Dodaj do ulubionych

Hejnal - dlaczego nie ma....

02.01.11, 06:34
.. juz przerwy gdzie jeden trebacz nagle przerywa a drugi za chwile podtrzymuje melodie?

Chcialam polskiemu dziecku urodzonemu za granica pokazac jakie to mamy piekne polskie korzenie,
wrzucilam na Youtube a tu.. lipa.
co video to troche trabki, chwile pogral okno zamknal i wsio. a najgorzej jak sie zabral za jakies Glenn Millery i insze "piesni"...

Co jest do licha? gdzie tradycja??? pol zycia slyszalm w radiu urwana trabke i nadchodzace kroki o 12- tej - gdzie to sie podzialo?

Minnie
Obserwuj wątek
    • Gość: a10 Minnie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.01.11, 09:22
      Prawie na pewno nie wiem o co pytasz.
      Ostrożnie zauważmy, że jeśli czegoś nie ma w internecie, to nie oznacza, że to coś nie istnieje. Podtrzymywanie hejnału przez drugiego trębacza to jakaś legenda miejska bez podstaw faktycznych.
      A co do moderny pakującej wszędzie swoje niedomyte rączki? No cóż - Flatrion też nie jest już najwyższym wieżowcem w Twojej nowej ojczyźnie. Cena tzw. postępu.

Hejnał na żywo?
      www.radiokrakow.pl

Co zaś do polskich korzeni, to (prywatnie) uwielbiam polskich emigrantów, którzy najpierw oddalają się za chlebusiem, samochodem i basenem w ogródku do innych krajów, a później mają do nas pretensje, że nie podtrzymujemy tradycji.
      Trzeba było zostać - i samemu podtrzymywać.

Powodzenia za oceanem.
      • minniemouse Re: Minnie? 02.01.11, 10:48
        Podtrzymywanie hejnału przez drugiego trębacza to jakaś legenda miejska bez podstaw faktycznych.

ja nie zglaszam zadnych pretensji co do legendy, czy ona prawdziwa czy nie.
        co nie zmienia faktu ze przez 25 lat jak mieszkalam w PL to o godz 12 w poludnie hejnal sie urywal, nastepowal ulamek ciszy po czym slychac bylo kroki idacej osoby, i hejnal nastepowal dalej.

A zatem nie snilo mi sie.

> Co zaś do polskich korzeni, to (prywatnie) uwielbiam polskich emigrantów, którz
        > y najpierw oddalają się za chlebusiem, samochodem i basenem w ogródku do innych
        > krajów, a później mają do nas pretensje, że nie podtrzymujemy tradycji.
        > Trzeba było zostać - i samemu podtrzymywać.

Skoro przez tyle lat nie bylo zadnych zmian, uwazam ze mam prawo zapytac sie co jest grane - czy dalej tak jest, czy nie. to wszystko.

a tak przy okazji - moze bardziej podobaja ci sie rodacy ktorzy na wakacjach w Polsce nagle nie mowic po polski a ich dzieci juz w ogole don't speak Polish?
        Poza tym - ja tobie nie zagladam do gara - nie zagladaj i ty do mojego.

Dziekuje za podanie linka do www.radiokrakow.pl - z pewoscia skorzystam -
        ale moje pytanie bylo o co innego.

Achhhh, jak milo w Polsce..... a zwlaszcza w Krakowie, jak widze.
        Pozdrowienia z Kanady sle

Minnie, przedtem nie z Krakowa
        • Gość: ? Re: Minnie? IP: 77.236.16.* 02.01.11, 10:57
          Hmmm....

Trzeba zacząć naukę od podstaw.

Hejnał się urywa.

Trębacz idzie do następnego okienka /te stukające buciki, bo idzie po drewnianej podłodze/
          i gra hejnał, ale nie dalej, tylko od początku

i tak 4 razy - za każdym razem z innego okienka

jest też o tym w internecie, czyli istnieje :-)
          pl.wikipedia.org/wiki/Hejna%C5%82_Mariacki
          • minniemouse Re: Minnie? 03.01.11, 01:14
            Trębacz idzie do następnego okienka /te stukające buciki, bo idzie po drewniane
            > j podłodze/
            > i gra hejnał, ale nie dalej, tylko od początku i tak 4 razy - za każdym razem z innego okienka

no nie wiem, to raz urwanie, chwila przerwy, idace kroki i grajaca dalej melodia przez 25 lat wryla mi sie w pamiec
            ale faktycznie czy to bylo podjecie melodii czy od nowa to juz nie wiem
            fakt pozostaje faktem ze tak rzneli w radio w poludnie przez pol mojego zycia, z jakiegos powodu.

ale i tak chodzilo mi tylko o to, ze jak chcialam dzieku pokazac konkretnie urwany hejnal z krokami to na youtube nie bylo takiego zadnego.
            potem juz szukalam w sieci gdzie sie dalo pod Hejnal godz 12, hejnal mariacki w radiu, Hejnal tradycyjny z wiezy mariackiej, Hejnal w PRL itd na rozne sposby ale NIC NIE WYCHODZILO z tymi krokami i od nowa, grrrrrr.

Minnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka