nepasanada 02.09.09, 07:47 Fajnie protestować cudzym życiem. Czy któryś z pacjentów jest lekarzem bądź pochodzi z rodziny lekarskiej chociaż? Czy ci są dalej obsługiwani poza kolejką, jak to zapisane w przysiędze lekarskiej? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nepasanada Re: Szpital odwołuje zabiegi ratujące życie 02.09.09, 07:51 Co mi przypomina - czy zapisy tej "niby"przysięgi o nierównym traktowaniu pacjentów w zależności od pochodzenia (lekarskiego lub nie) to przejaw dyskryminacji? Czy to nie jest tworzenie kasty uprzywilejowanych w podobno demokratycznym społeczeństwie? I wreszcie: czy lekarze, którzy tego dnia mieli przeprowadzić zabiegi/operacje będą mieli za ten płacone? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: / do gnojkow IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.09.09, 09:29 jestescie niezle wieprze - zamiast nazwac po imieniu to co robi NFZ znajdujecie sobie temat zastepczy czy wy na serio nie widzicie ze cala sluzba zdrowia to jest jedno wielkie oszustwo czy nie widzicie ze lekarzom zabrano wszelkie mozliwosci i kompetencje pozostawiajac odpowiedzialnosc? czy wy rowniez robicie za darmo - albo gratis fundujecie swoim klientom uslugi za 100 000 zl tak robicie - jak nioe to mordy w kubel Odpowiedz Link Zgłoś
nepasanada Re: do gnojkow 02.09.09, 09:43 O jakiej odpowiedzialności mówisz? Lekarze nawet świadczyć przeciw sobie nie mogą w myśl wiadomego przyrzeczenia - a jak któryś próbuje się wyłamać, to automatycznie jest ich wrogiem. Ile osób wygrało kiedyś z lekarzami? Do ilu błędów się przyznali? Ja swoim "klientom" (choć to nie jest odpowiednia nazwa) funduję usługi gratis - jeśli nawet mam płacone tylko za godzinę to uczymy się dopóki dziecko nie zrozumie. Oczywiście nie rozmawiamy tu o lekarskich kwotach rzędu 100 000 pln - jako zwykły pracownik zarabiam zdecydowanie mniej (na rok). Płacę ZUSy, srusy itp - i za to należy mi się leczenie - a kwestie finansowe to profesjonalnie możecie załatwić w sądzie, składając pozew przeciw stronie, z którą podpisaliście umowę, a nie odmawiając zwykłym ludziom operacji. No chyba, że nie zależy wam na ludzach (i ich ewentualnym poparciu dla waszych postulatów). No to wtedy nie dziwcie się, że jeśli wy ludzi macie w d..., to oni was też. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gnojek Re: do gnojkow IP: *.chello.pl 02.09.09, 12:13 dyrektor nie powinien odwoływać operacji! To, że NFZ nie zapłaci za wykonane zabiegi -to nie znaczy, że można ryzykować czyjeś życie. Życie ludzkie jest ważnejsze niż pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: / Re: do gnojkow IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.09.09, 13:46 ta mozna jezeli sa to male pieniadze ale nietym razem - tu idzie o ciaglosc finansowa - szpital moze miec zasadniczy problem - jak raz popadnie w spirale zadluzenia - to wkrotce bedzie wiecej dluzny niz jest wart = takie rzeczy czesto sie juzw Polsce zdazaly nie tm razem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Re: do gnojkow IP: *.kielce.vectranet.pl 02.09.09, 15:11 Czyli dochodzimy do paradoksu - lekarze nie robią operacji ratujących życie po to, żeby utrzymać płynność finansową. Powiem wprost: szpital z lekarzami, którzy nie leczą jest goowno wart. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: / Re: do gnojkow IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.09.09, 22:41 alez alu - to wszystko kosztuje - niestety bez pieniedzy nie mozna leczyc - dotychczas za nadwykonania szpital dostawal pieniadze - teraz nie dostaje bo urzednik normalnie sieboi zaplacic - jego szef w warszawie powiedzial ze nie ma pieniedzy ale oficjalnie tego nie wolnomu powiedziec - bo jest rozkaz - JEST Dobrze - szpital tak duzego kredytu nie dostanie - wiec co mozna zrobic? pienidzedla lekarzy to jest pikus w porownioaniu z pozostalymi kosztami zaplacim=y jak bedzie wyrok - ale wyrok moze byc za kilka miesiecy - idzie o przewlekanie to jest tez koniec takiego systemu placenia jaki mamy od lat to jest pocatek konca NFZ tak samo jak i poczatek konca tzw solidaryzmu ida bardzo zle czasy i nic do tego doktory nie maja - oni sie powinni raczej schowac jak tlum ruszy na szpitale ktore beda mialy albo nie wode Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Re: do gnojkow IP: *.kielce.vectranet.pl 03.09.09, 17:14 Czy mógłbyś sprecyzować ile wynoszą koszty utrzymania szpitala w porównianiu z nakładami na personel? Bo chciałabym wiedzieć ile ten PIKUŚ wynosi dokładnie, żeby mieć to jasno, czarno na białym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: h1cks Re: Szpital odwołuje zabiegi ratujące życie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.09, 13:10 Trollu nie zaśmiecaj forum swoimi wypocinami, bo nie o lekarzach jest ten artykuł. Może wróć się do gimnazjum i naucz się czytać ze zrozumieniem tekst. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Re: Szpital odwołuje zabiegi ratujące życie IP: *.kielce.vectranet.pl 02.09.09, 15:14 No cóż - może w tym szpitalu faktycznie nie pracują lekarze - tylko sami biznesmeni. Szkoda, że ich argumentem przetargowym jest zdrowie i życie zwykłych ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Ku pamięci IP: *.kielce.vectranet.pl 02.09.09, 09:52 forum.gazeta.pl/forum/w,60,64080955,,Lekarze_z_SCO_chca_odejsc_z_pracy.html?s=0 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: talent Re: Szpital odwołuje zabiegi ratujące życie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.09, 10:32 Jeżeli brakuje kasy z NFZ-u to może miasto by dołożyło z naszych podatków?! Zamiast sponsorować klub korona dołożyć do zabiegów ratujących życie! Wg mnie kasa dla szpitali w CK jest ważniejsza, niż dla kopaczy ze Ściegiennego! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adorn Re: Szpital odwołuje zabiegi ratujące życie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.09.09, 14:43 A czemu miasto ma dokładac ,przeciez nasze pieniadze ma państwo i ich zbrojne ramię NFZ który nimi obraca,a obraca tak iz potrafi zakładac lokaty bankowe nie dając na chorych. Ile takich spraw wyszło w latach poprzednich. Jak nie umieję się nimi gospodarować to niech pozakłada nam państwo konta idywidualne i z nich bedziemy płacić za konkretne usługi medyczne lub przekazywać innym osobom,to są kazdego indywidualne pieniadze ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: / Re: Szpital odwołuje zabiegi ratujące życie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.09.09, 14:53 no takiego zlamania monopolu wlasnie sie boja najbardziej - to bylby bowiem pocatek konca socjalizmu w Polsce dla niepoznaki zwanego solidaryzmem czyli ja zyje zdrowo, nie pije ,nie pale, itd i comoesiac place- nie koprzystam ze sluzby zdrowia cale zycie - no moze pojde umrzec w szpitalu i to bedzie pierwszy i ostatni raz a ten z ktorym sie solidaryzuje - pije , lajdaczy sie i zre jak smok , pije , pali lezy przed telewizorem - taki sie ze mnasolidaryzuje - i taki bierze te moje pieniadze w NFZ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Subiektywna opinia IP: *.kielce.vectranet.pl 02.09.09, 15:26 To zacznij pić, palić itp - przynajmniej państwo coś na tobie z akcyzy/abonamentu zarobi. A tu nie chodzi o zdrowy czy nie tryb życia - tylko o wciąganie w swoje rozgrywki finansowe pacjentów. No i oczywiście pacjenci poprą lekarzy, zwłaszcza, że pozostają z nimi w stosunku zależności. Dla mnie cała taka sytuacja ociera się o szantaż typu: niech zwykli ludzie walczą o lekarzy, bo jak nie to was nie będziemy leczyć. Co ciekawe inne grupy zawodowe potrafią załatwiać samodzielnie swoje interesy - pielęgniarki miały swoje miasteczko, górnicy byli w Wawie itp. A za lekarzy niech kto inny się nadstawia, po co mają się fatygować gdziekolwiek? Ktoś chyba w szpitalu był odpowiedzialny za negocjacje finansowe i podpisanie kontraktu - czyli zgodził się na proponowane warunki. Niech teraz za to odpowiada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pacjent Re: Subiektywna opinia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.09, 19:42 Najlepiej to do zakładu pogrzebowego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Re: Subiektywna opinia IP: *.kielce.vectranet.pl 02.09.09, 20:03 Czy dobrze kojarzę, że chodzi o pavulon w rękach lekarzy? No fakt, efekt murowany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anonim Re: Subiektywna opinia IP: 83.238.163.* 02.09.09, 20:36 Jak ktoś chce na kogoś ponarzekać i jeszcze lepiej obrazić, to okazja znajdzie się przy okazji każdego wątku( jak dzieci za dużo w szkole to wina nauczycieli, jak sąd niezamknięty to wina prawników itp) W tym artykule zdaje się nie ma nic o tym ,że lekarze nie chcą leczyć pacjentów (może warto go najpierw przeczytać). -Decyzję o wstrzymaniu przyjęć podjął dyrektor (nie lekarz). Zresztą rozumiem dyrektora że jest w kropce -ile jeszcze ma zadłużać szpital? Aż przyjdzie komornik zablokuje rachunek? Przecież to nie jest jego prywatna firma ,tylko państwowa i to państwo ma szpital o dbać. -Gdy nie ma tych zabiegów to lekarze nie dostają pieniędzy ( bo są zatrudnieni w firmie zewnętrznej a nie w ty szpitalu i robią to tylko w weekendy kiedy szpital nie ma własnych zabiegów ) ,a uwierzcie mi że chcą to robić. To NFZ wykupuje świadczenia i my wszyscy płacimy mu niemałe pieniądze żeby były dla wszystkich dostępne. To jest adresat wszystkich żalów> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Re: Subiektywna opinia IP: *.kielce.vectranet.pl 02.09.09, 20:46 Odwołał Gierada, owszem - ale jasno z artykułu wynika, że ma poparcie lekarzy. Wystarczy artykuł przeczytać, ze zrozumieniem - tak jak pani doktor habilitowana. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Subiektywna opinia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.09, 23:59 Człowieku tobie pozostaje tylko jedenlekarz =psychiatra. A odnośnie ekonomii. Płacxisz zusy, srusy głownie na swą przyszłą emeryturę- a tak naprawdę na emyrytury obecnych emerytów (ponad 560zł). Na zdrowie - czyli wg ciebie te debilne pijawki lekarzy - 224 zeta miesiecznie. Z tego za około połowę refundują leki tobie (także i te psychiatyczne) i twojej rodzince - emerytom i rencistom. Resztą dzielisz się z KRUSowcami, bezrobotnymi studentami, za których składki ty dopłacasz (solirdaryzm). Pozostaje jakieś 7 no może 8 dych miesięcznie. Zabieg kardiologiczny o którym mowa kosztuje średnio 20 tysięcy. Składasz więc na niego te twoje zasrane składki przez jakieś 25 lat i tylko dlatego że te tępe doktory przyjmuja stawki jak dla żebraków- gdyby ich honoraria były kalkulowane jak na zachodzie składałbyś na niego lat ze 40. Przemyśl to - no chyba że twoja nienawiść do tego zawodu pzresłoni ci resztki logiki. Czytam te twoje wypociny i myślę że masz jakiś uraz - panienkę ci któryś odbił, czy na medycynę się nie dostałeś Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Re: Subiektywna opinia IP: *.kielce.vectranet.pl 03.09.09, 08:10 Biorąc pod uwagę, że płacę kilkukrotną wartość składki zdrowotnej - wychodzi kilkaset zł miesięcznie - ok. 7 tysięcy rocznie. (Na ten zabieg składam się zatem 3 lata.) Oczywiście dla znakomitej większości lekarzy to tyle ile zarabiają w tydzien - niz dziwnego, że nie szanujesz moich pieniędzy, bo to ochłapy w porównaniu z twoimi dochodami. Obecni emeryci opłacali składki całe życie więc należy im się leczenie. Jak ci się tu nie podoba to czemu nie wyjechałeś na zachód? Tam jest tak wspaniale. Tyle, że faktycznie musiałbyś jednak sporo przepracować, a nie przychodzić na spanie podczas dyżuru. Biorąc pod uwagę mój nick, raczej nie jestem facetem - ale to nie wystarczy znać literki, trzeba jeszcze umieć czytać. Na medycynie nie nauczyli? Odpowiedz Link Zgłoś
oloros Re: Subiektywna opinia 03.09.09, 13:16 tylko co z tym wspolnego maja lekarze? czy oni wmyslili ten system cy w Chile? lekarze jak zawsze sa problemem zastepczym - jak za socjalizmu - ostrze gniewu chlopa i robotnika ma byc skierowane w druga klase - panow w bialych kitlach czyli walka klas jako wytrych do tlumaczenia wszystkiego zycie jest niestety bardziej zlozone niz to leninizm chcial a jak juz sie wprowdzilo monopoliste platnika no to takie sa efekty nfz jest dinozaurem socjalizmu - tak jak PKP co najmniej ale problem jest spoleczny - bo nie da sie dalej rowno wszystkicm dawac - ukrywac w ten sposb zroznicowanie spoleczne ktore w Polsce jest juz ogromne - spora czesc spoleczenstwa- oblicza sie na okolo 1,2 mliona ludzi jest w stanie duzo wiecej placic regularnie na ochrone zdrowia jezeli to bedzie sie laczylo z pelna tzw usluga- koszty sa porownywalne jak na zachodzie - czyli bardzo duze i dlaczego by nie ci sami ludzie ubezpieczaja swoje mercedesy i land range rovery na sumy powyzej 30 000 rocznie - to nie moga sie ubezpieczyc na zdroie - moga - tylko musza miec pewnosc ze bedzie to sie laczylo z jakoscia - i tej pewnosci nie ma ale to tylko kwestia czasu - w duzych osrodkach miejskich powstaja takie organizmy z prywatnymi szpitalami wlaczznie - o pelny zakresie nie taki powstaje w Warzszawie z siecia przychodni o najwyzszej klasie - koniec ery solidaryzmu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Subiektywna opinia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.09.09, 14:54 poćwicz czytanie ze zrozumieniem, a tego nie uczą na obecnych "fakultetach". Twoja niebotyczna składka też jest dzielona w/g tego algorytmu, a więc nie 3 lata tylko dłuuuużo dłużej.Emeryci nie płacili składek pzrez całe życie bo ich pzred 1999 nie byłó ( skladek a nie emerytów - wolę ci wyajśnić). Propozycje wyjazdu na zachód moge odwrócić- wyjedź ty a natychmiast ,płacąc nota bene wielokrotnie wyższą składke nabierzesz szacunku do lekarzy, ba zaraz przyjedziesz do tych polskich tępych konowałów zeby zaoszczedzić troche grosiwa.Nicki są mylace, mój też nie oznaca mojego genotypu - trudne słowo - sprawdź w wikipedii. Acha większość lekarzy pracuje (oczywiście m wg ciebie śpi) na kilku etatach i przez sen płaci składki ZDROWOTNE ( ja w zeszłym roku ponad 9 tys.)Acha, aktywność podczas snu to somnambulia (trudne słowo). A poza tym pzrestań słonko traktować nas tak protekcjonalnie. Rozpocząłem studia latach 70. jako prymus elitarnego liceum, liczba kqandydatów na jedno miejsce w mojej uczelni oscylowała w okolicy 10, większości dzisiejszych gigantów bankowości , zarządania i itp. nie mogloby się nawet śnić studiowanie w mojej uczelni (płatnych studiów wtedy nie było), ukończyłem studia z czerwonym dyplomem, obroniłem doktorat z wyróżnieniem, ukończyłem studia pokrewne i jeszcea ekonomiczne, znam biegle 3 jeżyki. Byłem i jestem jednym z najlepszych, swoją prace traktuję poważnie i dlatego - wbij to sobie do tej swojej zakomplweksionejj pałki- chcę i POWINIENEM zarabiać przyzwoite pieniądze. Zegnam się z wylaniem ( to taka archaiczna forma stylistyczna) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Subiektywna opinia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.09, 15:34 Widzę, że większość forumowiczów ma problemy ze zrozumieniem napisanego tekstu. Czy to wina Dyr. Gierady i lekarzy pracujących w Szpitalu Wojewódzkim, że NFZ nie płaci im za wykonane usługi? A może to jednak winna was wszystkich, ktorzy tak bezmyślnie powierzyliście rządy naszą Ojczyzną ludziom niskich lotów, dla których pacjent to zbędny przedmiot. To rząd Tuska poprzez NFZ odpowiedzialny jest za zapewnienie Polakom opieki zdrowotnej na europejskim poziomie godnie z obowiązującymi standardami.Skoro oszuści tego nie robią, proszę zwrócić się do nich z apelem o prawidlowe finansowanie opieki zdrowotnej. Odpowiedz Link Zgłoś
oloros pozdrowienia do xxx 03.09.09, 15:58 mam podobna droge z tym ze jeszcze przed marcem 68 udalo mi sie "wyjechac" z Polski- nie jestem Zydem - przepraszam ale w Polsce to musze dodac - jak nigdzie w swiecie pracowalem w US przez 35 lat jak wracalem po raz pierwszy w 2006 roku myslalem ze zmian w Polsce jest wiecej zawiodlem sie bardzo - najbrdziej mnie martwi ten sposob myslenia jaki czesto slysze - jakbym sluchal partyjnych przemowien z czasow Gomolki powierzchone, klasowe, bazujace na negatywnych uczuciach plytkie i ten calkowity brak kapitalu spolecznego - brak wiezi, jakiejs wspolpracy miedzy ludzmi i zaufania - kompletne zero w US liczy sie co umiesz i jaki jestes i chociaz wyjechalem ze swoim najlepszym przykacielem Zydem - ktorego na lotnisku wital rabin /pozniej sie nim zajeli bardzo - dzisiaj jest dobrym profesorem na najlepszycm Uniwersytecie/ mnie sie tez niezle powiodlo chociaz nikt mi nie pomagal jestem pelen podziwu dla pracy moich kolegow w Polsce = w tych warukach jest to absolutnie niepojete jak wykonujecie dobrze ten zawod i calkowicie niepojete jest stosunek ludzi a zwlaszcza rzadow do waszej ciezkiej pracy ktos mi powiedzial ze w polsce ludzie po prostu maja zdrowie za nic i lekarzy tez -co w US jest dokladnie odwrotnie bo tam jak nie jestes zdrowy to spadasz kilka pieter w spolecznej hierarchi i jest bardzo ciezko pozdrowienia i zyczenia dla xxx - trudno ludzie w Polsce musza sie jeszcze wiele nauczyc - nie jezdenia nowym bmw ale szacunku dla innycha przede wszystkim dla siebie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Szacunek lekarski IP: *.kielce.vectranet.pl 03.09.09, 17:09 No to chłopcy - jak już sobie pożyczyliście i pozdrowiliście się tak radośnie, to może przejdźmy do meritum. Wg mnie, jest skoooooorwysyństwem ustalanie terminu operacji (rozumiem, że przez lekarzy, w porozumieniu z dyrektorem placówki - jeśli się mylę to oloros (a może xxx) mnie zapewne poprawi) po czym odwoływanie jej w medialnym blasku. A cierpi na tym pacjent, który najwyraźniej jest tylko elementem przetargowym. Jego się nie szanuje, bo po co? Przecież to tylko chory człowiek, najwyżej zejdzie - dobrze by go było wypisać wcześniej ze szpitala, żeby czasem nie zaśmiecał szpitalnych statystyk. Odpowiedz Link Zgłoś
kzet69 Re: Szacunek lekarski 03.09.09, 19:49 ala sorry ale chora to ty jesteś, umieszczasz najbardziej idiotyczne teksty na tym forum i to nie pierwszy raz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polak Re: Szacunek lekarski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.09, 22:20 Za zabezpieczenie potrzeb zdrowotnych Narodu konstytucyjnie odpowiada rząd RP. Pracownicy służby zdrowia, w tym również lekarze są tylko kiepsko oplacanymi robotnikami najemnymi. A swoją drogą, kiedy kanclerz Tuzk zrealizuje swoje obietnice wyborcze o usmiechniętych, dobrze wynagradzanych pracownikach słuzby zdrowia, oświaty, policji itd? Czy temu osobnikowi mozna jeszcze wierzyć? Przecież przez prawie dwa lata swojego administrowania krajem nie zrobił nic, jeśli chodzi o realizację przedwyborczych obietnic. Czy nie tak zachowują się pospolici oszuści? Wg tzw. ośrodków bałamucenia opinii publicznej aż 120% Polaków chce, aby ten nieudacznik o dziwnym spojrzeniu był prezydentem mojej Ojczyzny. Skandal . Non possumus !!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Moja opinia IP: *.kielce.vectranet.pl 03.09.09, 22:54 No to teraz mi pojechałeś - niby masz 40 lat a umysłowość pięciolatka. Napisz jeszcze ile masz różnych nicków, bo nie chce mi się z tobą toczyć dwudziestu dyskusji. A masz coś do napisania na temat braku szacunku dla ludzkiego zdrowia i życia? Może odnieś się do postępowania pracowników szpitala, którzy najpierw ustalają "ratujące życie zabiegi" by następnie spektakularnie je odwołać - i w ten sposób walczyć o pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
michal286 Re: Szacunek lekarski 03.09.09, 23:06 a co chłopczyku w posikanych majteczkach? jedyne słuszne opinie to te popierające takie świńskie decyzje? Odpowiedz Link Zgłoś