Dodaj do ulubionych

C na Kazimierzu znaczy teraz: ciasno

• Gość: tk C na Kazimierzu znaczy teraz: ciasno IP: *.com.pl 27.05.11, 11:49
      Mam dość dominacji samochodów w mieście! Miasta są dla ludzi, nie dla blaszaków!
      • Gość: Kazimierz Re: C na Kazimierzu znaczy teraz: ciasno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.11, 20:07
        Gość portalu: tk napisał(a):

> Mam dość dominacji samochodów w mieście! Miasta są dla ludzi, nie dla blaszaków

Bardzo słusznie i tym bardziej nie są dla psów i ich bezmózgich zidiociałych właścicieli.
    • Gość: zenek Re: C na Kazimierzu znaczy teraz: ciasno IP: *.energo.krakow.pl 27.05.11, 12:03
      tępe pismaki, żałosne wypociny.... kto ci każe to czytać i komentować? brak seksu ci doskwiera? idź się przejdź, albo czytaj inne media, bo żółć ci zalewa beret ;-)
    • Gość: frantic Przez strefe - ul. Rollego już zastawiona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.11, 12:07
      Wpisujcie jakie ulice teraz są zablokowane, a do tej pory były w miarę spokojne!!!
    • Gość: nuju Brednie IP: *.play-internet.pl 27.05.11, 12:59
      Część ludzi pisze o tym że miasta europejskie mają zamknięte centra dla samochodów itd..
      Byłem w wielu takich miastach i faktycznie jest to prawda.
      Tyle że 90% tych miast ma super sieć ścieżek rowerowych, wielopoziomowe zewnętrzne parkingi miejskie w normalnej cenie, oraz metro i autobusy lub tramwaje.
      Metro ma ogromną przepustowość, i jest bardzo wygodne w poruszaniu się po mieście.
      Z parkowaniem mimo to są takie same problemy jak u nas. W madrycie na wielu ulicach auta parkują w dwóch rzędach i trąbią jak chcą wyjechać ( ulice i chodniki są odpowiednio szersze )
      MY NIE DOSTALIŚMY OD MIASTA ŻADNEJ ALTERNATYWY.... mamy jedynie tramwaj
      Dlatego wątpię że cała decyzja coś poprawi. Chodzi jedynie o budrzet miasta.
      Przestrzeganie przepisów parkowania i tak zawsze jest obowiązkiem kierowcy, a miasto piwinno przepisy egzekwować mandatami. Nic tu strefa nie zmieni.
      Zadowoleni są tylko ci, co dostali identyfikatory C i nie muszą płacić, parkując w mieście komuś innemu pod oknem.
    • Gość: gnom Blich, Kołłątaja, Sołtyka parking dla przyjezdnych IP: *.blich.krakow.pl 27.05.11, 13:04
      Wprowadzenie strefy C z wykluczeniem "wysepki" tuż obok centrum miasta, gdzie notorycznie darmowo parkują przyjezdni jeszcze pogorszyło tą sytuację. Jako posiadacz samochodu od lat niemal nie mam możliwości pozostawienia własnego auta w pobliżu domu. Teraz już to będzie tylko moim marzeniem, gdyż ulica zastawiona jest autami o rejestracjach dosłownie z całej Polski, za darmo, bez konsekwencji, 7 minut od Rynku na piechotę.
      • Gość: uuu Re: Blich, Kołłątaja, Sołtyka parking dla przyjez IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.11, 21:17
        Auto w pobliżu domu to powinieneś zostawiać na prywatnym parkingu, a nie na publicznej ulicy gdzie takie samo prawo do korzystania mają wszyscy.
        • Gość: yyy Re: Blich, Kołłątaja, Sołtyka parking dla przyjez IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.11, 20:13
          Gość portalu: uuu napisał(a):

> Auto w pobliżu domu to powinieneś zostawiać na prywatnym parkingu, a nie na pub
          > licznej ulicy gdzie takie samo prawo do korzystania mają wszyscy.

Nie, nie wszyscy. Do parkowania przy miejscu zamieszkania mają mieszkańcy. Ty, jak do miasta przyjeżdżasz raz w tygodniu, żeby sprzedać mleko i buraki to możesz zostawić auto na płatnym parkingu .
          • Gość: spokojnie Re: Blich, Kołłątaja, Sołtyka parking dla przyjez IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.11, 01:06
            nie ma takiego przepisu, każdy może parkować tam gdzie nie zakazuje tego prawo.
    • alleksia Odnośnie komentarza 27.05.11, 13:14
      Państwa komentarz jest stronniczy i nie bierze pod uwagę wszystkich aspektów powyższych rozwiązań. Jeśli mieszkańcy Kazimierza domagali się wprowadzenia określonego "prawa" czyli w tym przypadku strefy parkowania, to zawsze należy się spodziewać idących za tym obowiązków. Wprowadzenie uregulowań prawnych jest tylko efektem roszczeń mieszkańców Kazimierza (nie mnie oceniać czy słusznych). Nie może być tak, ze chce się mieć ciastko i zjeść ciastko. Piesi również mają swoje prawa, a biorąc pod uwagę szczególny fakt ilości osób poruszających się pieszo po Kazimierzu nietrudno się dziwić pojawieniu się powyższych zgodnych z dotychczasowym prawem rozwiązań. 1,5 m jest odległością zgodnie z przepisami wymaganą i mieszkańcy mogą się ewentualnie cieszyć (matki z wózkami już nie koniecznie), że do tej pory owa szerokość nie była wymagana.
    • Gość: my C na Kazimierzu znaczy teraz: ciasno IP: *.krdc.pl 27.05.11, 13:16
      opłaty za parkowanie powinny przeznaczane byc na remonty chodników niszczonych przez pojazdy.Sama zasada pobierania opłat za parkowanie na Kazimierzu jest przez mieszkańców akceptowana .
      • Gość: lola Re: C na Kazimierzu znaczy teraz: ciasno IP: *.ists.pl 27.05.11, 14:42
        zwariowałeś chyba, przecież to idzie na premie dla pracowników ZIKT, wiesz jakie premie są przewidziane za projekt "poszerzenie strefy C"? ty tyle rocznie nie zarabiasz
      • Gość: a10 Chodniki mają być budowane IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.05.11, 15:11
        ... w taki sposób, by nie zdołał ich zniszczyć parkujący samochód. W przeciwnym razie zapraszam do prokuratury tego, kto wygrał przetarg i wykonał prace. A wraz z nim tego, który w warunkach przetargu nie wskazał wytrzymałości chodnika (wymaganej).
    • Gość: Michal a jesli chodzi o druga strone miasta IP: *.adsl.inetia.pl 27.05.11, 15:25
      Mieszkam na ulicy Pomorskiej jest to samo ze wiele aut z tablicami podkrakowskimi tam parkuje jednak powazniejszy problem jest z telewizja TVN czy im wolny wszystko maja miejsce zarezerwowane od piatku do niedzieli na 7 samochodow ale zawsze tam staje o wiele wiecej aktorzy itd i co miasto nic z tym nie moze zrobic czy tylko za to zabiera pieniadze.... ponadto sa tak beszczelni ze kreca juz 7 razy w tygodniu wiec dlaczego im wolno a nam mieszkancom nie parkowac pod swoimi domami
    • sarka.farka C jak "Całość" 27.05.11, 15:29
      Proponuje objąć strefą C cały Kraków!
    • Gość: k C na Kazimierzu znaczy teraz: ciasno IP: *.net.autocom.pl 27.05.11, 16:00
      Nowe zasady parkowania oznaczają likwidację miejsc postojowych.

Jakie nowe zasady? Zmieniły się przepisy?
    • Gość: krakow.bicycles NAreszcie IP: *.ghnet.pl 27.05.11, 17:11
      Brawo ZIKIT!

Kazimierz był za bardzo zapchany samochodami a większosć z nich stała nielegalnie!
      Teraz tylko w interesie mieszkańców by straz miejska i kontrolerzy strefy wyganiali nielegalnie parkujących i unikających płacenia.

W londynie płaci się za parking nawet po kilkanaście kilometrow od centrum, tak po prostu jest w miastach: samochód do nich nie pasuje a jak ktoś się upiera by nim jeździć powinien płacić (pisze to jako mieszkaniec C, od lat opłacający abonament mieszkańca).
    • Gość: gosc C na Kazimierzu znaczy teraz: ciasno IP: *.adsl.inetia.pl 27.05.11, 17:31
      No to się dziennikarz wygłupił. Wreszcie będą przestrzegane przepisy i narzeka, a poza tym ograniczanie ilości miejsc parkingowych w centrach miast to konieczność, stosowana wszędzie w krajach trochę bardziej rozwiniętych niż PL
    • Gość: bystry Re: C na Kazimierzu znaczy teraz: ciasno IP: *.ghnet.pl 27.05.11, 18:13
      Nie chcielista "obcych" aut w sasiedztwie, to macie :)
    • Gość: qwerty macie co chcieliscie IP: *.dynamic.chello.pl 27.05.11, 19:13
      teraz tylko placic i plakac :)
    • Gość: davya C na Kazimierzu znaczy teraz: ciasno IP: *.ghnet.pl 27.05.11, 20:38
      Czując się mieszkanką Kazimierza i wynajmując tu mieszkanie nie mogę jednocześnie korzystać z miejsca parkingowego dla mieszkańców, gdyż ZIKIT wprowadził w warunkach przyznawania abonamentu C obowiązek przedstawienia dowodu zameldowania - choćby tymczasowego. Tymczasem ja i inni wynajmujący mieszkania w tym rejonie miasta - a nie uzyskujący od właścicieli mieszkań zgody na zameldowanie - mieszkańcy Kazimierza mają do wyboru - zapłacić 25-krotność abonamentu mieszkańca (250 zł miesięcznie) albo parkować poza strefą C - w tym przypadku prawdopodobnie na Podgórzu. Dziś rano skutek decyzji władz miasta widać było na podgórskich ulicach i chodnikach. Nie mam wątpliwości, że do rzeszy przyjezdnych chcących nadal parkować za darmo dołączą teraz mieszkańcy nowej części strefy C, którzy skutkiem wymogów stawianych przez ZIKIT i Urząd Miasta zostali z parkingu obok miejsca zamieszkania wyrugowani. Dlaczego włodarze miasta w swym postanowieniu nie zechcieli uznać za mieszkańców wszystkich tych, którzy mają wszak umowy cywilno-prawne potwierdzające zamieszkanie w strefie C? Może dlatego że biurokracja lubi się mnożyć przez podział poprzeczny i pączkowanie?
      • Gość: Szulc Re: C na Kazimierzu znaczy teraz: ciasno IP: *.play-internet.pl 27.05.11, 21:04
        Przeklejone z forum Rzeszów - wątek o podobnej tematyce:

Polacy. Dziwaczny naród. Płacicie absurdalnie wysokie podatki. Na każdym kroku. Płacicie od dochodu, który osiągacie dzięki temu, że płacicie podatki na przykład kupując bilet do pracy czy ryzę papieru, a wydając ten opodatkowany już dochód, płacicie kolejne podatki za każdą zakupioną usługę czy towar. Można powiedzieć, że płacicie podatki od podatków od innych podatków. Opodatkowane jest posiadanie nieruchomości, telewizora czy nawet psa. A jak się tego psa leczy, to się płaci kolejny podatek od leczenia psa, od oglądania włączonego telewizora, za co już zapłaciliście podatek za jego oglądanie, płacicie także podatek za jego zakupienie i podatek za prąd który zużywacie i podatek od tego, że płacicie komuś za dostarczanie sygnału. Podobnie jest z samochodem - kiedy go kupujecie płacicie podatek, opodatkowanymi już podatkiem dochodowym pieniędzmi z waszej pracy. A jak samochodu używacie płacicie podatki w cenie zakupu paliwa, podatki za świstek papieru poświadczający, że auto jest wasze, a również podatki za opłaty za jazdę wybudowanymi za wasze podatki autostradami. Powinniście także płacić podatek za radio, którego słuchacie w tym aucie, jak i podatki za to, że chcecie zakupić części niezbędne do bezpiecznego poruszania się tym autem.

Teraz siedzicie przy komputerze kupionym za opodatkowane pieniądze, które wydaliście już na ten komputer i od tej czynności zapłaciliście podatek, używacie Internetu, za dostarczenie którego płacicie dostawcy, który płaci podatek za swój dochód, choć przecież wy też płacicie podatek za to, że mu płacicie i zużywacie opodatkowany prąd, za zakup którego płacicie podatek od tego że płacicie za prąd i....

.....i jeszcze macie pieniądze na to, żeby domagać się kolejnego podatku za parkowanie, od którego zapłacicie koleny podatek, za to że płacicie podatek za parkowanie.

Jesteście bandą niewyobrażalnych durniów, aż żal mnie za gardło ściska i Boga zapewne też, że jego dzieło skończyło tak marnie. Żal mi was.
    • Gość: Artur C na Kazimierzu znaczy teraz: ciasno IP: *.ceti.pl 27.05.11, 21:45
      Co za bzdura!!! Czytam, że wprowadzono strefę C, bo mieszkańcy nie mieli gdzie parkować, bo nie było miejsc! Zawsze (słownie zawsze) udawało mi się, gdzieś w okolicach Kazimierza zaparkować. Nie miałem z tym problemu. Nie zawsze tam gdzie chciałem, ale znów Kazimierz, to nie Huta i można kilka przecznic przejść na nogach. Teraz wszyscy będą parkować, na Podgórzu, bo też to tylko 20 minut na nogach do Centrum. Zamiast stawiać strefy, niech miasto pomyśli o podziemnych, lub piętrowych parkingach. W dodatku wprowadzono strefy, a dziś jeszcze zmieniano tabliczki, nadal nie ma parkometrów. Mają być podobno za 3 miesiące. Żenada. Jak już się coś wprowadza, to róbmy to uczciwie i profesjonalnie, bo dziś znów musiałem za szybę wkładać dawno nie używane bilety parkingowe.
      A, ja też mieszkam w Centrum i mam propozycję wprowadźmy wszędzie strefę, bo znam miejsca oddalone od Centrum wiele kilometrów, gdzie nie ma gdzie zaparkować auta.
    • Gość: krakus C na Kazimierzu znaczy teraz: ciasno IP: 192.166.203.* 28.05.11, 09:02
      Na ulicy Orzeszkowej po stronie prawej w kierunku ul. Dietla stało 20 aut teraz stanie dziesięć.TAK SAMO TA ULICA NA SKUTEK WYCISZENIA RUCHU W INNYM MIEJSCU STAŁA SIE ULICA RUCHLIWA I TWORZĄ SIĘ KORKI,POWSTAJE ZADYMIENIE I I NIE DONIESIENIA HAŁAS
      • Gość: wini Re: C na Kazimierzu znaczy teraz: ciasno IP: *.wzks.uj.edu.pl 28.05.11, 14:14
        jadąc w orzeszkowej możesz TYLKO I WYŁĄCZNIE pojechać na skałkę, albo wrócić na Dietla. Jakie korki ci się tam stworzą ??
    • Gość: gość Ciasno i dobrze! IP: *.home.aster.pl 28.05.11, 10:59
      Wreszcie można przejść przez Kazimierz, który nie wygląda jak skład złomu! Chodniki służą do chodzenia, a nie parkowania i jeżdżenia, bo od tego są jezdnie!
    • Gość: cien C na Kazimierzu znaczy teraz: ciasno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.11, 01:09
      nikt Ci nie broni wykupić sobie miejsce parkingowe.
    • Gość: __bbking C na Kazimierzu znaczy teraz: ciasno IP: *.adsl.inetia.pl 31.05.11, 13:25
      Podoba mi się że jest strefa C na Kazimierzu, bo to odstrasza buractwo i można się zaparkować jak się potrzebuje coś załatwić. JEST TYLKO JEDNO ALE! PROSZĘ SOBIE ZOBACZYĆ CO SIĘ DZIEJE ZARAZ ZA STREFĄ, LUDZIE PARKUJĄ GDZIE POPADNIE, PORZUCAJĄ SAMOCHODY JAK IDIOCI. FAJNIE BYŁOBY GDYBY MIASTO ZROBIŁO PARKING WIELOPOZIOMOWY DLA LUDZI KTÓRZY CHCĄ SPOKOJNIE ZOSTAWIĆ SAMOCHÓD IDĄC DO CENTRUM, 2ZŁ ZA GODZINĘ, STRÓŻ 24H/ DOBĘ TO BYŁOBY ŚWIETNIE.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka