Dodaj do ulubionych

Szpital odwołuje zabiegi ratujące życie

02.09.09, 07:47
Fajnie protestować cudzym życiem. Czy któryś z pacjentów jest lekarzem
bądź pochodzi z rodziny lekarskiej chociaż? Czy ci są dalej
obsługiwani poza kolejką, jak to zapisane w przysiędze lekarskiej?
Obserwuj wątek
    • nepasanada Re: Szpital odwołuje zabiegi ratujące życie 02.09.09, 07:51
      Co mi przypomina - czy zapisy tej "niby"przysięgi o nierównym
      traktowaniu pacjentów w zależności od pochodzenia (lekarskiego lub
      nie) to przejaw dyskryminacji? Czy to nie jest tworzenie kasty
      uprzywilejowanych w podobno demokratycznym społeczeństwie?

I wreszcie: czy lekarze, którzy tego dnia mieli przeprowadzić
      zabiegi/operacje będą mieli za ten płacone?
      • Gość: / do gnojkow IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.09.09, 09:29

jestescie niezle wieprze - zamiast nazwac po imieniu to co robi NFZ
        znajdujecie sobie temat zastepczy
        czy wy na serio nie widzicie ze cala sluzba zdrowia to jest jedno
        wielkie oszustwo
        czy nie widzicie ze lekarzom zabrano wszelkie mozliwosci i
        kompetencje pozostawiajac odpowiedzialnosc?
        czy wy rowniez robicie za darmo - albo gratis fundujecie swoim
        klientom uslugi za 100 000 zl
        tak robicie - jak nioe to mordy w kubel
        • nepasanada Re: do gnojkow 02.09.09, 09:43
          O jakiej odpowiedzialności mówisz? Lekarze nawet świadczyć przeciw
          sobie nie mogą w myśl wiadomego przyrzeczenia - a jak któryś próbuje
          się wyłamać, to automatycznie jest ich wrogiem. Ile osób wygrało
          kiedyś z lekarzami? Do ilu błędów się przyznali?
          Ja swoim "klientom" (choć to nie jest odpowiednia nazwa) funduję
          usługi gratis - jeśli nawet mam płacone tylko za godzinę to uczymy
          się dopóki dziecko nie zrozumie. Oczywiście nie rozmawiamy tu o
          lekarskich kwotach rzędu 100 000 pln - jako zwykły pracownik
          zarabiam zdecydowanie mniej (na rok). Płacę ZUSy, srusy itp - i za
          to należy mi się leczenie - a kwestie finansowe to profesjonalnie
          możecie załatwić w sądzie, składając pozew przeciw stronie, z którą
          podpisaliście umowę, a nie odmawiając zwykłym ludziom operacji. No
          chyba, że nie zależy wam na ludzach (i ich ewentualnym poparciu dla
          waszych postulatów). No to wtedy nie dziwcie się, że jeśli wy ludzi
          macie w d..., to oni was też.
          • Gość: gnojek Re: do gnojkow IP: *.chello.pl 02.09.09, 12:13
            dyrektor nie powinien odwoływać operacji! To, że NFZ nie zapłaci za
            wykonane zabiegi -to nie znaczy, że można ryzykować czyjeś życie.
            Życie ludzkie jest ważnejsze niż pieniądze.
            • Gość: / Re: do gnojkow IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.09.09, 13:46
              ta mozna jezeli sa to male pieniadze
              ale nietym razem - tu idzie o ciaglosc finansowa - szpital moze miec
              zasadniczy problem - jak raz popadnie w spirale zadluzenia - to
              wkrotce bedzie wiecej dluzny niz jest wart = takie rzeczy czesto sie
              juzw Polsce zdazaly
              nie tm razem
              • Gość: ala Re: do gnojkow IP: *.kielce.vectranet.pl 02.09.09, 15:11
                Czyli dochodzimy do paradoksu - lekarze nie robią operacji ratujących
                życie po to, żeby utrzymać płynność finansową. Powiem wprost: szpital
                z lekarzami, którzy nie leczą jest goowno wart.
                • Gość: / Re: do gnojkow IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.09.09, 22:41
                  alez alu - to wszystko kosztuje - niestety bez pieniedzy nie mozna
                  leczyc - dotychczas za nadwykonania szpital dostawal pieniadze -
                  teraz nie dostaje bo urzednik normalnie sieboi zaplacic - jego szef
                  w warszawie powiedzial ze nie ma pieniedzy ale oficjalnie tego nie
                  wolnomu powiedziec - bo jest rozkaz - JEST Dobrze -
                  szpital tak duzego kredytu nie dostanie - wiec co mozna zrobic?
                  pienidzedla lekarzy to jest pikus w porownioaniu z pozostalymi
                  kosztami
                  zaplacim=y jak bedzie wyrok - ale wyrok moze byc za kilka miesiecy -
                  idzie o przewlekanie
                  to jest tez koniec takiego systemu placenia jaki mamy od lat
                  to jest pocatek konca NFZ
                  tak samo jak i poczatek konca tzw solidaryzmu
                  ida bardzo zle czasy
                  i nic do tego doktory nie maja - oni sie powinni raczej schowac jak
                  tlum ruszy na szpitale ktore beda mialy albo nie wode
                  • Gość: ala Re: do gnojkow IP: *.kielce.vectranet.pl 03.09.09, 17:14
                    Czy mógłbyś sprecyzować ile wynoszą koszty utrzymania szpitala w
                    porównianiu z nakładami na personel? Bo chciałabym wiedzieć ile ten
                    PIKUŚ wynosi dokładnie, żeby mieć to jasno, czarno na białym.
      • Gość: h1cks Re: Szpital odwołuje zabiegi ratujące życie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.09, 13:10
        Trollu nie zaśmiecaj forum swoimi wypocinami, bo nie o lekarzach jest ten
        artykuł. Może wróć się do gimnazjum i naucz się czytać ze zrozumieniem tekst.
        • Gość: ala Re: Szpital odwołuje zabiegi ratujące życie IP: *.kielce.vectranet.pl 02.09.09, 15:14
          No cóż - może w tym szpitalu faktycznie nie pracują lekarze - tylko
          sami biznesmeni. Szkoda, że ich argumentem przetargowym jest zdrowie i
          życie zwykłych ludzi.
    • Gość: ala Ku pamięci IP: *.kielce.vectranet.pl 02.09.09, 09:52
      forum.gazeta.pl/forum/w,60,64080955,,Lekarze_z_SCO_chca_odejsc_z_pracy.html?s=0
    • Gość: talent Re: Szpital odwołuje zabiegi ratujące życie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.09, 10:32
      Jeżeli brakuje kasy z NFZ-u to może miasto by dołożyło z naszych podatków?! Zamiast sponsorować klub korona dołożyć do zabiegów ratujących życie! Wg mnie kasa dla szpitali w CK jest ważniejsza, niż dla kopaczy ze Ściegiennego!
      • Gość: Adorn Re: Szpital odwołuje zabiegi ratujące życie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.09.09, 14:43
        A czemu miasto ma dokładac ,przeciez nasze pieniadze ma państwo i ich
        zbrojne ramię NFZ który nimi obraca,a obraca tak iz potrafi zakładac
        lokaty bankowe nie dając na chorych.
        Ile takich spraw wyszło w latach poprzednich.
        Jak nie umieję się nimi gospodarować to niech pozakłada nam państwo
        konta idywidualne i z nich bedziemy płacić za konkretne usługi
        medyczne lub przekazywać innym osobom,to są kazdego indywidualne
        pieniadze !
        • Gość: / Re: Szpital odwołuje zabiegi ratujące życie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.09.09, 14:53
          no takiego zlamania monopolu wlasnie sie boja najbardziej - to
          bylby bowiem pocatek konca socjalizmu w Polsce dla niepoznaki
          zwanego solidaryzmem
          czyli ja zyje zdrowo, nie pije ,nie pale, itd i comoesiac place- nie
          koprzystam ze sluzby zdrowia cale zycie - no moze pojde umrzec w
          szpitalu i to bedzie pierwszy i ostatni raz
          a ten z ktorym sie solidaryzuje - pije , lajdaczy sie i zre jak smok
          , pije , pali lezy przed telewizorem - taki sie ze mnasolidaryzuje -
          i taki bierze te moje pieniadze w NFZ
          • Gość: ala Subiektywna opinia IP: *.kielce.vectranet.pl 02.09.09, 15:26
            To zacznij pić, palić itp - przynajmniej państwo coś na tobie z
            akcyzy/abonamentu zarobi.
            A tu nie chodzi o zdrowy czy nie tryb życia - tylko o wciąganie w
            swoje rozgrywki finansowe pacjentów. No i oczywiście pacjenci poprą
            lekarzy, zwłaszcza, że pozostają z nimi w stosunku zależności. Dla
            mnie cała taka sytuacja ociera się o szantaż typu: niech zwykli
            ludzie walczą o lekarzy, bo jak nie to was nie będziemy leczyć. Co
            ciekawe inne grupy zawodowe potrafią załatwiać samodzielnie swoje
            interesy - pielęgniarki miały swoje miasteczko, górnicy byli w Wawie
            itp. A za lekarzy niech kto inny się nadstawia, po co mają się
            fatygować gdziekolwiek?
            Ktoś chyba w szpitalu był odpowiedzialny za negocjacje finansowe i
            podpisanie kontraktu - czyli zgodził się na proponowane warunki.
            Niech teraz za to odpowiada.
            • Gość: pacjent Re: Subiektywna opinia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.09, 19:42
              Najlepiej to do zakładu pogrzebowego.
              • Gość: ala Re: Subiektywna opinia IP: *.kielce.vectranet.pl 02.09.09, 20:03
                Czy dobrze kojarzę, że chodzi o pavulon w rękach lekarzy? No fakt,
                efekt murowany.
                • Gość: anonim Re: Subiektywna opinia IP: 83.238.163.* 02.09.09, 20:36
                  Jak ktoś chce na kogoś ponarzekać i jeszcze lepiej obrazić, to okazja znajdzie
                  się przy okazji każdego wątku( jak dzieci za dużo w szkole to wina nauczycieli,
                  jak sąd niezamknięty to wina prawników itp)
                  W tym artykule zdaje się nie ma nic o tym ,że lekarze nie chcą leczyć
                  pacjentów (może warto go najpierw przeczytać).
                  -Decyzję o wstrzymaniu przyjęć podjął dyrektor (nie lekarz). Zresztą rozumiem
                  dyrektora że jest w kropce -ile jeszcze ma zadłużać szpital? Aż przyjdzie
                  komornik zablokuje rachunek? Przecież to nie jest jego prywatna firma ,tylko
                  państwowa i to państwo ma szpital o dbać.
                  -Gdy nie ma tych zabiegów to lekarze nie dostają pieniędzy ( bo są zatrudnieni w
                  firmie zewnętrznej a nie w ty szpitalu i robią to tylko w weekendy kiedy szpital
                  nie ma własnych zabiegów ) ,a uwierzcie mi że chcą to robić.
                  To NFZ wykupuje świadczenia i my wszyscy płacimy mu niemałe pieniądze żeby były
                  dla wszystkich dostępne. To jest adresat wszystkich żalów>
                  • Gość: ala Re: Subiektywna opinia IP: *.kielce.vectranet.pl 02.09.09, 20:46
                    Odwołał Gierada, owszem - ale jasno z artykułu wynika, że ma poparcie
                    lekarzy. Wystarczy artykuł przeczytać, ze zrozumieniem - tak jak pani
                    doktor habilitowana.
                    • Gość: xxx Re: Subiektywna opinia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.09, 23:59
                      Człowieku tobie pozostaje tylko jedenlekarz =psychiatra. A odnośnie
                      ekonomii. Płacxisz zusy, srusy głownie na swą przyszłą emeryturę- a
                      tak naprawdę na emyrytury obecnych emerytów (ponad 560zł). Na
                      zdrowie - czyli wg ciebie te debilne pijawki lekarzy - 224 zeta
                      miesiecznie. Z tego za około połowę refundują leki tobie (także i te
                      psychiatyczne) i twojej rodzince - emerytom i rencistom. Resztą
                      dzielisz się z KRUSowcami, bezrobotnymi studentami, za których
                      składki ty dopłacasz (solirdaryzm). Pozostaje jakieś 7 no może 8
                      dych miesięcznie. Zabieg kardiologiczny o którym mowa kosztuje
                      średnio 20 tysięcy. Składasz więc na niego te twoje zasrane składki
                      przez jakieś 25 lat i tylko dlatego że te tępe doktory przyjmuja
                      stawki jak dla żebraków- gdyby ich honoraria były kalkulowane jak na
                      zachodzie składałbyś na niego lat ze 40. Przemyśl to - no chyba że
                      twoja nienawiść do tego zawodu pzresłoni ci resztki logiki. Czytam
                      te twoje wypociny i myślę że masz jakiś uraz - panienkę ci któryś
                      odbił, czy na medycynę się nie dostałeś
                      • Gość: ala Re: Subiektywna opinia IP: *.kielce.vectranet.pl 03.09.09, 08:10
                        Biorąc pod uwagę, że płacę kilkukrotną wartość składki zdrowotnej -
                        wychodzi kilkaset zł miesięcznie - ok. 7 tysięcy rocznie. (Na ten
                        zabieg składam się zatem 3 lata.) Oczywiście dla znakomitej
                        większości lekarzy to tyle ile zarabiają w tydzien - niz dziwnego,
                        że nie szanujesz moich pieniędzy, bo to ochłapy w porównaniu z
                        twoimi dochodami. Obecni emeryci opłacali składki całe życie więc
                        należy im się leczenie.
                        Jak ci się tu nie podoba to czemu nie wyjechałeś na zachód? Tam jest
                        tak wspaniale. Tyle, że faktycznie musiałbyś jednak sporo
                        przepracować, a nie przychodzić na spanie podczas dyżuru.
                        Biorąc pod uwagę mój nick, raczej nie jestem facetem - ale to nie
                        wystarczy znać literki, trzeba jeszcze umieć czytać. Na medycynie
                        nie nauczyli?
                        • oloros Re: Subiektywna opinia 03.09.09, 13:16
                          tylko co z tym wspolnego maja lekarze?
                          czy oni wmyslili ten system cy w Chile?
                          lekarze jak zawsze sa problemem zastepczym - jak za socjalizmu -
                          ostrze gniewu chlopa i robotnika ma byc skierowane w druga klase -
                          panow w bialych kitlach
                          czyli walka klas jako wytrych do tlumaczenia wszystkiego
                          zycie jest niestety bardziej zlozone niz to leninizm chcial
                          a jak juz sie wprowdzilo monopoliste platnika no to takie sa efekty
                          nfz jest dinozaurem socjalizmu - tak jak PKP co najmniej
                          ale problem jest spoleczny - bo nie da sie dalej rowno wszystkicm
                          dawac - ukrywac w ten sposb zroznicowanie spoleczne ktore w Polsce
                          jest juz ogromne - spora czesc spoleczenstwa- oblicza sie na okolo
                          1,2 mliona ludzi jest w stanie duzo wiecej placic regularnie na
                          ochrone zdrowia jezeli to bedzie sie laczylo z pelna tzw usluga-
                          koszty sa porownywalne jak na zachodzie - czyli bardzo duze
                          i dlaczego by nie ci sami ludzie ubezpieczaja swoje mercedesy i land
                          range rovery na sumy powyzej 30 000 rocznie - to nie moga sie
                          ubezpieczyc na zdroie - moga - tylko musza miec pewnosc ze bedzie to
                          sie laczylo z jakoscia - i tej pewnosci nie ma
                          ale to tylko kwestia czasu - w duzych osrodkach miejskich powstaja
                          takie organizmy z prywatnymi szpitalami wlaczznie - o pelny zakresie
                          nie taki powstaje w Warzszawie z siecia przychodni o najwyzszej
                          klasie - koniec ery solidaryzmu
                        • Gość: xxx Re: Subiektywna opinia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.09.09, 14:54
                          poćwicz czytanie ze zrozumieniem, a tego nie uczą na
                          obecnych "fakultetach". Twoja niebotyczna składka też jest dzielona
                          w/g tego algorytmu, a więc nie 3 lata tylko dłuuuużo dłużej.Emeryci
                          nie płacili składek pzrez całe życie bo ich pzred 1999 nie byłó (
                          skladek a nie emerytów - wolę ci wyajśnić). Propozycje wyjazdu na
                          zachód moge odwrócić- wyjedź ty a natychmiast ,płacąc nota bene
                          wielokrotnie wyższą składke nabierzesz szacunku do lekarzy, ba zaraz
                          przyjedziesz do tych polskich tępych konowałów zeby zaoszczedzić
                          troche grosiwa.Nicki są mylace, mój też nie oznaca mojego genotypu -
                          trudne słowo - sprawdź w wikipedii. Acha większość lekarzy pracuje
                          (oczywiście m wg ciebie śpi) na kilku etatach i przez sen płaci
                          składki ZDROWOTNE ( ja w zeszłym roku ponad 9 tys.)Acha, aktywność
                          podczas snu to somnambulia (trudne słowo). A poza tym pzrestań
                          słonko traktować nas tak protekcjonalnie. Rozpocząłem studia latach
                          70. jako prymus elitarnego liceum, liczba kqandydatów na jedno
                          miejsce w mojej uczelni oscylowała w okolicy 10, większości
                          dzisiejszych gigantów bankowości , zarządania i itp. nie mogloby się
                          nawet śnić studiowanie w mojej uczelni (płatnych studiów wtedy nie
                          było), ukończyłem studia z czerwonym dyplomem, obroniłem doktorat z
                          wyróżnieniem, ukończyłem studia pokrewne i jeszcea ekonomiczne, znam
                          biegle 3 jeżyki. Byłem i jestem jednym z najlepszych, swoją prace
                          traktuję poważnie i dlatego - wbij to sobie do tej swojej
                          zakomplweksionejj pałki- chcę i POWINIENEM zarabiać przyzwoite
                          pieniądze. Zegnam się z wylaniem ( to taka archaiczna forma
                          stylistyczna)
                          • Gość: gość Re: Subiektywna opinia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.09, 15:34
                            Widzę, że większość forumowiczów ma problemy ze zrozumieniem
                            napisanego tekstu. Czy to wina Dyr. Gierady i lekarzy pracujących w
                            Szpitalu Wojewódzkim, że NFZ nie płaci im za wykonane usługi? A może
                            to jednak winna was wszystkich, ktorzy tak bezmyślnie powierzyliście
                            rządy naszą Ojczyzną ludziom niskich lotów, dla których pacjent to
                            zbędny przedmiot. To rząd Tuska poprzez NFZ odpowiedzialny jest za
                            zapewnienie Polakom opieki zdrowotnej na europejskim poziomie
                            godnie z obowiązującymi standardami.Skoro oszuści tego nie robią,
                            proszę zwrócić się do nich z apelem o prawidlowe finansowanie opieki
                            zdrowotnej.
                          • oloros pozdrowienia do xxx 03.09.09, 15:58
                            mam podobna droge
                            z tym ze jeszcze przed marcem 68 udalo mi sie "wyjechac" z Polski-
                            nie jestem Zydem - przepraszam ale w Polsce to musze dodac - jak
                            nigdzie w swiecie
                            pracowalem w US przez 35 lat
                            jak wracalem po raz pierwszy w 2006 roku myslalem ze zmian w Polsce
                            jest wiecej
                            zawiodlem sie bardzo - najbrdziej mnie martwi ten sposob myslenia
                            jaki czesto slysze - jakbym sluchal partyjnych przemowien z czasow
                            Gomolki
                            powierzchone, klasowe, bazujace na negatywnych uczuciach plytkie
                            i ten calkowity brak kapitalu spolecznego - brak wiezi, jakiejs
                            wspolpracy miedzy ludzmi i zaufania - kompletne zero
                            w US liczy sie co umiesz i jaki jestes
                            i chociaz wyjechalem ze swoim najlepszym przykacielem Zydem -
                            ktorego na lotnisku wital rabin /pozniej sie nim zajeli bardzo -
                            dzisiaj jest dobrym profesorem na najlepszycm Uniwersytecie/ mnie
                            sie tez niezle powiodlo chociaz nikt mi nie pomagal
                            jestem pelen podziwu dla pracy moich kolegow w Polsce = w tych
                            warukach jest to absolutnie niepojete jak wykonujecie dobrze ten
                            zawod i calkowicie niepojete jest stosunek ludzi a zwlaszcza rzadow
                            do waszej ciezkiej pracy
                            ktos mi powiedzial ze w polsce ludzie po prostu maja zdrowie za nic
                            i lekarzy tez -co w US jest dokladnie odwrotnie bo tam jak nie
                            jestes zdrowy to spadasz kilka pieter w spolecznej hierarchi i jest
                            bardzo ciezko
                            pozdrowienia i zyczenia dla xxx - trudno ludzie w Polsce musza sie
                            jeszcze wiele nauczyc - nie jezdenia nowym bmw ale szacunku dla
                            innycha przede wszystkim dla siebie
                            • Gość: ala Szacunek lekarski IP: *.kielce.vectranet.pl 03.09.09, 17:09
                              No to chłopcy - jak już sobie pożyczyliście i pozdrowiliście się tak
                              radośnie, to może przejdźmy do meritum.
                              Wg mnie, jest skoooooorwysyństwem ustalanie terminu operacji
                              (rozumiem, że przez lekarzy, w porozumieniu z dyrektorem placówki -
                              jeśli się mylę to oloros (a może xxx) mnie zapewne poprawi) po czym
                              odwoływanie jej w medialnym blasku. A cierpi na tym pacjent, który
                              najwyraźniej jest tylko elementem przetargowym. Jego się nie
                              szanuje, bo po co? Przecież to tylko chory człowiek, najwyżej
                              zejdzie - dobrze by go było wypisać wcześniej ze szpitala, żeby
                              czasem nie zaśmiecał szpitalnych statystyk.
                              • kzet69 Re: Szacunek lekarski 03.09.09, 19:49
                                ala sorry ale chora to ty jesteś, umieszczasz najbardziej idiotyczne
                                teksty na tym forum i to nie pierwszy raz
                                • Gość: Polak Re: Szacunek lekarski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.09, 22:20
                                  Za zabezpieczenie potrzeb zdrowotnych Narodu konstytucyjnie
                                  odpowiada rząd RP. Pracownicy służby zdrowia, w tym również lekarze
                                  są tylko kiepsko oplacanymi robotnikami najemnymi. A swoją drogą,
                                  kiedy kanclerz Tuzk zrealizuje swoje obietnice wyborcze o
                                  usmiechniętych, dobrze wynagradzanych pracownikach słuzby zdrowia,
                                  oświaty, policji itd? Czy temu osobnikowi mozna jeszcze wierzyć?
                                  Przecież przez prawie dwa lata swojego administrowania krajem nie
                                  zrobił nic, jeśli chodzi o realizację przedwyborczych obietnic. Czy
                                  nie tak zachowują się pospolici oszuści? Wg tzw. ośrodków
                                  bałamucenia opinii publicznej aż 120% Polaków chce, aby ten
                                  nieudacznik o dziwnym spojrzeniu był prezydentem mojej Ojczyzny.
                                  Skandal . Non possumus !!!!!
                                • Gość: ala Moja opinia IP: *.kielce.vectranet.pl 03.09.09, 22:54
                                  No to teraz mi pojechałeś - niby masz 40 lat a umysłowość pięciolatka.
                                  Napisz jeszcze ile masz różnych nicków, bo nie chce mi się z tobą
                                  toczyć dwudziestu dyskusji.

A masz coś do napisania na temat braku szacunku dla ludzkiego zdrowia
                                  i życia? Może odnieś się do postępowania pracowników szpitala, którzy
                                  najpierw ustalają "ratujące życie zabiegi" by następnie spektakularnie
                                  je odwołać - i w ten sposób walczyć o pieniądze.
                                • michal286 Re: Szacunek lekarski 03.09.09, 23:06
                                  a co chłopczyku w posikanych majteczkach? jedyne słuszne opinie to te
                                  popierające takie świńskie decyzje?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka