lisina 19.02.10, 14:34 Szanowni Rodzice, czy ktoś z was zna przedszkole w łodzi, gdzie nie ma nauki religii? Może być prywatne bo obawiam się , że w naszym "świeckim" kraju w państwowym przedszkolu to raczej nierealne. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
coronella Re: przedszkole bez religii w Łodzi? 19.02.10, 14:52 a nie mozesz dziecka po prostu nie zapisać na religie? u nas jest na koniec dnia, tylko dla chętnych. Odpowiedz Link Zgłoś
lisina Re: przedszkole bez religii w Łodzi? 19.02.10, 15:16 Brałam to pod uwagę ale szczerze mówiąc wolałabym, aby było to przedszkole wogle bez takich zajęć. Coż...nie zawsze uda sie pewnie wyjsc wcześniej z pracy lub jechac do pracy godzinę póżniej. Poza tym przedszkola , które są w pobliżu mają religię w środku dnia a dziecko w tym czasie siedzi samo z panią. Nie chce narazac go na takie odizolowanie. Coronella - a o jakim przedszkolu piszesz? Odpowiedz Link Zgłoś
coronella Re: przedszkole bez religii w Łodzi? 19.02.10, 17:47 149 na Murarskiej A bardzo nie chcesz zapisać na religie? To zależy od nauczyciela, jak zawsze, ale u nas religia jest bardzo fajnie prowadzona, delikatnie, z wyczuciem, dzieci bardzo lubią te zajęcia. Odpowiedz Link Zgłoś
coronella Re: przedszkole bez religii w Łodzi? 19.02.10, 17:50 dodam jeszcze, że rozkład zajęć dodatkowych zależy chyba od rodziców, jeśli rodzice nie wyrażą zgody, religii chyba nie będzie, tak mi się wydaje. U nas jest w klasie "0", zgodnie z programem, potem jest kontynuowana w szkole. Dzieci, które nie chodzą, idą do innej grupy. Nie wiem, czy dziecko odczuje to, jako odizolowanie, jesli mu wytłumaczysz- chyba nie. A co w szkole? Odpowiedz Link Zgłoś
lisina Re: przedszkole bez religii w Łodzi? 19.02.10, 21:25 Jak "co w szkole"? No w szkole pewnie religia będzie niestety , chyba że społeczeństwo troszkę zmądrzeje i zanim mój Maluszek pójdzie do szkoły, to przeniosą nauczenie religii jak kiedys do Kościoła, gdzie ich miejsce. Teraz salki katechetyczne stoja puste a księżulkowie wynajmują je np. na prywatne kursy języków obcych, biorąc za to ciężkie pieniadze (jak to się ma np. w kosciele na Retkini - niestety nie znam nazwy ale chodziłam tam na niemiecki). Odpowiedz Link Zgłoś
ikame Re: przedszkole bez religii w Łodzi? 19.02.10, 19:38 Przedszkole Lingwistyczne, ma dwie placówki, na Janowie (na pewno nie ma religii) i na Radogoszczu (nie wiem, musisz zapytać) Odpowiedz Link Zgłoś
lisina Re: przedszkole bez religii w Łodzi? 19.02.10, 21:21 Szkoda, ze az na Janowie...ale cóż - jak sie nie ma co się lubi, to sie lubi co się ma Odpowiedz Link Zgłoś
madziki Re: przedszkole bez religii w Łodzi? 23.02.10, 13:37 Na Jaracza w PM 220 religia jest jako zajęcia dodatkowe, więc wychodzą do innej sali tylko dzieci na nią zapisane, tak jak na każde inne zajęcia dodatkowe. Te dzieci, których rodzice nie chcą posyłać na religię, nie chodzą - są normalnie w swojej grupie. Odpowiedz Link Zgłoś
fajnababka3 Re: przedszkole bez religii w Łodzi? 23.02.10, 14:02 A ja pierwsze słyszę że w przedszkolu jest religia...? U nas na Bojowników Getta nie ma, dzieci znajomych też nie mają, jednej koleżanki syn chodzi do wyznaniowego to ma.... Odpowiedz Link Zgłoś
karro80 Re: przedszkole bez religii w Łodzi? 24.02.10, 02:00 Bez jaj - w przedszkolach religia??? Przecież dla takich malusików nawet zajęć tych kiedyś kościelnych nie było. Tia wczesna indoktrynacja widzę na całego - dziwne czasy... Odpowiedz Link Zgłoś
pysiu1007 Re: przedszkole bez religii w Łodzi? 24.02.10, 21:39 Pm 175 ul Ćwiklińskiej 9 na widzewie wschodzie przy szkole 34, nie ma religi napewno Odpowiedz Link Zgłoś
bazia8 pm 175 25.02.10, 12:44 o to ciekawe, bo na stronie informacja o katechezie jest na głównej str www.pm175.szkoly.lodz.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
lisina niestety 01.03.10, 13:11 we wszystkich przedszkolach, do których dzwoniłam (przynajmniej na Górnej) religia jest. Oczywiście wiem, że są to zajęcia dodatkowe a nie obowiązkowe (jeszcze by tego brakowało!) ale chcę właśnie uniknąć takich sytuacji, gdzie prawie cała grupa dzieci wychodzi do innej sali na religię a moje dziecko zostaje samo z panią lub powiedzmy z jeszcze jednym dzieckiem. To na pewno nie będzie dla niego zbyt miłe. Odpowiedz Link Zgłoś
pysiu1007 Re: pm 175 04.03.10, 18:53 na stronie jest ale nie słyszałam o religii, w zadnej z grup, moja corka chodzi juz 2 rok Odpowiedz Link Zgłoś
polaquinha Re: pm 175 13.03.10, 22:28 Religia jako oddzielne zajęcia to jeden problem. Zupełnie inna sprawa to organizowanie róznych "świąt" jako kompletnie naturalnego biegu rzeczy. Jeśli dziecko jest wychowywane -powiedzmy - pozareligijnie, może chyba za jakiś czas poczuć się kompletnie wyobcowane. Marzy mi się przedszkole publiczne z zerową indoktrynacją religijną (nawet taką niezamierzoną -po prostu bez żadnych akcentów religijnych) i stuprocentową tolerancją Odpowiedz Link Zgłoś
lisina Re: pm 175 24.03.10, 17:30 ech...mnie też się marzy takie przedszkole...i szkoła...i telewizja...i... A najlepiej takie państwo)) Odpowiedz Link Zgłoś
1monia4 Re: pm 175 26.03.10, 11:48 Bo zyjemy w kraju chrzescijańskim--pozostaje się z tym pogodzić.Dzieci nie muszą chodzić na religię--ale nie wyobrazam sobie ,zeby w przedszkolu nie obchodzono Świąt(można przecież dziecku wytlumaczyć pewne sprawy) Odpowiedz Link Zgłoś
lisina Re: pm 175 14.04.10, 16:40 no właśnie nie! ech...jak wiele ludzi jeszcze tego nie rozumie(( teoretycznie wciąż żyjemy w kraju świeckim, przynajmniej tak stanowi Konstytucja RP. Ale właśnie...teoretycznie... Co do Świąt, to nie mam nic przeciwko. Święta można rozpatrywać nie tylko w kontekście religijnym ale jak np. budzenia się przyrody do życia w przypadku świat wielkanocnych itp Jakoś to zawsze można dziecku wytłumaczyć. Natomiast indoktrynacji religijnej czterolatka przez katechetę w przedszkolu chciałabym uniknąć. Odpowiedz Link Zgłoś