Dodaj do ulubionych

Klimatolodzy radzą krakowianom: Lepiej się stąd...

IP: *.telnet.krakow.pl 11.05.12, 08:28
Nikt wcześniej tak dokładnie nie badał sytuacji meteorologicznej w Krakowie?
Co za bzdury. Wystarczy wejść na stronę TRAX elektronik i zobaczyć, ile stacji meteorologicznych (i nie tylko) mają rozmieszczonych w całym mieście. Można zobaczyć pomiary każdej z nich:
www.traxelektronik.pl/pogoda/lokalizacja.php?RejID=14&B=1280&H=994
Obserwuj wątek
    • Gość: LKJB Klimatolodzy radzą krakowianom: Lepiej się stąd... IP: 31.187.12.* 11.05.12, 08:40
      O tym jest wiadomo już od kilkudziesięciu lat natomiast powinni iść siedzieć ci ,którzy to ukrywali . Ci urzędnicy ,którzy bezmyślnie promują Kraków na zasadzie przyjeżdżajcie tutaj inwestować mieszkać i pracować .Robią to z głupoty ale i z niskich pobudek mających na celu napędzenie kasy deweloperom ,któzy kiedyś wykupili grunty za bezcen a teraz budują biurowce i mieszkania dla przyjezdnej stonki . W ślad za tym nie idzie jednak rozwój infrastruktury komnalnej i pogarsza się jakość życia . A oszuści zachwalający Kraków (np. używając określeń typu magiczne miasto ) zbierają żniwo a przyjezdne głupki płacą rekordowe ceny za mieszkania i chodzą codziennie z dziećmi do lekarzy
    • Gość: krakuska Wyprowadzę się z przyjemnością IP: *.dynamic.chello.pl 11.05.12, 09:06
      Z przyjemnością się wyprowadzę pod Myślenice - gdy będzie mnie stać na zakup działki i budowę domu. Bo ceny są takie, jak na obrzeżach Krakowa, do tego Zakopianka wiecznie w remontach. Chwilowo nie mam "luźnych" 300-400 tysięcy, jakoś tak się nie składa...
    • Gość: abc Kraków powinien się stać najbardziej ekologicznym IP: *.2-4.cable.virginmedia.com 11.05.12, 09:18
      miastem w Polsce- właśnie dlatego, że warunki geograficzne takie są. Park & ride, całkowite pozbycie się trujących pieców grzewczych, pro-rowerowa polityka miejska- to wszystko powinno stać się priorytetem krakowskich polityków.
      • karmelka26 Re: Kraków powinien się stać najbardziej ekologic 11.05.12, 09:27
        Jasne ciekawe czy z dwojka maluchów bedziesz tak chetnie dojezdzal rowerem albo przesiadal sie na kokmunikacje miejską zatloczona i niebezpieczna dla 3-latkow których jeden rodzic nie da rady w tym g..nie upilnowac dobrze bo miejsc zawsze brakuje jest syf, brud i hamstwo. Najpierw proponuje przetrenować to na wlasnym przykladzie a potem doradzac. Jasne jak miałam 22 lata i miałam rowerkiem 20 min do pracy to super ale z dwojka szkrabow to juz naprawde inna historia...
        • karmelka26 Re: Kraków powinien się stać najbardziej ekologic 11.05.12, 09:28
          sorry za zjedzenie "c"
        • Gość: r Re: Kraków powinien się stać najbardziej ekologic IP: *.242.AWIST.PL 11.05.12, 09:49
          " bo miejsc zawsze brakuje jest syf, brud i hamstwo." ... kiedy ostatnio jeździłaś komunikacją miejską? Kraków ma ją naprawdę dobrze prowadzoną i rozbudowaną - nie wiem czy nie najlepszą w Polsce, a także wyróżniającą się w Europie..
          Warto byłoby zastanowić się nad tym, co się pisze - bo to właśnie "chamskie" tak pisać.
          • Gość: K Re: Kraków powinien się stać najbardziej ekologic IP: *.ghnet.pl 11.05.12, 12:43
            Najwięcej do powiedzenie o komunikacji miejskiej w Krakowie, mają ci którzy nią nie jeżdżą. Nie spotkałem się od kilku lat z jakimiś nieprzyjemnymi sytuacjami w autobusach (tak coś gdzieś w gazecie czytałem, ale to raz na rok w jednym autobusie na 1000), w godzinach w których ja jeżdżę (ok 8.15) jakiegoś szczególnego tłoku nie ma. Wsiadam, czytam gazetę, wysiadam. Nic niegodnego się nie dzieje, czasowo lepiej wychodzę niż jadąc autem i szukając miejsca do parkowania.
            • Gość: Aim Re: Kraków powinien się stać najbardziej ekologic IP: *.play-internet.pl 12.05.12, 08:47
              Zapraszam do autobusów o godzinie 7 rano, wtedy kiedy najwięcej ludzi nią jeździ.
              Pustego autobusu jeszcze nie widziałam, a MPK z ZIKITem notorycznie olewają prośby o większe ilości kursów lub autobusy przegubowe.
            • Gość: krakuska Re: Kraków powinien się stać najbardziej ekologic IP: *.dynamic.chello.pl 12.05.12, 11:57
              Mieszkam na Ruczaju, od strony Kobierzyńskiej. Niezależnie od tego, czy wsiadam o 7, 10, 12, 14, 18 czy 20 NIGDY nie udaje mi się siąść - ani w stronę miasta, ani z powrotem. Wiecznie jest tłok, mniejszy lub większy. Przykro mi, ale dla mnie komfort jest zerowy, gdy jadę z plecakiem z laptopem i materiałami pracować do czytelni i muszę się chybotać na stojąco trzymając plecak, bo nie mogę stać z założonym ze względów bezpieczeństwa i żeby nie zajmować miejsca ludziom. I to za 10 zł prawie (dwa razy bilet godzinny, w obydwie strony). Wolę dopłacić te parę złotych i pojechać icarem albo wziąć własne auto, dojadę dwu-, trzykrotnie szybciej. Nie oczekuję od MPK, że będą mi zapewniać miejsca siedzące, nie oczekuję nawet terminowych kursów, ale w tej cenie to jest po prostu nieopłacalne - ani finansowo, ani czasowo.
          • karmelka26 Re: Kraków powinien się stać najbardziej ekologic 11.05.12, 15:41
            Tak się składa ze miałam okazję korzystać z komunikacji w KRK wiele razy bo przez całe studia, a i obecnie się zdarza, a mieszkam za miastem więc o dojazdach też coś wiem. Niestety ile razy miałam okazję korzystać z tych wspaniałych rozwiązań komunikacyjncyh, tyle razy smród był nie do zniesienia (w zimie śmierdzące lumpy a w lecie niestety na bakier z higieną jest wiele osób i smród potu z mieszanką wspaniałych deo przyprawia o mdłości) Wymieniając dalej to w upalny dzień okien nie da się otworzyć zwłaszcza we wspaniałych nowych tramwajach (o klimatyzacji nie wpsomnę bo jej działania nie doświadczyłam w krakowskiej komunikacji nigdy). Nie wspomnę tez o wolnym miejscu zeby usiąść z dzieckiem - nie zdarzyło mi się, a nie będę patrzyła jak moje dziecko przy hamowaniu leci na twarz bo 2-latek średnio da radę sie przytrzymać. Zrobic zakupy w takich warunkach jeszcze to juz wyczyn.

I ja wiem ze kiedys kobiety radziły sobie z 4-dzieci itp itd. ale ja nie musze i nie chcę. Tak wygodna jestem i chce podróżować nie zlana potem stojąc w ścisku i smrodie trzymajac dziecko zeby sie nie przewróciło.
            O kulturze zeby np. pomoc wprowadzic wozek do tramwaju itp nie wspomne. Dopóki kominikacja miejska nie bedzie faktycznie tańszą i sensowna propozycją dla ludzie spod miasta dotąd problem syfu w centrum nie zniknie.

Polecam wizyty w Paryżu, Berlinie, Barcelonie i wtedy pogadamy o dobrze prowadzonej i rozbudowanej komunikacji. Proponuje pojeździć troche zanim się palnie o rozbudowanej i na wysokim poziomie komunikacji w Krakowie. Jezeli faktycznie jest to najlepsza komunikacja w PL to świadczy to tylko o poziomie rozwoju, a raczej jego braku naszego kraju.

ps. z mojej miejscowości odjeżdża do KRK az jeden autobus co gdzine do Krakowa (odległośc od miasta 8 km) wiec błagam niech mi niek nie mowi o dobrze prowadzonej komunikacji bo to nie jest żadna sensowna alternatywa dla rodziny z dziećmi kiedy każde z nich trzeba odebrać z przedszkola i szkoły. I tak niestety na przedmieściach Krakowa ciągle tych szkół i przedszkoli jest za mało, nie ma oferty zajęć dodatkowych etc. a zatem wozi się dziecko zwłaszcza ze najczęściej pracuje się też w centrum miasta bo 80% biur w KRK ulokowanych jest właśnie tam. O park&ride tez u nas nikt nie słyszał.
            Miłego jeżdżenia komunikacją ale ja niestety sie nie piszę o ile naprawde nie mam noża na gardle.
            • Gość: henio Re: Kraków powinien się stać najbardziej ekologic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.12, 07:48
              Muszę Ci przytaknąć. Krakowska komunikacja miejska jest może dobra w porównaniu z pobliskimi Myślenicami, Miechowem, Bochnią albo Brzeskiem, ale porównania ze średnią europejską raczej nie wytrzymuje. Mnie najbardziej boli mała efektywna prędkość autobusów i tramwajów, również z powodu "pokręconych" tras. Powoduje to, ze często łatwiej dostać się gdzieś rowerem. Dwójkę dzieci da się zabrać na rower gdy się ma przyczepkę - ale z przyczepką czułbym się bezpiecznie chyba jedynie na ścieżce rowerowej. Kraków ma tylko kawałki ścieżek, brakuje sieci pokrywającej całe miasto.

Tramwaje też nie pokrywają całego miasta, co wymusza przesiadki. Przesiadki są niewygodne przy zmiennej pogodzie i pochłaniają czas. Tramwaje mają często mało miejsc siedzących, co wielu tłumaczy zwiększeniem "ładowności". Podoba się to pewnie tylko decydentom i księgowym w MPK, ale pasażerom już mniej.

Całość sprawia wrażenie optymalizowanej pod turystów, emerytów i innych, którzy mają dużo wolnego czasu i szukają metody na jego wypełnienie...

A wracając do klimatu, kłania się brak planowania przestrzennego i regularnego rozmieszczenia parków, które by "chłodziły" miasto i do których można by pójść z dziećmi aby zażyły trochę ruchu. Tak, wcale się nie dziwię, że najlepsi małopolscy sportowcy pochodzą z Wisły albo z Kasiny Wielkiej - w Krakowie trudno jest uprawiać codzienny, masowy sport, zwłaszcza biorąc pod uwagę zanieczyszczenie powietrza. (Radwańskie tylko potwierdzają regułę). Najwyraźniej ktoś myśli, że "magiczne" miasto takich potrzeb nie ma.

Ciekawostką jest, że jest 7 razy tyle mieszkańców Krakowa z chorobami nowotworowymi co mieszkańców Tarnowa. Miasta nie różnią się aż tak bardzo wielkością..
              www.szp.cm-uj.krakow.pl/?ml=113
              85.128.14.124/krn/
              85.128.14.124/krn/liczba_zach_pow/default.asp
        • Gość: jaro Re: Kraków powinien się stać najbardziej ekologic IP: *.ghnet.pl 11.05.12, 09:49
          Oj karmelka, przecież komunikacja miejska nie musi być zatłoczona i brudna. Czas skończyć z tym mitem. Musi po prostu świetnie funkcjonować. Wtedy będzie atrakcyjną propozycją dla dzisiejszych kierowców.
        • Gość: gośćB Współczucie więzi mi głos w gardle. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.12, 11:06
          Ciekawe co miały powiedzieć matki z trojgiem albo czworgiem dzieci w latach 70. czy 80., które jeździły z Bieżanowa rozklekotanymi tramwajami w ścisku takim, że oddychać się nie dało, a czasem nie zdążyło wysiąść na właściwym przystanku. Jakoś dawały radę i w pracy były na czas.
          Uwielbiam te rozpieszczone, wiecznie użalające się nad sobą dzieci dobrobytu.
          Też mam po sąsiedzku taką. Na parkingu odległym o 10 m nie może stanąć, tylko musi wejście do klatki zastawić bo PRZECIEŻ, nie będzie niosła niemowlaka na rękach całe 10 m.!
          W d.....ach się wam poprzewracało!
          • Gość: gość Re: Współczucie więzi mi głos w gardle. IP: *.ibd.gtsenergis.pl 11.05.12, 11:32
            Codziennie jeżdżę tramwajem nr 8 i nie zauważyłam brudu, syfu ani chamstwa ! Dajcie spokój, przecież tramwajami jeżdżą dokładnie ci sami ludzie których mijacie na chodniku czy w sklepie za rogiem. Nie wiem o co chodzi z tym chamstwem w komunikacji miejskiej. Korzystam z usług MPK i nie wiem czy mam to brać personalnie do siebie...
          • karmelka26 Re: Współczucie więzi mi głos w gardle. 11.05.12, 15:49
            No cóż mozna się umartwiać całe życie ale bycie wygodnym i rozpieszczonym ma swoje zalety. Chętnie zostawię samocód na parkingu pod miastem jezeli potem będę się mogła przesiaść w bezpieczną i czystą alternatywę dla mojego wygodnego i klimatyzowanego samochodu :)

I tak ja wiem ze kiedys było gorzej. Pocieszaj się tą myślą jeżeli Ci to pomaga akceptować rzeczy takimi jakimi są. Ja tak nie mam i skoro wiem jak może wyglądać komunikacja w mieście to oczekuje tego, a skoro tego nie ma to korzystam z opcji która mi pozostaje, czyli wygodnego samochodu, gdzie jest czysto, dziecko jest bezpieczne i siedzi przypiete i moge dojechac gdzie i kiedy chce.
          • Gość: gośc A82 Re: Współczucie więzi mi głos w gardle. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.12, 22:45
            a Ty masz dzieci? raczej nie wydaje mi się, byś kiedykolwiek niósł zakupy, płaczące dziecko, a drugie jeszcze prowadził za rekę. A jak bedziedziemy patrzeć na to jak za komuny kobiety sobie radziły, to to zadnego rozwoju nie dojdziemy!
        • tymon99 Re: Kraków powinien się stać najbardziej ekologic 11.05.12, 12:00
          karmelka26 napisała:

> ciekawe czy z dwojka maluchów bedziesz tak chetnie dojezdzal rowerem albo
          > przesiadal sie na kokmunikacje miejską

a dokąd chcesz te maluchy wozić i po co?
          • Gość: Aim Re: Kraków powinien się stać najbardziej ekologic IP: *.play-internet.pl 12.05.12, 08:56
            Do dziadków, do żłobka, do przedszkola, do szkoły, do lekarza...
            Mało Ci?
            • tymon99 Re: Kraków powinien się stać najbardziej ekologic 12.05.12, 11:55
              a nie lepiej zapisać dziecka do żłobka, przedszkola, szkoły i lekarza w odległości dojścia pieszo od domu?
              • Gość: Aim Re: Kraków powinien się stać najbardziej ekologic IP: *.compower.pl 14.05.12, 12:12
                Oczywiscie, ze lepiej i gwarantuję Ci, ze 90% osób, które wożą dzieci nie-wiadomo-gdzie tego by również chciało.
                Ale rzeczywistość jest jaka jest i często mozesz sobie uciać rękę, a do żłobka czy przedszkola w okolicy Ci dziecka nie przyjmą, bo brak wolnych miejsc. I co w takim wypadku?
                • tymon99 Re: Kraków powinien się stać najbardziej ekologic 16.05.12, 00:02
                  to może PRZED przeprowadzką sprawdzić, jak jest z miejscami na nowym miejscu?
                  każdy rozsądny człowiek wie, że we wsi liczącej 70 dusz ani na nowobogackim osiedlu domków na żłobek nie ma co liczyć..
    • karmelka26 Klimatolodzy radzą krakowianom: Lepiej się stąd... 11.05.12, 09:23
      jasne a potem dojezdzaj i stoj w korkach 3h bo do pracy, przedszkola i szkoły inaczej nie dojedziesz. Najpierw moze jakies drogi.... Ładnie brzmi ze wyprowadzic sie pod maisto ale nikt nie berze pod uwage jak to jest uciazliwe zwlaszcza w Krakowie. Jasne ze syf ale ciekawe które wieksze maisto jest czyste.... Cos za coś albo wies i dojazdy do miasta albo niestety syf.
      • Gość: r Re: Klimatolodzy radzą krakowianom: Lepiej się st IP: *.242.AWIST.PL 11.05.12, 09:53
        ...hmm.. trochę faktów i logiki, bo kolejny wpis bez żadnych argumentów i konkretów. Jakie 3h dojeżdżania? Skąd? Chyba z Wrocławia.
        Poza tym, większe korki są w mieście "Kraków" niż poza jego granicami - tak to wygląda. Drogi się budują i to dość sporo - co widać.. wygląda to na typowe narzekanie z Twojej strony, poza tym:

> Ładnie brzmi ze wyprowadz
        > ic sie pod maisto ale nikt nie berze pod uwage jak to jest uciazliwe zwlaszcza
        > w Krakowie.

.. gdzie sens w tym zdaniu? co jest uciążliwe w Krakowie po wyprowadzeniu się??
        • karmelka26 Re: Klimatolodzy radzą krakowianom: Lepiej się st 11.05.12, 15:54
          Z Wrocławia to akurat 2h i to po najlepszej trasie w kraju. Wczoraj przejechanie przez Opolską zajęło mi 45 min. W druga stronę objechałam ale zajęło to podobnie.
          Kraków jest zakorkowany i jeżeli musisz być w kilku miejscach miasta w ciągu dnia - nie kazdy jedzie tylko do pracy i wraca - to niestety ale 3h nie jego.

Po wyprowadzeniu sie za maisto uciążliwe sa dojazdy bo nie zmieniasz dziecku szkoły masz czseto rodzine przyjaciół i pracę. Nie zawsze wyprowadzamy sie z miasta na amen i dzieci uczymy w domu czy posyłamy do wiejskiej szkoły a warzywa uprawiamy w ogródku. Niestety niektórzy maja nadal szkołę w miescie podobnie jak pracę i zakupy też robią regularnie bo nie pieką własnego chleba tylko dlatego ze wyprowadzili sie za miasto.
          • Gość: użytkownik MPK Karmelka 26 IP: *.dynamic.chello.pl 11.05.12, 20:50
            Jeżdżę komunikacją miejską codziennie. Nieraz z kilkoma przesiadkami. Największe pokłady chamstwa i buractwa (zaraz po zwierzętach z gimnazjum, nie obrażając prawdziwych zwierząt) prezentują pier.dolnięte mamuśki. Jedna z drugą nie zauważają miejsc przeznaczonych dla wózków, zwłaszcza, kiedy są puste. Tylko wp.dolą się między siedzenia, blokując przejście wózkiem. Albo wjadą pomiędzy siedzenia ,,czwórki" i nie może nikt inny usiąść. Pozwalają swoim ,,pociechom" stać na siedzeniach w brudnych buciorach (dotyczy osobników posiadających umiejętność chodzenia). A zwróć takiej uwagę, to obraza majestatu, niemal atak i naruszenie godności i nietykalności osobistej.
      • Gość: krakusek Re: Klimatolodzy radzą krakowianom: Lepiej się st IP: *.krakow.hypnet.pl 11.05.12, 10:22
        Wyprowadziłem się ubiegłej jesieni. Mieszkam 21 km od Ruczaju (gdzie mieszkałem wcześniej). Dojazd do "starego domu" zajmuje mi 35 minut. Więc tracę codziennie 2x35 minut. To jedyna "strata", reszta to same korzyści. Oczywiście spędzam dalej sporo czasu w korkach w Krakowie (a dzieci w tramwajach i autobusach), ale tak samo było i dawniej.
      • tymon99 Re: Klimatolodzy radzą krakowianom: Lepiej się st 11.05.12, 12:01
        a co, na wsi nie ma szkoły?
    • Gość: benevolo dmuchawa zamiast miotly i wody IP: *.ghnet.pl 11.05.12, 09:34
      artykuł o fatalnym klimacie Krakowa czytam w akompaniamencie ogłuszającego ryku silnika spalinowego. Ten silnik jest częścią wielkiej dmuchawy przy pomocy której dozorca z naprzeciwka "zamiata" ulicę. Dmuchawa porywa z chodnika tumany pyłu, które jeszcze długo po tym "sprzątaniu" unoszą się w powietrzu tworząc zawiesinę. Przez kolejne kilka kwadransów tą zawiesiną oddychać będą wszyscy w okolicy. Ponieważ rada uczonych, aby z powodu klimatu wyprowadzić się z Krakowa nie dla każdego jest możliwa do zrealizowania, mam mniej rewolucyjną propozycję.
      Na początek, niech to będzie zakaz używania dmuchaw zamiast miotły.
      Później należałoby wydać zakaz zamiatania ulic "na sucho", gdyż produkowana tym sposobem zawiesina pyłów zawiera w sobie szczególnie niebezpieczne dla zdrowia elementy (m.in. cząstki odchodów psich i inne ulotne smakołyki, którymi chcąc nie chcąc "inhalujemy się")
      Zwyczaj zamiatania "na mokro" wymagałby utworzenia w mieście rezerw tzw. szarej wody, np. deszczówki, która powinna być bezwzględnie magazynowana a nie odprowadzana bezużytecznie do Wisły.
      No i na koniec powinna istnieć świadomość, że jednym z priorytetów Krakowa jest zapewnienie sprawnej wentylacji miasta.
      Jaskrawym przykładem braku takiej świadomości jest stan ul. Dietla zaprojektowanej w 2 połowie XIX wieku jako dukt wentylacyjny obsługujący wschodnią część Krakowa. Dziś jest to szczególnie obciążona ruchem, a więc też wypełniona spalinami ulica ze zbyt wysoką zielenią utrudniającą ruch powietrza. Jakby nie dość tego, planowane jest, przy akceptacji władz miasta, zatkanie wlotu do owego duktu wentylacyjnego przez usytuowanie zabudowy na terenie kortów tenisowych Nadwiślanu. To będzie korek, który definitywnie zamknie możliwość wentylowania miasta przewidzianym do tego celu duktem wentylacyjnym.
      Konkludując: mam chyba nieco lepszą radę dla Krakowian niż cytowani w artykule uczeni zalecający mieszkańcom wyprowadzkę z miasta. Wystarczyłoby bowiem, aby z miasta wyprowadzili się ci, którzy lekceważąc trudne uwarunkowania klimatyczne Krakowa podejmują działania pogarszające sytuację. Zarówno jako dozorcy wzniecający kłęby kurzu, jak i planiści zezwalający na lokalizacje inwestycji blokujących system wentylacji miasta...
      • Gość: jaro Re: dmuchawa zamiast miotly i wody IP: *.ghnet.pl 11.05.12, 09:56
        benevolo, otóż to. Należy kwestiom ekologicznym w Krakowie nadać najwyższy priorytet. A tutaj takie jajcarstwo: że należy się wyprowadzić. Świetna rada, za którą kryje się nadrzędna zasada myślenia panująca w tym mieście (teraz także wśród dziennikarzy i klimatologów): nie da się. Ryba psuje się od głowy.
    • Gość: pan Tamburyn Klimatolodzy radzą krakowianom: Lepiej się stąd... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.12, 09:34
      biomet nie biometr
    • Gość: jaro Re: Klimatolodzy radzą krakowianom: Lepiej się st IP: *.ghnet.pl 11.05.12, 09:47
      no właśnie, jakiś link by się przydał do tych badań, na które tu się powołują.
      • Gość: Antoniszczak No ... jasne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.12, 10:11
        Do biblioteki, dzieci kochane. Jeszcze nie wszystkie prace naukowe są publikowane w sieci, żeby je każdy cwaniak mógł zajumać za frajer.
        • Gość: jaro Re: No ... jasne IP: *.ghnet.pl 11.05.12, 10:40
          Antoniszczak - jedzie od ciebie belfrem na kilometr. Czasami mam wrażenie, że co drugi wypowiadający się na forum gazety to albo frustrat, albo belfer. Co zwykle na jedno wychodzi.
          • Gość: Antoniszczak Nie wiesz przypadkiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.12, 11:23
            co konia obchodzi, że się wóz wywrócił?
            Masz kłopot? To się martw.

Jak wiesz to co ja, to walcz sam.
            Amen.

PS: belfrem nie jestem.
            • Gość: jaro Re: Nie wiesz przypadkiem IP: *.ghnet.pl 11.05.12, 11:26
              to czemu się wypowiadasz z beferską wyższością i do innych zwracasz się per dzieci kochane? Jakieś korzyści psychiczne z tego wynosisz?
    • Gość: Antoniszczak "Wszystkiemu winne jest ukształtowanie doliny..." IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.12, 09:58
      Ciekawe, kto tej francowatej dolinie pozwolił się tak ukształtować. Nareszcie mamy winnego:
      to przecież DOLINA.

Jednak ta przyroda, tektonika, te osady glacjalne i fluwioglacjalne, te fałdowania, terasy, rowy krzeszowickie, te kotliny sandomierskie i bramy krakowskie, te garby tenczyńskie i te wielickie pogórza, i małopolskie wyżyny to jednak straszne k... som.

Zostawić takie bez nadzoru, to zaraz jakichś sztuk nawywijają. Co za mendy.

A tu człowiek, dobry taki i nieporadny, jemu przecie pomóc trzeba, bo się potknie, i znów będzie na niego...

Uwielbiam takie wnioski. Brawo.

Naprzód Gazeto. Jest dobrze, a niebawem będzie dobrzej.
      • Gość: Syn Ojca to może IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.12, 10:09
        wyprowadźmy się wszyscy kierunku Libertów, Mogilany, Głogoczów, a do Krakowa będziemy wpadać tylko na spacery
        francowate zlodowacenia i puszczalska córka ich, stratygrafia
        • Gość: Antoniszczak No właśnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.12, 10:18
          , że tam teśsie nie do, bo tam ta j... tektonika i te francowate alpejskie fałdowanie, co narobiło tego k... fliszu. I teraz osuwiska i ch... wie co jeszcze. Waliło by sie bloki jak sie należy, to nie, k.., bo osuwiska. Dawni tego nie było, Panie.
          Zmowa, Panie, i wiency nic.

Jagby to geologie spotkał, to by jej taki wp ... spuścił, żeby sie odechciało szkodzić porzonnym ludziom.
    • Gość: życzliwy Re: Ukłoń sięładnie, powiedz "przepraszam" IP: *.44.20.129.ip.redstone-isp.net 11.05.12, 09:58
      Klimatolodzy są zatem zwolennikami temperatury -25C, mieszkania na wygwizdowie gdzie nie ma nic oraz dojeżdżania do pracy przez korki, tracąc 10% życia będąc zamkniętym w samochodzie.

Powodzenia.
      • Gość: Antoniszczak Przeciwnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.12, 10:08
        Klimatolodzy robią to, do czego są powołani: szukają prawdy i mówią, jak jest.
        Wnioski należą do publiki.
        Wzrusza mnie Karmelka, mająca zdaje się pretensje do wykształcenia, i wyrzekająca, że na skutek posiadania przez nią DZIECI (matki -Polki) marny klimat i smród w Krakowie nie zniknął automatycznie.

Jak to ja byłbym klimatem i smrodem, a dowiedziałbym się, że Karmelka ma dzieci - i to dwoje - to bym się chyba spalił ze wstydu, i zmieniłbym się natychmiast (c:

O Libertowie i innych wesołych rzeczach opowiada Pani dr hab dopiero zapytanie wprost: "A co by Pani chciała, gdyby Pani mogła wszystko?"

Tak? Tak.

A tymczasem P. dr hab mieszka zapewne w pobliżu swojego instytutu, czyli na Ruczaju. Amen.
    • Gość: Crack-off Biometr??? IP: *.dynamic.chello.pl 11.05.12, 10:07
      Co to k**** jest biometr? Może chodziło o biomet? Czy ktoś czyta te artykuły przed opublikowaniem? Już któryś raz widzę na Gazecie tego samego byka! Oj... redaktorzy... :/
    • gazeta_mi_placi Klimatolodzy radzą krakowianom: Lepiej się stąd... 11.05.12, 10:26
      Więcej drzew, mniej deweloperów.
      • lu221 Re: Klimatolodzy radzą krakowianom: Lepiej się st 11.05.12, 19:23
        ano!
    • Gość: KRAKUS Klimatolodzy radzą krakowianom: Lepiej się stąd... IP: 94.100.245.* 11.05.12, 10:30

Pracuję w Nowej Hucie i mieszkam w Nowym Bieżanowie. Nigdy nie sprawdzałem temperatur ale wracając do domu wyraźnie czuję różnicę. Ludzie mogą narzekać na stare bloki z płyty ale przynajmniej kiedy je budowano zadbano o to żeby na osiedlach była zieleń dzięki której jest chłodniej i czystsze powietrzre
    • Gość: Mateusz z Krakowa Klimatolodzy radzą krakowianom: Lepiej się stąd... IP: *.net.uniroma2.it 11.05.12, 11:04
      Szanowni Państwo, przed wiekami Kraków nie został wymyślony tylko założony. Nie żyjemy w zmyślonym mieście :)
    • Gość: Klimatolog Badania takie byly juz w Krakowie wykonywane!!! IP: *.150.200.240.instytutrozwojumiast.pl 11.05.12, 11:05
      Sprostowanie: Nie jest prawdą że "nikt przed Bokwą nie badał tak dokładnie zróżnicowania krakowskiego klimatu". Badania tego rodzaju (a nawet dużo dokładniejsze - zalozono siec stacji miejskich, rejestrujących wszystkie elementy klimatu, w tym np skladowe promieniowania, bilans cieplny itp, wykonywano lotnicze zdjecia termalne + badania patrolowe! itp.) prowadzone byly w latach 80/90-tych XX w. przez zespół prof. Janiny Lewińskiej z Krakowa. Szczegółowe dane i analizy zawieraja opracowania książkowe i publikacje m.in: Lewińska J., Zgud K., Baścik J., Bartosik J., Czerwienic M., 1982, Wpływ miasta na klimat lokalny (na przykładzie aglomeracji krakowskiej), IKŚ, Warszawa -Lewińska J., Zgud K., Baścik J., Wiatrak W., 1990, Klimat obszarów zurbanizowanych, IGPiZ, Warszawa, ss. 171. - Lewińska J., 2000, Klimat miasta, zasoby, zagrożenia, kształtowanie, IGPiK, Kraków, ss. 151. - Klimat miasta: vademecum urbanisty / pod red. Janiny Lewińskiej Kraków : Instytut Gospodarki Przestrzennej i Komunalnej, 1991
      • Gość: halo Re: Badania takie byly juz w Krakowie wykonywane! IP: *.agora.pl 11.05.12, 13:13
        Przecież od tamtych badań minęło wiele lat. Zresztą Bokwa przywołuje je w swoim opracowaniu - wystrczy zajrzeć do linka, gdzie znajduje się pdf z opracowaniem jej badań
    • Gość: pyzatydelfin Za gęsto budują? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.12, 11:12
      Owszem! Może by się dziennikarze zainteresowali tym, jak wydane warunki zabudowy mają się do zabudowy faktycznej? I prześledzili procesy inwestycyjne. I znaleźli, kto na jakim etapie we właściwych urzędach udaje, że nie widzi, co jest napisane na papierze. I jak się fikcyjnie dzieli inwestycje na etapy, by ominąć wymaganą w WZ powierzchnię biologicznie czynną za przyzwoleniem urzędników.
      Dlatego Kraków wygląda, jak wygląda. I jego okolice już coraz bardziej też.
    • Gość: :( czarny pył IP: *.play-internet.pl 11.05.12, 11:39
      Niestety to prawda. Dziwi mnie że władze nic z tym nie robią. Powinni ograniczyć wjazd samochodów do centrum i postawić kontrole zwłaszcza dla starych busów z których wydobywają się kłeby czarnych dymów.
      Coraz częściej się choruje, co 2 gie dziecko jest alergikiem, wracasz do domu myjesz ręce i coś czarnego wylewa się do umywalki. Choć miasto jest piękne to coraz bardziej myśli się o przeprowadzce, trzyma człowieka tylko możliwość pracy, bo więcej firm i niby możliwości.
      Wystarczy ze zobaczy sie jaka ilość pyłu zbiera się na oknach i samochodach, to wszystko się wdycha a najgorsze ze człowiek sam się na to decyduje.
      Zapiszcie sobie newsletter ekoprognoza dla Krakowa...można się załamać.
      ...i zastanawia mnie gdzie wtedy są te wszystkie głośne organizacje ekologiczne ??? mogłyby coś sensownego zrobić...ale wolą się czepiać potentatów bo z tego mają kase.
    • Gość: koko Klimatolodzy radzą krakowianom: Lepiej się stąd... IP: 62.233.215.* 11.05.12, 11:46
      A ja się zastanawiam, jak to możliwe, że np. na terenie akademików Politechniki Krakowskiej codziennie pali się kilkanaście a nawet kilkadziesiąt grilli. Grille hajcują się od mniej więcej 18 do 1 -2 w nocy. Smród i dym z tych grilli skutecznie zatruwa okolicę - a nieopodal stoi sporo bloków mieszkalnych zbudowanych zresztą przez Politechnikę i jej firmę. Niestety, mieszkańcy bloków nie mogą wezwać straży miejskiej czy policji, bo teren podlega tylko rektorowi. A jesteśmy truci!!!!!
      • Gość: dzaga41 Re: Klimatolodzy radzą krakowianom: Lepiej się st IP: *.adsl.inetia.pl 13.05.12, 15:46
        Przecież smrodzenie grillami to jest teraz cool.Dwa tygodnie przed długim "łykendem" radio ZET
        bez jednej przerwy opowiadało jak to się będzie przy grillu spędzać czas a tabuny słuchaczy dzwoniły jakie to wspaniałości na tym urządzeniu przygotowują.Sponsorował to Ranigast max.
        I to było super.Nażresz się gó a to ci pomoże Ranigast max.
        Tacy studenci jak ich grille.
    • Gość: aapa Klimatolodzy radzą krakowianom: Lepiej się stąd... IP: *.adsl.inetia.pl 11.05.12, 12:29
      ci co założyli Kraków w dolinie to mały pikuś przy tych, którzy wydają pozwolenia na budowę obecnie. Taki Ruczaj na ten przykład. Zero zieleni, wszyscy "okno w okno", jak chcesz pobiegać to wzdłuż ulicy przy szkieletach ekranów ochronnych. Budujta tak dalej, za sto lat to będzie centrum.
    • Gość: dr inż. Re: Klimatolodzy radzą krakowianom: Lepiej się st IP: *.ghnet.pl 11.05.12, 12:34
      Najgorzej to wyprowadzić się z Krakowa i wciąż w nim pracować.
      Stanie w korkach jest zabójcze dla naszych płuc, już lepiej chodzić pomiędzy samochodami stojącymi w korku, niż siedzieć w tej zamkniętej przestrzeni z nisko ulokowanym wlotem i akumulującej w sobie pyły.
    • Gość: Niemiec rowery, piecyki gazowe,termoizolacja=dobry klimat IP: *.dip.t-dialin.net 11.05.12, 13:05
      To ze Krakow ma zly klimat to wina blachosmrodow i spalania smieci w piecykach oraz zle izolowane domy.
    • kurzyrozumek większych bzdetów dawno nikt nie napisał 11.05.12, 13:18
      Kogo stać niech się wyprowadza i to nie pod Kraków, ale najlepiej do Warszawy. Tam nie ma ścisłego centrum gdzie znajduje się większość biur i szkół . Niech wszyscy "krakowianie mieszkają na obrzeżach, Niech będą autostrady doprowadzające do miasta w którym praktycznie od rogatek zaczynają sie wąskie ulice i stojące w korkach samochody. Ilość aut dostarczana do miast przez lokatorów podmiejskich sypialni zabija miasta. Lodówka i cały sprzet AGD przez miesiąc pracy nie jest w stanie wygenerować ciepła wytwarzanego przez samochód w trakcie przejazdu jednego kilometra. Ilość pyłów wznoszonych przez pojazdy stanowi kolejną poduszkę utrzymującą ciepło. Natężenie ruchu samochodowego powoduje bezpośrednio anomalie klimatyczne. Do tego jak sie dorzuci analize spalin i ilość świństw z jednego litra benzyny + olej to mamy całosciowy obraz atmosfery miejskiej. Nie na darmo smok jest w Krakowie , to smog powstajacy od ziejących rur wydechowych.
    • mark-one Korytarze ekologiczne powinny oczyszczać powietrze 11.05.12, 15:29
      Oczywiście bardzo jest zle ,iż kazdy wolny skrawek terenu jest zabudowywany . Powinny być tworzone tereny zielone i parki. Nie dziwi jeszcze jak ktoś na swoim terenie tego nie robi. Dziwi natomiast postawa decydentów ,którzy niemal każdy miejski skrawek ziemi przekrztałcają w tereny budowlane - następnie je sprzedając aby było na diety ,wypłaty lub nagrody dla siebie. kilka lat temu były opracowane mapy z naniesionymi korytarzami ekologicznymi przewietrzającymi powietrze w naszym mieście . I cóż z tego wydano pieniądze podatników na konieczne opracowania a nawet decydenci miejscy nie stosują się do nich i proponują zabudować i to potęznym i szkodliwym samym w sobie zakładem jakim jest spalarnia śmieci na styku dwóch głównych korytarzy ekologicznych przewietrzających już dość zatrute powietrze w naszym mieście. Trzeba się przeciwstawić i powiedzieć "Koniec z budową trucicieli w obrębie naszego miasta !
    • Gość: marek Genialne: zróbmy sobie miasto na wsi IP: *.adsl.inetia.pl 11.05.12, 17:36
      Genialne odkrycie naukowców: najlepiej wyprowadźmy się wszyscy z okropnego miasta na błogą wieś i tam zróbmy sobie … - drugie miasto, najlepiej o powierzchni całego kraju, żeby każdy miał poletko, lasek, świeże powietrze i nikt mu w okna nie zaglądał. Tylko jak szanowna pani klimatolog będzie musiała któregoś pięknego dnia ze swojej sielskiej wsi się wydostać żeby, wraz z trzydziestoma milionami współ-wieśniaków coś, gdzieś załatwić i wszyscy spotykamy samochodami się na jednej wielkiej dojazdowej drodze drodze, to na pewno powietrze będzie zdrowsze. Wtedy to już tylko pozostanie zaśpiewać adekwatnie po wiejsku-miejsku „koko spoko”
    • Gość: klimatolog Klimatolodzy radzą krakowianom: Lepiej się stąd... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.12, 17:47
      To są poglądy Pani Bokwy, a nie Klimatologów!!! Cytowana książka zawiera wiele błędów merytorycznych, o czym świadczy negatywna recenzja w przewodzie habilitacyjnym autorki.
      Poglądy Pani Bokwy są mocno krytykowane przez klimatologów. Zdecydowanie nie jest to pierwsza ani jedyna praca o klimacie Krakowa, a na pewno nie najlepsza!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka