Dodaj do ulubionych

sprostowanie do wczorajszych informacji

IP: *.pinczow.sdi.tpnet.pl 24.12.03, 13:17
Zbigniew NOWAK
Poseł na Sejm RP

Ul 1 Maja 15
28- 400 Pińczów

Pińczów, dnia 2003-12-24

PANORAMA
Monitor Wiadomości
Kurier/ pani Beata Mess

SPROSTOWANIE

niniejszym informuje, że moje „zawiadomienie” miało tytuł:

Wszczęcie postępowania karnego - w sprawie domniemanego przyjmowania
korzyści majątkowych lub osobistych przez posłów na Sejm RP oraz ewentualnie
innych polityków w zamian za korzystne rozwiązania legislacyjne dotyczące
gier losowych i zakładów wzajemnych.

W związku z powyższym działając w oparciu o prawo prasowe, wnoszę o podanie
następującego sprostowania

Nigdy, ani w wypowiedziach ustnych, ani pisemnych nie twierdziłem, pośrednio
lub bezpośrednio, że poseł na Sejm Jerzy Jaskiernia otrzymał korzyść
majątkową w zamian za proces legislacyjny

Pisząc wniosek o wszczęcie postępowania karnego przytoczyłem fakt prowadzenia
trzech spraw karnych. Są nimi:

- Postępowanie w Komendzie Głównej Policji oraz tego, iż znany jest
jej świadek - Aleksander T. - To on miał słyszeć rozmowę na
temat „łapówki” a nie ja.

- Zeznania świadka „Masy”, opublikowane w Tygodniku „WPROST”, z
których wynikało, że wskazuje on na to, że „gry losowe”, to
interes SLD

- Toczące się w Prokuraturze Okręgowej w Gdańsku postępowanie karne,
które przytaczał tygodnik „WPROST”, a z którego wynikało, że świadkowie
zbierali pieniądze na „kupienie” ustawy w Sejmie. Nadto prokurator okręgowy
w Gdańsku żalił się w tym artykule, że nic nie jest mu wiadome na temat
pozostałych spraw

- Tym samym pismem wskazałem, jako pierwszy na to, że Maciej Skórka był
asystentem posła Jaskierni i mogło to mieć wpływ na proces legislacji..

W tym kontekście wniosłem o połączenie wszystkich trzech spraw. Wniosek ten
brzmiał:

„Uważam, że połączenie wszystkich trzech wskazanych wątków pokaże w jaki
sposób była uchwalana Ustawa o grach losowych i zakładach wzajemnych”

koniec sprostowania

Poza sprostowaniem informuje, że postępowanie karne, w przedmiocie - jak w
tytule mojego „zawiadomienia” - prowadzone jest nadal. Umorzenie w części
postępowania karnego, które dotyczyło wątku zeznań świadka, którego
zaprowadziłem do KG Policji, zanim zbadano proces legislacji, kłóci się z
zasadami logiki i doświadczenia życiowego. Podejrzewanie innych posłów, w tym
w szczególności, tych z SLD, że mogli oni przyjmować lub żądać korzyści
majątkowych, poza wiedzą kierownictwa, jest absurdem.

Informuje też, że przeciwko Jerzemu Jaskierni zostaje skierowany prywatny akt
oskarżenia z art. 212 kk- tj. za pomawianie mojej osoby.

Wnoszę również o publikacje przeprosin. Przekazane informacje podważają moją
wiarygodność. Jednocześnie zastrzegam sobie podjęcie kroków karno- prawnych
oraz wystąpienie na drogę powództwa cywilnego

Sprostowanie winno mieć miejsce tyle razy ile było publikacji

z poważaniem

Zbigniew NOWAK

0602 264 159

zapraszam do przeczytania POLITYKI po świętach
Obserwuj wątek
    • Gość: paranoik Re: sprostowanie do wczorajszych informacji IP: 213.199.233.* 26.12.03, 11:35
      a prostuj sobie Pan co tylko chcesz i gdzie tylko chcesz...
      • Gość: poseł nowak czy paranoik to faktycznie paranoik IP: *.pinczow.sdi.tpnet.pl 26.12.03, 17:42
        pan masz prawdopodobnie paranoje!

Co - "trafia" pana? Spokojnie bo sie panu pogorszy!!
        • Gość: paranoik Re: czy paranoik to faktycznie paranoik IP: 213.199.233.* 27.12.03, 22:00
          to ciekawe, widze, ze z Panem Posle Nowak to trzeba specjalna strategie prowadzenia rozmowy stosowac, w przeciwnym razie do usr...smierci nie mozna sie doczekac reakcji...
          ...czlowiek cale zycie sie uczy...
      • dijey Re: sprostowanie do wczorajszych informacji 26.12.03, 18:47
        pan posel daje nam tu speawozdania z frontu walki o lepsza polske i ja jestem
        bardzo zainteresowany.

Pan panie paranoik mozesz nie czytac, zamiast po chamsku sie do posla odnosic.
        Przepros pan posla i idz sie bac gdzie indziej. nie na postach posla walczacego.

pozdrawiam
        i Szczesliwego Nowego Roku zycze

dijey ( poki co nie wciagniety do zmowy)
    • eustachy7 Re: sprostowanie do wczorajszych informacji 26.12.03, 18:09
      Czy was powalilo!!!Jak mozna takie bzdury wypisywac gamonie i malolaty!!!KORONA
      KIELCE & POLONIA WARSZAWA!!!!!!!!!!
    • Gość: baba Re: sprostowanie do wczorajszych informacji IP: 213.241.75.* 27.12.03, 08:06
      Czy to normalne by poseł bez wykształcenia medycznego brał udział w
      konferencjach psychiatrów?Czyzby tam szukał porady?
      • Gość: Życzliwy Re: sprostowanie do wczorajszych informacji IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 27.12.03, 09:02
        Poseł jest nie tylko bez wykształcenia medycznego ale bez żadnego.Jeżleli uznać
        ZSZ to tak -fachowiec.Co On teraz prostuje tego absolutnie nie wiem.Znowu
        napisze,że to instrukcja od żelazka i ja nie umiem czytać.Wielokrotnie wielu
        ludzi na tym Forum radziło Nowakowi aby się zastanowił i przemyślał to co
        robi.Treaz twierdzi,że On Jaskierni nie pomawiał o 10 milionów dolarów
        łapówki.Panie Nowak niech Pan chociaż przeczyta to co sam Pan wypisujesz.Teraz
        stara się Pan z tego wybrnąć i potrząsasz Pan szabelką.Jakie oskarżenie z 212
        kk Pan chce skierować,przeciw Jaskierni?To jest tylko próba obrony przed
        zupełnym Pana ośmieszeniem.Ośmieszył się Pan sam ,na własne życzenie.Trzeba
        było zweryfikować materiały a nie wyskakiwać jak przysłowiowy "Filip z
        konopi".Wielu Panu to radziło zrobić.Jest to dla Pana nauczka na
        przyszłość,choć bardzo w to wątpię.Myślę ,że to teraz Jaskiernia skieruje
        przeciw Panu wniosek o ściganie z 212 kk i "o zawiadomienie o niepopełnionym
        przestępstwie".
        Panie Nowak trzeba skończyć z metodą opluwania wszystkich w imię swoich
        prywatnych celów!
        • dijey Re: sprostowanie do wczorajszych informacji 27.12.03, 16:01
          Przykro Was czytac nietolerancyjne, "wykształcone" inaczej przygłupy.
          Jaki inny poseł informuje Was na forum, jaki inny podejmuje próby zmiany złego
          na legalnej drodze"? Sami potraficie tylko szczekac na forum tchórze i miernoty.
          Nowak jest sto razy bardziej wykształcony niz Wałesa czy Gosiewski.
          • Gość: paranoik Re: sprostowanie do wczorajszych informacji IP: 213.199.233.* 27.12.03, 21:51
            ...ale do mnie mu troche brakuje...
      • Gość: poseł nowak To łatwiejsze niz instrukcja obsługi zelazkaa IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 27.12.03, 21:23
        Sa jeszcze kwestie formalne- okołopsychiatryczne. Wystarczy tylko słuchac,
        np.jak mają wyglądać opinie.

Do tego trzeba miec tylko dobry słuch i zdolnosc czytania instrukcji do zelazka.
        Nieprawidowości w opiniowaniu to przedewszystkim sprawy formalne.

To była konferencja polsko - niemiecka. Jako jedyny obok tłumacza wszystko
        rozumiałem bez Dolmetschera
        • Gość: paranoik Nowak poliglota IP: 213.199.233.* 27.12.03, 21:55
          tak tak, juz wszyscy wiemy, ze doskonale Pan mowi i rozumie w kilku jezykach...nie bardzo jednak jestem przekonany, ze po polsku radzi Pan sobie rownie dobrze...
    • Gość: baba Re: sprostowanie do wczorajszych informacji IP: 213.241.75.* 27.12.03, 11:01
      tak to widać iż jest samoukiem w dziedzinach: medycyny i prawa- takiego
      człowieka potrzebowała partia Leppera i Go miała ,kiedy wszedł tam gdzie marzył
      więc sam wystartował ze swoimi umiejętnościami i teraz tego rezultaty.
      Módlmy sie do wszystkich bogów by więcej takich ludzi tam nie było!
      • dijey Re: sprostowanie do wczorajszych informacji 27.12.03, 21:14
        Prosze pana baba , mam pytanie, co panu posel nowak przeszkadza?
        , a posel miodowicz nie, co go nie ma na forum (cgnmnf); a posel gosiewski nie
        (cgnmnf),
        a posel winiarczyk kossakowska nie(cjnmnf) itd itp

jakie pan babo masz wyksztalcenie poswiadczone na papierze,
        a jaka masz pan wiedze, a jakie horyzonty pan masz?
        Czy zawsZe pan byles pracownikiem, czy choc przez 1 rok co najmniej udalo sie
        panu zyc na wlasna odpowiedzialnosc?
        Czy pan dzisiaj jest w stanie powiedziec przelozonemu, co o nim mysli, albo
        zlecemiodawcy?
        Ile wlasnych pieniedzy pan kiedykolwiek wystawil na ryzyko utraty, dla
        zapewnienia bytu rodzini?> itd itp

być baba wygodnie
        ale tak pisać to wstyd graniczacy z nikczemnoscia

• Gość: poseł nowak ja odpowiem babie!!! IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 27.12.03, 22:01

Od 15 roku jestem poza domem ( od tego momentu nikt mnie nie utrzymywał)

Od 17 roku byłem poza domem 600 km ( gdynia- praca zawodowa)

Od 20 roku zycia korzystałem z prawa azylu politycznego w RFN- Asylberechtigter
          ( za działalność w Stoczni ) Byłem najmłodszym uznanym azylantem. Prawo azylu
          przyznano mi 21 stycznia 1994 roku

Od 1999- do 1999 z bardzo duzym efektem prowadziłem działalność gospodaarczą,
          w tym pierwsze dwa lata w RFN

W tym czasie na operacjach zarobiłem prawie 6 mln zł, z tego zarobiłem po
          opodatkowaniu ( dywidenda - nigdy nie pobrana ), oraz wynagrodzenia za prace
          ca 1 mln zł

Całość zaczynałem od 4 tys DM

Zatrudniałem przez 6 lat do 10 pracowników. Zaden z nich nie powie dziś,
          nie otrzymał zapłaty za prace. Wynaagrodzenie nie były małe. Nawet w Pinczowie
          ludzie dostawali 1700 zł netto - za prace fizyczną, za biurową nie mnie niz 1000

Znam płynnie dwa jezyki, w tym niemiecki na poziomie ojczystego, i ...
          potrafie sobie poradzić z całą tą "zgrają"

"Zrobiłem" do obecnej chwili trzy "afery". Są to:

"Zelatyna", to z mojego zawidomienia aresztowano krola zelatyny- Grabka

"Udział w Starchowicach" ( to odemnie Marszałek miała wstępna wiedze na temat
          tajnego sledztwa. Prosze zapytać się prokuratora Czarneckiego z PO w Kielcach,
          jak było?

"Zaczyn" do do gier losowych. To ja jako pierwszy podałem w moim zawiadomieniu
          Macieja Skórke, jako asystenta Jaskierni, i wiele innych spraw np w Łodzi,
          Gdansku i Lublinie.

Ginące akta sądowe i prokuratorskie. Mozna poczytać w poniedziałek w POLITYCE

Kilka zyciorysów mozna tym obdarzyć.

Raz tylko byłem dole - w kielcach, po postawieniu mi 19 zarzutów ( obecnie 18
          umorzonych ) i wtedy kiedy mnie oszukano w dniu 31 pazdziernika 1998.

W sparwie zarzutów i opinii jestem już "górą", a układ Putowski- Szufel, też
          padnie, trzeba bedzie chyba płacić.

Na koniec powiem tylko- to wszystko sam jeden, bez doradców

Sorry za to "przechwałki", ale zostałem "sprowokowany"

• Gość: paranoik Re: ja odpowiem babie!!! IP: 213.199.233.* 27.12.03, 22:13
            ...a na jakie to pytanie baby jest ta niby odpowiedz...
            panie kochany jedyny Posle, toz teraz rozumiem, zeby uzyskac od Pana jakas informacje to trzeba Pana sprowokowac, zeby byla afera (to Pana krecie co?), bo na normalnie postawione pytanie nie odpowiada Pan...tylko dlaczego - moze Pan nie rozumie po polsku z powodu tej dlugotrwalej bytnosci poza granicami...
            ...nie, nie to ja jestem chory i mam paranoje...
            • Gość: poseł nowak to nie prosba baby paranoiku IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 27.12.03, 22:21
              Ta prosba paranoiku nie pochodziła od baby lecz norlanego człowieka.

Panu bym nie odpowiedział. Dlaczego? "Chorym" nie odpowiadam!

Nadal twierdze, ze jak bym na taki nick nie wpadł. Panu coś podpowiedziało!
              • Gość: paranoik Re: to nie prosba baby paranoiku IP: 213.199.233.* 27.12.03, 22:30
                ja rzeczywiscie jestem debil!!! najpierw nie kapuje jakie i czyje pytanie, teraz nie kumam o jaka prosbe chodzi.
                Na tyle jestem jednak rozgarniety, ze zdazylem zauwazyc, ze odpowiada Pan tylko wtedy kiedy jest Panu wygodnie (nie chce powiedziec, ze wtedy tylko kiedy Pan rozumie). No i prosze potwierdza sie, ze na medycynie sie Pan tez zna lepiej niz niejeden lekarz.
                Czy jak Pan nie ma co powiedziec to zawsze sie Pan czepia czyjegos nick???
                Pana nick mnie osobiscie sie nie podoba, a to ze Pan by nie wpadl na to na co ja moge wpasc...hmmm...prosze Pana i kto tu jest chory???
        • Gość: baba Re: sprostowanie do wczorajszych informacji IP: 213.241.75.* 29.12.03, 10:27
          dijey ciekawi mnie czemu na tym forum tak bronisz sam siebie/vide nizej co
          napisał poseł/.
          czy dyskusja ma sprowadzić się do gloryfikacji twojej osoby i wiadomości
          przepisywanej z innych gazet?
          Czy sa to metody zawiści w stosunku do innych?
          Co pozostawił poseł po sobie w Pińczowie?Czemu uciekł do Leppera?
          /coś nie gra z Twoją intuicją jestem Babą z krwi i kośći i jeczsze z czymś innym
          • Gość: paranoik Re: sprostowanie do wczorajszych informacji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.03, 11:25
            Baba, otworzyles mi oczy.... dzieki. Posel cierpi na rozdwojenie..., a probowal we mnie wmowic chorobe.
          • Gość: poseł nowak Re: sprostowanie do wczorajszych informacji IP: *.sejm.gov.pl / 195.187.136.* 30.12.03, 14:12
            1.5 miliona zł gotówka. Nie licze tego co włozyłem przez trzy lata jako włsnej
            pracy.

Nadal czekam na propozycie zamiany obiektu na tę kasę. A moze ktoś z was wezmie
            to za symboliczna złotówkę i pokaze co potrafi
            • Gość: paranoik darmowa porada IP: *.kielce.msk.pl 31.12.03, 15:31
              Panie posle moze zalozylby sobie pan jednak wlasna strone www. Bylaby szansa, ze te wszystkie jakze interesujace watki wszyscy ciekawscy mogliby znalezc w jednym miejscu...tj oczywiscie ulokowane w jakims porzadku.
              Mam jednak wrazenie, ze panu pasuje ten informacyjny burdel.
              A teraz sobie poczytam Pana zeznania majatkowe i zobacze skad Pan wzial te 1.5 mln gotowka.

Udanej Zabawy Sylwestrowej Zycze!!!
              paranoik
              • Gość: poseł nowak Re: darmowa porada IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.04, 19:57
                Panie paranoik! Ta kasa i jeszcze wieksza jest ( była ) własnością osoby
                prawnej- NOVA international.
                Rejestr handlowy RHB 4066 w SR w Łodzi rejestracja - 26 czerwca 1992
                100 % udziało - ZBigniew NOWAK

To była darmowa porada dla Pana, zeby pan wiedział gdzie szukać. Szufel miał
                kiedyś powiedziec ( po zapozaniu się z aktami spolki ), ze NOVA prała kase mafii

Tak, tak, jak ktos nie potrafi zrozumiec sukcesu to wymysla mafie. Corka nie
                rozumie nawet mapy geodezyjnej, to jaki ma myć tatuś?

Co do strony, to informuje pana, ze właśnie rejtruje gazete ( wydanie
                internetowe ).
                Bedę miał wiecej mozliwosci niż poseł. Na stronie bedzie link do strony
                informacyjnej.

Rozmowa z Panem...lub innymi, nie jest "informacyjnym burdelem".
                Strona to nie forum.

Proszę poczytać dzisiejsza GW w sprawie Grabka. To kolejne pare punktów Rzadu w
                dół.
                Napierski powie- znowu nowak
                • Gość: paranoik Re: darmowa porada IP: *.kielce.msk.pl 04.01.04, 15:51
                  No dzieki, dzieki. Teraz jeszcze tylko poprosze o adres tej strony z Panska gazeta.
                  • Gość: poseł nowak adres strony IP: *.sejm.gov.pl / 195.187.136.* 05.01.04, 08:43
                    jeszcze nie działa, ale bedzie to :
                    www.antykorupcja.pl
                    • Gość: paranoik Re: adres strony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.04, 12:24
                      ...kiedy zacznie dzialac??
          • dijey Re: sprostowanie do wczorajszych informacji 02.01.04, 20:10
            Nie potrafie zrozumiec o co Pani chodzi w tym poscie.
            Bardzo Panią za to przepraszam.
            dj
          • dijey Re: sprostowanie do wczorajszych informacji 06.01.04, 12:29
            Gość portalu: baba napisał(a):

> dijey ciekawi mnie czemu na tym forum tak bronisz sam siebie/vide nizej co
            > napisał poseł/.
            > czy dyskusja ma sprowadzić się do gloryfikacji twojej osoby i wiadomości
            > przepisywanej z innych gazet?
            > Czy sa to metody zawiści w stosunku do innych?
            > Co pozostawił poseł po sobie w Pińczowie?Czemu uciekł do Leppera?
            > /coś nie gra z Twoją intuicją jestem Babą z krwi i kośći i jeczsze z czymś
            inny
            > m

--------------------------------------------------------------------------------
            Nie potrafie zrozumiec o co Pani chodzi w tym poscie.
            Bardzo Panią za to przepraszam.
            dj

• Gość: Ecleik Dosrywaja Panu, Panie Nowak, IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 27.12.03, 20:21
      Dosrywają Panu,Panie Nowak, ale sie Pan nie przejmuj. Nie Pan jeden. Jest w
      Kielcach niejaki dyrektor szpitala. U mojej ciotki niedawno układał glazure.
      Był po ZSZ. Teraz jest dyrektor. Nawet w jednej z uczelni naucza studentów
      medycyny czegoś niezwykle skomplikowanego. Po co Panie Nowak sie uczyć. Szkoda
      czasu? Czy ze studiami , czy bez i tak się Pan będziesz uwsteczniał. Tak myśle
      • Gość: Życzliwy Re: Dosrywaja Panu, Panie Nowak, IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 27.12.03, 22:22
        Oto istotne stwierdzenie jakiegoś za przeproszeniem"Gówniarza".Po co się
        uczyć,to daremny trud."Ecleik",takie Twoje rozumowanie,jaki Nasz Kraj i nasza
        przyszłość.Czy zawsze Polak musi się kojarzyć, z taką mało wykształconą
        sowłoczą.Nowak gra teraz na uczuciach,że mało wykształcony a chciał dobrze,ale
        wyszło źle.Czy to moja wina ,czy Posła Nowaka.Nie można chcieć dobrze i czynić
        źle.Można jedynie robić sobie na złość jak Poseł Zbigniew Nowak!Pozdrawiam i
        życzę więcej samozaparcia w układaniu galzury.Był taki jeden Mazur ,co lustro
        zamontował jak jeziora glazur.Był taki u Pana Prezydenta (i jest jeszcze) WEL
        Kielce.
        • Gość: poseł nowak to nie prosba baby paranoiku IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 27.12.03, 22:25
          Panie Zyczliwy, pan masz deficyt pamieci biezacej. Juz pisałem na temat
          wykształcenia.

Znowu się ma powtarzać i tłumaczyć jak paranoikowi?
          • Gość: paranoik Re: to nie prosba baby paranoiku IP: 213.199.233.* 27.12.03, 22:37
            Panie Posle, Jak Pan bedziesz uzywal sformulowan typu:
            " Panie Zyczliwy, pan masz deficyt pamieci biezacej. "
            to za chwile uwierze, ze jestes Pan takze ekspertem w dzidzinie informatyki...
            ...i czym to sobie zasluzylem, ze Pan pisze, ze musi mi sie tlumaczyc...
            dementuje: Nie wymagam od Posla Nowaka zeby mi Pan cokolwiek tlumaczyl!!!
            ...czasem tylko chcialem odpowiedzi na proste pytanie...;))

paranoik - zaskoczony
    • Gość: poseł nowak Rzeczpospolita dzisaj IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 27.12.03, 22:13
      Nietykalny

Tajemnice III RP

MICHAŁ MAJEWSKI

Dlaczego Leszka Millera nie było na imieninach Wiesława Huszczy? Bo winda w
      kamienicy, w której odbywała się impreza, jest za mała, żeby zmieścił się do
      niej premier na wózku. To oczywiście żart. Dowcip, który opowiadano sobie na
      niedawnym przyjęciu u byłego kasjera lewicy.

Imieniny kontrowersyjnego biznesmena, którym dzisiaj jest Huszcza, wypadły w
      gorącym momencie. Jego nazwisko powróciło na łamy gazet i, jak zwykle, padało w
      nieciekawych okolicznościach. Twierdzono, że to Huszcza jest człowiekiem, który
      spinał układ między politykami SLD i ludźmi z branży jednorękich bandytów.

Przy tej okazji kilka gorzkich słów poświęcił skarbnikowi PZPR i SdRP sam
      prezydent Kwaśniewski. W wywiadzie radiowym nazwał go "osobą o niskiej
      wiarygodności". Podobnych słów użył przed 15 miesiącami.

- Olek odciął się od Huszczy. Niestety, o Leszku nie mogę tego powiedzieć -
      mówi minister obecnego rządu.

- Facet jest nietykalny. Dokumenty większości nomenklaturowych spółek
      przechodziły przez jego ręce. Zakładał je albo dawał na nie pieniądze z kasy po
      PZPR. Ma wiedzę, za pomocą której może zniszczyć niejedną karierę - uważa
      lewicowy publicysta Janusz Rolicki.

Huszcza nie chce się spotkać z "Rzeczpospolitą". - Nie rozmawiam z prasą - mówi
      i odkłada słuchawkę.

Poważny człowiek, który go zna i lubi, w połowie rozmowy stawia sprawę jasno.
      Tak jasno, że ciarki przechodzą po plecach: - Niech pan napisze rzetelny tekst
      o Wieśku. Taki tekst, z którego będzie wynikać, że on nie jest wcielonym
      diabłem. Wtedy Wiesiek pomoże panu napisać ciekawy tekst o Joli Kwaśniewskiej.

Można było to wziąć za gadanie bez znaczenia, ale z bardzo wiarygodnego źródła
      usłyszeliśmy na początku grudnia następującą historię: - To jest wydarzenie,
      które zna niewielka grupa osób w państwie. Huszcza pił któregoś razu wódkę z
      wysokiej rangi wojskowym. W czasie tego spotkania powiedział, że ma materiały,
      których ujawnienie stawiałoby prezydenta w niekorzystnym świetle. Ten wojskowy
      napisał notatkę do swojego szefa, w której opisał zdarzenia i słowa Huszczy.
      Notatka trafiła do Kwaśniewskiego, a on zareagował bezprecedensowymi
      wypowiedziami, które dezawuowały Huszczę.

9 grudnia; Huszcza wyprawia imieniny. Jednym z pierwszym gości był Maciej
      Skórka, bohater afery hazardowej.

Pół godziny na przyjęciu spędził Jerzy Jaskiernia, szef klubu SLD

Na piechotę z Kancelarii Premiera wpadł na imieniny Huszczy minister Tadeusz
      Iwiński

Jan G., były zarządca SPHW i od lat znajomy Huszczy

Paweł Hołownia, bohater tekstów w "Rz" o wirtualnej budowie ropociągu z Ukrainy
      do Polski

Mariusz Łapiński, były minister zdrowia

Nie zabrakło b. szefa UP Andrzeja Kapkowskiego, który do marca doradzał
      Leszkowi Millerowi

Andrzej Jaroszewicz miał wraz z Wiesławem Huszczą i Vahapem Toyem zrobić Las
      Vegas w Białej Podlaskiej

Po wybuchu afery hazardowej Aleksander Kwaśniewski, w gronie kilkudziesięciu
      osób, wyraził się o Huszczy w mocny sposób. Obok nazwiska Huszczy postawił
      słowo "agent".

Jerzy Dziewulski, na lewicy ekspert od spraw wewnętrznych, tłumaczy: "Nie
      spotka pan żadnego SLD-owskiego polityka w towarzystwie Huszczy. Tak jak mówi
      Kwaśniewski, ten facet jest niewiarygodny i to jest w Sojuszu sprawa jasna".

Imieniny na Szucha 8

We wtorek, 9 grudnia, imieninowe przyjęcie "osoby o niskiej wiarygodności"
      uświetniła plejada znanych gości. Impreza odbyła się w eleganckiej Alei Szucha,
      gdzie swoje siedziby mają m.in. Kancelaria Premiera, MSZ, nuncjusz papieski
      oraz Aleksander Gudzowaty. Pod numerem ósmym w wytwornej kamienicy mieści się
      biuro związanej z Huszczą firmy WSC Investment. Lokalizacja jest świetna,
      szczególnie jak na firmę, która nie reguluje swoich zobowiązań.

W PRL budynek należał do Związku Radzieckiego, dziś jest własnością Federacji
      Rosyjskiej. W latach 90. dzierżawę prestiżowej kamienicy, podobnie jak innych
      nieruchomości poradzieckich, w zadziwiających okolicznościach dostała spółka
      Fart, związana z nieżyjącym już Tadeuszem Rusieckim. We władzach Fartu kluczowe
      funkcje pełnili ludzie legitymujący się paszportami wystawianymi w ZSRR.
      Rusiecki założył Fart pod koniec lat 80. z szefami Polskiego Górnictwa
      Naftowego i Gazownictwa, tymi samymi, którzy podpisywali niekorzystne umowy na
      dostawy gazu z Rosji do Polski. Wypada dodać, że przed dziesięcioma laty
      Rusiecki był jedną z najważniejszych postaci w branży hazardowej. Do biznesmena
      i jego rodziny należało kasyno w Pałacu Kultury.

Traf chce, że jednym z pierwszych gości, którzy 9 grudnia przyszli powinszować
      Huszczy w dniu imienin, był właśnie człowiek z branży hazardowej - słynny
      Maciej Skórka, kolega Jerzego Jaskierni, niegdyś właściciel tysięcy jednorękich
      bandytów, dziś jeden z bohaterów afery hazardowej.

Skórka z marsową miną i prezentem pod pachą przyszedł na krótko. Śpiesznym
      krokiem wyszedł po kilku minutach. Jerzy Jaskiernia pojawił się, gdy Skórki już
      nie było. Na piechotę z pobliskiej Kancelarii Premiera wpadł minister Tadeusz
      Iwiński, jeden z najbliższych doradców Leszka Millera. Dłużej zabawił wpływowy
      wiceminister skarbu Andrzej Szarawarski. Gdy z imprezy wychodził Włodzimierz
      Nieporęt, rzecznik dyscypliny partyjnej SLD, zbliżał się właśnie były minister
      zdrowia Mariusz Łapiński, z Sojuszu usunięty. Zjawił się też poseł Witold
      Firak, na początku kadencji wyrzucony z Klubu SLD za pijaństwo.

Na imieniny przybył Jan Bogutyn, dziś pracujący dla Aleksandra Gudzowatego, w
      pierwszym rządzie SLD - PSL wiceminister finansów, któremu podlegały m.in.
      sprawy gier losowych. Pojawił się były szef Totalizatora Sportowego Sławomir
      Sykucki, który obecnie pracuje w Elektrimie. Ekskluzywnym bentleyem zajechał
      Piotr B?chner, stale obecny na listach najbogatszych Polaków. W latach 90.
      prasa donosiła, że w czasie transformacji część pieniędzy po byłej PZPR,
      którymi dysponował Huszcza, trafiło do Fundacji B?chnera. Sam przedsiębiorca
      temu zaprzeczał.

Na krótko wpadli Tomasz Sielicki, szef ComputerLandu, i Maciej Gierej, prezes
      Nafty Polskiej. Dłużej zasiedział się Paweł Hołownia, były dyrektor w PGNiG,
      bohater tekstów "Rz" o wirtualnej budowie ropociągu z Ukrainy do Polski.

Zjawił się Jan G., były zarządca Stołecznego Przedsiębiorstwa Handlu
      Wewnętrznego. Prokuratura zarzuca mu wyprowadzenia z SPHW kilkunastu milionów
      złotych. Pieniądze wypompowane z państwowej firmy zasiliły spółki związane z
      Huszczą. Był również Andrzej Jaroszewicz, syn premiera z czasów Gierka, którego
      nazwisko, obok nazwiska Huszczy, pojawiło się przy okazji kosmicznych planów
      Turka Vahapa Toya w Białej Podlaskiej. Złożyć życzenia przyszedł Jan Bisztyga,
      były oficer wywiadu, ostatni rzecznik PZPR i do marca 2003 r. doradca Leszka
      Millera. Nie zabrakło Andrzeja Anklewicza, byłego oficera SB i kontrwywiadu,
      niegdyś wiceszefa MSW, który dziś jest doradcą do spraw bezpieczeństwa w
      Orlenie. Przybył były szef UOP Andrzej Kapkowski, do niedawna doradca premiera
      Millera. Nazwisko Kapkowskiego, podobnie jak Huszczy i Jaroszewicza, pojawiło
      się przy "białamorganie" Vahapa Toya.

Niezła obsada jak na imieniny człowieka niewiarygodnego.

A jak było w środku?

- Kanapki i mnóstwo alkoholu. Impreza na stojąco. Wiesiek zapewniał gości, że
      Jurek Jaskiernia będzie kontratakował w sprawie afery hazardowej - opowiada
      polityk, który uczestniczył w przyjęciu.

- Jak Jaskiernia może kontratakować? Co może zrobić?

- To zależy od tego, jakie papiery dostanie od Wieśka.

Samochód od Kulczyka

Niemiłą przygodę z Huszczą w roli głównej miał w swoim czasie Wiesław
      Kaczmarek: - W zeszłym roku, krótko przed odwołaniem mnie ze stanowiska
      ministra skarbu, byłem u premiera Millera. Referowałem mu plany reform w
      przemyśle stoczniowym. Na koniec powiedziałem: "Leszku, czekam na twoją opinię
      w ciągu dwóch tygo
      • Gość: paranoik Re: Rzeczpospolita dzisaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.04, 09:06
        rozumiem, ze przez ten (lekko przydlugi) tekst chcial pan pokazac jaka to korupcja , przekrety i skurwysynstwo....no ale prosze pana o tym to wszyscy wiedza. To sa dobre teksty do pisania scenariuszy do filmow i nic poza tym.
        Niech pan napisze kiedy to sie zmieni...i jak do tego dojdzie...
        • Gość: Zenek Re: Rzeczpospolita dzisaj IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 05.01.04, 19:11
          Panie Nowak Pan już nic sobie nie wyprostujesz.Jest Pan za gruby i brzuch
          ciągnie Pana do dołu.Kręgosłup w tym wieku tj.Pana wieku jest słabszy i tez
          się skrzywił.To wszystko co może Pan sprostować.To co Pan tu wypisujesz nie ma
          żadnego sensu.Nie ma ładu ani składu.Co Pan prostujesz nie wiem,czy zachowanie
          Huszczy,czy Jaskierni,czy wreszcie swoje własne?Czy jest to próba wybielenia
          się i pokazania ,że Pana choroba jeszcze bardziej się rozwinęła?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka