Dodaj do ulubionych

Przedszkole - ul. Gurgacza, ul. Kotlarska

19.01.06, 17:06
Wczoraj mnie oświeciło, że dziecko trzeba już w kwietniu zapisać do
przedszkola (jeśli przyjmą tam moją we wrześniu 2,5 latkę).
Zbieram więc opinie o przedszkolach w śródmieściu - najbardziej interesują
mnie wymienione dwa w tytule.
Pomożecie???????????
Napiszcie jak tam jest, ile się płaci, wszystko co możecie....
Obserwuj wątek
    • iberka ul. Kotlarska 19.01.06, 20:35
      tam chodzi mój Kubeczek, zaczął od września 2005 mając prawie 4 latka. Jest w
      II grupie, bardzo lubi przedszkole, mówi,że panie fajne. Zrobił się z niego
      mały łobuz ale rozśpiewany, roztańczony, ma mnóstwo nowych pomysłów, zabaw.
      Wcześniej przez 6 mcy chodził gdzie indziej i ja widzę diametralną różnicę.
      pane uśmiechnięte, po 1 dniu wiedziały gdzie Kuba ma szafkę i jak się nazywa
      <to miłe>. Nie unoszą się gdy zwracam na coś uwagę, starają się aby dzieciaczki
      były samodzielne ale nie zostawiają ich samych z wiązaniem butów czy zapinaniem
      guzików. Zajęcia dodatkowe to angielski < 150/semestr> , szachy, taniec.
      Kubełek chodzi na angielski i widzę efekty.
      Za cały msc obecności wychodzi około 205 zł. 25 w semestrze na art papiernicze
      i apnie kupują co im pottzeba, 33 rytmika, 30 komitet. Często w przedszkolu
      jest teatrzyk <po 5 zł>, Mikołaj dla maluchów w przedszkolu, dla starszych w
      Wieliczce. Pikniki rodzinne na wiosnę i jesień.
      Dla mnie przedszkole bardzo fajne. Ach no i pani durektor, która jest po to by
      pomóc we wszystkim. Polecam
      iza
    • kssia Re: Przedszkole - ul. Gurgacza, ul. Kotlarska 20.01.06, 15:35
      Moja córka chodzi do przedszkola na Kotlarską. We wrześniu nie miała jeszcze
      nawet 2,5 roku a przyjeła się bez jednej łzy. Chodzi na 4 godziny do obiadu ,
      opłata z jednym posiłkiem (przyprowadzam ja po sniadaniu) 130 zł miesięcznie +
      rytmika 33 zł za semestr + komitet rodzicielski 30 zł na semestr.
      W przedszkolu panuje przyjazna atmosfera, maja dużo zabawek, klocków, układanek
      itp. Duży ładny ogród. Darmową gimnastykę raz w tygodniu. Tak jak pisała moja
      poprzedniczka sa często teatrzyki a dla starszych grup wycieczki.
      Prawda jest taka że najwięcej zalezy jednak od samej wychowawczyni jak sie
      trafi. Najfajniejsza jest własnie ta z grupy II do której chodzi pociecha mojej
      przedmówczyni. W grupie mojej córki wychowawczyni jest w sumie oki choc jest
      nieco chłodna w stosunku do dzieci.
      Moja córka w przyszłym roku bedzie chodziła raz jeszcze do I grupy ale juz ze
      swoim rocznikiem. Jeszcze nie wiadomo jakie będą opiekunki. Prawdopodobnie te
      które teraz maja zerówkę. Popytałm juz o nie i wiem że jedna jest oki, druga
      natomiast widziałm w akcji- szarpał i darła sie na dziecko zupełnie nie
      przejmując sie moja obecnością. Ja zgłupiałam i nie wiedziałm jak zareagować.
      Prawdopodobnie ta pani odejdzie juz na emeryturę a przyjdzie na jej miejsce
      ktos kto teraz jest na urlopie zdrowotnym.

Mam oczywiście kilka zastrzeżeń do pracy przedszkola. Maja za mało zajęć
      plastycznych i edukacyjnych. Plastyka jest raz w tygodniu a oprócz piosenek
      niczego innego sie nie uczą . Może ja przesadzam i poprostu z maluchami więcej
      sie nie da.
      Natomiast wychodzenie na pole to dramat. Wychodza na pół godzinki , panie sobie
      siedza na ławczce a dzieci robia co chcą.Nie maja organizowanych zabaw
      ruchowych na powietrzu. Od pazdziernika nie wychodza wogóle.
      Czasami maja dość dziwne menu :jak np zupa fasowlowa z boczkiem, bigos z
      ziemniakami, leczo i zupy których nazw nie jestem w stanie zapamietaćsmile)

Generalnie mogę to przedszkole polecic.

Co do tego drugieo przedszkola (to jesli to jest to na przeciwko lodowiska przy
      Hali targowej) to nie przyjmuja tam 2,5 latków. W zeszłym roku przyjmowali
      tylko od rocznika 2002 co oznacza że w tym beda przyjmowac od rocznika 2003.
      Wybieram sie tam na dzień otwarty.

pozdrawiam
      Kasia

• magaol Re: Przedszkole - ul. Gurgacza, ul. Kotlarska 24.01.06, 08:50
      Dziewczyny prosze Was bardzo o jakies blizsze namiary na te przedszkola(gdzie
      one dokladnie sie znajduja,moze macie telefon??)bo jestem zainteresowana tymi
      predszkolami ze wzgledu narazie na lokalizacje i chcialaym je odwiedzic i sie z
      nimi zapoznac.Juz mnie ogarnal stres i troche chyba panikuje gdzie moja 3latke
      zapisac...Dziekuje.
      • iberka tel na kotlarska 24.01.06, 17:23
        421-57-23
        iza
    • karolina_w_gazecie Przedszkole - ul. Gurgacza 27.01.06, 13:14
      Mam tam 2 synków - zerówkowicza i 4 latka. Starszy jest baaardzo zadowolony,
      młodszy - mniej, ale on generalnie nie lubi przedszkola jako takiego. Fakt
      faktem, że panie z grupy starszego wydają się bardziej sympatyczne (a zasada
      jest taka, że te same prowadzą grupę przez wszystkie 4 lata).
      Samo przedszkole jest OK. Jeśli chodzi o wystrój itp - najlepiej zobacz sama,
      jak Ci się podoba. To przedszkole świeckie ale "z tradycjami" , bardzo
      krakowskie i tę krakowskość kultywujące (lajkonik, krakowiaczek, te klimaty,
      ale także poważniej - wyprawy na Franciszkańską po śmierci Papieża, refleksja
      itp). Na szczęście nie nachalne w tym wszystkim.
      Z dodatkowych zajęć: rytmika (bezpłatnie), angielski (nie pamiętam dokładnie
      ale coś ok 150 zł za semestr), ceramika (7 zł za każde zajęcia),
      lodowisko, szachy, kółko teatralne (nie pamiętam po ile)
      2 razy do roku organizowana jest "imprezka " (w okolicach Dnia Babci i Dnia
      Mamy)- każda grupa występuje, nawet maluchy; dzieciaki przygotowują się do tego
      dobrych parę tygodni.
      W ogóle - przedszkole jest aktywne "ogólnomiejsko" - biorą udział w konkursach
      plastycznych, teatralnych, paradach smoków, jeżdżą do Groteski na
      przedstawienia, na wycieczki itp.
      Mogę polecić.
      Jeśli chodzi o opłaty - to jest przedszkole samorządowe, więc opłaty ustalane
      są odgórnie - stawki takie jak w innych...nie pamiętam ile dokładnie, bo
      płacimy po prostu hurtem - przelewem raz na jakis czas (chyba ok. 200-300 zł ze
      wszystkimi dodatkowymi zajęciami). Ale to jest do sprawdzenia.
      Adres: Przedszkole nr 90 im. Św. Mikołaja smile)) ul. Gurgacza 1, tel. 421 13 06

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka