abrazo 01.10.13, 08:03 Pomnik księdza 300 tys. Sen kielecki 400 tys... LUDZIE GDZIE WYBORY.... nogi sobie nie połamcie na chodnikach.. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ccc Re: W Kielcach będzie kolejny monument. Chcą post IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.10.13, 08:45 Farsa !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nik_t Re: W Kielcach będzie kolejny monument. Chcą post IP: *.dynamic.chello.pl 01.10.13, 09:57 nie FARSA, a FORSA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawy Re: W Kielcach będzie kolejny monument. Chcą post IP: *.kielce.hypnet.pl 01.10.13, 10:14 Organ wykonawczy wójt realizuje wykonuje decyzje naszych przedstawicieli / radnych. Czyźby demokracja w Klerykowie to fikcja literacka ? Odpowiedz Link Zgłoś
tornemorgren Nie wierzę....w przypadek 01.10.13, 10:12 Z Sienkiewiczem też pan rzeźbiarz wylądował nagle i poza konkursem. A teraz rzeźba Greczynki na skwerze katyńskim? Błagam Was Czytelnicy, zmieńmy tę bezczelną władzę... Odpowiedz Link Zgłoś
r_z Re: Nie wierzę....w przypadek 01.10.13, 10:52 Ze zdjęcia wynika, ze ta rzeźba jest nieporównanie bardziej udana od Sienkiewicza (który w moim osobistym odczuciu jest nieco kiczowaty). W dodatku dostaliśmy ją za darmo, temat jest ważny, a pieniądze na zagospodarowanie terenu wydane będą w obszarze Kadzielni. Podsumowując: ja jestem zadowolony - nie uważam, że "póki są zrujnowane chodniki, to nie powinno się robić tego rodzaju skwerów". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oda Re: Nie wierzę....w przypadek IP: *.adsl.inetia.pl 01.10.13, 11:05 Pogieło wąsatego! A weżże się za bezrobocie jak już tak się nudzisz. W jakim świecie on żyje? Chyba nie w naszym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawy Re: Nie wierzę....w przypadek IP: *.kielce.hypnet.pl 01.10.13, 11:15 Nasza władza lewituje ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artur Hajdorowicz Re: Nie wierzę....w przypadek IP: *.um.kielce.pl 01.10.13, 11:14 W ramach przedsięwzięcia planuje się też wykonanie wygodnego podejścia na trakt prowadzący do tarasów widokowych od strony istniejącego skweru (poprzez istniejącą skarpę i "polankę", gdzie mają stanąć rzeźba i głazy) - to jest rzecz obiektywnie bardzo potrzebna dla wygody poruszania się po Kadzielni, pomijając kwestie upamiętnienia. Obecnie na skarpę podejść mogą tylko wysportowani młodzi ludzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artur Hajdorowicz Re: Nie wierzę....w przypadek IP: *.um.kielce.pl 01.10.13, 11:37 To nie jest Greczynka (mimo klasycznego warsztatu) - rzeźba miała stanąć na Krecie na polskim cmentarzu wojennym (nie jakimś "międzynarodowym", jak napisała "GW"). Jednym kojarzy się z Patrią, innym z Matką Boską, jeszcze innym po prostu z Matką - śpi, ale z twarzy spływają dwie łzy. Jest najpiękniejszą rzeźbą, jaka może upamiętniać Polaków, którzy zginęli za Ojczyznę i od początku w tym celu była projektowana. Odpowiedz Link Zgłoś
r_z Re: Nie wierzę....w przypadek 01.10.13, 11:45 Jeszcze raz napiszę - mnie się ten pomysł podoba. Ludzie - proszę, ćwiczcie dystans i nie reagujcie jak psy Pawłowa. Pojawia się hasło "pomnik" w kontekście W. Lubawskiego i natychmiast jest odruch warunkowy "kontra". W tym konkretnym przypadku jest do okazja do dalszego zagospodarowania Kadzielni, rzeźba jest naprawdę dobra i dają nam ją za darmo. Mnie osobiście podoba się też idea upamiętnienia Katynia właśnie w taki sposób. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ddr Re: Nie wierzę....w przypadek IP: *.adsl.inetia.pl 01.10.13, 13:44 To niech upamiętnią budową np. fabryki i nazwą ją imieniem nawet Kaczyńskiego. A tak tracą czas i pieniądze niepotrzebnie. W Kielcach juz wystarczy pomników i galerii budujcie cos co produkuje i daje pracę na którą czeka 20000 kielczan. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marco Re: Nie wierzę....w przypadek IP: *.dynamic.chello.pl 01.10.13, 15:30 Konia Trojańskiego też dostali za darmo...... A likwiduje się pomniki i relikty na które ludzie się składali po cegiełce !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
r_z Re: Nie wierzę....w przypadek 01.10.13, 15:33 Gość portalu: Marco napisał(a): > A likwiduje się pomniki i relikty na które ludzie się składali po cegiełce !!!! które? Odpowiedz Link Zgłoś
osse Heheheh 01.10.13, 14:15 A więc to są ci "aktywni" obywatele Kielc, jak to już ktoś napisał. Miasto nie dołoży do tego interesu ani złotówki, ale 100 tysięcy plus 30 tysięcy = 130 tysięcy z budżetu miasta jak w mordę szczelił. A koszty zniszczenia tych schodów przy pl. Wolności i robót budowlanych to też nic? Co z tego że "trumna" Piłsudskiego za darmo. Kolejny raz potwierdza się, że braki w sferze materialnej i bytowej władza próbuje na wszelkie możliwe sposoby rekomponsować w sferze symbolicznej i ideologicznej. Jak źle i nie ma co do garnka włożyć, to przynajmniej pomniki pooglądać będzie można. W magistracie stanowczo za dużo piłsudczyków, a lobby rodzin katyńskich i harcerzy robią tu już co im się podoba. Czysty obłęd! Odpowiedz Link Zgłoś
r_z Re: Heheheh 01.10.13, 14:34 Kadzielnia jest bezsprzecznie szczególnie atrakcyjnym miejscem, fragmentami ciągle mocno niedoinwestowanym. Od dawna brakuje mi zagospodarowania tej części Kadzielni (między ulicą Spacerową tarasami widokowymi) - gdyby tam zrobić alejki z oświetleniem bez pretekstu tej rzeźby, to czy kosztowałoby to taniej? Ja jestem zwolennikiem urządzania terenów zielonych w Kielcach, choć rozumiem, że ktoś inny wolałby za te 130 tys. zł postawić fabrykę. Odpowiedz Link Zgłoś
