07.05.10, 21:04
Witam wszystkie mamy i jeszcze "ciężarówki".
Od pewnego czasu przymierzam się do zorganizowania królestwa dla mam i dzieci.
Jako, że sama spodziewam się dzidziusia odwiedziłam takie miejsce we Wrocławiu
i jestem oczarowana pomysłem.
Dlatego też aby dodać sobie odwagi i determinacji do działania chciałabym
poznać opinię łodzianek na ten temat. Czy chciałybyście aby powstała w Łodzi
kawiarnia połaczona z gabinetem kosmetycznym, gdzie pod bacznym maminym okiem,
bądź zatrudnionej w lokalu opiekunki,
dzieci swobodnie bawiłyby się i korzystały z różnych zajęć (plastycznych,
czytanie książeczek,oglądanie bajeczek) a jednocześnie my mogłybyśmy
skorzystać z manicure czy wyregulować brwi?
Czekam na Wasze opiniesmile
Obserwuj wątek
    • niespod-zianka Re: MamaCafe? 07.05.10, 21:26
      Uważam, że to jest jeden z najlepszych pomysłów jaki tu się ostatnio
      pojawił. Dla mnie wyjście do kosmetyczki wiąże się z planowaniem na
      miesiąc wcześniej wszystkiego i to jest tragedia. Czyli jak
      najbardziej zasmile
      • dziuniax Re: MamaCafe? 07.05.10, 22:07
        Dziewczyny, no nie mogę uwierzyć, że nie macie chwili aby wyjść do kosmetyczki, fryzjera, czy na fitness, macie na pewno mężów, mamy , teściowe, babcie, siostry, które mogły by zostać z waszymi dziećmi. I nie trzeba by było planować miesiąc wstecz.

>wiąże się z planowaniem na
        miesiąc wcześniej wszystkiego i to jest tragedia.<

Fakt podoba mi się ten pomysł, ale nie dlatego że miałabym kłopot z zostawieniem dzieci, bo lubie je zabierać ze sobą gdzie się da ( na szczeście są w miarę grzeczne)
        • fajnababka3 Re: MamaCafe? 07.05.10, 22:27
          Wyobraź sobie że nie każdy ma mamę, teściową, teścia ect a mąż pracuje do 20tej, koleżanki mają swoje dzieci i sprawy - nie widze powodu by je obciążac swoimi, dzieci jest więcej niż jedno w tym jedno niemowlę karmione piersią i jeszcze chodzi sie do pracy. Niech się zastanowię czy jest problem z wyjściem.... choc uważam że i tak sobie radzę całkiem nie źle.
          • fajnababka3 Re: MamaCafe? 07.05.10, 22:29
            a co do pytania autorki wątku to jestem obiema rękami za - choc nie bez znaczenia jest też odległośc do tego salonu.
          • dziuniax Re: MamaCafe? 07.05.10, 22:43
            Raz w miesiącu jak się poprosi kogoś z rodziny o pozostanie z dzieckiem - na pewno nie odmówią. Dziewczyny naprawdę wam nie zazdroszcze, a jak piszesz, że mąż pracuje do 20 , to przez 7 dni w tygodniu?, bo jak nie to w soboty - niedziele tez jest wszystko czynnesmile, jeżeli tak pracuje od rana do nocy to niedługo chyba zapomnisz jak on wygląda ( bez urazy) i dzieci też zapomną jak wygląda tata.

Ale i tak podoba mi się ten pomysłsmile
            • pasikonik10 Re: MamaCafe? 08.05.10, 07:08
              bardzo fajny pomysł, ja chętnie bym skorzystała!
            • fiolka1987 Re: MamaCafe? 09.05.10, 01:04
              Raz wmiesiącu ok.
              Ale ja jeszcze studiuje i to dziennie, więc u mnie jest tak, ze ktoś (kolezanka,
              czy sasiadka)siedzi z małym przez 3 dni w tygodniu- nadmierne wykorzystywanie
              nie wskazane. Babcie (i dziadkowie) jeszcze pracują i nie mieszkają w Łodzi,
              więc to kolejny problem. Mąż pon-pt 7.30-21 w pracy i na szkoleniu(ale niech się
              szkoli i rozwija itd)
              Argument co do zakładów czynych 7 dni w tygodniu, jak dla mnie pudło, bo
              niestety sie boję, wole iśćdo sprawdzonej fryzjerki/kosmetyczki/manikjurzystki
              niż do wyrobnicy,która mnie spartaczy najprawdopodobniej, a takie opinnie
              słyszałam o kilku takich salonach.
              Pomysł tafiony w 10. Jeszcze jakby mozna się było dobrej kawy napić,
              niekoniecznie przy okazji zabiegów i poplotkowac z kolezanką - cud, miód i
              orzeszki smile
              • ullenstwo Re: MamaCafe? 09.05.10, 11:33
                Witam ponownie,
                Cieszę się, że spotykam się z takim entuzjazmem, zwłaszcza, że podzielają ten
                entuzjazm użytkowniczki podobnych forumsmile
                Jestem na etapie szukania lokalu. Uważam, że najlepiej dla mam jest gdy lokal
                będzie względnie blisko domu, w środku osiedla, wyprawa do centrum wiąże się z
                kolejnymi przygotowaniami i nie ma gdzie auta zaparkować, itd.
                Gdybyście słyszały o wolnym lokalu w Waszych okolicach dajcie znać konieczniesmile
                Dla ułatwienia kontaktu podaje maila: ula-1980@o2.pl
                Mam jeden na oku w rejonach stawów Jana. Co Wy na to?
                Pozdrawiam
                Ula
                • happybogna Re: MamaCafe? 09.05.10, 15:33
                  Mieszkam w tych okolicach więc jestem za!
                • karro80 Re: MamaCafe? 10.05.10, 00:49
                  Masz rację, zresztą chyba czynsz w centrum może dobić młodą firmę.
                  Wybierz coś blisko siebie, bo to Ty będziesz tam najczęściejwink

Mnie rybka, z dzieciem czy to w wózku czy w chuście, autobusem czy
                  samochodem jak będzie fajnie to dojadę. Jasne, że jakbym miała pod
                  blokiem to częściejwink
                • fajnababka3 Re: MamaCafe? 10.05.10, 14:54
                  ło matko - już dalej mieć nie mogłam....sad
            • fajnababka3 Re: MamaCafe? 10.05.10, 14:50
              Skoro pytasz to ja pracuję od 8mej a mąż od 9tej lub 11tej na zmianę
              (prowadzi własny interes)W weekendy też pracuje do 14tejsad Dziećmi
              zajmuje się rano zanim przyjdzie niania, która jest naszą jedyną
              pomocą bo rodziny nie mamy - nie pochodzimy z Łodzi. Generalnie
              staram sie nie narzekać na swój los i nie chodze zapuszczona bo
              wszędzie gdzie mi trzeba idę z dziećmi - dlatego cieszy mnie że
              powstanie coś takiego gdzie nie będą się nudzić.
              • ullenstwo Re: MamaCafe? 10.05.10, 19:24
                Fajnababka a co powiesz na retkinie?
                Też udało się coś znaleźć, w środę oglądanie lokalu. Będę Was wszystkie
                informować o postępach. Trzymajcie kciukismile
                • fajnababka3 Re: MamaCafe? 11.05.10, 20:38
                  No też daleko bo ja mieszkam na Bałutach ale jak będzie czynne no....do 19tej to dojadę na bank i się wymanikiuruję u Ciebiesmile
        • nika1310 Re: MamaCafe? 10.05.10, 13:49
          nie, nie mam mamy, babci, siostry ani nikogo z kim moglabym zostawić dzieci.
          chyba ze opiekunka po 8zeta za godz za jedno dziecko czyli 16 zeta zza dwoje za
          godzine. Moj wyjazd i powrot ze 3 godz do kupy - razem koszt opieki 48zł, tanio?
          od razu sie odechciewa wyjść. Pomysł z takim miejscem świetny
          • ullenstwo Re: MamaCafe? 10.05.10, 19:27
            Widzę, że to dla większości dość daleko. Będę szukać coś w rejonach
            retkinia-teofilów bądź widzew-olechów.
            Pozdrawiam
            • niespod-zianka Re: MamaCafe? 10.05.10, 22:26
              Widac że pomysł ujrzy światło dziennesmileSupersmile- a satwy to daleko.
              A ja powiem tak jak ktoś ma całą rodzinę na miejscu to w życiu nie
              zrozumie, że dzieci to nie podrzutki. Na szczęście nie mam
              kompleksów co do swojej osoby i cenię się i męża za to, że potrafimy
              się super zoorganizować i nie muszę liczyć na sztab całej rodziny i
              umiemy super spędzac czas z dziećmi. I cenię rodziny,które są w
              łodzi "same", bo one zazwyczaj najmniej narzekająsmile
              • mamawlodzi.pl Re: MamaCafe? 11.05.10, 00:20
                Ja też jestem za Retkinią smile Ale oczywiście nie da się zrobić tak,
                aby każdemu dogodzić.
                Dyskusja na ten temat toczy się też tutaj:

mamawlodzi.pl/forum/informator-miejski,forum,32

• echo1978 Re: MamaCafe? 11.05.10, 12:15
      Ja też z Retkini, choć na moim osiedlu jest jeden salonik czynny do 22 czasem
      nawet, więc ja chodzę, gdy położę moje bliźniaki spać. I uwierzcie, że pracując
      czasem trudno się zorganizować tak, by mieć czas na fryzjera, kosmetyczkę itd,
      choć może to ja kiepsko zorganizowana jestem. Opiekunka jest z dziećmi cały
      dzień, wiec nawet nie mam sumienia się spóźniać. Jak chcę balayage na moich
      długich włosach, to prawie dzień wolny biorę, bo to trwa ze 2-3 godziny. A już
      do kwadratu mnie wkurza, jak się umówię do fryzjera, kosmetyczki, dentysty na
      daną godzinę, a ona/on powciska w między czasie inne klientki i muszę czekać, bo
      jest opóźnienie. Nigdy więcej do takiego zakładu
      • ullenstwo Re: MamaCafe? 11.05.10, 13:36
        Ja jestem zdania, że decydując się na dziecko same chcemy je wychowywać i
        staramy się poświęcać mu jak najwięcej uwagi. Jeśli do tego są miejsca gdzie
        wolny czas możemy spożytkować - mama manicure, dziecko zabawy edukacyjne,
        rozwijające z rówieśnikami to wilk syty i owca cała, nie?smile Jasne, że
        dyspozycyjna babcia to luksus ale uważam, że powinna być "wynajmowana" w
        szczególnych okolicznościach, nie na co dzień. Zatem trzymam za wszystkie
        zorganizowane i mniej zorganizowane mamy kciuki, niebawem dołączę do której z
        grupsmile.
        Poszukiwanie lokalu na retkini trwasmile
        Pozdrawiamsmile
        Ula
        • night_irbis Re: MamaCafe? 11.05.10, 22:47
          Również jestem za Retkinią wink
    • ullenstwo Re: MamaCafe? 12.05.10, 07:24
      Czekam również na wszelkie sugestie, rady i propozycje dotyczące działalności
      Mamacafe. Proszę o maile na adres mamacafe.ula@gmail.com
      • ullenstwo Re: MamaCafe? 12.05.10, 18:06
        Pierwsze koty za płoty. Lokal na retkini okazał się niewypałem. Ale nie poddaję
        się i szukam dalej. Gdybyście napotkały sensowny lokal dajcie znać koniecznie!
        • ullenstwo MamaCafe-sugestie propozycje 14.05.10, 15:36
          Witam ponownie,
          Poszukiwania lokalu na MamaCafe-kawiarnie i salonik piękności przyjazne
          dzieciom, w toku.
          W między czasie czekam propozycje, sugestie i uwagi- czego oczekujecie od
          takiego miejsca.
          Pomoże mi to stworzyć najlepsze dla Was miejsce.
          Pozdrawiam i czekam
          Ula
          • aniasia Re: MamaCafe-sugestie propozycje 14.05.10, 20:49
            Czy interesuje Cię lokal w centrum miasta? Brałaś pod uwagę taką
            opcję?
            • ullenstwo Re: MamaCafe-sugestie propozycje 17.05.10, 08:26
              Raczej skupiłam się na szukaniu na dużych osiedlach w Łodzi, głownie na retkini.
              Takie były sygnały od mam, że wolałyby takie miejsce blisko domu, udanie się do
              centrum to cała wyprawa. A co Ty o tym myślisz?
              • happybogna Re: MamaCafe-sugestie propozycje 17.05.10, 09:51
                W centrum jest problem z zaparkowaniem auta, parking jest płatny a
                to dla mnie duży minus. Wolę dalej od centrum.
                Pomysł jest fajny na stworzenie takiego miejsca dla mam, trzymam
                kciuki.
                • mamomi Re: MamaCafe-sugestie propozycje 17.05.10, 14:50
                  Ja także jestem za, pomimo,że sama mieszkam w centrum dojazd na retkinię(lub widzew) nie jest problemem a przynajmniej z zaparkowaniem o wiele lepiej.
                  Pomimo,ze mam 2 chętne babcie do zostawania + tatusia jak wróci z pracy to wolałabym zabrać młodego ze sobą niż tłumaczyć po co i gdzie idę i prosić o zostanie, zawsze to jest bardziej kłopotliwe.
              • aniasia Re: MamaCafe-sugestie propozycje 18.05.10, 22:44
                Jak ja kiedyś pytałam o takie miejsce, to łódzkie mamy mówiły, że do
                centrum by przyjeżdżały wink
                A pytam dlatego, że mam lokal wyremontowany do wynajęcia na takie
                miejsce własnie w centrum miasta.
    • ullenstwo Re: MamaCafe-najlepsze życzenia dla wszystkich mam 26.05.10, 09:19
      Wszystkim mamom ślę jak najlepsze życzenia miłości, cierpliwości, energii do
      działania i spokoju ducha oraz szerokiego uśmiechu na twarzach waszych pociech.
      Trzymajcie się ciepłosmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka