bell9 16.03.09, 15:22 Witam dostałam skierowanie dla dziecka w terminie 1-21.05.2009.Proszę o kontakt kogoś kto tam był i może się podzielić szczegółami i wrażeniami.Mile widziane zdjęcia np.pokoju,stołowki itp. bell9@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mlusca Re: Szczawnica-sanat.Górnik 18.03.09, 00:06 Dobry termin,dziecko będzie dużo przebywać na powietrzu,byłam tam kilka lat temu.Matki z dziećmi mieszkają w wieżowcu,ale też są tam turnusy sanatoryjne dla dorosłych/mieszkają też w wieżowcu i w 2 pensjonatach obok głównego budynku.Sanatorium prowadzi para małżeńska.Kiedy ja tam przebywałaam była bardzo słaba infrastruktura zabiegowa,ale myślę ,że mogło sie tam dużo zmienić na korzyść.Sanatorium położone w centrum ,wszędzie blisko, Odpowiedz Link Zgłoś
mlusca Re: Szczawnica-sanat.Górnik 18.03.09, 00:08 Pokoje z balkonami od strony południowej,te od północy nieciekawe Odpowiedz Link Zgłoś
hariett Re: Szczawnica-sanat.Górnik 19.03.09, 21:51 BYłam z synem w tym ośrodku kilka lat temu. Dosyc dawno, chyba 2004 rok. Według mnie super sprawa. Za niewielkie pieniądze mozna miło spędzic czas. Osrodek czysty. Jest to wiezowiec chyba 6 pietrowy. Z jednej strony pokoje z balkonami z drugiej bez ( my trafilismy na taki). W kazdym pokoju łazienka. W budynku winda. Na dole duza stołowka, mozliwe zywienie dziecka z dieta. Na zabieg schodziło sie ponizej poziomu parteru. Podczas pobytu czas jest organizowany przez panią hmm nie pamietam imienia Iwonkę ( ? ) Jest bal przebieranców, bal zapoznawczy, wycieczki róznego rodzaju. W okolicy dwa piękny parki, jeden ze ścieżką zdrowia ( o ile przetrwała do dzis) . Bardzo blisko rzeka. Przy niej ściezka rowerowa, którą mozna sie wybrac na wypozyczonym rowerze na Sowację. Piękna okolica, blisko wyciąg krzesełkowy . Jesli chodzi o posiłki , wg mnie całkiem smaczne jak na zbiorowe zywienie. Ja chcesz mogę wyslac kilka zdjęć na maila. Odpowiedz Link Zgłoś
bell9 do hariett 20.03.09, 00:28 chętnie obejrzę zdjecia.przeslij na bell9@gaeta.pl co do okolicy to trochę ją znam.bylismy ze 3 razy w pobliżu więc wycieczki do Szczawnicy były obowiązkowo.Interesuje mnie sam pobyt w Górniku, warunki, rodzaj zabiegów itp. Niestety dziś to już nie są małe pieniądze, 85zł/za opiekuna/dobę. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
hariett Re: do hariett 21.03.09, 08:21 Rzeczywiscie troche drogo. Ja płaciłam zdecydowanie mniej. Mąz który był kika dni z nami nic nie płacił, jedynie za posiłki Odpowiedz Link Zgłoś
milla543 Re: Szczawnica-sanat.Górnik 20.03.09, 18:44 Byłam tam rok temu w lutym.Sanatorium - wczesny Gierek,jedzenie ok,fajny basen na terenie ośrodka. Zabiegi może i są atrakcyjne (dużo do wyboru), jednakże dezynfekcja czy sterylizacja np. inhalatorów odbywa się w wielkiej miednicy... Dzieci chorych, kaszlących, kichających multum - mój syn wrócił z zapaleniem oskrzeli. Moja rada - korzystaj z zabiegów jak najwcześniej rano i ruszaj na świeże powietrze, unikaj sali zabaw, gdzie jest większość chorych dzieci.Ja na pewno już nigdy nie pojadę do sanatorium, jenynie prywatnie na kwaterę. Odpowiedz Link Zgłoś
hariett Re: Szczawnica-sanat.Górnik 21.03.09, 08:19 Masz racje , jesli chodzi o inhalacje i płukanie rurek i maseczek to niestety nic sie nie zmieniło. Chociaz jak ja tam byłam to płukali pod bierząca wodą. POmieszczenie do inhalacji zbyt małe jesli chodzi o ilosc pary wydobywającej sie z inhalatorow. milla543 w ktorym miejscu jest basen? bell 9 zabiegi jakie miał mój syn to inhalcje z soli fizjologicznej, jonoforeze i bioptron, do tego piecie wody źródlanej Jesli chodzi o infekcje, to rzeczywiscie jak jedno dziecko zachoruje to za chwile następne i w rezultacie 80% przebywających dzieci jest chorych. Moj syn podczas pobytu przechodził zapalenie gardła ( antybiotyk), a tuz po powrocie dostał wiatrówki ( kilka dzieci miało tam ospe). Takze jak sie trafi na zainfekowany turnus , to niestety zamiast sie rehabilitowac to sie siedzi w pokoju. Niestety tak jest dosc czesto w duzych skupiskach dzieci i trzeba sie z tym liczyc. Najlepie zaraz po zabiegach wyjsc z osrodka i unikac czestego kontaktu z rowiesnikami w pomieszczeniach. Odpowiedz Link Zgłoś
milla543 Re: Szczawnica-sanat.Górnik 22.03.09, 12:33 Basen jest nowy, oddany chyba 2 lata temu, znajduje się obok stołówki, schodami w dół. Piękna okolica + basen to jedyne plusy tego sanatorium. W maju szczególnie można korzystać z uroków Szczawnicy - weż rower dla dziecka lub wózek, dla siebie pełno wypożyczalni rowerów i jak najmniej przebywaj w tym wieżowcu Odpowiedz Link Zgłoś
bell9 do milla543 22.03.09, 19:04 Prześlij mi jeśli możesz i masz jakieś zdjęcia.Interesują mnie głównie pokoju,łazienki, stołówki itp.Napisz jeśli masz czas jakies szczegóły: jak wyposażony pokój, czy miałaś możliwość wcześniejszej rezerwacji pokoju(wolałabym z balkonem), jak wyglądał przykładowy jadłospis(godz.posiłków), jakie mieliście zabiegi, czy jest pralka, jak wygladała świetlica(zabierać zabawki?)? Miejscowość znam, natomiast interesuje mnie wszystko co dot.Górnika.Czy to prawda,że w opłacie która wnoszę za siebie jest uwzględniona 1 godz. na basenie? Muszę się nastawić,zwłaszcza,że w tamtym roku byłam w malutkiej miejscowości Rymanów Zdrój. Poprosiłabym uprzejmnie więcej info na bell9@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
milla543 Re: do milla543 22.03.09, 22:07 przykro mi ale nie robiłam zdjęć ani w pokoju ani na stołówce. stołówka ogromna - wyremontowana, stoliki 4,6 osobowe. pokoiki 2, 3 osobowe - klitki małe,szafki na ubrania 2, łazienki z prysznicem,telewizor.proponuję przyjechać wcześniej żeby wybrać sobie pokój, zabawek nie ma,w sali zabaw jedynie jakieś plastikowe, zgadza się godzina basenu, zabiegi przepisuje lekarz po pierwszym badaniu dziecka Odpowiedz Link Zgłoś
bell9 Re: do milla543 23.03.09, 08:18 dzieki na info.Te pokoje z balkonem też takie małe??? A jaki Ty miałaś? Odpowiedz Link Zgłoś
klejnotka100 Re: Szczawnica-sanat.Górnik 31.03.09, 22:10 Wylęgarnia wszystkich chorób-zapalenia płuc,oskrzeli,krtani,ucha,katar itd.Trzymaj dziecko z dala od wspólnych zabaw/tudne/ Odpowiedz Link Zgłoś
bell9 Re: Szczawnica-sanat.Górnik 03.04.09, 08:21 tak samo jak w żłobku,przedszkolu,szkole i szpitalach oraz w figlorajcch czy kinie i in.Nie da sie uchronić dzieci przed chorobami i nigdzie ich nie prowadzać.W zeszłym roku byłam zima w sanatorium i mój mały podłapał infekcję(katar+kaszel) która trwała 5 dni. Tym razem jadę w majowym terminie i mam nadzieję,że będziemy więcej na powietrzu.A wiadomo że najlepiej działa ruch i świeże powietrze. Odpowiedz Link Zgłoś