Dodaj do ulubionych

SP 40 i Sp 158 - Przeprowadzka decyzja porady

24.08.13, 20:45
hej,
za tydzień rozpoczyna się szkoła, za tydzień się też przeprowadzam z synem z Wrocławia do Krakowa. Mam upatrzone te dwie szkoły tj. SP 40 na ul. Pszczelnej i SP 158 na Strąkowej. Z obu szkół nie dostałam jeszcze odpowiedzi czy będzie miejsce. Co robi sie w sytuacji jeśli nie będzie?? Mogą odmówić mi przyjęcia dziecka do szkoły? To jest 4 klasa. Martwię się tym, a zmartwienia nie służą mojej ciąży. Poradźcie co robić. aha, szkoła na ulicy Lipińskiego i na Skośnej już dały mi odpowiedź, że nie mają miejsca. Będę mieszkać niedaleko Biedronki w Borku i te dwie najlepiej mi pasowały. Co robić, co robić?sad
Obserwuj wątek
    • asiorex_krk Re: SP 40 i Sp 158 - Przeprowadzka decyzja porady 25.08.13, 00:51
      a zamelduj się i dziecko szybko w Krakowie. Wtedy rejon musi dziecko przyjąć. Możesz spróbować jeszcze w 156 na Fredry mała ale dobra szkoła.
      • asiorex_krk Re: SP 40 i Sp 158 - Przeprowadzka decyzja porady 25.08.13, 00:52
        przepraszam 56 nie 156 wink
        • filipek1811 Re: SP 40 i Sp 158 - Przeprowadzka decyzja porady 25.08.13, 15:00
          Jakby był zameldowany już w Krakowie byłoby Ci lepiej w pierwszej kolejności idą dzieci z rejonu, my zaczynamy zerówke w 151 na Lipińskiego a za rok ( a nawet może w ciągu roku) z powodu przeprowadzki również zmiana szkoły na ul. Doktora Judymy.
    • montija Re: SP 40 i Sp 158 - Przeprowadzka decyzja porady 25.08.13, 15:12
      No z zameldowaniem to będzie problem bo ja jeszcze jestem we Wrocławiu i przeprowadzka dopiero w sobotę - 31.08. Pani w szkole nic nie wspominała, że należy mieć meldunek. Zresztą tutaj we Wrocławiu wynajmuję mieszkanie i syn nie ma meldunku, a do szkoły przyjęli go bez problemu i to do pierwszej klasy kiedy elektroniczna rejestracja obowiązywała. Sama nie wiem już co robić. Nie wiem czy właściciel mieszkania, które będę wynajmować zgodzi się zameldować syna. Wszystko takie pomieszane. Z jednej strony jest obowiązek szkolny, a z drugiej takie utrudnienia. Dużo w tym mojej winy, wiem ale tak to się poukładało, że musimy stąd uciekać i to na ostatnią chwilę. Szkoła na Judyma tez bardzo mi się spodobała ale niestety raczej za daleko.
      • filipek1811 Re: SP 40 i Sp 158 - Przeprowadzka decyzja porady 25.08.13, 20:52
        Kurka moze sie uda obie wymienione przez Ciebie szkoly są dobre ,są obok mnie chociaż 158 bliżej, a 151 to mamy za rogiem smile
        Ale tam gdzie będziesz mieszkać powinnam być chyba jeszcze jedna szkoła kolo Pointa bo jakieś tam boisko widziałam i duży budynek koło tego ale czy to podstawówka nie wiem bo na Judyma no to masz kawałek ale w sumie to 158 czy 40 to też macie trochę. Powodzenia, napewno się uda smile
    • montija Re: SP 40 i Sp 158 - Przeprowadzka decyzja porady 25.08.13, 22:09
      dziękuję. Obok Pointa to już jest gimnazjum. Podstawówka była kiedyś. Tam to będę się szykować za trzy latasmile
      Dzięki.
      • filipek1811 Re: SP 40 i Sp 158 - Przeprowadzka decyzja porady 26.08.13, 07:10
        Acha no właśnie nie wiedziałam co tam jest za szkoła. Bądż dobrej myśli smile
      • jana111 Re: SP 40 i Sp 158 - Przeprowadzka decyzja porady 26.08.13, 17:53
        Pewno już wiesz, bo poniedziałek- ale gdyby nie. Z dyrektorem na Strąkowej można się dogadać, przynajmniej przy drobiazgach tak było. Jeśli mieszkasz na Zbrojarzy, to Twój rejon www.bip.krakow.pl/wladze/zarzadzenia/pliki/zp_292_1_09.pdf i szkoła ma obowiązek przyjąć. Co do meldunku- jeśli masz umowę o wynajem, idziesz z nią do urzędu i meldujesz dziecko (i siebie) na pobyt tymczasowy, właściciel nie ma nic do gadania. A ode mnie (ale w pierwszej rekrutacji, we wrześniu dodatkowe dzieci w 1. klasie miały być tylko z rejonu) nikt się żadnego dokumentu z meldunkiem (którego notabene nie mamy) nie domagał.
        Sama szkoła jest dość spora, na parterze za osobnymi drzwiami podstawówka (a przynajmniej klasy 1-3 nie wiem jak starsze), gimnazjum na 1. piętrze. Szatnie (jak może nie być szatni w szkole??), stołówka z obiadami robionymi na miejscu po 7,50 zł, hala gimnastyczna, orlik, zajęcia pozalekcyjne.

PS filipek1811 szkołę 151 to ja też mam za rogiem, nie mów, że jesteś moją sąsiadką smile)
        • filipek1811 jana111 26.08.13, 20:47
          No to ciekawe że może sąsiadkami jesteśmy wink
          • jana111 Re: jana111 27.08.13, 14:47
            Ja myślę!
            Możemy się kiedyś umówić pod pająkiem smile
            • filipek1811 Re: jana111 27.08.13, 20:37
              Możemy , nawet nieprzypuszczalam że tak blisko z forum ktoś jest wink ha ha ha
    • montija Re: SP 40 i Sp 158 - Przeprowadzka decyzja porady 26.08.13, 18:47
      hmmm, no wiem. Dzwoniłam dzisiaj do obu szkół i tak: w 158 nie rozmawiałam z dyrektorem tylko z jakąś panią, która się nie przedstawiła, powiedziała tylko, że sekretariat. Ona mi powiedziała, że mam przyjść z synem w poniedziałek 2.09 rano do sekretariatu i rozmawiać na miejscu z dyrektorem i coś się wymyśli. Nic więcej nie chciała mi powiedzieć. Jak zapytałam o dokumenty z dotychczasowej szkoły to skwitowała: wie pani ile ja mam tutaj takich przeniesień? i nic z tym nie zrobię i tak teraz. Nawet listy podręczników nie chciała mi podać. Dziwne odniosłam wrażenie.
      W szkole nr 40 połączono mnie z dyrektorem i on wszystko wypytał, opowiedział jak to krok po kroku pozałatwiać, co wziąć z dotychczasowej podstawówki itp. Umówiłam się na środę, że przyjadę do Krakowa i doniosę mu świadectwa i akt urodzenia. Listę książek przesłano mi na maila. Zdziwiło mnie tylko to, że pytał czy rodzina jest pełna i czy syn się dobrze uczy. Ale może teraz takie normy, nie wiem.
      Więc wychodzi na to, że jednak będzie to 40. Mimo pewnych braków chyba jestem zadowolona. Boję się trochę wielkich szkół. Wszystkim Wam dziękuję za pomoc i porady, może gdzieś tam w Borku się czasem miniemysmile
      • filipek1811 Re: SP 40 i Sp 158 - Przeprowadzka decyzja porady 26.08.13, 20:48
        Pewnie wszystko się uda smile musi,daj znać co tam u Was ze szkołą smile
        Pozdrawiam
    • montija Re: SP 40 i Sp 158 - Przeprowadzka decyzja porady 28.08.13, 21:09
      Ha. Byłam dzisiaj w Krakowie, odwiedziłam szkołę 40 i bardzo mi się spodobała. Trochę daleko ale synowi podobała się bardzo. Fajny dyrektor i szkoła.
      Dzięki za polecenia. Może kogoś dziecko pójdzie tam od września do klasy IV?
      • filipek1811 Re: SP 40 i Sp 158 - Przeprowadzka decyzja porady 28.08.13, 22:30
        No to fajnie że się udało smile cieszę się No my dopiero zerówke zaczynamy i to w 151 a potem będzie chodził synek na Ul.Doktora Judyma.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka