Dodaj do ulubionych

Skręcanie na rondzie

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.07, 08:03
Witam!
Stoję wczoraj na rondzie (skręcając z Bohaterów Warszawy w Tarnowską) jet
22.00, mam czerwone światło, więc czekam. Nagle za mną ktoś trąbi, myślałem,
że jakiś znajomy, ale nie. Trąbi, wychyla głowę przez okno, patrzy wymownie
na sygnalizację. Wydedukowałem, że ów człowiek bardzo się spieszy i że chce
jak najszybciej opuścić skrzyżowanie mimo czerwonego światła, w myśl
zasady "przecież nic nie jedzie". Wytrzymałem gościa do końca, potem
zrównaliśmy się już na Tarnowskiej, spojrzałem wymownie na niego, on na mnie
i kręci coś tam łbem. Wyprzedził mnie (granatowy Ford Mondeo 1szy model
kombi), spoglądam na blachy: TPI. Powiat na występach. Mój ojciec powiada, że
dawniej jak wiocha przyjezdzała do miasta to patrzyła na
zachowanie 'miastowych', uczyła sie trzymać porządnie widelec, próbowała coś
zrobić z wyglądem, ubiorem, etc. Teraz chamior nie zwraca uwagi na nic i
jeszcze Cię ustawia, czy to w Kielcach, czy w Londynie. Uroki demokracji źle
pojmowanej.
Obserwuj wątek
    • Gość: anty-TKI TKI są zmorą tego miasta... IP: 81.219.210.* 16.07.07, 09:12
      Szczególnie w weekend gdy robią sobie wycieczki po sumie - tesco / real / l'eclerc.
      • Gość: ws Re: TKI są zmorą tego miasta... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.07.07, 09:22
        ale najgorzej juz jak kupia te piwo, szmatki i badziewie w sklepach i jada
        gdzież zeżrec - np nad wode - albo w las - sa gorsi niż najgorsze bydło
        • eliza_dm Re: TKI są zmorą tego miasta... 21.07.07, 09:21
          TKi TBU TPI itp itd najlepiej widac w weekendy pod marketami, a tak naprawde
          coz sie dziwic w Busku w koncu tylko jedno rondo i to jednopasmowe bez swiatel.
          Jak tu sie odnalezc. Nie chce generalizowac ale naprawde cos w tym jest
    • Gość: Tomek Re: Skręcanie na rondzie IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 16.07.07, 10:56
      Zamiast siedzieć w zagrodzie, zatankował za 10 zł i jechał do miasta pochodzić
      po Tesco w niedzielę.
      • Gość: TKI Re: Skręcanie na rondzie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.07.07, 12:21
        odezwały sie wzory do nasladowania. Buraki z miasta.
        Strasznie uogolniacie ludzi.
        • Gość: Tomek TKI - dumnie brzmi ! IP: 212.2.101.* 16.07.07, 14:09
          Uogólniani ludzi ?
          To się wzięło z obserwacji.

Godzina około 22.00, parking w centrum miasta. Podjeżdża polonez, wysiada 6
          osób. Pięcioro oddaje mocz pod pobliski budynek, z poloneza słychać umcyk umcyk
          umcyk...
          W tym czasie pozostali chleją browar ile wlezie, oczywiście wyrzucając puszki
          obok samochodu...
          No, idziemy na dyskoteke ( poszli zaprawieni już rzucając wyzwiskami )
          A poźniej cham siedzi cały wieczór przy pustym stoliku w knajpie i rozrabia. Na
          piwo za 6 zł. go nie stać, to chleje przed wejściem ile się da.

Zgadnijcie - jaką ten Polonez miał rejestrację ?
    • Gość: myto dla chamów Paweł! a mój ojciec opowiadał mi IP: *.tkdami.net 16.07.07, 12:32
      że dawniej jak cham szedł do miasta to szedł boso.Przed rogatką tzn.przed
      wstepem do miasta zakładał buty!.Chamy miały jedna parę butów na całą familię.
      • Gość: che che Re: Paweł! a mój ojciec opowiadał mi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.07.07, 12:35
        pokazujecie tu swoja miejska kulture. Tylko kazdy z was zapomina skad sie
        wywodzi. jednego i drugiego rodzina pochodzi ze wsi. Przyjechali do miasta i
        juz sa wielkimi panami, mieszczuchami.
        • Gość: Paweł Re: Paweł! a mój ojciec opowiadał mi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.07.07, 12:39
          Chłopcze (che, che) , jak nie wiesz to nie zabieraj głosu. Nie będę ci tu
          mojego drezwa przedstawiał. Cham jest cham i tyle, może w 3 cim pokoleniu się
          obmyje z chamstwa.
          • Gość: che che Re: Paweł! a mój ojciec opowiadał mi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.07.07, 13:09
            tylko miejski burak sie tłumczay. 90% ludzi w Kielcach jest ze wsi i nikt ani
            nic tego nie zmieni
            • Gość: Paweł Re: Paweł! a mój ojciec opowiadał mi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.07, 14:38
              No to jesteś ze wsi miejski buraku! Na łykend się jedzie po czosnek i warzywka
              do babuni, nie?
              • Gość: che che Re: Paweł! a mój ojciec opowiadał mi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.07.07, 15:41
                tak jestem wiesniakiem mieszkam pod kielcacmi we własnym domku na własnej
                działce. mam dosc chamstwa i buractwa w miescie. mam tez rej TKI i uwierz mi
                jezdze duzo lepiej niz nie jeden miejski kierowca
                • Gość: TK Re: Paweł! a mój ojciec opowiadał mi IP: 212.2.101.* 16.07.07, 15:53
                  Wyraz "niejeden" piszemy łącznie.
                  Widać, że jesteś wieśniakiem.
                  • Gość: che che Re: Paweł! a mój ojciec opowiadał mi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.07, 23:01
                    i co podnieciło Cie to ??
                    zostało obnazona Wasza wielkomiastowa kultura buraki z miasta.
          • Gość: Pan Paweł! mylisz się IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.07, 14:19
            cham nigdy nie pozbędzie się naleciałości! to jest w genach i sie nie zmienia w
            żadnej mutacji.
        • Gość: ŚLV_zachodnie_CK do che che IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.07.07, 09:32
          idąc Twoim tokiem rozumowania to dojdziemy do tego, że wszyscy pochodzimy ze
          wsi... ja jestem rodowitym Scyzorem od 1979 roku i faktycznie jak koledzy piszą,
          takie buraczane zachowanie w CK pokazuje przede wszystkim zaścianek z okolic
          Kielc na rejestracjach TKI...
    • Gość: LODZIA Re: Skręcanie na rondzie IP: *.chello.pl 16.07.07, 15:12
      Boh.W-wy/Tarnowska- jakie tam rondo???? Skrzyżowanie z wyspą. A ponieważ często
      tam przechodzę to powiem, że chamów z TK na tablicach jest MULTUM!!!!!! Dziwię
      się, że drogówka tam nie stoi bo nieźle budżet mogliby podreperować.
      • Gość: dj.Edker Lodzia, robisz tak lody? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.07, 16:03
        na ławeczkach? słyszałem
        • Gość: LODZIA Re: Lodzia, robisz tak lody? IP: *.chello.pl 16.07.07, 18:06
          Owszem!!!! Ale ajerkoniak imadłem!!!!!Podobno najlepszy jest z miastowych
          chamków!!!!
    • Gość: x Re: Skręcanie na rondzie IP: *.tpnet.pl 16.07.07, 16:08
      Bo trzeba było skręcić. Jeśli sygnalizator jest za ulicą (nie przejeżdżasz obok/pod czerwonym światlem) to można. Nie pamiętam jak tam jest, ale może będzie trzeba "buraka" przeprosić?
      • Gość: pm Re: Skręcanie na rondzie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.07.07, 13:36
        dokładnie na tym skrzyżowaniu po skręcie w lewozapłaciłem 500
        jeżeli kogoś stać na to, to może skręcać
        • Gość: Paweł Re: Skręcanie na rondzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.07, 13:44
          No, ale nie dla wszystkich jet to jasne... Wiem, ze bylo pusto od mojej prawej
          strony, ale swiatlo czerwone jest czerwonym, mnie 500PLN nie swedzilo w
          kieszeni, wiec zaczekalem. A TPI trabiło, wystawiało łeb, a potem kreciło lbem
          jak sie na to to spojrzałem z politowaniem. Wnerwiał sie, bo kto mu mniejszym
          samochodem bedzie droge zastawial... Tepic wioche!
    • Gość: Crux Niby miastowy... IP: *.as.kn.pl 16.07.07, 18:32
      ...a jeździć nie potrafi :) Z tego co pamiętam, sygnalizator świetlny na tym
      skrzyżowaniem jest za jezdnią (nie ma powtórzenia na wysepce centralnej). Więc
      zgodnie z przypisami można skręcić w lewo (oczywiście przepuszczając wszystkich
      z prawej strony). Zabroniona jest jazda na wprost. Gdyby był także sygnalizator
      na wysepce, to również zabronione byłoby skręcanie w lewo.

Kolego mieszczuchu :]
      • Gość: Cityman Re: Cham z chama IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.07.07, 11:09
        Zgodnie z przypisami moze skrecic w lewo, ale zgodnie z PRZEPISAMI to bredzisz.
        Sygnalizator czy to za czy przed to swiatlo jest dla chama i dla miastowego a
        nie tylko dla miastowego. Proponuje ponowny egzamin, bo z tą jazdą w lewo moze
        a na wprost nie to chętnie bym ci dopisal na czole TKI.
        • Gość: Paweł Re: Cham z chama IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.07.07, 16:52
          Świetnie to ująłeś!!!
        • Gość: Crux TK - brzmi dumnie :) IP: *.as.kn.pl 17.07.07, 18:18
          > Zgodnie z przypisami moze skrecic w lewo, ale zgodnie z PRZEPISAMI to
          > bredzisz.

Otóż panie Citymanie, niestety nie bredzę. Sam myślałem, że nie wolno skręcić w
          takiej sytuacji w lewo, ale po podobnej sytuacji (też zostałem obtrąbiony przez
          osobę stojącą z tyłu - ale ja przez miastowego z TK :-) ) rozmawiałem ze
          znajomym - instruktorem jazdy w jednej z wielkomiejskich (bo kieleckich) szkół
          jazdy. I prawda niestety boli ;)

> Sygnalizator czy to za czy przed to swiatlo jest dla chama i dla miastowego a
          > nie tylko dla miastowego.

Bardzo odkrywcze :)

> Proponuje ponowny egzamin, bo z tą jazdą w lewo moze a na wprost nie to
          > chętnie bym ci dopisal na czole TKI.

Ja też z wielką chęcią bym sobie przypiął TKI. Niestety urodziłem się i
          wychowałem w wielkomiejskich Kielcach - wśród innych wielkomiejskich kielczan :)

Pozdrawiam
          • Gość: Cityman Re: TK - brzmi dumnie w odroznieniu do TKI IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.07.07, 19:34
            Otoz panie Crux z logicznego punktu widzenia to co mowisz nie ma sensu i nie
            klei sie. Wjezdzasz na skrzyzowanie i czerwone swiatlo jest sygnalem STOP,
            niezaleznie czy skrecasz w lewo w prawo czy jedziesz prosto. Jezeli masz
            dodatkowy sygnalizator na pasie, to on dyktuje ci kiedy masz jechac a kiedy
            nie. Sorry ale ile ty bys chcial sygnalizatorow? Kiedys tak bylo ze mozna bylo
            pokonac skrzyzowanie nie majac przed soba sygnalozatora tylko przed
            skrzyzowaniem, ale kodeks sie zmienia panie Crux. Na szczescie zdawalem egzamin
            w zeszlym roku i niestety wg twoich zasad by sie nie zdalo - co wydaje sie
            logicznym i uzasadnionym bo z jakiej racji skrecajac w lewo i majac gorsza
            widocznosc do wlaczenia sie do ruchu, TY mozesz jechac w lewo, a samochod
            jadacy na wprost majac lepsze warunki do kontynuwowania jazdy ma stac?
            I jeden i drugi samochod jada z tego samego kierunku!!! i maja jeden
            sygnalizator, nigdzie nie jest napisane ze nie nalezy on dla pasa skrecajacych
            w lewo. Wiesz znajomych to ja mam tez...ale tu chodzi o kodeks a nie o
            znajomych.
            • Gość: Crux Otóż klei się, klei... IP: *.as.kn.pl 17.07.07, 19:57
              ...niestety. Zanim jednak powiem, dlaczego, chciałbym zastrzec, że nie opuszczam
              w ten sposób skrzyżowania, bo po prostu zazwyczaj nie ma jak. Tamte skrzyżowania
              są tak oblegane (choć po 22 już pewnie mniej - poza tym, toczy po 22 nie
              wyłączają tam sygnalizacji na pulsujące światło żółte?), że próbowanie wbicia
              się w sznur rozpędzonych aut, jest po prostu chore.

Otóż przepisy wyraźnie mówią, że nie możesz wjechać ZA sygnalizator świetlny,
              kiedy emitowany jest sygnał czerwony, a w takiej sytuacji nie wjeżdżasz "za".
              Odmiennie jest na skrzyżowaniu z wyspą centralną przy IX Wieków. Tam jest
              powtórzenie także przed jezdnią (za jezdnią też umieszczony jest sygnalizator).
              Czy nie uważasz, że to zwykłe marnotrawienie środków publicznych? ;> Skoro tak
              samo pokonywałoby się to skrzyżowanie bez ponowienia, to po co dodatkowe
              sygnalizatory? Te dodatkowe sygnalizatory przed jezdnią na pewno nie służą
              poprawieniu widoczności dla skręcających w lewo (ja jak skręcam w lewo z
              Warszawskiej w IX Wieków, to nigdy nie patrzę na ten sygnalizator przed, ale za
              skrzyżowaniem, bo tak jest po prostu dużo wygodniej). Nigdy Cię nie zastanawiała
              ta rozrzutność kieleckich drogowców? ;>

Dodatkowo należy zwrócić uwagę na znaki poziome na jezdni. Zdaje się, że na
              Tarnowskiej dla pasu wewnętrznego (do skrętu w lewo) jest linia warunkowego
              zatrzymania złożona z trójkątów (ustąp pierwszeństwa przejazdu), a na IX Wieków
              jest linia warunkowego zatrzymania złożona z prostokątów (miejsce zatrzymania
              przed sygnalizatorem/przejściem dla pieszych).

Znajomych może i masz, ale ważne jakich i czy potrafisz skorzystać z ich wiedzy :)
    • sandra969 Re: Skręcanie na rondzie 16.07.07, 23:37
      Witaj! Nie ma tu do rzeczy czy tu ktoś jest z Kielc czy z poza przepisy
      obowiązuja wszystkich jednakowo.Ty zachowałes sie jak nalezy a kierowca forda
      musi ponownie udac sie na prawko i wtedy zrozumie co oznacza sygnalizacja to
      swiadczy o jego braku kultury.Masz klakson więc jesli ktoś łamie przepis i
      ubliza uzywaj go.Niech wszyscy wiedza jaki to kierowca.Uczyc rozumu
      trzeba.Pozdrawiam Cię!
      • Gość: Crux Do czego służy klaskon wg niektórych kierowców... IP: *.as.kn.pl 17.07.07, 18:36
        > Masz klakson więc jesli ktoś łamie przepis i ubliza uzywaj go.Niech wszyscy
        > wiedza jaki to kierowca.Uczyc rozumu trzeba.Pozdrawiam Cię!

Otóż nie Pani Sandro, klakson, wbrew temu, co Pani raczyła napisać, nie służy do
        tego, aby wszyscy "wiedzieli jaki to kierowca", a tym bardziej nie służy "do
        uczenia rozumu". Wątpię, aby osoba, która namawia w swoim liście do łamania
        przepisów o ruchu drogowym mogła wypowiadać się na temat, jak należy jeździć, a
        jak nie.

Obawiam się, że Pani też nie do końca zrozumiała znaczenia poszczególnych
        świateł. Dlatego może zacytujmy:

Sygnały świetlne, nadawane przez sygnalizator S-1 oznaczają:
        (....)
        * Sygnał czerwony - zakaz wjazdu ZA (podkreślenie Crux) sygnalizator;
        (....)

Z wielkomiejskim pozdrowieniem
        Crux
        • Gość: bubak Re: Do czego służy klaskon wg niektórych kierowcó IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.07, 21:53
          poza tym teoretycznie używanie klaksonu w terenie zabudowanym jest zabronione:)
        • eliza_dm Re: Do czego służy klaskon wg niektórych kierowcó 21.07.07, 09:24
          Szczerze, czasem mam ochote takiemu trabiacemu ac w pysk. Ostatnio wytrabil
          mnie gosc, ktory wymusil pierwszenstwo. Poprostu paranja. Jeszcze nikomu nie
          przywalilam, ale to chyba kwestia czasu.
      • Gość: fann Re: Skręcanie na rondzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.07, 20:07
        Trafi taki TKI na kiziora z miasta bedzie szkoda ,znajomy do takiego trebacz
        wysiadl ,wyrwał kluczyki ze stacyjki piznoł je w trawe i normalnie
        odjechal....pozdrawiam TK:)
        • Gość: z Re: Skręcanie na rondzie IP: *.citynet.pl 26.07.07, 22:10
          A znajomy chyba nie z Kielc?
    • Gość: ŚLV_zachodnie_CK TKI czyli zagranica:) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.07.07, 09:41
      Jeżdżąc po mieście kieruj się dwoma zasadami - uważaj na rejestracje "z
      zagranicy" typu TKI, TPI, TJE, TOS itp. i na dwie kobiety w samochodzie:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka