Dodaj do ulubionych

Zmiany w liniach autobusowych

IP: *.um.kielce.pl / *.um.kielce.pl 27.10.04, 13:04
Mieszkańcy budynku przy ul. Turystycznej 22 (16 rodzin) kategorycznie
sprzeciwiają sie pozostawieniu tras autobusowych na ulicy Turystycznej.
Autobusy zatrzymujące się a następnie ruszające: na zakręcie ulic
Turystycznej i Klonowej , przy omijaniu samochodów licznie stojących na ulicy
Turystycznej oraz ruszające z przystanku przy budynku na ul. Klonowej
powodują niesamowity chałas spotęgowany starymi silnikami i trzęsącymi się
blachami karoseri autobusów. Nie bez znaczenia jest też duża częstotliwość
ich kursowania. Należy zaznaczyć że nasz budynek jak również pozostałe
usytuowane są blisko krawędzi jezdni w związku z czym spaliny samochodowe a w
szczególności autobusów powodują dużą niedogodność dla mieszkujących tam osób.
W związku z powyższym wnioskujemy o pozostawienie starej trasy autobusów i
poprowadzenie jej ulicami na obrzeżach osiedla.
Obserwuj wątek
    • Gość: klonowa Re: Zmiany w liniach autobusowych IP: *.klc.vectranet.pl 27.10.04, 17:29
      Jestem za tym, zeby trasa przez ulice Toporowskiego i Turystyczna zostala na
      stale.. Przystanki znajduja sie w centrum osiedla,na oswietlonej i zamieszkalej
      drodze. Przy wjezdzie w Jesionowa nie stanowia takiego problemu jak wczesniej.
      Po remoncie drogi napewno korki sie zmniejsza i bedzie plynny ruch.
      • rcgxgh Re: Zmiany w liniach autobusowych 27.10.04, 18:21
        Łatwo jest tak mówić gdy się mieszka w innym miejscu... a jak wiadomo zawiść ludzka nie zna granic ( tez jestem mieszkancem Turystycznej tylko ze innego bloku)... a niech im hałasują, nie? ... juz pomijając ludzi ktorzy nie mogą spać (jak wiadomo o ludzi poszkodowanych w podejmowaniu takich decyzji sie nie dba) to POMYSLCIE o RUCHU SAMOCHODOWYM NA W.M.ULICY!!!! Przeciez tam sie ledwo mijają dwa osobowe samochody!!!!!!!!!!!!!! JEZU, kto wpadł na tak niedożeczny pomysł !!

> Jestem za tym, zeby trasa przez ulice Toporowskiego i Turystyczna zostala na
        > stale.. Przystanki znajduja sie w centrum osiedla,na oswietlonej i zamieszkalej
        >
        > drodze. Przy wjezdzie w Jesionowa nie stanowia takiego problemu jak wczesniej.
        > Po remoncie drogi napewno korki sie zmniejsza i bedzie plynny ruch.
    • Gość: em Re: Zmiany w liniach autobusowych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.10.04, 19:13
      Było dobrze i przede wszystkim szybciej, a teraz zakręty, chamowania, ciasno,
      przecież Toporowskiego to nie jest ulica dla samochodów ale mieszkańców,nikt z
      poza tamtędy nigdy nie jeżdzi, zresztą jest za wąska no i szkoła i dzieci
      przechodzące, Nie pamiętam żeby na klonowej koło przystanku przy przed
      Jesionową był jakiś wypadek albo zator,też jestem za zmianami ale nie z
      lepszego na gorsze
    • Gość: Pasażer Re: Zmiany w liniach autobusowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.04, 19:59
      Ten kto wymyślił pozostawienie objazdu mieszka chyba w którjeś z pokdieleckich miejscowości i dojeżdża swoim samochodem do pracy w ZTM lub w zarządzie dróg. Nie wiem czy bezmyślność czy coś gorszego powodowały tą decyzją ale jest to najgorsza decyzja jaką słyszałem w tym roku. Pogratulować tylko panowie i mam nadzieję, że szybko tą decyzję cofniecie.
      • Gość: megadeth głupota ZTM IP: *.wl.kielce.octava.net.pl 27.10.04, 20:30
        a ja nie mam czym do pracy dojechać bo
        przygłup Sosnowski nie wie o której
        zaczynają pracę najwięksi pracodawcy w
        Kielcach...

Warunkiem pracy w ZTM powinno być dojeżdżanie
        do urzędu na Szymanowskiego komunikacją miejską

panie Sosnowski ! wiem, że nie lubicie się z Panem Słoniem
        ale to nie znaczy że trza rozłożyc komunikacyjnie miasto

ZTM należy zlikwidować - rozkłady w wykonaniu MPK były o niebo
        lepsze !!!!
        • Gość: killer Re: głupota ZTM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.04, 18:20
          Skąd wytrzasnął Lubawski takiego przygłupa jak Sosnowski? Rozkłady jazdy muszą
          wrócić do MPK!!!Sosnowski to naprawdę chory człowiek.
          • Gość: Roxana Rozkłady MPK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.11.04, 12:31
            Macie rację, kiedy MPK ustalało rozkłady, wiadomo było, czego się spodziewać. A
            teraz? Ja w ogóle nie rozumiem, po co cały ten ZTM? Chyba miasto nie miało na
            co pieniędzy wyrzucić, więc sobie stworzyło nowe błoto. Bajoro. Bezdenne bagno,
            które zaczyna wchłaniać pasażerów. Pomysł z pozostawieniem objazu idiotyczny.
    • Gość: misterxy Re: Zmiany w liniach autobusowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.04, 22:29
      Bez sensu. Przecież Toporowskiego i Turystyczna są ciasnymi uliczkami. Na nich
      nie trudno o potrącenie kogoś. Uważam, że ul. Klonowa była dużo lepszym
      rozwiązaniem. Poza tym jest w dużo lepszym stanie niż pozostałe. Zobaczymy jak
      długo mieszkańcy będą czekali ze skargami, m. in. na nadmierny hałas.
      "Przystanek byłby za blisko skrzyżowania." To nie można go przesunąć? Nie widzę
      problemu.
    • Gość: mieszk.turyst20 Re: Zmiany w liniach autobusowych IP: *.um.kielce.pl / *.um.kielce.pl 28.10.04, 10:14
      Jestśmy zbulwersowana takim pomysłem jak poprowadzenie linii autobusowych
      ulicami Turystyczną i Toporowskiego. Budynki są usytuowane bardzo blisko jezdni
      przez co hałas jest bardzo duży. W planach miasta jest wybudowanie na ul.
      Turystycznej ścieżki rowerowej a nie trasy autobusowej.Wzmożony ruch
      spowodowany częstotliwością kursowania autbusów zagraża bezpieczeństwu
      mieszkańców a w szczególności dzieciom i osobom starszym.
      Nie można przedkładać wygody jednego mieszkańca osiedla (z dziwnym uzasadnieniem
      swoich interesów) nad dobro ogółu. WNOSIMY STANOWCZY PROTEST- mieszkańcy
      budynku przy ul.Turystycznej 20
    • Gość: mieszkanka ul. Ork Re: Zmiany w liniach autobusowych IP: *.um.kielce.pl / *.um.kielce.pl 28.10.04, 10:55
      Nie podoba mi się zmiana trasy autobósów.Korki na wąskiej ul. Toporowskiego
      wydłużają znacznie przejazd tą trasą i stwarzają niebezpieczeństwo dla
      uczęszczających dzieci do znajdującej się tam Szkoły Podstawowej.
      • Gość: mpk Re: Zmiany w liniach autobusowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.04, 20:59
        Właśnie dlatego trzeba wybudować tramwaj.
        • Gość: Roxana Tramwaj? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.11.04, 12:37
          Ale na Toporowskiego tramwaj nie dotrze :P. Hiehiehie...
          • Gość: Roxana Re: Tramwaj? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.11.04, 12:38
            I dobrze.
    • Gość: matka Re: Zmiany w liniach autobusowych IP: *.um.kielce.pl / *.um.kielce.pl 28.10.04, 11:08
      moje dzieci są uczniami Szkoły Podstawowej nr 16 przy ul. Toporowskiego. W
      sytuacji zwiększonego natężenia ruchu autobusowego obawiam się o ich
      bezpieczeństwo. Bardzo proszę przemyślcie ten pomysł jeszcze raz i zmieńcie
      decyzję.
    • Gość: mieszkanka Turyst. Re: Zmiany w liniach autobusowych IP: *.um.kielce.pl / *.um.kielce.pl 28.10.04, 11:17
      Jestem zdecydowanie przeciwna przejazdom autobusów ulicą Turystyczną ponieważ
      przejeżdżają blisko budynków i robią piekielny hałas i smród.Wjeżdżają w środek
      osiedla blokując przejazd samochodom osobowym mieszkańcow.
    • Gość: krzef Re: Zmiany w liniach autobusowych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.10.04, 11:21
      Aby autobusy mogły jeździć tamtędy trzebaby postawić znak zakazu zatrzymywania
      na całej długości ulicy. Tylko gdzie będą parkować samochody, które stoją tam
      teraz. Jeżeli chodzi o ruch to po remoncie samochody osobowe raczej przeniosą
      się na Klonową. Zostanie tam tylko ruch osiedlowy i autobusy.
      • Gość: Ewa Re: Zmiany w liniach autobusowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.04, 11:48
        Bardzo współczuję mieszkańcom ulicy Turystycznej, ja też głośno się sprzeciwiam
        budowie Stadionu przy ul. Sciegiennego mieszkam naprzeciwko mieszkańcy mojej
        ulicy też protestują, ale czy ktoś w tym mieście przejmuje się warunkami w
        jakim będą mieszkać, że ludzie chcą spokoju bezpieczeństwa, nikt z nami nie
        rozmawiał dowiadujemy się najczęściej z prasy, decyzje zapadaj w biurach
        urzędników, którzy nie jezdżą autobusami miejskimi mieszkają w większości w
        swoich domach, co ich obchodzi "plebs". Pozdrawiam.
        • ogonek1 Re: Zmiany w liniach autobusowych 28.10.04, 12:05
          Ludzie protestujmy !! Piszmy pisma ... dzwońmy gdzie się da ! Może to coś
          pomoże !! Co za idiotyczny pomysł !! Czy do tej pory autobusy jeżdżące Klonową
          w stronę Jesionowej zatrzymywały się w zatoczkach ??!! A gdzie niby miały by
          powstać zatoczki na również wąskiej Toporowskiego ?? Obecnie autobusy kluczą
          pomiędzy zaparkowanymi autami oraz przejściami dla pieszych robiąc mnóstwo
          hałasu oraz zanieczyszczając powietrze w CENTRUM osiedla !!! Czy ktoś pomyślał
          że przy Toporowskiego w niektórych miejscach bloki oddalone są zaledwie 1,5 m
          od ulicy ??? NIKOGO TO NIE OBCHODZI !!
          • Gość: Pablo Re: Zmiany w liniach autobusowych IP: 213.241.75.* 28.10.04, 12:41
            Odnosnie Toporowskiego sie zgadzam , nie powinno tam byc ruchu autobusów.Droga
            za wąska i do tego dochodza samichody stojace na ulicahc i szkoła.
            Natomiast co do innych budów , to tak piszmy skargi slijmy gdzie tylko sie da.
            W Kielcach nic nie powstanie bo sa same protesty.Drogi sie nie da zrobic bo
            protest , wybudowac sie nie da bo protest.Dlaczego nikt nie protestuje jak
            buduja kosciól pod smaymi oknami bloków tak jak jest to na ul. Urzedniczej??
            Zastanówcie sie troche nad soba.
            • rcgxgh Re: Zmiany w liniach autobusowych 28.10.04, 14:30
              No widze ze na samym forum jest sporo ludzi ktorzy są poirytowani tą sytuacją i wyobrażam sobie ile ich jest w rzeczywistosci... trzeba działać, nie mozna tej sprawy zostawić...
              Po telefonie dowiedziałem sie ze pan kierownik Mzt jeszcze nie jest zdecydowany co do tej trasy i MAM NADZIEJE ze posłucha próśb mieszkanców Turystycznej i Toporowskiego...dla mnie da niedoszła jeszcze decyzja powinnna juz teraz pretendować do NAJBARDZIEJ CHOREJ ROKU 2004 :) Pozdrawiam
    • Gość: Turystyczna 20 Re: Zmiany w liniach autobusowych IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 28.10.04, 14:40
      Skrzyżowanie Toporowskiego z Turystyczną jest i bez autobusów wystarczająco
      niebezpieczne i jest tu wiele wypadków. Poza tym ul. Turystyczna, jak sama
      nazwa wskazuje służy mieszkańcom również do spacerów. Ciężko jest podziwiać
      stojące przy ulicy zabytkowe drzewa w huku i smrodzie wydzielanym przez
      autobusy. Od lat autobusy jeżdżą po Klonowej i po co to zmieniać - bo jednemu
      Panu pasażerowie śmiecą? Ulica Toporowskiego jest zastawiona parkującymi tam
      samochodami. Zwiększenie natężenia ruchu powoduje, że jest ona czasami mało
      przejezdna. Nie mówiąc o kłopotach z wjazdem na ulicą Jesionową. Wszyscy z
      Turystycznej czekali, kiedy się te objazdy skończ a tu zamiast tego projek
      pozostawienia takiego stanu na stałe. Jednym słowem pomysł koszmarny.
      • baba53 Re: Zmiany w liniach autobusowych 28.10.04, 15:01
        opinię o przebiegu lini autobusowych przez te ulice wystawił szanowny Pan
        policjant fachowiec od ruchu drogowego.Proponuje postawić Go na skrzyżowaniu
        Turystycznej i Toporowskiego obok tego legendarnego drzewa które utrudnia i tak
        już widoczność a nie mówiac o wykonaniu manewru skrętu w prawo z Turystycznej
        bez blokowania całej jezdni.
        Kto projektowł skrzyżowanie ulicy Klonowej z Jesionowej ?
        To winien się trochę zastanowić o utrzymaniu poprzedniej "używalności" tego
        miejsca a nie teraz w ostanim momencie przesuwać funkcjonownie skrzyżowania !
        Czemu w Kielcach tyle niekompetencji w temacie dróg ?
        czyżby zabrakło mądrych ludzi w tym temacie ?
    • Gość: ja Re: Zmiany w liniach autobusowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.04, 20:20
      skandal, skandal, skandal - tego być nie może, myślę , że wybijemy im ten chory
      pomysł z głowy.
      • Gość: pablo Re: Zmiany w liniach autobusowych IP: 213.241.75.* 29.10.04, 08:18
        A juz najwiekszym paradokesm jest przystanek przy Szkole Podstawoej. przeciez
        tam jest zakaz zatrzymywania sie i postoju. Co nie widzieli tego ?? Łamią
        przepisy a policja nic nie robi.

Nawiasem z tego co wiem bedzie protest mieszkanców ul. Toporowskiego.
        • Gość: ja Re: Zmiany w liniach autobusowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.04, 15:32
          protesty mieszkańców bloków Turystycznej juz są , są tez podpisy, zostały
          domki, ale tu o przyłączenie się nie ma sie co martwić. Na skrzyżowaniu
          Toporowskiego/Turystyczna autobus nie jest w stanie skręcić w lewo, jeśli na
          przejazd oczekują auta. Poza tym sa dwie szkoły podstawowe - mnóstwo dzieci.A w
          niedzielę... wszyscy przyjeżdząją na msze i tarasują obie strony - na
          przychylność księży więc liczyc tez mozna. KTOS powinien za tę decyzję BEKNĄĆ.
          I to od razu!!!
          • Gość: Pasażer Re: Zmiany w liniach autobusowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.04, 10:54
            > przychylność księży więc liczyc tez mozna. KTOS powinien za tę decyzję BEKNĄĆ.
            > I to od razu!!!
            Proponuję:
            - szef zarządu dróg,
            - szef policji,
            - szef mpk,
            - szef ztm,
            - prezydent miasta...
            I obowiązkowo robić testy inteligencji i abstrakcyjnego myślenia na w/wym stanowiska.
            • Gość: Roxana Dacie radę! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.11.04, 12:36
              Rozkłady jazdy przez Toporowskiego już teraz są idiotyczne, nie mieszkam w
              tamtym rejonie, ale jadąc 34 przez skrzyżowanie z Turystyczną szczerze obawiam
              się o własne bezpieczeństwo, przecież tam skręcić to można chyba tylko kark -
              sobie. Albo pasażerom autobusu.

Pomysł z pozostawieniem objazdu jest absurdalny!
              Rozumiem mieszkańców ulicy Toporowskiego. Też nie chciałabym mieć pod okiem i
              nosem czegoś takiego. Mieszkam na Słonecznym Wzgórzu, blisko Wszechnicy
              Świętokrzyskiej. My sobie poradziliśmy z jej studentami, parkującymi nam
              stadami pod blokiem, niszczącymi pobocza i trawniki, śmiecącymi i hałasującymi,
              a przede wszystkim zmniejszającymi poczucie bezpieczeństwa w i tak już
              niebezpiecznym miejscu oraz produkującymi zanieczyszczenia. Życzę, aby
              mieszkańcom Toporowskiego także się udało, nie poddawajcie się i zróbcie
              wszystko, co w Waszej mocy!!
              Pozdrawiam.
              • Gość: Roxana Przystanek na Klonowej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.11.04, 12:40
                Ja nie wiem, jaki oni w tym MZD widzą problem z przesunięciem przystanku w
                stronę Turystycznej. :| Ale oni już tak mają - dopatrują się problemów tam,
                gdzie ich nie ma, a jak się trzeba za coś wziąć, to wszyscy się chowają i
                umywają ręce. Ech...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka