakaś polska oszołomska agencja zabierze 9mln dofinansowania to może kasy braknąć. W Polsce trzeba liczyć sie z najgorszym, że urzednicy zrobią wszystko by ci firme zniszczyć, dlatego w Polsce inwestycje są drogie bo trzeba miec lewe fundusze na łapówki oraz ewentualne finansowanie jak nie dadzą tego co uzgodnione albo ci wstrzymają pomoc unijną. Takie polskie piekiełko, jak jest najmniejsza szansa że coś może pójść nie tak to wiadomo że musi pójść nie tak. Dlatego łatwiej sie inwestuje w UK niż w Polsce:P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kombinator A ja wiem ... IP: *.31.226.89.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 21.06.13, 11:52 Przecież ten gostek dostał łącznie 41 baniek dofinansowania od kałamarzy rozdających jałmużnę z Brukseli ... jak to nie wystarczy, to nie ma już nadziei - została jeno modlitwa :) Odpowiedz Link Zgłoś
feelhot Też prawda. 21.06.13, 12:00 Tylko pytanie, może od początku to było przeszacowane odnośnie zbyt dużego przeinwestowania. Albo inna rzecz-nie potrafił sie dogadać z sieciami i sklepami, żeby mu te płytki odbierali, sprzedawali, do tego trzeba też odpowiedniego zaplanowania i ludzi. Ja sobie moge wyprodukować przepiekne perfumy, kosztujące mnie w produkcji po Ł80-Ł100 za buteleczke olejku 50ml, ale gdzie to sprzedam jak nikt tego nie bedzie znał? Tu trzeba byłoby zaznajomić rynek z tymi rzeczami, dać kase na promocje, gazety, tv, próbki itd-wypromować w środowisku. Business plan to nie to co wymagają w urzedach pracy-widocznie tego zabrakło. Mógłby tez korzystając z efektu skali-jak ma tak nowoczesną fabryke zainteresować sie sprzedażą do UK, gdzie królują "carpets"-ale wiele rzeczy sie remontuje. A do Rosji też mógłby sprzedawać. W ogóle w całym opisie coś tu nie gra. Zanim to zbudowali winni miec plany jak przeprowadzać sprzedaż, jak współpracować z sieciami itd. Minimum kilka lat przygotować zanim sie fabryke postawi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kombinator Re: Też prawda. IP: *.158.217.65.pat.umts.dynamic.t-mobile.pl 21.06.13, 12:16 Żeby dostać jakakolwiek dotację z jałmużny brukselskiej, to trzeba przedstawić plan działania (po wolsku business plan) ... UE to dość groteskowy twór, jeśli tak się marnotrawi pieniądze podatników z krajów-płatników netto i wcale nie dziwię się, że pomysł wystąpienia z Unii rzucony przez Camerona został tak dobrze przyjęty w UK :) Odpowiedz Link Zgłoś
feelhot Tyle, że business plan do dofinansowania w Polsce 21.06.13, 12:42 czy z UE ma sie nijak do prawdziwego życia gospodarczego. Dla urzedników bierze sie cyfry z kosmosu, oszacowań, jakiegoś tam oglądu rynku, a w realnej gospodarce robi sie business plan by go realizować i robiąc dla własnej firmy trzeba wszystko przewidzieć, nawet nieprzywidywalne. Dlatego gospodarka jest taka jak jest. W Japonii jak chcą przebudować, naprawić droge, to planują, rysują, przygotowania trwać moga nawet rok albo i dwa. W nocy wchodzą maszyny i do rana jest nowa droga/jezdnia w środku miasta/ zrobiona i wkrótce otwierają. W Polsce pisze sie biznesplany, finansowania,przetargi przez rok, rozgrzebuje, zamyka ulice, całymi tygodniami "robotnicy" udają że pracują, później cudem niesamowitym prace sie kończą, i mozna otwierać droge, aby wkrótce ją zamknąć i remontować. Takie drobiazgi-różnice w kulturze pracy i zarządzania. Jak chcesz miec dofinansowanie z UE to plany dla urzedników muszą zawierać rózne bzdury, rózne wymogi, tyle że czesto jest to oderwane od rzeczywistości i jak coś pójdzie nie tak to wszystko sie wali jak w tym przykładzie. A jak ci urzednik zablokuje cześć finansowania, które chciałeś po wybudowaniu przeznaczyć na środki obrotowe, bo jest to kasa, którą zainwestowałeś-założyłeś ze swoich czy kredytów wczesniej, a UE ci robi dopłate, tyle że nie masz płynnosci finansowej i te drobne 9mln zł czyni jakąś różnice dla ciebie, bo kredyty masz już za wysokie, a środków własnych brak-to jak ci coś zatrzymają i tej płynności nie masz to cała inwestycja może wziąć w łeb-no ale tak sie w Polsce robi:P Ja bym raczej w ich sytuacji kupił wioske w Hiszpanii albo Portugalii, tam wybudowął fabryke a Polaków sprowadził do pracy z Polski, dostaliby domki albo działki w słonecznej okolicy i mieliby prace. Predzej by to działało niż w Polsce-a dofinansowanie tez by dostał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bredziak wolski Re: Tyle, że business plan do dofinansowania w Po IP: *.146.125.182.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 21.06.13, 17:50 "W Japonii jak chcą przebudować, naprawić droge, to planują, rysują, przygotowania trwać moga nawet rok albo i dwa." Haj :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kragg przecież to oczywiste czemu IP: *.warszawa.mm.pl 21.06.13, 09:17 kupiłbyś do domu płytki "Waldi Ceramika"? Bo ja za cholerę - brzmi jakby to jakiś cwaniaczek lepił je w garażu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ziutek nazwalby o valgres i juz byloby o niebo lepiej IP: 46.77.124.* 21.06.13, 10:10 czy wlasciciel sam ta nazwe wymyslul? Odpowiedz Link Zgłoś
feelhot Re: nazwalby o valgres i juz byloby o niebo lepie 21.06.13, 11:49 po kiego wymyślać takie brzydactwa-nazwy jak chorego psychicznie? Wystarczyłoby prosto: Green Fields /Polacy kochają obce nazwy/ albo Lilie Ceramika czy cokolwiek roślinnego-trzeba byłoby zobaczyc z jakich okolic to pochodzi, co jak sie tam nazywa, jaka jest roślinność, nazw można wymyślic setki. Waldi to jakaś porażka-bo brzmi jak nazwa oranżady:P A nowoczesne, ładne kolorystycznie i z fajnym wzornictwem płytki by sie przydały. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: foksterierka Re: nazwalby o valgres i juz byloby o niebo lepie IP: *.dynamic.chello.pl 21.06.13, 14:00 Nie przesadzajcie, mi się "Valdi" kojarzy z Vivaldim i czymś włoskim, nazwa całkiem całkiem.. Odpowiedz Link Zgłoś
tornemorgren Re: nazwalby o valgres i juz byloby o niebo lepie 22.06.13, 00:03 Dyletanci! Oni produkowali towar z najwyższej światowej półki. Technologicznie to kosmos- płytki 120x120 cm o parametrach o jakich wam się nie śniło, a wy się nazwy czepiacie? Do dupy bo nazwa buraczana? Mózgi wam się lasują małolaty.... Odpowiedz Link Zgłoś
feelhot Re: nazwalby o valgres i juz byloby o niebo lepie 24.07.13, 23:36 Może technologicznie świetne-ale brzydkie-a to klient decyduje co chce mieć w łązience-jakby mieli takie cuda o jakich marze to bym na cene nie patrzył i kupił, tak jak w pierwszym swoim mieszkaniu musiałem muszle kupić francuską, a płytki z Francji i z Włoch, bo polskich ani hiszpańskich nie było odpowiednich. Ja musze mieć taką kolorystykę i fakture jak chce a nie jakieś niedorozwoje z paradyza czy porażki, bo ktoś robi najlepsze ale kolorystycznie układa jakby był slepy albo projektował po kielichu, bądź przepłacił "projektantom", którzy zamiast zaprojektowac objawili że teraz są trendy na szarości i betony. I 120x120 mnie nie rusza-bo tak wielkie płytki to można użyć nie w domkach, w salonie czy łazience, ale w salach balowych:P Odpowiedz Link Zgłoś
parazyd Re: przecież to oczywiste czemu 21.06.13, 12:34 Waldi Dziunek i wszystko jasne Odpowiedz Link Zgłoś
puzonik48 Odcięli im wodę, gaz. Fabryka upada, a miała by... 21.06.13, 09:19 Ktoś przeinwestował ?Być może koszty produkcyjne są za duże ,a więc i produkt drogi ? Odpowiedz Link Zgłoś
puzonik48 Odcięli im wodę, gaz. Fabryka upada, a miała by... 21.06.13, 09:24 Zajrzałam do sklepu internetowego i obejrzałam ich produkt:(:( Nie dziwię się ,że nie mają zbytu ,bo ceny mają zaporowe :(:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: orient Re: Odcięli im wodę, gaz. Fabryka upada, a miała IP: *.ichf.edu.pl 21.06.13, 11:39 Nie przesadzaj. Fakt, że otwiera się na nie najciekawszym wyrobie za 150 zł ale reszta za 30-60 zł a w wyprzedaży 15 zł/m2. Przeciętnie. Pewnie przeinwestowali. Odpowiedz Link Zgłoś
puzonik48 Re: Odcięli im wodę, gaz. Fabryka upada, a miała 21.06.13, 12:27 No i ten nieciekawy wyrób ma niebotyczną cenę :(:( ,więc z góry wiadomo ,że się nie sprzeda .Właściciel Cersanitu ,kolejnej fabryki w Polsce nie otworzył ,tylko na Ukrainie ,bo wiedział ,że rynek jest nasycony . Odpowiedz Link Zgłoś
feelhot Re: Odcięli im wodę, gaz. Fabryka upada, a miała 21.06.13, 12:34 Nie wiem jak w Polsce jest rynek nasycony, skoro ściąga sie płytki z Włoch, Hiszpanii, a i to ciezko znaleźć to czego sie szuka, w wiekszosci wszystko jest nieciekawe, brzydkie a kosztuje normalnie. Można mówić że płytki czy wyroby są drogie w takim przypadku jak wyroby-dzieła sztuki-takiej firmy jak Villeroy&Boch, ale tutaj nawet talerze porcelanowe mają kosmiczną cene i raczej jak już chcesz coś ich kupić to po porcelane trzeba poleciec do Anglii, najlepiej do centrum outletowego w Portsmouth-gdzie mają mały sklepik-tyle że nie wiadomo czy za każdym razem znajdziesz to co szukasz:P A cersanit otworzył fabryke za granicą, żeby bez ceł łatwiej sprzedawać na Ukrainie i w Rosji. Poza tym koszty tam niższe, bo dadzą łapówe i wszystko gra, a w Polsce to raz musza dać łapówy, dwa obciążenia wynagrodzeń jakieś chore zamiast normalnych stawek za godzine pracy no i nie potrafią robic ciekawszych rzeczy, wiec ja nie mam gdzie kupić płytek do swojego domu:P Odpowiedz Link Zgłoś
puzonik48 Re: Odcięli im wodę, gaz. Fabryka upada, a miała 21.06.13, 14:14 Witaj Gay :) Ja tam nie jestem tak światowa jak Ty :) I jak tylko mam pieniądze ,to moje potrzeby i w Polsce zostaną zaspokojone ,tak samo jak większości Polaków średniaków :):)Porcelaną z Jaworzyny bardzo sobie ceniłam :) ,nie wiem czy jeszcze produkują ?,bo większość fabryk porcelany zniszczyła transformacja ,a kiedyś to do Polski przyjeżdżali sąsiedzi po porcelanę :) Cersanit otworzył fabrykę na Ukrainie ,bo miał tam gwarantowany rynek zbytu ,a Ci tu przeinwestowali ,nie bacząc na to czy się sprzeda ,ile się sprzeda i za ile da się sprzedać ?Pozdrawiam :):) Odpowiedz Link Zgłoś
feelhot czesc Puzoniku, ja sie zgodzic nie moge, bo 21.06.13, 12:29 raz to cieżko zobaczyć ich płytki gdziekolwiek, a z tego co widze teraz to płytki w cenach od 42zł/m2 do 140zł/m2-wszystko zalezy jakie-wiec to raczej jak dla mnie-brak kolorów i wzornictwa własnie a nie cena, po prostu te płytki jakie widze w ofercie są brzydkie i nie pomaga napisanie że podążają za najnowszymi trendami:P Odpowiedz Link Zgłoś
puzonik48 Re: czesc Puzoniku, ja sie zgodzic nie moge, bo 21.06.13, 14:17 Ano właśnie :):) Wzornictwo nie idzie w parze z ceną :(:(Ich produkt ma wysadzone ceny ,ale wzornictwem nie powala ,ani nie zadowala klienta .W tej cenie to klient kupi płytkę z Tubądzina czy Paradyża :) Odpowiedz Link Zgłoś
misiu-1 Odcięli im wodę, gaz. Fabryka upada, a miała by... 21.06.13, 09:24 Czyżby kolejny, po Klusce, przedsiębiorca nie zorientował się, że duże interesy w Polsce są w zarezerwowane dla nomenklatury Informacji Wojskowej? Odpowiedz Link Zgłoś
andrej1962 Re: Odcięli im wodę, gaz. Fabryka upada, a miała 21.06.13, 09:35 misiu-1 napisał: > Czyżby kolejny, po Klusce, przedsiębiorca nie zorientował się, że duże interesy > w Polsce są w zarezerwowane dla nomenklatury Informacji Wojskowej? > Wiesz na pewno czy Ojciec Dyrektor nadał ? I co zrobiłeś żeby ratować biznesy nie należące rzekomo do WSI ? Kupiłeś płytki Valdi ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sdet Re: Odcięli im wodę, gaz. Fabryka upada, a miała IP: *.warszawa.mm.pl 21.06.13, 10:15 misiu - 1. Tam, gdzie większość ma mózg u ciebie kupa kaczego gówna. Na opisywanie jak Kaczory w czasach PC kręciły lody z WSI i jak powstała święta zemsta Kaczorów za ujawnienie tajemnic przez kasjera z WSI - szkoda czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nika Re: Odcięli im wodę, gaz. Fabryka upada, a miała IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.13, 12:40 Widzę, żeś specjalista od biznesu, a ceramicznego w szczególności. Jestem z branży, więc Cię oświecę. Już na etapie planowania inwestycji mówiło się, że przeinwestowane. Bąkano nawet o pralni, bo ta fabryka, przy takich kosztach, nie miała szansy zarobić na siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
tidus9 Odcięli im wodę, gaz. Fabryka upada, a miała by... 21.06.13, 09:32 Od właśnie mniej więcej 2 lat interesuje się wszystkimi produktami do wyposażenia domu od płytek poprzez podłogi i inne. Muszę powiedzieć, że odkąd poszukuje rzeczy do swojego domu jeszcze nigdy nie widziałem tej firmy w żadnym sklepie, w którym byłem. Nie wiem może robi wyłącznie dla castoramy albo innego budowlanego dziadostwa.... ja osobiście pierwszy raz słyszę o takiej marce. Nie wiem kto dał pieniądze na coś takiego - wątpię by była to największa fabryka (250 osób? też mi coś) - rynek jest już zapełniony firmami oferującymi płytki (zarówno te tanie jak i te lepsze) - ceny lepszej jakości płytek są najczęściej porównywalne z tymi hiszpańskimi i włoskimi - polskie płytki niestety są gorsze jakościowo - polskie płytki bezwstydnie zżynają wzory z zagranicznych marek (ponoć wystarczy zmienić płytkę o 5% by uniknąć posądzenia o kradzież) - robią to niestety nieudolnie Biorąc to pod uwagę mam nadzieję, że ostatecznie nikt nie będzie chciał tego ratować. Firma znalazła się w kłopotach wyłącznie przez złe oszacowanie rynku i nieudolnym zarządzaniu. Nieważne ile pieniędzy się w to wpompuje efekt będzie taki sam. Mam nadzieję, że od producenta UE postara się odzyskać stracone pieniądze, jako że nie spełniło to kryterium pięcioletniej trwałości. Odpowiedz Link Zgłoś
tornemorgren Re: Odcięli im wodę, gaz. Fabryka upada, a miała 21.06.13, 23:41 No jeżeli się przez dwa lata mistrz nie zorientował, to znaczy że nie ma. A dla Twojej ciekawości, to 3/4 polskich fabryk produkuje jako podwykonawca dla najlepszych marek, bo tamte maja wyłącznie design, a nie technologię. Same Końskie to największy w Europie producent biskwitu, o ile mistrz wie o czym mówię. Odpowiedz Link Zgłoś
pytaniepomocnicze Odcięli im wodę, gaz. Fabryka upada, a miała by... 21.06.13, 09:51 "Te pieniądze miały dać miejsca pracy, a zwiększą bezrobocie - zauważa Włosowicz" co za idiota Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: von bis Re: Fabryka upadła w dwa lata. A miała być potęga IP: *.hosts211.ostrowski.pl 21.06.13, 09:55 polacy nadaja sie tylko do lopaty lub na zmywak a nie do biznesu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: konsekwentnie Re: Czyli - ty również! IP: *.dynamic.chello.pl 21.06.13, 10:11 cha cha cha Odpowiedz Link Zgłoś
vladexpat Kryzys w budownictwie trwa od 2008 roku 21.06.13, 10:03 Jeżeli ktoś w trakcie kryzysu w budownictwie uruchamia fabrykę płytek ceramicznych to nie najlepiej o nim świadczy. Zaryzykował - przegrał. Szkoda tylko zmarnowanych dotacji. Swoją drogą ciekawe czy nie chodziło wyłącznie o dotacje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marco Geniusz się odezwał... IP: *.internetia.net.pl 21.06.13, 10:13 > Swoją drogą ciekawe czy nie chodziło wyłącznie o dotacje. Jasne, wydali swoich 150 milionów, żeby dziabnąć państwo polskie an 30 z dotacji. Ale na szczęście czujny przedstawiciel aparatu się zorientował i uratował 9 milionów. I wszyscy szczęśliwi. Odpowiedz Link Zgłoś
ben-oni Zagadka rozwiązana!! 21.06.13, 10:08 A zagadka zostaje rozwiązana w ostatnim akapicie. 32 bańki dostali, więc po co bawić się w fabrykę? Wystarczy ogłosić bankructwo, sprzedać maszyny i budynki a 32 miliony podzielić między właścicieli. Jak na dwa lata to niezły urobek. Odpowiedz Link Zgłoś
imw Fabrykę wybudowano za 180 mln zł 21.06.13, 10:38 "Nowoczesną fabrykę płytek ceramicznych wybudowano za 180 mln zł" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sk Re: Fabrykę wybudowano za 180 mln zł IP: 192.156.102.* 21.06.13, 11:23 Tak, z czego powiedzmy 140 mln wlasnych + 40 mln dotacji. Sprzedadza upadla fabryke za 150 mnl i sa dzieciec do przodu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: okoni Re: Fabrykę wybudowano za 180 mln zł IP: 81.219.241.* 21.06.13, 12:37 ludzie, z jakich własnych ???? takiej kasy nawet jak ktoś ją ma to nie wkłada w biznes. pewnie większość z tych 180 baniek to kredyt. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qqq Re: Fabrykę wybudowano za 180 mln zł IP: *.dynamic.chello.pl 21.06.13, 13:48 Nikt tego nie kupi za 150 mln. Odpowiedz Link Zgłoś
imw Zapominasz o hipotece, która jest przy takiej 22.06.13, 13:00 inwestycji :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: silver.dragon Re: Czy Wy wiecie o czym piszecie? IP: *.ip.netia.com.pl 21.06.13, 14:33 W głowie mi się to nie mieści! Nikt nie ma zielonego pojęcia o szczegółach sprawy a wszyscy już wiedzą, że to jest przekręt. Mam ogromną motywację, żeby rozkręcać biznes, bo chcę zrobić coś dobrego dla innych. Chcę dawać miejsca pracy i uczestniczyć w rozwoju tego kraju mimo, że system mnie do tego na każdym kroku zniechęca. Ale słabo mi sie robi jak pomyślę, że przez jakiegoś idiotę urzędnika mogę nagle dowiedzieć się, że mam ileś pieniędzy w plecy a potem jeszcze będę czytał komentarze "dobrze poinformowanych" o tym, jak to caly mój biznes to był jeden wielki przekręt. Pozdrawiam chłodno, Radek Odpowiedz Link Zgłoś
kropka9991 Odcięli im wodę, gaz. Fabryka upada, a miała by... 21.06.13, 10:09 W większości komentarzy dużo złosliwości i insynuacji. A przeciez to proste - sam fakt rozpoczecia biznesu nie oznacza jeszcze jego powodzenia. Firma albo się utrzyma albo upadnie. Każdy kto otwierał firmę, zatrudniał ludzi i był za to osobiście i materialnie odpowiedzialny rozumie ze tak może się stać. Nie trzeba być ani złodziejem ani nieudacznikiem aby komuś noga się powinęła. Może to był zły moment na rozpoczecie działalnosci? Może coś innego przeważyło szalę? Darujcie sobie formowicze Wasze złosliwe komentarze. Nikt na tym nie zyskał a wielu straciło. Dla właścicieli na pewno jest to ogromna porażka życiowa. C'est la vie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: Odcięli im wodę, gaz. Fabryka upada, a miała IP: *.free.aero2.net.pl 21.06.13, 10:17 No nie wiem. 2 lata temu, 10 lat temu i dzisiaj sklepy z płytkami są takie raczej przepełnione towarem. Chyba pan biznesmen zainwestował w rzeczy których jest nadmiar na rynku ? Ale ja się może nie znam... Odpowiedz Link Zgłoś
bzado Odcięli im wodę, gaz. Fabryka upada, a miała by... 21.06.13, 10:23 No bo kto otwiera fabrykę trzynastego. Odpowiedz Link Zgłoś
bilu46 Najlepiej , żeby w ogóle nic nie było ... 21.06.13, 10:24 • Co się stało się? • Dlaczego to jak był Aleksander Kwaśniewski, pijaczek dobry i naprawdę alkoholik od alkoholików, że jak składał wieniec w 40. rocznicę w Katyniu, to aż padał. Tak się modlił się, że aż padał! Śmiechu to było warte. Każdy to widział w telewizorze, w mediach było wszędzie! • Jak zostanę prezydentem, to będzie można pić umiarkowanie. Nie tak, żeby się upić i walać. • jakieś 300–400 procent • Młodzieży i normalnym ludziom też. • Czytałem dziś w gazecie: że w Gdańsku została zgwałcona czternastoletnia dziewczynka! I się powiesiła się. To ja w Białymstoku na pewno do tego nie dopuszczę. • Młodzież za dużo pije wódki, za dużo pije wina, za dużo pije alkoholu spożywa. Jak ja prezydentem zostanę, miasta Białegostoku, to młodzież nie będzie miała, ani nic, do ust alkoholu. • Ja jestem człowiekiem światowym. • On mnie obraził. (Opis: o Donaldzie Tusku, który nazwał Kononowicza „nieszczęśliwym człowiekiem”) . • A w nocy to wie pani, łatwo wszystko... Wszystkie koty są czarne, nie ma białych (Opis: o bezkarności chuliganów atakujących w nocy posesję Kononowicza) . • Będę kandydować na prezydenta RP. Podjąłem decyzję, bo Lech Kaczyński to dla mnie nie prezydent, bo Donald Tusk to nie jest premier. Odpowiedz Link Zgłoś
mineyko Odcięli im wodę, gaz. Fabryka upada, a miała by... 21.06.13, 10:25 A ile m2 płytek jest zdolny wchłonąć rynek? Ktoś to ustalił? Odpowiedz Link Zgłoś
a.ba Zdechli bo nie mieli sprzedaży 21.06.13, 10:32 Polskie fabryki jadą na pół gwizdka a gość chciał zawojować rynek. W segmencie płytek popularnych rynek podbijają Chińczycy. W segmencie premium klienci wybierają znane marki. Jak widać starczyło pieniędzy (z dotacjami) na uruchomienie fabryki ale nie starczyło na już kasy na zdobywanie rynku. Podobna fabryka nowoczesna (kilka lat) jest w Piechowicach (spółka giełdowa Polcolorit) - istnieją już dość długo - obłożenie produkcji poniżej 50% możliwości. Od kilku lat jedzie na stratach. Valdi nie zapoznał się z rynkiem 0 nie przemyślał inwestycji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenek Innowacyjna gospodarka:) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.06.13, 10:40 Fabryki płytek,muzea, salon meblowy i park miniatur:) Powodzenia dla naszych wizjonerów innowacyjności Odpowiedz Link Zgłoś
sammler Re: Innowacyjna gospodarka:) 21.06.13, 10:59 Gość portalu: zenek napisał(a): > Fabryki płytek,muzea, salon meblowy i park miniatur:) Powodzenia dla naszych wi > zjonerów innowacyjności Zapomniałeś o aquaparku w każdej wsi... Niech się pospólstwo cieszy... S. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cyrulik Re: Innowacyjna gospodarka:) IP: *.dynamic.chello.pl 21.06.13, 16:05 Niedługo będziemy produkować żywność dla Chin oraz Indii bo tylko w tej dziedzinie gospodarki możemy teraz z nimi konkurować i na te nasze towary będzie u nich zapotrzebowanie. Skutki innowacyjno-dotacyjnej gospodarki widać jak na dłoni. "Byznesmeny", które drzewiej zajmowały się wożeniem mleka do spółdzielni teraz budują nam "nowoczesną" gospodarkę mając ekonomię, prognozy, biznesplany głęboko tam gdzie słońce nie sięga. Na kredyt można wszystko - pałac, kosmodrom, tor wyścigowy Formuły1, bo z takim pomysłem jeden z drugim wizjoner od "innowacji" się rano obudzili po imprezie integracyjnej i taką linię "uważajum za słusznom". Ktoby się tam przejmował co będzie później, czy się zwróci, czy w ogóle jest zapotrzebowanie, czy mamy jakąkolwiek grupę docelową, czy to w ogóle ma sens. On tak se wymyślił i już! Podejrzewam, że konkurencja producentów ceramiki śmieje się głośno i zaciera ręce bo pukała się w czoło już długo wcześniej. Odpowiedz Link Zgłoś
wuetend Odcięli im wodę, gaz. Fabryka upada, a miała by... 21.06.13, 10:53 Zainteresowanych zapraszam do Warszawy żeby zobaczyć, jak prężnie "działają" dwa salony z płytkami tego wizjonera z Koziej Wólki. Czuję, że chodziło tu o to, że w pewnym momencie pojawił się koleżka-doradca, który Waldiemu obiecał naprawdę dużą kasę z "Łunji", co zresztą się stało. Instytucji Zarządzającej zalecam gruntowny audyt przepływów pieniężnych tego przedsiębiorcy. Odpowiedz Link Zgłoś
erg_samowzbudnik Odcięli im wodę, gaz. Fabryka upada, a miała by... 21.06.13, 10:55 A ja tu widzę cudze złodziejskie łapy które już się zacierają . Czekają tylko żeby można odkupić za grosze . Odpowiedz Link Zgłoś
rabbinhood pokrycie wartością nieruchomości 21.06.13, 11:17 W internecie jest : pl.wikipedia.org/wiki/Fabryka_Adama_Ossera www.mojalodz.fora.pl/.../fabryka-ossera-ul-przybyszewskiego-99,1903.html może ze sprzedaży fabryki , środki przeznaczyć na pokrycie zobowiązań? Fabryka Ossera w Łodzi od lat niszczeje, jakoś nowy gospodarz nie wpłynął na jej rozwój, lub choćby powstrzymanie niszczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
rabbinhood Re: pokrycie wartością nieruchomości 21.06.13, 11:47 www.mojalodz.fora.pl/fabryki,17/fabryka-ossera-ul-przybyszewskiego-99,1903.html powyżej aktywny link z kilkoma zdjęciami Odpowiedz Link Zgłoś
a.k.traper Należałoby przyjrzeć się bliżej inwestycji 21.06.13, 11:21 Jeżeli ktoś ma dostęp do informacji i kredytowania inwestycji to dobrze, jezeli ma wizję co chce zrobic jeszcze lepiej, gdy ma analizę rynku i ewentualnie rynek zbytu to wspaniale, nauczka dla różnych instytucji i polityków co rzucaja magiczne hasła o miejscach pracy a nawet w nie wierzą i podpisują umowy w ciemno, otóz należy wspierac firmy które osiągnęły stabilność a nie ulegać groźbom, że straci pracy tyle a tyle osób, urzędnicy i politycy dostaja małpiego rozumu w tych tematach. Niektózy myślą, że gdy wygrają w Lotto od razu rozwiną biznes i będą paniska, to dopiero początek, potrzebne są jeszcze zlecenia lub zamówienia, najlepiej w dłuższym okresie czasu jak w przypadku tej inwestycji. Przypomnę pewną inwestycję z PRL ZPC Ursus - odlewnia w Lublinie, uruchomienie chyba 1982 i pierwsza splajtowała w nowej rzeczywistości, podobnie jak cały Ursus a czy w Polsce chłopi przerzucili się na inny sprzęt niż traktory, nie, to fabryka nie potrafiła sobie poradzić. Dopóki nie znamy pewnych faktów to trudno oceniać co było przyczyną bo gdy sponsor jest to wszystko jest piękne, nawet socjalizm a może przede wszystkim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: orient Re: Należałoby przyjrzeć się bliżej inwestycji IP: *.ichf.edu.pl 21.06.13, 11:52 Nie za bardzo wiesz co mówisz. Chłopi wcale nie przerzucili się na inny sprzęt. Oni się przerzucili na sprzęt marki "Żaden", bo w nowych realiach nie było ich stać na traktor. W warunkach gospodarki rynkowej ze spłachetka 5-10 ha nie da się utrzymać a co dopiero mówić o inwestycjach w sprzęt. A zakład wykończył Wrzodak i Solidarność. Odpowiedz Link Zgłoś
a.k.traper Re: Należałoby przyjrzeć się bliżej inwestycji 21.06.13, 12:17 Wiem co zrobił Wrzodak ze związkowcami, wiem też jak rynek wpłynął na opłacalność, gdy jajkami od jednej kury już nie mozna było spłacić kredytu a trzeba było więcej produkować, 10 ha jeszcze dawało jakieś utrzymanie, gorzej było z tymi do 2 ha. Zauważ, że także zakłady RTV padły jako pierwsze gdyż "biedniejące" społeczeństwo zaczęło kupować azjatycki sprzęt a później i japoński, podobnie było z samochodami, rynek zaczął być wymagający, nasze technologie przestarzałe a struktury zakładów nie dawały dochodu tylko generowały koszty przy kurczących się zamówieniach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: exEL Re: Należałoby przyjrzeć się bliżej inwestycji IP: *.adsl.inetia.pl 21.06.13, 13:02 Pracowałem kiedyś przy pozyskiwaniu klientów dla niemieckiego Kuhna (ciągniki i maszyny rolnicze). To wyglądało tak, że jak się pojawiły sapardy, rolnicy masowo przerzucali się na zachodnie ciągniki. Jak mi jeden wytłumaczył, kiedy w ursusie padła jakaś część, to mimo gwarancji musiał to wysyłać do fabryki, tam jakiś rzeczoznawca mu nie uznał gwarancji, wszystko trwało tygodniami, facet do prac polowych musiał wypożyczać inny ciągnik itd. W niemieckim ciągniku jakąś część mu przysłali kurierem bez dyskusji, nikt nie kwestionował gwarancji. Facet mi się zarzekał, że nigdy przenigdy nie kupi polskiego ciągnika. Może to jednostkowy przypadek, a może tak to działa. Ale coś jest na rzeczy. Inna sprawa, że po wejściu do UE na wsiach pojawiło się mnóstwo komisów z używanym sprzętem zachodnim, także wschodnioniemieckim (popularny w Polsce zachodniej Forschrit ;) ), kiedy postenerdowskie spółdzielnie rolnicze na gwałt kupowały nowoczesny sprzęt. Odpowiedz Link Zgłoś
a.k.traper Re: Należałoby przyjrzeć się bliżej inwestycji 21.06.13, 13:40 to była ta arogancja z poprzedniej epoki kiedy to wskutek braku towaru klient z pocałowaniem ręki brał nawet felerne, pamietasz jak w FSO sprzedawali na swojej giełdzie fso z wadami bez prawa gwarancji po cenie prawie dwa razy wyższej niz te na przydział a teraz co sprzedają? Podobnie inne firmy w tym PKS się nacięły najłagodniej się obchodzono z PKP i co mamy ano firmę ledwo dyszącą i nadal nierentowną i niefunkcjonalną. Trzeba było zlustrować zakłady i instytucje a nie ludzi, L. Balcerowicz to także podkreslał, jednak zdrowy rozsądek zastąpił strach i buta, znajomi mówili mi, że nas nie ruszą bo jesteśmy przemysł obronny i co, część firm nie istnieje, część pozyskała inwestora strategicznego i dzisiaj sobie radzą, związkowcy w swojej głupocie i arogancji uważali, że znowu strajakmizawojuja świat, niestety obecnie to mogą sobie sami do buzi wziąść i .... Czy to państwowe czy prywatne jeśli źle zarządzane i przeinwestowane to zysku nie przyniesie, tak było jest i będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ursus turkotosz Partia Wrzodak IP: *.31.180.186.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 21.06.13, 12:23 Wrzodem na ciele tej firmy był niejaki Wrzodak - od 1991 do 2002 kierował strukturami solidarki w Ursusie. W kwietniu 2001 współtworzył Ligę Polskich Rodzin i objął funkcję przewodniczącego rady politycznej tej partii. Po wyborach w 2005 popadł w konflikt z Romanem Giertychem, którego obarczył winą za słaby wynik wyborczy LPR. W październiku 2005 został odwołany z funkcji partyjnych i wykluczony z klubu LPR. We wrześniu 2006 został wiceprzewodniczącym nowo powstałego klubu poselskiego Ruchu Ludowo-Narodowego, który wkrótce opuścił. Od 2005 do 2006 tworzył marginalne ugrupowanie pod nazwą Forum Polskie (był jego sekretarzem generalnym), które wkrótce zostało wykreślone z ewidencji partii politycznych. W maju 2007 został wybrany na prezesa nowo powstałej partii katolicko-narodowej o nazwie Narodowy Kongres Polski (w grudniu 2010 została ona wykreślona z rejestru partii). Ciekawe co ta menda robi dzisiaj? Odpowiedz Link Zgłoś
a.k.traper Re: Partia Wrzodak 21.06.13, 12:59 No i chyba z Samoobrony startował razem z Millerem?:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ursus turkotosz Re: Partia Wrzodak IP: *.147.53.150.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 22.06.13, 08:14 To fakt, był taki epizod ... nawet chyba Małysia Łokitówna nie odwiedziła tylu partii :) Odpowiedz Link Zgłoś
borsuk07 a co zakwestionowala PAR ze stracili 9 mln. 21.06.13, 11:26 Zakład stracił jednak blisko 9 mln, które zakwestionowała Polska Agencja Rozwoju Przedsiębiorczości Cały tekst: kielce.gazeta.pl/kielce/1,35255,14140459,Odcieli_im_wode__gaz__Fabryka_upada__a_miala_byc_potega___.html#BoxSlotII3img#ixzz2WqDTBUXJ Odpowiedz Link Zgłoś
lisa2 Odcięli im wodę, gaz. Fabryka upada, a miała by... 21.06.13, 11:48 Tak to jest z nowymi firmami zakładanymi w Polsce. Najpierw pomysł, potem rozpoznanie rynku, następnie projekt biznes planu i analiza kosztów i cen, na koniec ostateczny biznes plan i uruchamianie inwestycji. Problemem jest niezaplanowanie odpowiednich rezerw finansowych nieprzewidziane sytuacje, zmiany cen i podatków. Kwota inwestycyjna powinna być odłożona na okres minimum 2-3 lata i czekać na oprocentowanym koncie na ewentualność istotnych problemów finansowych. Jeśli takich nie byłoby - całość kwoty przeszłaby jako zwiększenie majątku i rozdysponowana na inwestycje lub remonty. Niestety, nasi planiści, niezależnie dla kogo pracują - dla firmy państwowej czy prywatnej, uważają, że planowanie skończyło się wraz ze zmianą ustroju. Nic mylnego. Branie kredytów w bankach też jest formą planowania, tylko zamieniona na planowanie spłat kredytów, a kwoty spłat trzeba z czegoś zdobyć, na pewno nie z następnych kredytów, bo tworzy się chorą firmę. Odpowiedz Link Zgłoś
ypsilonplus Ups... Najpierw trzeba umieć zarządzać 21.06.13, 12:52 Kilka lat temu kiedy powstawali, aplikowałem do nich na szefa eksportu. Byłem bezpośrednio z branży, z sukcesami, w "rękawie" miałem wszystkich największych klientów w ościennych krajach posiadając z nimi naprawdę wspaniałe relacje... Nawet nie zaprosili na rozmowę, tacy byli pewni siebie i pewnie aż tylu mieli kandydatów lepszych z którymi jak widać "dojechali" do mety :) Gratuluje lenistwa w procesie rekrutacji - taka jest cena.. :) Odpowiedz Link Zgłoś
feelhot Re: Ups... Najpierw trzeba umieć zarządzać 21.06.13, 12:59 Nie masz nad czym płakać. Tak to jest-firma wybiera najlepszych kandydatów/czyli pociotków mających zaklepane miejsce w zarządze tudzież na kierowniczych stanowiskach/-a cała prace każa wykonać osobie, która zatrudnią na umowe zlecenie-tudziez jako firme samodzielną-i dadzą tylko prowizje. Ty zrób za nich wszystko jak niewolnik, a oni raczą cie zatrudnić jako samozatrudnionego bez pensji minimalnej, albo z minimalną polską:P No sorry-też aplikowałem do wielu prac i nawet nie potrafili odpowiedzieć. W Londynie natomiast jest taka konkurencja, ze jak zaprosili na rozmowe to oferowali takie warunki płacy, że musiałbyś rzucić swoją prace-nudniejsza i z mniejszą odpowiedzialnością ale z lepszą pensją żeby iść do nich na gorsze warunki. Po prostu cieżko jest znaleźć dobrą prace, a czesto najlepszego kandydata uwalą. Zresztą-czy to tak łatwo pracować w dzisiejszych czasach?W UK tez bardzo ciezko sprzedawać, bo wszyscy chca za darmo, a wszedzie są tylko nieśmiertelne "carpets", wiec płytek sprzedaje sie niewiele:P Przy czy gospodarka jest najbardziej chyba w Europie konkurencyjna i są ich znane marki-musiałbyś sprzedawać płytki do takich potęg jak Wicks albo B&G, itp. wtedy byłbyś w stanie coś zrobić. Acha-jakbyś chciał napisz maila-fajnie sie "gada" z inteligentnymi ludźmi:)Lubie szczególnie mądrzejszych od siebie, bo można sie czegoś nowego dowiedziec:)) Odpowiedz Link Zgłoś
feelhot Re: Ups... Najpierw trzeba umieć zarządzać 21.06.13, 13:02 errata: winno być: Wickes /albo Homebase/. Odpowiedz Link Zgłoś