tornemorgren Re: Heheheh 01.10.13, 14:57 W dodatku znów bez konkursu. Jak nie Zemła to za chwilę Siudmak ze swoim wydumanym czymś za parę baniek. Poza tym jak słyszę, ze nie będą wykorzystane tradycyjne kosztowne metody, to obawiam się znów granitowych głazów wykonanych z blatów kuchennych jak te na Warszawskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: heh Re: Heheheh IP: *.kielce.hypnet.pl 01.10.13, 20:14 A jak goście przyjadą do Kielc to czym będą się zachwycać ? Przeciez w garnki nie będą ludziom zaglądać. A może zechcą tu zostać i zainwestować np. w pralnie ? Bo na poważne filie obcych znanych zakładów raczej nie można liczyć. Ludziom zaraz by się w głowach przewróciło i nikt by nie chciał pracować w charakterze handlarza w markecie za najniższą krajową. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: -w- Re: W Kielcach będzie kolejny monument. Chcą post IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 01.10.13, 14:32 Rzeźba miała stanąć na cmentarzu? I ja widzę miejsce dla niej na cmentarzu, np. Cmentarzu Partyzanckim, jest to o wiele bardziej stosowne i godne miejsce niż miejsce wyprowadzania psów, konsumpcji napojów wyskokowych, śmieci i traw po pachy, bo nie ma pieniędzy nawet na koszenie i sprzątanie Kadzielni. Brzydzi mnie megalomania urzędników, ich chęć, żeby zapełnić każdy skwer kupą kamieni i betonu, ich nieodpowiedzialność w wydawaniu pieniędzy i brak dbałości o ukończone inwestycje (podlewanie zieleni, konserwacja, naprawy czy choćby zwykłe sprzątanie). Swoją drogą, może już czas zlikwidować paskudne, szpetne rzeźby rodem z epoki Gierka, które straszą po parkach i skwerach? Od razu zrobi się miejsce na nowe "dzieła". Odpowiedz Link Zgłoś
tornemorgren Re: W Kielcach będzie kolejny monument. Chcą post 01.10.13, 14:43 Które to te szpetne? Szpetne, bo za Gierka postawione? Pewnie tymi samymi wytycznymi kierowali się dizajnerzy nowej Winnicy - stara przecież zrobiona za komuny. Co z tego, że dobrze zrobiona. Odpowiedz Link Zgłoś
r_z Re: W Kielcach będzie kolejny monument. Chcą post 01.10.13, 15:19 Gość portalu: -w- napisał(a): > brak dbałości o ukończone inwestycje (podlewanie zieleni, konserwacja, naprawy czy > > choćby zwykłe sprzątanie). Jeśli o to chodzi, to pełna zgoda. > Swoją drogą, może już czas zlikwidować paskudne, szpetne rzeźby rodem z epoki G > ierka, które straszą po parkach i skwerach? Od razu zrobi się miejsce na nowe " > dzieła". A to ciekawe:) To Gierek je rzeźbił? Czy może za Gierka byli inni rzeźbiarze niż teraz lub przed wojną? Są szpetne a priori, bo postały w tym okresie? Pomieszanie z poplątaniem - to że system był chory ma oznaczać, że rzeźbiarzom nie wolno było rzeźbić dobrze:)))) Szanownemu przedmówcy zapewne podoba się dzik Kiełek na placu Artystów (jest taki realistyczny). Ja sam mam niestety "chory gust" i wolę "gierkowskie" rzeźby wzdłuż ulicy Staszica. Są świetne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kielczanin Re: W Kielcach będzie kolejny monument. Chcą post IP: *.dynamic.chello.pl 01.10.13, 15:39 Panie Lubawski ,a może kolejny parking płatny na Kadzielni i na dodatek wiolo-poziomowy ??? Pan Artur też by coś z tego przytulił do kieszeni ????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kicia Re: W Kielcach będzie kolejny monument. Chcą post IP: *.adsl.inetia.pl 01.10.13, 17:07 Hajdorowiczowi za to co zrobił z Kościołem Świętego Krzyża powinni zabrać dyplom a tamtejszy proboszcz winien rzucić klątwę. Pięciometrowe koszmarne,w brudnym kolorze mury na całej długości ulicy 1 maja i przyległych to obraza uczuć estetycznych społeczeństwa Kielc. Za to powinien zrezygnować w trybie natychmiastowym z funkcji i być relegowany ze Stowarzyszenia Architektów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artur Hajdorowicz Re: W Kielcach będzie kolejny monument. Chcą post IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.13, 17:57 Kiciu, nie mam nic wspólnego z tym projektem - w moich kompetencjach jest sporządzanie planów miejscowych i programu rewitalizacji. Do Stowarzyszenia Architektów Polskich nie należę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kicia Re: W Kielcach będzie kolejny monument. Chcą post IP: *.adsl.inetia.pl 01.10.13, 20:35 No to powinien pan przynajmniej publicznie wyrazić swoje oburzenie tymi wstrętnymi ekranami. To chyba pan może jako archtekt miejski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artur Hajdorowicz Re: W Kielcach będzie kolejny monument. Chcą post IP: *.um.kielce.pl 02.10.13, 08:13 Nie jestem Architektem Miejskim - kto inny pełni tą funkcję. Wyrażanie oburzenia mamy już w całej Polsce za sobą; skończyło się to niedawnym obniżeniem wyśrubowanych norm ustalonych przez jakiś czas temu ministerstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k. Re: W Kielcach będzie kolejny monument. Chcą post IP: *.adsl.inetia.pl 02.10.13, 09:05 No to zdemontujcie te wstrętne ekrany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artur Hajdorowicz Re: W Kielcach będzie kolejny monument. Chcą post IP: *.um.kielce.pl 02.10.13, 09:52 Mam nadzieję, że tak się stanie. Żeby to zrobić, potrzebne są badania i analizy z uwzględnieniem nowych, obniżonych progów a także sporo zabiegów formalno-prawnych związanych z tzw. "okresem trwałości projektu" (5 lat). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yyy Re: W Kielcach będzie kolejny monument. Chcą post IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.13, 10:13 Teraz mam wrażenie, że miejsce o którym mówimy będzie otoczone ekranami. Panie Arturze mówi Pan o oczywistościach, których każdy jest świadom. Patrzymy z niedowierzaniem ale żyć trzeba. ... Choć mam ulubiony " odcinek ekranowy", kiedy już dojeżdżam ulicą 1Maja do Ronda Grudzińskiego. Jest wielkomiejsko i industrialne. i nie razi mi przaśna nowa kamienica o nazwie RONDO. O czym my właściwie gadaliśmy? Odpowiedz Link Zgłoś
r_z Re: W Kielcach będzie kolejny monument. Chcą post 02.10.13, 11:21 Wiele lat czekałem na przebicie Żelaznej. Niestety w Kielcach rzadko kiedy jest tak, że gdy coś tak oczekiwanego jest wreszcie realizowane to można odetchnąć z ulgą. Doprowadzając wreszcie do realizacji inwestycji wybrano wariant, który w ścisłe centrum wtłacza śmiałą arterię rodem z dalekich przedmieść. Czyni to trwałe spustoszenie w obszarze śródmieścia rozczłonkowując go szerokimi nieprzekraczalnymi "rzekami" będących w istocie komunikacyjnymi kanałami ściekowymi. Kanałami, przy których nie pojawią się nowe pierzeje, nie rozwinie się miasto - pozostaną całe hektary martwych przestrzeni. A ludziom każe się przemykać przejściami podziemnymi (które są skandalem). Za to łatwiej będzie wyjechać z miasta do swoich domów w sąsiednich gminach (lub w ogóle z miasta). To właśnie decyzja o przyjęciu takich podmiejskich parametrów dróg degradujących miasto jest jednym z dwóch głównych grzechów pierworodnych skutkujących zaekranowaniem śródmieścia. Jak się buduje autostradę, to trzeba ją zaekranować. Drugim grzechem pierworodnym jest klepanie projektów robionych po linii najmniejszego oporu. Po co zastanawiać się nad możliwościami zmniejszenia ilości ekranów, w tym przez zastąpienie ich innymi, bardziej skomplikowanymi rozwiązaniami zmniejszającymi hałas jak m.in. cichy asfalt (co dawno robiły niektóre miasta, a w Kielcach zaczęto to robić dopiero teraz - w przypadku Grunwaldzkiej). Po co myśleć o wyburzeniu jednej ruderki, dla której formalnie budowany jest duży odcinek ekranów (co byłoby dużo tańsze niż budowa tych ekranów), skoro można później powiedzieć, ze "tak było w projekcie". Osoby w MZD, które zatwierdzają te wszystkie kurioza, bo im się nie chce wnikać w szczegóły, lub jest im wszystko jedno nie ponoszą za to żadnej odpowiedzialności. Jeszcze są nagradzani. A nieodwracalnie niszczą nasze miasto :( Teraz co najwyżej mogę usłyszeć, że "od teraz miasto ma się bardziej przyglądać projektom"... Odpowiedz Link Zgłoś
r_z Re: W Kielcach będzie kolejny monument. Chcą post 02.10.13, 11:30 Zresztą nie tylko nieodwracalnie niszczą miasto, ale też generują ogromne dodatkowe koszty z kasy miejskiej, jednocześnie mówiąc, że nie mają pieniędzy na koszenie przydrożnych chaszczy (w innych miastach w takich miejscach są trawniki) czy sadzenie drzew. I wszystko jest OK, bo przecież "coś się robi", a ja się czepiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dubliner Re: W Kielcach będzie kolejny monument. Chcą post IP: *.ntlworld.ie 02.10.13, 21:35 Masz absolutną rację. Utopione zostały miliardy przy budowie ekranów. Pewnie wiele, wiele milionów w samych Kielcach. Kto za to odpowiada? Gdzie byli ci wszyscy esteci i artyści, ludzie sztuki, profesjonaliści, doradcy urbaniści, co potrafiliby godzinami bić pianę o niczym a w międzyczasie na oczach protestujących, normalnych ludzi, zmasakrowano miasto. Nie to jest najgorsze, że wydano pieniądze. Zniszczono przy okazji krajobraz -publiczną wartość- a zamiast konserwować i upiększać zniszczono tkankę miasta, rozpruto funkcjonujące od niepamiętnych czasów w świadomości ludzkiej przestrzenie widokowe, o wartości historycznej nierzadko, zamieniono i podzielono na getta bez drzew, krzewów, roślinności. Bezduszne, puste betonowe pustynie, obrośnięte przydrożnymi chaszczami w których będzie hulał wiatr. Teraz twierdzą, że odwrócenie tego procesu dewastacji będzie wymagało czasu ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasneżetak Re: W Kielcach będzie kolejny monument. Chcą post IP: *.kielce.hypnet.pl 01.10.13, 18:04 ..rzeźbiarze, malarze, poeci, literaci ,aktorzy itd w zdecydowanej większości byli sługusami na tym czy innym dworze..a ,że jeden to czynił z artyzmem ,a drugi chałturzył , to, już inna bajka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasneżetak Re: W Kielcach będzie kolejny monument. Chcą post IP: *.kielce.hypnet.pl 01.10.13, 18:19 > ..rzeźbiarze, malarze, poeci, literaci ,aktorzy itd w zdecydowanej większości b > yli sługusami na tym czy innym dworze..a ,że jeden to czynił z artyzmem ,a drug > i chałturzył , to, już inna bajka to było do r_z Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artur Hajdorowicz Re: W Kielcach będzie kolejny monument. Chcą post IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.13, 18:41 Jeśli się przyjmie taki punkt widzenia, to "sługusami na tym czy innym dworze" była, jest i będzie większość ludzi - niezależnych i buntowników jest w każdej sytuacji garstka i przeważnie źle kończą. Zawsze - jeśli mowa o niezależności i wolności - kolejne pytanie powinno brzmieć "a kim ja jestem". Poza tym, jeśli się wgłębić w historię sztuki, to uznanych artystów, którzy funkcjonowali dzięki tzw. mecenatowi (byli "sługusami"), jest jednak bardzo wyraźna mniejszość. Jednakże zgadzamy się chyba, że artysta też z czegoś musi żyć? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Filip Re: W Kielcach będzie kolejny monument. Chcą post IP: 65.95.250.* 01.10.13, 19:07 ....jesli artyusta ma zyc z kiepskiej sztuki to lepiej bedzie jesli poszuka sobie jakiejs pracy na budowie albo w kamieniolomach. ...Jak ja to widze; ....to durne pomysly wciskania na sile kiepskich rzezb...byle gdzies stala. Nie wiem jak wyglada rzezba Sienkiewicza jeszcze jej nie widzialem ale to co ty zobaczylem jest slabiutkie....mysle ze Zemla byl dobry w rzezbie ze swoich mowatorskich pomyslow w latch 60- tych....dzis to juz woda po kisielu....kazdy ma taka cenna w zyciu chwile ktora warto zatrzymac odnotowac.....i to sie slalo...przeszedl do historii sztuki narodowej PRLu...i to wszysko - dzis trzeba szukac wsrod mlodych rzezbiarzy....ale czy rzeczywiscie kolejna rzezba wzbogaci to miasto - uswietni go - watpie. Niekoniecznie dzis zascianek musi realizowac sie kiczem.....raczej oglosil bym jesli juz - to rozwiazania przestrzenne estetyzujace miasto....mysle ze wciaz sie nie rozumiemy....co mozemy nazwac estetyka miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artur Hajdorowicz Re: W Kielcach będzie kolejny monument. Chcą post IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.13, 19:54 Słowo "słabiutkie" jest typowe dla twórców oceniających swoich kolegów po fachu (konkurencję). Natomiast "kicz" to już zupełnie co innego (chwiejność poglądów?) - proszę ten "kicz" w miarę fachowo uzasadnić?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: YYY Re: W Kielcach będzie kolejny monument. Chcą post IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.13, 21:31 JA SPRÓBUJĘ: Miejsce Pamięci Ofiar Katynia i innych obozów powinno już stać- tu się absolutnie zgadzam. Ale zabawne jest to, że zaufanie władz do sztuki wyrażanej formą przestrzenną-krótko-rzeźbą. Zamyka się na Zemle( Zemła, Myjak, Kucz-jedne lich), którego mogę jedynie szanować za pomnik Powstańców Śląskich( i tak twierdzę, że tylko ociera się o świeżość formy we nowoczesności, w której go postawił). Rozumiem władzę, że trudno im o alternatywę, patrząc na tutejszy rynek i najznakomitszych. Usprawiedliwiam władzę drugi raz bo przy swojej świadomości mogą się tylko oprzeć na zadumano-wydumanej sztuce kreowanej przez artystycznych urzędników z uczelni wyższych. Samma głowa jak to głowa: może i fajny projekt osadzony w stylistyce przedwojennej, głównie promowanej przez Dunikowskiego. Samo przekucie: podstawowe. To wstępem. Zapraszam do dyskusji pana Dyrektora. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NO Re: W Kielcach będzie kolejny monument. Chcą post IP: *.kielce.hypnet.pl 01.10.13, 21:41 Zacznijmy od prawa bo żyjemy podobno w państwie prawa. Ustawa o samorządzie gminnym wyraznie mówi jakie jest zadanie gminy. Zaspokajanie zbiorowych potrzeb wspólnoty. W obecnej sytuacji ekonomicznej mieszkańców tej rzekomo metropoliii iluż to członkow tej wspólnoty powiedziałoby ze rzezby itp. to priorytety w ich potrzebach ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yyy Re: W Kielcach będzie kolejny monument. Chcą post IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.13, 22:09 NO na obronę przed twoimi argumentami, które są słuszne powiem, że nasze władze chcą zrobić nowoczesne współczesne miasto. Jak na Polskę dotowaną nie widzę popisu. Jednak ambicji im nie odmawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NO Re: W Kielcach będzie kolejny monument. Chcą post IP: *.kielce.hypnet.pl 01.10.13, 22:24 a po co komu współczesne nowoczesne miasto z drogami szybkiego ruchu pod ich oknami ? Czy ludzie marzą o uciążliwości zagrażającej zdrowiu i życiu z powodu hałasu i toksycznych spallin ? I to wszystko za ICH krwawicę ? PO co ludziom rzezby jak nie mogą dojść do sklepu z powodu chorób neurologicznych ukladu krążenia ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yyy Re: W Kielcach będzie kolejny monument. Chcą post IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.13, 22:34 masz absolutną rację, brak profesjonalizmu. No ale skąd go mieli wziąć jeśli w większości tych osób referencje wystawione są przez mamusie: ambitny i zdolny i piątki miał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yyy Re: W Kielcach będzie kolejny monument. Chcą post IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.13, 22:39 i to też szanuję, mieli szczęście. Każdy by tak chciał. Reasumując- współczuję im stresu bo tez go mają, ponieważ nie wierzę w ich złe intencje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Panie No Re: W Kielcach będzie kolejny monument. Chcą post IP: *.kielce.hypnet.pl 01.10.13, 23:11 Gorycz przez ciebie przemawia , jakieś kłopoty osobiste i frustracje?, nie jesteś wyrazicielem i rzecznikiem wszystkich, ..i całe szczęście Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yyy Re: W Kielcach będzie kolejny monument. Chcą post IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.13, 23:27 a dlaczego ma nie przemawiać? NO tak naprawdę mówi jaki jest standard życia w Kielcach- przeciętny, w którym mają się jeszcze na chodnikach potykać brnąć do (nakazanych mu przez współczesnych) miejsc godnych odwiedzania i chwalenia się nimi jako zapisem dzisiejszości , pełnej kultury i dobrobytu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NO Re: W Kielcach będzie kolejny monument. Chcą post IP: *.kielce.hypnet.pl 02.10.13, 12:36 Oczywiście ze frustracje oszukany przez bolka i pieriestroicieli nabity w butelkę ze świadectwami udziałowymi zamiast zysku dopłata ok. 200zl aby pozbyć się tego G , testowanie na NAS drogich lekow zamiast wypróbowanych od dziesięcioleci za kilka zł. i skutecznych, karmienie i ubieranie przez Chiny, betonowanie i ekranowanie rodzinnego miasta powierzanie odpowiedzialnych zadań z dziedziny ochrony przyrody kolesiom co to znają się na zieleni i krajobrazie jak...więc kolejny wydatek na zdjęcia aby dokumentować zaśmiecanie urokliwych miejsc dolinek na wzgórzu Szydłówkowskim bryłami ziemi z chwastami po oczyszczanych alejkach co powoduje odruch wymiotny . Po prostu kupa prymitywnych dyzmów dopadła do stołków i rządzi ludzmi a właściwie ICH pieniędzmi !!!! bez wiedzy o tym jak żyją i cieszą się zyciem cywilizowani ludzie w Europie ...gdzie prawo jest jasne i czytelne no i dla WSZYSTKICH OBYWATELI gdzie naruszających prawo łapie się po zgłoszeniu a nie po 14 dniach aby sobie dostosował "przedsiębiorca" parametry urządzenia....To jeszcze nie wszystkie powody frustracji po przekręcie dziejowym i grubej kresce ( Odpowiedz Link Zgłoś
r_z Re: W Kielcach będzie kolejny monument. Chcą post 01.10.13, 22:08 Gość portalu: YYY napisał(a): > JA SPRÓBUJĘ: (...) Wreszcie ciekawy merytoryczny wpis i ciekawy jestem wypowiedzi p. Artura. Nie pytany dodam swoje 3 grosze:) Ja rzeźby oceniam oczywiście jako laik, przede wszystkim w kontekście swojego zainteresowania przestrzenią publiczną i kulturą jako taką. Fotografia tej rzeźby mi się spodobała - rzeczywiście mi się kojarzy z latami 30-tymi. Pomnik Sienkiewicza mi się nie podoba, to dla mnie taka nieudana wydmuszka klasycznej formy, a już listki na kolumnie kojarzą mi się ze sztuką rodem ze sklepów "wszystko po x złotych". Z kolei bardzo lubię stojący nieopodal pomnik Milesa Davisa. Sądzę -va panu Arturowi nie będzie wypadało się do tego odnieść - że ten Sienkiewicz i Piłsudski to kompromis między sztuką z niewyrobionym gustem panów prezydentów (delikatnie to ujmując). Opieram swoje przekonanie na obserwacjach, co się dzieje, gdy panowie W. Lubawski, Cz. Gruszewski i A. Sygut realizują swoje koncepcje nie korygowani przez nikogo (a ja mam dobrą pamięć do spraw kieleckich). Wtedy mamy straszliwego dzika Kiełka kupionego nie wiadomo na jakich zasadach (i wypowiedź, że to jest rzeźba "dla ludzi" w odróżnieniu od tych "dziwacznych", które stoją np. właśnie na Staszica), pomysł kamiennych lwów na placu SDM (które, przypominam, miasto kupiło - gdzie one są? W czyimś prywatnym ogrodzie?) czy pogardliwe stwierdzenia dotyczące niszczonych mozajek na budynku szkoły przy ul. Prostej (dziś WSA). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yyy Re: W Kielcach będzie kolejny monument. Chcą post IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.13, 22:17 r_z świetnie opisałeś pomnik Sienkiewicza, szacun. Dalej: Dzika miasto nie kupiło, dostało jako podarunek. Mam trochę pracy teraz więc odpowiem szybko i krótko pytaniem: A z kim ma miasto konsultować pojawienie się zjawiska SZTUKA? Z kim pracującym artystycznie czy urzędującym w instytucjach kultury w Kielcach? No z kim? Ano z tym czy z tymi, którzy zwykle tylko potrafą się przed nimi korzyć. Dlatego ich obawy o zapytanie o konstruktywną, ocenę w dziedzinie sztuki w części rozumiem. Odpowiedz Link Zgłoś
r_z Re: W Kielcach będzie kolejny monument. Chcą post 01.10.13, 23:09 No cóż, prezydent znany jest z tego, że uwielbia decydować indywidualnie o różnych sprawach (niestety również o tych, na których się nie zna) i jedyna nadzieja w osobach takich jak p. Artur Hajdorowicz, że systematycznie będą go przekonywać do niezależnych konkursów, niezależnych ekspertów czy realnego uczestnictwa w merytorycznych konferencjach, seminariach itp. organizowanych przez wybitnych fachowców i uznane autorytety (tu mam na myśli różne dziedziny - nie tylko dotyczące świadomości przestrzeni publicznej, ale też innych kwestii związanych z funkcjonowaniem organizmu miasta). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artur Hajdorowicz Re: W Kielcach będzie kolejny monument. Chcą post IP: *.um.kielce.pl 02.10.13, 11:41 Dzień Dobry! Nie stawiajmy pojęcia „kiczu” jako aktu pozbawionego „świeżości”, „prawa pierwowzoru” – przecież nie jest prawdą, że kiczem jest wszystko, co nie jest awangardowe i nie cechuje się tzw. współczesnymi środkami wyrazu (jakkolwiek te pojęcia rozumieć, ale wiemy intuicyjnie o co chodzi). Dobór narzędzi, materiału, środków wyrazu, stylu przekucia, języka itd. dla mnie jest naprawdę drugorzędny – wszystkie te rzeczy związane z warsztatem artystycznym są równouprawnione. Nie ma znaczenia, czy np. obraz namalowany jest techniką hiperrealistyczną czy też jest żywiołowo zbudowaną abstrakcją – ważne jest, czy i w jaki sposób oddziałuje on na odbiorcę. Kicz to stan umysłu, oderwany od formy i tworzywa. Ja osobiście zmęczony jestem tzw. współczesnymi eksperymentami, gdzie 90% „dzieł” to czyste hochsztaplerstwo, bezradność i jałowość przykryte pseudonowoczesnością (koniecznie kontrowersyjne!) i specyficznym marketingiem. Tęsknię za rzeczami czystymi, prostymi i pięknymi. Rzeźba „Sen” (bardzo dużo zyskuje oglądana w oryginale) za każdym razem budzi we mnie silne uczucia i emocje – jeśli ktoś uważa, że np. łzy są tutaj jednym z elementów świadczących o kiczu, to się moim zdaniem myli. W tych kategoriach moglibyśmy stwierdzić, że treść napisu na Monte Cassino „Przechodniu, powiedz Polsce…” też jest kiczowata i do tego wtórna. Każdy, kto tam był, wie o co chodzi – jeśli ktoś twierdzi, że te wzruszenia są płytkie i tanie, to jego sprawa. Nie ma nic złego w rzeczach prostych, nazywanych po imieniu. Czasem trzeba położyć kawę na ławę i nie tworzyć intelektualno-formalnych konstrukcji. Tu chodzi o uczucia, potrzeba trochę empatii i zrozumienia, czemu ta rzeźba ma służyć. Szkoda, że nie widzieliście poprzednich trzech martyrologicznych koncepcji różnych autorów – tam dopiero było pole do rozmów o kiczu. Sam kamienny krąg też został przez Rodziny Katyńskie zaakceptowany z dużym trudem. Może się nie podobać, ale z zarzutem kiczu nie sposób się zgodzić. Zgadzam się, że dobrze byłoby utworzyć w Kielcach coś w rodzaju doradczej komisji ds. artystycznych - był nawet taki pomysł w Urzędzie Miasta kilka lat temu. Idea "zdechła" szybko, jak doszło do konkretów, czyli personaliów... Mimo to uważam, że trzeba próbować. Choć np. w nasyconym autorytetami Krakowie najczęściej prowadzi to do paraliżu... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yyy Re: W Kielcach będzie kolejny monument. Chcą post IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.13, 12:43 krótko odpowiem: Skąd tyle kiczu w kiczu? A no na przykładzie Pana Zemły: nic lepszego niż użycie języka bezpiecznego we własnej wypowiedzi artystycznej przed petentem, który tak mocno jest przeciwny współczesności. Nie chodzi o to, że współczesność jest dobra w swej pompowanej awangardzie ale jako zjawisko artystyczne nie wypada negować ,tym bardziej osobom , które z urzędu wykonywanej funkcji(szczebla funkcji) mają obowiązek pracowniczy realizować swoje zawodowe kompetencje, które w prostym języku prawa jest wykształceniem. No to jaki jest problem z powołaniem osób z kultury do wyrażenia własnej wypowiedzi? Na pierwszej linii stają dyrektorzy z instytucji kulturalnych miasta. Mało tam jest nazwisk, które publicznie możemy wymieniać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yyy Re: W Kielcach będzie kolejny monument. Chcą post IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.13, 12:49 bo rozumiem, że jak tam nie ma z kim rozmawiać- przepraszam za język-bo to sami idioci, to faktycznie decyzja jest tylko w rekach prezydenta. Strach myśleć podobnie o innych wydziałach. Ale jaki mam wniosek? Jeśli wszyscy tam niżej w swoich kompetencjach są mierni, bojaźliwi, a są zatrudnieni jako profesjonaliści... ktoś tu za króla robi. Jest bardzo zabawnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artur Hajdorowicz Re: W Kielcach będzie kolejny monument. Chcą post IP: *.um.kielce.pl 02.10.13, 13:13 Nie jestem przeciwny współczesności i nigdy o nikim nie napisałem i nie pomyślałem: "sami idioci". Prezydent nie angażował się w projekt na żadnym jego etapie i o niczym nie decydował (poza obietnicą wsparcia sprzed kilku lat). Przypominam, że ideowo jest to projekt Stowarzyszenia Kielecka Rodzina Katyńska (rzeźba póki co jest ich własnością) - jeśli szukamy odpowiedzialnego merytorycznie, to jestem nim ja - od dłuższej chwili "stoję na placu". Wezwany zostałem do dyskusji, przedstawiłem swoje stanowisko. Proszę o kontrargumenty merytoryczne. Przepraszam "yyy", ale ja tych ostatnich postów (szczególnie pierwszego) nie rozumiem. Odpowiedz Link Zgłoś
r_z Re: W Kielcach będzie kolejny monument. Chcą post 02.10.13, 12:58 Oczywiście. Tylko nie tyle "miasta", co "w mieście", bo też przedstawiciele (choć raczej nie dyrektorzy:) ) instytucji podległych marszałkowi oraz osoby wydelegowane przez związki i stowarzyszenia twórcze, ewentualnie grupy nieformalne, które w działalności artystycznej mają już wyrobioną markę. Takie gremium powinno działać całkowicie otwarcie, by każdy miał wgląd w ich dyskusje - nawet jak się pokłócą, to będzie wiadomo o co. Powinno też z założenia mieć obowiązek wypowiedzenia się publicznie w każdej tego rodzaju kwestii. Rady dotychczas powoływane przez prezydenta nie miały sensu - nie dość, że ich członkowie byli wybierali arbitralnie wg widzimisię W. Lubawskiego, to jeszcze i tak prezydent natychmiast o nich zapominał i umierały śmiercią naturalną. Odpowiedz Link Zgłoś
r_z Re: W Kielcach będzie kolejny monument. Chcą post 01.10.13, 21:40 Ponieważ ten wpis o sługusach był odpowiedzią na moją wypowiedź o gierkowskich rzeźbiarzach, odebrałem go jako jej poparcie (to, że ktoś jest "sługusem" nie oznacza, że musi chałturzyć, bo może się "wysługiwać" z artyzmem czyli rzeźby "gierkowskie" np. z ulicy Staszica "są dobre - jasne, że tak"). A tak przy okazji informacja dla niektórych forumowiczów - większość rzeźb postawionych w Kielcach za czasów PRL nie była efektem ideologicznych zamówień tylko po prostu owocem rzeźbiarskich plenerów na Wietrzni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yyy Re: W Kielcach będzie kolejny monument. Chcą post IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.13, 21:55 myślę r_z, że dość karkołomnie próbujesz sportretować swój pogląd przed takimi jak ja forumowiczami-jako nieinteresowny. Już Szczerski się popisał, nie sil się. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Filip Re: W Kielcach będzie kolejny monument. Chcą post IP: 65.95.250.* 02.10.13, 07:06 Panowie sprowadziliscie ta dyskusje do raportu niemocy dzialania artystycznego w tym miescie....ze strony wadzy waznym wydaje sie przejaw zatroskania o estetyke miasteczka....knudla jak potrafia...glowe widzieli na starym miescie w Krakowie...wiec i taka glowe u siebie tez chca miec....pianino w Lodzi...a Karski juz siedzi na laweczkach prawie wszyskich polskich miast....na glowe upadli czy co ....? Rzezby Myjaka poustawiac na wszystkich skrzyzowaniach....opatrzone tabliczka z napisem " tak bedzie wygladala twoja twarz po wypadku..." ( lekko przezujeta czesto z pustymi oczodlolami...)....a to nic innego tylko zaczerpniety pomysl z malarstwa Bakona....na glowe upadli czy co ....? Panie Chajdanowicz nie bede Panu wyjasnial czym jest kicz bo to dla mnie za trudne. Problem w tym ze to chca miec u siebie co juz gdzies widzieli.....nie pojmujac zasadniczego prawa w sztuce, jaka by ona nie byla ....prawa pierwowzoru...dlatego prowincja pozostanie zawsze prowincja niezdolna splodzic WARTOSC....a jedynie bedzie sie wzorowac na gdzies w swiecie powstalych wzorcach...( Ch z R.J. ) Ale krytykowac i dyskutowac trzeba wierzac ze kiedys powstanie w miasteczku plastyczne cialo opiniotworcze....bo w koncu estetyka miasta to jego wazny atrybut....dzieki niemu przetrwaly nasze wysmienite zabytki. Nie przecze ze cos dobrego zaczelo sie dziac wokol wzgorza zamkowego...to tez sa pomniki, tez wolno stojace i w tym kierunku nalezalo by drazyc Kielce....jakze czesto wspolczesny rzezbiarz nie jest w stanie zrobic dobrego plastycznie szyldu...czy tablicy pamiatkowej....obfituje w to Krakow...ta gora smiecia przywala cos co bysmy tam nazwali historia....wystarczy tylko udac sie na dluzszy spacer w boczne uliczki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kielczak Re: W Kielcach będzie kolejny monument. Chcą post IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.13, 08:11 Ludzie w dupie mam wszystkie pomniki...nawet te w najszczytniejszych celach stawiane..chce pracy i godziwej płacy ot co. Firmy padają a Ci pomniki stawiają..no super.. później co ?? cała hucpa z odsłonięciem i poświeceniem.. no to idąc tym tropem jak Rzymianie zadajmy pytanie, Kto ma w tym korzyść ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j23 Re: W Kielcach będzie kolejny monument. Chcą post IP: *.adsl.inetia.pl 02.10.13, 09:07 Odpowiedż jest u Lubawskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: otco Re: W Kielcach będzie kolejny monument. Chcą post IP: *.kielce.hypnet.pl 02.10.13, 10:44 E tam Rzymianie jak FARAONOWIE stawiają piramidy pomniki a niewolnicy padają. Odpowiedz Link Zgłoś
tornemorgren kolejność zdarzeń.... 02.10.13, 09:18 Najbardziej ciekawi mnie kolejność. Najpierw powstały trzy koncepcje, ale żadna nie spełniała wymogów, nie wiemy co prawda czyich i jakich. Następnie PRZED (!) ogłoszeniem konkursu - dar niebios - rzeźba w prezencie. Kolejne zdarzenie to kosztorys na zlecenie miasta. Kosztorys czego? Ano projektu, który nie wiadomo kto wykonał, kto i w jakim trybie wybrał. Na końcu pocieszenie - będą się targować. Tylko z kim, bo idąc tropem pewnie już ktoś ma tę inwestycję zrealizować. Może Pan Hajdorowicz rzuciłby choć promyk światła na te zamglone zdarzenia. 400 tysięcy to już nie są drobne.....A na pierwszy rzut oka wygląda to tak, że wydajemy prawie pół banki, ale wszystkim ma zapaść w pamięci to, że rzeźba była za darmo. Odpowiedz Link Zgłoś
r_z Re: kolejność zdarzeń.... 02.10.13, 09:37 tornemorgren napisał: Też mam nadzieję, że dowiemy się więcej o historii przedsięwzięcia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yyy Re: kolejność zdarzeń.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.13, 09:52 tego panowie się nie dowiecie, taki u nas trend Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artur Hajdorowicz Re: kolejność zdarzeń.... IP: *.um.kielce.pl 02.10.13, 12:04 Dzień Dobry! Nie 400 tys, tylko niecałe 300 - kwota w artykule jest nieprawidłowa (nie wiem, z jakich powodów). Poprzednie trzy koncepcje wykonane były na zlecenie Stowarzyszenia Kieleckie Rodziny Katyńskie, które od kilku lat zabiegają gminie o wsparcie. Swego czasu otrzymali obietnicę wsparcia (finansowania) - ale pod pewnymi warunkami dotyczącymi samego zagospodarowania i walorów artystycznych. Odpowiednia rzeźba została podarowana przez Krajową Rade Ochrony Pamięci - wartość ok. 100 tys. zł. Koncepcję i projekt zagospodarowania, na podstawie którego sporządzono kosztorys, wykonał Autor rzeźby - trudno sobie wyobrazić, żeby robił to ktoś inny. Kosztorys zrobiono przy założeniu, że u podnóża skarpy wykonane zostanie tymczasowe podłoże dla regularnego dźwigu budowlanego, który przerzuciłby 6-tonowe głazy na 3 m w górę i 40 m w poziomie (zarówno tymczasowe podłoże, jak montaż i demontaż dźwigu mocno "nabijają" koszty. Nie targujemy się, tylko szukamy innego (dużo tańszego) sposobu przemieszczenia głazów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yyy Re: kolejność zdarzeń.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.13, 12:22 ZAPYTAM OD KOŃCA PANIE ARTURZE: CZY AUTOR RZEŹBY DOSTANIE PIENIĄDZE ZA PRZYGOTOWANIE KONCEPCJI DO RZEŹBY PRZEZ SIEBIE PODAROWANEJ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yyy Re: kolejność zdarzeń.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.13, 12:30 DRUGIE PYTANIE I PRZEPRASZAM ZA KRZTĘ ZŁOŚLIWOŚCI: Instytut Pamięci wycenił na jakiej podstawie( rozumiem, że rozmawiamy o tej marmurowej główce)? Zakupił w takiej cenie od Zemły. Czy autor zapytany przez instytucje o wartość dzieła sam dał taka cenę? Wszystko jedno bo jeżeli by chodziło o ta sama główkę to odliczając koszt materiału i robotę kamieniarza, autor za autorską wartość chce 95000 PLNów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yyy Re: kolejność zdarzeń.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.13, 12:32 przepraszam, nie Instytut a Krajowa Rada Pamięci Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artur Hajdorowicz Re: kolejność zdarzeń.... IP: *.um.kielce.pl 02.10.13, 12:54 Rzeźbę podarował nie Autor, a jej właściciel, tj. Krajowa Rada Ochrony Pamięci (w osobie prof. Kunerta). Nie pamiętam dokładnie, za jaka kwotę została przez KROP zakupiona sama rzeźba, nie zaglądałem im w papiery (wydaje mi się, że ktoś mówił o kwocie ok. 100 tys.), ale przecież dla nas w tym momencie nie ma to znaczenia, bo mamy ją za darmo... Koszt materiału, robocizny i transportu to nie sugerowane 5 tys.- skąd taka kwota? Jeśli jest dojście do bloków 2,5 m3 z carrary z transportem za 5 tysięcy zł, to proszę dać znać - kupię natychmiast dowolną ilość :) . Oczywiście, że za pracę przy zupełnie nowym projekcie (iinna lokalizacja, inny cokół, inne zagospodarowanie, inne napisy) należy się wynagrodzenie - stanowi ono część kwoty 100 tys., jaka ma stanąć na jutrzejszej sesji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yyy Re: kolejność zdarzeń.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.13, 12:59 jeżeli to są wymiary Panie Arturze, które Pan podał to zwracam honor. Ale jako niewierny z natury ocenię i wycenię jak już stanie. Rozumiem ,że Rada podarował ale tez rozumiem procedury, że musiano podać jej wartość, która zostanie wpisana do ewidencji dóbr należących do miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artur Hajdorowicz Re: kolejność zdarzeń.... IP: *.um.kielce.pl 02.10.13, 13:28 To dopiero przed nami, na razie właścicielem jest Stowarzyszenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yyy Re: kolejność zdarzeń.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.13, 13:46 Jestem ciekawy realizacji, ponieważ Idea jest bardzo ważna, przestaje nękać, pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artur Hajdorowicz Re: kolejność zdarzeń.... IP: *.um.kielce.pl 02.10.13, 13:56 Dziękuję za dyskusję, pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Filip Re: ...czy kamienie placza....? IP: 65.93.219.* 02.10.13, 17:56 ...moim zdaniem - tutaj dopiero sie zaczyna caly cyrk....gdy dowiadujemy sie kto komu podarowal rzebe za 100.000....a ten zlozyl owa darowizne miastu....w formie kolejnego knota ....ku podniesieniu walorow estetycznych miasta ......wciagajac owe miasto w kolerzenski uklad finansowy....niczym Amber Gold... Mam taki pomysl - niech sobie prezes obroncow katynskich postawi knota w swoim ogrodku....i wiecej niech nie robi drogich prezentow wciagaja w tranzakcje finansowe miasto... ...czy ten pan reprezentuje rodziny katynskie czy jest raczej menagierem pana Zemly...? ...nalezy upamietnic Katyn ....tylko mam watpliwosci czy jest to spsob najlepszy jedyny z tysiaca....? ............................................................................................................................................ Dzień Dobry! Nie 400 tys, tylko niecałe 300 - kwota w artykule jest nieprawidłowa (nie wiem, z jakich powodów). Poprzednie trzy koncepcje wykonane były na zlecenie Stowarzyszenia Kieleckie Rodziny Katyńskie, które od kilku lat zabiegają gminie o wsparcie. Swego czasu otrzymali obietnicę wsparcia (finansowania) - ale pod pewnymi warunkami dotyczącymi samego zagospodarowania i walorów artystycznych. Odpowiednia rzeźba została podarowana przez Krajową Rade Ochrony Pamięci - wartość ok. 100 tys. zł. Koncepcję i projekt zagospodarowania, na podstawie którego sporządzono kosztorys, wykonał Autor rzeźby - trudno sobie wyobrazić, żeby robił to ktoś inny. Kosztorys zrobiono przy założeniu, że u podnóża skarpy wykonane zostanie tymczasowe podłoże dla regularnego dźwigu budowlanego, który przerzuciłby 6-tonowe głazy na 3 m w górę i 40 m w poziomie (zarówno tymczasowe podłoże, jak montaż i demontaż dźwigu mocno "nabijają" koszty. Nie targujemy się, tylko szukamy innego (dużo tańszego) sposobu przemieszczenia głazów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Filip Re: ...czy kamienie placza....? IP: 65.93.219.* 02.10.13, 19:39 ...mamy w naszej pieknej polskiej tradycji takie piekne rzeczy jak przydrozne kapliczki ....czy cmentarne krypty....ktorych klimat nigdy nie zapomne...mrok, chlod i zapach ziemi, moze wiekow. Owe przydrozne kapliczki czy krypty niszczone przez prymitywnych o niskich czolkach ludzi....no bo tacy tez stanowia znaczaca czesc naszego spoleczenstwa....ogladacze telewizji i czytelnicy faktow. Ale jesli chcemy odnalesc czasem nasze polskie klimaty...co takze czynia owe tlumy turystow pedzacych przez Krakow...to w morach bazylik i katedr...czego nie ma , albo nierozsadnie traci raz na zawsze zachodnia kultura....to nie ma nic wspolnego z "zatechla Polska"...Gombrowicz piszac o "zatechlych podworkach"...zauwazyl , ladnie to ujal...bo one SA....ale w naszym domu mysi byc miejsce na wesele, tez miejsce na prace i miejsce na zaciszna bibloteke.....prawidlowo rozumiejac kulture. Bardziej interesujaca rzecza dla mnie bylby zbor pamiatek osobistych, listow dokumentow jaki pozostal po naszych straconych rodakach w Katyniu...i tu powinnismy pracowac nad dobrym pomyslem wyeksponowania ich....nad takim pomnikiem gdzie mozna dla nich zapalic swieczke, zlozyc kwiaty, popatrzec na owe pamiatki i przywolac w wyobrazni tamte straszliwe chwile ich zycia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: F. Re: ...czy kamienie placza....? IP: 65.93.219.* 02.10.13, 19:42 powinno byc ; ( ...to w mrokach bazylik i katedr..) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ajajaj Re: ...czy kamienie placza....? IP: *.kielce.hypnet.pl 02.10.13, 20:42 "Trzeba z żywymi na przód iść po życie..",.... a nie płakać..nad swoim losem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pan nikt jak panna Re: W Kielcach będzie kolejny monument. Chcą post IP: *.dynamic.chello.pl 02.10.13, 21:45 Re: Odwołanie Lubawskiego Autor: Gość: TO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.13, 12:06 Dodaj do ulubionych Skasujcie Odpowiedz do idioty o nicku "ja". Zaśmiecanie miasta pomnikiem Marszałka Piłsudskiego?! Śmieciu, chodząc po ulicach tego miasta już je zaśmiecasz swoją obecnością. - ta zjeba za toże się wypowiedział kto s na temat kolehnego pomnika- pomijam fundatorów- bo to i tak idioci na tym forum, którzy czytaja tylko to co chca:) Odpowiedz Link Zgłoś