Dodaj do ulubionych

Potrzebna pomoc r_z

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.05, 23:02
Podobno jesteś (r_z) znawcą historii Kielc i regionu świętokrzyskiego?
Mógłbyś mi krótko przedstawić historię zmiany granic administracyjnych miasta
Kielce po 1930r. ?
Z góry dziękuję.

PS: Głównie chodzi mi o to, jakie tereny i kiedy zostały przyłączone do Kielc.
Obserwuj wątek
    • Gość: misterxy Re: Potrzebna pomoc r_z IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.05, 22:48
      r_z, wypowiedz się... proszę.
      • r_z Re: Potrzebna pomoc r_z 25.01.05, 00:36
        Trochę mam problem z czasem niestety:( i rzadko teraz zaglądam na forum.
        Musiałbym pogrzebać w literaturze, bo akurat konkretnych dat nie pamiętam...
        Może jutro (a właściwie dzisiaj) coś wygrzebię. Ale to najwcześniej wieczorem...
        Pozdrawiam!
        • Gość: misterxy Re: Potrzebna pomoc r_z IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.05, 18:16
          Byłbym Ci bardzo wdzięczny.
          Pozdrawiam.
    • Gość: misterxy Re: Potrzebna pomoc r_z IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.05, 19:23
      Nie.
      Czy ty jesteś "r_z"? Wątpię.
      Nie wtrącaj się w nie swoje sprawy Jakubie.
    • lekkozdystansowany Re: Potrzebna pomoc r_z 25.01.05, 20:44
      Spadaj z tego forum durny antysemito.Pisz sobie na forum Sandomierz albo idź do
      Radomia.
      • Gość: misterxy Re: Potrzebna pomoc r_z IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.05, 21:15
        Brawo. Tak 3mać.
        • kochany.przyjacielu do gazety 26.01.05, 07:24
          bardzo proszę o usuwanie wypowiedzi tego antysemity z Sandomierza
    • ck_forever Re: Potrzebna pomoc r_z 26.01.05, 07:36
      Proponuję, żeby kolega zajął się nabijaniem postów w Sandomierzu, bo coś
      cieniutko, przy twojej kolego aktywności spokojnie przegonilibyście Warszawę:))
    • kosz.marny Re: lekkozdystansowany jest chory na antysemityzm 26.01.05, 11:34

Jakub: Chory! Obłąkany z nienawiści do narodu żydowskiego psychopata.
    • ck_forever Re: Dorobek intelektualny autoryteta ck_forever'a 26.01.05, 12:14
      Wiedziałem, że akcja spowoduję reakcję.
      Jestem bardzo mile zaskoczony oceną mojego dorobku intelektualnego, miłe
      zaskoczenie jest podwójne, że zauważył to taki autorytet jak Jakub.
      Nabijam sobie do pusttego łba codziennie, ale jak zauważył mój szanowny
      prezedmówca widać efekt jest mizerny.
      Kolego było formą grzecznościową, ale jeżeli poczuło się tym dotknięte to niech
      zaproponuje jak się mam zwracać do niego moze geniuszu z Gór Pieprzowych.
      Niestety czas nie pozwala na nabijanie inteligentnych postów, z czym się
      zgodzę, ale nie zawsze ilość idzie w jakość.
      Ale w końcu to ty jesteś geniuszem Gór Pieprzowych.
      Mimo wszystko pozdrawiam
    • ck_forever Re: Dorobek intelektualny autoryteta ck_forever'a 26.01.05, 12:16
      Aha nabiłem gdzieś chyba piąty i szósty post, widać coś zostało w tym pustym
      łbie geniuszu z Gór Pieprzowych :))))))))
      • ck_forever Re: Dorobek intelektualny autoryteta ck_forever'a 26.01.05, 12:41
        Jakubie czekam na odpowiedż, czy ci się limit trannsferu danych z tepsy
        skończył :))))))))))))))))))))))
    • ck_forever Re: Dorobek intelektualny autoryteta ck_forever'a 26.01.05, 13:03
      Miałem nie dyskutować, ale zapytam.
      Co powoduje, że obrażasz innych którzy mają inne poglądy niz ty?
      Czym spowodowany jest twój wyraźny antysemityzm?
      Sieć nie jest anonimowa o czym przekonało się jedno biuro poselskie:)))))))
      • ck_forever Re: Dorobek intelektualny autoryteta ck_forever'a 26.01.05, 13:13
        Poza tym wątek tutaj rozwijający się czy zwijający miał swój okrerślony temat,
        w który ty musiałeś włożyć twoje trzy grosze i zakończyć pseudoanukowymi
        wywodami na temat malarstwa Samoa Zachodniego.
        Czasami człowiek wstydzie się,że mieszka w polsce.
        Nie jesteś Bogiem, ani arbitrem elegancji, któremu dano prawo obrażania ludzi.
        Każdy pisze co mu ślina na klawiaturę przyniesie, natomiast wielki Cenzorze i
        znawco Dobrego Smaku nie rób drugiemu co tobie niemłe
        • ck_forever Re: Dorobek intelektualny autoryteta ck_forever'a 26.01.05, 13:15
          Drgua sprawa,iż jest taki przepis "Kto sieje nienawiść rasową itp itd odsyłam
          do kk. Niestety nie ma przepisu kto sieje głupotę
    • kosz.marny Re: I ten gó..arz tutaj? 26.01.05, 13:10

> kosz.marny, lub nawet z dziurawym mózgiem, pojawia się na tym forum w moich
      > okolicach wyłącznie po to, aby mi ubliżać - jego postów o innych treściach
      > jakoś nie widać i zapewne nigdy takich nie było, bo jakoś nie przypominam
      > sobie tego typka myślącego.

Dziurawość mojego mózgu to moja sprawa, padalcu. Różni nas wszystko, ale przede
      wszystkim to, że ja, w przeciwieństwie do ciebie, nie wchrzaniam się w KAŻDY
      wątek na którym nie mam nic do powiedzenia, tylko po to, żeby sobie poszczekać.
      Owszem, czepiam się twoich wypowiedzi, ale zasługujesz na to. Zauważ, że jesteś
      jedynym tak zwyzywanym indywiduum na forum, nawet Filip i Kobylybbb, którzy jak
      widzę, wspierają cię duchowo (oraz - hihi - intelektualnie) nie dostąpili tylu
      zaszczytów. Wiesz dlaczego cię nie cierpię? Na pewno wiesz, tyle inteligencji
      jesteś w stanie z siebie wykrzesać. Na wszelki wypadek jednak to napiszę jasno
      i klarownie. Uważam, że jesteś złym człowiekiem, ponieważ:

1) propagujesz nienawiść i fanatyzm
      2) w swoich wywodach stosujesz schematyzm myślowy ("my - dobrzy", "oni - źli"),
      a co się z tym wiąże - nieuprawnione (i zawsze krzywdzące) uogólnienia
      3) wzorem systemów totalitarnych stosujesz zasadę ODPOWIEDZIALNOŚCI ZBIOROWEJ -
      podejrzewam, choć oczywiście mogę się mylić, że nie poznałeś osobiście ani
      jednego Żyda, ale nawet zakładając, jesteś w stanie podać kokretne osoby tej
      narodowości, do których masz pretensje, nie masz LOGICZNEGO prawa, nie mówiąc
      już o prawie MORALNYM do rozciągania odpowiedzialności na wszystkich jej
      przedstawicieli.
      4) roisz fantazje, których nie jesteś w stanie udowodnić, a co najgorsze, są
      one zawsze agresywne, krzywdzące i obraźliwe.

Nienawidzisz komunistów? Oburzasz się, kiedy nazywam cię faszystą? Czy nie
      widzisz (nie chcesz widzieć?), że twój światopogląd śmierdzi totalitaryzmem na
      kilometr? Z komunistami i faszystami łączy cię więcej niż chciałbyś przyznać.

Nie muszę już wspominać o nieskrywanej pogardzie, jaką żywisz do wszystkich
      osób mających poglądy odmienne od twoich, jedynie słusznych. Jesteś tępym
      zarozumialcem, uważając, że wiesz wszystko najlepiej, ot co.

Jedyne, co muszę przyznać - zmusiłeś mnie do refleksji. Zastanawiam się
      mianowicie od dłuższego czasu, czy więcej w tobie zła czy głupoty.
    • Gość: misterxy Re: Potrzebna pomoc r_z IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.05, 15:37
      DO BUREJ, DO... BUREJ...
    • r_z Re: Potrzebna pomoc r_z 26.01.05, 23:40
      O kurcze, zaczynam wreszcie rozumieć, że Żydzi to faktycznie SUPER-NADnaród
      osaczający nas ze wszystkich stron - i w dodatku czyhający na każdą sposobność
      zniszczenia nas! Jestesmy praktycznie bez szans - w każdej dziedzinie robią z
      nami co chcą. Gdziekolwiek się nie ruszyć, oni juz tam byli! Mają swoje macki
      wszędzie, nawet w wątku adresowanym do mnie :-O Uratuje nas tylko misja Jakuba,
      dzięki któremu zyskamy nową świadomość i zobaczymy wreszcie, że naród żydowski
      przewyższa naród polski we wszystkim. Bezwolny polski naród będący (z wyjątkiem
      Jakuba i paru innych swiadomych osób) całkowicie zdominowany przez znacznie
      mądrzejszy naród żydowski. Tu rodzi się niebezpieczna myśl - dlaczego
      odwrotnie: naród polski nie zdominował żydowskiego?? Ale już chyba znam
      odpowiedź! Naród polski jest czysty, szlachetny i w swej dobroci i uczciwości
      naiwny, a naród żydowski podstępny i ma wyłącznie brudne intencje! Myślałem
      naiwnie, że to też ludzie tak jak ja, ale to był błąd! Zaczynam podejrzewać, ze
      to nadludzie! Jeśli wobec nich świadomy Jakub ma nieustanne kompleksy, to cóż
      dopiero my - niewolnicy... Żydzi niewątpliwie przepełniają całe życie Jakuba,
      są jego sensem.

A tak zupełnie na serio, od strony chrześcijańskiej - polecam medytacji:
      Rz11,13-24 (i w ogóle cały rozdział 11) autorstwa wybitnego faryzeusza z
      pokolenia Beniamina rodem z Tarsu.

Zdaje się, że znowu nie zdążyłem z meritum czyli granicami Kielc... Ale mam już
      przygotowane materiały!
      Pozdrawiam rz
      • ck_forever Re: Potrzebna pomoc r_z 27.01.05, 07:58
        USTAWA
        z dnia 6 czerwca 1997 r.
        Kodeks karny.

Art. 257. Kto publicznie znieważa grupę ludności albo poszczególną osobę z
        powodu jej przynależności narodowej, etnicznej, rasowej, wyznaniowej albo z
        powodu jej bezwyznaniowości lub z takich powodów narusza nietykalność cielesną
        innej osoby,
        podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.

A co z głupotą
    • r_z Re: Potrzebna pomoc r_z 27.01.05, 22:25
      Zatem do rzeczy (z "Dziejów Kielc" Pazdura-zacznę troche wcześniej niż od 1930):
      w 1927 r. wcielony został do obszaru miasta folwark Szydłówek (od strony
      Dąbrówki czyli dzisiejszej Silnicy - powstały m.in. ulice Jesionowa i
      Nowowiejska), rozparcelowano również grunty wsi Szydłówek sięgającej od karczmy
      Pocieszka na wschód, zaczęły powstawać takie ulice jak Daleka czy Górna. W tym
      czasie uformowała się dzielnica Pakosz - w 1929 r. miała juz 4 ulice, ale
      jeszcze nie były to granice administracyjne miasta. Ok. 1930 stopniowo
      zagospodarowywany był obszar folwarku Psiarnia (od Ogrodowej na południe). W
      1928 r. powstał projekt Stadionu z torem wyścigów konnych, 2-ma kortami,
      bieżnią, terenami zabaw dziecięcych i festynów, pływalnią, skocznią i torem
      saneczkowym szybko potem zrealizowany. Z czasem miał tu tez powstać ogród
      zoologiczny. W 1929 r. miasto wydzierżawiło Stadion od Nadlesnictwa. W 1930
      stowarzyszenie spółdzielcze pracowników umysłowych "Kolonia-Ogród" nabyło
      tereny za cmentarzem i rozparcelowały na działki budowlane - w ciągu 7 lat
      powstało 20 ulic o nazwach "bohaterskich" (Sobieskiego, Czarneckiego itd) W
      1932 zaczęto budować Pałac PWiWF, w 1935 r. powstały ogródki działkowe między
      Kadzielnia a cmentarzem. W 1938 r. owstała 4-ta miejska parafia na Baranówku.
      Powstały koszary na Stadionie. W latach 30-tych przedmiescia Baranówek,
      Barwinek i Kawetczyzna szybko sie kształtowały. 01.04.1930 r. rozporządzeniem
      Rady Ministrów administracyjny obszar miasta powiekszono dwukrotnie włączając
      formalnie Czarnów Podklasztorny, Karczówkę, folwark Czarnów, część wsi Czarnów
      Rządowy, las Biesak, folwark Pakosz, kolonię Kawetczyznę, część lasów
      Telegrafu, wieś Domaszewice Poseminaryjskie, wies Szydłówek, kolonię Dąbrowa-
      Sieje, część lasów Gruchawki, tereny Przemysłowe (m.in. SHL), osiedle Herby. Na
      rozparcelowanych gospodarstwach rolnych przy ul. Zagórskiej i Mazurskiej
      zaczęła powstawać kolonia spółdzielczych domków urzedników państwowych
      wyciągając miasto na wzgórze zwieńczone w 1927 r. gmachem Gimnazjum św. S.
      Kostki. Przy ul. Kopernika powstała dzielnica willowa. W 1930 r. miasto
      przystapiło do opracowania planu zabudowy dla powstającej kolonii z ulicami
      Słoneczną i Urzędniczą. Z drugiej strony ul . Młynarskiej (Mielczarskiego)
      rozparcelowano na 70 działek dużą posesję Nowaka - powstała ul. Hoża. Miasto
      obrastało pierścieniem luźnej zabudowy. Kolonie mieszkalne zakładów
      przemysłowych powstawały na Głeboczce (ulice: Przemysłowa, Wróbla, Wronia,
      Szczygla, Helenówek, Gliniana, Strycharska, Skrzetlewska). W samym centrum
      rozwijały się dynamicznie ściśle "miejskie" dzielnice - Przydworcowa (kwartał
      Czysta (Paderewskiego), Żytnia, Żelazna, Sienkiewicza i d. "gubernialna" - od
      placu Wolnosci do Prostej a także ul. Kościuszki. Cały obszar podzielony
      zoastał na 6 stref w zalezności od rodzaju i funkcji zabudowy.

Tyle do 1939 r.
      I tu nasuwa się dygresja - w latach 30-tych zrobiono w Kielcach z 10 razy
      więcej niz w porównywalnym okresie kadencji p. Partyki.

• Gość: misterxy Re: Potrzebna pomoc r_z IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.05, 16:36
        Dziękuję bardzo za informacje. Naprawdę się na tym znasz. Jestem pod wrażeniem.

Jak być miał jeszcze kiedyś chwilę czsu, to prosiłbym Cię bardzo o krótki zarys
        najnowszej "ekspansji terytorialnej" Kielc.

Pozdrawiam
    • ck_forever Re: Rafałku 28.01.05, 07:40
      (Autor: ck_forever Data: 26.01.2005 07:36)
      > [Wcześniej autor ten napisał na tym forum aż 4 krótkie posty. W jakim celu
      > zjawił się na forum? Co uzasadnia włączenie się w złośliwy atak na mnie?]

Przepraszam geniuszu Gór Pieprzowych, mogłem zapytać przed pojawieniem się
      tutaj czy mogę pisać.
      Natomiast powiem ci , że musisz pamiętać że nie należy obrażać innych bo nie
      jesteś tutaj anonimowy. Nie jestem filosemitą, ale dzięki takim jak ty jesteśmy
      postrzegani jako naród żydożerców. Dlatego też nadal podtrzymuje post
      wcześniejszy.
      Pominę parę inwektyw w s..syny, ponieważ to nie miejsce i nieokoliczności, aby
      na to odpowiadać.
      Innym nie wolno, ale Jakub moze zwracać uwagę na infantylność zachowań, tylko
      geniusze maja taki przywilej.
      I nie odpowiadaj cytatmi ze ściągi dla maturzystów do języka polskiego
      • ck_forever Re: Rafałku 28.01.05, 07:44
        Bardzo często nie masz pojęcia, o czym piszesz. Często na tym forum stajesz w
        sposób czynny po stronie zwyrodniałych przestępców, pochwalasz popełnione
        przestępstwa, a występujesz przeciwko osobom poszkodowanym przez przestępców,
        np. przypomnij sobie swoje wystąpienie w wątku o przestępcach z partii o
        ironicznej nazwie Prawo i Sprawiedliwość, którzy szkalowali na tym forum posła
        Zbigniewa Nowaka. Przestępcy ci zostali przez prokuraturę ustaleni i
        niewątpliwie w tej sprawie zapadnie wyrok skazujący. Polskie prawo zakazuje
        pochwały przestępstwa i podżegania do przestępstwa. Przeczytaj sobie uważnie
        swoją wypowiedź w wymienionej sprawie i zastanów się, czy nie pochwalałeś w
        niej czynów przestępczych.
        Nic ci nie daję do myślenia. Nikt nie upoważnił cię do obrazania kogokolwiek,
        ze względu na głoszone poglądy. Pamiętaj, ze tamtvci przestępcy zostali
        ustaleni, wiec ciebie ytteż się da ustalić
        • ck_forever Re: Rafałku 28.01.05, 07:51
          Przeczytałem parę wcześniejszych twoich postów, zwłaszcza ten o zapobiegnięciu
          ataków antypolaków i mówię pas.
          Mama nadzieję, że keiedyś usłyszę, że policja zatrzymała siejącego niewiść
          rasową młodego? mieszkańca Sandomierza.
          Zgadzam się z co powiedział Pęk w Parlamencie Europejskim, ale nie tędy droga.
    • ck_forever Re: Rafałku 28.01.05, 08:57
      Jest to kwestia do dyskusji. Niestety czas nie pozwala mi w tej chwili ale
      słuze pomocą:)))))))
    • ck_forever Re: Rafałku 28.01.05, 09:04
      Nie zawsze jest czas, miejsce i osoba do dyskusji nad faktami.
      Mierzi mnie strasznie obrażanie ludzi przez niektórych.
      Nie potrafią oddzielić pewnych zachowań, a zaatakowanie sięgają do najnizszych
      pobudek.
      • ck_forever Re: Rafałku 28.01.05, 09:05
        Natomiast pomocą słuzę w kwestii przykładów, ale niestety w późniejszym czasie:)
    • ck_forever Re: Rafałku 28.01.05, 09:12
      Która informacja zdaniem Pana/i jest nieprawdziwa?
    • ck_forever Re: Rafałku 28.01.05, 09:13
      Która informacja według Pana/i jest nieprawdziwa i według jalkich standardów:)
    • ck_forever Re: Służę 28.01.05, 10:30
      To jest akurat z wypowiedzi Jakuba do Rafałka, parę postów wyzej. Więc
      potwierdza się że on mówi nieprawdę według standardów przyzwoitego człowieka? :)
      No no jestem pod wrażeniem :)))))
    • Gość: ck_forever Re: Służę IP: *.pu.kielce.pl 28.01.05, 10:52
      Myśle, że to są kwestie techniczne, chodzi o wzięcie w cudzosłów, nie zawsze
      staje czasu na poprawność interpunkcyjna i ortograficzną. Niestety mam
      wrażenie, że nie chodzi co się pisze tylko kto pisze na zasadzie Kto nie z
      Mieciem tego zmieciem:))))))
      • kobylybbb Re: Służę 28.01.05, 11:04
        To nie są kwestie techniczne. Ten sam tekst w stosunku do jednej osoby może być
        prawdziwy, a w stosunku do drugiej nie. Ty postąpiłeś nierzetelnie :)
      • ck_forever Re: Służę 28.01.05, 11:04
        O ktoś się podszywa:)
    • ck_forever Re: Służę 28.01.05, 11:07
      Ja myślę, że czs zakończyć ta dyskusję, każde ma swoje zdanie na ten temat i
      nie ma sensu kruszyc kopii.
      Tylko proszę więcje kultury, ja się pod tym podpisuję.
    • ck_forever Re: Służę 28.01.05, 11:15
      A co do tego znajdę, obiecuję. Mówię o doosobistym przysrywaniu w stylu
      antypolskie s...syny. Pewne zasady są.
      • ck_forever Re: Służę 28.01.05, 11:32
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=60&w=19828802&a=19861710
        Nie dyskutuję o tym drugima akapicie ale
        Nie trzeba długo szukać.
    • ck_forever Re: Pytanie retoryczne? 28.01.05, 12:29
      Są bezsprzecznie winni zarzucanych im czynów. Nie tylko oni są winni takich
      czynów. Ale to nie uprawnia ani mnie, ani nikogo do rzucania kalumni tego typu.
      Ja nie jestem posłem, nie korumpuję i nie jest korumpowany, czyli o co chodzi?
      Bronię ich podaj link
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka