Dodaj do ulubionych

KURATORIUM

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.06, 23:49
Jest mi wszystko jedno czy w kuratorium rządzi lewica czy prawica-ale chcę
powiedzieć że kieleckich szkołach jest żle!!!Nauczyciele muszą się składać na
prezenty dla dyrektorstwa-jak się nie złożysz to znaczy że ich nie popoierasz
a wielu z nich chce mieć telefony komórkowe, komplety do kawy bo wszesniej
już od przydupasów dostali imbryki,nagrody jak zawsze są przyznawane nie za
osiągnięcia ale za kolesiostwo, donosicielstwo itd...Zapraszam do dyskusji!
Co się dzieje w innych kieleckich szkołach?
Obserwuj wątek
    • Gość: kuku Re: KURATORIUM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.06, 23:58
      u mnie jest to samo,ale każdy chce pracować więc co z tym fantem zrobić?Jak się
      bronić?Nauczyciel był w ciągu roku szkolnego na wielu zwolnieniach i potem
      dostał nagrodę!!!! nie za osiągnięcia tylko za układy z dyrekcją.
      • Gość: jaś Re: KURATORIUM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.06, 00:07
        Szkoda że tak póżno poruszono tę sprawę-ale to jest prawda!Wychyl się a już po
        tobie.Dyrektorzy , co dostajecie na imieniny?
        • Gość: nowa Re: KURATORIUM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.06, 00:24
          nowa- bo dopiero założyłam sobie internet,wróciłam z ferii świątecznych i
          zgadzam się z jw.Moja mama jest nauczycielką i wiem co to znaczy mieć dobre
          układy z dyrektorstwem tzn.sieć cicho,albo donoś!!!! 0na tego nie robi i jestem
          z niej dumna.
          • Gość: Filip Re: KURATORIUM IP: 69.156.151.* 08.01.06, 02:51
            ...cytujac ludowego katmana naszych czasow wielkiego przywodce polskiego
            sierpnia ludu, ludowej jesieni Europy, wielkiego budowniczego "lewej
            nogi"...nobliste, matrone amerykanskich filmowcow i profesorow, duchowego
            filaru pomaranczowej rewolucji....; "jestem za a nawet przeciw"

...bo jest to jego dyrektorski folwark za ktory odpowiada i jakos tak sie
            przyjelo ze nie lubimy donosic, a wcale nie trzeba donosic.
            Donoszenie moze przyspozyc nam wiele wstydu i pora nauczyc sie opowiadac
            szczerze, byc moze nawet krytycznie o trzeciej osobie w jej obecnosci...tak
            jest bardziej uczciwie...a dobor slow, okreslen jest wazny i najtrudniejszy.

Zdaje sobie sprawe ze poruszamy tu tematy spolecznej patologii nas wszystkich
            Polakow ciemniakow. Wiele narodow nie ma takich problemow, poprostu inaczej
            funkcionuja zbiorowosci i wewnetrzne w nich miedzyludzkie relacje.

W Polsce jest to problem poniewaz przez ostatnie 60-t lat nie mielismy elity
            umyslowej lajckiej. Mamy chyba jedna z wybitniejszych w swiecie elite, ale
            elite od duchowosci katolicko-narodowej a sa nia kaplani.

Dyrektorowi nie wolno przyjmowac zadnych prezentow pod zadnym pozorem,
            nauczycielowi rowniez.....zadzwonilem do kolezanki, nauczycielki by sie
            dowiedziec jak sprawa prezentow ma sie w Kanadzie ( mieszka na sasiedniej
            ulicy)...wiec mowi tak: dzieci przy byle okazji a szczegolnie w ostatni dzien
            zajec przed feriami zimowymi uwielbiaja przyniesc nauczycielowi swojemu prezent.
            Wszyskie owe prezenty darowane mi przez dzieci zostawiam do konca roku w
            klasie, ot na wszelki wypadek pod koniec roku wszystkie wyrzucam do kosza.

Przed swietami nawet mamy przynosza nauczycielowi pyszne upieczone przez siebie
            ciasta...nigdy niczego nie zabieram do domu - prosze by zaniosly je do pokoju
            nauczycielskiego w celu ogolnego poczestunku.

Nauczyciel tyle zarabia w Kanadzie ze wszelkie ofiarowane potecjalnie mu
            prezenty ta sa dla niego smieci.

...a na dyrektora mozna doniesc...bo jak widac nadal w Polsce panuje
            mentalnosc; "my tu sobie bedziemy urzadzac Polske na wlasny sposob" ....ludzie
            boja sie otwartosci, oficjalnych odwaznych postaw....

...nasze spotkanie w Kielcach trwalo chyba ponad cztery godziny, takie prywatne
            znajomych, ale ta para nauczycieli, nie wymienila ze mna ani jednego
            pogladu....tylko sie hahali na glupie uwagi swej kolezanki - mentalnie az
            trudno uwierzyc, w taka kadre.
            • Gość: zz Re: KURATORIUM IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.01.06, 07:17
              Generalnie z Filipem mog e sie zgdodzi c. Kmiotkowskie przyzwyczajenia nie sa
              tylko domena szkoły - to jest zaraza która gorsza od faszyzmu szerzy się
              powszechnie, zdodatkiem hipookryzji,czystego niewolnictwa itd. Jeszcze w XiX
              weiku jak kogmus chciano dac komplement mówiono o nim Rzymianin - cechy cnót
              jakie czerpano nie z Quo vadis w postaci prawdomowności, mestawa, odwagi
              cywilnej, troski o dobro społecznoś c i owa virtus - cecha która zwiera owe
              cechy nieobca była Polakom - dzięki temu przetrwali wiele. Z tego sprytnie
              przekuto je na obrońców ostatniego bastionu Europy znanej ogólnie orientacji,
              Zapomniano że patrityzm jest uczuciem a nie ideologią z końcówką na różne izmy -
              ale w szkole. Po co wogóle jest kuratorium- bezsensowne - chybaże instrument
              totalitarnego Pasństwo to tak, A czmuś z służy w ogóle tzw Karta nuczyciela,
              dlaczego to wójt ma decydować o obsadzie stanowisk, Dlaczego nie może byc Rada
              Szkoły z dużym wpływem rodziców jako współdecydujacych o losach szkoły - to w
              końcu ich dzieci i ich pieniądze - to na nich spoczywa ten obowiazek wychowania
              głownie - ze bez szkoły tego zrobic nie można to też jest jasne Ale ciężar g
              łownie spoczywa na nich . A tak to szkoła dalej jest po to aby 1.regularnie i
              punktualnie do niej przychodzić 2;ogólnie nie sporawiać kłopotów 3/nie wychylać
              sie4/ udawac ze sie chłonie encyklopedyczna wiedzę, która i tak zapomną za
              progiem. oczywiście po4/ sluchac auyorytetów i wypełniac polecenia. Po co to
              wszystko no po 1/ przygotowanie kadr urzedniczo. kościelno, wojskowycj 2/roboli
              bezmyślnych któzy stana przy taśmie pracy3/ umiejących postawić krzyżyk od czasu
              do czasu i gdzie trzeba.Czego nie uczy taka szkoła 1/ myślenia - samodzielnego
              2/ postawy wolnej - umiącego w życiu dorosłym powiedziec NIE nawet największym i
              umiec to argumentować - czyli mieć w sobie wewnetrzne poczucie wolności i
              odpowiedzialności za to co sie zrobi i powie.3.przesiebiorczości - woli
              kształtowania swojego zycia zgodnie z własnym sumieniem 4/ nie uczy ppostawy
              społeczeństwa obywatelskiego
              Jak sie przeczyta jakie remedium na polska szkołe maja bojownicy PiS - to
              soracierpnie - budowa Instytutu Wychoweania czyli jak POiS wychowa sobie
              nauczycieli - woła o pomstwę juz nie wiem do kogo - czyli jak gasic ogien
              dolewaja c doniego benzynę
    • Gość: noto Re: KURATORIUM IP: 81.26.5.* 08.01.06, 09:40
      Zgadzam się w 95% rozciągłości.
      Przykład:
      Moja koleżnaka, absolwentka z wyróżnieniem dostała pracę w wyniku konkursu. Od
      początku nie podobała się jednej z osób, a mianowicie pani vice-dyrektorce. Nie
      mogła zrozumieć przez dwa lata dlaczego. W międzyczasie zmienił się dyrektor. Po
      pewnym czasie poraz kolejny w jej placówce zorganizowano konkurs na podobne
      stanowisko. Tym razem wygrał - startujący po raz drugi (pierwszy raz przegrał z
      moją koleżanką) do tej placówki - synelek pani vice (która pozostawała nadal vice).
      Tyle wstępu, czas na sedno.
      Już w pierwszym roku pracy komisja opiniowała moją koleżankę do corocznej
      nagrody, którą zatwierdza wstępnie pani vice. Za duże zaangażowanie, postępy w
      pracy, etc.. Niestety kolejne wnioski ucinała pani vice: za młoda, za krótko
      pracuje, to że lubi ją młodzież nie musi znaczyć, że dobrze pracuje sugerwoała
      pani vice, etc.
      Natomiast nowo przyjęty synalek, już po pół roku wziął pierwszą nagrodę, jak
      motywowała pani vice: za zaangażowanie, w następnym półroczu, mimo że pobił
      jednego z uczniów na zajęciach, również dostał nagrodę za postępy w pracy, i tak
      to pod skrzydałmi mamuśki synalek robi co chce, bije kogo chce, i nagrody bierze
      kiedy chce!
    • Gość: obserwator Re: KURATORIUM IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 08.01.06, 10:35
      przechowalnia nierobOw,madrzy operatywni,samodzielnl ludzie spoza ukladu nie
      maja szans pracować,szkoda gadać.
    • Gość: xxl Przestańcie się głupie pipy płaszczyć IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.01.06, 11:06
      Nie dawajcie prezentów i zacznijcie zachowywać się jak ludzie.
      Może wtedy odzyskacie szacunek uczniów i szacunek do samych siebie.

A tak nie dziwię się, że wszyscy traktują was, jak podrzędne prostytutki.
    • Gość: zz Re: KURATORIUM IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.01.06, 11:43
      Kuratoria, Karty Nauczyciela i inne bzdety owocuja tym co w totalitaryzmie
      czerwonym mieliśmy, ci co siedli na tych czerwonych stołkach - szybko zrozumieli
      jak to dobrze - tylko teraz w innym kolorku to zrobimy - a rodzice=podatnicy,
      ludzie pracujący z młodzieżą - co te gnojki sobie myslą= że mają coś do
      powiedzenia a poszoł won, spieprzj dziadu - my jesteśmy tu od wychowania twoich
      przygłupawych dzieci i od tego kto tu będzie tez uczył. I z tym juz sie nie da
      nic zrobić. Tzw papiuerologia stosowana tzn nauczycielu ucz sie ciągle -
      oczywiście papiery to sie robi na Uniwersytecie, tam tez zdobywa sie stopnie
      naukowe tam tez powinna trwac podyplomowa edukacja - ale urzędnicy tego nie
      odpuszczą - następny tzw bat - chore kmiotkoskie państwo z dodatkiem szaleju a
      to czerwonego a to czarnego i licho wie jeszcze jakiego - a oczywiście wyjaśni
      to wszystkim Pan Sławiński przyszły Dyrektor Instytutu Wychoeania Nauczycieli -
      tam sie dopiero dowiecie . Szkoda pisać - widocznie słwa juz nie mają sensu = i
      znowu ktoś komuś musi przy........
      • Gość: jas Re: KURATORIUM IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.01.06, 12:50
        ja nie dawalam na zadne prezenty dla nauczycieli bo dziecko sie wyuczylo a
        nauczyciele tylko parza zeby dac sa od nauki a nie od brania darow
        • Gość: Kielczanka Re: KURATORIUM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.06, 13:21
          Czytajac wasze posty ,mysle ze nic sie do tej pory nie zmienilo i nie zmienia
          od lat.Ukonczylam w 1980 roku jedna z kieleckich szkol srednich.Jezyka
          niemieckiego uczyla mnie nauczycielka ,ktorej maz pracowal w kuratorium.Jak nam
          sama powiedziala,ze ma pieniadze ,ale uczy tylko dla rozrywki i jak pozniej
          zrozumialysmy tez dla korzysci materialnych.W latach osiemdziesiatych bylo
          bardzo ciezko cokolwiek kupic,bo sklepy swiecily pustkami,a nasza nauczycielka
          miala wszystko bo uczyla w kilku klasach i z kazdej miala jakies prezenty.Sama
          nam mowila,co jej brakuje.Skladalysmy sie na ;podarki" dla naszej kochanej
          pani.Byly to rozne bluski ,ktorych w sklepach na polkach nie
          bylo ,garnki,prodzize,sokowirowki,miksery itp.Jezeli nie dostala tego co
          zamarzylo jej sie stawala sie okrutna.Robila sprawdziany z takiego materialu co
          jeszcze nie przerabialismy i wtedy byly same dwoje.Jak dostala swoj wymarzony
          prezent siedziala na sprawdzianie na zapleczu ,a my moglysmy sciagac.Wtedy byly
          same piatki.Nasza wychowawczyni dziwila sie dlaczego jest takie zroznicowanie w
          ocenach.Pozniej nauczyciele sie dowiedzieli o calej sprawie ,widocznie byly
          jakies przecieki.Chcialam jeszcze dodac,ze oprocz prezentow ,uczennice pozialy
          stac w kolejce za miesem i innymi smakolykami.Inni nauczyciele denerwowali sie
          ze ucznia nie ma na lekcjach .bo nieraz zeszlo mu ze dwie ,trzy godziny.Nie
          wiem jak to sie stalo, ze wylecia po kilku miesiacach,a nam zostaly zaleglosci
          do nadrobienia.Nie wiemy czy ja wylali,czy poprostu sama zrezygnowala.Mysle,ze
          nic w tej kwestii sie nie zmienilo.,sa jednak nauczyciele ,ktorzy ucza ucziwie
          nie biorac nic w zamian oprocz kwatow w dowod wdziecznosci,ale sa i tacy jak
          opisalam.Takie rzeczy teraz dzieja sie w prywatnych zaocznych szkolach,gdzie
          nauczyciele maja druga pensje.
          • Gość: agnostyk1 Re: KURATORIUM IP: 82.139.30.* 08.01.06, 13:54
            Z historii wiemy, że Polska była krajem tolerancyjnym. Na tle innych krajów
            dawnej Europy rzeczywiście wypadła nieźle. W mniemaniu współczesnego
            przeciętnego Polaka kraj nadal jest „ojczyzną” tolerancji. Czy aby na pewno?
            ...Węgrzy w przeszłości aż tak tolerancyjni nie byli...
            Gdzieś na Węgrzech...
            Początek roku szkolnego. Bardzo podniosła inauguracja. Uczestnicząc w tejże
            akademii, zauważyłem kolosalne zmiany obyczajów w stosunku do starych,
            komunistycznych czasów. Ubiór był u wszystkich stonowany i dość konserwatywny.
            Gala rozpoczęła się w kościele. Do zgromadzonych przemawiali przedstawiciele
            różnych religii, a na koniec dyrektor. Kto nie chciał iść do kościoła, nie
            poszedł. Włos mu za to z głowy nie spadł. Bo to jest prywatna sprawa każdego
            człowieka.
            Gdzieś w Polsce...
            Kolorowa gromada zbierała się w sali sportowej. Było wszystko – sztandary,
            różni oficjele i krótki spektakl w wykonaniu uczniów. Potem
            przemówienia „bardzo ważnych ludzi”, jeszcze później dyrektora, a na
            zakończenie – księdza proboszcza, który – ku mojemu zaskoczeniu – po krótkich
            słowach powitania zainscenizował modlitwę. Klepali ja wszyscy, nawet ci, którzy
            sobie tego nie życzyli. Mówiąc prościej – księżulo zmusił uczestników do
            praktyk religijnych. Tu i ówdzie słychać było szepty niezadowolonych rodziców,
            ale głośno nikt nawet nie śmiał pisnąć nawet słówka.

Po co porównanie obu krajów i dwu uroczystości? Otóż gala na Węgrzech odbywała
            się w SZKOLE WYZNANIOWEJ! Tam kalwiniści uszanowali godność i wolność sumienia
            człowieka. W Polsce podobna uroczystość odbyła się w szkole jak najbardziej
            POŃSTWOWEJ – „SWIATOPOGLĄDOWO NEUTRALNEJ”.
            Opisał Władysław Mańkut.

I co na takie praktyki Wy szanowni nauczyciele?
            • Gość: zz Re: KURATORIUM IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.01.06, 14:59
              to ze to jest państwo wyznaniowe to widac - uderza noatomiast powszechna zgoda i
              brak odwagi cywilnej sporej grupy ludzi, rodziców którzy nie przeciwstawiają sie
              stałemu zawłaszczaniu różnych dzidzin zycia pod szyldem koscioła. w publicznych
              szkołach indokrynacja czerwona została zupelnie z marszu - starsi pamietaja jak
              to zrobiono w parlamencie - tak przynajmniej sie nazywa ten przybytek/
              pochodzenie slowa jest barbarzyśkie wg lacinny/ To Łysiak znzywa incitatuizmem -
              otóz dzieci to wyczuwaja lepiej niz dorośli - w Rzymie nawet kiedy Kaligula
              zrobił swego konia ?Incitatusa kapłanem / też nikt nie protestował Mogło
              Kaligulu odwalic - ale wielu ludziom naraz? Czy tylko ze strachu? Ta powszechna
              zgoda na nieprawosć bedzie sie szerzyła epidemicznie i na tym sie nie
              skończy/przyzwolenmjie opowszechne na łapownictwo , omijanie prawa, przekrętyi
              po prostu bandytyzm jest juz powszechne i wcale Duchg Swiety nie ma tu nic do
              rzeczy ani obrazy uczuć - taki jest stan moralnej gangereny - która nie ma ani
              czerwonego ani cvzrnego koloru - najbardziej nie wygkąda a śmierdzi
    • Gość: gość Re: KURATORIUM IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 08.01.06, 17:33
      piszcie o pracy kuratorium,nie o zwyklych nauczycielach.
      • Gość: zz Re: KURATORIUM IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.01.06, 17:39
        Kuratorium I Karta nauczyciela sa zupełnie nipotrzebne i co tu pisac dalej - a
        co który kutaror, dytektor , nauczyciel itd to sa juz ploty - ta cała sytuacja
        wynika z pierwszego po co komu kuratorium - w totalitaryżmie konieczne i jeszcze
        Instytut Wychowania Nauczycieli z PiS rozdania - to jest to Z tego to wszystko
        wynika - wystarczy Rada Szkoły złożona z pedagogów i Rodziców - którzy sa
        podatnikami i na nich ciąży obowiązek wychowania a szkoła jest tylko do tego
        dodatkiem. natomiast cała ta papierologia stosowana - kursy, szkoilenia itd to
        jest kolejna bzdzina własnie owych urzedników bardzo ważnych - papiery i stopnie
        naukowe to sie robi na Uniwersytecie - tam też jest szkolenie podyplomowe. Ale
        oczywiście w Państwie Totalitarnym biurokraci i trzymający władze tego nie
        odpuszczą- kto by wkładał do głowy jedynie suszną wiedzę= ten kto ma jak niech
        nie puszcza dzieci do szkoły - z geniusza w tynm systemie zrobia debila albo bandytę
        • Gość: A. Re: KURATORIUM IP: *.eranet.pl 08.01.06, 18:28
          Czytam te Wasze poglądziska i wygląda na to ,że nikt sie niczego nie nauczył w
          polskiej szkole od lat.A przecież tak sie nie dzieje nieprawdaż?Jednak czegos
          się ucza - wielkim wysiłkiem tych uwalanych przez Was błotem
          nauczycieli.Pracuję 25 lat i nie widziałam innego prezentu dla nauczyciela jak
          kwiatki i czekoladki albo książka.
          Studiowałam za to na kilku polskich uczelniach i tam to dopiero biorą!!!Nawet
          tematycznie - biżuteria,ekskluzywne koszule,krawaty,kosmetyki a nawet zabawki
          dla dzieci extra zamawiane.
          Natomiast co do kuratorium - od lat pełni funkcje figuralne.Wolałabym,aby
          rozbudowano system metodyków-doradców z obowiązkiem hospitowania zajęć na tyle
          często aby nie dać sie ponieść rutynie.
          Wracając do nauczycielskich łapówek - zapytajcie tych co sie uczyc lubili i
          kłopotów z nauką nie mieli czy dawali cokolwiek kiedykolwiek.Nie musieli bo sie
          uczyli.A te maleństwa co to do szkoły pod górkę na własną prośbę lub za
          przyzwoleniem mamusi no to jakoś się próbują rozgrzeszyć.
          W piątek z powodu ordynarnych , złośliwych zagrywek uczniów gimnazjum znalazłam
          się w szpitalu i naprawdę nie dlatego że chciałam łapówkę.Chciałam żeby się
          czegoś nauczyli.Mieli to -a kilku wystarczyło-w d...e.
          Nie piszcie tu że jestesmy popłuczynami inteligencji.Popłuczyny to teraz
          potrafią nami rządzić!I nie rozgrzeszajcie swoich pociech.Daliście im
          przyzwolenie na lekceważenie nas i naszej pracy-nie oczekujcie że przyjdą do
          szkoły się uczyć!!!
          • Gość: zz Re: KURATORIUM IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.01.06, 18:43
            i oczywiście tak to jest - ja miałem szczescie do nauczycieli - do dzisiaj ich
            pamietam i z ciepłem wspopminam Zapomniałem juz nazwiska i imiona kolegów ale
            nauczycieli opami etam wszystkich. Nie było wtedy żadnego problemu z tzw
            łapówkarstwem - w dniu nauczyciela nasza wuchowawczyni dostawała od nas kwiaty i
            wszyscy byliśmu bardzo szcżęśliwi. Nikt w tym nie widział nic z olego .
            Natomiast probleme jest zdziczenie obyczajów które narasta od wielu lat -
            przymus nauki powoduje ze do szkoły idzie cały przekoj społeczeństwa które w
            zastraszającym tempie tumanieje i ponad pieniądze przestaje cowkolwiek widzieć -
            rodzice , kórzy poprzez swoje świadectwo życia wychowuja własne dzieci często
            wychowuja zwykłych psychopatów a potem oczywiście wine widza w szkole -
            psychopata rodzic i jego psychopatyczne potomstwo nie jest w stanie odożnić
            dobrego od żłego Ale to nie jest problem szkoły - to jest zawsze problem rodziny
            Stąd nauczyciele w większości ludzie oddani swojemu zawodowi mają bardzo
            ograniczone pole wuchowawcze. Tylko wspólna opieka może przyniesc efekty - ale
            to w takim systemie gdzie wójt ma więcej do powoiedzenia niż nauczyciel czy
            nawet dyrektor, gdzie dyrektor zamiast być służebny wobec pedagogów i rodzicow
            decyduje o tym żeby byc albo nie byc nauczyciela jest c chory. zdaje sobie z
            fakty że na takim forum ślizgamy sie właściwie koło rzeczy bardzo trudnych i
            poeważnych ale niech w końcu rodzice i pracujący z nimi tak nauczyciele mają
            głos decydujący - a biuriokraci mają zapewnić spokówobec tej trójki - uczeń -
            rodzi - nauczyciel.
            • Gość: Filip Re: KURATORIUM IP: 69.156.151.* 08.01.06, 21:20
              Jak widze powazna dyskusja ludzi(rodzicow w przewadze) znajacych temat szkoly i
              jej uwarunkowan ale czasami szkoly widzianej w krzywym zwierciadle.

Po pierwsze; Czy mozecie wyobrazic sobie szkole bez kuratorium....?
              ...ja sobie tego niewyobrazam. Znikniecie tej panstwowej nadrzednej,
              kontrolujacej prace szkoly instytucji moze doprowadzic do nieobliczalnych
              wynaturzen polskiego szkolnictwa....wtedy dopiero lapowki plynely by wartkim
              strumieniem.

Po drugie; rodzice winni trzymac sie od szkoly jaknajdalej...ze swoimi
              idiotycznymi pomyslami reformowania wszyskiego wokol siebie.../od reform sa
              dobrze przygotowani naukowcy zajmujacy sie analiza poziomu nauki, efektywnoscia
              nauczania, i oczekiwan spoleczenstwa wobec szkoly./finalowego jej produktu.

Po trzecie; dzis juz nawet szkole, wlasna rodzima instytucje atakuja sami
              nauczyciele....i to jest bardzo powazny problem i tu potrzeba uzyc troche bata.
              Nauczyciel tak jak ludzie w kazdej innej profesji nie spelniajacy wzorowo
              swoich obowiazkow nauczyciela musza czuc realny kraniec swej kariery...koniec
              kropka - takie sa normy swiatowe.

• Gość: zz Re: KURATORIUM IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.06, 10:14
                Marek Aureliusz"Rozmyślania" Księga pierwsza 4. Pradziadowi - żem do szkoły
                publicznej nie chodził, lecz miał dobrych nauczycieli w domu, i nabycie
                przeświadczenia, że powinno sie na to nie żałować grosza"
                5. Wychowawcy - że nie stałem sie ani Zielonym, ani Niebieskim, ani zwolennikiem
                Okrągłych ani Długich. I wytrwałość w trudach, i poprzestanie na małym,
                przykładanie ręki do pracy i niezajmowanie sie zbyt wielu sprawami naraz. I
                nieprzystępnośc dla potwarzy 7. Rustykowi - zrozumienie potrzeby poprawy i
                pielęgnowanie charakteru. I uchronienie sie przed ambicja błyszczenia w
                sofistyce, i brak chęci do pisania rozpraw teoretycznych lub układaniu mów
                nawołujących do cnoty, lub przedstawiania sie w sposób chełpliwy za człopwieka
                świątobliwego czy też dobrodzieja. I unikanie retoryczności poetyczności i
                wyszukanego dowcipu....8. Apolloniuszowi - niezależnośc sądów i rozważną pewność
                w postepowaniuu...........9. Sekstusowi -ducha życzkliwiości.......10.
                Aleksandrowi,gramatykowi -niechęc do ganienia innych..........11. Frontonowi
                uświadomienie jak okropna jest zawiść , chytrośc i obłuda.........12.
                Aleksandrowi ze szkoły Platona- aby czesto o bez koniecznwj potrzeby nie mówić i
                w listach nie pisać do kogo "jestem zajęty" i aby w ten sposob powołują sie na
                okoliczności, nie uchylać sie od obowiązku udzielania pomocy należnej bliżnim.
                13 Katulusowi - nie lekceważyć żalów przyjaciół choćby
                nieuzasadnionych.......14, Bratu memu - miłość rodziny........15. Maksymowi-
                opanowanie siebie samego i nietracenie przy niczym głowy...16. Ojcu łagodnośc i
                niewzruszone trwanie przy sądzie wydanym po dokładnej rozwadze..17. Bogom - że
                miałem dobrych dziadków,dobrych rodziców,dobrą siostrę, dobrych nauczycieli,
                dobrych domowników, krewnych, przyjaciół.
                napisane wsród Kwadów nad Granem
                • Gość: Ga-ga [...] IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.06, 11:13
                  Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                  • Gość: zz Re: KURATORIUM IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.06, 11:48
                    Marek Aureliusz "Rozmyślania" 9. Sekstuxsowi..... I cierpliwośc w obcowaniu z
                    prostakami i ludżmy myśłącymi w sposón nienaukowy. I zdolnośc przystosowania sie
                    do wszystkich ludzi taką, że obcowanie z nim było im milsze nad wszelkie
                    pochlebstwa, a chwila, która z nim spedzili, była im własnie ze względu na jego
                    osobę bardzo pożądana. I umiejtnośc wyszukiwania w sposób rozymny i stosowny i
                    ułozenia sobie zasad życiowych. I unikanie nawet pozoru gniewu lub innego
                    jakiegoś uniesienia, równocześnie spokolu lub i bardzo wielkiej tkliwości;
                    umiejętnoś c chwalenia bez natarczywości, wielka też naukę, lecz bez popisywania się
                    Aleksandrowi .......gdy ktoś użył zwrotu barbarzyńskiego, błędnego lub
                    niezręcznego, nie wytykanie tego w sposób obrażliwy, lecz wypowiadanie tego co
                    należało powiedzieć, i to w formia odpowuiedzi lub potwierdzenia, lub w formie
                    wspólnego zastanowienia sie nad sama sprawą, a nie nad formą słowa, lub w jakiś
                    inny tego rodzaju soposób delikatnej poprawki.
                    Bogom........żem był podległy władcy i ojcu, ktłóry miał wszelką we mnie
                    wykorzenic zarozumiałość, a doprowadzić mię do zrozumienia,że można zyc w
                    pałacua nie miec straży przybocznej, ani szat wyróżniających, ani pochodni, ani
                    posągów i podobnego przepychu, lecz można sie zbliżyć zyciem do człowieka
                    zwykłego, a przeciez nie być z tego powodu niezdolniejszym lub niedbalszym w
                    wypełnianiu dla dobra publicznego obowiązków kierownika państawa
                    Pisane wsród Kwadów nad Granem
                    • Gość: Ga-ga [...] IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.06, 12:03
                      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                      • Gość: zz Re: Odpowiedź jest prosta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.06, 12:44
                        marek Aureliusz"Rozmyślnia" Księgfa 10,19"jak marni sa ludziska!śpią,
                        plodządzieci, wyprożniają sie itd. A po tem pysznia sie swym państwem, puszą ,
                        gniewaja i z góry innych lają. A niedawno przed jak marnymi ludżmi sie
                        płaszczyli i dla jakich powodów!~A za chwilę wśród jakich sie znajdą - filein
                        kai tus ptaiontas / VII,22/
                        Wśrod Kwadów nad Granem
                        • Gość: Ga-ga Widzisz biedny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.06, 13:09
                          Widzisz biedny
                          człowieczku, nie potrafisz nic powiedzieć od siebie i cytujesz.
                          A gdybyś nie był kutasem to napisałbyś co chcesz powiedzieć i ewentualnie
                          podałbyś link

www.monikacichocka.tpi.pl/teksty/marekaureliusz.html
                          • Gość: zz Re: Widzisz biedny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.06, 13:15
                            i nareszcie jakas sensowna odpowiedz
                          • Gość: zz Re: Widzisz biedny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.01.06, 06:02
                            przytoczona - bardzo ładna strona zawiera tłumaczenie Rozmyślań Marka Aureliusza
                            pochodzace z wydanego tłumacenia PiW 1997. Jednego z lepszych , Niestety to
                            tylko cześc tej ksiazki - pominieto - bo to akurat nie było w konstrukcji strony
                            potrzebne - ostatni rozdział tej ksiazki - cos w rodzaju komentarza , W dużej
                            cześci jest on oparty o znakomite teksty Brodskiego, który odniósł sie do dzieła
                            Cesarza - filozofa - i do lektury tej cześci opracowania zachęcam gdyz przybliża
                            ono dzieło dodajac jego współczesna interpretację. od siebie w sprawie edukacji:
                            miarą szcześcia rodzica jest najsmutniejsze z jego dzieci
                            • Gość: Filip Re: Widzisz biedny IP: 69.156.151.* 10.01.06, 19:52
                              "miarą szcześcia rodzica jest najsmutniejsze z jego dzieci..."

fragment... wyrwany z kontekstu...na uzytek glupawej ideologii.

to tak jakby ktos mnie zapytal; ktury z twoich obrazow jest najlepszy ?
                              - wszystkie sa bardzo dobre....poniewaz wszystkie zyja wlasnym zyciem.
                              • Gość: zz Re: Widzisz biedny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.01.06, 20:06
                                KtÓry kontekst,ktÓra ideologia?i kto jest kto
                                • Gość: agnostyk1 Re: Widzisz biedny IP: 82.139.30.* 10.01.06, 20:39
                                  Daj mu spokój. To kolega babetki, tyle że ten ostatni oddaje posty przed
                                  wyłaniem na forum do korekty.
                          • Gość: zz Re: Widzisz biedny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.01.06, 14:26
                            to oczywiście nie może byc Ga-Ga , zktórą/ym/ dobrzesie spierać. Te
                            ciagłepodszywanie sie pod niki moze i czsem jest zabawne ale na dłuzsza mete
                            meczace - ale sprawy szkół i wychowania zajmuja za mało miejsca na forum,
                            niezwykła ofensywa jedynie słusznej orientacji duchowej, skandale z pedofilami
                            róńych opocjii kolorów tudzież organizacji , ksenofobia i wandalizm, wręcz
                            bandytyzm, pauperyzacja kolejmej warstwy inteligencji, zgoda na wszystkie
                            wymyśly katechetów -dziwnie nie mających uprawnień pedagogicznych i nie
                            podlegającycy dyrektorom - czyli budujemy autorytwty itd itd a w tym wszyskin ci
                            którzy maja beneficje spijac czyli uczniowe i rodzice na koću - sam nie wiem ale
                            juz lekarze sie zrzeszaja poza ustawionymi rządowymi klikami w rodzaju Izb
                            Lekarskich okręgowych i naczelnych, krzykliwych i nieefektownych nierobów z
                            różnych zwiazków zawodowych - a nauczyciele cichutko -żadnej inicjatywy
                            obywatelskiej co by nie dostała namaszczecia rządowego lub czarnego - yo tylko
                            strach? cvzy coś więcej - co?
    • Gość: zz Re: KURATORIUM IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.01.06, 14:34
      generalnie wszedzie jest dosc podobnie - stopienskorumpowania osiągnał juz dno -
      choociaz nic nie jest jeszcze przesadzone. To jest tylko kwestia czasu a
      własciwie całe elitarne szkolnictwo przejdzie albo w rece prywatne - i samochody
      beda z ciemnymi szybami podwożic pod drzwi albo reszte publicznych szkół
      przejmnie Kośćiól Katolicki kory odzyskuje -= doskonale dofinasowany prze
      Państwo w dziele budowy owych szkół, To bardzo wazny a wręcz kluczowy element
      budowy Państwa Wyznaniowego - czyli Polskiegoi wkładu w historie Unii
      Europejskie = przykład świadectwa narodu - przygotowuja glebe - cierpliwie i
      madrze - czas siewu jeszcze nie nastąpił - za to zbiory beda obfite - jak zawsze
      • Gość: agnostyk1 Re: KURATORIUM IP: 82.139.30.* 15.01.06, 22:35
        Widzisz zz. Jestem wręcz zadziwiony postawą naszego grona pedagogicznego a
        jeszcze bardziej gronem naukowym polskich wyższych uczlni. MILCZĄ. Milcza
        chociaż do naszego szkolnictwa włazi wręcz ciemnota. Tak ciemnota! Wpycha się
        wszędzie WIARA. Wiara, która nie ma nic wspólnego z nauka. Z nauką, ktora jest
        podstawą współczesnej wiedzy ludzkości. Wiara przyjmuje za podstawę
        uzasadniania czy dowodzenia prawdy dogmaty i objawienia czyli wydumane przez
        gromadę biskupów na synodach dyrdymały i przedstawia je jako obowiązujace do
        wierzenia swoim wiernym. Po pierwsze SWOIM WIERNYM czyli mają one jedynie MOC w
        odpowiednio wyizolowanej grupie ludności Świata i zgodnie z logiką i jej
        naukowym dowodzeniem PRAWDZIWOŚCI wniodsków nie ma nic wspólnego. Takie
        przedstawianie wiedzy jest typowe dla średniowiecza i wprowadzanie religinego
        pogladu na otaczającą nas rzeczywistość uwazam za totalną pomyłkę. Jeżeli to
        nie jest pomyłka to mozna wnioskować, że jest to działanie celowe by absolwenci
        naszych szkół czy uczelni okazali się na tyle ciemniakami by się nie
        sprzeciwiac dominacji czarnych, by łatwo było ich utrzymać w strachu, by łatwo
        było nimi kierować. Nie darmo ojdyr Rydzyk kieruje swoje "posłanie" do
        moherowych beretów, nie darmo PIS-uary wywęszyły okazję mozliwości
        manipulowania gromadą wypłoszonych moherów.
        • Gość: zz Re: KURATORIUM IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.01.06, 23:58
          podzielam te obawy. Nie ma nic gorszego jak robienie ludziom kompletnego zametu
          i papki w głowie,przyjmowanie za prawde z góry ustalonego zestawu tzw prawd.
          Troche sie nie dziwię nauczycielom, pracowac gdzies trzeba, Umiejetnie
          zastraszono cała grupe społeczną. To juz widział Schopenhauer, który wręcz nie
          cierpiał tzw uniwersyteckich etatowych filozofów , wręcz gardził nimi . Stać go
          bylo na to- ojciec zostawił mu spory majątek - nie musiał wisieć na czyjms
          garnuszku. Zapłacił za to cene -bo niemal do końca życia jego filozofia nie
          docierała do ludzi. Podobnie jak on nie mam w sobie umiejetności tłumaczenia
          bytów znanych rzeczami nieznanymi i odwrotnie. Ofensywa Kościoła katolickiego na
          wielu frontach trwa - Umizgi Koscioła do świata nauki - tesknota do czasów kiedy
          ludzie Kościoła tworzyli nauke - z prostej przyczyny - czesto byli jedynymi
          czytającymi i piszącymi jest bardzo widoczna, Stanowi to widocznie jakis trudny
          kawałek - najlepiej brak skuteczności tych umizgów widac zwłaszcz w
          filozofii,która podobnie jak i inne dziedziny ciagle chca ideologizowac -
          podczas gdy sama filozofia daje właściwie pytania a juz odpowiedzui niezmiernie
          rzadko - moze co najwyżej ludziom wierzacym otwierac jakieś drzwi i tyle - ale
          pazernosć tych ludzi jest ogromna. W procesie wychowawczym dobrze to równiez
          widac jak patriotyzm skutecznie wciska sie w ten obraz Polaka , Stale myli sie
          patriotyzm z rożnymi izmami - a przecież patriotyzm to jest uczucie a izmy
          przeróżne to sa tylko ideologie- ale co tam patriotyzm będzie równiez właczony
          do tego zaprzegu -itd itd . Juz Mistrz Eckhart w XII wieku - mało brakowało by
          go spalili powiedział ze jak Pan Bóg tworzył świat to szeroka reką siał prawde
          po czasie i przestrzeni - i zyjący dzisiaj ,jutro moga tylko czesć tej prawdy
          poznac, Pokora jaka biła z jego przemyśleń cholernie nie podobała sie hierarchi
          - toteż szcześciem dołączył szybciej do większosc w sposób naturalnuy. Można tak
          snuc i snuc - niepokojace jest własnie ten icitatuizm tak jak go nazywa Łysiak
          w, - powszechna zgoda na każda manipulacje i brak wolnosci wewnetrznej wsamej
          istocie obojetnosc która staje sie matka wszelkiej nieprawości. jak narazie po
          drodze do Państwa Wyznaniowego skłócą cały naród.I to juz jest fakt.
          • Gość: Filip Re: KURATORIUM IP: 69.156.151.* 16.01.06, 04:32
            ...kilka lat temu pewien ubek pyta mnie czy moglbym szpiegowac dla niego,
            dostane instrukcje i mamone za dobrze wykonana robote...ale ja na to parsknalem
            smiechem bo mial takie greckie rysy...raczej semickie.
            • Gość: zz Re: KURATORIUM IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.01.06, 19:49
              to oczywiscie Filip sie nie zdażyło - albo to nie było nic wspónego z agentura -
              propzycja by była nieco inna - a ty byś po prostu nie miał wyjścia - mówienie że
              goście np z SB byli durniami jest błedem - natomiast to ,ze dzisiaj tzw teczki
              SB robia za straszaka to jest juz przebój - i cichy chichot właściwych agentów.
              musza sie nieżle chłopcy bawic .
              • Gość: Wsród Kwadów Re: KURATORIUM IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.01.06, 16:35
                i doczekała sie szkoła buntu 100 dzieciaków nie pozwoliło odejśc swojemu
                nauczycielowi chemii -= wbrew dyrektorce, która podjeła stanowcza i jak sie jej
                tylko wydawało decyzje - oczywiście teraz poczekamy na KURATORIUM.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka