Gość: olo IP: 80.51.255.* 05.09.06, 10:07 700tys. za dom? Ja wybudowałem fajny dom 5 pokoi 120m2 pow. użytkowej , z poddaszem, kominkiem, parkietem i schodami dębowymi, dwie łazenki za 200 tys Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ? Re: Wielkie kolejki po zwykłą cegłę IP: *.echo.com.pl 05.09.06, 11:37 wybudujesz mnie tez? :) Odpowiedz Link Zgłoś
ququ777 Po to przeszlismy na gospodarke... 05.09.06, 15:01 ...w ktorej dominuja uslugi i po to polikwidowali wszelkie fabryki, huty, kopalnie itd., zebysmy sie teraz msueili znow jak za komuny prosic o papier toaletowy, materialy budowlane...zebysmy musieli przez znajomych zalatwiac materialy, a wszystko na lapu-capu, nie zawsdze sprawdzone i dobrej jaosci, tak jak kiedys...Czy tego naprawde chcielismy? Sami sobie to zgotowalismy. PS A Rzad chce wybudowac 3 mln mieszkan (700tys na rok)...A cegle to produkowac bedzie Jarek K.czka na podworku mamusi? A moze wezmie ja ze swojego kominka, co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mlody_junak Re: Po to przeszlismy na gospodarke... IP: *.crowley.pl 05.09.06, 15:24 wcale nie przeszliśmy na gospodarkę z dominacją sektora usług! w polsce jest ok po równo: produkcji, rolnictwa i usług. w rozwiniętych gospodarkach zachodnich cywilizacji jest dominacja usług, potem przemysł, a rolnictwo to ledwie kilka procent. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: totalizator Re: Wielkie kolejki po zwykłą cegłę w marzeniach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.06, 15:06 Wielkie kolejki po zwykłą cegłę w marzeniach hurtownikow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mirek Re: Wielkie kolejki po zwykłą cegłę IP: *.netcity.pl 05.09.06, 13:27 A może kielczanka sobie zrobiła schody z granitu. Parkiet powiedzmy egzotyczna przemysłówka, dziesięć pokoi, dwa garaże i 5 łazienek? Odpowiedz Link Zgłoś
atomm Re: Wielkie kolejki po zwykłą cegłę 05.09.06, 17:03 Czlowieku budowales kiedys dom?? Obecnie dom 200mkw z wykonczeniem kosztuje wlasnie ok. 600 -700 tys. Sam dach moze kosztowac ok. 50 tys. Ogrodzenie drugie tyle... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Domator Re: Wielkie kolejki po zwykłą cegłę IP: 193.109.212.* 02.05.07, 10:57 Potwierdzam. A jak chcesz porządne instalacje - dobre grzejniki i hydraulikę, nowoczesną elektrykę, dobrej klasy alarm, TV-SAT, itp. - to może wyjść nawet więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
fraglesi67 Ceglano betonowe bunkry 05.09.06, 14:16 To może zamiast budować ceglano-betonowe bunkry warto zbudować dom w technologii kanadyjskiej? z drewna Odpowiedz Link Zgłoś
tcl A drewno weźmiesz z...no, na przykład? 05.09.06, 14:24 Drewna w polsce też nie ma. To co jest nie nadaje się na "kanadyjczyki" niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kj Re: Wielkie kolejki po zwykłą cegłę IP: *.abcdata.pl 05.09.06, 14:25 Mozna za 200tys, tylko w jakiej technologii. A cena działki? A jaka wielkosc dzialki? Masz jakiś taras z widokiem? Czy siedzisz w tych 5pokojach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzysiek Re: Wielkie kolejki po zwykłą cegłę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.09.06, 16:26 A po co Tobie taras w domku jednorodzinnym???? Przecież masz ogród. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meg Re: Wielkie kolejki po zwykłą cegłę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.06, 16:51 można spokojnie - właśnie szwagierka buduje: działka 25km od centrum Krakowa (ponad hektar ziemi, kupione w zeszłym roku - 30 tys.) dom 120m2 cena w stanie surowym 150.000, pod klucz 220.000. Dom murowany z garażem, kryty dachówką ceramiczną... Widok z okien i tarasu na własny ogromniasty trawnik :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Wielkie kolejki po zwykłą cegłę IP: *.c242.petrotel.pl 05.09.06, 18:04 Pewnie,ze można swobodnie. Na co komu 200m? Ile jest ogłoszeń sprzedaży takich wielkich chałup i nikt tego nie chce kupować. Odpowiedz Link Zgłoś
roland12 a to wyjatkowo tanio ziemie kupila,15 km od Krakow 05.09.06, 18:27 a, pln-zachod, okolice Korzkiew, gm. Zielonki, uzbrojony w gaz, wode, prad i dojazd hektar kosztuje od 250 do 300 tys. zl, ona kupila 10 km dalej ale uwazam, ze b. tanio, wierzyc sie nie chce, moze cos nie doslyszalas, moze to nie hektar ,a 10 albo 20 arow, a moze jeszcze sa rolnicy, ktorzy tanio sprzedaja, w gm. Zielonki taka cena by sie nie zdarzyla, glowe daje. Co do ceny za dom to w pelni sie zgadzam, sam robilem wielki remont calkowity malego domu, ok. 70 m2, wymiana dachu, itd. za ok 50 tys. , musze wydac jeszcze ok. 25 tys na roboty w srodku, te opowiesci o domach za 700 tys zl to bajki dla bogatych albo takich, ktorych budowlancy robia w konia. Odpowiedz Link Zgłoś
x-darekk-x Re: a to wyjatkowo tanio ziemie kupila,15 km od K 06.09.06, 17:15 > te opowiesci o domach za 700 tys zl to bajki dla bogatych > albo takich, ktorych budowlancy robia w konia e tam. kluczem jest po pierwsze standard wykonczenia a dopiero po drugie wielkosc / zlozonosc inwestycji. dlatego mozna miec dom za 200 i za 400 tysiecy przy tej samej powierzchni i wcale nie trzeba byc zrobionym w konia. jeden kupi na okna tanie profile z plastiku, inny wezmie mahoniowe drewno z posrebrzana szyba, foliami i klamkami bezpiecznymi. jeden zaoszczedzi na zbrojeniu godzac sie na niewielkie slady pekniec w murze po latach, inny doplaci byle tego nie ogladac. jeden zrobi kuchnie w okleinie z powlekanym blatem, drugi w litym drewnie z blatem z kamienia. i tu sie rodza prawdziwe roznice. dlatego rozumiem, ze ktos moze zbudowac dom o podobnej kubaturze do mojego za pol ceny. ale tez nie uwazam, zebym dal sie zrobic w konia placac za wyzszej klasy rozwiazania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slaw Re: a to wyjatkowo tanio ziemie kupila,15 km od K IP: *.torun.mm.pl 03.05.07, 11:47 jak czytam takie teksty to kładę się ze śmiechu na glebę :-) x-darekk-x napisał:"jeden zrobi kuchnie w okleinie z powlekanym blatem, drugi w litym drewnie z blatem z kamienia. i tu sie rodza prawdziwe roznice." Gościu chyba nidgy nie miał do czynienia z projektowaniem , czy urządzaniem mieszkań - LOL mebli z drewna litego się nie robi , co najwyżej fronty , a i te najczęściej są fornirowane - czyli wykonane na podkładzie z MDF - czyli jest to ciut droższa wersja płyty , po za tym blaty kamienne w kuchni LOL :-) , panie kolego kamień jest i zawsze będzie zimny więc oprócz parapetów nie nadaje siedo zastosowania jako blat w kuchni , jak już ktoś myśli poważnie nad innym materiałem to wybierze konglomeraty jak SSV - tania wersja i nie polecam - pęka przy 100st C , albo Corian - bajka dla bogaczy 1600 zł za 1mb szer. 60 cm - tak więc dla większości ludków pozostają blaty pokryte laminatem :-) tak więc darku jesteś pierwszą osobą jaką tzw fachowcy mogą nabić w butelkę :-) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
rsrh A na terenach zaliczanych do narodowego zapasu 05.09.06, 14:27 gliny np w Zielonkach k/Krakowa-wydaje się zezwolenia na budowe i niszczy doskonały surowiec wywożąc go na wysypiska !!! Dotyczy to terenu tzw Marszowca!! Odpowiedz Link Zgłoś
x-darekk-x Re: Wielkie kolejki po zwykłą cegłę 05.09.06, 14:31 700 wydaje mi sie calkiem realne. wszystko zalezy od wielkosci i skomplikowania konstrukcji domu, oraz standardu wyposazenia. ja buduje dom kolo 220 m (czyli co najwyzej sredniej wielkosci). na razie mam stan surowy otwarty tj fundamenty, sciany, stropy, konstrukcja dachu, kominy. dodatkowo mam juz dach obity papa i polozona dachowke ceramiczna, okna polaciowe, tynki wewnetrzne (bez k-g), instalacje wod-kan i c-o oraz elektryczna, wylany taras i finalne wylewki podlogi. na razie peklo 200 tys. a zostaly jeszcze okna, drzwi zewnetrzne i wewnetrzne, parapety, parkiety, glazury i terakoty, bialy montaz, karton-gipsy, ocieplenia poddaszy, ocieplenie zewnetrzne, stale zabudowy, agd, wykonczenie otoczenia czyli kostka, instalacja gazowa, piece, kaloryfery, kominek i pewnie wiele innych rzeczy, o ktorych zapomnialem. szacuje, ze ledwo zmieszcze sie w 500. za 700 wcale nie postawi sie palacu. a co do cen - z dnia na dzien widze wzrosty. najgorzej bylo z rurami miedzianymi. cena x 3 w ciagu parunastu tygodni. Odpowiedz Link Zgłoś
myslacyszaryczlowiek1 Re: Wielkie kolejki po zwykłą cegłę 05.09.06, 14:35 A po co ci rury miedziane? Zastosuj plastyk do gorącej wody. Ale wybiórcza ma refleks. Ten artykuł powinien być na wiosnę. No, ale ważniejsze są manipulacje medialne. Odpowiedz Link Zgłoś
x-darekk-x Re: Wielkie kolejki po zwykłą cegłę 06.09.06, 16:55 oczywiscie - ciepla wode mam na podwojnej cyrkulacji w plastiku tylko rozprowadzenie z pieca do kolektorow i z pieca do kominka jest w miedzi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jakiestampokolenie Re: Wielkie kolejki po zwykłą cegłę IP: *.e-wro.net.pl 05.09.06, 18:34 budujcie budujcie, wydawajcie 100 tysiecy na tarasik na ktorym posiedzicie ze dwa razy, a swoim pracownikom w firmach płaćcie dalej po 800 zł. a potem ludzie się dziwią skąd się bierze komunizm, bolszewizm i inne zbrodnie, a ludzie nie chcą głosowac na PO. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hardy Re: Wielkie kolejki po zwykłą cegłę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.06, 20:41 Nie Twoje pieniądze więc nie wtrącaj się chłopie. Po drugie nie wiesz czym się zajmują, więc nie wkładaj ludzi do jednego worka. Odpowiedz Link Zgłoś
x-darekk-x Re: Wielkie kolejki po zwykłą cegłę 06.09.06, 17:00 ale o co ci chodzi? ja nikogo nie zatrudniam - nie jestem zadnym wlascicilem firmy. sam jestem zatrudniony i zyje z zona i dziecmi z jednej pensji. a dzieki temu, ze buduje dom, prace ma wielu ludzi. od roku (z przerwa na zime) moja budowa daje zatrudnienie roznym ekipom. murarze (10 ludzi), dekarze (3+5), elektrycy (4), hydraulicy (2), tynkarze (3) i wielu innych. to chyba lepiej, niz gdybym mial im tej pracy nie dac. ja sam nie decyduje o ich pensjach - ustalam stawki za cala prace i jak dotad nic nie negocjowalem - przyjalem ich wszystkie propozycje bo wydaly sie sensowne. w tym kraju jak masz prace - to jestes zly. jak dajesz prace - jeszcze gorszy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szukacz. Chyba się przekwalifikuję na tynkarza. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.06, 14:42 Chyba się przekwalifikuję na tynkarza; mam wyższe wykształcenie ścisłe, umiem składać lasery ale w zawodzie nie znajdę pracy w Polsce. Chyba warto zostać spawaczem czy murarzem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amerykanin Re: Chyba się przekwalifikuję na tynkarza. IP: *.g10code.com 05.09.06, 15:08 Tak to jest w kapitaliźmie - gospodarce rynkowej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szukacz. Re: Chyba się przekwalifikuję na tynkarza. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.06, 15:29 > Tak to jest w kapitaliźmie - gospodarce rynkowej. Owszem. Ale tutaj nie ma gospodarki rynkowej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FreakyMisfit Wielkie kolejki po zwykłą cegłę IP: *.dialog.net.pl 05.09.06, 14:53 Firmy biją się o cegły, pracodawcy biją się o pracowników, gospodarka pędzi - i to wszystko dzięki PiS! Niewiarygodne! Aż boję się pomyśleć, co będzie za 8 lat... druga Japonia? :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slowfox Re: Wielkie kolejki po zwykłą cegłę IP: *.chello.pl 05.09.06, 15:03 Poczekajmy aż koniunktura się skończy. Wtedy wszystko tąpnie, a sPiSkowcy zaczną jęczeć, że to wina "układu". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 666 Co za bzdury pisze GW!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.06, 15:07 Skąd GW bierze takie informacje. Wystarczy pojechać do pierwszego lepszego supermarketu z materiałami budowlanymi i popatrzeć na niedostatek materiałów budowlanych.GW jest do bani. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ADAS Wybuduj mieszkenie z Hipermarektu:P IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.09.06, 15:38 gościu ubezpiecz się od skutków właśnej głupoty !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 666 Re: Wybuduj mieszkenie z Hipermarektu:P IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.06, 15:45 Ty ADAS masz nieźle narąbane tak jak osoba która pisała ten denny tekst. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 666 Re: Wybuduj mieszkenie z Hipermarektu:P IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.06, 15:53 Czy ludzie muszą łykać te brednie które wypisuje GW. Polacy chyba są myślącym narodem? Odpowiedz Link Zgłoś
rilian oczywiście, że bzdury! przyczyna jest inna... 05.09.06, 15:19 ... i bardzo prosta: absolutnie nie żadne rozchwytywanie, po prostu cegielnie padają, bo pracownicy chwytają się za cegły, tylko że w Irlandii i Anglii. Odpowiedz Link Zgłoś
4bani Nieprawda. 05.09.06, 15:23 Mieszkam tuż obok cegielni Jopka.Towaru aż nadto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: czyżby 3 mln mieszkań IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.06, 15:50 faktycznie cegielnia w której mam zlecenia podniosła cenę maxa o 25% choć w roku ubiegłym dawali upusty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iffo a moze ktos autorowi tego tekstu zaplacil za jego IP: 213.255.118.* 05.09.06, 15:53 napisanie np? zeby sie wszyscy rzucili do kupowania i akurat bedzie zbyt jak trza!!polak potrafi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: O_o Re: Wielkie kolejki po zwykłą cegłę IP: *.icpnet.pl 05.09.06, 15:56 a wiesz co to lokalizacja ? w poznaniu na osiedlu za cytadela minimalna cena to 700k... wiec moze twoj domek jest na malo atrakcyjnej dzialce. ehhh zreszta teraz 200k wydaje sie na domek letni w dobrym miejscu, dziwnie niska ta twoja cena. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: r Re: Wielkie kolejki po zwykłą cegłę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.06, 16:20 A czy w Poznaniu na osiedlu cytadela obowiązuja inne ceny za materiały budowlane? Nawet TAM można postawic drewniany domek za 3000 zl z OBI. On pisał o wybudowaniu domu, nie o działce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: O_o Re: Wielkie kolejki po zwykłą cegłę IP: *.icpnet.pl 05.09.06, 19:08 nie rozmawiamy chyba o domku w stylu usa tylko "normalnym" murowanym a takiego za 200k nie postawisz. Odpowiedz Link Zgłoś
dobosz4u Re: Wielkie kolejki po zwykłą cegłę 05.09.06, 16:32 ?:?? Brakuje?? jak chcesz czegos dosc duzo, wysle ci z Chin, tutaj ceny sa o polowe mniejsze, nawet z transportem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janusz Wielkie kolejki, a bezrobocie nie maleje ? IP: *.z064220066.chi-il.dsl.cnc.net 05.09.06, 16:42 Cegły na kartki ? A okna za poręczeniem Platformy Obywatelskiej , która jest oknem na świat dobrobytu. Odpowiedz Link Zgłoś
poszeklu Gospodarka rusza pelna para!!! Bardzo niedobrze 05.09.06, 17:03 Mial byc kryzys i upadek rzadu Kaczynskich!!! Mialy byc demonstracje uliczne niezadowolonych!!! Tak powiedzial herr Tuske i Boruta-premier z Krakowa!!! Na tym mial byc zbudowany sukces Platformy Obrzygatelskiej i koryto dla agentury niemieckiej w Polsce. Teraz wszystko sie rozwialo!!! Odpowiedz Link Zgłoś
miko69 Re: Gospodarka rusza pelna para!!! Bardzo niedobr 05.09.06, 17:13 Witam Szanownego Pana. Czy Szanowny Pan mógłby jeszcze wyjaśnić jak się mają chwalebne czyny Panów Kaczyńskich do "porostu" grzybów w lasach warmińskich. Widzę podobny związek, ale niewątpliwie jestem w błędzie. Serdecznie Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: facio Wielkie kolejki po zwykłą cegłę IP: 195.101.12.* 05.09.06, 17:25 Biedny ten kraj polglowkow i tempoli! Odpowiedz Link Zgłoś
vomitorium1 Wielkie kolejki po zwykłą cegłę 05.09.06, 17:52 a w latach pięćdziesiątych to za każdym rogiem, chcieli człowiekowi "sprzedać cegłę" (kto to jeszcze pamięta ?) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Heraldek jJak zescie durnie cegielnie pozamykali.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.06, 18:12 ....Castorama od dawna sprowadza cegly LODGE z Litwy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zwolennikPiS i SLD My chcemy komuny !! Powrotu cegielni z chłopamy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.06, 18:16 i babamy . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx A skad macie te 700tys zł.na budowę domu??powiem.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.06, 18:43 otóz znacznej wiekszosci z was tatusiowie lub mamusie byli komuchami.Reszte sobie sami dopowiedzcie!! płaćcie dalej swym pracownikom po 600zł miesiecznie!! historia sie lubi powtarzać Odpowiedz Link Zgłoś
roland12 xx, masz duzo racji, ja na remont za 50 tys zl kil 05.09.06, 19:08 ka lat na saksach zbieram co lato. Sa jednak ludzie, ktorzy bez komunistycznych przodkow maja takie kwoty- np. chlopi na wsi pod Krakowem maja dzialki uzbrojone za PRL, za darmo lub wtedy za grosze, ja np. w 1988 roku dalem za remont odcinka drogi do domu na wsi 2 skrzynki wodki z Pewexu po 0,70 dolara za pol litra, czyli 15 dolarow ( w pudelku byla 12 but. Wyborowej), dzis za podobny remont gminna firma chce 15 tys zl czyli 5 tys dolarow!, troche podrozalo, co? Wracajac do tych chlopow, moich sasiadow, oni dziela hektar na dzialki i wychodzi ich 300 tys.zl zysku z hektara. Domy tez buduje duzo mieszczuchow, ktorzy sprzedaja 2 mieszkania swoje i rodzicow,albo zony, albo tesciow, w dobrej lokalizacji dostaja dzis 0d 6 tys do 8 tys za metr i przeprowadzaja si calymi rodzinami pod Krakow. Duze kwoty zwoza tez nowi emigranci, jak chlopak i jego girl maja 2 prace w UK, to za pare lat tez ich stac, duza kase robia np. zwykli budowlancy dzis, oni tez sobie samym szybko stawiaja domy, dzis na budowie, jak masz nawet mala firme idzie super zarobic. Odpowiedz Link Zgłoś
roland12 tekst jest troche zle napisany, bo faktycznie 05.09.06, 18:45 jest ruch budowlany ale nie jest znow tak, ze niczego nigdzie nie ma. Sa braki, trzeba zamowic i poczekac. Nawet na Zachodzie czasem trzeba czekac na wieksze porcje mat. budowlanych, szczegolnie jak chce sie je kupic taniej, z rabatem. Zwykly czlowiek na male remonty wszystko kupi, firmy roznie ale jak maja kontakt z hurtownia od lat to tez kupia. Na budowach to raczej trudniej jest o dobrych fachowcow- to jest autentyczny problem- niz o material. Od zlej biedy kazdy zaczeka i wybuduje jak ma kase, moze troche drozej, to prawda, ja robilem wielki remont w 2004 i 2005, bo czulem, ze sie tanie czasy koncza. Nie zrobilem wszystkiego, bo mi braklo kasy i teraz mi szkoda. Taniej nie bedzie, to prawda. U nas byla duza odleglosc w kosztach do budowy domu na Zachodzie, jak ktos mial juz ziemie to maly domek,100 m2, jak pisali przedmowcy, za 200 tys zl, czyli 50 tys euro mogl jeszcze rok temu zbudowac, bez szalenstw, zwykly prosty standard. Dzis to chyba niemozliwe, choc ludzie rozne cuda robia i tanio buduja. Za 70 metrowe mieszkanie w Krakowie, srednia lokalizacja, mozna dostac 400 tys zl, za to domek 120 m2 z garazem zbuduje, wykonczony, ale ziemi nie licze. Odpowiedz Link Zgłoś
artkicz1 ? 05.09.06, 18:49 a sciany masz chyba z tektury albo budowales 10lat temu! Odpowiedz Link Zgłoś
roland12 artkicz1, nie wiem kogo pytasz, jezeli mnie, to sc 05.09.06, 18:57 iany sa z pustakow, teraz jedna dodatkowa dla ocieplenia z cegly, styropian i tynk z farba, z tym , ze dom zbudowany byl z pustaka w1974 roku, ja robilem remont. Odpowiedz Link Zgłoś
rudy_rudolf a ja ciągle wynajmuję mieszkanie :-( 05.09.06, 19:17 a ja niestety ciągle w wynajmowanym mieszkaniu.Więc ani kwota 700 tys. ani 200 tys. nie są w moim zasięgu :-( lepsza strona życia www.asiaq.pl ludzie z pomysłem www.grupa-kreatywna.pl Odpowiedz Link Zgłoś