olasiaw 17.03.09, 12:25 Czy możecie się podzielić swoimi spostrzeżeniami na temat szkoły rodzenia? Czy warto? Od kiedy najlepiej się zapisać? Ja planuję iść do szkoły MEDIN w Łodzi? Może coś o niej wiecie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agatracz1978 Re: szkoła rodzenia 17.03.09, 13:19 ja chodzę do szkoły rodzenia w ICZMP w Łodzi. W sumie jestem zadowolona. Dużo rzeczy się przyda. Dostajemy też dawkę informacji o poporodowej rzeczywistości, żeby się za bardzo nie rozczarować oraz info o zwyczajach panujących w szpitalu. I oczywiście ćwiczenia i zwiedzanie bloku porodowego. Odpowiedz Link Zgłoś
aszkerson Re: szkoła rodzenia 17.03.09, 13:21 Jestem z Opola, chodzę na SR i bardzo sobie chwalę zajęcia z kąpieli noworodka, zwiedzanie szpitala, można się oswoić z tym, co nas czeka Odpowiedz Link Zgłoś
isia320 Re: szkoła rodzenia 17.03.09, 14:13 Ja chodze w Pyskowicach i tez jestem zadowolona nauka oddychania kompiel noworodka i zwiedzanie sali porodowej wszystko sie przyda Odpowiedz Link Zgłoś
semi-dolce Re: szkoła rodzenia 17.03.09, 18:42 Nie chodziłam do szkoły rodzenia. Mój syna ma 5 miesiecy, urodziłam bez żadnych problemów i jakos do tej pory nie zdarzyło mi się odczuć braku sr. Odpowiedz Link Zgłoś
mareszka Re: szkoła rodzenia 17.03.09, 19:05 My chodziliśmy do Centrum Służby Rodzinie (na Broniewskiego). Osobiście bardzo sobie chwalę. Zajęcia są bezpłatne, dwa razy w tygodniu, gimnastyka dla ciężarówek (z tatuśkami albo i bez), oraz wykłady o bardzo zróżnicowanej i ciekawej tematyce. Jest to szkoła prowadzona w oparciu o program dr Fijałkowskiego(z resztą twórcy tej szkoły), o którym pewnie znajdziesz co nieco w necie. Polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
k.bieganska11 Re: szkoła rodzenia 22.03.09, 10:24 również uczęszczałam na Broniewskiego i każdemu mogę polecić te zajęcia Odpowiedz Link Zgłoś
aniuszkamc Re: szkoła rodzenia 17.03.09, 19:12 Rodziłam w kwietniu, a do szkoły rodzenia chodziłam w marcu. Ten ostatni miesiąc upłynął mi bardzo szybko. poznałam też kilka mam. Ogólnie jestem zadowolona. Odpowiedz Link Zgłoś
maroco1977 Re: szkoła rodzenia 17.03.09, 19:30 SR jest nudna!!!nie dowiedzialam sie niczego nowego tylko teorii, ktora w moim przypadku zdala sie na nic, nie bylo nic jak w teorii. Dziecko ubierac, przewijac i kapac umialam i bez SR, wolalam sobie obejrzec co robi znajoma z dzieckiem, niz sluchac trzy godziny wykladu na sucho, albo na lalkach, ktore jedynie wygladem przypominaja dziecko. Jedyne co sobie chwale to, z poznalam fajna ciezarowke z okolicy i gdy ona teraz urodzi bedziemy we dwie ''lataly'' z wozkami Jak sie okazalo moja polozna ni ma nic do roboty choc musi do mnie zagladac przez bite 6 do 8 tygodni. Teraz w drugim tyg. przychodzi na kawke, bo pepek umiem sama pielegnowac, wykapac i przewinac tez, moje dziecko nie ma odparzen, wogole jest super zadbane i jestem przykladem perfekcyjnosci w dbaniu o noworodka. Ja robie wszystko po swojemu po prostu, zadna SR mi tego nie da co daje intuicja i pomysl a chwalipieta jestem z natury Odpowiedz Link Zgłoś
anick5791 Re: szkoła rodzenia 17.03.09, 20:07 Ja jestem bardzo zadowolona. Kończymy właśnie kurs w łódzkim Centrum dla Mamy. Mimo że wcześniej dużo czytałam o ciąży i porodzie, a na pierwsze zajęcia szłam ze sporą rezerwą, dowiedziałam się naprawdę dużo wg mnie ważnych rzeczy. Szczególnie o tym, jak nie dać sobie wmawiać różnych bzdur przez niewykwalifikowany jak należy personel medyczny. Odpowiedz Link Zgłoś
ek1981 Re: szkoła rodzenia 19.03.09, 18:54 Tobie nic nie dala, bo jak zwykle jestes perfekcyjna w tym co robisz i myslisz Odpowiedz Link Zgłoś
mim288 Re: szkoła rodzenia 18.03.09, 13:58 czy warto zależy od szkoły, ale też od tego jakie kto ma doświadczenia i potrzeby. Ja do szkoły rodzenia nie chodziłam, ale jako młoda dziewczyna pracowałam przez szereg wakacji jako au pair więc przewijanie, kapanie, ubieranie itd dzieci od prawie noworodków poczynając przez dalsze etapy nie było mi obce i wątpiłam szczerze, by wykłady i ćwiczenia praktyczne z udziałem lalek wzbogaciły istotnie moją wiedzę w tym zakresie. Odnośnie samego porodu nie miałam wielkich chęci na zagłebianie się w szczegółach, zresztą okazało się szybko, że bedę mieć planowane cc. W sumie nie odczułam żadnych braków z powodu nie chodzenia do szkoły rodzenia i mam nadzieję dwójka moich dzieci też nie. Odpowiedz Link Zgłoś
happybogna Re: szkoła rodzenia 19.03.09, 13:01 Też polecam szkołę rodzenia w Centrum Służby Rodzinie na Broniewskiego. Mam za sobą dwa porody i juz patrząc z perspektywy widzę, że wiele rzeczy które tam usłyszałam bardzo nam sie przydały. Jesli masz jakieś pytania nt. tej szkoły chętnię odpowiem. Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
skalna_l Re: szkoła rodzenia 19.03.09, 17:18 rowniez polecam broniewskiego.faktycznie sa rzeczy ktore mi sie nie przydaly ale sa tez takie ktore sie przydaly.jak ze wszystkim w zyciu.jednak mysle ze warto pojsc bo kiedy nadchodzi ten kluczowy moment to wiadomo co sie dzieje.prasa niestety czasem wypisuje bzdury i bezpieczniej posluchac rad ludzi ktorzy sie znaja na rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
morgianaczarodziejka Re: szkoła rodzenia 24.04.14, 14:38 Witam! Widzę, że wątek trochę zapomniany a ja właśnie szukam szkoły rodzenia dla siostrzenicy, która jest młodą panną i bardzo by się jej przydały takie zajęcia. My z mężem do szkoły rodzenia nie chodziliśmy więc nie wiem co jej polecić. Tylko wydaje mi się że te przyszpitalne szkoły rodzenia to kształcą kobiety na dobre pacjentki, które zgadzają się na wszystkie interwencje medyczne (brrrr...) więc myślałam o jakiejś prywatnej. Gdzie by dziewczynie pokazali, że poród może być dobry a nie tylko straszny. Macie jakieś podpowiedzi? A może słyszałyście o jakiejś douli z Łodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
wypozyczalnia-slonik Re: szkoła rodzenia 27.03.15, 21:26 W Łodzi jest mnóstwo szkół rodzenia. Pytanie czy płatne czy na NFZ? Co do Douli... polecam Agnieszke Ejchman. Odpowiedz Link Zgłoś
eliza_lodz Re: szkoła rodzenia 16.08.17, 01:08 Wszystkie kobiety w ciąży, jak i mamy, które mają już dzieci, zapraszam serdecznie na cykl warsztatów z doświadczoną położną Jolantą Parafiniuk do cotton mill piierwsze spotkanie odbywa się 4 września i dotyczy pielęgnacji noworodka i karmienia piersią. Warto dołączyć do wydarzenia: www.facebook.com/events/330286737419358/ Zapraszam! Odpowiedz Link Zgłoś