Dodaj do ulubionych

Częstochowskie Mamy 2009.

14.10.08, 21:33
Witam wszystkie ciężarówki oczekujące na maluchy, które urodzą się po Nowym
Roku. Jestem w 21 tc, czekam na nasze lutowe małe szczęście. Miło byłoby
poznać inne mamy z Częstochowy i okolic i podzielić się opiniami, obawami i
radościami. Co Wy na to?
Obserwuj wątek
    • itg Re: Częstochowskie Mamy 2009. 15.10.08, 21:29
      Witam,
      Jestem z Częstochowy i mam termin na 18 lutego. Już raz przez to przeszłam 4
      latka temu. Pozdrawiam.
      • zmyrena Re: Częstochowskie Mamy 2009. 15.10.08, 22:23
        Witam! Ja jestem w ciąży po raz pierwszy i trochę mam pietra. W którym szpitalu
        rodziłaś i gdzie teraz planujesz poród?
        • itg Re: Częstochowskie Mamy 2009. 16.10.08, 18:19
          W Blachowni i jak się uda to planuję znowu tam.
          • zmyrena Re: Częstochowskie Mamy 2009. 20.10.08, 11:56
            Słyszałam, że porodówkę w Blachowni mają zlikwidować po Nowym Roku, ale to może
            tylko plotka? A dlaczego tam chcesz rodzić?
    • a.myszka Re: Częstochowskie Mamy 2009. 31.10.08, 13:31
      hej dopisuję się, coś nas mało.
      jak nas będzie więcej, to może podzielimy się na miesiące odpowiadające terminom
      porodu - ja mam termin na 01.04.2009, ale mój gin mówi, że urodzę w marcu, bo
      wiek, czwarta ciąża i poprzednio szyjka mi się wcześnie zaczęła skracać.
      zobaczymy, wolałabym w kwietniu, może się uda!!
      • a.myszka Re: Częstochowskie Mamy 2009. 31.10.08, 13:32
        acha,
        na imię mam Asia,
        pozdrawiam wszystkie mamy
        • next.kasiulka Re: Częstochowskie Mamy 2009. 02.11.08, 21:43
          Ja jestem w 25 tc i tez czekam na moje drugie malenstwo,które ma przyjsc na
          świat w lutym,pozdrowienia dla brzuszkowych kobietek
          • dorota.skupa Zapraszam na forum częstochowskich mam 03.11.08, 10:03
            Nie tylko z rocznika 2007 jak sugeruje nazwa forum....
            forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=48224
            • jawa72 Re: Zapraszam na forum częstochowskich mam 03.11.08, 10:28
              cześć Mamuśkismile
              ja mam termin na 1.01.2009smile
              pozdrawiam częstochowskie mamunie!
              • zmyrena Re: Zapraszam na forum częstochowskich mam 03.11.08, 12:31
                Cieszę się, że jest nas więcej! Gdzie będziecie rodziły swoje dzieci?
                next.kasiulka - na kiedy masz termin? Ja na 25 II.
                Pozdrawiam!
                • next.kasiulka Re: Zapraszam na forum częstochowskich mam 03.11.08, 14:26
                  zmyrena napisała:

> Cieszę się, że jest nas więcej! Gdzie będziecie rodziły swoje dzieci?
                  > next.kasiulka - na kiedy masz termin? Ja na 25 II.
                  > Pozdrawiam!
                  termin mam na 28 lutego i bede rodzic na tysiacleciu.Pozdrawiam
                  • itg Re: Zapraszam na forum częstochowskich mam 03.11.08, 21:46
                    Ja mam termin na 18 lutego. Wybieram się do Blachowni bo po pierwsze stamtąd
                    jest mój lekarz, a po drugie bo tam dwukrotnie spotkałam się z troskliwą opieką
                    zarówno lekarzy, pielęgniarek jak i salowych. Pozdrawiam. Acha, mieszkam na Groszu.
                    • zmyrena Re: Zapraszam na forum częstochowskich mam 03.11.08, 22:02
                      Next.kasiulka - jest prawdopodobieństwo, że się spotkamy, też będę rodziła na
                      Tysiącleciu smile
                      Wybierasz się do tamtejszej szkoły rodzenia?
                      • next.kasiulka Re: Zapraszam na forum częstochowskich mam 04.11.08, 07:30
                        myslałam o tym ale samej jest mi ciezko sie wybrac a poza tym nie wiem czy jest
                        sens w drugiej ciązy sadchyba nie mam motywacji odpowiedniej...
                        • iisiia Re: Zapraszam na forum częstochowskich mam 04.11.08, 10:32
                          czesc dziewczyny ja mam termin na 16 ,02. i tez tysiaclecie czy
                          chodzicie do szkolyrodzenia ja bym poszla z chcecia wink
                          • zmyrena Re: Zapraszam na forum częstochowskich mam 04.11.08, 18:55
                            Zamierzam zacząć zajęcia w szkole rodzenia od początku grudnia, może się spotkamy?
                            • apalena888 Re: poród styczeń 10 05.11.08, 16:52
                              witam poród w styczniu szkoła rodzenia na PCK od jutra
                              • zmyrena Re: poród styczeń 10 05.11.08, 22:03
                                Napisz, czy fajnie jest w tej szkole! I co ile są nowe cykle zajęć. Pozdrawiam!
                    • iisiia Re: do itg 04.11.08, 10:34
                      na Blachowni ma nie byc podobno porodowki po nowym roku bo tez tam
                      chcialam ! jesli mozna do ktorego lekarza z blachowni chodzisz ??
                      • zmyrena Re: do itg 04.11.08, 18:56
                        Te słyszałam, że porodówkę na Blachowni mają zamknąć, ale nie są to potwierdzone
                        wiadomości.
                        • itg Re: do itg 04.11.08, 20:01
                          Chodzę do Z.Słowińskiego...jak na razie porodówka działa i nie ma decyzji o
                          likwidacji, chociaż straszą od dawien dawna (dlatego na razie się tym nie
                          przejmuję). Ale jak nie da rady tam to nie wiem, to może i na tysiącleciu?
                          Wiecie coś jak tam wygląda porodówka, poród i opieka po?
                          • next.kasiulka Re: do itg 04.11.08, 20:18
                            ja rodziłam na tysiacleciu 2 lata temu i bardzo sobie chwale poród, pobyt
                            ,opieke i ogólnie całokształt
                            • zmyrena Re: do itg 05.11.08, 11:25
                              Porodówka jest wyremontowana i ponoć warunki OK. Wszyscy chwalą tamtejszych
                              lekarzy, zdarzają się natomiast niepochlebne opinie o niektórych położnych.
    • kasia_pg Re: Częstochowskie Mamy 2009. 06.11.08, 09:23
      Witam wszystkie mamusie. Z tego co widzę to wszystkie rodzą albo w styczniu
      albo w lutym wink a ja mam termin na 23 marca, zamierzam rodzić na tysiącleciu,
      chyba że nie dojadę wink co prawda na porodówce jeszcze nie byłam ale niestety
      miałam okazję leżeć piętro niżej na ginekologii, i potwierdzam że wygląd
      zewnętrzny daje pozytywne wrażenia, opieka super, położne w porządku, lekarze
      kompetentni, jedyne co słyszałam, to że te kobitki od małych dzieci po porodzie
      mogłyby być milsze, ale ogólnie położne są fajne.
    • redsky Re: Częstochowskie Mamy 2009. 06.11.08, 11:24
      hej,
      na razie jeszcze w londynie ale juz na poczatku lutego bede w czewie, termin mam na 10-14 marca, pierwsza ciaza wiec jestem troche wystraszona i wlasnie staram sie dowiedziec ktory szpital najlepszy. aha, jestem z Rakowa
      pozdrawiam
      • sekiza Re: Częstochowskie Mamy 2009. 06.11.08, 14:44
        Cześć dziewczyny smile
        Ja mam termin na 5 marca i będe rodzić na Mickiewicza, Rodziłam tam
        rok temu (też był termnin na 5 marca winki powiem szczerze że mam dużo
        lepsze wspomnienia niż z pierwszego porodu na PCK.

Pozdrowionka smile)
        a-ha no i po dwóch dziewczynkach w końcu trafił nam się synuś smile)
        • zmyrena Re: Częstochowskie Mamy 2009. 06.11.08, 21:14
          Sekiza - gratuluję synka!
          A czemu masz złe wspomnienia z porodu na PCK? Który lekarz odbierał poród?
          Pozdrawiam!
          • sekiza Re: Częstochowskie Mamy 2009. 07.11.08, 11:04
            Poród mój trwał prawie dwie doby,ból okropny, pani doktor
            zafundowała mi wszystko co możliwe - oksytocyne , przebijanie
            pęcherza płodowego a na koniec masaż szyjki ( darłam się jak opętana)
            Kasę wzieła oczywiście po uprzednim upomnieniu się o nią ( potrafiła
            do teściowej zadzwonić)no bo przecież chodziło o jej cenny czas.Mimo
            że było to 5 lat temu to jeszcze bardzo emocjonalnie do tego
            podchodze. Moją panią doktor była pani Witkowska nie powiem bo
            przesympatyczna miła kobieta ale na porodówce.........
            Powiem tak- teraz wiem że tak naprawdę to przy porodzie największą
            robotę odwałają położne a lekarz jest przy samym końcu czyli odbiera
            poród , szyje itp...Drugi poród był zupełnie inny nie nastawiałam się
            na lekarza prowadzącego do odbioru maleństwa, dałam po dosłownie 50zł
            położnym na dobrą kawe... i kobitki przesympatyczne uśmiechnięte tak
            mi pomogły że urodziłam w dwie godzinki bez sensacji żadnych a i tak
            odbierała moja pani doktor ( dr. Ściegienna) bo akurat miała
            dyżursmile,to póżniej mąż jej tylko duże Merci zawiózł . Przy pierwszym
            porodzie pani skasowała 500 zł- czyli jak by nie było róznica duża

Pozdrowionka
            i życzę szybkiego i łatwego porodu
            • zmyrena Re: Częstochowskie Mamy 2009. 13.11.08, 12:23
              Czy nikt tu już nie zagląda??
              • zoe81 Re: Częstochowskie Mamy 2009. 13.11.08, 17:33
                jestem, jestem. tu Magda, 26 tydz. termin mam na 24 II. Będę rodzić na
                Mickiewicza. witam wszystkie ciężarówki. powiedzcie coś więcej o szkole rodzenia
                na PCK. chcę tam chodzić, ale nie wiem, czy są wolne miejsca. dzisiaj tam
                dzwoniłam, ale nie dało się złapać położnej, która się tym zajmuje. dodam,że to
                będzie nasz pierwszy dzidziuś. pozdrawiam.
    • zmyrena Re: Częstochowskie Mamy 2009. 23.11.08, 15:28
      Czy któraś już zaczęła zajęcia w szkole rodzenia na Tysiącleciu?
    • kropelka.k Dziewczyny nie nudzicie się??:) 26.11.08, 10:02
      Ja jestem teraz na L4 trochę odizolowana od wszystkiego, siedzę w domu w
      większości sama albo z 5-letnią córcią (jak wróci z przedszkola) i nudzę się
      niemiłosiernie. Chodzą mi po głowie jakieś zajęcia ruchowe (aerobik dla
      ciężarnych np.??) a może po prostu jakieś spotkanie z innymi kobitkami w ciąży??
      Co robicie w wolnym czasie i czy nie chciałybyście się spotkać (jak to się mówi
      "w realu" )? wink
      • sekiza Re: Dziewczyny nie nudzicie się??:) 26.11.08, 11:55
        Kropelka ja też na l4 sad,tylko u mnie problem taki że przeprowadziłam
        się na wioche a tu jest hmmm.., też mam 5 latke w domu smile)), a do
        tego 9 miesięczną dzidzie smile, niby na brak zajęć człowiek nie narzeka
        wręcz przeciwnie bo czasem to normalnie padam, a brzusio coraz
        wydatniejszy smile), Tylko że chyba najbardziej mi brakuje kontaktu z
        ludźmi. Prawka nie mam więc zakupy tylko z M. a markety działają na
        niego jak płachta na byka ehhhhh przekichane.
      • zmyrena Re: Dziewczyny nie nudzicie się??:) 26.11.08, 18:26
        Ja się nudzę, bo jestem na zwolnieniu od września i brakuje mi kontaktu z
        ludźmi. Mąż ciągle w pracy a mieszkamy sami. chętnie się spotkam! Kiedy i gdzie?
        • kropelka.k Re: Dziewczyny nie nudzicie się??:) 26.11.08, 19:26
          Jeśli o mnie chodzi to albo przed 15 albo wieczorem (ewentualnie w weekend bez
          ograniczeńsmile ) niestety mam jeszcze córeczkę 5 - letnią a mąż wraca po 19 do
          domu i nie mam jej z kim zostawić
          Gdzie? - gdzieś gdzie nie śmierdzi fajkami - może jakaś cukiernia w alejach?
          Chodzą za mną lodysmile
          Jestem otwarta na propozycje
          • zmyrena Re: Dziewczyny nie nudzicie się??:) 27.11.08, 20:53
            Ja mogę też przed 15, bo i tak nie pracuję.
            Na rogu Nowowiejskiego i Focha jest super cukiernia Consonni - lody pyszne,
            palić nie wolno i parking obok. Może tam się spotkamy?
            • kropelka.k Re: Dziewczyny nie nudzicie się??:) 27.11.08, 21:09
              Jak dla mnie może byćsmile nawet mam niedaleko przedszkole i mogłabym odebrać
              później Małą. W przyszłym tygodniu? We wtorek nie mogę - poniedziałek, środą? O 11?
              • zmyrena Re: Dziewczyny nie nudzicie się??:) 28.11.08, 12:27
                Może być w poniedziałek o 11. Pewnie poznamy się po wystających brzuszkach smile
                • kropelka.k Re: Dziewczyny nie nudzicie się??:) 28.11.08, 18:09
                  ok to jesteśmy umówione smile Może ktoś jeszcze się przyłączy??
                  • zmyrena Re: Dziewczyny nie nudzicie się??:) 29.11.08, 13:24
                    Fajnie, cieszę się, że się zobaczymy smile
                    Zapraszamy też inne ciężarówki!
                    • zmyrena Re: Dziewczyny nie nudzicie się??:) 29.11.08, 13:44
                      Zapomniałam, że otwierają tam w pn o 14. Może inny dzień albo miejsce? Patrz niżej.
    • marta26m Re: Częstochowskie Mamy 2009. 27.11.08, 10:30
      Witam mam na imie Marta. to moja pierwsza ciaza i mam termin na 11.02.2009. Mam
      zamiar rodzic na Tysiacleciu zreszta tam przyjmuje moj lekarz. Czy ktoras z
      dziewczyn zaczela chodzic juz do szkoly rodzenia na PCK ja mam dzis wizyte u
      lekarza i sie okaze czy moge chodzic do szkoly. Pozdrawiam wszystkie obecne i
      przyszle mamusie.
      • zmyrena Re: Częstochowskie Mamy 2009. 27.11.08, 20:51
        W tym tyg zajęć nie było - pani od szkoły rodzenia na urlopie. Ja zamierzam
        zacząć od przyszłego wtorku, pewnie się spotkamy.
        Marta, a do którego lekarza chodzisz?
        • marta26m Re: Częstochowskie Mamy 2009. 28.11.08, 16:15
          Witam ja chodze do dr C. Najmana a co do zajec to musze sie wstrzymac do 6-go
          grudnia poniewaz okazalo sie ze szyjka mi sie skraca i wlasnie 6 mam wizyte i
          wtedy lekarz powie co dalej robic. A z tego co mi mowil bo sie pytalam o zajecia
          to polozna ktora prowadzi te zajecia jest nieobecna do 7 grudnia wiec chyba
          zajec narazie nie bedzie. A ty zmyrena do jakiego lekarza chodzisz? Pozdrawiam
          • zmyrena Re: Częstochowskie Mamy 2009. 29.11.08, 13:26
            Chodzę do Sikory i mam ten sam problem co Ty - skracająca się szyjka. Do tego
            cholernie boli mnie kręgosłup. Wizytę mam 8 grudnia, to zapytam, czy mogę
            chodzić d szkoły. Jeśli tak, to 9 zacznę zajęcia smile
    • kropelka.k Spotkanie w Consonnni w poniedziałek o 11 :) 28.11.08, 18:12
      Jeśli któraś z Was ma ochotę na babskie - brzuszkowe ploteczki spotykamy się w
      poniedziałek 1 grudnia o 11 w consonni na rogu Focha i Nowowiejskiegosmile
    • zmyrena Consonni w pn otwarte od 14!!! 29.11.08, 13:43
      Sprawdziłam to właśnie i okazało się, że w poniedziałek otwierają o 14. Więc
      albo zmienimy miejsce spotkania, albo datę. Może Connsoni na Dąbrowskiego? Albo
      w Cepelii?
      Możemy też spotkać się w środę na rogu Focha i Nowowiejskiego, bo wtedy jest od
      9. A miejsce jest naprawdę fajne.
      • kropelka.k Re: Consonni w pn otwarte od 14!!! 29.11.08, 14:36
        Dobrze, że sprawdziłaśsmile Ok to może środa 11-12 bo ja też lubię connsoni. Może
        ktoś do środy jeszcze się zdecyduje... Dla ułatwienia moje gg 4500846
        • zmyrena Re: Consonni w pn otwarte od 14!!! 29.11.08, 15:04
          No to przekładamy na środę o 11, róg Focha i Nowowiejskiego.
          • itg Re: Consonni w pn otwarte od 14!!! 30.11.08, 17:32
            a ja do 16 pracuję...więc tylko sobie mogę z Wami poklikać czasem i się
            doradzić. Mam pytanko: macie czy przygotowujecie już wyprawkę dla malucha? Gdzie
            polecacie zakupy...pozdr.
            • kropelka.k Re: Consonni w pn otwarte od 14!!! 30.11.08, 21:27
              Możemy umówić się kiedyś popołudniusmile Wyprawkę kompletuję ale mam już dużo
              rzeczy, trochę po starszej córci, trochę nowych, tylko teraz kupuję więcej
              niebieskiego...Chciałabym skończyć kompletowanie wyprawki do stycznia i już nic
              nie kupować. A gdzie? W smykatesach, trochę przez allegro, w tesco i 5-10-15
              kupiłam fajne pajacyki, fajne rzeczy są w domu dziecka w II alei tylko dość
              drogo. Plusem jest karta rabatowa jeśli zbierzesz paragony na min 500zł
              • zmyrena Re: Consonni w pn otwarte od 14!!! 01.12.08, 11:48
                Ja część ubranek kupiłam w Tesco - niedrogie, dobre gatunkowo i ładne. Smykatesy
                i Dom Dziecka - drogie. Czekam na poświąteczne wyprzedaże - wyciągnę wtedy męża
                do Silesii albo Manufaktury i się obkupię w C&A, H&M i innych. Wózek, łóżeczko i
                inne większe zakupy zrobimy na początku stycznia, bo na razie remont i nie ma
                gdzie tego trzymać.
    • zmyrena Re: Częstochowskie Mamy 2009. 27.12.08, 12:29
      Spotkanie grudniowe się nie udało, może uda się po Nowym Roku? Kto się pisze???
      • kropelka.k Re: Częstochowskie Mamy 2009. 02.01.09, 22:01
        Ja na 50% - na wszelki wypadek wink
        Pozdrawiam Noworocznie!!
        • sekiza Re: Częstochowskie Mamy 2009. 13.01.09, 15:06
          Dziewczyny no co z wami , cisz taka a przecież troche nas tu było.
          Terminy coraz bliżej to może pochwalimy się gdzie rodzimy???
          Ja mam termin na 3.03 i rodzę na Mickiewicza, a jak u was ???

• from-alaska Re: Częstochowskie Mamy 2009. 15.01.09, 12:40
            Witamy,
            termin na 23 maja. Będę rodzić na Tysiącleciu.
            • kropelka.k Re: Częstochowskie Mamy 2009. 21.01.09, 12:52
              11 marca, Tysiąclecie ( jeśli Dzidziuś się nie pospieszy) - na oddziale będę
              wcześniej smile
              • kasia_pg Re: Częstochowskie Mamy 2009. 22.01.09, 16:05
                ja 23 marca też na tysiącleciu wink kropelka a czemu będziesz wcześniej na oddziale??
                • 1bialaorchidea Re: Częstochowskie Mamy 2009. 22.01.09, 19:52
                  Ja mam termin na 27 kwietnia. Jak widzę nie ma na razie żadnych dziewczyn z
                  kwietniowym terminem, więc może będę jedna rodziła smile
                  Mam zamiar rodzić na tysiącleciu
                  • zmyrena Re: Częstochowskie Mamy 2009. 27.01.09, 19:07
                    U mnie zostało 29 dni do terminu porodu. Tysiąclecie.
                • kropelka.k Re: Częstochowskie Mamy 2009. 22.01.09, 21:31
                  Jestem już po jednej cesarce 6 lat temu więc mój lekarz dmucha na zimne, bo w
                  50% i tak może skończyć się cięciemsmile Tym bardziej, że jestem dopiero w 34 tc. a
                  już nie mam wcale szyjki i jestem na lekach rozkurczowych od ponad miesiąca.
      • 1bialaorchidea Nacinanie krocza 22.01.09, 20:11
        Dziewczyny orientujecie się może czy na tysiącleciu nacinają rutynowo czy można
        tego uniknąć
        • kropelka.k Re: Nacinanie krocza 22.01.09, 21:34
          Dzisiaj byłam w szkole rodzenia na tysiącleciu, położna mówiła, że można się nie
          zgodzić na nacięcie ale często jest to lepsze rozwiązanie dla dziecka (bo
          łatwiej i szybciej przechodzi główka) oraz dla samej rodzącej (bo unika się
          niekontrolowanego pęknięcia, które często daje niezbyt miłe skutki...)
          • 1bialaorchidea Re: Nacinanie krocza 23.01.09, 12:33
            a wiesz może czy na tysiącleciu można opłacić położną? czy trzeba liczyć na los
            szczęścia
            • kropelka.k Re: Nacinanie krocza 23.01.09, 12:43
              Niestety obecnie nie można - odgórny zakaz dyrektora sad ani położna ani lekarz
              nie przyjedzie specjalnie do porodu. Z tego samego powodu nie ma możliwości
              znieczulenia ZZO bo anestezjolog też nie może zostać po dyżurze. Natomiast
              położne w większości są bardzo sympatyczne - to wiem z autopsji smile
              • 1bialaorchidea Re: Nacinanie krocza 23.01.09, 12:49
                to mnie teraz nastraszyłaś smile
                szkoda, że tak jest.
                a powiedz mi zadowolona jesteś ze szkoły rodzenia?
                • kropelka.k Re: Nacinanie krocza 23.01.09, 17:14
                  Nie chciałam Cię nastraszyć! Piszę to czego się wczoraj dowiedziałam. Zamiast
                  ZZO można dostać inne środki przeciwbólowe. Ze szkoły rodzenia jestem bardzo
                  zadowolona - jest sympatycznie i można się oswoić ze szpitalem przed porodem smile
    • kropelka.k Kolejna przymiarka do spotkania? ;) 22.01.09, 21:43
      Co powiecie na kolejną próbę spotkania? smile może znowu connsonni albo babie lato?
      Kto chętny i w jakich godzinach i dniach Wam pasuje?
      • zmyrena Re: Kolejna przymiarka do spotkania? ;) 27.01.09, 19:09
        Ja jestem chętna! Dostosuję się co do daty i miejsca.
        • kasia_pg co potrzebne do szpitala?? 04.02.09, 14:12
          Cześć. ma któraś z Was może listę rzeczy które są potrzebne do porodu na
          tysiącleciu, podane przez położną może??będę wdzięczna wink
          • zmyrena Re: co potrzebne do szpitala?? 06.02.09, 10:43
            Wklejam tu moją listę - są na niej wszystkie rzeczy potrzebne na Tysiącleciu
            plus to, czego potrzebuję ja indywidualnie.

TORBA DLA MNIE
            - karta chipowa
            - dowód osobisty
            - akt małżeński (odpis)
            - ostatnie wyniki badań (grupa krwi, HBS, WR, morfologia, mocz, wymaz)
            - karta ciąży
            - koszulka do porodu
            - ze 3 koszule rozpinane z przodu
            - szlafrok
            - skarpetki – 2-3 pary
            - majtki- siatkowe i bawełniane (większe)
            - podpaski poporodowe BELLA min.2 opakowania, paczkę większych podpasek
            - podkłady na łóżko (5 szt)
            - papier toaletowy
            - maszynka do golenia jednorazowa
            - kapcie, klapki pod prysznic
            - 1 ręcznik duży kąpielowy, 1 mniejszy
            - kosmetyki: żel pod prysznic, szampon, odżywka, balsam, płyn do higieny
            intymnej, pasta, szczoteczka, krem, pilniczek, balsam do ust, balsam do
            brodawek, grzebień, kosmetyki kolorowe, małe lusterko
            - TANTUM ROSA + pusta butelka plastikowa z „Dziubkiem”
            - suszarka, gumki do włosów, opaska
            - ręczniki papierowe, chusteczki higieniczne
            - sztućce, kubek, talerzyk
            - biustonosz dla matek karmiących i wkładki laktacyjne
            - woda niegazowana (po 0,5 l)
            - telefon, ładowarka, aparat, baterie naładowane
            - długopis, krzyżówki, książka, kalendarz
            - coś do przegryzienia, jabłka, wafle ryżowe
            - czopki glicerynowe

TORBA DLA DZIECKA

- chusteczki nawilżane
            - pieluchy jednorazowe - paczka 42 szt.
            - 5 pieluch tetrowych, 2 flanelowe
            - spirytus czysty lub 70 %, gaziki LEKO
            - oliwka, mydło, szczotka
            - krem na odparzenia (Bepanthen)
            -krem Nivea na każdą pogodę – żeby posmarować Bużkę przed wyjściem
            - w osobnej torbie – rożek, komplet ubranek, 2-3 pampersy, pielucha tetrowa,
            kosmetyki do kąpieli – to daje się położnym, aby wykąpały i ubrały malucha po
            porodzie)
            - 2 komplety ubranek (jeśli cesarka – 4 komplety), czapeczka bawełniana,
            skarpetki, łapki niedrapki
            - ubranko cieplejsze na wyjście(czapeczka, skarpetki, kombinezon ) i kocyk

DLA MĘŻA

- mundurek z fizeliny
            - kapcie
            - coś do jedzenia
            - coś do picia

Mam termin na 25 II, a moja torba nadal nie spakowana :p
            • kasia_pg Re: co potrzebne do szpitala?? 06.02.09, 10:55
              Super wink bardzo dziękuję na pewno się to przyda. I pakuj się smile najwyższy czas.
              • zmyrena Re: co potrzebne do szpitala?? 09.02.09, 11:36
                Wreszcie się spakowałam - tyle rzeczy na 3 dni! 4 wielkie reklamówy, jeszcze
                muszę to upchać do torby. Trochę mnie to wkurza, że wszystko musi być w
                reklamówkach - pewnie się pogniecie, a takie było ślicznie uprasowane...
                • ulcia08 Re: co potrzebne do szpitala?? 09.02.09, 16:44
                  Podczytywałam sobie ten watek od jakiegos czasu. Miałam termin na 6
                  lutego i nie zdazyłam odezwac sie przed porodem ,a urodziłam 23
                  grudnia. Wiec powinnam byc na forum mamy 2008, ale tu sie
                  przyzwyczailam. Ale wiek korygowany mojego wczesniak to 2 dni.
                  Miałam awaryjne cc na PCK. Bardzo jestem zadowolona z lekarzy i
                  pielegniarek. Obsługa byla bardzo mila. Dzięki szybkim decyzjom
                  połozne Basi i lekarzy , zwlaszcza zastepcy ordynatora od noworodkow
                  Kubus jest z nami ( a bylo ciezko spedzil 3 tyg na Parkitce)

Pozdrawiam Was serdecznie i zycze "lekkich" porodów smile)

Lepiej miec spirytus niz waciki. I mydlo dla dziecka nie jest
                  potrzebne.
                  • zmyrena Re: co potrzebne do szpitala?? 13.02.09, 17:01
                    Dla dziecka biorę spirytus, waciki dla mnie, bo będzie cc. A mydło dodałam do
                    listy, bo położna w szkole rodzenia mówiła, że trzeba mieć.
                    • kasia_pg po porodzie 20.02.09, 22:01
                      zmyrena napisz jak juz bedziesz po porodzie wink jakies dodatkowe rady i
                      oczywiscie wrazenia na swiezo smile
      • 1bialaorchidea szkoła rodzenia 10.02.09, 12:47
        dziewczyny czy któraś z was uczestniczy w szkole rodzenia na PCK, ja jestem
        zainteresowana tymi zajęciami ale mam problem ze skontaktowaniem z Panią
        prowadzącą, może któraś z was podpowie mi jak to zrobić smile Jestem w 30 tyg.
        ciąży i już chyba czas zacząć zajęcia bo później to już może być za późno smile
        • ulcia08 Re: szkoła rodzenia 10.02.09, 16:03
          Zadzwon do szpitala i popros, zeby cie połaczyli z połoznictwe i tam
          sie wszystkiego dowiesz.
          • 1bialaorchidea Re: szkoła rodzenia 10.02.09, 16:41
            Dzwoniłam, niestety nie mogę zastać Pani odpowiedzialnej za kurs
            • kropelka.k Re: szkoła rodzenia 13.02.09, 14:59
              Zajęcia są we wtorki i czwartki od 13 w gł budynku na Ip na fizjoterapii. Nie
              trzeba wcześniej się zapisywać, ale lepiej dzwonić przed zajęciami bo ostatnio
              2x były odwołane. Pani Małgosia, która prowadzi zajęcia pracuje chyba codziennie
              do 15
              • atena12345 witam 26.03.09, 11:55
                witam wszystkie przyszłe i obecne młode mamy. Ja urodzilam 20
                stycznia 2009 roku synka w szpitalu na PCK. To moje drugie dziecko.
                Starsza córka ma 6 lat.
                Dajcie znać co u Was, bo wątek jest ciekawy. Może uda się umówić na
                spacery z dzieciaczkami jak pogoda w końcu dopisz. Pozdrawiam
                • itg Re: witam 26.03.09, 13:13
                  Witam, ja urodziłam 8 lutego 2009 synka, a mój pierwszy syn ma 4,5 roku. A w
                  jakiej części miasta mieszkasz? ja na groszu...pozdr.
                  • atena12345 Re: witam 26.03.09, 13:17
                    mieszkam na połnocy
                    • itg Re: witam 27.03.09, 11:18
                      mało brakło a byłybyśmy sąsiadkami, ale niestety...trochę daleko do ciebie,
                      jeżdżę tam tylko latem, i to od czasu do czasu, traktując to jako całodniową
                      wycieczkę sad
                • kropelka.k Re: witam 07.07.09, 16:53
                  witajsmile też mam 6 letnią córeczkę i drugą z marca 2009. Mieszkam na tysiącleciu.
                  Może umówimy się kiedyś na promenadzie? Moje gg 4500846. Pozdrawiam

• daria.86 Re: Częstochowskie Mamy 2009. 11.06.09, 12:29
      Witam Drogie Panie, nie wiem czy ten wątek jest jeszcze przez was
      odwiedzany, ale moze któraś z was jeszcze tu zagląda bo mam kilka
      pytań. Mam termin na 6 sierpnia i jest to moja druga ciąża, pierwszy
      raz rodziłan na PCK i wiem, ze drugi raz tam juz nie pójde, w
      zwiazku z tym chciałabym wiedziec czy któraś z was rodziła może na
      parkitce lub w klinice w Tychach i jak wyglada to na dzień
      dzisiejszy bo na forach to mozna znaleść odpowiedzi na moje pytanie
      ale z zeszłego roku lub jeszcze wczesniej. byłabym wdzieczna jezeli
      któraś z was podzieliłaby sie swoja opinią.
      • kasia_pg Re: Częstochowskie Mamy 2009. 11.06.09, 14:45
        ja rodziłam dwa miesiące temu na PCK i byłam b.zadowolona wink
        • daria.86 Re: Częstochowskie Mamy 2009. 11.06.09, 21:04
          Ja bardzo zle wspominam ten szpital no ale każdy ma swoje odczuciasmile
          Chciałabym własnie poznać opinie Osób które rodziły na parkitece lub
          właśnie w Tychach, moze akurat ktoś sie znajdzie i powie jak to
          wyglada w tej chwili
          • kasia_pg Dobry dermatolog 23.06.09, 15:05
            Znacie jakiegoś dobrego dermatologa dziecięcego??może być prywatnie.
            • tyska_edziecko Re: do kasia_pg 18.07.09, 22:25
              Odbierz proszę gazetową pocztę.
        • zizi770 Re: Częstochowskie Mamy 2009. 16.07.09, 09:31
          Ja również polecam ten szpital. Rodziłam w nim 4 lata temu i miło wspominam ten pobyt. Profesjonalne podejście do pacjentki i miła opieka położnych i neonatologów.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka