Dodaj do ulubionych

"0" w szkole podst.nr 5-opinie

31.01.07, 13:10
Witam
Zastanawiam się gdzie zapisać córke do zerówki. Wiecie może coś na temat
szkoły podst nr 5 z oddziałami sportowymi przy ul. Kijowskiej 8?? Albo
jakiejś innej fajnej 0 w pobliżu- może w jakimś przedszkolu ??
dzięki za info
alliiaa
Obserwuj wątek
    • alliiaa Re: "0" w szkole podst.nr 5-opinie 11.02.07, 11:02
      up
    • marzek2 Re: "0" w szkole podst.nr 5-opinie 11.02.07, 11:45
      Witaj,

Zastanawiałam się nad zapisaniem dziecka tam do zerówki, jednak zrezygnowałam,
      choć tam miałam najbliżej. To jednak szkoła sportowa i ponoć jest duża presja na
      osiągnięcia sportowe itp. Obok (po drugiej stronie Kijowskiej)jest też szkoła
      Podstawowa chyba 12, też z zerówką, ale jest razem z Gimnazjum, więc okropny
      moloch, a ja nie chciałam, żeby córka chodziła razem z wyrośniętymi dryblasami z
      Gimnazjum.

W końcu zdecydowałam się na zerówkę przy szkole Podstawowej nr 34 na końcu ul.
      Urzędniczej, właściwie wchodzi się do niej z ul. K. Wielkiego. Jesteśmy bardzo
      zadowoleni, córka również. Wydaje mi się, ze jej obecna Pani przejmie zerówkę w
      następnym roku, więc i Panią też mogę Ci polecić. Tutaj masz stronę www szkoły
      www.sp34.pl/ zapisy do zerówki chyba są w kwietniu, ale możesz zawsze
      zadzwonić i się dowiedzieć.

Jeśli myślisz o zerówce w przedszkolu to jest fajne przedszkole przy ul. Za
      Targiem, zaraz na tyłach placu targowego przy ul. Lea, tam chodzi moja młodsza
      córka i też jest ok.

Ale osobiście uważam, że jeśli dziecko ma iść do samej zerówki, to lepiej posłać
      od razu do zerówki w szkole, tam gdzie pójdzie do podstawówki (jeśli tak się
      da). Lepiej się wtedy przyzwyczai, zresztą po co posyłać dziecko gdzieś tylko na
      rok i potem fundować stres od początku gdy pójdzie do 1 klasy.
      • aronka1 Re: "0" w szkole podst.nr 5-opinie 11.02.07, 22:17
        Marzek, jeśli Twoje Dziecię zostaje w tej szkole, to spotka się z moją
        Natalią. smile Cieszę się bardzo, bo jakoś do tej szkoły mało dzieci znajomych
        się wybiera. Raczej właśnie do 5 - ki i 12 - ki. Do tej drugiej ja chodziłam
        całe wieki temu, ale to była wtedy zupełnie inna szkoła. Przecież nie było
        żadnych gimnazjów, lekcji na zmiany popołudniowe itp.

34 - ka wydaje mi się taka bardziej kameralna.
        Natalia do zerówki chodzi do przedszkola na Głowackiego.
      • alliiaa Re: "0" w szkole podst.nr 5-opinie 12.02.07, 07:46
        Dzięki za informacjesmile 34 wygląda ok- doszłybyśmy w 15 minut- ale mała
        musiałaby pokonać 2 skrzyżowania bez świateł w przyszłości...W 12 nie ma
        zerówki niestety. Zostaje mi 5 i przedszkole Za Targiem. Za moich czasów 5 to
        była szkoła z klasami sportowymi- nie sportowa- były też "normalne" klasy-
        presja na sport bardzo duża owszem, ale dla dzieci uprawijących sport. Martwi
        mnie bardziej że to duża szkołasad też jest z gimnazjum... Pomyśle jeszcze- może
        zaryzykuje tą 0 w 5- z drugiej strony łatwiej zmienić szkołe po zerówce niż po
        pierwszej klasie smile
        Pozdrawiwam
        Ala
        • marzek2 Do Aaronki i Aliiaa 12.02.07, 10:24
          Aronka -
          Pamiętam Twoje posty z czasów, gdy szukałam szkoły dla córy smile
          Tak, moje dziecię zostaje na pewno w tej szkole, bo ją bardzo polubiłosmile Tylko
          nie wiem, jak duży będzie nabór i czy będzie więcej niż 1 pierwszych klas. Na
          razie rodzice zerówkowiczów starają się, żeby pani dyrektor włożyła ich do
          jednej pierwszej klasy, bo prawie wszyscy zostają w szkole, co jest ponoć bardzo
          możliwe.
          Jak dla mnie szkoła jest ok, może nie super piękna, bo typowa PRL-owska, ale ma
          tytuł "Szkoły z klasą", nawet dostali niedawno jakieś wyróżnienie od kuratora za
          wychowanie no i jak sprawdzałam całkiem nieźle są w rankingach jeśli chodzi o te
          testy kompetencyjne po 6 klasie.

Aliaa,

ja mieszkam przy parku Krakowskim i do szkoły idziemy ok 10-15 minut właśnie. W
          przyszłości powrót jest taki, że przechodzi na światłach przez ul. K. Wielkiego
          (światła są zaraz przy wyjściu ze szkoły, dla dzieci właśnie), większym
          problemem jest przejście Królewskiej, ale w najgorszym razie może iść na światła
          przy placu Inwalidów, troszkę dalej, ale bezpieczniej. Poza tym w jej zerówce
          jest dużo dzieci z okolicy i być może w przyszłości niektóre babcie innych
          dzieci zgodzą się na "doczepkę" w postaci mojej córy wracającej z nimi smile
          W zerówce mojej córy jest kilkoro dzieci, których rodzice bardzo świadomie po
          rozeznaniu zrezygnowali z posyłania dziecka do zerówki w Sp 5, choć to była ich
          szkoła rejonowa i mieli najbliżej (tak samo jak my).
          • alliiaa Re: 34 12.02.07, 10:48
            Przeprowadzam się w okolice ul Spokojnej- dojście do 34 prosto urzędniczą-po
            dordze 2 skrzyżowania: Lea Urzędnicza i Królewska Urzędnicza- obejście na
            światłach troche by trwało niestety-przemyśle to jeszcze... Napiszcie może że
            ta 0 w piątce nie jest taka złasmile i Czemu nie ma już 33crying i niby dlaczego nie
            ma 0 w 12 buuu
            Ala
            Ps. Poproszę małą wiejską szkółkesmile
            • marzek2 Re: 34 12.02.07, 11:56
              Ala, przeprowadzasz się w miejsce, które jest 5 minut ode mnie smile Wiesz, 12 to
              też moloch, razem z Gimnazjum, pytałam koleżankę o tą szkołę, ponoć nie jest tam
              super. Poza tym, przecież dziecko nie będzie samo wracało z zerówki, to chyba
              jeszcze ze wcześnie? A jak podrośnie, może da sobie radę z powrotem, będzie
              miało do domu mniej więcej tak samo jak moja córa, która tam teraz chodzi do
              zerówki.
              A kiedy się przeprowadzasz? I jakiej płci jest ten przyszły zerówkowicz? Bo
              wiesz, ja mam córy w wieku 5 i 6,5 więc może by się dzieciaki poznały, pobawiły?

pozdrówka i życzę spokojnej decyzji, najlepiej byłoby chyba samej pojechać i
              porównać SP 5 i SP 34, mnie jedna mama z zerówki opowiadała, że prawie zapisała
              dziecko do "5" (mieszka za rogiem prawie) ale jak poszła obejrzeć szkołę, czuła
              się tam tak jakoś.. dziwnie, że zdecydowała się na 34 i też jest zadowolona. Do
              zerówki mojej córy chodzą dzieci z Urzędniczej, Królewskiej, nawet z
              Wrocławskiej, więc też nie mają najbliżej.
              • alliiaa Re: 34 12.02.07, 19:39
                odpisałam na priv
    • lulla1 Re: "0" w szkole podst.nr 5-opinie 12.02.07, 17:51
      ja jednak jestem za bezpieczną drogą do szkoły i zamierzam posłać dziecko do
      najbliższej /w moim wypadku 12/. Sama chodziłam do 5 i nie było tak źle.
      Najlepiej przejdz się pod zerówkę i porozmawiaj z jakąś mamą której dziecko tam
      uczęszcza. Nie zawsze będzie miał kto odebrać dziecko albo do kogo się doczepić
      a przez Królewską/urzędnicza/ dłuuugo bym samego dziecka nie puściła. Pozatym
      klasy sportowe też mają swój urok. Posyłaj do 5 smile pozdrawiam serdecznie
      Ania
      • alliiaa Re: do lulla1 12.02.07, 19:22
        dzięki Ania - ja też jestem za bezpieczną drogą do szkoły- ale żeby jeszcze w
        środku było bezpiecznie ach...
        Ala
        • nautika1 Re: SP5 14.02.07, 15:54
          Moja córka chodzi do I kl. w SP 5 , dojezdżamy z zupełnie innej dzielnicy, ale
          był to wybór świadomy. Szkoła jest OK, dzieci z SP nie kontaktują się z
          Gimnazjum (mają odrebne pietra), moja córka jest w klasie tanecznej, ale jest
          też normalna klasa nie sportowa pół na pół z tenisową.
          Z kolei w przedszkolu za Targiem mam młodszego syna, mam trochę zastrzeżeń, ale
          ogólnie jest OK: czysto, schludnie, ładny wystrój.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka