Dodaj do ulubionych

Wielkie kolejki po zwykłą cegłę

IP: 80.51.255.* 05.09.06, 10:07
700tys. za dom? Ja wybudowałem fajny dom 5 pokoi 120m2 pow. użytkowej , z
poddaszem, kominkiem, parkietem i schodami dębowymi, dwie łazenki za 200 tys
Obserwuj wątek
    • Gość: ? Re: Wielkie kolejki po zwykłą cegłę IP: *.echo.com.pl 05.09.06, 11:37
      wybudujesz mnie tez? :)
      • ququ777 Po to przeszlismy na gospodarke... 05.09.06, 15:01
        ...w ktorej dominuja uslugi i po to polikwidowali wszelkie fabryki, huty,
        kopalnie itd., zebysmy sie teraz msueili znow jak za komuny prosic o papier
        toaletowy, materialy budowlane...zebysmy musieli przez znajomych zalatwiac
        materialy, a wszystko na lapu-capu, nie zawsdze sprawdzone i dobrej jaosci, tak
        jak kiedys...Czy tego naprawde chcielismy? Sami sobie to zgotowalismy.

PS A Rzad chce wybudowac 3 mln mieszkan (700tys na rok)...A cegle to produkowac
        bedzie Jarek K.czka na podworku mamusi? A moze wezmie ja ze swojego kominka, co?
        • Gość: mlody_junak Re: Po to przeszlismy na gospodarke... IP: *.crowley.pl 05.09.06, 15:24
          wcale nie przeszliśmy na gospodarkę z dominacją sektora usług!
          w polsce jest ok po równo: produkcji, rolnictwa i usług.
          w rozwiniętych gospodarkach zachodnich cywilizacji jest dominacja usług, potem
          przemysł, a rolnictwo to ledwie kilka procent.
      • Gość: totalizator Re: Wielkie kolejki po zwykłą cegłę w marzeniach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.06, 15:06
        Wielkie kolejki po zwykłą cegłę w marzeniach hurtownikow.
    • Gość: Mirek Re: Wielkie kolejki po zwykłą cegłę IP: *.netcity.pl 05.09.06, 13:27
      A może kielczanka sobie zrobiła schody z granitu. Parkiet powiedzmy egzotyczna
      przemysłówka, dziesięć pokoi, dwa garaże i 5 łazienek?
      • atomm Re: Wielkie kolejki po zwykłą cegłę 05.09.06, 17:03
        Czlowieku budowales kiedys dom??
        Obecnie dom 200mkw z wykonczeniem kosztuje wlasnie ok. 600 -700 tys.
        Sam dach moze kosztowac ok. 50 tys.
        Ogrodzenie drugie tyle...
        • Gość: Domator Re: Wielkie kolejki po zwykłą cegłę IP: 193.109.212.* 02.05.07, 10:57
          Potwierdzam. A jak chcesz porządne instalacje - dobre grzejniki i hydraulikę,
          nowoczesną elektrykę, dobrej klasy alarm, TV-SAT, itp. - to może wyjść nawet
          więcej.
    • fraglesi67 Ceglano betonowe bunkry 05.09.06, 14:16
      To może zamiast budować ceglano-betonowe bunkry warto zbudować dom w
      technologii kanadyjskiej? z drewna
      • tcl A drewno weźmiesz z...no, na przykład? 05.09.06, 14:24
        Drewna w polsce też nie ma. To co jest nie nadaje się na "kanadyjczyki" niestety.
    • Gość: kj Re: Wielkie kolejki po zwykłą cegłę IP: *.abcdata.pl 05.09.06, 14:25
      Mozna za 200tys, tylko w jakiej technologii. A cena działki? A jaka wielkosc
      dzialki? Masz jakiś taras z widokiem? Czy siedzisz w tych 5pokojach.
      • Gość: krzysiek Re: Wielkie kolejki po zwykłą cegłę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.09.06, 16:26
        A po co Tobie taras w domku jednorodzinnym???? Przecież masz ogród.
      • Gość: meg Re: Wielkie kolejki po zwykłą cegłę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.06, 16:51
        można spokojnie - właśnie szwagierka buduje: działka 25km od centrum Krakowa
        (ponad hektar ziemi, kupione w zeszłym roku - 30 tys.) dom 120m2 cena w stanie
        surowym 150.000, pod klucz 220.000. Dom murowany z garażem, kryty dachówką
        ceramiczną... Widok z okien i tarasu na własny ogromniasty trawnik :)
        • Gość: ja Re: Wielkie kolejki po zwykłą cegłę IP: *.c242.petrotel.pl 05.09.06, 18:04
          Pewnie,ze można swobodnie. Na co komu 200m? Ile jest ogłoszeń sprzedaży takich
          wielkich chałup i nikt tego nie chce kupować.
        • roland12 a to wyjatkowo tanio ziemie kupila,15 km od Krakow 05.09.06, 18:27
          a, pln-zachod, okolice Korzkiew, gm. Zielonki, uzbrojony w gaz, wode, prad i
          dojazd hektar kosztuje od 250 do 300 tys. zl, ona kupila 10 km dalej ale
          uwazam, ze b. tanio, wierzyc sie nie chce, moze cos nie doslyszalas, moze to
          nie hektar ,a 10 albo 20 arow, a moze jeszcze sa rolnicy, ktorzy tanio
          sprzedaja, w gm. Zielonki taka cena by sie nie zdarzyla, glowe daje. Co do ceny
          za dom to w pelni sie zgadzam, sam robilem wielki remont calkowity malego domu,
          ok. 70 m2, wymiana dachu, itd. za ok 50 tys. , musze wydac jeszcze ok. 25 tys
          na roboty w srodku, te opowiesci o domach za 700 tys zl to bajki dla bogatych
          albo takich, ktorych budowlancy robia w konia.
          • x-darekk-x Re: a to wyjatkowo tanio ziemie kupila,15 km od K 06.09.06, 17:15
            > te opowiesci o domach za 700 tys zl to bajki dla bogatych
            > albo takich, ktorych budowlancy robia w konia

e tam. kluczem jest po pierwsze standard wykonczenia a dopiero po drugie
            wielkosc / zlozonosc inwestycji.

dlatego mozna miec dom za 200 i za 400 tysiecy przy tej samej powierzchni i
            wcale nie trzeba byc zrobionym w konia.
            jeden kupi na okna tanie profile z plastiku, inny wezmie mahoniowe drewno z
            posrebrzana szyba, foliami i klamkami bezpiecznymi. jeden zaoszczedzi na
            zbrojeniu godzac sie na niewielkie slady pekniec w murze po latach, inny
            doplaci byle tego nie ogladac. jeden zrobi kuchnie w okleinie z powlekanym
            blatem, drugi w litym drewnie z blatem z kamienia. i tu sie rodza prawdziwe
            roznice.

dlatego rozumiem, ze ktos moze zbudowac dom o podobnej kubaturze do mojego za
            pol ceny. ale tez nie uwazam, zebym dal sie zrobic w konia placac za wyzszej
            klasy rozwiazania.
            • Gość: slaw Re: a to wyjatkowo tanio ziemie kupila,15 km od K IP: *.torun.mm.pl 03.05.07, 11:47
              jak czytam takie teksty to kładę się ze śmiechu na glebę :-) x-darekk-x napisał:"jeden zrobi kuchnie w okleinie z powlekanym blatem, drugi w litym drewnie z blatem z kamienia. i tu sie rodza prawdziwe roznice."
              Gościu chyba nidgy nie miał do czynienia z projektowaniem , czy urządzaniem mieszkań - LOL mebli z drewna litego się nie robi , co najwyżej fronty , a i te najczęściej są fornirowane - czyli wykonane na podkładzie z MDF - czyli jest to ciut droższa wersja płyty , po za tym blaty kamienne w kuchni LOL :-) , panie kolego kamień jest i zawsze będzie zimny więc oprócz parapetów nie nadaje siedo zastosowania jako blat w kuchni , jak już ktoś myśli poważnie nad innym materiałem to wybierze konglomeraty jak SSV - tania wersja i nie polecam - pęka przy 100st C , albo Corian - bajka dla bogaczy 1600 zł za 1mb szer. 60 cm - tak więc dla większości ludków pozostają blaty pokryte laminatem :-) tak więc darku jesteś pierwszą osobą jaką tzw fachowcy mogą nabić w butelkę :-)
              Pozdrawiam
    • rsrh A na terenach zaliczanych do narodowego zapasu 05.09.06, 14:27
      gliny np w Zielonkach k/Krakowa-wydaje się zezwolenia na budowe i niszczy
      doskonały surowiec wywożąc go na wysypiska !!! Dotyczy to terenu tzw Marszowca!!
    • x-darekk-x Re: Wielkie kolejki po zwykłą cegłę 05.09.06, 14:31
      700 wydaje mi sie calkiem realne. wszystko zalezy od wielkosci i skomplikowania
      konstrukcji domu, oraz standardu wyposazenia.

ja buduje dom kolo 220 m (czyli co najwyzej sredniej wielkosci). na razie mam
      stan surowy otwarty tj fundamenty, sciany, stropy, konstrukcja dachu, kominy.
      dodatkowo mam juz dach obity papa i polozona dachowke ceramiczna, okna
      polaciowe, tynki wewnetrzne (bez k-g), instalacje wod-kan i c-o oraz
      elektryczna, wylany taras i finalne wylewki podlogi. na razie peklo 200 tys. a
      zostaly jeszcze okna, drzwi zewnetrzne i wewnetrzne, parapety, parkiety,
      glazury i terakoty, bialy montaz, karton-gipsy, ocieplenia poddaszy, ocieplenie
      zewnetrzne, stale zabudowy, agd, wykonczenie otoczenia czyli kostka, instalacja
      gazowa, piece, kaloryfery, kominek i pewnie wiele innych rzeczy, o ktorych
      zapomnialem. szacuje, ze ledwo zmieszcze sie w 500. za 700 wcale nie postawi
      sie palacu.

a co do cen - z dnia na dzien widze wzrosty. najgorzej bylo z rurami
      miedzianymi. cena x 3 w ciagu parunastu tygodni.
      • myslacyszaryczlowiek1 Re: Wielkie kolejki po zwykłą cegłę 05.09.06, 14:35
        A po co ci rury miedziane? Zastosuj plastyk do gorącej wody.
        Ale wybiórcza ma refleks. Ten artykuł powinien być na wiosnę.
        No, ale ważniejsze są manipulacje medialne.
        • x-darekk-x Re: Wielkie kolejki po zwykłą cegłę 06.09.06, 16:55
          oczywiscie - ciepla wode mam na podwojnej cyrkulacji w plastiku
          tylko rozprowadzenie z pieca do kolektorow i z pieca do kominka jest w miedzi
      • Gość: jakiestampokolenie Re: Wielkie kolejki po zwykłą cegłę IP: *.e-wro.net.pl 05.09.06, 18:34
        budujcie budujcie, wydawajcie 100 tysiecy na tarasik na ktorym posiedzicie ze
        dwa razy, a swoim pracownikom w firmach płaćcie dalej po 800 zł.
        a potem ludzie się dziwią skąd się bierze komunizm, bolszewizm i inne zbrodnie,
        a ludzie nie chcą głosowac na PO.
        • Gość: hardy Re: Wielkie kolejki po zwykłą cegłę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.06, 20:41
          Nie Twoje pieniądze więc nie wtrącaj się chłopie. Po drugie nie wiesz czym się
          zajmują, więc nie wkładaj ludzi do jednego worka.
        • x-darekk-x Re: Wielkie kolejki po zwykłą cegłę 06.09.06, 17:00
          ale o co ci chodzi?
          ja nikogo nie zatrudniam - nie jestem zadnym wlascicilem firmy. sam jestem
          zatrudniony i zyje z zona i dziecmi z jednej pensji.
          a dzieki temu, ze buduje dom, prace ma wielu ludzi. od roku (z przerwa na zime)
          moja budowa daje zatrudnienie roznym ekipom. murarze (10 ludzi), dekarze (3+5),
          elektrycy (4), hydraulicy (2), tynkarze (3) i wielu innych. to chyba lepiej,
          niz gdybym mial im tej pracy nie dac. ja sam nie decyduje o ich pensjach -
          ustalam stawki za cala prace i jak dotad nic nie negocjowalem - przyjalem ich
          wszystkie propozycje bo wydaly sie sensowne.

w tym kraju jak masz prace - to jestes zly. jak dajesz prace - jeszcze gorszy.
    • Gość: Szukacz. Chyba się przekwalifikuję na tynkarza. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.06, 14:42
      Chyba się przekwalifikuję na tynkarza; mam wyższe wykształcenie ścisłe, umiem
      składać lasery ale w zawodzie nie znajdę pracy w Polsce. Chyba warto zostać
      spawaczem czy murarzem.
      • Gość: amerykanin Re: Chyba się przekwalifikuję na tynkarza. IP: *.g10code.com 05.09.06, 15:08
        Tak to jest w kapitaliźmie - gospodarce rynkowej.
        • Gość: Szukacz. Re: Chyba się przekwalifikuję na tynkarza. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.06, 15:29
          > Tak to jest w kapitaliźmie - gospodarce rynkowej.

Owszem. Ale tutaj nie ma gospodarki rynkowej.
    • Gość: FreakyMisfit Wielkie kolejki po zwykłą cegłę IP: *.dialog.net.pl 05.09.06, 14:53
      Firmy biją się o cegły, pracodawcy biją się o pracowników, gospodarka pędzi - i to wszystko dzięki PiS! Niewiarygodne! Aż boję się pomyśleć, co będzie za 8 lat... druga Japonia?
      :D
      • Gość: slowfox Re: Wielkie kolejki po zwykłą cegłę IP: *.chello.pl 05.09.06, 15:03
        Poczekajmy aż koniunktura się skończy. Wtedy wszystko tąpnie, a sPiSkowcy zaczną
        jęczeć, że to wina "układu".
    • Gość: 666 Co za bzdury pisze GW!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.06, 15:07
      Skąd GW bierze takie informacje. Wystarczy pojechać do pierwszego lepszego
      supermarketu z materiałami budowlanymi i popatrzeć na niedostatek materiałów
      budowlanych.GW jest do bani.
      • Gość: ADAS Wybuduj mieszkenie z Hipermarektu:P IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.09.06, 15:38
        gościu ubezpiecz się od skutków właśnej głupoty !!
        • Gość: 666 Re: Wybuduj mieszkenie z Hipermarektu:P IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.06, 15:45
          Ty ADAS masz nieźle narąbane tak jak osoba która pisała ten denny tekst.
          • Gość: 666 Re: Wybuduj mieszkenie z Hipermarektu:P IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.06, 15:53
            Czy ludzie muszą łykać te brednie które wypisuje GW. Polacy chyba są myślącym
            narodem?
    • 4bani Bzdury. 05.09.06, 15:12
      Pisał pewnie jakiś dziennikarzyna rodem z PRL-u.
      • rilian oczywiście, że bzdury! przyczyna jest inna... 05.09.06, 15:19
        ... i bardzo prosta: absolutnie nie żadne rozchwytywanie, po prostu cegielnie
        padają, bo pracownicy chwytają się za cegły, tylko że w Irlandii i Anglii.
        • 4bani Nieprawda. 05.09.06, 15:23
          Mieszkam tuż obok cegielni Jopka.Towaru aż nadto.
    • kosa811 czyżby 3 mln mieszkań 05.09.06, 15:41
      ?
      • Gość: a Re: czyżby 3 mln mieszkań IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.06, 15:50
        faktycznie cegielnia w której mam zlecenia podniosła cenę maxa o 25% choć w
        roku ubiegłym dawali upusty.
    • Gość: iffo a moze ktos autorowi tego tekstu zaplacil za jego IP: 213.255.118.* 05.09.06, 15:53
      napisanie np? zeby sie wszyscy rzucili do kupowania i akurat bedzie zbyt jak
      trza!!polak potrafi
    • Gość: O_o Re: Wielkie kolejki po zwykłą cegłę IP: *.icpnet.pl 05.09.06, 15:56
      a wiesz co to lokalizacja ? w poznaniu na osiedlu za cytadela minimalna cena to
      700k... wiec moze twoj domek jest na malo atrakcyjnej dzialce. ehhh
      zreszta teraz 200k wydaje sie na domek letni w dobrym miejscu, dziwnie niska ta
      twoja cena.
      • Gość: r Re: Wielkie kolejki po zwykłą cegłę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.06, 16:20
        A czy w Poznaniu na osiedlu cytadela obowiązuja inne ceny za materiały budowlane?
        Nawet TAM można postawic drewniany domek za 3000 zl z OBI. On pisał o
        wybudowaniu domu, nie o działce.
        • Gość: O_o Re: Wielkie kolejki po zwykłą cegłę IP: *.icpnet.pl 05.09.06, 19:08
          nie rozmawiamy chyba o domku w stylu usa tylko "normalnym" murowanym a takiego
          za 200k nie postawisz.
    • dobosz4u Re: Wielkie kolejki po zwykłą cegłę 05.09.06, 16:32
      ?:??
      Brakuje?? jak chcesz czegos dosc duzo, wysle ci z Chin, tutaj ceny sa o polowe
      mniejsze, nawet z transportem
    • Gość: janusz Wielkie kolejki, a bezrobocie nie maleje ? IP: *.z064220066.chi-il.dsl.cnc.net 05.09.06, 16:42
      Cegły na kartki ? A okna za poręczeniem Platformy Obywatelskiej , która jest
      oknem na świat dobrobytu.
    • poszeklu Gospodarka rusza pelna para!!! Bardzo niedobrze 05.09.06, 17:03
      Mial byc kryzys i upadek rzadu Kaczynskich!!!
      Mialy byc demonstracje uliczne niezadowolonych!!!
      Tak powiedzial herr Tuske i Boruta-premier z Krakowa!!!
      Na tym mial byc zbudowany sukces Platformy Obrzygatelskiej
      i koryto dla agentury niemieckiej w Polsce.
      Teraz wszystko sie rozwialo!!!
      • miko69 Re: Gospodarka rusza pelna para!!! Bardzo niedobr 05.09.06, 17:13
        Witam Szanownego Pana. Czy Szanowny Pan mógłby jeszcze wyjaśnić jak się mają
        chwalebne czyny Panów Kaczyńskich do "porostu" grzybów w lasach warmińskich.
        Widzę podobny związek, ale niewątpliwie jestem w błędzie. Serdecznie Pozdrawiam.
    • Gość: facio Wielkie kolejki po zwykłą cegłę IP: 195.101.12.* 05.09.06, 17:25
      Biedny ten kraj polglowkow i tempoli!
    • vomitorium1 Wielkie kolejki po zwykłą cegłę 05.09.06, 17:52
      a w latach pięćdziesiątych
      to za każdym rogiem,
      chcieli człowiekowi "sprzedać cegłę"
      (kto to jeszcze pamięta ?)
    • Gość: Heraldek jJak zescie durnie cegielnie pozamykali.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.06, 18:12
      ....Castorama od dawna sprowadza cegly LODGE z Litwy...
    • Gość: zwolennikPiS i SLD My chcemy komuny !! Powrotu cegielni z chłopamy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.06, 18:16
      i babamy .
    • Gość: xx A skad macie te 700tys zł.na budowę domu??powiem.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.06, 18:43
      otóz znacznej wiekszosci z was tatusiowie lub mamusie byli komuchami.Reszte
      sobie sami dopowiedzcie!! płaćcie dalej swym pracownikom po 600zł miesiecznie!!
      historia sie lubi powtarzać
      • roland12 xx, masz duzo racji, ja na remont za 50 tys zl kil 05.09.06, 19:08
        ka lat na saksach zbieram co lato. Sa jednak ludzie, ktorzy bez komunistycznych
        przodkow maja takie kwoty- np. chlopi na wsi pod Krakowem maja dzialki
        uzbrojone za PRL, za darmo lub wtedy za grosze, ja np. w 1988 roku dalem za
        remont odcinka drogi do domu na wsi 2 skrzynki wodki z Pewexu po 0,70 dolara za
        pol litra, czyli 15 dolarow ( w pudelku byla 12 but. Wyborowej), dzis za
        podobny remont gminna firma chce 15 tys zl czyli 5 tys dolarow!, troche
        podrozalo, co? Wracajac do tych chlopow, moich sasiadow, oni dziela hektar na
        dzialki i wychodzi ich 300 tys.zl zysku z hektara. Domy tez buduje duzo
        mieszczuchow, ktorzy sprzedaja 2 mieszkania swoje i rodzicow,albo zony, albo
        tesciow, w dobrej lokalizacji dostaja dzis 0d 6 tys do 8 tys za metr i
        przeprowadzaja si calymi rodzinami pod Krakow. Duze kwoty zwoza tez nowi
        emigranci, jak chlopak i jego girl maja 2 prace w UK, to za pare lat tez ich
        stac, duza kase robia np. zwykli budowlancy dzis, oni tez sobie samym szybko
        stawiaja domy, dzis na budowie, jak masz nawet mala firme idzie super zarobic.
    • roland12 tekst jest troche zle napisany, bo faktycznie 05.09.06, 18:45
      jest ruch budowlany ale nie jest znow tak, ze niczego nigdzie nie ma. Sa braki,
      trzeba zamowic i poczekac. Nawet na Zachodzie czasem trzeba czekac na wieksze
      porcje mat. budowlanych, szczegolnie jak chce sie je kupic taniej, z rabatem.
      Zwykly czlowiek na male remonty wszystko kupi, firmy roznie ale jak maja
      kontakt z hurtownia od lat to tez kupia. Na budowach to raczej trudniej jest o
      dobrych fachowcow- to jest autentyczny problem- niz o material. Od zlej biedy
      kazdy zaczeka i wybuduje jak ma kase, moze troche drozej, to prawda, ja robilem
      wielki remont w 2004 i 2005, bo czulem, ze sie tanie czasy koncza. Nie zrobilem
      wszystkiego, bo mi braklo kasy i teraz mi szkoda. Taniej nie bedzie, to prawda.
      U nas byla duza odleglosc w kosztach do budowy domu na Zachodzie, jak ktos mial
      juz ziemie to maly domek,100 m2, jak pisali przedmowcy, za 200 tys zl, czyli 50
      tys euro mogl jeszcze rok temu zbudowac, bez szalenstw, zwykly prosty standard.
      Dzis to chyba niemozliwe, choc ludzie rozne cuda robia i tanio buduja. Za 70
      metrowe mieszkanie w Krakowie, srednia lokalizacja, mozna dostac 400 tys zl, za
      to domek 120 m2 z garazem zbuduje, wykonczony, ale ziemi nie licze.
    • artkicz1 ? 05.09.06, 18:49
      a sciany masz chyba z tektury albo budowales 10lat temu!
      • roland12 artkicz1, nie wiem kogo pytasz, jezeli mnie, to sc 05.09.06, 18:57
        iany sa z pustakow, teraz jedna dodatkowa dla ocieplenia z cegly, styropian i
        tynk z farba, z tym , ze dom zbudowany byl z pustaka w1974 roku, ja robilem
        remont.
    • rudy_rudolf a ja ciągle wynajmuję mieszkanie :-( 05.09.06, 19:17
      a ja niestety ciągle w wynajmowanym mieszkaniu.Więc ani kwota 700 tys. ani 200
      tys. nie są w moim zasięgu :-(

lepsza strona życia
      www.asiaq.pl
      ludzie z pomysłem
      www.grupa-kreatywna.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka